Često čujem od društva kritike na sistem prije rata koji zasigurno nisu neutemeljene - ali opet na drugu stranu ipak nas je taj sistem: školovao, obrazovao, indoktrinirao, ipak smo radili u njemu, putovali po svijetu, gorštaci iz bosanskih planina vidjeli prvi put more - a opet da je sve bilo idealno ne bi se raspalo na takav način kako se raspalo te se pitam; šta bi bilo da je bilo:
npr. hajmo uzeti jedan od prelomnih događaja za historiju ove zemlje - da tokom i nakon II svjetskog rata nisu došli komunisti na vlast i da kojim slučajem nije bilo niti Tita, niti SFRJ već nešto treće...
-kako bi nam se država zvala?,
-kako bi se mi zvali?,
-da li bi opet bili više naklonjeni istoku ili zapadu, komunistima/kapitalistima, Nixonu/Hruščovu?,
-bi li bili obrazovaniji, pametniji, bogatiji?,
-da li bi bila ikakva firma čijom reklamom u stranoj zemlji bi se mogao ponositi i reći: "vidi, ovo je bosanko"?,
-da li bi strancima mogao objasniti hej ovo je bosnian way a ne da dođe i kunto i panto bjelosvjetski pa da provodi ovdje šta želi i umije?,
-da li bi se ikad plasirali na europsko prvenstvo u nogometu?...
Hajde ako ko još ima barem pitanje dodati ovom nizu ako već ne umije osmislit ikakav maštovit odgovor.
Šta bi bilo da je bilo.....
-
Judge_Dread
#2 Re: Šta bi bilo da je bilo.....
x
Last edited by Judge_Dread on 07/10/2009 21:25, edited 1 time in total.
- Secer_033
#3 Re: Šta bi bilo da je bilo.....
Hahhahhahahahahahha
meni je stari sistem bio puno bolji nego sadasnji. Sta nam je falilo, Tite ti?
meni je stari sistem bio puno bolji nego sadasnji. Sta nam je falilo, Tite ti?