U trenutnom stanju obični narod (svako ko nema veze, bogatu rodbinu vani i veliku sumu novcu na štednji) nema nikakva prava. Budimo realni, nikom se ne možete požaliti na katastrofalno stanje zdravstva, prosvjete itd. Vaš glas je nebitan, skoro nepostojeći. Nemate nikakvu moć da bilo šta promjenite, ako to pokušate, obično ćete naići na ismijavanje većine ili odobravanje manjine. Generalizujem, ali pokušavam reći da trenutno stanje, ma koliko se krilo pod firmom demokratije i vladavine naroda i multietničnosti zapravo nije ništa drugo do tipično oligarhijsko post-socijalističko društvo, društvo koje nije unazađeno nedostatkom kapitala i resursa, nego dugotrajnoj izloženosti komunističkom načinu razmišljanja vođenom zakonom mase (koji opet nije ništa drugo do vladavina elite - manjina koja nameće ideologiju koju svi moraju poštovati ili se suočiti sa posljedicama)
Moje pitanje je: šta bi onda dužničko ropstvo izazvano bankrotom države značilo za narod ako je trenutno stanje skoro pa identično takvom? Imam samo 24 godine, ne razumijem dovoljno ekonomiju i socijalnu politiku pa bi volio da mi neko ko se razumije to objasni.
Šta bi bankrot ove države značio za običan narod?
- ferratilis
-
hazbi
#2 Re: Šta bi bankrot ove države značio za običan narod?
Prijatelju da imam neko veliko znanje o ekonomiji ne bi bio u ovakvoj teskoj situaciji.Pokusao sam razmisliti i recu ti kako ja to vidim iz svog ugla....
povratnik sam i ne radim u struci godinama iskljucivo zbog politike i nacionalizma....moj belaj je veci jer je i supruga u istoj poziciji/obadvoje medicinski tehnicari/
egzistenciju objezbjedjujem
01.radom na dnevnicu kad ko zovne
02.ispomoc lokalnom elektricaru kad ima posla
03.odrzavam 10-tak dijasporskih dvorista
04.imam plastenik i 2 baste
05.ponekad dosta rijetko radim na crno i svoje zanimanje-pokoja infuzija prevoj i slicno
06.supruga ocisti tokom ljeta poneku dijasporsku kucu/
07.imamo i nesto sitne stoke/kokosi,zecevi poneka ovca/
08-zimnicu pripremimo iz svojih basti i plastenika,kuhamo svoje djemove i pekmeze,kiselimo svoju salatu....brasno ulje secer i ostalo
kupujemo dok ima zarade ne cekamo da se potrosi pa da smo na 0,meso uzimamo od lokalnih stocara i cuvamo u zamrzivacu/drva il pripremimo cisteci tudje medje il od poznanika koji se bavi drvima na odplatu ponekad ide kombinovano,
09.Imam motokultivator sa frezom pa u aprilu maju zaradjujem frezajuci baste i plastenike....rjedje vocnjake ali i toga bude tokom jeseni
10.raji obrezujem i odrzavam vocnjake....
stedim cuvam ulazem najvise u hranu racune/struja voda komunalije bla bla/imam srednjoskolca skolujem ga...zivimo dosta skromno nemamo velike prohtjeve bitno nam je da smo siti da nam je suho i da smo zdravi....sve preko toga je premija....
e sad sta bi meni znacilo kad bi drzava bankrotirala......vjerovatno jedno veliko nista....nit radim za nju nit zavisim od nje...svi moji poslici vezani su ili za dijasporu ili za sitnu poljoprivredu....nije mi mrsko raditi bilo kakav legalan posao ako ga znam raditi...od svega nabrojanog ne zivi se bajno...al nikog ne moras vuc za rukav....ako bi drzava financijski propala ne vidim kako bi to uticalo na mene....zeljno ocekujem druge odgovore....
p.s.i prije i sad tvrdim nama koji zivimo na rubnim mjestima manjih naselja i gradova puno je lakse nego ljudima koji zive u gradovima...mi se ipak nekako snalazimo....nemam pojima kako prezivljava jedna 4-clana porodica u stanu pride nezaposlena recimo u jednom Prijedoru
povratnik sam i ne radim u struci godinama iskljucivo zbog politike i nacionalizma....moj belaj je veci jer je i supruga u istoj poziciji/obadvoje medicinski tehnicari/
egzistenciju objezbjedjujem
01.radom na dnevnicu kad ko zovne
02.ispomoc lokalnom elektricaru kad ima posla
03.odrzavam 10-tak dijasporskih dvorista
04.imam plastenik i 2 baste
05.ponekad dosta rijetko radim na crno i svoje zanimanje-pokoja infuzija prevoj i slicno
06.supruga ocisti tokom ljeta poneku dijasporsku kucu/
07.imamo i nesto sitne stoke/kokosi,zecevi poneka ovca/
08-zimnicu pripremimo iz svojih basti i plastenika,kuhamo svoje djemove i pekmeze,kiselimo svoju salatu....brasno ulje secer i ostalo
09.Imam motokultivator sa frezom pa u aprilu maju zaradjujem frezajuci baste i plastenike....rjedje vocnjake ali i toga bude tokom jeseni
10.raji obrezujem i odrzavam vocnjake....
stedim cuvam ulazem najvise u hranu racune/struja voda komunalije bla bla/imam srednjoskolca skolujem ga...zivimo dosta skromno nemamo velike prohtjeve bitno nam je da smo siti da nam je suho i da smo zdravi....sve preko toga je premija....
e sad sta bi meni znacilo kad bi drzava bankrotirala......vjerovatno jedno veliko nista....nit radim za nju nit zavisim od nje...svi moji poslici vezani su ili za dijasporu ili za sitnu poljoprivredu....nije mi mrsko raditi bilo kakav legalan posao ako ga znam raditi...od svega nabrojanog ne zivi se bajno...al nikog ne moras vuc za rukav....ako bi drzava financijski propala ne vidim kako bi to uticalo na mene....zeljno ocekujem druge odgovore....
p.s.i prije i sad tvrdim nama koji zivimo na rubnim mjestima manjih naselja i gradova puno je lakse nego ljudima koji zive u gradovima...mi se ipak nekako snalazimo....nemam pojima kako prezivljava jedna 4-clana porodica u stanu pride nezaposlena recimo u jednom Prijedoru
-
ins
#3 Re: Šta bi bankrot ove države značio za običan narod?
Nije mi baš najjasnije kakve veze imaju društveni odnosi sa bankrotom, jer jednako mogu bankrotirati i socijalistička (SFRJ u 70-im) i režimska (Grčka u 70-im) i oligarhska (Argentina) i demokratska društva (Grčka sada)?
A na samu temu: bankrota BiH i FBiH neće biti, niti je uopšte tendencija takva. Malo manje čitanja Avaza, a više stručnih analiza i statističkih podataka.
Recimo, po svemu sudeći rast BDP u BiH ove godine će biti preko 3,5% na godišnjem nivou. Izvoz raste, zaposlenost raste, pokrivenost uvoza izvozom je solidna, daleko veća nego prije početka krize. Struktura ino-duga više nego solidna (ogromna većina zaduženja su za invetsicije i infastrukturu), doznake iz inostranstva rastu (dakle, i dijaspori je bolje), a iznos depozita u domaćim bankama je doslovno uduplan u odnosu na vrijeme početka svjestke ekonomske krize (2008. godine).To je loša vijest iz aspekta korištenja kapitala (umrtvljen je, čami čekajući na računima) ali isto tako pokazuje visoku likvidnost fizičkih i pravnih lica, i to su pare koje nastupom povoljnih socio-ekonomskih okolnosti lako mogu biti stavljene u funkciju. Sa druge strane, RS se sada već ozbiljno ljulja, ali to je već druga priča.
A na samu temu: bankrota BiH i FBiH neće biti, niti je uopšte tendencija takva. Malo manje čitanja Avaza, a više stručnih analiza i statističkih podataka.
Recimo, po svemu sudeći rast BDP u BiH ove godine će biti preko 3,5% na godišnjem nivou. Izvoz raste, zaposlenost raste, pokrivenost uvoza izvozom je solidna, daleko veća nego prije početka krize. Struktura ino-duga više nego solidna (ogromna većina zaduženja su za invetsicije i infastrukturu), doznake iz inostranstva rastu (dakle, i dijaspori je bolje), a iznos depozita u domaćim bankama je doslovno uduplan u odnosu na vrijeme početka svjestke ekonomske krize (2008. godine).To je loša vijest iz aspekta korištenja kapitala (umrtvljen je, čami čekajući na računima) ali isto tako pokazuje visoku likvidnost fizičkih i pravnih lica, i to su pare koje nastupom povoljnih socio-ekonomskih okolnosti lako mogu biti stavljene u funkciju. Sa druge strane, RS se sada već ozbiljno ljulja, ali to je već druga priča.