"Sta ako Bog ne postoji?"

Rasprave o vjerskim temama.
verbal

Post by verbal »

Bird wrote:
faaka wrote:Dakle vjera nije u tome da jezikom govoris nego da srcem vjerujes, jezikom ocitujes a djelima potvrdujes.
To ti je definicija što znači biti vjernik. Vjernik izgleda biti lako, ali prakticirati vjernički život, dva različita svijeta.
Jesi li ti svjestan da sve sto je zasnovano na lazi i samo - LAZ
Engram::X

Post by Engram::X »

Fair_life wrote:U svojoj knjizi "Obavezivanje neobaveznim" Abu al-Ala al-Maarri pise:

"Na svijetu postoje dvije vrste ljudi: inteligentni bez religije i religiozni bez inteligencije."

PS__Ne bih zelio da me se pogresno shvati..., jer ja samo prenosim sto je napisao Abu al-Ala al-Maarri.
s tim...da je
inteligencija ovih sinonim za oholost i zasljepljenost vlastitim egom

sto bi krleza lijepo rekao "ja-ja-tani"

;)
Last edited by Engram::X on 03/01/2005 13:17, edited 1 time in total.
verbal

Post by verbal »

Engram::X wrote:inteligencija ovih je sinonim za oholost i zasljepljenost vlastitim egom

sto bi krleza lijepo rekao "ja-ja-tani"

;)
nije rijec o individualnoj inteligenciji

rijec je o inteligenciji kao sposobnosti snalazenja jedinki u novim prostorima i situacijama
Bird

Post by Bird »

verbal wrote:
A što je to LAŽ?
verbal

Post by verbal »

Bird wrote:
verbal wrote:
A što je to LAŽ?
Laz je da postoji bog koji je sve ovo stvorio.

U Danskoj je jedan svestenik javno izjavio da ne vjeruje u postojanje boga, a kada ga je Crkva zbog toga uklonila, pastva se pobunila i trazili su da im vrate njihovog svewstenika Grosbølla, jer kako oni kazu:

"NAjvaznije je da se covjek pridrzava onoga sto drugima propovjeda i time daje svijetao primjer ostalima. NAma je to vazno, a ne da li postoji bog"

Onda su ga vratili pod prismotrom, ali su ga na kraju ipak uklonili, jer je cova previse pametan.
imigrant

Post by imigrant »

" Da bog ne postoji, svijet bi morao jednog izmisliti..."

V.
verbal

Post by verbal »

imigrant wrote:" Da bog ne postoji, svijet bi morao jednog izmisliti..."

V.
Bog postoji samo u glavama vjernika. Tu i zivi, jer su im glave prazne, pa ima dosta mjesta (verbal)
Bird

Post by Bird »

verbal wrote:
Svaka čast svako ima svoje mišljenje, ali znaš kako se kaže, za onog glasovitog Nitschzea, ispravi me ako sam pogrešno napisao.

Ovako je on kazao:

Bog je mrtav - Nitschze

A što danas imaš:

Nitschze je mrtav - Bog.

Sve prolazi, samo Vječni ostaje.
Fair Life

Post by Fair Life »

verbal wrote:Bog postoji samo u glavama vjernika. Tu i zivi, jer su im glave prazne, pa ima dosta mjesta (verbal)
Bog zivi na nebu... Nedeljom silazi u crkvu, a petkom u dzamiju.
BECHO

Post by BECHO »

Joj, ubise se dokazati jedno drugom da bog postoji tj. da ne postoji! Isti ste vi meni bolan k***c, samo drugacije zapakovan! :D
verbal

Post by verbal »

Bird wrote:
verbal wrote:
Svaka čast svako ima svoje mišljenje, ali znaš kako se kaže, za onog glasovitog Nitschzea, ispravi me ako sam pogrešno napisao.

Ovako je on kazao:

Bog je mrtav - Nitschze

A što danas imaš:

Nitschze je mrtav - Bog.

Sve prolazi, samo Vječni ostaje.
dalja diskusija gubi smisao, osjecam se razoruzan sa ovim tvojim argumentom :D
verbal

Post by verbal »

BECHO wrote:Joj, ubise se dokazati jedno drugom da bog postoji tj. da ne postoji! Isti ste vi meni bolan k***c, samo drugacije zapakovan! :D
mazgove, pa i ti pripadas jednoj strani.

Ili si ti ipk prevrtljivac koji sad misli ovako, sad onako?

ja nikoga ne ubjedjujem... ja pisem zasto ne vjerujem u boga i sve ostalo vezano za tu bajku.
BECHO

Post by BECHO »

verbal wrote:
BECHO wrote:Joj, ubise se dokazati jedno drugom da bog postoji tj. da ne postoji! Isti ste vi meni bolan k***c, samo drugacije zapakovan! :D

ja nikoga ne ubjedjujem... ja pisem zasto ne vjerujem u boga i sve ostalo vezano za tu bajku.
E jesi mi ga sukn'o, svaka ti cast! :-) jel to moram pripadat jednoj od te dvije strane da ne bi bio prevrtljivac? A sta cemo sa gnosticima, tj. onima koji vjeruju ali ne u okvirima neke od svjetskih religija? Razvikani nevjernik koji puno galami ubjedjujuci nekog u nepostojanje onog gore i vjernik na akumulator koji se ubi dokazujuci da je samo njegova vjera naispravnija, je po meni isti kurac, drugo pakovanje! ;)
verbal

Post by verbal »

BECHO wrote:
verbal wrote:

E jesi mi ga sukn'o, svaka ti cast! :-) jel to moram pripadat jednoj od te dvije strane da ne bi bio prevrtljivac? A sta cemo sa gnosticima, tj. onima koji vjeruju ali ne u okvirima neke od svjetskih religija? Razvikani nevjernik koji puno galami ubjedjujuci nekog u nepostojanje onog gore i vjernik na akumulator koji se ubi dokazujuci da je samo njegova vjera naispravnija, je po meni isti kurac, drugo pakovanje! ;)
gnostici vjeruju u postojanje vise sile, pa su samim tim pod domenom "vjera". ako mene pitas gnostici jesu prevrtljivci, upravo jer pokusavaju da pasu i jednima i drugima. kad ih vjernik pita, kazu: vjerujem, ali.., a kad ih ja pitam onda kazu: ne vjerujem u boga, ali.... Ali sta?
Drugim rijecima, pokusavaju da sjede jednom guzicom na dvije stolice.

jos jednom ti ponavljam (ocigledno povrsno citas) da ja nikoga ne ubjedjujem, nego iznosim zasto JA NE VJERUJEM.
black

Post by black »

Koliko si se samo razmaho ti cini mi se nisi ni sebe jos ubjedio da nevjerujes a pokusavas da druge ubjedjujes u nesto :-)
verbal

Post by verbal »

black wrote:Koliko si se samo razmaho ti cini mi se nisi ni sebe jos ubjedio da nevjerujes a pokusavas da druge ubjedjujes u nesto :-)
kao sto i sam kazes - cini ti se. ali bez obzira na to, kako bi bilo da se prestanes baviti sa mnom?

hole, tema nisam ja i po stoti put - ne ubjedjujem nikoga. ti nisi u stanju da shvatis ni tako nesto ocigledno sto ti je receno vise puta, a kamoli da si u stanju shvatiti nesto vise.
stavrogin

#117 Re: "Sta ako Bog ne postoji?"

Post by stavrogin »

zlata wrote:Kraj je godine...i moj mali sincic me je napomen'o da sam mu "duzna" "njegov" novac, dzeparac...koji sam za njega stedila zadnjih 6 mjeseci.
Brojim novac...dok ih on sav radostan baca u zrak...i usklice..."Ja sam bogat. Sad mogu pomoci i sirotinji." Odmah mu predlazem da desetinu $$$ iznosa posalje dijeci zrtvama tsuname. Odjedanput...moj dzometli sin se predomislja..."da...ali zelim zadrzati jos taj novac za sebe". Velim "dajes $20 i opet ce ti ostati preko $200". Opet mu nije pravo..malo se namrgudi. Dodajem..."Bog cijeni i voli ljude koji pomazu sirotinju i nemocne". "Junior" se nesto razmislja i k'o iz puske izpali: "What if God's not real"? (A sta ako Bog ne postoji?)
Odgovaram mu...da cak i ako Bog ne postoji...taj ce novac PUNO pomoci dijeci koja su ostala bez hrane, ciste vode, roditelja...i koja ovise od milosti "bogate" dijece kao on. Usuti se pametnjakovic..i pruza mi svojih $20 milostinje.
grozno je kako odgajas dijete i ispiras mu mozak o nekakvom "bogu"... zalosno. :sad:
verbal

#118 Re: "Sta ako Bog ne postoji?"

Post by verbal »

stavrogin wrote:grozno je kako odgajas dijete i ispiras mu mozak o nekakvom "bogu"... zalosno. :sad:
ne brini, vidis da mali konta, nije levat :D

no, ipak... mozda je sada malisan zabrinut za mamino zdravstveno stanje :D
Last edited by verbal on 03/01/2005 16:11, edited 1 time in total.
black

Post by black »

ama neka si ti meni ziv i zdrav i neka ti shvatas, a ja tebe cini mi se ni jednom rjecju nisam uvrijedio 8) ali nejse...
imigrant

Post by imigrant »

Fair Life wrote:
verbal wrote:Bog postoji samo u glavama vjernika. Tu i zivi, jer su im glave prazne, pa ima dosta mjesta (verbal)
Bog zivi na nebu... Nedeljom silazi u crkvu, a petkom u dzamiju.
Zaboravio si cetvrtak!

:D
verbal

Post by verbal »

black wrote:ama neka si ti meni ziv i zdrav i neka ti shvatas, a ja tebe cini mi se ni jednom rjecju nisam uvrijedio 8) ali nejse...
tebi se stalno nesto pricinjava :D

no, u pravu si, ostao si u pokusaju...
Toozla

Post by Toozla »

verbal wrote:
Bird wrote:
faaka wrote:Dakle vjera nije u tome da jezikom govoris nego da srcem vjerujes, jezikom ocitujes a djelima potvrdujes.
To ti je definicija što znači biti vjernik. Vjernik izgleda biti lako, ali prakticirati vjernički život, dva različita svijeta.
Mislim da je pitanje stvarne egzistencije boga od sekundarnog znacaja.

Koliko god se vi trudili jedni drugima da dokazete postojanje ili ne postojanje boga, djaba vam....nemozete to dokazat...
Nauka je u svojim pubertetskim danima i nema dokaz koji vi mozete iskoristiti u ovoj debati....

po mom misljenju lako je reci ja sam covijek ili ja sam vjernik....
ono sto te stvarno kvalifikuje u jednu ili obje kategorije je puno teze za dokuciti...

mislim da dvije osobe koje opravdano zasluzuju bilo koji od gornjih status nece imati nikakvih problema da pronadju zajednicki jezik, obostranu toleranciju i razumjevanje, ne vezano za religiski, ateisticki, obrazovni, kulturoloski, nacionalni, rasni backgroun iz kojeg poticu...
faaka

Post by faaka »

Bird wrote:
Pa sta sam ja rekao? :-?
faaka

Post by faaka »

verbal wrote:
faaka wrote:
verbal wrote: JAsno je ko dan da vas "STVORITELJ" nije od materije, jer bi u tom slucaju i njega neko morao stvoriti.
Istovremeno, ako nije materija onda je NISTA.
A ako je NISTA, onda ne moze biti ZIV , a ako nije ziv, onda ne moze biti INTELIGENTAN, a tu nastaje problem, jer je inteligencija NEOPHODNA da di se sve ovo stvorilo PLANSKI i sa NAMJEROM.
Vjerovatno si nekad sa nekim pametnim glavama diskutovao pa su ti oni rekli da nekad logika, ako joj das pogresnu informaciju, zauzvrat tebi da pogresan rezultat. To se je tebi desilo. Ti vidis postojanje, existenciju samo u materijalnom postojanju. Dakle postojanje po tebi je samo i iskljucivo materijalno postojanje a ne i nematerijalno postojanje?[/b]
Pa ako stavrno mislis i vjerujes da je postojanje samo mateijalno postojanje onda se malo preispitaj. Da li si konzistentan u svom zivotu. Npr. da li je ljubav materija? Ako nije ne postoji. Da li je razmisljanje materija? Ako nije ne postoji.
Vidim da si prikupio par istomisljenika i vjerovatno si vec pomislio da si pametan, ali te moram razocarati.

Procitaj jos jednom moj tekst koji si quotirao.
Gdje sam ja napisao da je meni postojanje iskljucivo materijalno postojanje? Nigdje!
Ja sam napisao da bez materije nema inteligencije!
Upoznat je verbal sa postojanjem materije i antimaterije mnogo bolje nego sto ce mnogi od vas ikada biti, pa zato nema sanse da izjavim takvo sto.

Evo sad cu ti jos jednom objasniti, ali ovaj put cu ti nacrtati sve, pa mozda i shvatis o cemu pricam.
NAime, religiozni vjeruju (neki cak i tvrde) da je Svevisnji stvorio sve u nama i oko nas, kao i da je sve ono sto se dogadjalo prije, ovo sto se dogadja sada, kao i ono sto se tek treba dogoditi - njegova volja. Dakle, da bi se sve to moglo u tancine isplanirati neophodna je inteligencija, a inteligencija je, barem to svi znamo, karakteristicna samo za zive organizme. Medjutim, bez materije ne moze nastati zivi organizam, pa samim tim ni inteligencija, tj misao,a isti slucaj je i sa culima i osjecanjima poput ljubavi. Time dobijas odgovor na ona tvoja diletantska pitanja:

- da li je ljubav materija?
- da li je razmisljanje materija?

Naravno da nije, ali ne moze postojati bez materije koja opet omogucava zivot. Medjutim, cak ni zivot sam po sebi nije dovoljan da bi se mislilo i osjecalo. Evo ti primjer, biljke su zive, ali slabo sta mogu isplanirati ili recimo zaljubiti se u drugu biljku iako je ziva i razmnozava se. Zasto?
Zato sto je za misao i osjecaj potrebna inteligencija. NAdam se da si sada shvatio da su ljubav i misao uslovljeni materijom koja omogucava zivot koji je opet preduslov za inteligenciju.

Da rezimiramo:
Odbacujuci mogucnost da je Svevisnji materijalan, jer bi samim tim i njega neko morao stvoriti, bjezeci od materijalnosti, teisti potpuno zaboravljaju da je neophodno biti materijalan da bi posjedovao inteligenciju da bi mogao planirati, stvarati, prijetiti, prikazivati se, dosaptavati ajete i obavljati sve te silne aktivnosti.

Dakle,
"SvevisnjiI ili je materijalan´, pa je samim tim i njega neko stvorio
ili
"Svevisnji" nije materijalan, pa samim tim nije bio u stanju da uradi sve to sto mu se pripisuje, jer kao takav ne moze posjedovati inteligenciju.
Kontas li sada?

Procitaj jos jednom moj tekst koji si quotirao.
Gdje sam ja napisao da je meni postojanje iskljucivo materijalno postojanje? Nigdje!

Procitao sam i nigdje to nisi napisao ali to je ono sto si zelio da kazes. Ako nisi zelio da kazes onda je to dobar znak jer smatras da egzistencija nije iskljucivo materijalnog karaktera. Sto otvara mogucnost postojanja nematerijalnih stvari. (Samo kod tebe naravno)

Ja sam napisao da bez materije nema inteligencije!

E to nisi nigdje napisao. Samo si napisao da Bog nije materijalan. Procitaj ponovo pa ces vidjeti.

A ako nisi u stanju ponoviti ono sto si napisao ili jos gore ako nisi u stanju procitati ono sto si napisao onda kako ces biti u stanju da razumijes ono sto ti ja govorim ili jos vaznije kako ces razumijeti kad ti govorim o nematerijalnoj egzistenciji?
reaktor

Post by reaktor »

verbal, a da pokusas dati neki materijalni dokaz da si inteligentan... dok to ne uradis ja te smatram najvecim glupanom na forumu :D :D :D :-) :-) :-)
Post Reply