Šta ako bankrotiraju austrijske banke

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

bach

#1 Šta ako bankrotiraju austrijske banke

Post by bach »

Šta ako bankrotiraju matične banke, banak, mahom austrijskih, koje su prisutne u BiH.

Ukucajte u googlu Krise bank Ostereich, pa ćte vidjeti šta će vam iskočiti. Na tamošnjem tržištu vlada prava panika, jer su prije 4 do pet godina kao ludu ulagali u razne fondove i dionice od kojih je danas ostalo samo lijepo sjećanje.

Država spašava šta se spasiti može:
Staatshilfe: 1,89 Milliarden Euro für die Erste Bank
27.02.2009 | 09:23 | (DiePresse.com)

Insgesamt nimmt die börsennotierte Erste Group 2,7 Milliarden Euro Kernkapital auf. 30 Prozent der Summe werden privat aufgebracht. Im letzten Quartal 2008 schreibt die Bank einen Verlust von 603 Millionen Euro.

In der Nacht zum Freitag ist die börsenotierte Erste Group mit der Republik Österreich zur Staatshilfe handelseins geworden. Demnach wird die Bank im April insgesamt 2,7 Mrd. Euro Kernkapital aufnehmen. Bis zu 1,89 Mrd. Euro werden davon vom Staat kommen, voraussichtlich über Partizipationskapital (PS), für das acht Prozent Zinsen im Jahr bezahlt werden. 30 Prozent der Gesamtsumme will die Erste Group privat aufbringen, entweder über PS-Kapital oder über eine Hybridanleihe. Dividendenbeschränkungen gibt es nicht.

Nach hohen Abschreibungen auf Ostbanken und strukturierte Papiere ist bei der Erste Group 2008 der Konzernnettogewinnn um 26,8 Prozent auf 859,6 Mio. Euro gesunken. Im Schlussquartal 2008 gab es einen Verlust von 603 Mio. Euro.
Ali dokle?

Šta će biti sa njihovim filijalama ovdje, šta će u slučaju stečaja, biti sa kreditima, računima, karticama, štednjom ?

Bečki die presse

20 miljardi Eura u opasnosti

Banken halten „Risikopapiere“ von 20 Mrd. Euro
15.12.2008 | 18:26 | (Die Presse)

Nationalbank beziffert Volumen von strukturierten Finanzprodukten und warnt vor Risiko in Osteuropa.

Wien (höll). Österreichs Banken sind mit bis zu 20 Milliarden Euro in strukturierte Finanzprodukte investiert. Davon entfallen rund eine Milliarde Euro auf riskante US-„Subprime“-Papiere. Diese Zahl hat am Montag erstmals die Nationalbank (OeNB) genannt.

Unter strukturierten Produkten versteht man Wertpapiere, in denen verschiedene Anlageformen kombiniert werden. Sie werden allgemein für die Finanzkrise verantwortlich gemacht. Amerikanische Banken haben faule Immobilienkredite in strukturierte Investments verpackt und weltweit verkauft. Wie viel Österreichs Banken von den 20 Milliarden Euro abschreiben müssen, ist nicht bekannt. „Nicht alles ist faul“, versichern die OeNB-Experten.

A gdje smo tu mi ?
BarbaDue

#2 Re: Šta ako bankrotiraju austrijske banke

Post by BarbaDue »

Vrijeme je da se ukaze povjerenje domacim bankama.
Topla voda

#3 Re: Šta ako bankrotiraju austrijske banke

Post by Topla voda »

imamo li takvih?

gotovo je nemoguce imati domacu banku,kad dodju velike i pojedu malu...
sve sutra da neki privatnici naprave banku sa 100,200 miliona eura....samo ce cekati tren da je prodaju za 300,400 nekoj jacoj evropskoj.
nonca

#4 Re: Šta ako bankrotiraju austrijske banke

Post by nonca »

dobar clanak,

admine, sta mislis da se prilog prikljuci temi "kriza u Hypo i raiffeisen" ?
BarbaDue

#5 Re: Šta ako bankrotiraju austrijske banke

Post by BarbaDue »

Topla voda wrote:imamo li takvih?

sve sutra da neki privatnici naprave banku sa 100,200 miliona eura....samo ce cekati tren da je prodaju za 300,400 nekoj jacoj evropskoj.
to su:
Vakufska banka d.d. Sarajevo
Union banka d.d. Sarajevo
Privredna banka Sarajevo d.d. Sarajevo
Investiciono-komercijalna banka d.d. Zenica
BOR banka Sarajevo

ako sam negdje pogrijesio neka me neko ispravi.
Utokkha

#6 Re: Šta ako bankrotiraju austrijske banke

Post by Utokkha »

@BarbaDue

Wow... Ja iz prve ne bih mogao sve pohvatati.
Post banka i Razvojna na nivou FBiH to je to.
karanana

#7 Re: Šta ako bankrotiraju austrijske banke

Post by karanana »

ako bankrotiraju, da li ce sva nasa dugovanja i krediti prema njima biti oprosteni i zaboravljeni?
Epitop

#8 Re: Šta ako bankrotiraju austrijske banke

Post by Epitop »

karanana wrote:ako bankrotiraju, da li ce sva nasa dugovanja i krediti prema njima biti oprosteni i zaboravljeni?
Ne nego ćeš dugovati trečim licima. Ne znam šta je više sa ovim bankama, ali par ljudi iz Raiffisena govore da je ova njihva banka u BiH najprofitabilniji ogranak grupe i da nema šanse da se nešto negativno desi. Sad kome vjerovati?
musac

#9 Re: Šta ako bankrotiraju austrijske banke

Post by musac »

BarbaDue wrote:
Topla voda wrote:imamo li takvih?

to su:
Vakufska banka d.d. Sarajevo
Union banka d.d. Sarajevo
Privredna banka Sarajevo d.d. Sarajevo
Investiciono-komercijalna banka d.d. Zenica
BOR banka Sarajevo

ako sam negdje pogrijesio neka me neko ispravi.
Koja od ovih je "najbolja" za stednju? Kad kazem najbolja, mislim na sigurnost i na neke eventualne povoljnosti koje nude.
Topla voda

#10 Re: Šta ako bankrotiraju austrijske banke

Post by Topla voda »

a kakve su ove islamske banke,ovaj bbi?
one su valjda sigurnije,jel de?
Epitop

#11 Re: Šta ako bankrotiraju austrijske banke

Post by Epitop »

Topla voda wrote:a kakve su ove islamske banke,ovaj bbi?
Sve su sigurne, ako imaš ispod 20 000 KM koje je osigurana suma. Njabolji prijedlog, rasporedit novac na više banaka do cifre od 20 000 KM.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#12 Re: Šta ako bankrotiraju austrijske banke

Post by Truba »

koja je ovo po redu paranoidna tema od početka krize od prije pola godine???

:roll:
musac

#13 Re: Šta ako bankrotiraju austrijske banke

Post by musac »

Epitop wrote:
Sve su sigurne, ako imaš ispod 20 000 KM koje je osigurana suma. Njabolji prijedlog, rasporedit novac na više banaka do cifre od 20 000 KM.
Ma to 20000 je meni sranje. Šta sad odeš u banku i kažu ti ne možeš dignuti 18.000KM. Šta ćeš ti onda? Žaliti se? Koliko će to trajati?

Jebeš to.
pustopoljina

#14 Re: Šta ako bankrotiraju austrijske banke

Post by pustopoljina »

to je bilo i na vijestima u at:da rajfajzen banka u jugoistocnoj europi pravi rekordni profit.
The Nightwatchman

#15 Re: Šta ako bankrotiraju austrijske banke

Post by The Nightwatchman »

Epitop wrote:
epitop, jel ti uopste kontas sta znaci da je "depozit osiguran"?

hajde, molim ta da razradimo eventualnu situaciju bankrota banke i isplate osigurane sume polozenog depozita vlasniku. ja bih volio kad bi mi objasnio kako ti to zamisljas....
Truba

#16 Re: Šta ako bankrotiraju austrijske banke

Post by Truba »

:roll: pa sjetite se hercegovačke banke... ljude su zvali i isplaćivali... tada je suma bila oko 5000 mislim

ne znam što je bilo s parama velikih firmi (grafotisak recimo)
armin071

#17 Re: Šta ako bankrotiraju austrijske banke

Post by armin071 »

U danasnjem svijetu moze se svasta dogoditi, ali cisto sumnjam da ce Aust. banke propasti. Jer drzava to nece i ne smije dopustiti. Isti slucaj je bio i sa Njemackom odnosno Hypo Real E. Bank ali drzava je tada jasno rekla mi ne smijemo dopustiti da ova banka propadne iako su svi strucnjaci bili upravo za to da banka ode u stecaj. Zasto?? Jednostavno drzava je objasnila da bi taj "potres" djelovao kao "domino efekt" na druge banke. E sad uvijek postoji ono sta ako.... Problem Erste Bank Austija je sto je jedan od vlasnika te banke jedna banka iz Amerike koja je takodjer pred stecajem. Sve je to previse zapetljano tako da ustvari niko i ne zna niti moze predvidjeti sta ce dalje biti.....
Epitop

#18 Re: Šta ako bankrotiraju austrijske banke

Post by Epitop »

The Nightwatchman wrote:
Epitop wrote:
epitop, jel ti uopste kontas sta znaci da je "depozit osiguran"?

hajde, molim ta da razradimo eventualnu situaciju bankrota banke i isplate osigurane sume polozenog depozita vlasniku. ja bih volio kad bi mi objasnio kako ti to zamisljas....
Ne razumijem se ni ja u tu materiju, ali tako govore ljudi koji rade u bankama, da je to jedni način da si siguran ako banka bankorotira da ćeš dobiti sve pare nazad. Uglavnom bitno je da nemaš više od 20 000 KM na jednoj banci. Ko ima više neka rasporedi na više banaka po 20 000 KM. Mene ovo ne brine jer nemam toliko para na bankama ili što bi rekli pare nisu problem, jer para nema. :lol:
SSemir

#19 Re: Šta ako bankrotiraju austrijske banke

Post by SSemir »

Epitop wrote:
karanana wrote:ako bankrotiraju, da li ce sva nasa dugovanja i krediti prema njima biti oprosteni i zaboravljeni?
Ne nego ćeš dugovati trečim licima. Ne znam šta je više sa ovim bankama, ali par ljudi iz Raiffisena govore da je ova njihva banka u BiH najprofitabilniji ogranak grupe i da nema šanse da se nešto negativno desi. Sad kome vjerovati?
Vjerujem da nece reiffeisen propasti, ali u slucaju da se to desi, budite sigurni da ce i njen ogranak u bih propasti, ma koliko on profitabilan bio.

osigurani depozit je maksimalan iznos koji ce biti isplacivan u slucaju likvidacije banke. u bih je on 20.000 sto je prilicno malo..
traxtrax

#20 Re: Šta ako bankrotiraju austrijske banke

Post by traxtrax »

SSemir wrote:
Epitop wrote:
Vjerujem da nece reiffeisen propasti, ali u slucaju da se to desi, budite sigurni da ce i njen ogranak u bih propasti, ma koliko on profitabilan bio.

osigurani depozit je maksimalan iznos koji ce biti isplacivan u slucaju likvidacije banke. u bih je on 20.000 sto je prilicno malo..
Pa dokle vise mislite neosnovano sijati paniku? Pogotovo ovi „strucnjaci“ koji imaju ukupno po dva posta. Ovakvo neosnovano sirenje panike granici sa umobolstvom.

Banke u stranom vlasnistvu su osnovane, postoje i rade po bosanskim zakonima. Takve banke su de facto neovisne od svojih banaka vlasnika, izuzev po pitanjima vlasnistva (dakle strane banke – vlasnici su slobodne da raspolazu sa svojim vlasnistvom sto ukljucuje i sav profit kojeg bosanske banke ostvare, ali ne i sa depozitima gradjana i privrede – njih mogu da koriste u poslovanju u skladu sa ugovorima koje imaju sa svojim deponentima). Po svim ostalim pitanjima, u sta je ukljuceno i obezbjedjenje novca za poslovanje, sve bosanske banke djeluju kao nezavisne firme. Naravno, uticaj banke – vlasnika postoji i uvijek ce postojati. No uprava banke uvijek MORA postovati zakone BiH.

Domaca banka moze propasti ukoliko dodje do poremecaja na nasem trzistu (na primjer ako se u kakvoj masovnoj histeriji ljudi uredaju da povuku svoje depozite – kakva je npr. bila nepotrebna panika koja se desila u Oktobru 2008, a istovremeno dodje do kreditne krize - problema u vracanju kredita). Vidite li gdje redove pred bankama po Sarajevu? Ne! Da li je usljed oktobarske panike propala i jedna banka? Nije!

Depoziti su osigurani kod bosanske AOD, koja je tijelo nezavisno od banaka. Banke su po zakonu duzne placati premije osiguranja depozita AOD-u, iz kojih se obezbjedjuju sredstva za isplatu osigurane sume po depozitu u slucaju havarije banke.

Nije tacno da je osigurana suma „maksimalan iznos koji ce biti isplacivan u slucaju likvidacije banke”. To je zakonom zagarantovana suma koja bi bila isplacivana od strane AOD-a. Dodatno, u slucaju stecaja banke, CB imenuje stecajnu upravu, koja provodi stecajni postupak (dakle raspolaze sa cjelokupnom aktivom i pasivom banke). Cjelokupna imovina i potrazivanja banke ulaze u stecajnu masu, iz koje se onda isplacuje razlika dugovanja banke (npr. ako neko ima depozit 30 k BAM, zagarantovano mu je 20 k od strane AOD-a, ali jos uvijek postoji mogucnost da ce dobiti dio ili pak sve od ostatka 10 k iz stecajne mase; ovo naravno niko ne moze garantirati, vec zavisi od sposobnosti stecajne uprave u provodjenu stecajnog postupka, naplativosti / nenaplativosti potrazivanja banke, itd.). Kako se isplacuje iz stecajne mase odlucuje stecajna uprava, uzimajuci u obzir sve deponente (privredu i gradjanstvo).

Nebulozni su pojedini prethodni postovi, u kojima se postavljaju pitanja sta se desava sa „mojim” kreditom ako propadne banka. Iz takovih postova naprosto isijava nada da se u tim slucajevima krediti nece morati vracati!!! Tipicno bosansko razmisljanje, da je samo kakvog dzabaluka i da je kao zeznuti banke - lihvare. Na zalost takvih postaca, kredit im se ne oprasta, bice naplacen ili od stecajne uprave, ili od firme specijalizovane za takve naplate, koje ugovorno ili na drugi nacin angazira stecajna uprava. Ako me neko od takvih koji imaju i skupe kredite i ovakva neosnovana nadanja bude htio napasti kako nemam srca stavljajuci se na stranu banaka – zelenasa, neka se pogledaju u ogledalo. Svi bi htjeli da imaju sve i da to imaju odmah. E pa to ima svoju cijenu, koju vi placate u vidu visokih kamata na kredite. Drugi nacin da se nesto zaima bio bi da se prvo zaradi pa onda kupi od svojih para. Taj put iskljucuje sve probleme sa bankama. No taj put neizbjezno ukljucuje i dugogodisnje strpljenje i najrazlicitija odricanja.

Prestanite nepotrebno siriti paniku!
akcija007

#21 Re: Šta ako bankrotiraju austrijske banke

Post by akcija007 »

Vise su mi dosadile ove jedne te iste teme sta ako propadnu , onda RB i Hypo pred krizom i sl...
i ako propadnu boli mi briga nek im je sa srecom
bespotrebna se panika siri i luptetate ko maksim po diviziji
bach

#22 Re: Šta ako bankrotiraju austrijske banke

Post by bach »

akcija007 wrote:by akcija007 on 28/02/2009 19:29
Vise su mi dosadile ove jedne te iste teme sta ako propadnu , onda RB i Hypo pred krizom i sl...
Po tvojim riječima se vidi da si 1991 i 1992 bio tek u pelenama.

Neka ti kažu stariji da je jedan postariji čiko sa funkcijom predsjednika država hodao okolo i pričao da rata neće biti, te da narod mirno spava. Svi znamo kako je to završilo.

Tebi toplo preporučujem da upišeš kurs njemačkog i pročitaš citirano iz austrijske štampe u uvodnom postu.
Truba

#23 Re: Šta ako bankrotiraju austrijske banke

Post by Truba »

:roll: :roll: :roll: :roll: ako propadne kupiće je druga veća banka nit ćeš izgubiti pare nit će ti išta biti oprošteno
starii

#24 Re: Šta ako bankrotiraju austrijske banke

Post by starii »

bach wrote:
akcija007 wrote:by akcija007 on 28/02/2009 19:29
Po tvojim riječima se vidi da si 1991 i 1992 bio tek u pelenama.

Neka ti kažu stariji da je jedan postariji čiko sa funkcijom predsjednika država hodao okolo i pričao da rata neće biti, te da narod mirno spava. Svi znamo kako je to završilo.

Tebi toplo preporučujem da upišeš kurs njemačkog i pročitaš citirano iz austrijske štampe u uvodnom postu.
znam jednog koji je govorio da cemo jesti i zlatnim kasikama :bih:
bach

#25 Re: Šta ako bankrotiraju austrijske banke

Post by bach »

komi wrote::roll: :roll: :roll: :roll: ako propadne kupiće je druga veća banka nit ćeš izgubiti pare nit će ti išta biti oprošteno
Prijatelju

Da li si ti ikada čuo za riječ stečaj??????????????????

Da ti pojasnim, pošto očigledno ne znaš. U slučaju stečaja prvo se namiruju povjerioci, kreditori i onima koji se najviše duguje, zatim porezi i slično. Ostalima, uključujući i tvoju štednju, šta ostane. :!: :!: :!: :!:
Post Reply