VjecitiStudent wrote:Amylee,
Jel' i dalje morate, i pored placene skolarine, davati dodatni novac i za knjige, sumnjive autenticnosti?
Paket knjiga kosta 125eura svaki semestar i uglavnom se radi o nekih 4-5 knjiga, zavisi kako kad. Naravno, to se zna od pocetka da knjige kupujes, jedno vrijeme si mogao i polovne medjutim zbog situacije da pojedini studenti nisu uopce zeljeli kupovati knjige uvelo se obavezno kupovanje, inace ne mozes izaci na finalni ispit. Naravno, bilo bi lijepo da je tih 125eura dio skolarine od 5000, al eto sta je tu je. Ja podrzavam to da svako mora imati knjigu, fakultet je u pitanju, ozbiljna institucija i knjiga se mora citati. Narocito zbog tih pogresnih uvjerenja pojedinih ljudi o SSST studentima, koji su i dan danas ubijedjeni da samo platis i prodjes. Boga mi, ne znam ko im to prica, nek mi pokazu tog nekog ko im je ispricao tu neistinu da ga ja pitam par stvari. Ja sam krv propisala ove tri godine da bih imala dobre ocjene. Sest i nije toliko tesko zaraditi, kao ni na ostalim fakultetima, ali 9 i 10 na mom smjeru znaci velika odricanja, mnogo stresa, neprespavanih noci, izgubljenih kilograma ,itd .
Sto se knjiga tice, njihova autenticnost nije sumnjiva uopce, ne znam odakle ta informacija, knjige su internacionalna izdanja poznatih izdavaca, up-to-date i moram priznati da sam ja licno prezadovoljna knjigama, objasnjenjima i dodatnim materijalom koji ide uz knjigu.
I ta prica kako je SSST smijesan ne pije vode, jer sam se vec na prvoj godini sto bi nas narod rekao
ibretila koliko slobodnog vremena imaju moje kolege sa drzavnih fakulteta, ukljucujuci i PMF u odnosu na mene. Predavanja od jutra do mraka , dodjes kuci, uci, radi projekte do sabaha i ujutro ponovo na faks i tako svaki dan. Nemas kad ni da jedes pa onda ovako ko ja smrsas za jedan semestar 10kg. A social life - nula bodova. Doslo je bilo do te faze da me vlastito drustvo vise nije ni zvalo vani jer su znali da ne mogu. Tako da je smijesno da neko prica o necemu o cemu pojma nema. Zanimljivo je kako studenti sa drzavnih fakulteta pricaju jako ruzne stvari o SSSTu i zamaraju se uopce tom institucijom dok studenti SSSTa jedva da i spomenu kad ove druge, jer ne vidimo razlog zasto diskutovat o tome. I kao sto vidim jedna djevojka je na osnovu par ljudi s kojima je suradjivala sa SSSTa zakljucila da niko na SSSTu nije sposoban, dovoljno pametan i sta vec. Pa zar ta djevojka nije ucila o uzorcima, sta je to, kako se odredjuje kvalitet, kako se pravilno uzima uzorak ili ti sample itd. Ti studenti, 100% sam sigurna, nisu uopce ispravan sample za porediti, a kamoli donositi takve sulude zakljucke. Da je naletila na 4 super intiligenta studenta, opet ne bi imala ispravan sample, al bi tad vjerovatno bila ocarana SSSTom. Come on narode, malo realnosti nije od viska. Naravno da sa SSSTa nece bas svako izaci kao izvanredan student, to se samo desava na MITu, Hrwardu i jos par svjetskih fakulteta. Ali nema pravo niko reci da tu nema strasnih studenata, pa ja znam 5 ljudi barem iz svoje generacije koji su nevjerovatni, posjeduju razlicite skills ponaosob, a tek kad bi se sastavili bili bi jedna fantasticna i uspjesna masina .