Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
VjecitiStudent wrote:Nego, nema jos odgovora koliko SSST ima stalno zaposlenog nastavnog osoblja?
Ja i? UNSA ima toliko nastavnog osoblja od kojih 90% su niko i nista u onome sto predavaju. Zapravo, niko i nista su u bilo cemu. Ti se uhvatio ko pijan plota tog stalno zaposlenog nastavnog osoblja kao da je to vazno. Vazno je kako to osoblje koje imaju odrzava nastavu i ispite. Ne kazem da nije vazno imati stalno zaposlene kadrove, to govori i o kvaliteti ustanove, ali uopce ne mora nista govoriti.
Pa dobro sad, jel' jedno ili drugo...?
Ono sto kolega potencira je da li je ta praonica love ustrojena i dela po NASIM propisima i zakonima...
Posto se ti uhvatis svega "kao pijan plota", a znam da znas, nego inace si naporan i volis spamati ovakve teme ev' da ti nacrtam(preuzeto sa gugla)
Ti zaista na maternjem jeziku imas problem sa chapterima.
Sutra tako kadar dodje predavat u srednju skolu i na prvom casu, "djeco, otvorite ćepter jedan"
Nego, nema jos odgovora koliko SSST ima stalno zaposlenog nastavnog osoblja?
Ne, nemam fala bogu. Jel' to jos jedan od problema sto je literatura na engleskom jeziku i sto su sva predavanja, prezentacije, i ispiti odrzavaju na eng., sto je oficijalni jezik fakulteta engleski?
Bolan, kako ti ne shvatas da mene kao studenta to ne zanima ko je stalni zaposlenik, a ko nije, sve dok isti ti ljudi kvalitetno drze predavanja. Kao primjer cu ti navesti Zeljko Juric, jel' ti mislis da cu ja glavom od zid lupati zbog toga sto taj covjek nije prijavljen za stalno, sve dok isti taj to sto radi obavlja kvalitetno. TI ovdje palamudis konstanto protiv SSST-a i jedina stavka koju navodis je broj zasposlenih, imas inspekciju pa prijavi, nek onda drzava ganja Ganica zbog toga.
gidra wrote:
Ne, nemam fala bogu. Jel' to jos jedan od problema sto je literatura na engleskom jeziku i sto su sva predavanja, prezentacije, i ispiti odrzavaju na eng., sto je oficijalni jezik fakulteta engleski?
A predavanja su na engleskom? I ispiti? Ili je izmiješano? Da li se uči još neki strani jezik? Kakva je literatura, jel iz 1962. kao na državnim fakultetima ili ima nešto novije?
Ovo maloprije pitah, samo me svi ignorisaše. Koga briga kako su uposleni ljudi i naravno da prosječno obrazovana osoba zna šta je chapter
Razmišljam možda master tamo da upišem, pa zato me interesuje. I prisustvovah jednom zanimljivom predavanju na kojem su učestvovali određeni strani analitičari, pa me interesuje ima li toga više ili je to samo bilo jednom?
gidra wrote:
A predavanja su na engleskom? I ispiti? Ili je izmiješano? Da li se uči još neki strani jezik? Kakva je literatura, jel iz 1962. kao na državnim fakultetima ili ima nešto novije?
Ovo maloprije pitah, samo me svi ignorisaše. Koga briga kako su uposleni ljudi i naravno da prosječno obrazovana osoba zna šta je chapter
Razmišljam možda master tamo da upišem, pa zato me interesuje. I prisustvovah jednom zanimljivom predavanju na kojem su učestvovali određeni strani analitičari, pa me interesuje ima li toga više ili je to samo bilo jednom?
Da, predavanja i ispiti su na engleskom, rekoh maloprije da je engleski oficijalni jezik fakulteta, (b/h/s se ne smije koristiti), pored toga svaki semestar ucis i dodatno njemacki (kao primjer srednja skola, ucis sve na bosanskom, prvi strani jezik engleski. Ovdje ti je isto ucis sve bukvalno na engleskom, prvi strani jezik njemacki).
Literatura, novija izdanja stranih autora. Da ima, haman svaki mjesec se organizuju neka predavanja koja drze razliciti ljudi iz razlicitih branši.
gidra wrote:
Da, predavanja i ispiti su na engleskom, rekoh maloprije da je engleski oficijalni jezik fakulteta, (b/h/s se ne smije koristiti), pored toga svaki semestar ucis i dodatno njemacki (kao primjer srednja skola, ucis sve na bosanskom, prvi strani jezik engleski. Ovdje ti je isto ucis sve bukvalno na engleskom, prvi strani jezik njemacki).
Literatura, novija izdanja stranih autora. Da ima, haman svaki mjesec se organizuju neka predavanja koja drze razliciti ljudi iz razlicitih branši.
A hoće li onda meni sa državnog faksa biti problem to pratiti na engleskom ili se može čovjek uklopiti. Ja znam engleski, ali ga nisam govorila dugo pa se jedino bojim da se neću snaći. Jel onda bar ima neka dodatna edukacija ili pomoć profesora u početku, čisto dok ga malo "razgovorim"? I jel se može uopšte sa državnog na master tamo, to nisam ni pitala? Mene ta zapošljavanja nakon faksa ne interesuju, upisala bih čisto da sebe natjeram da usavršim engleski i da čujem nešto što na svom faksu ne mogu, da proširim vidike.
nosara wrote:Pa dobro sad, jel' jedno ili drugo...?
Ono sto kolega potencira je da li je ta praonica love ustrojena i dela po NASIM propisima i zakonima...
Siva zona, jeb ga. Pozeljno je imati stalno zaposlene, ali to ne govori o kvaliteti studija.
A o ovome se naravno treba pricati. Uostalom, treba ih dobro pretresti. Ali prvo treba dobro pretresti UNSA - jer je smijesno kako su se neki ljudi tu obogatili, a nicim nisu zasluzili. Sramota je da neki nasi akademici imaju 4-5 naucnih radova, ali zato imaju kuce, automobile itd. A sve za drzavni novac, tj. moj, tvoj i svih nas.
shiny wrote:
A hoće li onda meni sa državnog faksa biti problem to pratiti na engleskom ili se može čovjek uklopiti. Ja znam engleski, ali ga nisam govorila dugo pa se jedino bojim da se neću snaći. Jel onda bar ima neka dodatna edukacija ili pomoć profesora u početku, čisto dok ga malo "razgovorim"? I jel se može uopšte sa državnog na master tamo, to nisam ni pitala? Mene ta zapošljavanja nakon faksa ne interesuju, upisala bih čisto da sebe natjeram da usavršim engleski i da čujem nešto što na svom faksu ne mogu, da proširim vidike.
Imas i predmet engleski bas zbog takvih stvari. I ja sam nakon zavrsene gimnazije imao slican problem ali sam se fino uklopio, bas iz razloga sto se najlakse i najbrze nauci kada ga aktivno koristis svakodnevno. Moze, dosta studenata sa drzavnog upise master, pogotovo sa drzavne ekonomije.
shiny wrote:
Imas i predmet engleski bas zbog takvih stvari. I ja sam nakon zavrsene gimnazije imao slican problem ali sam se fino uklopio, bas iz razloga sto se najlakse i najbrze nauci kada ga aktivno koristis svakodnevno. Moze, dosta studenata sa drzavnog upise master, pogotovo sa drzavne ekonomije.
granita wrote:
Ganic nikad nikome nije obecao poslove. Istina je da uvijek navodi procente koliko ljudi se zaposli (i gdje) sa diplomom SSST-a, ali ti diplomci dodju do posla ili sami ili stelom ili rade kod privatno kod roditelja u firmama. Znam JAKO puno ljudi koji su sami aplicirali i sami dobili posao. Istina je isto da Ganic zaposli studente sa jako visokim prosjekom na svom fakultetu, pa rade kao asistenti ili na projektima. Takvih svake godine bude 3-4. Naravno da ima i ljudi koji jos uvijek cekaju na birou.
SSST je akreditovan univerzitet i svake 4 godine obnavlja akreditaciju kao i ostali fakulteti (ukljucujuci drzavne). Sto se tice britanske akreditacije to nadgleda QAA i svaki novi plan i program, novi studij prodje kroz ovo akreditiranje. Pored toga, dobijaju se redovni izvjestaji o napretku i rangiranju institucije iz UK-a.
Ne znam zasto je nekima toliko stalo da se diplome SSST-a i drugih privatnih unverziteta poniste. Dok god je ta institucija akreditovana, ima dobre uslove i kadar zasto da ne postoje. Uzasno je sto tako razmisljamo, pravo zaostalo razmisljanje iz socijalisticke nam bivse drzave. Neki od vodecih univerziteta na svijetu su privatni, morali su od nekuda poceti. BTW, SSST je po organizaciji 100 godina unaprijed od drzavnih.
Koliki procenat nastavnog osoblja je STALNO zaposlen na SSST-u?
Posto vidim da ne prestajes, evo ti i ta informacija:
CSIS - 13
Ekonimija - 9
Politicke nauke - 5
Jezici - 7
S obzirom da se godisnje upise od 40 do 70 studenata na sve odsjeke (zavisi od godine) omjer studenata na jednog profesora je i vise nego odlican. Pri akreditiranju se gleda ovaj omjer stalno zaposlenih sa brojem studenata. Nije bitan broj profesora, jer se gleda velicina fakulteta u smislu upisanih studenata. Ne postoji fiksni broj koji se mora zadovoljiti.
granita wrote:
CSIS - 13
Ekonimija - 9
Politicke nauke - 5
Jezici - 7
S obzirom da se godisnje upise od 40 do 70 studenata na sve odsjeke (zavisi od godine) omjer studenata na jednog profesora je i vise nego odlican. Pri akreditiranju se gleda ovaj omjer stalno zaposlenih sa brojem studenata. Nije bitan broj profesora, jer se gleda velicina fakulteta u smislu upisanih studenata. Ne postoji fiksni broj koji se mora zadovoljiti.
Nadam se da ces sada biti smireniji
Lokalni zakon kaze da dvije trecine nastavnog osoblja mora biti STALNO zaposleno na fakultetu.
Moze li lista ovih 13 profesora za CSIS npr.?
BASS wrote:A njihov krvni pritisak, holesterol i secer u krvi? A?
To nisi naveo/la?
Cekaj dok vjecitistudent pita, ne dajem ja bas svakome ove odgovore.
Ma dobio je on odgovore, pa trazio po - pazi sad - linked-inu ko je sta, to je bilo u prosloj epizodi Sherlocka koliko se sjecam.
Don't feed the troll.
BASS wrote:A njihov krvni pritisak, holesterol i secer u krvi? A?
To nisi naveo/la?
Cekaj dok vjecitistudent pita, ne dajem ja bas svakome ove odgovore.
Ma dobio je on odgovore, pa trazio po - pazi sad - linked-inu ko je sta, to je bilo u prosloj epizodi Sherlocka koliko se sjecam.
Don't feed the troll.
Kopalo se gdje se moglo jer adekvatne liste na siteu vase ugledne institucije NEMA.
ETF je listu svojih profesora ponosno objavio, sa naucnim zvanjem i statusom na fakultetu.
Zasto tako ugledna i skupa institucija kao SSST nema nista slicno?
Zar lista stalno zaposlenih profesora nije nesto cime se svaki fakultet ponosi? i ujedno je najbolji mamac za nove studente?
granita wrote:
CSIS - 13
Ekonimija - 9
Politicke nauke - 5
Jezici - 7
Lokalni zakon kaze da dvije trecine nastavnog osoblja mora biti STALNO zaposleno na fakultetu.
lokalni zakon kaze da je korupcija zabranjena pa je opet prisutna..
lokalni zakon kaze da mladji od 18 godina ne smiju kupovati cigarete , pa opet kupuju..
lokalni zakon kaze da se ne smije pusiti u skoli, pa djeca opet puse..
lokalni zakon kaze da djeca ne smiju nositi nozeve i da ne smiju da bodu ucenike po skolama, pa evo svako malo neko dijete nastrada..
lokalni zakon kaze da...
daj bolan sta si se vise uhvatio ovih profesora ko da ti je ne znam sad sta.. relax man
Kopalo se gdje se moglo jer adekvatne liste na siteu vase ugledne institucije NEMA.
ETF je listu svojih profesora ponosno objavio, sa naucnim zvanjem i statusom na fakultetu.
Zar lista stalno zaposlenih profesora nije nesto cime se svaki fakultet ponosi? i ujedno je najbolji mamac za nove studente?
ne.. nije to najbolji mamac
da mi kazes da predaje bill gates onda bi bio, ali ovako kod nas sigurno nije.. da sam ostao u BiH ono zbog cega bih ja izabrao ssst su dvije diplome, naglasak na njemacki, to sto nema korupcije, i to sto me nece neki prof obarati iz inata nekog.. eto sta je mamac u odnosu na nase faxeve
granita wrote:
CSIS - 13
Ekonimija - 9
Politicke nauke - 5
Jezici - 7
lokalni zakon kaze da je korupcija zabranjena pa je opet prisutna..
lokalni zakon kaze da mladji od 18 godina ne smiju kupovati cigarete , pa opet kupuju..
lokalni zakon kaze da se ne smije pusiti u skoli, pa djeca opet puse..
lokalni zakon kaze da djeca ne smiju nositi nozeve i da ne smiju da bodu ucenike po skolama, pa evo svako malo neko dijete nastrada..
lokalni zakon kaze da...
daj bolan sta si se vise uhvatio ovih profesora ko da ti je ne znam sad sta.. relax man
Upravo si nam objasnio zasto privatni univerziteti cvjetaju u BiH.
Jer pravne drzave nema, pa je i na ovaj nacin moguce lako doci do bogatstva.
Pogledajte samo imena koja stoje iza privatnih fakulteta, od Bimbe pa nadalje ...
ne.. nije to najbolji mamac
da mi kazes da predaje bill gates onda bi bio, ali ovako kod nas sigurno nije.. da sam ostao u BiH ono zbog cega bih ja izabrao ssst su dvije diplome, naglasak na njemacki, to sto nema korupcije, i to sto me nece neki prof obarati iz inata nekog.. eto sta je mamac u odnosu na nase faxeve
Kakve veze ima Gates sa bilo kakvim univerzitetom?
Treba biti iskren i reci da je glavni izvor mrznje - dvojna diploma. I drugi privatni uzimaju isti novac, a daju manje, ali oni nisu interesantni mahalasima.
I tek sad vidio, lik stavio i anketu. Buni se sto ljudi napuste neki drzavni i zavrse u roku na privatnom.
Hajde da sad zamislimo da nema privatnih, ni jednog. Ti sto studiraju sto godina bi otisli na neki laksi drzavni uni tipa - I.Sarajevo, I.Mostar, Zenica, Bihac itd. - na kojima ima fakulteta za koje su privatni - Oxford. I hajde da nema uopste ni tih drugih - ti sto mrljave zavrsili bi upravo taj fax koji su poceli samo bi kilavili 10 godina (kao sto je prije bio slucaj). Sustinske razlike izmedju lika a (koji napusti) i lika b (koji ostane) nema jer se radi o istoj feli - samo pitanje vremena. I sta cemo sad sa rajom koja nije isla linijom manjeg otpora nego upisali taj fax i posteno rade i bili bi uspjesni i na drzavnom i u ino i bilo gdje?
Prica se o nekim ilegalnostima,pravnoj drzavi,trazi dlaka u jajetu.
Evo neka se ukinu svi ILEGALNI rokovi na drzavnom faksu, samo to za pocetak, hajde inspektori da vidimo koliko bi ste predmeta i godina morali vratiti?
Neka se otpuste stranacki kadrovi. Evo neka bude kao u nekim zemljama EU- padnes 3 puta neki ispit, gubis pravo taj fax da studiras, koga se zeli zavaravati sa nekom diplomom i kvaziznanjem nakon 1000 rokova i 8 godina studija? Pa tako moze svako svaki faks zavrsit samo da ima roditelje koji ce ga izdrzavati do jedno 30-te min. Koga se zeli zavarati sa sistemom svaki mjesec neki rok, a ako ne bude rok-ima protest pa ce biti rok,pa se strpi da umjesto profesora ispit ti ocjeni asistent pa ces proci. Ekspert do eksperta sve.
Zato, nemojte suplje.
Poznanica je morala da zavrsi fax u roku od 4 godine ako zeli da zadrzi posao koji ima.. i ona je upisala ekonomiju na univerzitetu I.Sarajevo, i evo glave ako je ona ikad ista ucila i naucila.. zavrsila je u roku, fakulteta ocima nije vidjela.. radila je i jos uvijek radi 9h dnevno, ima muza i dijete, i ako je ona ikad ista naucila na tom faxu ja bih sad dao glavu svoju...
daj se okomi malo na te univerzitete i "sveucilista"