SSST & ostali

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...

Da li bi vam bilo drago da poniste diplome sa privatnih fakulteta?

DA
14
34%
NE
27
66%

Total votes: 41

BASS

#26 Re: SSST & ostali

Post by BASS »

Ovdje ima nekoliko mitova:
Mit broj jedan "besplatno skolovanje" - nije skolovanje besplatno, mi svi placamo drzavne fakultete svojim porezima (ironija je da bogati kroz poreze vise finansiraju drzavne fakultete a djecu skoluju na privatnom). I sta oni rade sa tim nasim parama? - Ne samo da ih nenamjenski trose, nego tjeraju studente da placaju jos. Na mnogim fakultetima je doprinos studenata sve blize onom na privatnim. Bojim se da ce drzavni fakulteti zavrsiti kao i sve ostale "drzavne firme"
Mit broj dva je "obrazovni sistem vani" - vjerujte mi obrazovni sistem vani je puno puno blizi onom na privatnim fakultetima nego onom na nasim drzavnim fakultetima. Postuje se prolaznost, nema samovolje, samo sto u ino. ljudi manje studiraju jer mogu naci posao i dobar zivot i bez toga, a i skuplje je (izuzev par zemalja)
Mit broj tri je "uredjenost drzavnih" - ja sam zavrsio drzavni,necu govoriti o cistim ilegalnostima,nego samo o ocjenjivanju - nekoliko ispita su mi predavali i ocjenili magistri. Najmanje trecinu sa sigurnoscu mogu reci da su takodje ocjenili asistenti, a profesori samo dali potpis, neki cak to nisu ni krili.
Mit broj cetiri je "znanje" - opet, zavrsio sam drzavni i nisam imao pojma dok nisam poceo raditi. Tek nakon par mjeseci rada u strogoj praksi sam nesto pohvatao. Nisam vjecito studirao i imao sam fin prosjek, ali jednostavno - ljudi me nisu nista naucili.

Tako pored ocitog "samo nek komsiji crkne krava" i kompleksa (lik gore "sanja dan kad ce se ponistit",pateticno! Ja ne sanjam dan da npr.onima sa istog privatnog poniste diplome,ne razmisljam uopste o njima) ljudi na drzavnom shvataju da ih tamo malo toga uce a puno toga neregularno rade ili u "najmanju ruku" - nad njima se izivljavaju i umjesto da shvate da im njihovi profesori prodaju "nesto pod bubrege" i dignu se da ih dovedu u red, ne problem su ovi drugi koji rade svoj posao i podsjecaju ih na to da na njihovom faksu stvari ne stoje kako treba.
Last edited by BASS on 01/10/2012 18:19, edited 1 time in total.
harač

#27 Re: SSST & ostali

Post by harač »

:thumbup: :(
Nucleux

#28 Re: SSST & ostali

Post by Nucleux »

BASS wrote:(lik gore "sanja dan kad ce se ponistit",pateticno! Ja ne sanjam dan da npr.onima iz pfkiseljak poniste diplome,ne razmisljam o njima)
Naravno da sanjam, a reci cu ti i zasto. Pun mi je K ljudi koji su zavrsili neki od tih fakulteta, a koji se hvale na sav glas. Neki od tih ljudi su sa mnom upisali drzavni fax i nakon sto su vidjeli da ga ne mogu zavrsiti su se prebacili kod Ganica i kupili diplomu za 40 000 KM. Nakon toga su nasli boli glava poslove, tj. Ganic im je nasao. Hebem ti ovakvu drzavu.
korisnik_ca

#29 Re: SSST & ostali

Post by korisnik_ca »

Nucleux wrote:
BASS wrote:(lik gore "sanja dan kad ce se ponistit",pateticno! Ja ne sanjam dan da npr.onima iz pfkiseljak poniste diplome,ne razmisljam o njima)
Naravno da sanjam, a reci cu ti i zasto. Pun mi je K ljudi koji su zavrsili neki od tih fakulteta, a koji se hvale na sav glas. Neki od tih ljudi su sa mnom upisali drzavni fax i nakon sto su vidjeli da ga ne mogu zavrsiti su se prebacili kod Ganica i kupili diplomu za 40 000 KM. Nakon toga su nasli boli glava poslove, tj. Ganic im je nasao. Hebem ti ovakvu drzavu.
Ne lupaj. Ganić nikom nije našao posao, čak ni internship im ne nalazi fakultet. Bila je ovdje tema gdje cura za SSST-om ne može da se zaposli. Lično poznajem ljude sa Ganićevog faksa kojima su roditelji našli posao (loš posao za nekog ko ima 40.000 KM duga)
Od onog Ganićevog obećanja kad su upisivali faks da je svima osiguran posao nema ništa. Čisto prodavanje magle sa njegove strane.

Ako SSST ne ispunjava zakonske okvire nek ih upozore i zatvore ako je potrebno, ali da su po organizaciji lošiji od državnog fakulteta je NEMOGUĆE.
Bušman

#30 Re: SSST & ostali

Post by Bušman »

granita wrote:Koji ti je profesor to rekao? Na SSST-u padaju studenti koji ne uce, a bilo je i slucajeva kada su neki gubili pravo na skolovanje na SSST-u jer su dvije godine za redom padali. Profesori na SSST-u ne smiju spustati kriterije jer dolazi tzv. External Examiner iz UK-a i preglada sva pitanja i da komentare ukoliko pitanja nisu u skladu sa materijalom koji se prelazi tokom semestra, ako nivo nije prilagodjen tom predmetu/godini i sl. Jako puno studenata izlazi na popravne u septembru, i nemaju 1000 rokova kao drzavni. Sto se tice toka da univerziteti koji imaju reputaciju drze i kvalitet, ne mogu se sloziti. Pogledaj samo danasnji FPN ili pravo na UNSA. FPN je smijurija od faksa, predaje ko stigne, mlati o cemu stigne, predavanja nisu organizovana kako treba (cast nekima), pa studenti po 2-3 sata cekaju da se profesor pojavi i ako se pojavi onda je premija kakvog ce raspolozenja biti i hoce li htjeti drzati predavanje. Na SSST-u toga nema. Predavanja se drze stalno, studentima profesori odgovaraju u roku od nekoliko sati na mailove i tretiraju ih kao osobe ravne sebi. Da, ovi studenti placaju, ali placaju i studenti na UNSA, a dobiju nikakav tretman. Zadnje sto cu reci je to da studenti SSST-a moraju uciti iz knjiga, a ne kojekakvih skripti i skriptica. Finalni ispit pokriva gradivo kumulativno, nema ubjegice :)
Hocu ti ovo reci - ispit sa ETH Zuricha bi popadali gotovo svi studenti sa UNSA. Dakle, ne uporedjujem FPN nego univerzitete sa reputacijom kvalitetnog fakulteta/univerziteta sa fakultetima na UNSA i sa privatnim u BIH (konkretno SSST). To isto vrijedi za recimo Buckingham i Manchester - studenti Buckinghama bi mogli prilicno da se zabrinu tezinom ispita na Manchesteru, ali to vec unaprijed znas i prije upisivanja.
External examiner dakle provjerava da li je nivo prilagodjen tom predmetu/godini. Super, ali isto tako moze reci da li je ispit pretezak ili prelagan (sto znam da se desavalo :D cesce ovo prvo).
Sto se tice tretmana to je diskutabilno i sve zavisi od novca kojima ustanova raspolaze i kako ga trosi(a cime drugim :D). SSST je ulozio ne zgradu (sto je ok, imaju pravo na to), sto ce mozda pomoci recimo studentima ekonomije, ali studentima CS-a je beskorisno.
granita

#31 Re: SSST & ostali

Post by granita »

korisnik_ca wrote:
Nucleux wrote:
Ne lupaj. Ganić nikom nije našao posao, čak ni internship im ne nalazi fakultet. Bila je ovdje tema gdje cura za SSST-om ne može da se zaposli. Lično poznajem ljude sa Ganićevog faksa kojima su roditelji našli posao (loš posao za nekog ko ima 40.000 KM duga)
Od onog Ganićevog obećanja kad su upisivali faks da je svima osiguran posao nema ništa. Čisto prodavanje magle sa njegove strane.

Ako SSST ne ispunjava zakonske okvire nek ih upozore i zatvore ako je potrebno, ali da su po organizaciji lošiji od državnog fakulteta je NEMOGUĆE.
Ganic nikad nikome nije obecao poslove. Istina je da uvijek navodi procente koliko ljudi se zaposli (i gdje) sa diplomom SSST-a, ali ti diplomci dodju do posla ili sami ili stelom ili rade kod privatno kod roditelja u firmama. Znam JAKO puno ljudi koji su sami aplicirali i sami dobili posao. Istina je isto da Ganic zaposli studente sa jako visokim prosjekom na svom fakultetu, pa rade kao asistenti ili na projektima. Takvih svake godine bude 3-4. Naravno da ima i ljudi koji jos uvijek cekaju na birou.

SSST je akreditovan univerzitet i svake 4 godine obnavlja akreditaciju kao i ostali fakulteti (ukljucujuci drzavne). Sto se tice britanske akreditacije to nadgleda QAA i svaki novi plan i program, novi studij prodje kroz ovo akreditiranje. Pored toga, dobijaju se redovni izvjestaji o napretku i rangiranju institucije iz UK-a.

Ne znam zasto je nekima toliko stalo da se diplome SSST-a i drugih privatnih unverziteta poniste. Dok god je ta institucija akreditovana, ima dobre uslove i kadar zasto da ne postoje. Uzasno je sto tako razmisljamo, pravo zaostalo razmisljanje iz socijalisticke nam bivse drzave. Neki od vodecih univerziteta na svijetu su privatni, morali su od nekuda poceti. BTW, SSST je po organizaciji 100 godina unaprijed od drzavnih.
korisnik_ca

#32 Re: SSST & ostali

Post by korisnik_ca »

granita wrote:
Ganic nikad nikome nije obecao poslove. Istina je da uvijek navodi procente koliko ljudi se zaposli (i gdje) sa diplomom SSST-a, ali ti diplomci dodju do posla ili sami ili stelom ili rade kod privatno kod roditelja u firmama. Znam JAKO puno ljudi koji su sami aplicirali i sami dobili posao. Istina je isto da Ganic zaposli studente sa jako visokim prosjekom na svom fakultetu, pa rade kao asistenti ili na projektima. Takvih svake godine bude 3-4. Naravno da ima i ljudi koji jos uvijek cekaju na birou.

SSST je akreditovan univerzitet i svake 4 godine obnavlja akreditaciju kao i ostali fakulteti (ukljucujuci drzavne). Sto se tice britanske akreditacije to nadgleda QAA i svaki novi plan i program, novi studij prodje kroz ovo akreditiranje. Pored toga, dobijaju se redovni izvjestaji o napretku i rangiranju institucije iz UK-a.

Ne znam zasto je nekima toliko stalo da se diplome SSST-a i drugih privatnih unverziteta poniste. Dok god je ta institucija akreditovana, ima dobre uslove i kadar zasto da ne postoje. Uzasno je sto tako razmisljamo, pravo zaostalo razmisljanje iz socijalisticke nam bivse drzave. Neki od vodecih univerziteta na svijetu su privatni, morali su od nekuda poceti. BTW, SSST je po organizaciji 100 godina unaprijed od drzavnih.
Rizikujući da budem nekulturan i prema još jednom forumašu, ne lupaj ni ti.
Ganić cijelo vrijeme ponavlja kako mu je cilj obrazovanje, budućnost, mladost (nikako pare, nikako) i slična sranja i floskule. Koliko je Ganić dao stipendija? Ne znam da li se nešto mijenjalo ove godine, ali većina pametne djecu u BiH nema 10.000 KM da daje za školovanje.
Koliko je nastavnog kadra sa SSST prešlo na IUS? Ako poznaješ tako dobro situaciju, reci nam.
Poznavao sam nekoliko profesora sa SSST koji su otišli na IUS, iako ne pratim sitaciju toliko dobro kao ti.

Ganić 100 godina ispred državnih? samo 100 godina? zar nije barem 3000 godina? da li još uvijek studenti na SSST moraju plaćati polaganje ispita? prije 3-4 godine znam da su davali 0,5 ili 1 KM? ovo registrovanje ispita postoji samo u Bosni, ja ga nigdje na svijetu nisam vidio. Toliko o svjetlosnoj razlici u kvaliteti. Razlika Ganić - državni je samo u organizaciji. Dok su na državnom kreteni u studentskoj, kreteni profesori, privatni fakultet nema taj luksuz.

Ja nisam da im se diplome ponište. Ako su loše privatni sektor će da ih poništi. Ako i jedan jedini student SSSTa ne može da nađe posao nakon godinu dana (a ima 40 000 KM duga, bez kamata), to je prvi korak ka poništavanju diploma te ustanove. Usput, gdje je ta statstika zapošljavanja? Postavi link da je i mi vidimo.
Bušman

#33 Re: SSST & ostali

Post by Bušman »

granita wrote:Ne znam zasto je nekima toliko stalo da se diplome SSST-a i drugih privatnih unverziteta poniste. Dok god je ta institucija akreditovana, ima dobre uslove i kadar zasto da ne postoje. Uzasno je sto tako razmisljamo, pravo zaostalo razmisljanje iz socijalisticke nam bivse drzave. Neki od vodecih univerziteta na svijetu su privatni, morali su od nekuda poceti. BTW, SSST je po organizaciji 100 godina unaprijed od drzavnih.
Meni iskreno svejedno, trziste rada je liberalno i ne trazi diplomu. Bitno je da znas raditi.

Sto se tice kadra, smijesno je reci da imaju dobar kadar kada im je pola profesora sa UNSA. Sto se tice organizacije, prvo treba poceti placati kadar pa onda pricati o organizaciji. Ovako se profesori stalno mijenjaju i ako dolaze da predaju dolaze nakon svog glavnog posla. To je losa organizacija i to je bolja i UNSA.

SSST je trebao poceti kao research ustanova. Da su to uradili, do sada bi pojeli sve fakultete UNSA odsjecima koje SSST nudi. Zasto to nisu uradili ja ne znam.
korisnik_ca

#34 Re: SSST & ostali

Post by korisnik_ca »

Bušman wrote:
granita wrote:Ne znam zasto je nekima toliko stalo da se diplome SSST-a i drugih privatnih unverziteta poniste. Dok god je ta institucija akreditovana, ima dobre uslove i kadar zasto da ne postoje. Uzasno je sto tako razmisljamo, pravo zaostalo razmisljanje iz socijalisticke nam bivse drzave. Neki od vodecih univerziteta na svijetu su privatni, morali su od nekuda poceti. BTW, SSST je po organizaciji 100 godina unaprijed od drzavnih.
Meni iskreno svejedno, trziste rada je liberalno i ne trazi diplomu. Bitno je da znas raditi.

Sto se tice kadra, smijesno je reci da imaju dobar kadar kada im je pola profesora sa UNSA. Sto se tice organizacije, prvo treba poceti placati kadar pa onda pricati o organizaciji. Ovako se profesori stalno mijenjaju i ako dolaze da predaju dolaze nakon svog glavnog posla. To je losa organizacija i to je bolja i UNSA.

SSST je trebao poceti kao research ustanova. Da su to uradili, do sada bi pojeli sve fakultete UNSA odsjecima koje SSST nudi. Zasto to nisu uradili ja ne znam.
ovo boldirano je poenta cijele priče. Znanje da li u BiH ili vani se cijeni. sve ostalno 0.

Biti research ustanova je jako skupo. Iako Ganiću nisu cilj pare, ko će to finansirati?

Da ispravim moj POGREŠAN navod prije dva posta. Ganić nije direktno rekao: "Svima je osiguran posao", političar je, oni ništa konkretno ne kažu. Ali od SSSTove internship brošure, koja je komedija, pa do svega ostalog trude se prikazati neki ekskluzivitet koji ne postoji. (Da dodam, i IUS i Burch (o kojem ništa ne znam) lažu isto kao i SSST, njihovi rektori svako malo imaju izjave: "Svi naši studenti su dobili posao, to je dokaz naše kvalitete" i slične gluposti.)

Daleko je bolje da privatni sektor smlati ove ustanove, ako vrijede nek im se studenti pokažu. Sada poništiti diplomu bi državu koštalo gomilu novca, nakon što se završi sa tužbama oštećenih.
granita

#35 Re: SSST & ostali

Post by granita »

korisnik_ca wrote:
granita wrote:

Rizikujući da budem nekulturan i prema još jednom forumašu, ne lupaj ni ti.
Ganić cijelo vrijeme ponavlja kako mu je cilj obrazovanje, budućnost, mladost (nikako pare, nikako) i slična sranja i floskule. Koliko je Ganić dao stipendija? Ne znam da li se nešto mijenjalo ove godine, ali većina pametne djecu u BiH nema 10.000 KM da daje za školovanje.
Koliko je nastavnog kadra sa SSST prešlo na IUS? Ako poznaješ tako dobro situaciju, reci nam.
Poznavao sam nekoliko profesora sa SSST koji su otišli na IUS, iako ne pratim sitaciju toliko dobro kao ti.

Ganić 100 godina ispred državnih? samo 100 godina? zar nije barem 3000 godina? da li još uvijek studenti na SSST moraju plaćati polaganje ispita? prije 3-4 godine znam da su davali 0,5 ili 1 KM? ovo registrovanje ispita postoji samo u Bosni, ja ga nigdje na svijetu nisam vidio. Toliko o svjetlosnoj razlici u kvaliteti. Razlika Ganić - državni je samo u organizaciji. Dok su na državnom kreteni u studentskoj, kreteni profesori, privatni fakultet nema taj luksuz.

Ja nisam da im se diplome ponište. Ako su loše privatni sektor će da ih poništi. Ako i jedan jedini student SSSTa ne može da nađe posao nakon godinu dana (a ima 40 000 KM duga, bez kamata), to je prvi korak ka poništavanju diploma te ustanove. Usput, gdje je ta statstika zapošljavanja? Postavi link da je i mi vidimo.
Reci cu ti sto znam, a to je da je od ove godine (istina, tek od ove) Ganic raspisao konkurs za dodjelu 7 punih cetverogodisnjih stipendija najboljim studentima (ucenici generacije, sportisti, djeca sa nagradama iz razlicitih oblasti koja imaju odlican uspjeh, itd.). Takodjer je prosle godine dao stipendije uspjesnim postdiplomcima, a od ove godine i pune stipendije postdiplomcima na dvije godine. Ganic izlazi u susret studentima koji u pola skolovanja (a bilo je i takvih slucajeva) ostanu bez novca iz ovih ili onih razloga. Oslobodi ih placanja, nadje klix stipendije, zaposli ih kao studente-radnike u administraciji/biblioteci da ih pozdrzi. Isto je i sa studentima koji se razbole i sl.

I ja znam nekoliko profesora koji su sa SSST-a presli na IUS. Znam da ih je nekoliko preslo zbog finansija, a neki zbog pozicije. Neki su i zazalili, pa su sada uporedo i na SSST-u i na IUS-u, a neki pokusavaju da se vrate na SSST.

U zadnje tri godine ispiti se nikada nisu placali 1 KM ili kako god. Ne znam odakle ti ova informacija. Linka o zaposlenima nema, niti jedna institucija to ne pravi. Ali, kako sam vec rekla, i gore ima svasta, od onih koji pocnu raditi jos za vrijeme studija do onih koji cekaju pravi posao i sjede kuci godinama. Na kraju se sve svodi na individuale prohtjeve, zelje i mogucnosti. Znam dosta ljudi koji su vani zavrsili, dali silne pare, vratili se i cekaju posao. Nece da rade bilo sta. Isto je i sa diplomcima SSST-a. Isto je i sa diplomcima UNSA. Opet se vracamo na isto. Znam studente koji sjede kuci, znam studente koji su vani na postdiplomskom po Svedskoj, USA, UK - sa priznatom diplomom i jako uspjesni. Znam i studente koji su se prijavljivali na konkurse, cekali, cekaju ili vec rade. Ima ih u OSCE, EC-u, privatnim firmama, think-tankovima i sl. Eh sad, sa stelom, bez stele, uz Ganica ili bez njega, to ne znam, ne zelim da znam, a niti bilo ko ima ikakve korsti od toga.

Elem...tako.
MrM

#36 Re: SSST & ostali

Post by MrM »

Po meni, prednost koju Gunner ima sa svojom skolom je bolji pristup profesora prema studentima i uslovi za studiranje (cijena skolarine) i svi privatni univerziteti su takvi. I od toga ide predrasuda da se samo pojavis i polozis. Cisto sumnjam da je tako, al kada se profesor potrudi oko tebe i student malo barem zeli da ucii tu ne bi trebalo biti problema.

Takodjer Koliko ja znam u BiH nema medjunarodno akreditovanih fakulteta (da se diploma BiH prizna vani) iako sam nedavnio cuo da su ETF i EFSA dobili taj status. Gunner i npr. onaj bivsi americki univerz su tu problematiku rijesili tako sto daju diplomu Bih i stranog fakulteta. Mislim takodjer da ti niko nakon zavrsenog fakulteta ne moze garantovati posao nigdje (iako ssst mozda u svojim brosurama navode da je lakse naci posao s njihovim faxom. Mozda su se i s vremenom uzivili toliko da obecavaju posao u brosurama, ne znam.)
korisnik_ca

#37 Re: SSST & ostali

Post by korisnik_ca »

Istina je da uvijek navodi procente koliko ljudi se zaposli (i gdje) sa diplomom SSST-a,
kad ovo kažeš misliš on ovo navodi u govorima i šupljiranju? Ne objavi javno?

Vjerovao ili ne, većina svjetskih univerziteta ima Career website, i pod linkom (recimo) placement of our graduates gdje navode statistike koliko se studenata zaposlilo 3 mjeseca nakon diplomiranja, koliko se studenata zaposlilo nakon 6 mjeseci, itd. I naravno firme koje zapošljavaju njihove diplomce. Neki univerziteti čak imaju i stranice (bolje urađene od posao.ba) za zapošljavanje. Da ovo Ganić radi onda bi bio 100 godina ispred UNSA, IUS, Burch, Kiseljak, Travnik, i još nekoliko univerziteta otvorenih po mjesnim zajednicama.

Uplaćivanje i registrovanje ispita (kao na UNSA) se dešavalo prije nekih 5-6 godina, ali ako više nije slučaj to je dobro. Moguće da mi je poznanik koji je bio na SSST od početka ove ustanove do prije 4 godine rekao neistinu. Nemam lično kontakt sa SSSTom, ali registrovanje (i naplaćivanje istog) ispita grupi od maksimalno 50 ljudi je nepotrebno. Ako se više ne dešava, to je neki napredak.

Da te više ne mučim, sretno sa studiranjem :D
shiny

#38 Re: SSST & ostali

Post by shiny »

A studenti sa državnih fakulteta se odmah uspiju zaposliti, biroi prazni, samo pokoji bivši student SSST-a dođe. Dajte ljudi, gdje vi živite? Neće niko dati 10 hiljada, a da nema plan kako da se zaposli...
I ovdje koliko vidim nema niko ništa konstruktivno da kaže, samo nagađanja. Niko ne upoređuje predavanja, literaturu, profesore i vježbe, samo iz šupljeg u prazno.
korisnik_ca

#39 Re: SSST & ostali

Post by korisnik_ca »

MrM wrote:Po meni, prednost koju Gunner ima sa svojom skolom je bolji pristup profesora prema studentima i uslovi za studiranje (cijena skolarine) i svi privatni univerziteti su takvi. I od toga ide predrasuda da se samo pojavis i polozis. Cisto sumnjam da je tako, al kada se profesor potrudi oko tebe i student malo barem zeli da ucii tu ne bi trebalo biti problema.

Takodjer Koliko ja znam u BiH nema medjunarodno akreditovanih fakulteta (da se diploma BiH prizna vani) iako sam nedavnio cuo da su ETF i EFSA dobili taj status. Gunner i npr. onaj bivsi americki univerz su tu problematiku rijesili tako sto daju diplomu Bih i stranog fakulteta. Mislim takodjer da ti niko nakon zavrsenog fakulteta ne moze garantovati posao nigdje (iako ssst mozda u svojim brosurama navode da je lakse naci posao s njihovim faxom. Mozda su se i s vremenom uzivili toliko da obecavaju posao u brosurama, ne znam.)
Umjesto da se odjavim sa teme, nastavljam bit dosadan :D..

koja institucija daje međunarodnu akreditaciju? jedino što ja poznajem je UNESCOVA lista međunarodnih univerziteta. Ako ideš u Skandinaviju bitno je da je univerzitet na ovoj listi. Postoji još nekoliko certifikata, ali ne predstavljaju međunarodnu akreditaciju.

Ako želiš da odeš van BiH da studiraš uradićeš GRE ili GMAT, TOEFL ili IELTS i aplicirati. Ljude će na osnovu ovih testova i intervjua vidjeti šta znaš i da li možeš biti primljen (naravno, cover letter, CV i ostale stvari i ne treba da navodim, a takođe ulaze u aplikaciju).
Bušman

#40 Re: SSST & ostali

Post by Bušman »

korisnik_ca wrote: koja institucija daje međunarodnu akreditaciju?
Kao dio Bolonjske deklaracije osnovane su institicuje za ocjenu programa studija. U SAD-u i UK toga konkretno nema, ali postoje drzavne agencije koje daju ocjene unverzitetima.
BASS

#41 Re: SSST & ostali

Post by BASS »

Simptomaticno - opet napad na ssst od strane etf-ovaca.
Izgleda da su vam ljudi pravo nabili (dodatne) komplekse.
VjecitiStudent

#42 Re: SSST & ostali

Post by VjecitiStudent »

granita wrote:

Koliki procenat nastavnog osoblja je STALNO zaposlen na SSST-u?
akibhf

#43 Re: SSST & ostali

Post by akibhf »

Treba poštovati mogućnost osnivanja i rada privatnih fakultete. Privatni fakulteti postoje svugdje u svijetu. Jedino što je kontraverzno kod naših privatnih fakulteta je kriterij i ozbiljnost u nastavnom procesu.
Ukoliko je fakultet dobro organizovan, pruža znanje i traži znanje, a želi i sve to dobro naplatiti, onda nema ništa sporno. Međutim, postoji jako puno fakulteta koji nisu tako skupi i služe za "kupovinu diplome", takvih ima od Bosanskog Novog, Prijedora i Banja Luke koliko god hoćete. Tu studiraju oni koji imaju posao(pa im treba diploma da bi ostali ili dobili veću plaću), zatim oni što studiraju zbog samog zvanja( iako i ne razmišljaju da pokušaju raditi u struci) i oni što studiraju zbog mame i tate, koji će im poslije naći posao preko štele. Ove nabrojane ne podnosim jer razaraju sve moralne, intelektualne, etičke, patriotske, ljudske i druge vrijednosti.

Pokušaj da se putem akreditacija i kontrole fakulteta uvede red je očigledno neuspješan, jer skoro svi dobijaju te akreditacije. Tu je opet problem što i u tim ustanovama koje vrše kontrolu rade naš ljudi koji su skloni i manipulacijama i mutu i svemu drugome. Državni su također slabi kao i sve drugo u BiH, ali ipak se u dobroj mjeri traži znanje i oni koji studiraju bez veza, štele mita i korupcije, mogu da postanu stručnjaci, ako to zaista žele.

Na kraju treba reći da boljitak ovog našeg društva neće moći da ostvare fakulteti koji su skupi. Pametne djece bogatih roditelja ima previše malo, da bi BiH išla naprijed. Besplatno ili bar povoljno(mislim na cijenu) obrazovanje
je jedini pravi put. :bih:
korisnik_ca

#44 Re: SSST & ostali

Post by korisnik_ca »

Bušman wrote:
korisnik_ca wrote: koja institucija daje međunarodnu akreditaciju?
Kao dio Bolonjske deklaracije osnovane su institicuje za ocjenu programa studija. U SAD-u i UK toga konkretno nema, ali postoje drzavne agencije koje daju ocjene unverzitetima.
Institucije koje funkcionišu su na državnom nivou. Na međunarodnom nivou nema ništa, ništa obavezujuće. (Mislim UN, Evropska Unija, ili neka slična organizacija nema instituciju koja reguliše univerzitete i daje međunarodnu akreditaciju).

Koliko će neko vrijednovati akreditaciju neke organizacije iz BiH je upitno.

Da sumiram moje (nepotrebno :)) švrljanje na ovoj temi. SSST teško da vrijedi 10.000 KM. Ali obzirom da postoje ljudi koji su spremni platiti, nek radi. Diploma samo po sebi je papir na kojem nešto piše. Obzirom da je teško koristiti diplomu kao toaletni papir može imati i manju vrijednost od istog.
Bušman

#45 Re: SSST & ostali

Post by Bušman »

korisnik_ca wrote:Da sumiram moje (nepotrebno :)) švrljanje na ovoj temi. SSST teško da vrijedi 10.000 KM. Ali obzirom da postoje ljudi koji su spremni platiti, nek radi. Diploma samo po sebi je papir na kojem nešto piše. Obzirom da je teško koristiti diplomu kao toaletni papir može imati i manju vrijednost od istog.
Pa toliko je skolovanje jednog studenta. Kad to skontas onda je i cijena poprilicno ok. A to za diplomu je, nazalost, sve vise tako.
gidra

#46 Re: SSST & ostali

Post by gidra »

Kao sto forumaš iznad mene reče niko jos nije rekao nista o predavanjima, literaturi, profesorima itd, pa da kao bivši student SSST-a kažem par riječi, da ne bude sve rekla/kazala...

Uzmimo u obzir da se jedan od predmeta sastoji od nekih 15ak chaptera. Cilj profesora je da te tjera da ucis redovno, pa tako odradis 1-3 chaptera i test nakon toga. Zatim 4-7 pa opet test iz tog gradiva kojeg smo presli. I onda dodje pola semestra i parcijalni ispit koji se sastoji od 1-9 chaptera, i ti si prakticno upoznat vec sa materijom i znas otprilike sta bi ti moglo doci na ispitu i ako si redovno ucio za ove manje testove ne bi trebalo biti problema oko polaganja ispit. Pa onda opet 10-12, test. 13-15, test. Kraj semestra, finalni ispit koji objedinjuje sve od prvog do posljednjeg chaptera(vazi isto kao i za parcijalni, ako si redovno ucio i radio tokom cijelog semestra samo ponovis vec nauceno). To je po meni najveca prednost ovog fakulteta, "tjeranje" na redovno ucenje i rad.

Svaki predmet ima svoje vjezbe koje drze asistenti pa i ponekad profesor ako studenti to zahtjevaju. Studenata previse nema, pa je puno lakse shvatiti i nauciti u grupi od 20ak ljudi. Profesori su tu 24/7, na bilo koji upit putem maila odgovaraju kroz sat/dva. Ako vam nesto nije bilo jasno tokom predavanja profesor ce ostati sa vama onoliko koliko je potrebno da bi savladali to sto niste shvatili.

Administracija nakon parcijalnog ispita pismeno salje na kucnu adresu roditeljima vas report koji se sastoji iz dva dijela. Prvi, izostanci(procenat izostanaka). Prisustvo se uzima svako predavanje, ako imate previse izostanaka gubite pravo izlaska na prvi rok i onda vam preostaje jos samo jedan, onaj u septembru, ako tu kiksate ode godina. Drugi dio, vase ocjene iz ovih testova sto sam naveo i parcijalnog ispita. Naravno i to sve treba biti polozeno, jer isto pravilo vazi kao i za izostanke.

Neko je i pricao o prijavi ispita. Prijava ispita se vrsi putem informacionog sistema fakulteta. Taj informacioni sistem sadrzi apsolutno sve, ev' jedan screenshot Image

Na ovom fakultetu se ispit ne moze prenijeti. Postoje samo dva roka, prvi u januaru za prvi semestar, i drugi u junu za drugi semestar. Svi popravni i za prvi i drugi semestar se rade u septembru, znaci nemoguce je izganjati neke druge rokove. Veliki broj studenata padne jedan predmet i nakon toga prelaze na IUS ili neki drugi privatni gdje to polazu i upisuju redovno narednu godinu.

Imao bi jos dosta toga napisati ali dosta i ovo. Zamolio bi sada da neko isto ovako nesto napise iz prve ruke i za neki od UNSA fakulteta.
VjecitiStudent

#47 Re: SSST & ostali

Post by VjecitiStudent »

Sta su ti chapteri?
gidra

#48 Re: SSST & ostali

Post by gidra »

VjecitiStudent wrote:Sta su ti chapteri?
Posto se ti uhvatis svega "kao pijan plota", a znam da znas, nego inace si naporan i volis spamati ovakve teme ev' da ti nacrtam(preuzeto sa gugla) Image
VjecitiStudent

#49 Re: SSST & ostali

Post by VjecitiStudent »

gidra wrote:
VjecitiStudent wrote:Sta su ti chapteri?
Posto se ti uhvatis svega "kao pijan plota", a znam da znas, nego inace si naporan i volis spamati ovakve teme ev' da ti nacrtam(preuzeto sa gugla)
Ti zaista na maternjem jeziku imas problem sa chapterima.
Sutra tako kadar dodje predavat u srednju skolu i na prvom casu, "djeco, otvorite ćepter jedan"
Nego, nema jos odgovora koliko SSST ima stalno zaposlenog nastavnog osoblja?
Bušman

#50 Re: SSST & ostali

Post by Bušman »

VjecitiStudent wrote:Nego, nema jos odgovora koliko SSST ima stalno zaposlenog nastavnog osoblja?
Ja i? UNSA ima toliko nastavnog osoblja od kojih 90% su niko i nista u onome sto predavaju. Zapravo, niko i nista su u bilo cemu. Ti se uhvatio ko pijan plota tog stalno zaposlenog nastavnog osoblja kao da je to vazno. Vazno je kako to osoblje koje imaju odrzava nastavu i ispite.
Ne kazem da nije vazno imati stalno zaposlene kadrove, to govori i o kvaliteti ustanove, ali uopce ne mora nista govoriti.
Post Reply