SSST & ostali
-
Nucleux
#1 SSST & ostali
Smeta li vam kada se neko hvali da je roku zavrsio SSST ili neki drugi slican fax? Da li se navedene ustanove uopce trebaju nalaziti u rangu drzavnih?
Znam dosta ljudi koji su zavrsili SSST i koji se hvale na sav glas, ali zar iko pada na ispitu ako je za skolovanje dao 40000 KM???
Znam dosta ljudi koji su zavrsili SSST i koji se hvale na sav glas, ali zar iko pada na ispitu ako je za skolovanje dao 40000 KM???
Last edited by Nucleux on 30/09/2012 08:34, edited 1 time in total.
-
TRŠ
#2 Re: SSST & ostali
Pa ako pogledas malo situaciju van drzava Balkanskog poluotoka vidjet ces da je normalno da vecina studenata zavrsi fax u roku. To sto tebe muci iskompleksirana komunjara koja je ustala na lijevu nogu, to je druga prica..
- dottore
#3 Re: SSST & ostali
Nije normalno.TRŠ wrote:Pa ako pogledas malo situaciju van drzava Balkanskog poluotoka vidjet ces da je normalno da vecina studenata zavrsi fax u roku. To sto tebe muci iskompleksirana komunjara koja je ustala na lijevu nogu, to je druga prica..
Fakulteti MORAJU da drze do standarda bili oni privatni ili ne. Znam dvoje ljudi na AUBiH, i oni sami kazu da je skoro dovoljno da se samo pojavljujes na predavanjima i ispitima, i proci ces.
A vani, fakultet da bi opravdao sve certifikate i norme koje ima, ne zeli da pusti studenta dalje, cisto da ne ugrozava svoju reputaciju. Zato i platis, da te nauce, i da imas njihovu diplomu koja je vrijedna i cijenjena kod poslodavca.
-
sema911
#4 Re: SSST & ostali
ako pricaz za fakultet u travniku to ti nije istina da se samo trebas pojavit trebas nesto i znat bar osnove
jest da ima profesora koje boli sta znas i koliko znas dace ti prolaznu al takih ima i na univerzitetu u sarajevu
al ima i onih koji te peglaju da naucis jbga ipak ti daju diplomu i da si visokoobrazovana osoba
al jbga sve je od osobe do osobe imas i onih koji nemaju faks al su pametniji od ovih magistara kulaca palacaa
al sto je je fakulteti moraju da drze do nekog svog imena al takva je situacija kako kazu pa su pare draze od tog imena
i na univerzitetima drzavnim zavrsavaju takvi laici da nemate pojmaa
jest da ima profesora koje boli sta znas i koliko znas dace ti prolaznu al takih ima i na univerzitetu u sarajevu
al ima i onih koji te peglaju da naucis jbga ipak ti daju diplomu i da si visokoobrazovana osoba
al jbga sve je od osobe do osobe imas i onih koji nemaju faks al su pametniji od ovih magistara kulaca palacaa
al sto je je fakulteti moraju da drze do nekog svog imena al takva je situacija kako kazu pa su pare draze od tog imena
i na univerzitetima drzavnim zavrsavaju takvi laici da nemate pojmaa
-
lajk
#5 Re: SSST & ostali
Sve se svodi na rekla-kazala 
-
sema911
#6 Re: SSST & ostali
diplomiro sam na faksu u lukavici i svi su mi pricali dok nisam upisao kako je to lahko zavrsit samo dodjes predas seminarski i tako jbte jel do mene bilo il neznam sta al svaki predmet je sadrzavao dva tri testa par tih seminarskih i obavezan dolazak i cak neki su prof usmeno ispitivali al opet neko tamo kaze to je sve stela lahko zavrsit
pa i drzavni je sve stela evo magistarski sam pri kraju a pola sam zavrsio u kafani a ono drugo pola onako ponekad nesto napisem a tek sta se radi na paravu politickim i sl fakultetima das malo guze rasiris none i polozis
pa i drzavni je sve stela evo magistarski sam pri kraju a pola sam zavrsio u kafani a ono drugo pola onako ponekad nesto napisem a tek sta se radi na paravu politickim i sl fakultetima das malo guze rasiris none i polozis
-
radenska
#7 Re: SSST & ostali
a sta je s kiseljakom. Pa mojih 10 kolega se ispisalo sa unsa poslije prve godine. Garant bilo lagano pa otisli u kiseljak da im bude teze 
-
DON_eARL
#8 Re: SSST & ostali
Odavno smo mi u go*nima zbog takvih, kojima je diploma važnija od znanja, na koji god fakultet išli...
-
radenska
#9 Re: SSST & ostali
Po meni nema fakulteta u BiH koji studentima koji zele da nauce pruzi odgovarajuce znanje. Sve je to puka teorija i od tog nema hljeba.
-
casanova123
#10 Re: SSST & ostali
Ja sam svjedok par ljudi koji su upisali SSST i padnu na prvoj godini, pa umjesto da opet placaju lovu, samo se prebace na AUBIH i tamo im sve priznaju i zavrse godinu i ostanu tamo i zavrse fax..
-
Bodkin
#11 Re: SSST & ostali
nije normalno. fakulteti su duplo tezi i ljudi rade. neke je skoro nemoguce zavrsiti u rokuTRŠ wrote:Pa ako pogledas malo situaciju van drzava Balkanskog poluotoka vidjet ces da je normalno da vecina studenata zavrsi fax u roku. To sto tebe muci iskompleksirana komunjara koja je ustala na lijevu nogu, to je druga prica..
-
korisnik_ca
#12 Re: SSST & ostali
Tek nakon fakulteta kad student ne može naći posla tek onda shvati u kakvim je govnima.radenska wrote:Po meni nema fakulteta u BiH koji studentima koji zele da nauce pruzi odgovarajuce znanje. Sve je to puka teorija i od tog nema hljeba.
Onda se traže štele, roditelji traže poznanstva. Niko neće da nešto konkretno nauči.
Što se tiče ovih privatnih fakulteta, ovi sarajevki su mrvicu bolji od ostalih (i SSST je tu), ali apsolutno nema neke velike kvalitete. Državni fakulteti su priča za sebe.
-
radenska
#13 Re: SSST & ostali
Ja zavrsavam Ekonomiju i mogu reci da je to propast od fakulteta. Svake godine novi zakoni, nove uplate, novi plan i program. Moze se dosta teorije savladati, nekih cak i prakticnih stvari ali je to NEDOVOLJNO. Oni su nas trebali da osposobe za RAD, da nam pruze priliku da svaki student provede 7 dana u banci, u osiguravajucem drustvu, u marketingu, da se jednostavno proba usavrsiti na tim pozicijama, da vidi gdje se najbolje snalazi. Isto kao i za pravo, politicke nauke itd itd.
-
amko76
#14 Re: SSST & ostali
Ko će oboriti nekog ko je dao tolike pare, i to u ovako siromašnoj zemlji?
De uozbiljite se.
- nosara
#15 Re: SSST & ostali
Da su ti privatni fakulteti dobri, bilo bi ih u Titovoj drzavi...amko76 wrote:Ko će oboriti nekog ko je dao tolike pare, i to u ovako siromašnoj zemlji?De uozbiljite se.
Raspad sistema...
-
Bušman
#16 Re: SSST & ostali
Sudeci po rijecima profesora koji predaju na SSST-u, studenti su pravo losi i zbog toga su prinudjeni spustati kriterije (nisu ni drzavni fakulteti u boljoj situaciji, znam vrlo dobro). Uglavnom, ti profesori kazu ovako: ispit koji daju na SSST-u, na drzavnom fakultetu bi svi uradili za maksimalno pola sata.
Oni fakulteti i univerziteti koji imaju reputaciju oni drze kvalitet, jer to mogu raditi. Ispiti koji se tamo daju su pravo teski i za nase studente, samo najbolji bi mogli uraditi za prolaz. Uostalom, sta mislite zasto nije isto studirati computer science u Darmstadtu i na ETF SA?
Oni fakulteti i univerziteti koji imaju reputaciju oni drze kvalitet, jer to mogu raditi. Ispiti koji se tamo daju su pravo teski i za nase studente, samo najbolji bi mogli uraditi za prolaz. Uostalom, sta mislite zasto nije isto studirati computer science u Darmstadtu i na ETF SA?
- shiny
#17 Re: SSST & ostali
Inače sam protiv ovih privatnih fakulteta, ali SSST ne svrstavam u isti rang sa ovim iz Kiseljaka i Travnika...
Imala sam priliku prisustvovati na nekoliko predavanja koja su držali određeni strani profesori, gosti iz npr. Čilea ili nekih drugih interesantnih država i uopšte ne zvuči glupo. Drugačiji je pristup nego na državnim fakultetima i pored čiste dosadne teorije koju pružaju državni fakulteti, ovdje mi se čini da možeš proširiti vidike, što bi i trebala da je funkcija faksa. Tako da mislim da ako neko već hoće na privatni faks, ali ne samo zbog lakog dolaska do diplome, mislim da je ovo sasvim ok univerzitet.
Imala sam priliku prisustvovati na nekoliko predavanja koja su držali određeni strani profesori, gosti iz npr. Čilea ili nekih drugih interesantnih država i uopšte ne zvuči glupo. Drugačiji je pristup nego na državnim fakultetima i pored čiste dosadne teorije koju pružaju državni fakulteti, ovdje mi se čini da možeš proširiti vidike, što bi i trebala da je funkcija faksa. Tako da mislim da ako neko već hoće na privatni faks, ali ne samo zbog lakog dolaska do diplome, mislim da je ovo sasvim ok univerzitet.
-
VjecitiStudent
#18 Re: SSST & ostali
Privatne fakultete u BiH, bez izuzetka, treba ili dovesti na potrebni nivo ili pozatvarati, ovako predstavljaju samo izvor lakog novca za njihove vlasnike i nista drugo.
-
korisnik_ca
#19 Re: SSST & ostali
Državni fakulteti su primjer uspjeha, kolegijalnosti i nadasve profesionalsnog odnosa prema studentu. Pismenost i obrazovanost kadra koji izlazi sa svih (i privatnih i državnih) fakulteta je izvanredna. Sjedinjene Države povećavaju svoj budžet za obrazovanje da bi se borila protiv super kvalitetnih univerziteta u BiH.VjecitiStudent wrote:Privatne fakultete u BiH, bez izuzetka, treba ili dovesti na potrebni nivo ili pozatvarati, ovako predstavljaju samo izvor lakog novca za njihove vlasnike i nista drugo.
- shiny
#20 Re: SSST & ostali
korisnik_ca wrote:Državni fakulteti su primjer uspjeha, kolegijalnosti i nadasve profesionalsnog odnosa prema studentu. Pismenost i obrazovanost kadra koji izlazi sa svih (i privatnih i državnih) fakulteta je izvanredna. Sjedinjene Države povećavaju svoj budžet za obrazovanje da bi se borila protiv super kvalitetnih univerziteta u BiH.VjecitiStudent wrote:Privatne fakultete u BiH, bez izuzetka, treba ili dovesti na potrebni nivo ili pozatvarati, ovako predstavljaju samo izvor lakog novca za njihove vlasnike i nista drugo.
-
Nucleux
#21 Re: SSST & ostali
O tome i ja govorim.amko76 wrote:Ko će oboriti nekog ko je dao tolike pare, i to u ovako siromašnoj zemlji?De uozbiljite se.
Iskreno se nadam da cu docekati dan kada ce neko ponistiti sve ove diplome.
-
Emilija Kovačev
#22 Re: SSST & ostali
Gore neko već reče: sve je to rekla-kazala.
-
granita
#23 Re: SSST & ostali
Koji ti je profesor to rekao? Na SSST-u padaju studenti koji ne uce, a bilo je i slucajeva kada su neki gubili pravo na skolovanje na SSST-u jer su dvije godine za redom padali. Profesori na SSST-u ne smiju spustati kriterije jer dolazi tzv. External Examiner iz UK-a i preglada sva pitanja i da komentare ukoliko pitanja nisu u skladu sa materijalom koji se prelazi tokom semestra, ako nivo nije prilagodjen tom predmetu/godini i sl. Jako puno studenata izlazi na popravne u septembru, i nemaju 1000 rokova kao drzavni. Sto se tice toka da univerziteti koji imaju reputaciju drze i kvalitet, ne mogu se sloziti. Pogledaj samo danasnji FPN ili pravo na UNSA. FPN je smijurija od faksa, predaje ko stigne, mlati o cemu stigne, predavanja nisu organizovana kako treba (cast nekima), pa studenti po 2-3 sata cekaju da se profesor pojavi i ako se pojavi onda je premija kakvog ce raspolozenja biti i hoce li htjeti drzati predavanje. Na SSST-u toga nema. Predavanja se drze stalno, studentima profesori odgovaraju u roku od nekoliko sati na mailove i tretiraju ih kao osobe ravne sebi. Da, ovi studenti placaju, ali placaju i studenti na UNSA, a dobiju nikakav tretman. Zadnje sto cu reci je to da studenti SSST-a moraju uciti iz knjiga, a ne kojekakvih skripti i skriptica. Finalni ispit pokriva gradivo kumulativno, nema ubjegiceBušman wrote:Sudeci po rijecima profesora koji predaju na SSST-u, studenti su pravo losi i zbog toga su prinudjeni spustati kriterije (nisu ni drzavni fakulteti u boljoj situaciji, znam vrlo dobro). Uglavnom, ti profesori kazu ovako: ispit koji daju na SSST-u, na drzavnom fakultetu bi svi uradili za maksimalno pola sata.
-
VjecitiStudent
#24 Re: SSST & ostali
SSST, prema vasim svjedocenjima, uopste ne ispunjava broj stalnih profesora predvidjen zakonom. Da ovdje ima drzave ko sto nema ...
A studenti i knjige, jel to ima biblioteka ili su studenti jos uvijek primorani da knjige kupuju?
A studenti i knjige, jel to ima biblioteka ili su studenti jos uvijek primorani da knjige kupuju?
-
amko76
#25 Re: SSST & ostali
Nećeš to dočekati, jer i oni koji bi ih revidirali i poništavali nisu s Marsa, već naši ljudi koji imaju i diplome s tih univerzitaNucleux wrote:O tome i ja govorim.amko76 wrote:Ko će oboriti nekog ko je dao tolike pare, i to u ovako siromašnoj zemlji?De uozbiljite se.
Iskreno se nadam da cu docekati dan kada ce neko ponistiti sve ove diplome.
A nećeš doživjeti ni zatvaranje tih privatnih fakulteta, jer oni odgovaraju većini. Što bi se neko patio i učio, ako može da kupi diplomu.
Prema tome...Mrka kapa.