ŠŠŠŠtrajk

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1 ŠŠŠŠtrajk

Post by Truba »

Vidim nema teme o štrajku,

al zato o jeziku doma moga i politici iz udobne švice i njemačke tema ne nedostaje

što će biti?

čitao sam na oglasnoj ploči jučer doma zdravlja

zahtjevi izgledaju normalni
Truba

#2 Re: ŠŠŠŠtrajk

Post by Truba »

i kako bez pregleda mogu ustvrditi ko je hitan a ko ne :D
Brus Lee

#3 Re: ŠŠŠŠtrajk

Post by Brus Lee »

Black swan wrote:i kako bez pregleda mogu ustvrditi ko je hitan a ko ne :D
Ima popis hitnih stanja i ti se pac.pregledaju i dobiju lijekove. Ko koristi inzulin npr.dobiti ce ga regularno i sl. Doznake za bolovanja, razne potvrde nisu hitna stanja i ne treba pregled za to.
O'zone
Globalni moderator

#4 Re: ŠŠŠŠtrajk

Post by O'zone »

Imaju moju podršku i nikad im neću prigovoriti zato što traže bolje uslove za sebe jer medicinski radnici moraju imati odlične uslove za rad i dodatno obrazovanje kako bi mogli pomagati pacijentima.
Brus Lee

#5 Re: ŠŠŠŠtrajk

Post by Brus Lee »

O'zone wrote:Imaju moju podršku i nikad im neću prigovoriti zato što traže bolje uslove za sebe jer medicinski radnici moraju imati odlične uslove za rad i dodatno obrazovanje kako bi mogli pomagati pacijentima.
Nisu samo plate u pitanju, to u prvi plan vlast stavlja. Problema je puno vise, nazalost. Najvise ispastaju pacijenti i zdravstv.osoblje u prvoj liniji. Nema reagenasa na tercijalnom nivou, cas rade cas ne rade diagnosticki aparati, manjak kardiologa tj. nedostatak, pedijatara, familija dolazi u amb.porodicne medicine po terapije za pacijente koji leze na kcus-u. Vracaju pacijente sa radiologije da im se nalazi isprintaju u ambulantama gdje pripadaju, po dvije ampule dexasona onkoloski pacijenti uzimaju iz ambulanti i nose na onkologiju da bi mogli nastaviti sa onkoloskom terapijom, bolnicka apoteka izgleda ne postoji...
Euridika
Globalna šefica

#6 Re: ŠŠŠŠtrajk

Post by Euridika »

Štrajk se nastavlja ... :twisted:

Jutros krenula s curicom na vakcinaciju i lijepo poljubimo šalter u domu zdravlja. Štrajk!! Do daljnjeg! Ne primaju zdravu djecu, samo bolesnu i to ne svu, već samo hitne slučajeve. Znači, slobodno krepajte građani Sarajeva! Štrajk u svim domovima zdravlja i kantonalnim zavodima za zdravstvo, na svim odjelima.
Ako kome treba uputnica, recept za terapiju i sl. - ne može! Do daljnjeg. :twisted:
Da ne spominjem da je mjesecima vladala nestašica vakcina u domovima zdravlja, sve do prije cca mjesec dana. I taman kad su ih dobili, sad štrajkuju. A ti narode gledaj kako ćeš... jedva uganjam da imaju vakcina, da je dijete zdravo, da su svi ostali ukućani zdravi i sad ovo ... :cry:

Niko ne spori legitimnost njihovih zahtjeva, ali ne mogu ih ostvarivati preko leđa građana koji to zdravstvo uredno plaćaju, a dobivaju slabu ili nikakvu uslugu. Već godinama se borim za određene vrste pregleda za djecu koje UKCS može a ne želi raditi, a koje domovi zdravlja ne znaju raditi (a navodno imaju opremu i obučen kadar). I samo me kao budalu šaltaju sad kod jednih, sad kod drugih. Niko neće da primi djecu za te preglede. Na kraju ih moram plaćati privatno i to poskupo. Još se smatram srećnom otkako su dvije privatne medicinske ustanove organizirale te preglede za djecu (unazad 2-3 godine), prije toga nije ih uopće bilo u privatnom sektoru. :roll: :sad:
O'zone
Globalni moderator

#7 Re: ŠŠŠŠtrajk

Post by O'zone »

Tema prebačena sa PF Zdravlje jer mislim da ima mesa da se raspravlja o njoj a tamo je skoro nevidljiva
Truba

#8 Re: ŠŠŠŠtrajk

Post by Truba »

da... vidio sam da je nevidljiva bila :|
bude

#9 Re: ŠŠŠŠtrajk

Post by bude »

uredno ce traziti platu za vrijeme trajanja strajka :zzzz:
gilla

#10 Re: ŠŠŠŠtrajk

Post by gilla »

Kome se žaliti? Konakoviću, sda, sdp i ko je sve bio na vlasti. Neka odgovaraju direktori koji su po naredjenjima stranaka zaposljavali sto treba i ne treba. U vrazovu ćete naći od trgovaca do šnajdera, kao i u dr. zdravstvenim ustanovama. Ko je tamo bio godinama, zna se vrlo dobro.

- sredstava se dovoljno preusmjeri ustanovama za plate i materijal (u skladu sa raspolozivim), ali s obzirom na prekobrojnost, sredstva se rasporedjuju na plate. Rezultat su i manje plate nego što bi trebale biti.
- u KS ima stotinjak viška stomatologa koji primaju skoro 1500 koji se sudaraju guzicama jer nemaju šta raditi. Opet se bune.
- Hirurg mladji ima 3 milje + dodaci, dežurstva itd. Da li je to malo u zemlji sa realnim prosjekom od 500KM? Ne kažem da ne bi trebali biti više plaćeni ali ako je to premalo, onda postoje druge zemlje gdje mogu više zaraditi. Zašto parlamentarac ima 6 milja je druga priča. Jer im mi dozvoljavamo.
- kcus na osnovu ušteda od 8 miliona(telefonski racuni) smanjio dug za 90? Nema sta, knjigovodstveno cudo.
- do unazad godinu, dvije poreska apsolutno nista nije radila na prikupljanju doprinosa. Odgovorni? Midhat Arifović i sda. Tek su po dolasku ovog Isovića malo se probudili i angažovali.
- jos samo da ispliva kako se preko kcus vracaju dugovi iz proslosti turskim biznismenima
djevojka bez imena

#11 Re: ŠŠŠŠtrajk

Post by djevojka bez imena »

Produziti strajk do daljnjeg. Nadam se da ce i prosvjetari stisnuti pesnicu i pratiti ljekare. Vrijeme je!
muha_sa

#12 Re: ŠŠŠŠtrajk

Post by muha_sa »

djevojka bez imena wrote:Produziti strajk do daljnjeg. Nadam se da ce i prosvjetari stisnuti pesnicu i pratiti ljekare. Vrijeme je!
pa ja--ti se ispalila i sad ih nagovaras da strajkuju :lol:
ins

#13 Re: ŠŠŠŠtrajk

Post by ins »

Ma ja, štrajkovi i vreća prava budžetskih korisnika je baš ono što će donijeti prosperitet ovoj zemlji, s obzirom da je opštepoznato da je upravo to segment društva gdje je najprimjereniji odnos između stečenog znanja, uloženog rada i dobijene plate :run:
mali jomu

#14 Re: ŠŠŠŠtrajk

Post by mali jomu »

Samo daj strajk, nista se i ne zna osim strajkovat...... da se malo sakrijemo. :mrgreen:
djevojka bez imena

#15 Re: ŠŠŠŠtrajk

Post by djevojka bez imena »

muha_sa wrote:
djevojka bez imena wrote:Produziti strajk do daljnjeg. Nadam se da ce i prosvjetari stisnuti pesnicu i pratiti ljekare. Vrijeme je!
pa ja--ti se ispalila i sad ih nagovaras da strajkuju :lol:
Sta mi ti imas reci, budzetlijo :skoljka:
dok dodjes iz svedske tri penzije legle
beni-bu-man

#16 Re: ŠŠŠŠtrajk

Post by beni-bu-man »

.
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#17 Re: ŠŠŠŠtrajk

Post by hrasno38 »

Sta je sa zakazanim pregledima koji se cekaju nekoliko mjeseci!
beni-bu-man

#18 Re: ŠŠŠŠtrajk

Post by beni-bu-man »

hrasno38 wrote:Sta je sa zakazanim pregledima koji se cekaju nekoliko mjeseci!
Jutros u vogosci bio na medicini rada, zeni nekakvoj trebao nekakav potpis jer ima zakazanu operaciju u petak, prepiranje tam vam i nekako joj se potpisa Doktorica ono preko kurca
mali jomu

#19 Re: ŠŠŠŠtrajk

Post by mali jomu »

kiki-miki wrote:
mali jomu wrote: Samo daj strajk, nista se i ne zna osim strajkovat...... da se malo sakrijemo. :mrgreen:
Ne znam koliko ti to ozbiljno, ali eto...

U ovoj se zemlji ne strajkuje niti protestvuje s obzirom i na uslove rada i plate. Ispade da smo svi zadovoljni i kao da imamo primanja kao nasi politicari.

.... ma znas, neozbiljno je. :mrgreen:
Prpa.ba

#20 Re: ŠŠŠŠtrajk

Post by Prpa.ba »

Umjesto nuznih otpustanja, rezanja plata i racionalizacije u javnom zdravstvu, poreski obveznici ce izgubiti dodatne desetke miliona KM u pravcu bespotrebnih i bez konkursa zaposljavanih medicinara.

Kome je slabo placeno javno zdravstvo, uvijek ima potraznja za kvalitetnom radnom snagom u privatnom sektoru. :thumbup:
Matijevic_Vlado
Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..

#21 Re: ŠŠŠŠtrajk

Post by Matijevic_Vlado »

Hakiz

#22 Re: ŠŠŠŠtrajk

Post by Hakiz »

Koliko je meni poznato, štrajk je način borbe kojim se radnici bore protiv poslodavca da dobiju bolje uslove, tako što poslodavcu dovode u opasnost profit kompanije, probleme sa dioničarima, nemogućnost vraćanja kredita bankama zbog toga što se ne radi pa se i ne zarađuje itd.

Dakle, ovim štrajkom ljekara, kojem poslodavcu i kojoj kompaniji dovode profit u opasnost? Koliko ja vidim samo dovode u opasnost zdravlje pacijenata i to ne svih. Samo "običnog" čovjeka, privilegovani nemaju problem.

Kako ljekari misle da to što mene neće primiti zbog štrajka može njima pomoći da imaju bolje uslove? Pa ne određujem im ja uslove.

A ako im dođe neki od političara koji im određuju uslove pod kojima rade, nijh će primiti na pregled i liječenje, tada štrajk neće važiti.

Heroji u bijelom traže svoja prava preko leđa građana. Valjda zato što ne smiju preko leđa političara.

Bravo, svaka čast.
stetoskop
Grijem se na: Fujitsu 12llce
Vozim: Traktor, ide j€bi ga

#23 Re: ŠŠŠŠtrajk

Post by stetoskop »

Štrajk medicinara na štetu pacijenata, praveći veliku uštedu zzo.
nepass1

#24 Re: ŠŠŠŠtrajk

Post by nepass1 »

posvadjase se sindikati, tacnije sindikat radnika u zdravstvu (vozac, cistacica, portir, sestra, ljekar) i sindikat ljekara i stomatologa.optuzuju jedni druge. na portalima od jucer nikakve novosti o strajku, osim ovih optuzbi i prepucavanja dva sindikata. vladi rodilo, nek se ovi svadjaju, mediji nek sute a znaju da podrska pacijenata vrijedi dok im sta ne zafali, onda ide napad na ljekare i sestre, nece ni jedan penzioner otici da zilhi i dinu zagorcava zivot.
tako da izgleda bice to povecanje od 10% i to je to.
pravi strajk bi bio zakljucati ustanove i pred vladu, ovako se nista nece postici.
Ali_G

#25 Re: ŠŠŠŠtrajk

Post by Ali_G »

gilla wrote:
- Hirurg mladji ima 3 milje + dodaci, dežurstva itd.
U kojoj to ustanovi radi ovakav hirurg? Sa svim skupa nema 3milja.
A strajk k’o strajk. Nista sustinski rijesiti nece, jer nam je sistem truho do srzi. Bojim se samo kontraefekta jer ce vlada eventualno da poveca plate, a problemi sa reagensima i manjkom specijalista i opreme ostaju.
A ovo sindikat radnika u zdravstvu sa portirima i cistacicama je tragikomedija. Nosioci zdravstva su medicinsko osoblje. Jel mozda portir u skoli spada u sindikat prosvjetara?
Post Reply