S obzirom da je za veliki broj srba i hrvata u BiH "tursko groblje" u stavri podrugljiv i fasisticki naziv za groblje bosanskih muslimana , molim te da mi objasnis sta je za tebe tursko groblje.Hvala na odgovoru ! Unaprijed .Mislim nije nista licno nego onako pitam .............................kupusar wrote:Tacno je da su nasli ispod Atik dzamije crkvu i pravoslavne stecke. Verujem da ako bi postavio slike bio bi banovanloli wrote:Pa vratimo se temi. U Bijeljini su odletile džamije, katolička crkva je OK, čini mi se i da je nešto sređuju, ako sam dobro vidio. Da, jedna džamija u centru je završena i izgleda baš OK, samo je problem što čim krenu sa uređenjem i kopanjem okolo naiđu na kosti i odmah svi to svojataju kao da je staro u najmanju ruku tu negdje oko Hrista, pa dok se istraži... Hebi ga, naša posla.
Najviše sam zadovoljan kada vidim da su groblja uređena i maksimalno dotjerana, mislim na groblja u gradu koja nisu pravoslavna. A ono što me je oduševilo je da je sređeno jedno malo jevrejsko groblje, ograđeno, spomenici podignuti i dovedeni u red. Nisu bili nasilno srušeni već pali od vremena, da ne bi bilo nejasnoća.
Od pravoslavnih crkava znam da je u mjestu kod Tuzle, u Požarnici, dijelom srušena crkva, konkretno oltar, to se vidi sa puta.
Ima još priča o srušenim crkvama na tom dijelu, ali nisam vidio i ne znam, te s toga ne želim da pišem o tome![]()
Kosti su nasli, i ako si zi Bijeljine znas da je ona prica o turskom groblju ispod pijace posle ovih arheoloski otkrica suplja, ipak je pravoslavno groblje
Srusene bogomolje
-
Tko
-
miro777
Tko, vrati se na moj post gdje sam to rekao i pročitaj kako je napisano. Ja ne spominjem u kontekstu rušenja niti jednu vojsku, jer 99% znam tko su bili izvršioci tog čina, ali to ništa nije zvanično dokazano i nitko nije osuđen!Tko wrote:Procitaj ti temu , i to tri puta ako treba a ja cu prevesti i na latinski ako treba.Tenma je rusenje vjerskih objekata u BiH .Ko , gdje kada i gdje .karanana wrote:"Tko" a i ostali, procitajte malo temu podrobnije pa se javite. Rasprava nije bila o manastiru Zitomislici nego o Sabornoj crkvi u gradu Mostaru, njegovom istocnom dijelu, ako vec i to moram da navedem. Opet kazem da ne znam ko ju je srusio i ne znam otkud vam toliki napadi na Miru, covjek nista ofanzivno nije rekao ni protiv koga.
Od svih jezika bosanski mi ide najbolje a od pisama latinica i cirilica podjedanako.Ne vidim razliku izmedju Saborne crkve i one zitomislici i trece i pete i deste ........zasto ? zato sto ih jer sve srusio HVO a nijednu Armija BiH i bosanski muslimani.Kakva je razalika ? Ako ti ne znas ko je srusio ima ljudi kojui znaju . Srusio HVO , hoces li da crtam . Ako ti ne znas otkud " napadi " na Miru 777 , vrati se procitaj njegove postove.Podlo i pokvareno kaze da se ne zna ko je srusio crkvu ali se prica da je bila mjesovita grupa hrvata i muslimana .LAZ !!!!!!!! LAZ !!!!!!! Necu da slusam laz. Tamo gdje je su bili cetnici srusene su sve dzamije i dobar dio katolickih crkava.Tamo gdje su bili bobanovvi bojovnici srusene su skoro sve dzamije i skoro sve pravoslavne crkve." Tamo gdje su bili mahniti mudzahedini Alije Izetbogovica " ( citaj Armija Bosne i Hercegovine ) nije srseno nista .NISTA !!!!!!! Samo je 1995 ostecena praqvoslavna crkva u Trnovu kako kaze americki profesor Ridelmajer jkoji je bio svjedok sudjenju Milosevicu.Ako ABiH nije nigdje srusila nista od Tuzle preko Zenice pa do Sarajeva i Bihaca zasto bi bas srusila jednu jedinu crkvu u Mostaru ? Zasto ? zato sto su 1992 god muslimani i hrvati bili skupa u HVO Mostar pa je sada lako podijeliti bratski odgobvornost.Ma nemoj .NECE MOCI MIRO 777 .Eto tu je odgovornost Mire , zato sto bezocno laze i podmece bas u vezi sa temom .Lagano , volsebno onako hinjski da se ne primjeti ....." mi pijuckuli pivo kad ono gruhnu pravoslavna crkva u zrak .......ja tamo kad mudzahedini maskirani u lik Franje tudjmana i Gojka Suska i Mladena Naletilica tute koji ni mrava ne bi zgazili![]()
![]()
![]()
![]()
Pjenio ti, ne pjenio, opet ponavljam što sam napisao!
Crkvu je srušila kriminalna grupa Hrvata i Bošnjaka, ja niti sam spominjao HVO niti ABiH, a to što ti od prevelike mržnje ne vidiš 20 cm do monitora, to je tvoj problem
Po tebi ispade da je čitav onaj karambol u i oko Mostara do sukoba HVO i ABiH (nesretnog) djelo Hrvata i HVO-a. OK, ako ti tako kažeš, samo sumnjam da će ti itko normalan povjerovati, znači Bošnjaci ili ABiH od početka rata do 09.05.1993. su se kupali na obalama Neretve, a "strašne ustaše" su žarile i palile naokolo.
Haj da se radi o Andersonovoj bajci, netko bi ti i povjerovao, ali momak . . .
Pozdrav!
-
Nonsense
Normalno da se nisu Bosnjaci kupali kad su bili u radnim vodovima sa zarobljenim Srbima i radili na "demontazi" kuca: [skidanje vrata, prozora cupanje stokova skidanje ograda odrena vadenje kablova cupanje saltera] itd. Onda je to sve islo u Sokolove hangare na smjestaj. Otuda se to distributiralo po HrHB. Normalno je da su i Bosnjaci ponesto "jamili" kod mene naprimjer odnjeli kazan za rakiju, znam ja gde je on ali neda mi se ici ponjega, neka imaju Bosnjaci na cemu ispeci lozovacu.miro777 wrote: Tko, vrati se na moj post gdje sam to rekao i proèitaj kako je napisano. Ja ne spominjem u kontekstu ru¹enja niti jednu vojsku, jer 99% znam tko su bili izvr¹ioci tog èina, ali to ni¹ta nije zvanièno dokazano i nitko nije osuðen!
Pjenio ti, ne pjenio, opet ponavljam ¹to sam napisao!
Crkvu je sru¹ila kriminalna grupa Hrvata i Bo¹njaka, ja niti sam spominjao HVO niti ABiH, a to ¹to ti od prevelike mr¾nje ne vidi¹ 20 cm do monitora, to je tvoj problem
Po tebi ispade da je èitav onaj karambol u i oko Mostara do sukoba HVO i ABiH (nesretnog) djelo Hrvata i HVO-a. OK, ako ti tako ka¾e¹, samo sumnjam da æe ti itko normalan povjerovati, znaèi Bo¹njaci ili ABiH od poèetka rata do 09.05.1993. su se kupali na obalama Neretve, a "stra¹ne usta¹e" su ¾arile i palile naokolo.
Haj da se radi o Andersonovoj bajci, netko bi ti i povjerovao, ali momak . . .![]()
![]()
Pozdrav!
Za crkvu je bio oglas u Zagrebackom tisku se trazio izvodac razaranja koliko sam ja informisan. Jeli tako miro777 ???
-
The BEN10
#80 Re: Srusene bogomolje
Ovih dana je aktuelno otvaranje srušene Ferhadije, pa da podignemo iz mrtvih ovu temu.
http://www.frontal.ba/blogovi/blog/6050 ... ercegovini
Ovo mi ga dođe na nivou srpske nejači u raljama lavova i tigrova iz Pionirske doline...
http://www.frontal.ba/blogovi/blog/6050 ... ercegovini
Inače, interesantan je i ovaj dio teksta:Na sajtu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini nailazimo na podatak da su za vrijeme posljednjeg rata u Bosnu i Hercegovinu “potpuno je porušeno 614 džamija (534 od strane srpskog, a 80 od hrvatskog agresora), dok je oštećeno 307 džamija (249 od srpskog, a 58 od hrvatskog agresora), što čini 80,5% od ukupnog broja 1144 džamije, koliko ih je bilo prije ove dvije agresije. Pored toga je od ukupno 557 mesdžida (džamija bez munare), potpuno porušeno njih 218 (175 od srpskog, a 43 od hrvatskog agresora), dok je oštećen 41 mesdžid (21 od srpskog, a 20 od hrvatskog agresora), što čini procenat od 46,40% mesdžida.
Čitajući sve te komentare zapitao sam se koliko je vjerskih objekata u Bosni i Hercegovini srušeno tokom rata 90-ih godina. Počeo sam se raspitivati, guglati, čitati i evo šta sam pronašao. U knjizi Slobodana Mileusnića “Duhovni genocid 1991-1995” piše da je u Bosni i Hercegovini porušeno 125 pravoslavnih crkvi (Banjalučka eprahija 2, Bihaćko - petrovačka eparhija 26, Dabrobosanska eparhija 23, Zahumsko - hercegovačka 36, Zvorničko- tuzlanska 38)...
Ovo mi ga dođe na nivou srpske nejači u raljama lavova i tigrova iz Pionirske doline...
- Danguba
#81 Re: Srusene bogomolje
Jos ces reci da nije bilo 126 logora za Srbe u Sarajevu?.The BEN10 wrote:Ovih dana je aktuelno otvaranje srušene Ferhadije, pa da podignemo iz mrtvih ovu temu.
http://www.frontal.ba/blogovi/blog/6050 ... ercegoviniInače, interesantan je i ovaj dio teksta:Na sajtu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini nailazimo na podatak da su za vrijeme posljednjeg rata u Bosnu i Hercegovinu “potpuno je porušeno 614 džamija (534 od strane srpskog, a 80 od hrvatskog agresora), dok je oštećeno 307 džamija (249 od srpskog, a 58 od hrvatskog agresora), što čini 80,5% od ukupnog broja 1144 džamije, koliko ih je bilo prije ove dvije agresije. Pored toga je od ukupno 557 mesdžida (džamija bez munare), potpuno porušeno njih 218 (175 od srpskog, a 43 od hrvatskog agresora), dok je oštećen 41 mesdžid (21 od srpskog, a 20 od hrvatskog agresora), što čini procenat od 46,40% mesdžida.Čitajući sve te komentare zapitao sam se koliko je vjerskih objekata u Bosni i Hercegovini srušeno tokom rata 90-ih godina. Počeo sam se raspitivati, guglati, čitati i evo šta sam pronašao. U knjizi Slobodana Mileusnića “Duhovni genocid 1991-1995” piše da je u Bosni i Hercegovini porušeno 125 pravoslavnih crkvi (Banjalučka eprahija 2, Bihaćko - petrovačka eparhija 26, Dabrobosanska eparhija 23, Zahumsko - hercegovačka 36, Zvorničko- tuzlanska 38)...
-
The BEN10
#82 Re: Srusene bogomolje
Da, prenapuhan je broj svakako. Svi znamo da ih je bilo tek 30-tak.
- SkyLimit
#83 Re: Srusene bogomolje
U ratu ostecenu pravoslavnu crkvu u Gracanici, tuzlanski kanton, u RS vode kao srusenu crkvu od strane Armije BiH, iako ju je zapravo pogodila njihova granata sa Ozrena
- Danguba
#84 Re: Srusene bogomolje
Pogodila je i tuzlansku pa smo je morali sanirati. U paklu gorjeli.SkyLimit wrote:U ratu ostecenu pravoslavnu crkvu u Gracanici, tuzlanski kanton, u RS vode kao srusenu crkvu od strane Armije BiH, iako ju je zapravo pogodila njihova granata sa Ozrena
- GeeTnT
#85 Re: Srusene bogomolje
...a, derpe bradato odnese svu umjetninu iz eparhije, kao da je licno kupio...to niko ne spominje..Danguba wrote:Pogodila je i tuzlansku pa smo je morali sanirati. U paklu gorjeli.SkyLimit wrote:U ratu ostecenu pravoslavnu crkvu u Gracanici, tuzlanski kanton, u RS vode kao srusenu crkvu od strane Armije BiH, iako ju je zapravo pogodila njihova granata sa Ozrena
-
The BEN10
#86 Re: Srusene bogomolje
http://www.klix.ba/vijesti/bih/milorad- ... /160426039
A što ne reče pašče jedno kako je ista srušena!? Isto ko da je Ferhadija srušena sama od sebe...
A što ne reče pašče jedno kako je ista srušena!? Isto ko da je Ferhadija srušena sama od sebe...
- BHCluster
#87 Re: Srusene bogomolje
Banja Luka
Porusene sve dzamije, niko nikada nije uhapsen. Banja Luka nije bila u ratnoj zoni.
Porusene sve dzamije, niko nikada nije uhapsen. Banja Luka nije bila u ratnoj zoni.
-
putokaz1
#88 Re: Srusene bogomolje
Kod mene u okolini srušen objekat crkve bosanske,a nezna se kad