Srusene bogomolje

PetiKorpus

#1 Srusene bogomolje

Post by PetiKorpus »

Slusajuci emisiju o povratku povjerenja izmedju naroda (Duska Jurisic, Posteno Govoreci), jedna gosca emisije, Mrkonjicanka se pretrgala da ocrni Nasera Orica. Naser bio u Hagu, presuda donesena i gotovo.

Pomenute su i bogomolje religija u BiH.

Pa hajdemo otvoreno, ko koliko zna, da malo pretresemo tu temu (ja inace u bogomolju ne ulazim, ali podvlacim da sve bogomolje postujem).

U Bihacu, nijedna srpska bogomolja nije unistena.

U Sarajevu, u kojem sam zivio nekoliko godina vidio sam da su sve srpske bogomolje na svom mjestu. Koliko sam upoznat, u toku rata neke srpske bogomolje su u opkoljenom i granatiranom Sarajevu obnavljane.

Bio sam i u Tuzli, Mostaru i Zenici poslije rata, nisam vidio srusenu srpsku bogomolju. Ima li neko neke druge podatke? Ima li kakav BiH medij da mu je interesantno da posalje novinare sirom BiH, u oba entiteta, da se napravi konacna statistika koliko je i gdje i na kakav nacin unisteno bogomolja koje religije? Ovo pitanje jeste bitno, jer mora se znati da je pitanje postovanja religija dijelom povezano sa pitanjem postovanja naroda. Bio sam i u Banjaluci, oko temelja dzamije Ferhadije su reklamni paneli. Dzamije nema.

Srbi se (najcesce ako su radikalni) stalno sjecaju turskog zuluma, kao primjera pritiska (Dodikovstina:davljenja) na narod, a ista ta "zlonamjerna" Turska za pet stotina godina nije porusila srpskih crkava onoliko koliko su Srbi porusili dzamija i katolickih crkava u od 1991 do 1995.
miro777

Post by miro777 »

Evo konkretno iz Mostara!

U Mostaru i široj okolici su skoro sve bogomolje (od sve 3 konfesije) u periodu od 1992. do 1994. sravnjene sa zemljom! :)
FFK as Lucy01

Post by FFK as Lucy01 »

U Tuzli (gradu, za okolinu ne znam) nijedna bogomolja nije srusena. Cak mislim da je Srpska crkva bila malo ostecena granatom s Majevice (zajebali se :D friendly fire :lol:) pa je Selim naredio u po rata da se hitno popravi, da ni bi ko mislio da Tuzlaci ruse i ostecuju bogomolje.
Tvrtko_I

Post by Tvrtko_I »

Eh moj buraz :)

Evo ja cu za svoj grad. Bijeljina sjeveroistocna Bosna
svih 5 dzamija minirano i poletilo iste noci. Danas obnovljena
jedna u centru. Kao i proteklih 50 godina i dan danas se zaobilazi na razglednicama. Katolicka crkva osim par metaka na fasadi netaknuta. Dal' radi ne bih znao reci :). Niti prilazim bogomoljama niti sam vise u svom gradu, ni domovini.

Ne bih ti znao reci koliko novih pravoslavnih bogomolja je napravljeno ali izdvojicu jednu koja se nalazi tik iza dzamije u centru, napravljenoj na (za sada) zemlji 11 porusenih bosnjackih kuca. Mislim da sam negdje i vidio temu o "vlasniku" Kacavendi.
reG

Post by reG »

HELSINSKI KOMITET ZA LJUDSKA PRAVA
U BOSNI I HERCEGOVINI

IZVJESTAJ O STANJU LJUDSKIH PRAVA
U BOSNI I HERCEGOVINI

januar - decembar 1999. godine

Na podrucju Republike Srpske tokom rata unisteni su svi muslimanski i katolicki hramovi. Islamski i pravoslavni vjerski objekti sruseni su ili tesko osteceni i na prostoru gdje je dominiralo Hrvatsko vijece obrane. Tamo gdje su bili Bosnjaci u vecini najmanje je bilo ostecenja vjerskih institucija katolika i pravoslavaca. U Republici Srpskoj nije realizovana odluka Doma naroda za ljudska prava da se u sklopu eliminacije diskriminacije vjerskih sloboda Bosnjaka muslimana izda dozvola za izgradnju sedam dzamija, medju njima i Ferhadije u Banja Luci, koja je bila i izuzetno vrijedan kulturno - istorijski spomenik. Gradonacelnik Banja Luke Djordje Umicevic je smijenjen uz ostalo i zbog otpora toj gradnji. Otpor izgradnji dzamije pruzen je i u zapadnom dijelu Mostara na lokaciji Balinovac. Suprotno intenciji vracanja medjureligijskog povjerenja, na prostoru Republike Srpske su gradjene crkve na mjestima gdje su bile dzamije.
Cijeli izvjestaj na

http://www.bh-hchr.org/Izvjestaji/izvj1999.htm
medda

Post by medda »

Malo crnog humora na ovu temu:
Znam za jedan slucaj od prijateljice koja je imala kucu neposredno u blizini dzamije koju su Srbi gadjali i masili pa malo, malo bum njima u dvoriste ili kucu. Onda je njen otac rekao ljudi hajmo je mi srusiti da nam ne ubiju djecu...
Danko_Bananko

Post by Danko_Bananko »

U Mostaru je srpski samostan srusen do temelja, i ne znam da postoji igdje slucaj da je na podrucju pod kontrolom Armije BiH uradjeno nesto slicno.

Iako se ni za ovaj samostan u Mostaru ne moze reci ko ga je srusio jer je to uradjeno u periodu prije hrvatsko-muslimanskog sukoba , pa ga je moga srusit bilo ko od Bosnjaka ili Hrvata.

Sta je bilo sa dzamijama u ostalim dijelovima, a pogotovo srpskim, ne treba ni spominjati.
reG

Post by reG »

medda wrote:Malo crnog humora na ovu temu:
Znam za jedan slucaj od prijateljice koja je imala kucu neposredno u blizini dzamije koju su Srbi gadjali i masili pa malo, malo bum njima u dvoriste ili kucu. Onda je njen otac rekao ljudi hajmo je mi srusiti da nam ne ubiju djecu...

Bas je smijesno, ali mi se cini da se ovo zove trolovanje. Da li sam u pravu?
karanana

Post by karanana »

Mostarska crkva mi nekako zapada za misli, mozda jer je direktno uz cestu M17 i jer je bila tako velika i impozantna sa zlatnom kuglom i krstom na vrhu. Stvarno mi nije jasno kako su je uspjeli sravniti sa zemljom. To mora da je najveca detonacija prosloga rata bila. mozda su nas hrvati i sponzorisali za tnt.

Gledo sam tu emisiju i onaj momak s bradom sto se javio, vise me je iznerviralo zasto napuhujuemo broj zrtava. Te lazi su i pridodale da izgubimo na sudu. kaze 250,000 mrtvih bosnjaka, 100,000 silovanih zena...jest bilo krvi ali zasto napuhava, ispadosmo lazovi.
Last edited by karanana on 28/02/2007 15:58, edited 1 time in total.
reG

Post by reG »

Danko_Bananko wrote:U Mostaru je srpski samostan srusen do temelja, i ne znam da postoji igdje slucaj da je na podrucju pod kontrolom Armije BiH uradjeno nesto slicno.

Iako se ni za ovaj samostan u Mostaru ne moze reci ko ga je srusio jer je to uradjeno u periodu prije hrvatsko-muslimanskog sukoba , pa ga je moga srusit bilo ko od Bosnjaka ili Hrvata.

Sta je bilo sa dzamijama u ostalim dijelovima, a pogotovo srpskim, ne treba ni spominjati.

Islamski objekti osteceni ili unisteni u Mostaru

MOSTAR

- HADZI KURTOVA ili TABACICA DZAMIJA u MOSTARU (XVI st.) teze je oštecena 6. maja 1992. g. granatama sa srpskih agresorskih polozaja. Godine 1993. agresorski HVO joj je nanio veca oštecenja, a munaru srušio do sarefe. Ova DZAMIJA se nalazi u Prijeckoj caršiji, stotinjak metara zapadno od Starog mosta. Podignuta je na jednom kraku Radobolje, presvodjena sa dva kamena svoda, pa otud i anegdota da je to "DZAMIJA u kojoj se imam nalazi na suhom, a dzematlije na vodi..."

- NESUH-AGE VUCJAKOVICA DZAMIJA u PRIJECKOJ CARŠIJI (1528/29.), poznatija pod nazivom "DZAMIJA POD LIPOM", smještena na uglu Glavne ulice i ulice Sahat-kula, teško je oštecena 1992. g. granatama sa srpskih agresorskih polozaja. Tom prilikom joj je munara probijena iznad sarefe, a velika kupola naceta na više mjesta. Godine 1993. agresorski HVO joj je nanio teza oštecenja, srušivši munaru. - Jedna od najstarijih DZAMIJA na mostarskom podrucju

- CEJVAN-CEHAJINA, na VELIKOJ TEPI (1552/53.), nedaleko od Starog mosta, takodjer je prvo oštecena od strane Srba 1992. g., a tokom 1993. agresorski HVO joj je nanio teza oštecenja, srušivši munaru i razorivši joj krov.

- DERVIŠ-PAŠE BAJEZIDAGICA DZAMIJA (1592.) u PODHUMU, pretrpila je teza oštecenja djelovanjem srpskog agresora u toku 1992. g., da bi je bojovnici agresorskog HVO-a srušili do temelja 1993. g.

- HADZI AHMED-AGE LAKIŠICA DZAMIJA (1650/51.), u mahali RIZINA, je dozivjela slicnu sudbinu, najprije teza oštecenja sa srpskih agresorskih polozaja u toku 1992. g., a potom potpuno razaranje od strane hrvatskog agresora, 1993. g.

- ROZNAMEDZI IBRAHIM EFENDIJINA DZAMIJA (1620.), smještena na uglu SREDNJE i KRESINE ulice, temeljito popravljena 1897. g., pretrpjela je znatna oštecenja od strane srpskog agresora 1992.g., a potom potpuno rušenje od strane hrvatskog agresora, 1993. g.

- COSE JAHJA-HODZINA DZAMIJA (prije 1631.), sagradjena od lomljenog kamena, smještena na MUSALI, teško je oštecena granatama sa srpskih agresorskih polozaja, kada joj je munara sravnjena sa zemljom. Kasnije su je i hrvatski agresor dodatno oštetio.

- DZAMIJA u ZERNICI (XVI st.) najprije je oštecena granatiranjima od strane srpskog agresora, a potom devastirana od strane hrvatskog agresora.

- BABA BEKIROVA DZAMIJA na BALINOVCU (prije 1631.) lakše je bila oštecena granatama sa srpskih agresorskih polozaja, da bi je hrvatski agresori u dva navrata rušili dinamitom, 1993. g. Ovo se dogodilo prvi put 24. aprila 1994. g. dok je Rijaset IZ-e BiH imao sjednicu u ovom gradu, a drugi put juna 1994. Inace, nedaleko od ove dzamije nalaze se masovne grobnice Bošnjaka svirepo ubijenih od strane hrvatskog agresora.

- HADZI MEHMED-BEGA KARZĐOZA DZAMIJA (1557/58.), djelo Mimara Sinana, najmonumentalnija DZAMIJA u Mostaru i cijeloj Hercegovini, pretrpjela je ogromna razaranja u toku višemjesecnih srpskih i hrvatskih agresorskih napada na slobodni Mostar. Srbi su je granatirali 1992. dok je na njezinoj munari visila zastava UNESCO-a, kada su munaru srušili do sarefe, te cijelo predvorje. U maju 1993. Hrvati su nastavili sa njenim granatiranjem, kada su joj srušili dio velike kupole te tri nosiva stuba u predvorju.

- KOSKI MEHMED-PAŠINA DZAMIJA (1618/19.), smještena u najstarijem dijelu Mostara, MALOJ TEPI, sagradjena na samoj hridi lijeve obale Neretve, prva razaranja je pretrpila jos 23. aprila 1992. od strane agresorske srpske artiljerije. Tada joj je srušena munara do samog krova, a kupola oštecena. U maju 1993. bila je meta agresorske hrvatske artiljerije, kada joj je srušeno predvorje i njen ostatak potpuno devastiran.

- U maju 1992. srpsko-crnogorske agresorske snage su teško oštetile ŠARICA DZAMIJU (1623.). Tada joj je srušena munara do ispod sarefe, a krov i predvorje potpuno razoreni. Na kraju su je zlocinci iz redova agresorskog HVO-a potpuno uništili.

- SEVRI (VOLICA), HADZI-HASANOVA DZAMIJA (1620.), jedan od najznacajnijih spomenika islamske kulture u MOSTARU, smještena na samoj obali Neretve (na dnu Donje Mahale), do temelja je uništena u noci 30. aprila 1992. g., od strane srpskog agresora.

- DZAMIJA ALI-PAŠE RIZVANBEGOVICA na BUNI (prije 1847.), do temelja je uništena 1993. od strane hrvatskog agresora.

- SULTAN SULJMANOVU ili CAREVU DZAMIJU u BLAGAJU, pripadnici agresorskog HVO-a devastirali su granatiranjem.

- DZAMIJA u dzem'atu GNOJNICE, 8 km juzno od Mostara, takodjer je devastirana od strane agresorskog HVO-a 1993. g. - Bojovnici HVO-a su prvo granatiranjem oštetili, a potom miniranjem srušili dzamiju (XVII st.) u dzem'atu GUBAVICA, 16 km juzno od Mostara.

- DZAMIJA u SVINJARINI (XVIII st.) na podrucju Podveleza, do temelja je uništena od strane srpskog agresora 1992. god. - Istu sudbinu i od strane istih rušitelja dozivjela je DZAMIJA u dzem'atu KRUZNJO.

- DZAMIJA u dzem'atu POTOCI (12 km sjeverno od Mostara), koju je u XVI stoljecu izgradio cuveni KARAĐOZ-BEG, do temelja je uništena od strane agresorskog HVO-a 1993. godine.

- Agresorski HVO je granatiranjem potpuno uništio i dzamiju u GORNJOJ DREZNICI, takodjer 1993. god.

- U blizoj okolici Mostara, oštecene su dzamije u dzem'atima KOCINE (HVO) te PODGORANI (prvo, srpske agresorske snage, potom agresorski HVO).

- Na mostarskom podrucju, od strane oba agresora, stradali su i mesdzidi: SULTAN SELIM JAVAZOV (1512-1520., smješten uz lijevi stub Starog mosta, sravnjen sa zemljom od strane HVO-a); HADZI HUSEINA KOTLE, na LUCI (prije 1631.) zapaljen od strane Srba; JAHJA HADZIJIN ili JAHJA ESFELOV MESDZID (1620.), devastiran (Srbi i Hrvati); HADZI AHMEDAGE ZIRAIZADE ARŠINOVICA MESDZID, na OGRADI (XVII st.), devastiran 1992. "by Serbs"; HADZI SALIHA TEMINA MESDZID (XVII st.) na BABUNU, razoren do temelja "by HVO"; ALI-PAŠE RIZVANBEGOVICA MESDZID, na LUCI (1847.) devastiran (HVO); u PIJESCIMA, 19 km juzno od Mostara, srušen (HVO); u KRIZANJAMA - srušen (HVO); u DOLU - srušen (Srbi); u JASENICI, 4 km ju_no od Mostara, uništen (HVO); u DOBRDJU - PODVELEZ, srušen (Srbi); u KOKORINIi - PODVELEZ, srušen (Srbi); u GORNJEM KRUŠNJU - razoren (Srbi); u POLJU - srušen (Srbi); u ŠIPOVCIMA - srušen (Srbi); u VRANJEVICIMA kod Blagaja, oštecen (Srbi); u BANJDOLU - zapaljen (Srbi); u GORNJIM GNOJNICAMA - zapaljen (Srbi); u POTOCIMA kod Bijelog Polja - teško ošstecen (Srbi); u BILETICIMA kod Citluka - teško oštecen;

- Medresa HADZI MEHMEDA KARAĐOZA u MOSTARU (prije 1570.) pretrpila je velika oštecenja od projektila sa polozaja srpsko-crnogorskog agresora, a potom agresorskog HVO-a. Najviše su ošteceni kupola, predvorje i šadrvan.

- Medresa KOSKI MEHMED-PAŠE u MOSTARU (1618.), prvo oštecena od strane Srba, kasnije demolirana od strane Hrvata.

- KARAĐOZ-BEGOV MEKTEB (1900.) u MOSTARU potpuno je uništen granatiranjem sa agresorskih srpskih i polozaja agresorskog HVO-a. - Medresa-mekteb CEJVAN CEHAJE, u MOSTARU, do kraja devastirana, prvo srpskom a potom hrvatskom artiljerijom.

- Cuvena tekija u BLAGAJU, na vrelu Bune, pretrpjela oštecenja od mnogobrojnih razornih projektila sa polozaja oba agresora.

- Vakufski dvor, podignut 1898. g. na temeljima imareta HADZI MEHMEDA KARAĐOZ-BEGA, veliku i reprezentativnu dvospratnicu, zapalili su srpski zlocinci 1992. g.

- Dvorana Udruzenja ilmijje Hercegovine, u haremu KOSKI MEHMED-PAŠINE DZAMIJE, razorena od strane srpskog agresora. - Srbi zapalili vakufsku kucu sa dva stana u haremu mesdzida HADZI HUSEINA KOTLE.

- Zgradu Odbora IZ-e MOSTAR, u Ulici R. Milicevica, zapalili Srbi, kada je do temelja izgorila skupa sa jednim stanom, poslovnim prostorom, bibliotekom i arhivom.

- Stambena zgrada u Ramica ulici br. 6, vakuf ASIM-AGE BAJRAMOVICA, potpuno devastirana od strane srpskog agresora.

- Srpski zlocinci su uništili i stambenu zgradu u KALHANSKOJ ULICI br. 7, vakuf HAKKI EFENDIJE KAJTAZA, iz Mostara. - Stambena zgrada u RAMI_A ULICI broj 2, vakuf CEJVAN CEHAJE, teško je oštecena granatiranjem sa srpskih agresorskih polozaja.

- Agresorski HVO je razorio vakufske kuce u dzem'atima: BUNA (1919.), GUBAVICA (1920.) i POTOCI-PODGORANI (1970.). - U GORNJOJ GNOJNICI Srbi su zapalili imamski stan.

- Stalnim granatiranjem slobodnog MOSTARA, agresorski HVO je 1993. g. uništio sav poslovni prostor Islamske zajednice, koji je bio vakufsko dobro i koji je nakon protjerivanja srpskog agresora bio ostao u prilicno dobrom stanju.

- KOSKI MEHMED-PAŠIN ŠADRVAN - ABDESTHANA (1618/19.), u haremu dzamije istoimenog vakifa, do temelja je razoren granatiranjima sa polozaja oba agresora.

- Sahat-kula u MOSTARU (XVII st.) takodjer je razorena.

- Sjedište hercegovackog muftije je djelimicno uništeno od strane srpskog agresora, a potpuno od strane hrvatskog agresora. Muftija mostarski SEID ef. SMAJKIC, dijeleci sudbinu svoga naroda, svim svojim bicem ostao je vezan za hercegovacko tlo, boreci se za interese Bošnjaka. Dok je u ruševini djackog doma, u jednoj sobici zivio sa petoclanom porodicom, dotle su okupatorske hrvatske vlasti u Mostaru biskupu Pericu dodijelile vakufsku zgradu, nekad vlasništvo cuvenog mostarskog gradonacelnika MUJAGE KOMADINE, da tu stoluje, usprkos protestima Bošnjaka.

- Potpuno je uništena abdesthana (šadrvan) u dzem'atu BUNA (1989.), od strane agresorskog HVO-a
Danko_Bananko

Post by Danko_Bananko »

karanana wrote:Mostarska crkva mi nekako zapada za misli, mozda jer je direktno uz cestu M17 i jer je bila tako velika i impozantna sa zlatnom kuglom i krstom na vrhu. Stvarno mi nije jasno kako su je uspjeli sravniti sa zemljom. To mora da je najveca detonacija prosloga rata bila. mozda su nas hrvati i sponzorisali za tnt.
Ta crkva je srusena prije muslimansko-hrvatskog sukoba, u vrijeme dok je u Mostaru bio samo HVo, sastavljen od BVosnjaka i Hrvata.

Zaista ne znam je li nekad neko odgovarao za to, ali ako nije, onda se ne moze reci da su hrvati Bosnjake sponzorirali sa TNT-om, jer su crkvu mogli srusiti i Hrvati koji su imali pristup tom dijelu Mostara u to vrijeme.

Nije da sam siguran, ali ja sam od svoje rodbine iz Mostara dobijao upravo takve informacije, tj. da su je srusili upravo Hrvati.
Ali nejse..nebitno ko je, ruzan cin skroz, a kao sto rece i dobro zafrkan zadatak za one koji su to ucinili, jer su je bas sravnili sa zemljom.
PetiKorpus

Post by PetiKorpus »

Na podrucju Republike Srpske tokom rata unisteni su svi muslimanski i katolicki hramovi. Islamski i pravoslavni vjerski objekti sruseni su ili tesko osteceni i na prostoru gdje je dominiralo Hrvatsko vijece obrane. Tamo gdje su bili Bosnjaci u vecini najmanje je bilo ostecenja vjerskih institucija katolika i pravoslavaca. U Republici Srpskoj nije realizovana odluka Doma naroda za ljudska prava da se u sklopu eliminacije diskriminacije vjerskih sloboda Bosnjaka muslimana izda dozvola za izgradnju sedam dzamija, medju njima i Ferhadije u Banja Luci, koja je bila i izuzetno vrijedan kulturno - istorijski spomenik. Gradonacelnik Banja Luke Djordje Umicevic je smijenjen uz ostalo i zbog otpora toj gradnji. Otpor izgradnji dzamije pruzen je i u zapadnom dijelu Mostara na lokaciji Balinovac. Suprotno intenciji vracanja medjureligijskog povjerenja, na prostoru Republike Srpske su gradjene crkve na mjestima gdje su bile dzamije.
Ako se pokusa pojasniti onome ko nije sa ovih prostora, sta je to Djordje Umicevic uradio i zasto, on je to napravio iz razloga, sto je znao da je popularno (kod "svojih Srba") raditi sve ono sto ce obezvrijediti, omalovaziti, ugroziti, otjerati, sve one koji nisu Srbi.

Cesto sam postavljao pitanje, ima li Srba koji se stide svega ovoga sto je u njihovo ime radjeno? Vidim da u Beogradu ima. Na b92 cesto se pojave oni koji se zele ograditi od zlocina koji su u njihovo ime radjeni. Ali, ovdje u BiH su Srbi u stvari turboSrbi. Oni cak smatraju da su Srbi u Srbiji blagi, da i nisu pravi. Jer, valjda, "da bi neko bio pravi Srbin, treba govoriti, raditi, protiv svih ostalih".
Last edited by PetiKorpus on 28/02/2007 16:11, edited 1 time in total.
PetiKorpus

Post by PetiKorpus »

Ako se pokusa pojasniti onome ko nije sa ovih prostora, sta je to Djordje Umicevic uradio i zasto, on je to napravio iz razloga, sto je znao da je popularno (kod "svojih Srba") raditi sve ono sto ce obezvrijediti, omalovaziti, ugroziti, otjerati, sve one koji nisu Srbi.

Cesto sam postavljao pitanje, ima li Srba koji se stide svega ovoga sto je u njihovo ime radjeno? Vidim da u Beogradu ima. Na b92 cesto se pojave oni koji se zele ograditi od zlocina koji su u njihovo ime radjeni. Ali, ovdje u BiH su Srbi u stvari turboSrbi. Oni cak smatraju da su Srbi u Srbiji blagi, da i nisu pravi. Jer, valjda, "da bi neko bio pravi Srbin, treba govoriti, raditi, protiv svih ostalih".
Last edited by PetiKorpus on 28/02/2007 16:08, edited 1 time in total.
miro777

Post by miro777 »

karanana wrote:Mostarska crkva mi nekako zapada za misli, mozda jer je direktno uz cestu M17 i jer je bila tako velika i impozantna sa zlatnom kuglom i krstom na vrhu. Stvarno mi nije jasno kako su je uspjeli sravniti sa zemljom. To mora da je najveca detonacija prosloga rata bila. mozda su nas hrvati i sponzorisali za tnt.

Gledo sam tu emisiju i onaj momak s bradom sto se javio, vise me je iznerviralo zasto napuhujuemo broj zrtava. Te lazi su i pridodale da izgubimo na sudu. kaze 250,000 mrtvih bosnjaka, 100,000 silovanih zena...jest bilo krvi ali zasto napuhava, ispadosmo lazovi.
Kad je eksplodirala, ja sam sjedio sa ekipom jedno 1 km zračne linije daleko na jednom betonskom zidiću i pijuckali smo pivo. Prvo su svi povikali, vidio se strašan bljesak, čula strahovita detonacija, a mi smo jednostavno popadali sa zida na leđa kada je stigao udrani val!

Strahota eksplozija! :-?
karanana

Post by karanana »

miro777 wrote:

Kad je eksplodirala, ja sam sjedio sa ekipom jedno 1 km zračne linije daleko na jednom betonskom zidiću i pijuckali smo pivo. Prvo su svi povikali, vidio se strašan bljesak, čula strahovita detonacija, a mi smo jednostavno popadali sa zida na leđa kada je stigao udrani val!

1m ili je to greska, jeli trebalo biti 1km, 100m...? Aha popravilo se. Pa jebote kako su ostale one kuce citave u okolini? kako se ono brdo nije urusilo na M17?
miro777

Post by miro777 »

karanana wrote:
miro777 wrote:

1m ili je to greska, jeli trebalo biti 1km, 100m...? Aha popravilo se. Pa jebote kako su ostale one kuce citave u okolini? kako se ono brdo nije urusilo na M17?
Ma ni sam ne znam! Mi smo poslije jedno 10 dana otišli tamo, čisto iz radoznalosti, to je bila strava! Znam da je to poslije na Radio Mostaru odmah kritizirano i započela je neka istraga, ali koliko znam krivci nikada nisu pronađeni. Po nekim gradskim pričama, izgleda da je to obavilo neko mješovito kriminalno društvo Bošnjaka i Hrvata.

Prije toga, na samom početku rata, imam i slična iskustva kada je pukla cisterna puna eksploziva pokraj Sjevernog logora, ali ovaj drugi BooM je bio kao kraj svijeta. Mi mislili čete iz Nevesinja roknule atomsku, ha ha ha :D :D
Danko_Bananko

Post by Danko_Bananko »

Ja ne znam kako je izgledala ta crkva ( ako ima ko slike, nek postavi ), ali samo one zidove vidjet, jasno je da je to moralo bit nesto u razini atomske :shock:
Maraschino

#18 Re: Srusene bogomolje

Post by Maraschino »

PetiKorpus wrote:Slusajuci emisiju o povratku povjerenja izmedju naroda (Duska Jurisic, Posteno Govoreci), jedna gosca emisije, Mrkonjicanka se pretrgala da ocrni Nasera Orica. Naser bio u Hagu, presuda donesena i gotovo.

Pomenute su i bogomolje religija u BiH.

Pa hajdemo otvoreno, ko koliko zna, da malo pretresemo tu temu (ja inace u bogomolju ne ulazim, ali podvlacim da sve bogomolje postujem).

U Bihacu, nijedna srpska bogomolja nije unistena.

U Sarajevu, u kojem sam zivio nekoliko godina vidio sam da su sve srpske bogomolje na svom mjestu. Koliko sam upoznat, u toku rata neke srpske bogomolje su u opkoljenom i granatiranom Sarajevu obnavljane.

Bio sam i u Tuzli, Mostaru i Zenici poslije rata, nisam vidio srusenu srpsku bogomolju. Ima li neko neke druge podatke? Ima li kakav BiH medij da mu je interesantno da posalje novinare sirom BiH, u oba entiteta, da se napravi konacna statistika koliko je i gdje i na kakav nacin unisteno bogomolja koje religije? Ovo pitanje jeste bitno, jer mora se znati da je pitanje postovanja religija dijelom povezano sa pitanjem postovanja naroda. Bio sam i u Banjaluci, oko temelja dzamije Ferhadije su reklamni paneli. Dzamije nema.

Srbi se (najcesce ako su radikalni) stalno sjecaju turskog zuluma, kao primjera pritiska (Dodikovstina:davljenja) na narod, a ista ta "zlonamjerna" Turska za pet stotina godina nije porusila srpskih crkava onoliko koliko su Srbi porusili dzamija i katolickih crkava u od 1991 do 1995.
Kome ti to pricas PetiKorpus :roll:

Svi mi znamo sta se sve desavalo u nama jedinoj BiH,ali zeli se i odnosom 1;50 izjednaciti sve tako da bude 1;1 :(
Ne odobravam nikoga ko je ma jednu bogomolju srusio,ali nije isto sistematski rusiti,sklanjati rusevine koje kuda,graditi pijace ,parkinge i ko zna sta na tim mjestima i slucajeve ratnih dejstava (Dubnica kod Kalesije) ali vrlo rijetkih osveta miniranjem :(
PetiKorpus

Post by PetiKorpus »

Evo, ja za sebe kazem, nikad nisam smatrao da cu bodove u svom narodu dobiti ako kazem (iako znam da to nikad ne bi ni rekao):
- hajdemo srusiti crkvu;
- neka su tu crkvu minirali, oni su to zasluzili;
- sta, minirali su crkvu? to je odavno trebalo uraditi....

Kako stvari stoje (prateci medije i odnos Srba prema ostalima) ovo par recenica sto sam napisao su sasvim normalne izjave u krugu familija, prijatelja kod Srba, jasno u odnosu na dzamije.

Ponavljam, ne ulazim u bogomolje.

Nesto nisam vidio da je kod Srba popularno govoriti o zaljenju zbog svih onih srusenih religijskih objekata u toku rata.
karanana

Post by karanana »

Image

Image

Image

Saborna crkva Mostar prije i poslije nuklearne detonacije. ovde kaze da je srusena od strane hrvatskih ekstremista, nemam pojma.
miro777

Post by miro777 »

Kaže se svašta, ali to najbolje znaju Mostarci sami tko je to uradio! :-?
Danko_Bananko

Post by Danko_Bananko »

Covjece, kako su je sravnili, nevjerovatno.
in33sa

Post by in33sa »

Katolicka crkva u selu Borovica kod Varesa, sravnjena sa zemljom.

Od strane Armije BiH.
forUMASH

Post by forUMASH »

....u Sarajevu je tokom rata u vise navrata bombardovana zgrada bivseg centralnog komiteta komunisticke partije..... :oops: :D
Danko_Bananko

Post by Danko_Bananko »

forUMASH wrote:....u Sarajevu je tokom rata u vise navrata bombardovana zgrada bivseg centralnog komiteta komunisticke partije..... :oops: :D
Jazuk :D
Post Reply