Srusene bogomolje

forUMASH

Post by forUMASH »

Danko_Bananko wrote:
forUMASH wrote:....u Sarajevu je tokom rata u vise navrata bombardovana zgrada bivseg centralnog komiteta komunisticke partije..... :oops: :D
Jazuk :D
....sa'ce ti mostarac reci da prestanes sa vrijedjanjem na vjerskoj osnovi.... :D
Danko_Bananko

Post by Danko_Bananko »

forUMASH wrote:
Danko_Bananko wrote:
forUMASH wrote:....u Sarajevu je tokom rata u vise navrata bombardovana zgrada bivseg centralnog komiteta komunisticke partije..... :oops: :D
....sa'ce ti mostarac reci da prestanes sa vrijedjanjem na vjerskoj osnovi.... :D

Bosanac_21

Post by Bosanac_21 »

Bosanska Krupa:
Prije rata:
imala jednu dzamiju, jednu katolicku i pravoslavnu crkvu
Poslije rata:
dzamija sravnjena i katolicka crkva od strane Srpskih agresora,
jedina je ostala pravoslavna crkva da nije srusena i nije smetala Armiji BiH

Bosanski Novi
Prije rata:
imao 4 dzamije, jednu katolicku i pravoslavnu crkvu (ne dovrsenu, cak su
Hrvati i Muslimani pomagali da se izgradi pravoslavna crkva)
Poslije rata:
sve 4 dzamije i katolicka crkva srusene od Srpskih agresora, pravoslavna crkva
po prvi put izgradjena do kraja
klixober

Post by klixober »

Evo ja cu reci nesto za Focu.Prije rata je u Foci bilo 9 dzamija(i jos 2 u okolini).Sve sravnenje sa zemljom.Ostaci najpoznatije "Aladza" dzamije su zakopani zajedno za ljudima u masovnu grobnicu da se vise nikada ne bi mogla obnoviti tj. restaurirati.Ostaci druge dzamije su baceni u rijeku pretpostavljajuci takode da ih oni koji budu namjeravali restaurirati dzamiju nikada nece naci.Na temeljima jedne dzamije u Foci je danas smetljiste.Ostale dzamije su srusene,ali ostaci nisu uklonjeni nego je ostala rusevina.
Prosle godine je pocela restauracija Aladza dzamije.
seljak_cojek

Post by seljak_cojek »

U Zenici nakon rata renovirana fasada i krov pravoslavne crkve a radove su izvodili, zamislite, pripadnici turskog bataljona SFOR-a.
medda

Post by medda »

Sta je trolovanje??? :?
ahmed_dv

Post by ahmed_dv »

Donji Vakuf

Tokom srpske okupacije srusene 3 dzamije u gradu i jos nekoliko u vecim selima (neznam tacan broj) a mala katolicka kapela koristena kao javni WC.

Nakon oslobodjenja grada, pravoslavna crkva, koja je udaljena 50 metara od glavne Bas-dzamije (podignuta 1574. godine) nije taknuta. Pogodjena sa par metaka i danas tako stoji. Katolicka kapela je renovirana.
PetiKorpus

Post by PetiKorpus »

U Bihacu je neposredno prije ovog nedavnog rata pocela gradnja srpske pravoslavne crkve. Nije dovrsena, napravljena je kompletna betonska konstrukcija. Kad su investitori u pitanju za gradnju crkve novce su dali i Srbi i Hrvati i Bosnjaci iz Bihaca. Koliko se sjecam, Bosnjaci nisu dali samo neki simbolican dio, nego dosta znacajan procent.

Konstrukcija crkve se jos uvijek nalazi na istom mjestu, u stanju u kojem je bila i pocetkom 1992.
freak_with_a_laptop

Post by freak_with_a_laptop »

Nedavno sam bila u Istambulu i iskoristila priliku posjetiti razne znamenitosti grada, medju ostalom i muzej 'Hagija Sofija'. Covjek se ne moze nagledati arhitektonske ljepote i umijeca. Objekat izgradjen u 4. stoljecu kao krscanska crkva a u 14. stoljecu preobracen u dzamiju. Pri preuredjivanju tog objekta, islamska obiljezja su tako postavljena da se ne bi ostetila izvorna, freske su potpuno ocuvane, nije poremecen ni jedan kamencic u mozaiku, a kamoli sta vise.

Pitam se, da li smo vrhunac evolucije jos u davnim vremenima prevazisli, pa se trenutno nalazimo u strmom padu, u procesu turbo-involucije. Gdje god se okrenem i kud god da pogledam, barbarluku nigdje kraja. Balkan je fakat postao kazaliste apsurda! :x
Tko

Post by Tko »

miro777 wrote:Evo konkretno iz Mostara!

U Mostaru i široj okolici su skoro sve bogomolje (od sve 3 konfesije) u periodu od 1992. do 1994. sravnjene sa zemljom! :)
Jos kada bi naveo ko je sta srusio > A ne ovako svi su rusili sve , svi su isti ..bio je gradjanski rat .....bilo je zlocina svugdje , prodji se bolan price Mate Granica i Hrvoja Sarnica ...nismo mi ovce da slusamo price kako je Mostarski Most srusila kisa :x :x
miro777

Post by miro777 »

Tko wrote:

U Mostaru i široj okolici su skoro sve bogomolje (od sve 3 konfesije) u periodu od 1992. do 1994. sravnjene sa zemljom! :)
Jos kada bi naveo ko je sta srusio > A ne ovako svi su rusili sve , svi su isti ..bio je gradjanski rat .....bilo je zlocina svugdje , prodji se bolan price Mate Granica i Hrvoja Sarnica ...nismo mi ovce da slusamo price kako je Mostarski Most srusila kisa :x :x
Pa hajde ti onda reci, kad si tako pametan, tko je srušio pravoslavnu crkvu! :)

Samo mi nemoj pamfleta, molim te! :sad:
Tko

Post by Tko »

Danko_Bananko wrote:U Mostaru je srpski samostan srusen do temelja, i ne znam da postoji igdje slucaj da je na podrucju pod kontrolom Armije BiH uradjeno nesto slicno.

Iako se ni za ovaj samostan u Mostaru ne moze reci ko ga je srusio jer je to uradjeno u periodu prije hrvatsko-muslimanskog sukoba , pa ga je moga srusit bilo ko od Bosnjaka ili Hrvata.

Sta je bilo sa dzamijama u ostalim dijelovima, a pogotovo srpskim, ne treba ni spominjati.
Mogao je srusiti i bilo ko od Japanaca ili Marsovaca ali nije .Ako ne znas ko ga je srusio nemoj da nagadjas.Ako Bosnjaci nisu srusili Sabornu crkvu u Sarajevu zasto bi rusili samostan u Mostaru.
visby

Post by visby »

Je li to na slici manastir zitomislic?

ups...nije
Last edited by visby on 01/03/2007 14:21, edited 1 time in total.
Tko

Post by Tko »

miro777 wrote:
Tko wrote:

Srusio ju je Pero Zelenika prvi miner u Hrvata kako rece Smiljako Sagolj na tv .
Onda ga Zelenika nazove u studio i pita jeli to za Haga ili onako za raju iz Mostara i Gruda .......Smiljko se vise nikad nije ni pojavio to je bilo njegovo zadnje .......zasto bi Bosnjaci srusili jedan samostan a postedili stotinu drugih gdje su oni bili u vecini , nego hajmo lagat , tada smo bili jedna vojska ....otkud Bosnjacima toliki ekspoloziv nisu ni 95 imali nista osim kubura , kako te nije stid ...........
miro777

Post by miro777 »

Tko wrote:
miro777 wrote:
Tko wrote: Jos kada bi naveo ko je sta srusio > A ne ovako svi su rusili sve , svi su isti ..bio je gradjanski rat .....bilo je zlocina svugdje , prodji se bolan price Mate Granica i Hrvoja Sarnica ...nismo mi ovce da slusamo price kako je Mostarski Most srusila kisa :x :x

Srusio ju je Pero Zelenika prvi miner u Hrvata kako rece Smiljako Sagolj na tv .
Onda ga Zelenika nazove u studio i pita jeli to za Haga ili onako za raju iz Mostara i Gruda .......Smiljko se vise nikad nije ni pojavio to je bilo njegovo zadnje .......zasto bi Bosnjaci srusili jedan samostan a postedili stotinu drugih gdje su oni bili u vecini , nego hajmo lagat , tada smo bili jedna vojska ....otkud Bosnjacima toliki ekspoloziv nisu ni 95 imali nista osim kubura , kako te nije stid ...........
Neću da ulazim u polemike s tobom bez argumenata, kao što ih i ti nemaš i nemaš pojma tko je to srušio. Ti samo ovdje navodiš neka imena za koje bi ti volio da su to uradili. Upao si u jedan šablon, tunel, i ne vidiš izlaza iz njega.

To vam je isto kao kod male djece: ove čike su anđeli 100%, a ovi drugi su, kao bajagi, vragovi 100%.

Šuplja ti je priča! :-)
Tko

Post by Tko »

miro777 wrote:
karanana wrote:
miro777 wrote: Kad je eksplodirala, ja sam sjedio sa ekipom jedno 1 km zračne linije daleko na jednom betonskom zidiću i pijuckali smo pivo. Prvo su svi povikali, vidio se strašan bljesak, čula strahovita detonacija, a mi smo jednostavno popadali sa zida na leđa kada je stigao udrani val!

Strahota eksplozija! :-?
1m ili je to greska, jeli trebalo biti 1km, 100m...? Aha popravilo se. Pa jebote kako su ostale one kuce citave u okolini? kako se ono brdo nije urusilo na M17?
Ma ni sam ne znam! Mi smo poslije jedno 10 dana otišli tamo, čisto iz radoznalosti, to je bila strava! Znam da je to poslije na Radio Mostaru odmah kritizirano i započela je neka istraga, ali koliko znam krivci nikada nisu pronađeni. Po nekim gradskim pričama, izgleda da je to obavilo neko mješovito kriminalno društvo Bošnjaka i Hrvata.

Prije toga, na samom početku rata, imam i slična iskustva kada je pukla cisterna puna eksploziva pokraj Sjevernog logora, ali ovaj drugi BooM je bio kao kraj svijeta. Mi mislili čete iz Nevesinja roknule atomsku, ha ha ha :D :D
Joj slusaj price omladine odgojene na kruzocima HDZ-a , mjesovito kulturno drustvo :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: srusilo pravoslavnu crkvu
A cisterna ? atomska iz Nevesinja :lol: :lol: :lol: :lol: Opet Pero Zelenika i HVO :-D :D
miro777

Post by miro777 »

Pa šta fali Peri! :-D

Da nije bilo Pere, sada bi i ja i ti banjali noge u Anconi! :zzzz:

Ili ti misliš da bi bilo drugačije, šta li? :-D
Tko

Post by Tko »

miro777 wrote:
Tko wrote:
miro777 wrote: Pa hajde ti onda reci, kad si tako pametan, tko je srušio pravoslavnu crkvu! :)

Neću da ulazim u polemike s tobom bez argumenata, kao što ih i ti nemaš i nemaš pojma tko je to srušio. Ti samo ovdje navodiš neka imena za koje bi ti volio da su to uradili. Upao si u jedan šablon, tunel, i ne vidiš izlaza iz njega.

To vam je isto kao kod male djece: ove čike su anđeli 100%, a ovi drugi su, kao bajagi, vragovi 100%.

Moja prica suplja , a ja ti dao ime i prezime onoga ko je srusio .A tvoja privca nije suplja zato sto bestijalno i odvratno lazes.Ko je srusio dzamije po Hercegovini , otvorio konc logore .......mjesovita grupa :lol: :lol: Samo jednu stvar da kazem .Sarajevski snimatelj ( Hrvat po nacinalnosti ) je snimao kada je HVO rusio tzv istocni Mostar.Gori zemlja i nebo , snajper pogadja dijete i slicne grozote.HTV uzme taj cijeli film i pusti ga na tv i samo zamjeni uloge .Kaze oni sto pucaju su muslimani a ovi sto padaju mrtvi i ranjeni i ovo dijete su Hrvati.Na tv gledam zenu muslimanku koja kaze , " Boze dragi ono je moje dijete a oni kazu hrvatsko " Podvala je brzo otkrivena HTV se posutio a o tom skandalu i toj gadosti pisao je jedino splitski Feral .A ti mi se mali gadis .Prica ti je za povracanje . Zar ti mislis da smo mi stvarno tako glupi da pusimo ove tvoje price koje vi pricate poslije mise .
miro777

Post by miro777 »

Tko wrote:
miro777 wrote:
Tko wrote: Srusio ju je Pero Zelenika prvi miner u Hrvata kako rece Smiljako Sagolj na tv .

Moja prica suplja , a ja ti dao ime i prezime onoga ko je srusio .A tvoja privca nije suplja zato sto bestijalno i odvratno lazes.Ko je srusio dzamije po Hercegovini , otvorio konc logore .......mjesovita grupa :lol: :lol: Samo jednu stvar da kazem .Sarajevski snimatelj ( Hrvat po nacinalnosti ) je snimao kada je HVO rusio tzv istocni Mostar.Gori zemlja i nebo , snajper pogadja dijete i slicne grozote.HTV uzme taj cijeli film i pusti ga na tv i samo zamjeni uloge .Kaze oni sto pucaju su muslimani a ovi sto padaju mrtvi i ranjeni i ovo dijete su Hrvati.Na tv gledam zenu muslimanku koja kaze , " Boze dragi ono je moje dijete a oni kazu hrvatsko " Podvala je brzo otkrivena HTV se posutio a o tom skandalu i toj gadosti pisao je jedino splitski Feral .A ti mi se mali gadis .Prica ti je za povracanje . Zar ti mislis da smo mi stvarno tako glupi da pusimo ove tvoje price koje vi pricate poslije mise .
Ma nisi ti čovjek za normalno polemiziranje, koliko vidim, suviše jednostrano gledaš stvari! Kada gledam ovo što pišeš, kao da gledam neki propagandni stroj stalno uključen!
Tko

Post by Tko »

miro777 wrote:Pa šta fali Peri! :-D

Zahvaljujuci Peri i slicnim Pericima mnogi Bosnjaci gledaju kako trava raste odozdo , mnogi nemaju bubrege jer su im odvaljeni u Dretelju i Heliodromu ,
a neki banjaju noge u Anconi jer ih je Pero i Perici otjerao iz Mostara , Prozora , Stoca , Capljine .........
miro777

Post by miro777 »

Tko wrote:

Zahvaljujuci Peri i slicnim Pericima mnogi Bosnjaci gledaju kako trava raste odozdo , mnogi nemaju bubrege jer su im odvaljeni u Dretelju i Heliodromu ,
a neki banjaju noge u Anconi jer ih je Pero i Perici otjerao iz Mostara , Prozora , Stoca , Capljine .........
Momak, ti si jednostavno zadojen čistom mržnjom, ništa više!

Pa zar nisu u istoj situaciji i Hrvati iz Konjica! A čijom to zaslugom, Perinom?? :o
Tko

Post by Tko »

@Miro 777
A ti si mi covjek za polemiziranje , samo sto si dosao ovdje i odmah kazes da se ne zna ko je srusio samostan u Zitomislicu ali se prica da je ekipa bila mjesovita .........prvo pa musko , prva rijec pa laz , Ti koji siris ovdje spiku iz 1993 koju smo slusali od Smiljka Sagolja , Petra Milosa ......Joze Curica si mi bas za polemike i konstruktivnog i tolerantnog razgovora.Ma jasta si / Ljubi te tvoj mate boban sto si mi sladak ......... :-?
Tko

Post by Tko »

miro777 wrote:
Tko wrote:

Pa zar nisu u istoj situaciji i Hrvati iz Konjica! A čijom to zaslugom, Perinom?? :o
Tacno Perinom , Franjinom , Matinom ..........zaslugom .Oni su u Kardjordjevu ,Grazu , Trebinju ( Boban +Vucurevic ) dogovorili podjelu Bosne i unistenje bosanskih muslimana.Stradanja Hrvata su posljedica srpsko -hrvatskih dogovora o unistenju i podjeli Bosne." Kada pada kisa neko i pokisne "
miro777

Post by miro777 »

Tko wrote:
miro777 wrote:
Tko wrote: Zahvaljujuci Peri i slicnim Pericima mnogi Bosnjaci gledaju kako trava raste odozdo , mnogi nemaju bubrege jer su im odvaljeni u Dretelju i Heliodromu ,

Tacno Perinom , Franjinom , Matinom ..........zaslugom .Oni su u Kardjordjevu ,Grazu , Trebinju ( Boban +Vucurevic ) dogovorili podjelu Bosne i unistenje bosanskih muslimana.Stradanja Hrvata su posljedica srpsko -hrvatskih dogovora o unistenju i podjeli Bosne." Kada pada kisa neko i pokisne "
Nemoj se ljutiti, ali prekidam ovu diskusiju!

Vrati se ti ipak svojim "šablonima" naučenim napamet!

Ja nastojim trezveno i realno razmišljati, meni ne treba neko da mi "puni glavu istinom"! :)
Tko

Post by Tko »

miro777 wrote:
Tko wrote:
miro777 wrote: Momak, ti si jednostavno zadojen čistom mržnjom, ništa više!

Nemoj se ljutiti, ali prekidam ovu diskusiju!

Vrati se ti ipak svojim "šablonima" naučenim napamet!

Ja nastojim trezveno i realno razmišljati, meni ne treba neko da mi "puni glavu istinom"! :)

Vidjeli smo , "sjedili mi pijuckali pivo " :-) otisli poslije deset dana da vidimo sta je bilo , kada tamo mjesana grupa od muslimana i hrvata srusila pravoslavnu crkvu " hajde bolan ko tebi puni glavu " istinom " ........mrs ..........................naravno da ni ja nemam nikakve volje da disem isti zrak s tobom a kamoli da razmjenjujem price o tome ko je srusio samostan Zitomislici ........
Post Reply