....sa'ce ti mostarac reci da prestanes sa vrijedjanjem na vjerskoj osnovi....Danko_Bananko wrote:JazukforUMASH wrote:....u Sarajevu je tokom rata u vise navrata bombardovana zgrada bivseg centralnog komiteta komunisticke partije.....![]()
Srusene bogomolje
-
forUMASH
-
Danko_Bananko
forUMASH wrote:....sa'ce ti mostarac reci da prestanes sa vrijedjanjem na vjerskoj osnovi....Danko_Bananko wrote:JazukforUMASH wrote:....u Sarajevu je tokom rata u vise navrata bombardovana zgrada bivseg centralnog komiteta komunisticke partije.....![]()
Jazuk
- Bosanac_21
Bosanska Krupa:
Prije rata:
imala jednu dzamiju, jednu katolicku i pravoslavnu crkvu
Poslije rata:
dzamija sravnjena i katolicka crkva od strane Srpskih agresora,
jedina je ostala pravoslavna crkva da nije srusena i nije smetala Armiji BiH
Bosanski Novi
Prije rata:
imao 4 dzamije, jednu katolicku i pravoslavnu crkvu (ne dovrsenu, cak su
Hrvati i Muslimani pomagali da se izgradi pravoslavna crkva)
Poslije rata:
sve 4 dzamije i katolicka crkva srusene od Srpskih agresora, pravoslavna crkva
po prvi put izgradjena do kraja
Prije rata:
imala jednu dzamiju, jednu katolicku i pravoslavnu crkvu
Poslije rata:
dzamija sravnjena i katolicka crkva od strane Srpskih agresora,
jedina je ostala pravoslavna crkva da nije srusena i nije smetala Armiji BiH
Bosanski Novi
Prije rata:
imao 4 dzamije, jednu katolicku i pravoslavnu crkvu (ne dovrsenu, cak su
Hrvati i Muslimani pomagali da se izgradi pravoslavna crkva)
Poslije rata:
sve 4 dzamije i katolicka crkva srusene od Srpskih agresora, pravoslavna crkva
po prvi put izgradjena do kraja
-
klixober
Evo ja cu reci nesto za Focu.Prije rata je u Foci bilo 9 dzamija(i jos 2 u okolini).Sve sravnenje sa zemljom.Ostaci najpoznatije "Aladza" dzamije su zakopani zajedno za ljudima u masovnu grobnicu da se vise nikada ne bi mogla obnoviti tj. restaurirati.Ostaci druge dzamije su baceni u rijeku pretpostavljajuci takode da ih oni koji budu namjeravali restaurirati dzamiju nikada nece naci.Na temeljima jedne dzamije u Foci je danas smetljiste.Ostale dzamije su srusene,ali ostaci nisu uklonjeni nego je ostala rusevina.
Prosle godine je pocela restauracija Aladza dzamije.
Prosle godine je pocela restauracija Aladza dzamije.
- seljak_cojek
U Zenici nakon rata renovirana fasada i krov pravoslavne crkve a radove su izvodili, zamislite, pripadnici turskog bataljona SFOR-a.
- ahmed_dv
Donji Vakuf
Tokom srpske okupacije srusene 3 dzamije u gradu i jos nekoliko u vecim selima (neznam tacan broj) a mala katolicka kapela koristena kao javni WC.
Nakon oslobodjenja grada, pravoslavna crkva, koja je udaljena 50 metara od glavne Bas-dzamije (podignuta 1574. godine) nije taknuta. Pogodjena sa par metaka i danas tako stoji. Katolicka kapela je renovirana.
Tokom srpske okupacije srusene 3 dzamije u gradu i jos nekoliko u vecim selima (neznam tacan broj) a mala katolicka kapela koristena kao javni WC.
Nakon oslobodjenja grada, pravoslavna crkva, koja je udaljena 50 metara od glavne Bas-dzamije (podignuta 1574. godine) nije taknuta. Pogodjena sa par metaka i danas tako stoji. Katolicka kapela je renovirana.
-
PetiKorpus
U Bihacu je neposredno prije ovog nedavnog rata pocela gradnja srpske pravoslavne crkve. Nije dovrsena, napravljena je kompletna betonska konstrukcija. Kad su investitori u pitanju za gradnju crkve novce su dali i Srbi i Hrvati i Bosnjaci iz Bihaca. Koliko se sjecam, Bosnjaci nisu dali samo neki simbolican dio, nego dosta znacajan procent.
Konstrukcija crkve se jos uvijek nalazi na istom mjestu, u stanju u kojem je bila i pocetkom 1992.
Konstrukcija crkve se jos uvijek nalazi na istom mjestu, u stanju u kojem je bila i pocetkom 1992.
-
freak_with_a_laptop
Nedavno sam bila u Istambulu i iskoristila priliku posjetiti razne znamenitosti grada, medju ostalom i muzej 'Hagija Sofija'. Covjek se ne moze nagledati arhitektonske ljepote i umijeca. Objekat izgradjen u 4. stoljecu kao krscanska crkva a u 14. stoljecu preobracen u dzamiju. Pri preuredjivanju tog objekta, islamska obiljezja su tako postavljena da se ne bi ostetila izvorna, freske su potpuno ocuvane, nije poremecen ni jedan kamencic u mozaiku, a kamoli sta vise.
Pitam se, da li smo vrhunac evolucije jos u davnim vremenima prevazisli, pa se trenutno nalazimo u strmom padu, u procesu turbo-involucije. Gdje god se okrenem i kud god da pogledam, barbarluku nigdje kraja. Balkan je fakat postao kazaliste apsurda!
Pitam se, da li smo vrhunac evolucije jos u davnim vremenima prevazisli, pa se trenutno nalazimo u strmom padu, u procesu turbo-involucije. Gdje god se okrenem i kud god da pogledam, barbarluku nigdje kraja. Balkan je fakat postao kazaliste apsurda!
-
Tko
Jos kada bi naveo ko je sta srusio > A ne ovako svi su rusili sve , svi su isti ..bio je gradjanski rat .....bilo je zlocina svugdje , prodji se bolan price Mate Granica i Hrvoja Sarnica ...nismo mi ovce da slusamo price kako je Mostarski Most srusila kisamiro777 wrote:Evo konkretno iz Mostara!
U Mostaru i široj okolici su skoro sve bogomolje (od sve 3 konfesije) u periodu od 1992. do 1994. sravnjene sa zemljom!
-
miro777
Pa hajde ti onda reci, kad si tako pametan, tko je srušio pravoslavnu crkvu!Tko wrote:Jos kada bi naveo ko je sta srusio > A ne ovako svi su rusili sve , svi su isti ..bio je gradjanski rat .....bilo je zlocina svugdje , prodji se bolan price Mate Granica i Hrvoja Sarnica ...nismo mi ovce da slusamo price kako je Mostarski Most srusila kisamiro777 wrote:Evo konkretno iz Mostara!
U Mostaru i široj okolici su skoro sve bogomolje (od sve 3 konfesije) u periodu od 1992. do 1994. sravnjene sa zemljom!![]()
Samo mi nemoj pamfleta, molim te!
-
Tko
Mogao je srusiti i bilo ko od Japanaca ili Marsovaca ali nije .Ako ne znas ko ga je srusio nemoj da nagadjas.Ako Bosnjaci nisu srusili Sabornu crkvu u Sarajevu zasto bi rusili samostan u Mostaru.Danko_Bananko wrote:U Mostaru je srpski samostan srusen do temelja, i ne znam da postoji igdje slucaj da je na podrucju pod kontrolom Armije BiH uradjeno nesto slicno.
Iako se ni za ovaj samostan u Mostaru ne moze reci ko ga je srusio jer je to uradjeno u periodu prije hrvatsko-muslimanskog sukoba , pa ga je moga srusit bilo ko od Bosnjaka ili Hrvata.
Sta je bilo sa dzamijama u ostalim dijelovima, a pogotovo srpskim, ne treba ni spominjati.
-
Tko
Srusio ju je Pero Zelenika prvi miner u Hrvata kako rece Smiljako Sagolj na tv .miro777 wrote:Pa hajde ti onda reci, kad si tako pametan, tko je srušio pravoslavnu crkvu!Tko wrote:Jos kada bi naveo ko je sta srusio > A ne ovako svi su rusili sve , svi su isti ..bio je gradjanski rat .....bilo je zlocina svugdje , prodji se bolan price Mate Granica i Hrvoja Sarnica ...nismo mi ovce da slusamo price kako je Mostarski Most srusila kisamiro777 wrote:Evo konkretno iz Mostara!
U Mostaru i široj okolici su skoro sve bogomolje (od sve 3 konfesije) u periodu od 1992. do 1994. sravnjene sa zemljom!![]()
![]()
Onda ga Zelenika nazove u studio i pita jeli to za Haga ili onako za raju iz Mostara i Gruda .......Smiljko se vise nikad nije ni pojavio to je bilo njegovo zadnje .......zasto bi Bosnjaci srusili jedan samostan a postedili stotinu drugih gdje su oni bili u vecini , nego hajmo lagat , tada smo bili jedna vojska ....otkud Bosnjacima toliki ekspoloziv nisu ni 95 imali nista osim kubura , kako te nije stid ...........
-
miro777
Neću da ulazim u polemike s tobom bez argumenata, kao što ih i ti nemaš i nemaš pojma tko je to srušio. Ti samo ovdje navodiš neka imena za koje bi ti volio da su to uradili. Upao si u jedan šablon, tunel, i ne vidiš izlaza iz njega.Tko wrote:Srusio ju je Pero Zelenika prvi miner u Hrvata kako rece Smiljako Sagolj na tv .miro777 wrote:Pa hajde ti onda reci, kad si tako pametan, tko je srušio pravoslavnu crkvu!Tko wrote: Jos kada bi naveo ko je sta srusio > A ne ovako svi su rusili sve , svi su isti ..bio je gradjanski rat .....bilo je zlocina svugdje , prodji se bolan price Mate Granica i Hrvoja Sarnica ...nismo mi ovce da slusamo price kako je Mostarski Most srusila kisa![]()
![]()
Onda ga Zelenika nazove u studio i pita jeli to za Haga ili onako za raju iz Mostara i Gruda .......Smiljko se vise nikad nije ni pojavio to je bilo njegovo zadnje .......zasto bi Bosnjaci srusili jedan samostan a postedili stotinu drugih gdje su oni bili u vecini , nego hajmo lagat , tada smo bili jedna vojska ....otkud Bosnjacima toliki ekspoloziv nisu ni 95 imali nista osim kubura , kako te nije stid ...........
To vam je isto kao kod male djece: ove čike su anđeli 100%, a ovi drugi su, kao bajagi, vragovi 100%.
Šuplja ti je priča!
-
Tko
Joj slusaj price omladine odgojene na kruzocima HDZ-a , mjesovito kulturno drustvomiro777 wrote:Ma ni sam ne znam! Mi smo poslije jedno 10 dana otišli tamo, čisto iz radoznalosti, to je bila strava! Znam da je to poslije na Radio Mostaru odmah kritizirano i započela je neka istraga, ali koliko znam krivci nikada nisu pronađeni. Po nekim gradskim pričama, izgleda da je to obavilo neko mješovito kriminalno društvo Bošnjaka i Hrvata.karanana wrote:1m ili je to greska, jeli trebalo biti 1km, 100m...? Aha popravilo se. Pa jebote kako su ostale one kuce citave u okolini? kako se ono brdo nije urusilo na M17?miro777 wrote: Kad je eksplodirala, ja sam sjedio sa ekipom jedno 1 km zračne linije daleko na jednom betonskom zidiću i pijuckali smo pivo. Prvo su svi povikali, vidio se strašan bljesak, čula strahovita detonacija, a mi smo jednostavno popadali sa zida na leđa kada je stigao udrani val!
Strahota eksplozija!
Prije toga, na samom početku rata, imam i slična iskustva kada je pukla cisterna puna eksploziva pokraj Sjevernog logora, ali ovaj drugi BooM je bio kao kraj svijeta. Mi mislili čete iz Nevesinja roknule atomsku, ha ha ha![]()
A cisterna ? atomska iz Nevesinja
-
Tko
Moja prica suplja , a ja ti dao ime i prezime onoga ko je srusio .A tvoja privca nije suplja zato sto bestijalno i odvratno lazes.Ko je srusio dzamije po Hercegovini , otvorio konc logore .......mjesovita grupamiro777 wrote:Neću da ulazim u polemike s tobom bez argumenata, kao što ih i ti nemaš i nemaš pojma tko je to srušio. Ti samo ovdje navodiš neka imena za koje bi ti volio da su to uradili. Upao si u jedan šablon, tunel, i ne vidiš izlaza iz njega.Tko wrote:Srusio ju je Pero Zelenika prvi miner u Hrvata kako rece Smiljako Sagolj na tv .miro777 wrote: Pa hajde ti onda reci, kad si tako pametan, tko je srušio pravoslavnu crkvu!![]()
To vam je isto kao kod male djece: ove čike su anđeli 100%, a ovi drugi su, kao bajagi, vragovi 100%.
Šuplja ti je priča!
-
miro777
Ma nisi ti čovjek za normalno polemiziranje, koliko vidim, suviše jednostrano gledaš stvari! Kada gledam ovo što pišeš, kao da gledam neki propagandni stroj stalno uključen!Tko wrote:Moja prica suplja , a ja ti dao ime i prezime onoga ko je srusio .A tvoja privca nije suplja zato sto bestijalno i odvratno lazes.Ko je srusio dzamije po Hercegovini , otvorio konc logore .......mjesovita grupamiro777 wrote:Neću da ulazim u polemike s tobom bez argumenata, kao što ih i ti nemaš i nemaš pojma tko je to srušio. Ti samo ovdje navodiš neka imena za koje bi ti volio da su to uradili. Upao si u jedan šablon, tunel, i ne vidiš izlaza iz njega.Tko wrote: Srusio ju je Pero Zelenika prvi miner u Hrvata kako rece Smiljako Sagolj na tv .
Šuplja ti je priča!![]()
Samo jednu stvar da kazem .Sarajevski snimatelj ( Hrvat po nacinalnosti ) je snimao kada je HVO rusio tzv istocni Mostar.Gori zemlja i nebo , snajper pogadja dijete i slicne grozote.HTV uzme taj cijeli film i pusti ga na tv i samo zamjeni uloge .Kaze oni sto pucaju su muslimani a ovi sto padaju mrtvi i ranjeni i ovo dijete su Hrvati.Na tv gledam zenu muslimanku koja kaze , " Boze dragi ono je moje dijete a oni kazu hrvatsko " Podvala je brzo otkrivena HTV se posutio a o tom skandalu i toj gadosti pisao je jedino splitski Feral .A ti mi se mali gadis .Prica ti je za povracanje . Zar ti mislis da smo mi stvarno tako glupi da pusimo ove tvoje price koje vi pricate poslije mise .
-
Tko
Zahvaljujuci Peri i slicnim Pericima mnogi Bosnjaci gledaju kako trava raste odozdo , mnogi nemaju bubrege jer su im odvaljeni u Dretelju i Heliodromu ,miro777 wrote:Pa šta fali Peri!![]()
Da nije bilo Pere, sada bi i ja i ti banjali noge u Anconi!![]()
Ili ti misliš da bi bilo drugačije, šta li?
a neki banjaju noge u Anconi jer ih je Pero i Perici otjerao iz Mostara , Prozora , Stoca , Capljine .........
-
miro777
Momak, ti si jednostavno zadojen čistom mržnjom, ništa više!Tko wrote:Zahvaljujuci Peri i slicnim Pericima mnogi Bosnjaci gledaju kako trava raste odozdo , mnogi nemaju bubrege jer su im odvaljeni u Dretelju i Heliodromu ,miro777 wrote:Pa šta fali Peri!![]()
a neki banjaju noge u Anconi jer ih je Pero i Perici otjerao iz Mostara , Prozora , Stoca , Capljine .........
Pa zar nisu u istoj situaciji i Hrvati iz Konjica! A čijom to zaslugom, Perinom??
-
Tko
@Miro 777
A ti si mi covjek za polemiziranje , samo sto si dosao ovdje i odmah kazes da se ne zna ko je srusio samostan u Zitomislicu ali se prica da je ekipa bila mjesovita .........prvo pa musko , prva rijec pa laz , Ti koji siris ovdje spiku iz 1993 koju smo slusali od Smiljka Sagolja , Petra Milosa ......Joze Curica si mi bas za polemike i konstruktivnog i tolerantnog razgovora.Ma jasta si / Ljubi te tvoj mate boban sto si mi sladak .........
A ti si mi covjek za polemiziranje , samo sto si dosao ovdje i odmah kazes da se ne zna ko je srusio samostan u Zitomislicu ali se prica da je ekipa bila mjesovita .........prvo pa musko , prva rijec pa laz , Ti koji siris ovdje spiku iz 1993 koju smo slusali od Smiljka Sagolja , Petra Milosa ......Joze Curica si mi bas za polemike i konstruktivnog i tolerantnog razgovora.Ma jasta si / Ljubi te tvoj mate boban sto si mi sladak .........
-
Tko
Tacno Perinom , Franjinom , Matinom ..........zaslugom .Oni su u Kardjordjevu ,Grazu , Trebinju ( Boban +Vucurevic ) dogovorili podjelu Bosne i unistenje bosanskih muslimana.Stradanja Hrvata su posljedica srpsko -hrvatskih dogovora o unistenju i podjeli Bosne." Kada pada kisa neko i pokisne "miro777 wrote:Momak, ti si jednostavno zadojen čistom mržnjom, ništa više!Tko wrote:Zahvaljujuci Peri i slicnim Pericima mnogi Bosnjaci gledaju kako trava raste odozdo , mnogi nemaju bubrege jer su im odvaljeni u Dretelju i Heliodromu ,miro777 wrote:Pa šta fali Peri!![]()
Pa zar nisu u istoj situaciji i Hrvati iz Konjica! A čijom to zaslugom, Perinom??
-
miro777
Nemoj se ljutiti, ali prekidam ovu diskusiju!Tko wrote:Tacno Perinom , Franjinom , Matinom ..........zaslugom .Oni su u Kardjordjevu ,Grazu , Trebinju ( Boban +Vucurevic ) dogovorili podjelu Bosne i unistenje bosanskih muslimana.Stradanja Hrvata su posljedica srpsko -hrvatskih dogovora o unistenju i podjeli Bosne." Kada pada kisa neko i pokisne "miro777 wrote:Momak, ti si jednostavno zadojen čistom mržnjom, ništa više!Tko wrote: Zahvaljujuci Peri i slicnim Pericima mnogi Bosnjaci gledaju kako trava raste odozdo , mnogi nemaju bubrege jer su im odvaljeni u Dretelju i Heliodromu ,
Vrati se ti ipak svojim "šablonima" naučenim napamet!
Ja nastojim trezveno i realno razmišljati, meni ne treba neko da mi "puni glavu istinom"!
-
Tko
miro777 wrote:Nemoj se ljutiti, ali prekidam ovu diskusiju!Tko wrote:Tacno Perinom , Franjinom , Matinom ..........zaslugom .Oni su u Kardjordjevu ,Grazu , Trebinju ( Boban +Vucurevic ) dogovorili podjelu Bosne i unistenje bosanskih muslimana.Stradanja Hrvata su posljedica srpsko -hrvatskih dogovora o unistenju i podjeli Bosne." Kada pada kisa neko i pokisne "miro777 wrote: Momak, ti si jednostavno zadojen čistom mržnjom, ništa više!
Vrati se ti ipak svojim "šablonima" naučenim napamet!
Ja nastojim trezveno i realno razmišljati, meni ne treba neko da mi "puni glavu istinom"!
Vidjeli smo , "sjedili mi pijuckali pivo "