"Srpskohrvatska" inačica Wikipedije prešišala hrvatsku
-
Hrvat_DU
#1 "Srpskohrvatska" inačica Wikipedije prešišala hrvatsku
Wikipedija na "srpskohrvatskom" gepardovim korakom došla je do skoro 158 000 članaka i tako nas prešišala. Iskoristila je prednost što može kopirati tekstove s "bosanskog", hrvatskog i srpskog projekta. Sve do travnja 2014. znatno je zaostajala za našom inačicom.
https://meta.wikimedia.org/wiki/List_of_Wikipedias
Prema trenutnim podacima najviše članaka ima engleska inačica (4 492 892), srpska je na 27. mjestu (244 674), "srpskohrvatska" na 38. (157 606), hrvatska na 40. (144 802), a "bosanska" (bošnjačka) na 69. (49 661).
http://stats.wikimedia.org/wikimedia/sq ... akdown.htm
Po statistici čitatelji u Hrvatskoj najviše rabe englesku inačicu (58.9%), slijede hrvatska (31.2%), "bosanska" (3.1%), njemačka (1.3%), "srpskohrvatska" (1.1%) i ostale (4.4%). U Srbiji je najposjećenija engleska inačica (51.4%), slijede srpska (31.9%), "srpskohrvatska" (6.1%), hrvatska (2.7%), mađarska (1.1%), portal (?, 1.0%), "bosanska" (1.0%) i ostale (4.8%). U Crnoj Gori je situacija sljedeća: englesku inačicu rabi 46.5% čitatelja, srpsku 30.0%, "srpskohrvatsku" (7.9%), hrvatsku (5.7%), rusku (3.0%), "bosansku" (1.9%), portal (?, 1.0%) te ostale (4.0%). U Makedoniji englesku inačicu rabi 65.7%, makedonsku 15.3%, srpsku 4.9%, portal (?) 2.1%, hrvatsku 1.9%, albansku 1.7%, tursku 1.2%, "srpskohrvatsku" 1.2%, bugarsku 1.0% te ostale 5.0%. U Sloveniji je prva engleska inačica (60.1%), slijede slovenska (30.3%), njemačka (2.0%), hrvatska (1.9%), talijanska (1.2%) te ostale (4.5%). U Bosni i Hercegovini najviše se posjećuje engleska inačica (47.5), slijede hrvatska (23.8%), srpska (11.2%), "bosanska" (8.1%), "srpskohrvatska" (4.1%), njemačka (2.0%) te ostale (3.3%).
Kao što vidite u BiH je nakon engleske najpopularnija naša inačica, što govori da sam u pravu kad tvrdim da je naša najkvalitetnija od ove četiri na našem makrojeziku. Imamo npr. od svih inačica najviše članaka o američkim domorocima (više nego engleska!) i najviše o vaterpolskim reprezentacijama.
Wikipedija na "bosanskom" (bošnjačkom) jeziku pokrenuta je 12. prosinca 2002. godine. "Srpskohrvatska" inačica nastala je prva, 16. siječnja iste godine, s tim da je 2005. nekoliko mjeseci bila zaključana. Naša je inačica pokrenuta isti dan kad i srpska, 16. veljače 2003. Isprva se na srpskoj inačici rabilo samo ćirilićno pismo, a 2006. uveden je softver pomoću kojega čitatelj sam može birati pismo, ali ne može odraz jata. Na srpskohrvatskoj inačici ne postoji softver te je svejedno kojim ćete pismom pisati, ali prevladava latinica. Na bošnjačkoj inačici nema ćirilice iako je ona službeno pismo jezika. To je slučaj zbog nemogućnosti prebacivanja stranih imena. Na srpskom je Njujork-Њујорк, a na bošnjačkom New York-Њујорк. Više je puta pokrenut zahtjev za pokretanje crnogorske inačice, ali svaki put je odbijen jer bi to bila peta inačica na istom makrojeziku, crnogorski jezik nema svoj ISO kod i kao svoj materinski jezik drži ga tek nešto manje od 230 000 državljana Crne Gore.
https://meta.wikimedia.org/wiki/List_of_Wikipedias
Prema trenutnim podacima najviše članaka ima engleska inačica (4 492 892), srpska je na 27. mjestu (244 674), "srpskohrvatska" na 38. (157 606), hrvatska na 40. (144 802), a "bosanska" (bošnjačka) na 69. (49 661).
http://stats.wikimedia.org/wikimedia/sq ... akdown.htm
Po statistici čitatelji u Hrvatskoj najviše rabe englesku inačicu (58.9%), slijede hrvatska (31.2%), "bosanska" (3.1%), njemačka (1.3%), "srpskohrvatska" (1.1%) i ostale (4.4%). U Srbiji je najposjećenija engleska inačica (51.4%), slijede srpska (31.9%), "srpskohrvatska" (6.1%), hrvatska (2.7%), mađarska (1.1%), portal (?, 1.0%), "bosanska" (1.0%) i ostale (4.8%). U Crnoj Gori je situacija sljedeća: englesku inačicu rabi 46.5% čitatelja, srpsku 30.0%, "srpskohrvatsku" (7.9%), hrvatsku (5.7%), rusku (3.0%), "bosansku" (1.9%), portal (?, 1.0%) te ostale (4.0%). U Makedoniji englesku inačicu rabi 65.7%, makedonsku 15.3%, srpsku 4.9%, portal (?) 2.1%, hrvatsku 1.9%, albansku 1.7%, tursku 1.2%, "srpskohrvatsku" 1.2%, bugarsku 1.0% te ostale 5.0%. U Sloveniji je prva engleska inačica (60.1%), slijede slovenska (30.3%), njemačka (2.0%), hrvatska (1.9%), talijanska (1.2%) te ostale (4.5%). U Bosni i Hercegovini najviše se posjećuje engleska inačica (47.5), slijede hrvatska (23.8%), srpska (11.2%), "bosanska" (8.1%), "srpskohrvatska" (4.1%), njemačka (2.0%) te ostale (3.3%).
Kao što vidite u BiH je nakon engleske najpopularnija naša inačica, što govori da sam u pravu kad tvrdim da je naša najkvalitetnija od ove četiri na našem makrojeziku. Imamo npr. od svih inačica najviše članaka o američkim domorocima (više nego engleska!) i najviše o vaterpolskim reprezentacijama.
Wikipedija na "bosanskom" (bošnjačkom) jeziku pokrenuta je 12. prosinca 2002. godine. "Srpskohrvatska" inačica nastala je prva, 16. siječnja iste godine, s tim da je 2005. nekoliko mjeseci bila zaključana. Naša je inačica pokrenuta isti dan kad i srpska, 16. veljače 2003. Isprva se na srpskoj inačici rabilo samo ćirilićno pismo, a 2006. uveden je softver pomoću kojega čitatelj sam može birati pismo, ali ne može odraz jata. Na srpskohrvatskoj inačici ne postoji softver te je svejedno kojim ćete pismom pisati, ali prevladava latinica. Na bošnjačkoj inačici nema ćirilice iako je ona službeno pismo jezika. To je slučaj zbog nemogućnosti prebacivanja stranih imena. Na srpskom je Njujork-Њујорк, a na bošnjačkom New York-Њујорк. Više je puta pokrenut zahtjev za pokretanje crnogorske inačice, ali svaki put je odbijen jer bi to bila peta inačica na istom makrojeziku, crnogorski jezik nema svoj ISO kod i kao svoj materinski jezik drži ga tek nešto manje od 230 000 državljana Crne Gore.
- klaki
#2 Re: "Srpskohrvatska" inačica Wikipedije prešišala hrvatsku
Zasto je ovo u politici?
- It_is_a_Leclerc
#3 Re: "Srpskohrvatska" inačica Wikipedije prešišala hrvatsku
Zašto je bosanski jezik u navodnim znacima ?
Nemojte da psujem i da se svađamo... Budite fini.
- seln
#4 Re: "Srpskohrvatska" inačica Wikipedije prešišala hrvatsku
Zato sto je postavljac teme U nacelu salonac. Ili agent provocateur.It_is_a_Leclerc wrote:Zašto je bosanski jezik u navodnim znacima ?
-
Itakoto
#5 Re: "Srpskohrvatska" inačica Wikipedije prešišala hrvatsku
Cuj "hrvatska"? 
- Arsenal Royal
#6 Re: "Srpskohrvatska" inačica Wikipedije prešišala hrvatsku
Postavljač teme je lik koji tvrdi da je dubrovačka flota bila jača od osmanske i španjolske u 17 vijeku pa ti skontaj o kojoj se intelektualnoj sili radi
-
Itakoto
#7 Re: "Srpskohrvatska" inačica Wikipedije prešišala hrvatsku
Mislis da nije? Hajde dokazi!Arsenal Royal wrote:Postavljač teme je lik koji tvrdi da je dubrovačka flota bila jača od osmanske i španjolske u 17 vijeku pa ti skontaj o kojoj se intelektualnoj sili radi
-
Hrvat_DU
#8 Re: "Srpskohrvatska" inačica Wikipedije prešišala hrvatsku
Jesu li srpski, hrvatski, bosanski i crnogorski jedan te isti jezik pitanje je na koje se ne može dati odgovor s kojim bi se svi složili. Po meni je to jedan jezik i to hrvatski, standard kojim se svi služimo utemeljen je na dubrovačkom govoru. Po našim jezikoslovcima novostvoreni jezik nikako se ne može zvati bosanskim jer to sugerira da su svi Bosanci njegovi govornici. Može se zvati bošnjačkim jer jezik dobiva ime po narodu. Kako god shvatili to nije tema nego kvaliteta inačica Wikipedije. Koju vi inačicu najčešće rabite?It_is_a_Leclerc wrote:Zašto je bosanski jezik u navodnim znacima ?
-
Itakoto
#9 Re: "Srpskohrvatska" inačica Wikipedije prešišala hrvatsku
Hrvat_DU wrote:Jesu li srpski, hrvatski, bosanski i crnogorski jedan te isti jezik pitanje je na koje se ne može dati odgovor s kojim bi se svi složili. Po meni je to jedan jezik i to hrvatski, standard kojim se svi služimo utemeljen je na dubrovačkom govoru. Po našim jezikoslovcima novostvoreni jezik nikako se ne može zvati bosanskim jer to sugerira da su svi Bosanci njegovi govornici. Može se zvati bošnjačkim jer jezik dobiva ime po narodu. Kako god shvatili to nije tema nego kvaliteta inačica Wikipedije. Koju vi inačicu najčešće rabite?It_is_a_Leclerc wrote:Zašto je bosanski jezik u navodnim znacima ?
Ja najvise koristim madjarsku ili finsku. Ponekad nesto napisem i za estonsku. Ne lezi mi maternji hrvatski.
-
Itakoto
#10 Re: "Srpskohrvatska" inačica Wikipedije prešišala hrvatsku
Majke mi moje ovo neko namjerno napise da se narod prepire. KLIX, providan si!
- It_is_a_Leclerc
#11 Re: "Srpskohrvatska" inačica Wikipedije prešišala hrvatsku
Prestani ti da vodiš račun kako ćemo mi nazivati svoj jezik. Ako hoću da ga zovem saturnovskim, on ima da se zove saturnovski, bez da mi jezikoslovci sa monoklom iz Zagreba i Beograda drže predavanje o tome.Hrvat_DU wrote:Jesu li srpski, hrvatski, bosanski i crnogorski jedan te isti jezik pitanje je na koje se ne može dati odgovor s kojim bi se svi složili. Po meni je to jedan jezik i to hrvatski, standard kojim se svi služimo utemeljen je na dubrovačkom govoru. Po našim jezikoslovcima novostvoreni jezik nikako se ne može zvati bosanskim jer to sugerira da su svi Bosanci njegovi govornici. Može se zvati bošnjačkim jer jezik dobiva ime po narodu. Kako god shvatili to nije tema nego kvaliteta inačica Wikipedije. Koju vi inačicu najčešće rabite?It_is_a_Leclerc wrote:Zašto je bosanski jezik u navodnim znacima ?
-
Itakoto
#12 Re: "Srpskohrvatska" inačica Wikipedije prešišala hrvatsku
Ja sam uvjeren da je @Hrvat_DU dobronamjerno otvorio ovu temu i vec sa 2. komentarom pokazao pravac u kojem se treba razvijati diskusija... 
- madner
#13 Re: "Srpskohrvatska" inačica Wikipedije prešišala hrvatsku
Nije samo dubrovacki govor, nego i govor istocne hercegovine.
To sto je Dubrovnik usao u sastav Hrvatske je cinjenica, no njihov jezik nije danasnji hrvatski.
To sto je Dubrovnik usao u sastav Hrvatske je cinjenica, no njihov jezik nije danasnji hrvatski.
-
Itakoto
#14 Re: "Srpskohrvatska" inačica Wikipedije prešišala hrvatsku
Tacnije podrucje Trebinja.
A koliko Dubrovcani pricaju "hrvatski" je dokaz da kolega iz Dubrovnika isto prica i pise kao jedan Trebinjac ili ja sam (btw iz Mostara sa potpuno identicnom intonacijom) dok jednog Zagorca ili Slavonca jedva i razumije.
A koliko Dubrovcani pricaju "hrvatski" je dokaz da kolega iz Dubrovnika isto prica i pise kao jedan Trebinjac ili ja sam (btw iz Mostara sa potpuno identicnom intonacijom) dok jednog Zagorca ili Slavonca jedva i razumije.
Last edited by Itakoto on 16/04/2014 09:03, edited 1 time in total.
-
Hrvat_DU
#15 Re: "Srpskohrvatska" inačica Wikipedije prešišala hrvatsku
To je upravo zato što je govor Dubrovnika uzet za temelj našem standardnom hrvatskom jeziku. Jezik nije uzet od nepismenih pastira iz istočne Hercegovine nego od slavnih dubrovačkih književnika. Glupo je nazvati govor po kamenjaru gdje vjerojatno ni danas nema tiskare. Nije istočnohercegovački nego dubrovački.Itakoto wrote:Tacnije podrucje Trebinja.![]()
A koliko dubrovcani pricaju "hrvatski" je dokaz da kolega iz Dubrovnika isto prica i pise kao jedan trebinjac ili ja sam (btw iz Mostara sa potpuno identicnom intonacijom) dok jednog zagorca ili slavonca jedva i razumije.
-
Itakoto
#16 Re: "Srpskohrvatska" inačica Wikipedije prešišala hrvatsku
Kojem covjece standardnom "hrvatskom" jeziku? Pa taj tvoj standardni "hrvatski" ne zna pricati 95% Hrvata dok ga Bosnjak i Srbin iz Mostara, Stoca, Capljine,Trebinja, Bilece, Gacka pravilnije pricaju od vas Dubrovcana.
Ostatak ne komentarisem jer si pun predrasuda. Vozdra! Uzivaj ovdje jer si na(i)sao (na) pravi forum koji u okviru "sirenja demokratskih i liberalnih ideja" daje platformu sovinistima poput tebe za sirenje lazi i medjunacionalne mrznje. I to sve za par klixova, ovaj klikova.
Ostatak ne komentarisem jer si pun predrasuda. Vozdra! Uzivaj ovdje jer si na(i)sao (na) pravi forum koji u okviru "sirenja demokratskih i liberalnih ideja" daje platformu sovinistima poput tebe za sirenje lazi i medjunacionalne mrznje. I to sve za par klixova, ovaj klikova.
-
Yug
#17 Re: "Srpskohrvatska" inačica Wikipedije prešišala hrvatsku
JEZIK JUZNIH SLOVENA,jedino ispravno...Kad tada ce ljudi doci pameti.Ubi nas mitomanija,i rani srednji vijek 
-
Hrvat_DU
#18 Re: "Srpskohrvatska" inačica Wikipedije prešišala hrvatsku
Taj standardni jezik utemeljen je na dubrovačkom govoru, a tim govorom također služe se i Hercegovci. Međutim govor su proslavili dubrovački književnici te se stoga ima zvati dubrovačkim. Sigurno nije uzet od istočnih Hercegovaca koji nemaju nijednog književnika osim Jovana Dučića u 19. stoljeću, nego od Dubrovčana koji imaju mnoštvo književnika u srednjem i novom vijeku.Itakoto wrote:Kojem covjece standardnom "hrvatskom" jeziku? Pa taj tvoj standardni "hrvatski" ne zna pricati 95% Hrvata dok ga Bosnjak i Srbin iz Mostara, Stoca, Capljine,Trebinja, Bilece, Gacka pravilnije pricaju od vas Dubrovcana.
Yug, Slovenci, Makedonci i Bugari također su Južni Slaveni pa ne govore našim makrojezikom.
-
Itakoto
#19 Re: "Srpskohrvatska" inačica Wikipedije prešišala hrvatsku
Ne kontas ti sine nista. Tebi je najvaznije da je jezik okicen prefiksom "hrvatski" pa makar on bio i iz Cajnica. OK, svi pricamo "hrvatskim" jezikom. Zadovoljan? Zatvori onda temu ako je ovo sto si trazio.
- cyprus
#20 Re: "Srpskohrvatska" inačica Wikipedije prešišala hrvatsku
A šta kaže prof. Nermin Padež sa Univerziteta u Čajniču?
Najjače su mi ove identitetske i nomenklaturne rasprave
Nekad mi djeluje da je cijeli Balkan jedan dobar rijaliti šou 
Najjače su mi ove identitetske i nomenklaturne rasprave
-
Yug
#21 Re: "Srpskohrvatska" inačica Wikipedije prešišala hrvatsku
Pa da li ti oni u Hamburgu govore njemacki kao oni u Minhenu lingvistoHrvat_DU wrote:Taj standardni jezik utemeljen je na dubrovačkom govoru, a tim govorom također služe se i Hercegovci. Međutim govor su proslavili dubrovački književnici te se stoga ima zvati dubrovačkim. Sigurno nije uzet od istočnih Hercegovaca koji nemaju nijednog književnika osim Jovana Dučića u 19. stoljeću, nego od Dubrovčana koji imaju mnoštvo književnika u srednjem i novom vijeku.Itakoto wrote:Kojem covjece standardnom "hrvatskom" jeziku? Pa taj tvoj standardni "hrvatski" ne zna pricati 95% Hrvata dok ga Bosnjak i Srbin iz Mostara, Stoca, Capljine,Trebinja, Bilece, Gacka pravilnije pricaju od vas Dubrovcana.
Yug, Slovenci, Makedonci i Bugari također su Južni Slaveni pa ne govore našim makrojezikom.
-
Bodkin
#22 Re: "Srpskohrvatska" inačica Wikipedije prešišala hrvatsku
vidim ni braca hrvati nisu postedjeni mitova 
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#23 Re: "Srpskohrvatska" inačica Wikipedije prešišala hrvatsku
Isključen/a korisnik/ca iz razloga “”
» Hrvat_DU
» Hrvat_DU