Srpsko Sarajevo dobilo naziv Sarajevo - Istok

Mx

#1 Srpsko Sarajevo dobilo naziv Sarajevo - Istok

Post by Mx »

Izvor: http://www.nezavisne.com

Srpsko Sarajevo dobilo naziv Sarajevo – Istok :-)

a

tkz "republika srpska" dobila naziv sjevero - zapadno - istocna Bosna i Hercegovina (SZIBiH). :lol:
nostalgicar

Post by nostalgicar »

i..............
winetou

Post by winetou »

....
Last edited by winetou on 24/09/2004 01:11, edited 1 time in total.
Ahmed.ibn.Fahalan

Post by Ahmed.ibn.Fahalan »

Valjda Sarajevo-Istočno od Vraca :-D
G Lotus

Post by G Lotus »

Image
Ivy

Post by Ivy »

I Foca ostaje Foca...A Bosanski ostaju Bosanski...haj nek i ova drzava pocinje da lici na NESTO!

:D Drago mi je zbog ove odluke...
Sarajevska Princeza

#7 Re: Srpsko Sarajevo dobilo naziv Sarajevo – Istok

Post by Sarajevska Princeza »

Mx wrote:Izvor: http://www.nezavisne.comSrpsko Sarajevo dobilo naziv Sarajevo – Istok :-) a tkz "republika srpska" dobila naziv sjevero - zapadno - istocna Bosna i Hercegovina (SZIBiH). :lol:
"Odlukom Ustavnog suda, koji je zasijedao u srijedu, privremeno su izmjenjeni nazivi jednog grada - Srpskog Sarajeva i 12 opština: Srpskog Drvara, Srpskog Sanskog Mosta, Srpskog Mostara, Srpskog Goražda, Srbinja, Srpskog Ključa, Srpske Kostajnice, Srpskog Broda, Srpske Ilidže, Srpskog Novog Sarajeva, Srpskog Starog Grada i Srpskog Orašja.

Dok je Srpsko Sarajevo dobilo naziv Sarajevo - Istok, ostale opštine dobile su nazive po većim, obližnjim mjestima. Tako će se, na primjer, Srpsko Goražde zvati Ustiprača, a Srpski Ključ - Ribnik. Istovremeno, Srbinju, Srpskoj Kostajnici i Srpskom Brodu vraćeni su prijeratni nazivi - Foča, Bosanska Kostajnica i Bosanski Brod."

Image God bless Bosnia.
Stari

Post by Stari »

Zna li se zbog cega Bosanskom Novom nije vraceno to ime ....nego je ostao Novigrad?
Stari

Post by Stari »

A sad jedno pitanje za vas koji ste odatle ( :D mislim iz prijestolnice :D ) ....kako "Sarajevo Istok"....? Pa zar su oni dijelovi nekadasnje sarajevske zajednice opstina ...koje sada pripadaju RS-u ....(ispravite me ako grijesim jer ja nikad nisam bio u Sarajevu) dakle dijelovi Dobrinje, Lukavice...i onog sto smo (mi koji nismo nikad bili u Sarajevu) nazivali naselje kod aerodroma.....Kako god da se to sve skupa sada zove ... zar se to nalazi istocno od Sarajeva (u odnosu na centar valjda) ...nekako mi na mapi grada izgleda jugozapadno ...ili sam ja okrenuo ovu kartu naopako
BigusDickus

Post by BigusDickus »

Hebi ga, kad im je srce na istoku :D :D :D
bug

Post by bug »

bolje nego da su nam zapad :-?
kijametdedo

Post by kijametdedo »

to mi koji smo bili u Sarajevu sad zovemo Grand Park :D
Cpncku

Post by Cpncku »

A može li mi netko objasniti zašto nekome smeta naziv Srbinje, a ne i naziv grada Srbac? Jel to samo zato što je Srbinje promijenjeno u ratu, a Srbac u miru?
Ono zašto prefiks srpski smeta i razumijem, ali ovo nikako.

Hajmo Bošnjaci, prosvijetlite me!
Qwert

Post by Qwert »

Cpncku wrote:A može li mi netko objasniti zašto nekome smeta naziv Srbinje, a ne i naziv grada Srbac? Jel to samo zato što je Srbinje promijenjeno u ratu, a Srbac u miru?
Ono zašto prefiks srpski smeta i razumijem, ali ovo nikako.

Hajmo Bošnjaci, prosvijetlite me!
Zasto pitas kada vec znas odgovor. :-)
Grozomoron

Post by Grozomoron »

Znas zasto smeta prefiks srpski - jer to podsjeca na pretenzije susjedne drzave na bosansku teritoriju. A narod koji se sad naziva Srbima, a koji je ustvari bosanski pravoslavni narod, nikad mi nije smetao - naprotiv. To je moj narod, samo druge vjere.
A u pravu si za Srbinje i Srbac, to je taj razlog - u ratu i u miru promjena imena grada (ili ulica) ima drugaciju tezinu.

Toliko od mene 8-)
violentjack

Post by violentjack »

Srpskog Sarajeva i 12 opština: Srpskog Drvara sastoji se od 1 sela Potoci..bivsa opcina Drvar

, Srpskog Sanskog Mosta=Par sela prema Prijedoru

, Srpskog Mostara==jedno selo samo Zijemlje

Srpskog Goražda gdje su BOsnjaci cinili 90% STanovnistva popis 1991

, Srbinja

, Srpskog Ključa se nikad nije zvao tako nego Ribnik vec od 1997

Srpske Kostajnice=Da..pasos za kupanje grad

, Srpskog Broda, oh nema sta

Srpske Ilidže=Vojkovici.Mladice. Gornji Kotorac

, Srpskog Novog Sarajeva=Lukavica, Miljevici, Toplik i jos par sela na Trebevicu

, Srpskog Starog Grada=Bulozi i Hresa

i Srpskog Orašja Zabari i Jenjic
violentjack

Post by violentjack »

Srbac je prije bio Svinjar (Bosanski?).

"Podaci o lokaciji i nastanku pojedinih naseljanih mijesta nisu sacuvani,O nastanku imena nekih naselja u narodu su sacuvana predanja.Mjesto Svinjar upisano je i na jednoj karti Germanije 1z 1621 godine, a ime je dobio po stocarima (svinjarima) koji su dolazili sa obliznjih brda.Srbac se nalazi na uscu Vrbasa u Savu, a ime je dobio rjesenjem ministarstva unutrasnih poslova Kraljevine Jugoslavije od 2.11.1933 god.Za izbor imena Srbac u osnovi bili su persudna tri razloga: geografski, istorijski i etnicki razlog.Godine 1855 u Lepenici je sagradjena crkva od tvrdog materijala, kakvu nije imala ni Banjaluka"

Ovo gore je sa oficijalne stranice Srbca.
Stari

Post by Stari »

To sto se Srbac (onaj u blizini usca Vrbasa u Savu) tako zove, vjerovatno ima svoju istorijsku pozadinu, ...spominje se tu nekakva buna u Cazinskoj krajini....kada je nekoliko stotina srpskih porodica preseljeno iz okoline Cazina u to mjesto ....koje do tad bilo skoro pa pusto...tako da se, bez da se radi velika greska, moze reci da su ti ljudi u biti stvorili to naselje...obzirom da su bili vecinom srbi....nikom nije smetalo da se i mjesto tako zove. Ne vjerujem da bi ikome ko iole racionalno razmislja i sada bilo krivo kad bi u RS-u niklo jedno novo naselje/selo/grad i bilo krsteno u Srbinje. Krstiti medjutim Focu, kod koje oni koji su je jednom davno stvorili nisu bili dominantno srbi, u Srbinje je ipak nesto drugacije.
violentjack

Post by violentjack »

Stari wrote:Zna li se zbog cega Bosanskom Novom nije vraceno to ime ....nego je ostao Novigrad?
Originalno ime tog grada je bio Novigrad na Uni
Posjedovali su ga mocni Hrvatski velikasi Babonjici Blagajski iz Blagaja kraj Novog..sad Blagaj Japra

Medu Krupom.. Otokom..Buzimom jedan je od najstarijih krajiskih gradova
Cpncku

Post by Cpncku »

violentjack wrote:Srbac je prije bio Svinjar (Bosanski?).

"Podaci o lokaciji i nastanku pojedinih naseljanih mijesta nisu sacuvani,O nastanku imena nekih naselja u narodu su sacuvana predanja.Mjesto Svinjar upisano je i na jednoj karti Germanije 1z 1621 godine, a ime je dobio po stocarima (svinjarima) koji su dolazili sa obliznjih brda.Srbac se nalazi na uscu Vrbasa u Savu, a ime je dobio rjesenjem ministarstva unutrasnih poslova Kraljevine Jugoslavije od 2.11.1933 god.Za izbor imena Srbac u osnovi bili su persudna tri razloga: geografski, istorijski i etnicki razlog.Godine 1855 u Lepenici je sagradjena crkva od tvrdog materijala, kakvu nije imala ni Banjaluka"

Ovo gore je sa oficijalne stranice Srbca.
Pa šta fali svinjama? Jesi li imao prilike probati svinjske derivate? Pršutu, slaninu, čvarke...
Da li ti kapiraš da u Kur'anu piše da se ne jede svinjetina, ali je to napisano kad je islam bio samo na području ekvatorijalne Azije i Afrike, pa su ljudi padali od svinjske masti u nesvijest?

A u bosanskim snježnim gudurama ako ne jedeš jaku hranu, možeš fasovat upalu pluća. Ja ne znam kakav si ti musliman, ali svi moji jarani muslimani su ne samo jeli pršutu, već i krmenadle.

A sad malo o nazivu Srbca. Ovdje piše da mu je dato takvo ime zbog geografskih, istorijskih i etnickih razloga. Zašto geografskih? Pa nije to Srbija. A zašto istorijskih? Da li to dolazimo na istorijsku tezu da su postojale tri srpske države: Raška, Hum i Bosna, a da je Vatikan samo rašku potom počeo nazivati Srbijom da bi ih odvojio? U tom smislu je i ona etničko-istorijska granica između Srba i Hrvata koja je išla razvođem Une i Vrbasa, pa se spuštala zapadno od županije Hlivna (današnjeg Livna), pa na rijeku Cetinu. Lijevo od te granice živješe Krvati (današnji Hrvati), a desno Sorabi, Rasciani ili Serbi (današnji Srbi).
Last edited by Cpncku on 24/09/2004 11:03, edited 1 time in total.
violentjack

Post by violentjack »

Pa šta fali svinjama? Jesi li imao prilike probati svinjske derivate? Pršutu, slaninu, čvarke...
Da li ti kapiraš da u Kur'anu piše da se ne jede svinjetina, ali je to napisano kad je islam bio samo na području ekvatorijalne Azije i Afrike, pa su ljudi padali od svinjske masti u nesvijest?

Nisam nit sam jeo svinjske produkte..obavezno jedem u Kosher trgovinama Amerike..tj kupujem..tamo nema nista svinjsko

Vlasic najbolja pastrma na svjetu..cuo si za nj..e to
Cevapi
Sutlija
Burek
Grah
Krompir
Riza
Mjesano Meso
ima jos hrane

Bosna je topla od Konjica gdje se klima mjenja u umjereno-kontinentalno do Mediteransku koju ima jedan Mostar a Stolac ima Submediteransku klimu
Kod nas se mjenja i geoloski oblik zemlje od Gradacca na 129 metara apsolutne visine do visokog Sarajeva na 530 metara nadmorske..do Stoca na 35 ili Mostara na 50 metara nadmorske visine
kike

Post by kike »

meni je svejedno kako će se zvati dvije livade, jedan voćnjak i jedan makadamski put u blizini Sarajeva :roll:
violentjack

Post by violentjack »

Srpski previse pjenis i mnogo si pag..

Ja sa Arapima imam isto kao sto ti imas sa Grcima koji zovu sve slavene a i tebe valjda psima
Religiju i nista vise
Meni zanimaju Bosnjaci od Gore ...preko Pazara do Bihaca

A ako je tebi Osama opalio nekog..idi zali se njemu

:D
Cpncku

Post by Cpncku »

violentjack wrote:Srpski previse pjenis i mnogo si pag..

Ja sa Arapima imam isto kao sto ti imas sa Grcima koji zovu sve slavene a i tebe valjda psima
Religiju i nista vise
Meni zanimaju Bosnjaci od Gore ...preko Pazara do Bihaca

A ako je tebi Osama opalio nekog..idi zali se njemu

:D
A ja sa Karadzicem imam isto toliko kao i ti sa Arapima, to je bila moja poenta.

Ali tebi je ocigledno nejasno da neko moze istovremeno biti jugonostalgicar, srpski patriota, bosanac po stilu zivljenja i regionalnosti i da nema veze sa Karadzicem. E vidis, ja mogu.
crazy

Post by crazy »

Cpncku wrote: Ali tebi je ocigledno nejasno da neko moze istovremeno biti jugonostalgicar, srpski patriota, bosanac po stilu zivljenja i regionalnosti i da nema veze sa Karadzicem. E vidis, ja mogu.
Strasno to pokazujes u svojim postovima :!:
Post Reply