Srpsko kulturno-istorijsko nasljeđe u Federaciji

Drug Član

#1 Srpsko kulturno-istorijsko nasljeđe u Federaciji

Post by Drug Član »

U proteklom ratu je kulturno-istorijsko nasljeđe svih naroda koji žive u BiH bilo neprekidno na meti vandala svih boja. Uništavanje spomenika kulturno-istorijskog i vjerskog nasljeđa na prostoru RS gotovo da je imalo elemenata vojne koordinacije i sistematski smišljenog plana. Na žalost i danas 12 godina poslje rata u BiH (kako u RS, tako i u Federaciji) ima dosta slučajeva napada na vjerske i kulturne objekte, pa čak i u onim sredinama, koje su uvijek važile za oaze tolerancije i mirnog suživota raznih vjerskih i kulturnih zajednica.

Ne živim u Federaciji i vjerovatno neću biti od neke velike koristi u ovoj temi, ipak zanima me kakva je danas situacija u Federaciji u pogledu srpskog kulturnog i vjerskog nasljeđa? Često puta sam na forumu pročitao kako se ćirilično pismo u pežorativu naziva hijeroglifima, kako se napada na SPC i da ne nabrajam dalje, mislim da kontate o čemu se radi. Kao uvod u diskusiju, da kažem da su sredstva informisanja u RS (dok je u Federaciji ostalo nezapaženo) objavila sljedeće:
Nepoznato lice ili više njih oskrnavili su srpsko pravoslavno groblje Trnovac u Tuzli, gdje su 24 krsta izvađena iz postolja i okrenuta naopačke, dok su tri kamena krsta, veoma stara, prevrnuta na zemlju, potvrdio je SRNI sveštenik Tuzlanske parohije Niko Tošić. Sveštenik Tošić kaže da je ovo "zastrašujuća poruka koja nije slučajna niti spontana a po efektu zlodjela ne bi se moglo reći da je to djelo maloljetnika."
"Svemu ovome ako dodamo razbijanje stakala na crkvi u Gračanici 22.februara i na crkvi u Puračiću u noći između 23.i 24.februara, onda je lako zaključiti da je riječ o smišljenom i planiranom pritisku na Srbe u Federaciji BiH", rekao je sveštenik.
basta sljezove boje

#2 Re: Srpsko kulturno-istorijsko nasljeđe u Federaciji

Post by basta sljezove boje »

Drug Član wrote:Nepoznato lice ili više njih oskrnavili su srpsko pravoslavno groblje Trnovac u Tuzli, gdje su 24 krsta izvađena iz postolja i okrenuta naopačke, dok su tri kamena krsta, veoma stara, prevrnuta na zemlju, potvrdio je SRNI sveštenik Tuzlanske parohije Niko Tošić. Sveštenik Tošić kaže da je ovo "zastrašujuća poruka koja nije slučajna niti spontana a po efektu zlodjela ne bi se moglo reći da je to djelo maloljetnika."
"Svemu ovome ako dodamo razbijanje stakala na crkvi u Gračanici 22.februara i na crkvi u Puračiću u noći između 23.i 24.februara, onda je lako zaključiti da je riječ o smišljenom i planiranom pritisku na Srbe u Federaciji BiH", rekao je sveštenik.
sotonisti protiv Srba :D

luda je to "sekta", ako se to moze nazvati sektom i ima ih svuda. I ne napadaju samo Srbe i samo u Federaciji :-D
Fair Life

Post by Fair Life »

I poslije tri godine zvjerstava od strane lokalnih... zatim Arkanovaca i ostalih
postopasija koji su progonili, zatvarali u logore i ubijali koga su htjeli... po
oslobodjenju grada niko se nije ni kamenom na "nju" bacio... mada je
medju oslobodiocima bilo i te kako nih koji su "na neki nacin" imali i vise
nego dovoljno razloga da to urade.

Image

Image

Image
dugacki

#4 Re: Srpsko kulturno-istorijsko nasljeđe u Federaciji

Post by dugacki »

Drug Član wrote:Uništavanje spomenika kulturno-istorijskog i vjerskog nasljeđa na prostoru RS gotovo da je imalo elemenata vojne koordinacije i sistematski smišljenog plana. .
Ja bih rekao uz potpunu vojnu koordinaciju i potpuno smisljeno. Ti se opet pravis naivan/a.
Drug Član

#5 Re: Srpsko kulturno-istorijsko nasljeđe u Federaciji

Post by Drug Član »

basta sljezove boje wrote:

luda je to "sekta", ako se to moze nazvati sektom i ima ih svuda. I ne napadaju samo Srbe i samo u Federaciji :-D
Aha, kontam...Srbi kao narod zaslužuju da im se zatre i ime i jezik, pa čak i njihova groblja! :(
Last edited by Drug Član on 24/02/2008 23:13, edited 1 time in total.
Drug Član

Post by Drug Član »

Fair Life wrote:I poslije tri godine zvjerstava od strane lokalnih... zatim Arkanovaca i ostalih
postopasija koji su progonili, zatvarali u logore i ubijali koga su htjeli... po
Ajd objasni boldirano, majketi! :? ...da, i ja sam nedavno vidio srpsku crkvu u Travniku koja baš i ne izgleda kao ova sa tvoje slike!
ld

Post by ld »

u zenici je u ratu jedan vojnik ispalio zolju na vrata crkve
odmah je uhapsen i osudjen,vrata su popravljena
poslije tog incidenta sve pravoslavne i katolicke crkve su dobila policijsku zastitu

napomena

kod vas je zenica spominjana kao najace ekstremisticko-tursko-mudjahedinsko it... mjesto

i takodje u okolini zenice sve nemuslimanske bogomolje su sacuvane,sem jedne manje crkve sjevrnije,ona je u ratu zapaljena
napominjem,nije srusena,kao sto se kod vas radilo planski
dodju inzejerci,miniraju,sruse,zatim dovezu se bageri i kamioni i sto je ostalo odvuce se i na kraju se poravna i posije trava

toga kod nas nije bilo
AdnanM

Post by AdnanM »

Nerviraju je mi ovi iz sarajeva. Sta oni hoce?? Mi ih rokamo 3 i po godine a oni ni staklo na crkvama da nam razbiju.
basta sljezove boje

#9 Re: Srpsko kulturno-istorijsko nasljeđe u Federaciji

Drug Član wrote:
basta sljezove boje wrote:

Aha, kontam...Srbi kao narod zaslužuju da im se zatre i ime i jezik, pa čak i njihova groblja! :(
ne kontas nista, prema onome sto si napisao, napad na groblje ima "potpis sotonista". Otidji malo na google pa pogledaj ko su sotonisti, kako napadaju i sta. Nedavno je, uostalom, bio slican problem u katolickoj zupi u Hrvatskoj
Drug Član

Post by Drug Član »

AdnanM wrote:Nerviraju je mi ovi iz sarajeva. Sta oni hoce?? Mi ih rokamo 3 i po godine a oni ni staklo na crkvama da nam razbiju.
Upravo to me i čudi! U ratu se u pojedinim sredinama u Federaciji vjerski objekti nisu napadali kao danas!
basta sljezove boje

navrati u Sarajevo, pa cu te odvesti tamo kod popa Zorana. Sve ikone koje su tamo su ostale sacuvane dok su one po privatnim stanovima odletile u paramparcad granatiranjem. Legendarni pop Avakum Rosic je proveo cijeli rat u Sarajevu. Drzao je sahrane pod granatama

http://www.youtube.com/watch?v=xm827i8deSY
1gorstak

Post by 1gorstak »

Kada se obradjuje ova tema treba paziti da se rusilacki pohod Karadzicevih institucija ne izjednacava s nepovezanim incidentima na podrucju koje je kontrolisala ARBiH. To sto su pravoslavne crkve u Sarajevu, Zenici, Tuzli itd opstale i u najtezim danima po buducnost BiH, treba usvojiti kao realnost, kao sto treba usvojiti i to da na teritoriji koju je kontroliala Karadziceva vojska, nije opstala niti jedna dzamija. Nekom je bio cilj zatrti tragove jednog (dva) naroda (a zatim bezobrazno traziti referendum o otcjepljenju entiteta). U tom kontekstu, objasnjenje da iza izolovanih napada na tragove pravoslavlja stoje kriminogeni pojedinci (a ne institucije ili organizovane grupe) je jedino logicno.

Sto se tice cirilice, neuki i iskompleksirani ce ono sto ne znaju po pravilu pokusati omalovaziti. A SPC nisu samo zao Grigorije i jos gori Kacavenda, nego i dobre duse Nikolaj koji je Srbe Sarajeva pozvao na povratak, ili Hrizostom kojeg u Petrovcu bude brizne misli o pravoslavnom stanovnistvu tog kraja. Utjecaj SPC se zloupotrebljavalo, ali SPC kao institucija je sara u nasem boanskohercegovackom cilimu i bez nje taj cilim ne bi valjao.
Fair Life

Post by Fair Life »

Drug Član wrote:
Fair Life wrote:I poslije tri godine zvjerstava od strane lokalnih... zatim Arkanovaca i ostalih
Ajd objasni boldirano, majketi! :? ...da, i ja sam nedavno vidio srpsku crkvu
u Travniku koja baš i ne izgleda kao ova sa tvoje slike!
Mislim da tebi ne vrijedi objasnjavati...

Neposredno prije oslobadjanja grada Arkanovci su poubijali nekoliko stotina
gradjana muslimanske vjeroispovijesti (najmladjem je bilo 17 godina, a
najstarijem 78. Medju njima i jednu zenu).
Svi su poubijani metkom u potiljak i rukama vezanih zicom na ledjima.

Svi poubijani su medju oslobodiocima imali clanove svojih porodica... bracu
oceve, sinove.

I da ne zaboravim... pravoslavni pop Miloš Ćućun je i te kako imao ucesca
u rasplamsavanju mrznje svojih "vjernika" prema ostalima i blagosiljanju
svakolikih zlocina pocinjenih "za krst casni"...

Znam ga dok jos nije puska bio... nego obicna pracka.
Last edited by Fair Life on 24/02/2008 23:41, edited 1 time in total.
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

kad se to desilo sa prevrtanjem tih krstova na groblju?
prije 2 godine desila se ista slicna situacija u Tuzli na jednom od pravoslavnih gorbalja, na kraju se ispostavilo da sto ucinili pijani maloljetnici iz dosade....
2004 godine u nekom selu u okolini Bugojna, nakon spaljivanja dzamija u Beogradu i Nisu neki pjano je razbio staklo na pravoslavnoj crkvi i pred vratima zapalio vatru, to se povezalo men se cini i sa Ebu Sajafom sa Filipina na kraju se ispostavilo da je to nepismena seoska pijanica koja jedva zna kako se zove....
Nadomak sela gdje smo prije rata zivjeli, bilo je malo sprsko seoce, spaljeno, poruseno, sjecam se da smo se kao djeca isli tu igrat, bio je jos rat, roditelji su nam prijetili da ni slucajno ne idemo u groblje da se igramo da ne diramo u krstove, nesto kao da ne smetamo mrtvima....
u Podgajevima kod Zivinica imas netaknutu pravoslavnu crkvu, bila je blizu linije, mozda prije po godine je obonovljena....
Prvi put cujem da je neko nazvo cirilcu hijeroglifima :shock: :roll: , vjerovatno neko nepismen ko je ionako ne zna citat pa da se izvuce....
u ratu smo u osnovnoj skoli bili obavezni koristit 2 sedmice latinicu a 2 cirilicu iako je u razredu bilo 99% muslimana i to uglavnom izbjeglica iz Podrinja, u srednjoj se u Sarajevu znalo desavat da nam profesorica namjerno donese nesto napisano cirilicom da nas ispita malo....
patku o izbacivanju cirilice iz upotrebe je proturio vladika Krmenda, bio sam prije 2 sedmice u biblioteci u Tuzli i bile su knjige i na cirilici....sta je tu problem? :roll:
Last edited by Bosanac sa dna kace on 24/02/2008 23:45, edited 1 time in total.
Drug Član

Post by Drug Član »

1gorstak wrote:... ali SPC kao institucija je sara u nasem boanskohercegovackom cilimu i bez nje taj cilim ne bi valjao.
Lijepo rečeno, mada nešto ne vjerujem u "baštinu" teoriju o Sotonistima u BiH. Nešto mi se čini da ne postoji istorija napada Sotonista u BiH ...prije jako dobar pokušaj da se zavara trag
1gorstak

Post by 1gorstak »

Drug Član wrote:
1gorstak wrote:... ali SPC kao institucija je sara u nasem boanskohercegovackom cilimu i bez nje taj cilim ne bi valjao.
Lijepo rečeno, mada nešto ne vjerujem u "baštinu" teoriju o Sotonistima u BiH. Nešto mi se čini da ne postoji istorija napada Sotonista u BiH ...prije jako dobar pokušaj da se zavara trag
Ti si slobodan da vjerujes u sta god zelis. I za to sam se eto borio.
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

Drug Član wrote:
niko ne spori cinjenicu da su ti incidenti mozda pocinjeni cisto iz pobuda mrznje prema jednom narodu.
ali ne mozes ih izjednacavati sa agresijom, to nije agresija, to nije masovno protjerivanje, to nije kulturocid.
jer da se napnemo i svi zajedno krepemo ovde , 1000001 nece bit jednako 1
sule_krug

Post by sule_krug »

pa ti drug clan trazis odgovore da bi ih mogao opovrgavati
otidji brate gdje hoces i vidi kako je i sta je nece ti niko nista a ako te neko napadne to ce biti zato sto si se ku..cio
sve sto se desava u bosni je zbog bolesnih umova pa tako se desi i da se napadaju crkve dzamije i sta ti ja znam
nekad je to namjesteno da bi se narod povukao na svoju stranu a anekad je to zbog zelje za vandalizmom ili pljackom
eto to ti je to a ti sjedi u auto pa pravac destinacija i uvjeri se sam sta je tamo i kako je
a o RS-u nemam sta reci jer je to excluzivno srpski entitet
bar tako izgleda
a i tema nije ok
cuj Srpsko kulturno-istorijsko nasljeđe u Federaciji
zar nije bosansko kulturno nasljedje
basta sljezove boje

ma decko je zabrinut kad mu mediji u RS-u serviraju ovakve informacije. Ja mu savjetujem da sjedne na vlak/bus i dodje po Sarajeva pa pogleda je li kojem pravoslavnom vjerskom objektu (srpskoj kulturnoj bastini - kako on to zove) otpao krov ili se odrunio malter sa zida. Nova pravoslavna crkva je sredjena nakon rata, uz grcku financijsku pomoc, koliko se sjecam. Inace mi u Sarajevu jako cijenimo sve nase vjerske objekte. Da politicka stranka izbaci neku vjersku zajednicu iz njenih prostorija, kao Dodikova stranka katolicku zupu u Doboju, to se u Sarajevu ne moze desiti ni u snu
Prozor

Post by Prozor »

mozes li dati izvor za vijest o spomenutim dogadjajima, cisto da se uvjerimo?
signature

Post by signature »

Drug Član wrote:
AdnanM wrote:Nerviraju je mi ovi iz sarajeva. Sta oni hoce?? Mi ih rokamo 3 i po godine a oni ni staklo na crkvama da nam razbiju.
Upravo to me i čudi! U ratu se u pojedinim sredinama u Federaciji vjerski objekti nisu napadali kao danas!
zato su u ratu u genocidnoj tvorevin,muslimanski vjerski objekti poravnati sa zemljom i napravljena parkiralista.
signature

Post by signature »

sule_krug wrote:pa ti drug clan trazis odgovore da bi ih mogao opovrgavati
otidji brate gdje hoces i vidi kako je i sta je nece ti niko nista a ako te neko napadne to ce biti zato sto si se ku..cio
sve sto se desava u bosni je zbog bolesnih umova pa tako se desi i da se napadaju crkve dzamije i sta ti ja znam
nekad je to namjesteno da bi se narod povukao na svoju stranu a anekad je to zbog zelje za vandalizmom ili pljackom
eto to ti je to a ti sjedi u auto pa pravac destinacija i uvjeri se sam sta je tamo i kako je
a o RS-u nemam sta reci jer je to excluzivno srpski entitet
bar tako izgleda
a i tema nije ok
cuj Srpsko kulturno-istorijsko nasljeđe u Federaciji
zar nije bosansko kulturno nasljedje
e, jes ti brat,pa ne vidis da mu je namjera Ilije Garasanina,posrbljavanje federacije.
signature

Post by signature »

Drug Član wrote:

jok,svi vas vole u svijetu i kunu se s vama.
fukara_tz

#24 Re: Srpsko kulturno-istorijsko nasljeđe u Federaciji

Post by fukara_tz »

Drug Član wrote: Kao uvod u diskusiju, da kažem da su sredstva informisanja u RS (dok je u Federaciji ostalo nezapaženo) objavila sljedeće:
Nepoznato lice ili više njih oskrnavili su srpsko pravoslavno groblje Trnovac u Tuzli, gdje su 24 krsta izvađena iz postolja i okrenuta naopačke, dok su tri kamena krsta, veoma stara, prevrnuta na zemlju, potvrdio je SRNI sveštenik Tuzlanske parohije Niko Tošić. Sveštenik Tošić kaže da je ovo "zastrašujuća poruka koja nije slučajna niti spontana a po efektu zlodjela ne bi se moglo reći da je to djelo maloljetnika."
Nije tacno da nije objavljeno u Federaciji. Objavljeno je na nekoliko televizija kao i internet portala http://tuzlalive.ba/portal/?p=4288

I desavalo se i prije da se rusi na pravoslavnom groblju ali ti dogadjaji nisu imali nacionalne pozadine kako to mediji u RS-u zele da prikazu. Onaj ko imalo poznaje Tuzlu zna ko se skuplja u vecernjim satima na potezu od Trnovca preko Vidikovca pa sve do Banje.

Svestenik Niko Tosic po ugledu na Kacavendu imam osjecaj da jedva ceka da se desi nesto ovako da bih mogao da kaze da su Srbi ugrozeni. I oni zaista jesu ugrozeni od njih dvojice. Jer malte ne niko od tuzlanskih Srba ne zeli da ide u crkvu u kojoj sluzbuje Kacavenda i njegovo istureno krilo Tosic.

Takodje pop Niko Tosic je na svojoj stranici za pravoslavni Bozic napisao slijedece "И поред одређених непријатних и пријетећих најава неких тузлака све је протекло мирно и без инцидената." http://www.spctuzla.org/?s=1&id=168

A "prijetnje" su bile slijedece

Udruzenje gradjana Front na cijem celu je Danijel Senkic (Srbin ako je bitno) pozvalo je tuzlanske Srbe da bojkotuju Bozicnu liturgiju koju sluzi Kacavenda i uglavnom tz Srbi je bojkotuju ne mozes vidjeti skoro niti jednog Srbina iz carsije uglavnom crkvu posjecuju povratnici iz Pozarnice, Caklovica itd...

I vidim da Tosic vec unaprijed donosi sud o tome ko je srusio krstove....ja bih ipak sacekao da policija kaze svoje. Zao mi je i osudjujem to sto se dogodilo ali vjerujem da nema nikakve nacionalne pozadine kako to Srbi iz RS-a zele da predstave
brdo

Post by brdo »

moj priedlog je da srbi porave i naprave sve DZAMIJE koje su porusili a Muslimani sve CRKVE bice svima jasno ko je i koliko porusio
Post Reply