SRPSKO-HRVATSKI JEZIK NIKAD NIJE POSTOJAO

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Bodkin
Posts: 18860
Joined: 03/09/2008 00:48
Location: Overseas

#126 Re: SRPSKO-HRVATSKI JEZIK NIKAD NIJE POSTOJAO

Post by Bodkin » 09/03/2012 11:01

Opetja033 wrote:
Bodkin wrote:
Opetja033 wrote:Da li ovo opet mazohisti orgijaju po forumu? Znaci jedini je problem u tome sto Bosnjaci (a i Bosanci) zele da svoj jezik nazivaju bosanskim. Bosanski jezik nije produkt koji je nastao 1990. godine, vec fakat koji se prvi put spominje pocetkom 14. stoljeca, prvi rjecnik bosanskog jezika je napisan pocetkom 17 stoljeca, rjecnici bosanskog jezika su se stampali do... ma stvaranja - ma pogadjate: Jugoslavije.

Pisati o nebulozama poput nekog novog naziva za ova cetiri jezika je gubljenje vremena i mokri snovi koji nemaju veze sa realnoscu. Bosanski jezik je fakat, ziv jezik, neoboriva cinjenica. Srpsko-hrvatski jezik postoji u onoj mjeri u kolikoj postoji i hercegovacki, sumadinski - plodovi maste. Inace bih volio da mi neko u tom slucaju dodje sa ISO standardom tog srpsko-hrvatskog jezika.

Mnogo su krvi Bosnjaci prolili da dozvole da im danas neki novi jugosloveni tvrdili kako taj jezik ne postoji ili kako ga treba nazivati nekim novim, vjestackim juznoslavenskim imenom. Nece proci, u to mozete biti sigurni.
odlicno, nagovorio si nam se na tom famoznom bosanskom( koji se btw toliko razlikuje od hr, sr i cg da te niko od zagreba do podgorice nije razumio) jeziku. sad je sve ok
Nesto ne vidim da se ozbiljne polemike vode u akademskim krugovima regije po ovom pitanju. Cak sta vise, ne vode se ni po forumima u Srbiji i Hrvatskoj. Dakle to nam dokazuje da u Srbiji i Hrvatskoj niko ne problematizira postojanje srpskog odnosno hrvatskog jezika. Problematizira se ovdje samo postojanje bosanskog jezika. Da li su u pitanju neki kompleksi nize vrijednosti ili problemi sa identitom - to je vec za eksperte iz drugog polja.
Ponavljam vrlo jednostavno pitanje: da li je bosanski jezik cinjenica (sa medjunarodno priznatim ISO standardom) i da li taj jezik ima svoju historiju? Ima.
Ideja o nekom zajednickom nazivu nece proci nikada, ni kod Bosnjaka (Bosanaca), ni kod Hrvata, ni kod Srba, ni kod Crnogoraca. Ovo se pitanje problematizira samo u nekim mracnim coskovima interneta, medju ljudima koji su apsolutno nebitni i cije je misljenje u potpunosti bez ikakve tezina na ovom polju. Dakle sto se mene tice mozete nastaviti do sutra, ali cinjenice na terenu nikada necete moci izmijeniti. :wink:

Bodkin wrote:inace se busamo time sto mozemo staviti ispred jezika, zraka, planina, mora i riba nacionalni predznak dok se drugi busaju time sto imaju gdp od 30k dolara po glavi ili sto ulazu milijarde u obrazovanje
Aha, a ako vratimo naziv srpsko-hrvatski (ne poznajem nijednog Bosnjaka kojem bi ovo palo na pamet, ali eto - hipoteticki) onda ce nam teci med i mlijeko? Kompletna prica ti ne totalno nepovezana i argumenti, ono - nigdje veze sa vezom. Prica se o bosanskom jeziku a ti spominjes BDP (ili GDP za vas koji ste overseas). Cestitke na argumentaciji. Iduci put kada odlucis da vec gubis vrijeme na diskusiju sa nekim, molim te da se potrudis da napises barem vise od jedne prostoprosirene recenice koja ce imati veze sa onim sto je osoba kojoj repliciras napisala. "Mangupski" komentari radi kojih ti raja tapse po ledjima postaju pateticni kada napunis 22-23. Vidjeces.
uu evo dobio si cak pet plavih smajlija za post. meni ti je mrsko pisati bas tolike postove ;-)
nigdje ja nisam tvrdio da treba vratiti sh niti da treba ukinuti bosanski ali shvati da kad se maknes sa brdovitog balkana svi znaju da su ti jezici isti. objasnio ti je forumas gore da je cisto politicko sranje. i protiv sam toga da je nacionalni jezik nesto cime se treba busati u ovakvoj bijedi i siromastvu
a iz boldiranog zakljucujem da su frustracije u pedesetim zajebane


sokkia
Posts: 2776
Joined: 23/08/2010 15:19

#127 Re: SRPSKO-HRVATSKI JEZIK NIKAD NIJE POSOJAO

Post by sokkia » 09/03/2012 11:40

Dado dijasporitus wrote:Kad god procitam nesto na ovu temu nemogu da se nacudim koliko nam je istorija iliti historija shuknula kao narodu i ne samo nama nego nam i susjedima iliti komsijama. Po ovoj logici u Americi bi se trebao govoriti americki, u Brazilu brazilski, a u Australiji australijski jezik. Svuda takva “logika” je absurdna osim kod nas gdje imamo 4 jezika, koji su gotovo potpuno isti, koji se mogu medjusobno razumjeti a region smo sa najvecim brojem nesporazuma i nerazumjevanja.

Da se mene pita, kao sto me se nepita, ukinuo bih sva 4 jezika (bosanski, hrvatski, srpski, crnogorski i svaki drugi izrodni jezik kojeg ce se neko iz dosade u buducnosti sjeti), oduzeo im zvanican ISO status i uveo jedan jezik koji bi se nazvao Nas (iliti prevedeno na engleski Nash :D ). Ionako kad “nismo sigurni” kojim jezikom sugovornik nam govori da nebismo uvrijedili sagovornika pitamo “govorite li nas?” .
ne znam u drugim školama kako je bilo nekad,ali mi smo baš negdje do petog razreda i zvali "NAŠ JEZIK".
znam sigurno da ja i na udžbeniku za 4.razred tako pisalo,tek poslije smo ga zvali sh.

User avatar
ljubav_aha
Posts: 15082
Joined: 03/04/2008 19:25
Location: TURKISH COFFEEBATH

#128 Re: SRPSKO-HRVATSKI JEZIK NIKAD NIJE POSTOJAO

Post by ljubav_aha » 09/03/2012 16:22

Ja sam rekao: „Ovdi Pablo i Huanito! Prvoklasne meksikanske maškare!“ Dino je rekao: „Ovdi Pablo i Huanito! Prvoklasne meksikanske maškare!“ Ja sam rekao: „Saćemo za sinjoritu otprašit jedan marijači!“ Dino je rekao: „Saćemo za sinjoritu otprašit jedan marijači!“ Ja sam rekao: „A sinjor će trgnit tekilu i sipnit nam po deset kuna u sombrero!“ Dino je rekao: „A sinjor će trgnit tekilu i sipnit nam po deset kuna u sombrero!“ Ja sam viknijo: „Ombre!“ Dino je viknijo: „Ombre!“ Onda je Gospodnetićka nanišanila sa kažimprstom prema Dinu i rekla je: „Slušaj ti sa klempavim ušima! Šta ti stalno ponavljaš šta ovi rekne, a?“ Ja sam uletijo: „Ja govorim, a on titluje sa meksikanskog na španjolski!
:lol:

xDenisx
Posts: 485
Joined: 12/07/2010 12:33

#129 Re: SRPSKO-HRVATSKI JEZIK NIKAD NIJE POSTOJAO

Post by xDenisx » 09/03/2012 17:05

Sta ti se god kaze, ti odmah okrenes na Srebenicu, ona ti je argument za sve, i apsolutni dokaz svega.
idu ono pravo na najpateticniju kartu "Srebenice"
Ko je ovdje spomenuo Srebrenicu prije tebe na ovoj temi???
Last edited by xDenisx on 09/03/2012 17:08, edited 1 time in total.

donBeton
Posts: 611
Joined: 02/01/2007 23:52

#130 Re: SRPSKO-HRVATSKI JEZIK NIKAD NIJE POSTOJAO

Post by donBeton » 09/03/2012 17:16

Kako je u svojoj prirodi jezik kao pojava rezultat dogovora, onda je i ova njegova politička manifestacija koju nazivamo jezik također blizu tome. Postojao je. Gledao sam kod starog u svjedodžbi, piše što piše, dakle, postojao je. Danas piše drugačije i to vrlo lijepo piše u zakonu - jedna od bolje dogovorenih i uređenih stvari - ti definišeš njega, a ne on tebe. U ovom slučaju, niko se neće osjećati ugroženim kad zakon budu poštovali vrli svakodnevni govornici što svojim propagandističkim besmislicama dotaknu osjetljive (mada suštinski malo značajne) stvari, a stotine hiljada zbog tog nemaju miran stomak taj dan.

I dok se cijeli svijet već decenijama pokušava izbaviti iz ralja Jezika, mi se borimo da dobijemo ekskluzivno pravo na samo naše mjesto u njemu.

User avatar
JoseMujica
Posts: 21573
Joined: 11/01/2011 14:33
Location: u Trezoru

#131 Re: SRPSKO-HRVATSKI JEZIK NIKAD NIJE POSTOJAO

Post by JoseMujica » 09/03/2012 21:11

aligator i krokodil o lingvistici :-) jebeš i jezik kad ga svako priča

User avatar
Magarece_godine
Posts: 2445
Joined: 07/05/2009 19:51

#132 Re: SRPSKO-HRVATSKI JEZIK NIKAD NIJE POSTOJAO

Post by Magarece_godine » 09/03/2012 21:18

Bosanski, srpksi, hrvatski i crnogorski su jedan jezik sa različitom standardizacijom. End of story :)

Dado dijasporitus
Posts: 2484
Joined: 06/05/2005 23:08

#133 Re: SRPSKO-HRVATSKI JEZIK NIKAD NIJE POSTOJAO

Post by Dado dijasporitus » 09/03/2012 21:25

BHCluster wrote:
Dado dijasporitus wrote:
BHCluster wrote: Sve to stoji ali oni jedno govore a drugo rade, kao sto sam vec napisao; PKada pogledamo jezike na svim ovim vecim portalima ili operativnim sistemima i ostalim aplikacijama i drustvenim mrezama i mozemo da vidimo ovako nesto za odabir jezika:
English (India)
English (Pirate)
English (UK)
English (Upside Down)
English (US)
Español
Español (Chile)
Español (Colombia)
Español (España)
Español (México)
Español (Venezuela)
Français (Canada)
Français (France)
Português (Brasil)
Português (Portugal)

I sta onda reci to je ok a ovo kod nas nije? Pa kada to nije proble onda neka se i jezici kod nas zovu Bosanski, Crnogorski i ti neki drugi...

Postoji ISO standard (ISO-639-1) za standardizaciju jezika.
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_ISO_639-1_codes

Nije sve u aplikacijama i operativnim sistemima.
Postoji i jedno i drugo sta sada? Sve je OK dok se nepojavi taj cudni Bosanski, a onda zezancija krece...
Postoje i Klingonski i Na’vi jezici is Star Treka i Avatara, ali ako cemo ozbiljno diskutovati onda se moramo drzati nekih relevantnih standarda.

User avatar
BHCluster
Posts: 17541
Joined: 13/09/2007 18:41
Location: Time to get schwifty in here!
Contact:

#134 Re: SRPSKO-HRVATSKI JEZIK NIKAD NIJE POSTOJAO

Post by BHCluster » 09/03/2012 22:37

cyprus wrote:
Opetja033 wrote:...Znaci jedini je problem u tome sto Bosnjaci (a i Bosanci) zele da svoj jezik nazivaju bosanskim...
Ne, to je samo jedna četvrtina problema :D
Grijesis to je jedan 100% problem kada se spomene Bosanski, i nesamo u Bosni i Hercegovini nego i u drzavama u okruzenju dok se to nemoze rece ni za jezik Hrvatskog to jeste Srpskog naroda. :D

User avatar
nellington
Posts: 10761
Joined: 11/03/2008 13:32
Location: navedeno lice se udaljilo u nepoznatom pravcu.

#135 Re: SRPSKO-HRVATSKI JEZIK NIKAD NIJE POSTOJAO

Post by nellington » 09/03/2012 22:42

BHCluster wrote:
cyprus wrote:
Opetja033 wrote:...Znaci jedini je problem u tome sto Bosnjaci (a i Bosanci) zele da svoj jezik nazivaju bosanskim...
Ne, to je samo jedna četvrtina problema :D
Grijesis to je jedan 100% problem kada se spomene Bosanski, i nesamo u Bosni i Hercegovini nego i u drzavama u okruzenju dok se to nemoze rece ni za jezik Hrvatskog to jeste Srpskog naroda. :D
Meni nije problem ime jezika. Problem je nesposobnost boraca za isti da se njim pravilno služe.

User avatar
JoseMujica
Posts: 21573
Joined: 11/01/2011 14:33
Location: u Trezoru

#136 Re: SRPSKO-HRVATSKI JEZIK NIKAD NIJE POSTOJAO

Post by JoseMujica » 09/03/2012 22:47

znam samo da kad god svoj maternji Hercegovački pomenem imam problem, a svi mi jezik kradu i smrdno se pozivaju na Ustavnu proklamaciju službenih jezika.

Čak i ovaj standard Bosanskog jezika ide istim putem koji su trasirali Srpski i Hrvatski. Nađite S. Halilovićev doktorat iz 80-tih i pročitajte, pa jedan tekst I. Grbe o bošnjačkom nacionalnom pitanju (sad se ne sjećam naslova) i sve će vam biti jasno, kakvi se ublehaši ovuda svim i svačim bave i kako određuju standarde...Afrika je za nas EU i Japan :-)

User avatar
BHCluster
Posts: 17541
Joined: 13/09/2007 18:41
Location: Time to get schwifty in here!
Contact:

#137 Re: SRPSKO-HRVATSKI JEZIK NIKAD NIJE POSTOJAO

Post by BHCluster » 09/03/2012 22:47

Dado dijasporitus wrote:
Postoje i Klingonski i Na’vi jezici is Star Treka i Avatara, ali ako cemo ozbiljno diskutovati onda se moramo drzati nekih relevantnih standarda.
OK onda kojim jezikom pricaju naprimjer Lužički Srbi? Kakva je razlika izmedu Poljskog i Slovackog jezika?

Dado dijasporitus
Posts: 2484
Joined: 06/05/2005 23:08

#138 Re: SRPSKO-HRVATSKI JEZIK NIKAD NIJE POSTOJAO

Post by Dado dijasporitus » 09/03/2012 23:32

BHCluster wrote:
Dado dijasporitus wrote:
Postoje i Klingonski i Na’vi jezici is Star Treka i Avatara, ali ako cemo ozbiljno diskutovati onda se moramo drzati nekih relevantnih standarda.
OK onda kojim jezikom pricaju naprimjer Lužički Srbi? Kakva je razlika izmedu Poljskog i Slovackog jezika?

Ne kontam sta hoces da dokazes. Prvo stavis listu jezika koje si nasao na operativnom sistemu a sad govoris o jeziku Luzickih Srba. Gledam evo tvoju listu i vidim English (Pirate) ili English (Upside Down). Mislim skroz relevantni jezici za ovu temu a kojima se svakodnevno koristim u razgovorima sa Gusarima i ljudima koji hodaju na rukama na putu za posao. :-)

User avatar
BHCluster
Posts: 17541
Joined: 13/09/2007 18:41
Location: Time to get schwifty in here!
Contact:

#139 Re: SRPSKO-HRVATSKI JEZIK NIKAD NIJE POSTOJAO

Post by BHCluster » 09/03/2012 23:55

Dado dijasporitus wrote:
BHCluster wrote:
Dado dijasporitus wrote:
Postoje i Klingonski i Na’vi jezici is Star Treka i Avatara, ali ako cemo ozbiljno diskutovati onda se moramo drzati nekih relevantnih standarda.
OK onda kojim jezikom pricaju naprimjer Lužički Srbi? Kakva je razlika izmedu Poljskog i Slovackog jezika?

Ne kontam sta hoces da dokazes. Prvo stavis listu jezika koje si nasao na operativnom sistemu a sad govoris o jeziku Luzickih Srba. Gledam evo tvoju listu i vidim English (Pirate) ili English (Upside Down). Mislim skroz relevantni jezici za ovu temu a kojima se svakodnevno koristim u razgovorima sa Gusarima i ljudima koji hodaju na rukama na putu za posao. :-)
To ti je lista prevoda jezika sa Facebooka koja se jako malo koristi svaki dan jeli tako :-) isto tako sa operativnim sistemima koji isto tako malo koriste jeli tako :-) pa zato nisu relevantni. A isto tako ta razlika izmedu Poljskog i Slovackog jezika ti je tolika da se mogu razumjeti kao i mi ali nemaju zajednicki jezik pa nema tolike halabuke kao u Bosni i Hercegovini to jeste kod nasih sto ih sunce obasja...

Locked