SRPSKO-HRVATSKI JEZIK NIKAD NIJE POSTOJAO

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Stojadin
Posts: 556
Joined: 22/06/2011 20:33

#101 Re: SRPSKO-HRVATSKI JEZIK NIKAD NIJE POSOJAO

Post by Stojadin » 06/03/2012 21:36

Gorani nazivaju svoj jezik "Našinski" :D

http://en.wikipedia.org/wiki/Gora_dialect


dragan.s
Posts: 2043
Joined: 04/07/2009 00:34

#102 Re: SRPSKO-HRVATSKI JEZIK NIKAD NIJE POSOJAO

Post by dragan.s » 06/03/2012 21:43

Šveđani su pragmatični ljudi. I nama to iz blizine izgleda isto, a kamoli nekome švedu hiljade kilometara odavde. Možda je malo sporno ime, npr. neko neutralno tipa "južnoslavenski" ili sl. ne bi toliko bolo oči.

Kad je Haški tribunal počeo sa radom onda su pozvali dvojicu jakih lingvista da im razjasne stvari oko jezika i da li je potrebno da imaju 5 prevodilaca ili jednoga. I ova dvojica im naprave analizu da je to u 90 i nešto posto isto i da nemaju potrebe za posebnim prevodiocima jer će svaki Srbin,Hrvat,Bosanac,Hercegovac,Crnogorac razumjeti svakog od prethodnih. I tako je i bilo. Koliko znam jedino se Šešelj nešto bunio, ali on se i inače bunio za svašta.

EU ima svoja stroga pravila oko jezika tako da kad nas sve prime jednog dana (nadam se :D ) u Briselu će biti prevodilaca sa ovih prostora da mogu osnovati fudbalski tim sve sa rezervama. :-)
Last edited by dragan.s on 06/03/2012 21:56, edited 1 time in total.

User avatar
PipiDugaDevetka
Posts: 19072
Joined: 25/12/2003 00:00
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#103 Re: SRPSKO-HRVATSKI JEZIK NIKAD NIJE POSOJAO

Post by PipiDugaDevetka » 06/03/2012 21:55

Pročitaj tekst Viktora Ivančića i gledaj da se ne unerediš od smijeha:
Robi K.: Zamaškarali smo se u Srbe

MirtolaDas
Posts: 930
Joined: 05/11/2011 15:40
Location: dje me nadje

#104 Re: SRPSKO-HRVATSKI JEZIK NIKAD NIJE POSOJAO

Post by MirtolaDas » 06/03/2012 22:01

Luter wrote:Švedska je po mnogo čemu čudna zemlja, po nekim stvarima prednjači za Evropom vijekovima a po nekima je primjer birokratskog logora za prevaspitavanje. Tako će BTJ (kuća za nabavku knjiga za biblioteke) ili neke biblioteke u Švedskoj još uvijek jezik kojim govorimo oslovljavati, nazivati srpsko-hrvatski, što je apsurd, glupost ali i odraz neorganizovanosti nas koji ovdje živimo a govorimo (ne govorimo tim jezikom).

1. taj jezik srpsko-hrvatski jeste bio oficijelni bivše nam zajedničke domovine, ali njegova isključiva funkcija je bila da negira dva druga jezika bosanski i crnogorski.

2. To znaju oni koji su živjeli u Hrvatskoj i Srbiji, tamo se jezik jednostavno oslovljavo hrvatski odnosno srpski, ali zato u Bosni nije bilo bosanskog ili u Crnoj Gori crnogorskog jezika, i ako su prije 1918 Ite kako bili.

3. I evo nas u Švedskoj, iako je sličnost naših jezika neuporedivo veća nego recimo danskog, norveškog i švedskog, ipak treba znati da je uvreda Srbinu njegov jezik nazvati hrvatskim, ili Hrvatu njegov jezik nazvati srpskim, ali je uvreda I Bosacu nazvati njegov jezik nekim drugim imenom osim po njemu imenovanom bosanski, odnsono Crnogorcu, crnogorski.

4. Jezik je najvažnija živa duhovna hrana koja određuje jednu socijalnu grupu, respektujući nju mi njen jezik imenujemo istim imenom. Naprosto nema više srpsko-hrvatskog jezika, ali ima srpski, hrvatski, bosanski, crnogorski... ili se to može poredati abecednim redom.

Preneseno
Croatian Danish English French German Italian Serbian Slovenian Spanish Swedish Turkish

Na univerzitetima širom Evrope uskoro bi mogle da počnu da niču katedre za crnogorski, bosanski ili hrvatski jezik, a da srpski strancima ostane manje atraktivan za učenje. To je samo jedna od posledica toga što su sve zemlje bivše Jugoslavije, osim Srbije, na spisku članica Evropskog centra za moderne jezike (ECML).

Zato oni mogu da računaju i na pomoć ove agencije u standardizaciji jezika, da šalju svoje profesore i postdiplomce na usavršavanje i da koriste fond ECML-a za projekte unapređenja jezika. Ako bi Ministarstvo prosvete pristalo da plaća godišnju članarinu od 12.500 evra, sve to bi mogla da ima i Srbija.

Prema saznanjima “Blica”, Crnogorci već pritiskaju Univerzitet u Bariju u Italiji kako bi se tamo učio njihov jezik. Problem je veći što će praksa biti takva da kad se jednom pojavi jezik koji pokriva čitavo područje bivše Jugoslavije, neće biti potrebe da se uvode i druge slične katedre. Za sada se katedre za jezike bivše Jugoslavije, tamo gde postoje, zovu “Katedra za BCHS” - bosanski, crnogorski, hrvatski i srpski jezik (poređano po azbučnom redu). Treba očekivati, kažu poznavaoci ove problematike, da će svaka zemlja nastojati da ima samostalnu katedru.


U tu trku Srbija će teško moći da se uključi. Neki misle da bi stranci bili više motivisani da studiraju određeni jezik ako bi mogli da dobiju međunarodno priznatu diplomu. To najpre zahteva da jezik bude izdeljen na nivoe koji prema težini odgovaraju evropskim standardima (A1, A2, B1, B2, C1, C2).

Ne postoji? Svih osam razreda osnovne skole sam ucen srpsko-hrvatski jezik. Za mene je bosanski jezik totalno stran. Uvijek kada dodjem u Sarajevo unajmim prevodioca. Rodio sam se kasno, a onda prerano. Za bosanski jezik.

Dado dijasporitus
Posts: 2484
Joined: 06/05/2005 23:08

#105 Re: SRPSKO-HRVATSKI JEZIK NIKAD NIJE POSOJAO

Post by Dado dijasporitus » 06/03/2012 22:07

Stojadin wrote:Gorani nazivaju svoj jezik "Našinski" :D

http://en.wikipedia.org/wiki/Gora_dialect
A u pi...... S..base mi koncept. :D

Vec mogu vidjeti optuzbe kako Nas jezik ima pretenzije na Kosovo, pa se Srbija digne na noge. Vec vidim kako neke ambasade gore

Nista zato, najbolje da Nas jezik bude naimenovan nekom sifrom koja nece nikog uvrijediti. Recimo jezik J69 . U prakticnoj primjeni “Dali govorite J69?”

:D

User avatar
Intimus
Posts: 818
Joined: 22/09/2009 22:22
Location: rahmetli sa-x

#106 Re: SRPSKO-HRVATSKI JEZIK NIKAD NIJE POSOJAO

Post by Intimus » 06/03/2012 22:20

Ma kakav vas je NASH jezik snašao?! Šta će nam lingvističari raditi??
Vidite kako ima vrijednih ljudi... :mrgreen: :dance: (nek je samo drugačije od susjeda pa ga he.bi)

Image

Dado dijasporitus
Posts: 2484
Joined: 06/05/2005 23:08

#107 Re: SRPSKO-HRVATSKI JEZIK NIKAD NIJE POSOJAO

Post by Dado dijasporitus » 06/03/2012 23:02

Spolnik je pretpio kostolom prilikom ulaza u siklj pri cemu mu ni udna tuljica nije puno pomogla.

Ko kaze da su nam jezici isti :lol:

Luter
Posts: 55
Joined: 18/12/2008 23:24

#108 Re: SRPSKO-HRVATSKI JEZIK NIKAD NIJE POSTOJAO

Post by Luter » 07/03/2012 22:44

Na žalost, stvar je puno ozbiljnija nego je šaljivdžije i skečeri žele predstaviti. Izvorna tema glasi: Želimo li se uvažavati onda uvažavajno i ime jezika i prostora kojm smo imenovani. Ok neka je to Jugoslavija (časno ime za časne ljude), ali nej više nema, ima duh koji se nadnio nad taj prostor, imaju nov edržave koje žive svoj život i šta je tu sad neobično, ne normalno?
I dalje ćemo se bolje i više razumjeti ako se uvažavamo, ali dio tog uvažavanja je i uvažavanje jezika kojim govorimo, kojim smo imenovani: bosanski, crnogorski, hrvatski i srpski.

User avatar
bruce lee
Posts: 791
Joined: 19/09/2007 01:37

#109 Re: SRPSKO-HRVATSKI JEZIK NIKAD NIJE POSTOJAO

Post by bruce lee » 08/03/2012 13:21

Luter wrote:Na žalost, stvar je puno ozbiljnija nego je šaljivdžije i skečeri žele predstaviti. Izvorna tema glasi: Želimo li se uvažavati onda uvažavajno i ime jezika i prostora kojm smo imenovani. Ok neka je to Jugoslavija (časno ime za časne ljude), ali nej više nema, ima duh koji se nadnio nad taj prostor, imaju nov edržave koje žive svoj život i šta je tu sad neobično, ne normalno?
I dalje ćemo se bolje i više razumjeti ako se uvažavamo, ali dio tog uvažavanja je i uvažavanje jezika kojim govorimo, kojim smo imenovani: bosanski, crnogorski, hrvatski i srpski.
pa i u austriji se ne govori "austrijski", nego je sluzbeni jezik njemacki, uprkos izvjesnim razlikama. juzna amerika govori spanski ili portugalski, ne argentinski, peruanski, brazilski, meksicki i sta ja znam. u americi i australiji se jezik naziva engleskim itd.
ne znam zasto se ta cetiri jezika ne bi zvala jednim imenom koji ne aludira samo na jedan od tih varijanti, recimo juznoslavenski ili sta ja znam. dado gore predlozi "nas jezik". moze i to sto se mene tice :D fino neko rece da tim cjepkanjem internacionalno gubimo katedre na jezickim institutima i bespotrebno stvaramo konfuziju, a ne olaksavamo ni sebi vala.

User avatar
JoseMujica
Posts: 21574
Joined: 11/01/2011 14:33
Location: u Trezoru

#110 Re: SRPSKO-HRVATSKI JEZIK NIKAD NIJE POSTOJAO

Post by JoseMujica » 08/03/2012 13:53

ne samo da otežavamo i sebi i drugima već nas sav normalan svijet smatra kretenima. Mi možemo ovaj u suštini jedan jezik zvati kako hoćemo i davat mu 20 imena ali niko normalan po svijetu neće bacat pare na naše gluposti i osnivati neke nove katedre za jezik i kulturu, praviti nove prevodilačke odsjeke zarad nekakvih plemenskih balkanskih jezikoslovaca.

Mislim da su Ameri prvi već to jasno poručili a tim će putem ići i evropljani. U većini slučajeva oni svi zadržavaju stari naziv S-H ili H-S ili preimenuju u južnoslovenski (što bi bilo i politički korektno prema svim plemenima Balkana u ovim novim političkim okolnostima)

Dado dijasporitus
Posts: 2484
Joined: 06/05/2005 23:08

#111 Re: SRPSKO-HRVATSKI JEZIK NIKAD NIJE POSTOJAO

Post by Dado dijasporitus » 08/03/2012 20:52

Ja sam sasvim ozbiljan ovo u vezi nazivanja jezika Nas jezik i ne mislim da je uopste sprdancija. Dobro mozda je nerealno ocekivati da ce se zvanicni jezici ukinuti ali neka ih. Ako bude postojao krovni naziv za sve te jezike ovi ce kad tad otici tamo gdje iskonski pripadaju, u dijalektiku.

Inace vidim da postoji i historijski presedan za Nas jezik

http://en.wikipedia.org/wiki/San_Felice_del_Molise

Naime radi se o manjinskoj grupa "hrvata" iz doline Neretve koja je u toku turskih osvajanja izbjegla u Italiju a u nedostatku nacionalne geneze jezika svoj jezik je nazivala “Nas jezik”

User avatar
BHCluster
Posts: 17605
Joined: 13/09/2007 18:41
Location: Time to get schwifty in here!
Contact:

#112 Re: SRPSKO-HRVATSKI JEZIK NIKAD NIJE POSTOJAO

Post by BHCluster » 08/03/2012 21:12

JoseMujica wrote:ne samo da otežavamo i sebi i drugima već nas sav normalan svijet smatra kretenima. Mi možemo ovaj u suštini jedan jezik zvati kako hoćemo i davat mu 20 imena ali niko normalan po svijetu neće bacat pare na naše gluposti i osnivati neke nove katedre za jezik i kulturu, praviti nove prevodilačke odsjeke zarad nekakvih plemenskih balkanskih jezikoslovaca.

Mislim da su Ameri prvi već to jasno poručili a tim će putem ići i evropljani. U većini slučajeva oni svi zadržavaju stari naziv S-H ili H-S ili preimenuju u južnoslovenski (što bi bilo i politički korektno prema svim plemenima Balkana u ovim novim političkim okolnostima)
Sve to stoji ali oni jedno govore a drugo rade, kao sto sam vec napisao; PKada pogledamo jezike na svim ovim vecim portalima ili operativnim sistemima i ostalim aplikacijama i drustvenim mrezama i mozemo da vidimo ovako nesto za odabir jezika:
English (India)
English (Pirate)
English (UK)
English (Upside Down)
English (US)
Español
Español (Chile)
Español (Colombia)
Español (España)
Español (México)
Español (Venezuela)
Français (Canada)
Français (France)
Português (Brasil)
Português (Portugal)

I sta onda reci to je ok a ovo kod nas nije? Pa kada to nije proble onda neka se i jezici kod nas zovu Bosanski, Crnogorski i ti neki drugi...

User avatar
nellington
Posts: 10761
Joined: 11/03/2008 13:32
Location: navedeno lice se udaljilo u nepoznatom pravcu.

#113 Re: SRPSKO-HRVATSKI JEZIK NIKAD NIJE POSTOJAO

Post by nellington » 08/03/2012 21:13

A šta piše u Ustavima tih zemalja, BHCluster?

Luter
Posts: 55
Joined: 18/12/2008 23:24

#114 Re: SRPSKO-HRVATSKI JEZIK NIKAD NIJE POSTOJAO

Post by Luter » 08/03/2012 21:44

Ne zanm ko gubi katredre po univerzitetima, ali postoje izvjesne razlike između toga da se Austrijanci ne bune da s enjihov jezik naziva njemačkim i toga da se Hrvatima njihov jezik naziva srpskim? Ili da se Bosancima njihov jezik naziva srpskim? Svijest Crnogoraca preliva crtu tolerancije da svoj jezik i dalje nazivaju srpskim. Oni Srbima ne zaboravljaju elitu bestijalno pobijenu 1918, zabranu povratka kralju NIkali Petroviću da se vrati u zemlju, uništenje nezavisnosti Crne Gore...
Još uvjek nije pitanje sličnosti jezika i nešeg međusobnog razumjevanja kad to želimo i hoćemo, ali je pitanje ponosa, identiteta i u krajnjem opstanka na određenom prostoru u određenom identitetu.
Istina uz malo dobre volje i uzajamnog uvažavanja iz jezika (koji razumijemo i koji nam je sličan) bi se moglo izvući daleko više koristi nego štete usvajanjem određenih normi ponašanja i standarda nastupa pred drugima.
To o čemu govorimo u učenju djece maternjem jeziku, o tumačenjima o katedrama i sl. Trenutno je na snazi nezajažnjivi nacionalizam i egoizam pojedinaca koji nastoje očuvati stečene privilegije po cijenu da izgubimo sve.
Naprimjer, zamjena srpskog jezika bosanskim ili hrvatskim je sasvim normalna u zemljama zapada.

Tamo je već etablirana nova generacija intelektualaca koji su protjerani iz Bosne, Hrvatske i sl.. oni naprosto traže svoju šansu. Dalje, srpski jezik je zapadu težak, jer on pored tuđeg jezika ima i tuđe pismo (ćirilicu).
Postavlja se praktično pitanje: Zašto učiti "isti jezik" preko tuđeg pisma kad je to moguće preko svoga (latinice)?
Iskreno govoreći na hiljade ljudi će zbog odmora na Jadranu učiti radije hrvatski jezik preko latiničnog pisma nego "isti" taj jezik preko ćirilice (ukoliko se lsožimo da je među njeima velika sličnost do nivoa istovjetnosti).
Lingvisti i političari, kaskaju za vremenom, umejsto da stvar ide obrnutim smjerom, da oni trasiraju i esnafski urešuju i tu oblasti?

Dado dijasporitus
Posts: 2484
Joined: 06/05/2005 23:08

#115 Re: SRPSKO-HRVATSKI JEZIK NIKAD NIJE POSTOJAO

Post by Dado dijasporitus » 08/03/2012 21:58

BHCluster wrote:
JoseMujica wrote:ne samo da otežavamo i sebi i drugima već nas sav normalan svijet smatra kretenima. Mi možemo ovaj u suštini jedan jezik zvati kako hoćemo i davat mu 20 imena ali niko normalan po svijetu neće bacat pare na naše gluposti i osnivati neke nove katedre za jezik i kulturu, praviti nove prevodilačke odsjeke zarad nekakvih plemenskih balkanskih jezikoslovaca.

Mislim da su Ameri prvi već to jasno poručili a tim će putem ići i evropljani. U većini slučajeva oni svi zadržavaju stari naziv S-H ili H-S ili preimenuju u južnoslovenski (što bi bilo i politički korektno prema svim plemenima Balkana u ovim novim političkim okolnostima)
Sve to stoji ali oni jedno govore a drugo rade, kao sto sam vec napisao; PKada pogledamo jezike na svim ovim vecim portalima ili operativnim sistemima i ostalim aplikacijama i drustvenim mrezama i mozemo da vidimo ovako nesto za odabir jezika:
English (India)
English (Pirate)
English (UK)
English (Upside Down)
English (US)
Español
Español (Chile)
Español (Colombia)
Español (España)
Español (México)
Español (Venezuela)
Français (Canada)
Français (France)
Português (Brasil)
Português (Portugal)

I sta onda reci to je ok a ovo kod nas nije? Pa kada to nije proble onda neka se i jezici kod nas zovu Bosanski, Crnogorski i ti neki drugi...

Postoji ISO standard (ISO-639-1) za standardizaciju jezika.
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_ISO_639-1_codes

Nije sve u aplikacijama i operativnim sistemima.

dragan.s
Posts: 2043
Joined: 04/07/2009 00:34

#116 Re: SRPSKO-HRVATSKI JEZIK NIKAD NIJE POSTOJAO

Post by dragan.s » 08/03/2012 22:25

Dado dijasporitus wrote:
Postoji ISO standard (ISO-639-1) za standardizaciju jezika.
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_ISO_639-1_codes

Nije sve u aplikacijama i operativnim sistemima.
Ili se meni čini ili ovdje nema crnogorskog?
A ni mog hercegovačkog. :(

User avatar
BHCluster
Posts: 17605
Joined: 13/09/2007 18:41
Location: Time to get schwifty in here!
Contact:

#117 Re: SRPSKO-HRVATSKI JEZIK NIKAD NIJE POSTOJAO

Post by BHCluster » 08/03/2012 23:07

Dado dijasporitus wrote:
BHCluster wrote:
JoseMujica wrote:ne samo da otežavamo i sebi i drugima već nas sav normalan svijet smatra kretenima. Mi možemo ovaj u suštini jedan jezik zvati kako hoćemo i davat mu 20 imena ali niko normalan po svijetu neće bacat pare na naše gluposti i osnivati neke nove katedre za jezik i kulturu, praviti nove prevodilačke odsjeke zarad nekakvih plemenskih balkanskih jezikoslovaca.

Mislim da su Ameri prvi već to jasno poručili a tim će putem ići i evropljani. U većini slučajeva oni svi zadržavaju stari naziv S-H ili H-S ili preimenuju u južnoslovenski (što bi bilo i politički korektno prema svim plemenima Balkana u ovim novim političkim okolnostima)
Sve to stoji ali oni jedno govore a drugo rade, kao sto sam vec napisao; PKada pogledamo jezike na svim ovim vecim portalima ili operativnim sistemima i ostalim aplikacijama i drustvenim mrezama i mozemo da vidimo ovako nesto za odabir jezika:
English (India)
English (Pirate)
English (UK)
English (Upside Down)
English (US)
Español
Español (Chile)
Español (Colombia)
Español (España)
Español (México)
Español (Venezuela)
Français (Canada)
Français (France)
Português (Brasil)
Português (Portugal)

I sta onda reci to je ok a ovo kod nas nije? Pa kada to nije proble onda neka se i jezici kod nas zovu Bosanski, Crnogorski i ti neki drugi...

Postoji ISO standard (ISO-639-1) za standardizaciju jezika.
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_ISO_639-1_codes

Nije sve u aplikacijama i operativnim sistemima.
Postoji i jedno i drugo sta sada? Sve je OK dok se nepojavi taj cudni Bosanski, a onda zezancija krece...

User avatar
Opetja033
Posts: 10035
Joined: 01/11/2011 20:33

#118 Re: SRPSKO-HRVATSKI JEZIK NIKAD NIJE POSTOJAO

Post by Opetja033 » 08/03/2012 23:45

Da li ovo opet mazohisti orgijaju po forumu? Znaci jedini je problem u tome sto Bosnjaci (a i Bosanci) zele da svoj jezik nazivaju bosanskim. Bosanski jezik nije produkt koji je nastao 1990. godine, vec fakat koji se prvi put spominje pocetkom 14. stoljeca, prvi rjecnik bosanskog jezika je napisan pocetkom 17 stoljeca, rjecnici bosanskog jezika su se stampali do... ma stvaranja - ma pogadjate: Jugoslavije.

Pisati o nebulozama poput nekog novog naziva za ova cetiri jezika je gubljenje vremena i mokri snovi koji nemaju veze sa realnoscu. Bosanski jezik je fakat, ziv jezik, neoboriva cinjenica. Srpsko-hrvatski jezik postoji u onoj mjeri u kolikoj postoji i hercegovacki, sumadinski - plodovi maste. Inace bih volio da mi neko u tom slucaju dodje sa ISO standardom tog srpsko-hrvatskog jezika.

Mnogo su krvi Bosnjaci prolili da dozvole da im danas neki novi jugosloveni tvrdili kako taj jezik ne postoji ili kako ga treba nazivati nekim novim, vjestackim juznoslavenskim imenom. Nece proci, u to mozete biti sigurni.

Bodkin
Posts: 18860
Joined: 03/09/2008 00:48
Location: Overseas

#119 Re: SRPSKO-HRVATSKI JEZIK NIKAD NIJE POSTOJAO

Post by Bodkin » 08/03/2012 23:52

Opetja033 wrote:Da li ovo opet mazohisti orgijaju po forumu? Znaci jedini je problem u tome sto Bosnjaci (a i Bosanci) zele da svoj jezik nazivaju bosanskim. Bosanski jezik nije produkt koji je nastao 1990. godine, vec fakat koji se prvi put spominje pocetkom 14. stoljeca, prvi rjecnik bosanskog jezika je napisan pocetkom 17 stoljeca, rjecnici bosanskog jezika su se stampali do... ma stvaranja - ma pogadjate: Jugoslavije.

Pisati o nebulozama poput nekog novog naziva za ova cetiri jezika je gubljenje vremena i mokri snovi koji nemaju veze sa realnoscu. Bosanski jezik je fakat, ziv jezik, neoboriva cinjenica. Srpsko-hrvatski jezik postoji u onoj mjeri u kolikoj postoji i hercegovacki, sumadinski - plodovi maste. Inace bih volio da mi neko u tom slucaju dodje sa ISO standardom tog srpsko-hrvatskog jezika.

Mnogo su krvi Bosnjaci prolili da dozvole da im danas neki novi jugosloveni tvrdili kako taj jezik ne postoji ili kako ga treba nazivati nekim novim, vjestackim juznoslavenskim imenom. Nece proci, u to mozete biti sigurni.
odlicno, nagovorio si nam se na tom famoznom bosanskom( koji se btw toliko razlikuje od hr, sr i cg da te niko od zagreba do podgorice nije razumio) jeziku. sad je sve ok

Bodkin
Posts: 18860
Joined: 03/09/2008 00:48
Location: Overseas

#120 Re: SRPSKO-HRVATSKI JEZIK NIKAD NIJE POSTOJAO

Post by Bodkin » 08/03/2012 23:54

JoseMujica wrote:ne samo da otežavamo i sebi i drugima već nas sav normalan svijet smatra kretenima. Mi možemo ovaj u suštini jedan jezik zvati kako hoćemo i davat mu 20 imena ali niko normalan po svijetu neće bacat pare na naše gluposti i osnivati neke nove katedre za jezik i kulturu, praviti nove prevodilačke odsjeke zarad nekakvih plemenskih balkanskih jezikoslovaca.

Mislim da su Ameri prvi već to jasno poručili a tim će putem ići i evropljani. U većini slučajeva oni svi zadržavaju stari naziv S-H ili H-S ili preimenuju u južnoslovenski (što bi bilo i politički korektno prema svim plemenima Balkana u ovim novim političkim okolnostima)
u austriji je katedra za b/h/s jezik. inace se busamo time sto mozemo staviti ispred jezika, zraka, planina, mora i riba nacionalni predznak dok se drugi busaju time sto imaju gdp od 30k dolara po glavi ili sto ulazu milijarde u obrazovanje

User avatar
Opetja033
Posts: 10035
Joined: 01/11/2011 20:33

#121 Re: SRPSKO-HRVATSKI JEZIK NIKAD NIJE POSTOJAO

Post by Opetja033 » 09/03/2012 00:01

Bodkin wrote:
Opetja033 wrote:Da li ovo opet mazohisti orgijaju po forumu? Znaci jedini je problem u tome sto Bosnjaci (a i Bosanci) zele da svoj jezik nazivaju bosanskim. Bosanski jezik nije produkt koji je nastao 1990. godine, vec fakat koji se prvi put spominje pocetkom 14. stoljeca, prvi rjecnik bosanskog jezika je napisan pocetkom 17 stoljeca, rjecnici bosanskog jezika su se stampali do... ma stvaranja - ma pogadjate: Jugoslavije.

Pisati o nebulozama poput nekog novog naziva za ova cetiri jezika je gubljenje vremena i mokri snovi koji nemaju veze sa realnoscu. Bosanski jezik je fakat, ziv jezik, neoboriva cinjenica. Srpsko-hrvatski jezik postoji u onoj mjeri u kolikoj postoji i hercegovacki, sumadinski - plodovi maste. Inace bih volio da mi neko u tom slucaju dodje sa ISO standardom tog srpsko-hrvatskog jezika.

Mnogo su krvi Bosnjaci prolili da dozvole da im danas neki novi jugosloveni tvrdili kako taj jezik ne postoji ili kako ga treba nazivati nekim novim, vjestackim juznoslavenskim imenom. Nece proci, u to mozete biti sigurni.
odlicno, nagovorio si nam se na tom famoznom bosanskom( koji se btw toliko razlikuje od hr, sr i cg da te niko od zagreba do podgorice nije razumio) jeziku. sad je sve ok
Nesto ne vidim da se ozbiljne polemike vode u akademskim krugovima regije po ovom pitanju. Cak sta vise, ne vode se ni po forumima u Srbiji i Hrvatskoj. Dakle to nam dokazuje da u Srbiji i Hrvatskoj niko ne problematizira postojanje srpskog odnosno hrvatskog jezika. Problematizira se ovdje samo postojanje bosanskog jezika. Da li su u pitanju neki kompleksi nize vrijednosti ili problemi sa identitom - to je vec za eksperte iz drugog polja.
Ponavljam vrlo jednostavno pitanje: da li je bosanski jezik cinjenica (sa medjunarodno priznatim ISO standardom) i da li taj jezik ima svoju historiju? Ima.
Ideja o nekom zajednickom nazivu nece proci nikada, ni kod Bosnjaka (Bosanaca), ni kod Hrvata, ni kod Srba, ni kod Crnogoraca. Ovo se pitanje problematizira samo u nekim mracnim coskovima interneta, medju ljudima koji su apsolutno nebitni i cije je misljenje u potpunosti bez ikakve tezina na ovom polju. Dakle sto se mene tice mozete nastaviti do sutra, ali cinjenice na terenu nikada necete moci izmijeniti. :wink:

Bodkin wrote:inace se busamo time sto mozemo staviti ispred jezika, zraka, planina, mora i riba nacionalni predznak dok se drugi busaju time sto imaju gdp od 30k dolara po glavi ili sto ulazu milijarde u obrazovanje
Aha, a ako vratimo naziv srpsko-hrvatski (ne poznajem nijednog Bosnjaka kojem bi ovo palo na pamet, ali eto - hipoteticki) onda ce nam teci med i mlijeko? Kompletna prica ti ne totalno nepovezana i argumenti, ono - nigdje veze sa vezom. Prica se o bosanskom jeziku a ti spominjes BDP (ili GDP za vas koji ste overseas). Cestitke na argumentaciji. Iduci put kada odlucis da vec gubis vrijeme na diskusiju sa nekim, molim te da se potrudis da napises barem vise od jedne prostoprosirene recenice koja ce imati veze sa onim sto je osoba kojoj repliciras napisala. "Mangupski" komentari radi kojih ti raja tapse po ledjima postaju pateticni kada napunis 22-23. Vidjeces.

User avatar
cyprus
Posts: 38246
Joined: 21/03/2007 22:00
Location: Σαράγεβο / Saraybosna

#122 Re: SRPSKO-HRVATSKI JEZIK NIKAD NIJE POSTOJAO

Post by cyprus » 09/03/2012 00:51

Opetja033 wrote:...Znaci jedini je problem u tome sto Bosnjaci (a i Bosanci) zele da svoj jezik nazivaju bosanskim...
Ne, to je samo jedna četvrtina problema :D

xDenisx
Posts: 485
Joined: 12/07/2010 12:33

#123 Re: SRPSKO-HRVATSKI JEZIK NIKAD NIJE POSTOJAO

Post by xDenisx » 09/03/2012 00:58

Opetja033 wrote:
Bodkin wrote:
Opetja033 wrote:Da li ovo opet mazohisti orgijaju po forumu? Znaci jedini je problem u tome sto Bosnjaci (a i Bosanci) zele da svoj jezik nazivaju bosanskim. Bosanski jezik nije produkt koji je nastao 1990. godine, vec fakat koji se prvi put spominje pocetkom 14. stoljeca, prvi rjecnik bosanskog jezika je napisan pocetkom 17 stoljeca, rjecnici bosanskog jezika su se stampali do... ma stvaranja - ma pogadjate: Jugoslavije.

Pisati o nebulozama poput nekog novog naziva za ova cetiri jezika je gubljenje vremena i mokri snovi koji nemaju veze sa realnoscu. Bosanski jezik je fakat, ziv jezik, neoboriva cinjenica. Srpsko-hrvatski jezik postoji u onoj mjeri u kolikoj postoji i hercegovacki, sumadinski - plodovi maste. Inace bih volio da mi neko u tom slucaju dodje sa ISO standardom tog srpsko-hrvatskog jezika.

Mnogo su krvi Bosnjaci prolili da dozvole da im danas neki novi jugosloveni tvrdili kako taj jezik ne postoji ili kako ga treba nazivati nekim novim, vjestackim juznoslavenskim imenom. Nece proci, u to mozete biti sigurni.
odlicno, nagovorio si nam se na tom famoznom bosanskom( koji se btw toliko razlikuje od hr, sr i cg da te niko od zagreba do podgorice nije razumio) jeziku. sad je sve ok
Nesto ne vidim da se ozbiljne polemike vode u akademskim krugovima regije po ovom pitanju. Cak sta vise, ne vode se ni po forumima u Srbiji i Hrvatskoj. Dakle to nam dokazuje da u Srbiji i Hrvatskoj niko ne problematizira postojanje srpskog odnosno hrvatskog jezika. Problematizira se ovdje samo postojanje bosanskog jezika. Da li su u pitanju neki kompleksi nize vrijednosti ili problemi sa identitom - to je vec za eksperte iz drugog polja.
Ponavljam vrlo jednostavno pitanje: da li je bosanski jezik cinjenica (sa medjunarodno priznatim ISO standardom) i da li taj jezik ima svoju historiju? Ima.
Ideja o nekom zajednickom nazivu nece proci nikada, ni kod Bosnjaka (Bosanaca), ni kod Hrvata, ni kod Srba, ni kod Crnogoraca. Ovo se pitanje problematizira samo u nekim mracnim coskovima interneta, medju ljudima koji su apsolutno nebitni i cije je misljenje u potpunosti bez ikakve tezina na ovom polju. Dakle sto se mene tice mozete nastaviti do sutra, ali cinjenice na terenu nikada necete moci izmijeniti. :wink:

Bodkin wrote:inace se busamo time sto mozemo staviti ispred jezika, zraka, planina, mora i riba nacionalni predznak dok se drugi busaju time sto imaju gdp od 30k dolara po glavi ili sto ulazu milijarde u obrazovanje
Aha, a ako vratimo naziv srpsko-hrvatski (ne poznajem nijednog Bosnjaka kojem bi ovo palo na pamet, ali eto - hipoteticki) onda ce nam teci med i mlijeko? Kompletna prica ti ne totalno nepovezana i argumenti, ono - nigdje veze sa vezom. Prica se o bosanskom jeziku a ti spominjes BDP (ili GDP za vas koji ste overseas). Cestitke na argumentaciji. Iduci put kada odlucis da vec gubis vrijeme na diskusiju sa nekim, molim te da se potrudis da napises barem vise od jedne prostoprosirene recenice koja ce imati veze sa onim sto je osoba kojoj repliciras napisala. "Mangupski" komentari radi kojih ti raja tapse po ledjima postaju pateticni kada napunis 22-23. Vidjeces.
:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:

User avatar
JThomas
Posts: 68051
Joined: 24/05/2008 15:01
Location: Sic semper tyrannis

#124 Re: SRPSKO-HRVATSKI JEZIK NIKAD NIJE POSTOJAO

Post by JThomas » 09/03/2012 09:58

razlika u fondu riječi - možda nekih 5%, i to optimistično dajem. a i ovo što koristimo drukčije riječi - razumijemo se i to. ako računamo vještačke konstrukcije tipa okolostomačni držač koje niko u stvarnosti ne koristi možemo ići i do nevjerovatnih desetak posto :D

razlika u gramatici - možda nekih...0.1%. opet vrlo optimistično dajem. a tobože četiri jezika. i normalno da nam se svijet smije.

i jedino što ostaje su istorijsko - politički argumenti, što u potpunosti potvrđuje da je riječ o političkom a ne lingvističkom pitanju.

metronom
Posts: 539
Joined: 13/06/2010 11:20

#125 Re: SRPSKO-HRVATSKI JEZIK NIKAD NIJE POSTOJAO

Post by metronom » 09/03/2012 10:16

Evo i ja se zalazem za zajednicki naziv ovih nasih jezika. Nek se jednostavno zove Bosanski jezik. :D

Locked