Srpsko-bošnjački politički odnosi?! Perspektive?!
-
Fljamurtari
#251 Re: Srpsko-bošnjački politički odnosi?! Perspektive?!
Gledo si previse partizanskih filmova. Bos. kraljevi su bili katolici
- reis1
#252 Re: Srpsko-bošnjački politički odnosi?! Perspektive?!
Zato su dobili kraljevsku krunu od pope tek 1461. godine.Fljamurtari wrote:Gledo si previse partizanskih filmova. Bos. kraljevi su bili katolici
Dugo im je i trajala, do 1463.
-
Fljamurtari
#253 Re: Srpsko-bošnjački politički odnosi?! Perspektive?!
Vatikan ne priznaje ni Kosovo.
Treba vremena dok zelje postanu stvarnost. Tvrtko je u 2 navrata izjavljivao lojalnost ugarskom kralju
Treba vremena dok zelje postanu stvarnost. Tvrtko je u 2 navrata izjavljivao lojalnost ugarskom kralju
-
hAZNADAR
#254 Re: Srpsko-bošnjački politički odnosi?! Perspektive?!
Zive u drzavi istog imena, pricaju bosanski, i zovu se skoro isto. Sve i jedan narod je primijenio i vjeru i obicaje i tradiciju unazad 1000 god. - vidi samo juznu ameriku - i u cemu je poenta tog glupog pitanja. Da nije slucajno da neko muslimanskog imena se ne moze pozivati na historiju banovine Bosne i porijeklo sto me nebi cudilo od nebuloza iz velikosrpske kuhinje.Fljamurtari wrote:Koju tradiciju dijele danasnji Bosnjaci sa Bosnjanima iz vremena bos. kraljevstva?
Uostalom - danas se bosansko srednjovjekovlje slavi i postuje uglavnom kod Bosnjaka. Da nemaju slucajno Srbi u BL ulice, trgove, kasarne, spomenike,... imenovane po Kulinu, Tvrtku,.. ili jednostavno nisu mogli doci na red od svih Nemanjica i Jugovica.
Da ova tema ne ode u rat dvije historiografije, pardon - historiografije i mitomanije - da se drzimo osnovnih fakti.
A to je sto je par likova upravo ovdje dokazalo - srpska zadojenost mitomanijom, koja je osnovni razlog zasto ne moze biti nikakve normalne perspektiva izmedju dva naroda. Ima se i Bosnjacima stosta prebaciti - ali barem ne umisljaju da su visa superiornija vrsta koja ima veca prava na zivot nego drugi.
-
Fljamurtari
#255 Re: Srpsko-bošnjački politički odnosi?! Perspektive?!
Od opsjednutosti "najjacima" nisi primjetio da zene iz Kraljeve Sutjeske i danas imaju obicaj da "padaju" u znak tuge zbog pada bos. kraljevstva.
Zato i kazem da vi postujete samo silu i da ste "novokomponirani"
- reis1
#256 Re: Srpsko-bošnjački politički odnosi?! Perspektive?!
Fljamurtari wrote:Vatikan ne priznaje ni Kosovo.
I sve te izjave je pisao na bosancici, tj. nasoj verziji bugarske pravoslavne cirilice. Predmnjevam da se ovima u Hungariji i Vatikanu kosa dizala na glavi od tih hijeroglifa: cuj slaveni da imaju svoju crkvu i svoje pismo!
- reis1
#257 Re: Srpsko-bošnjački politički odnosi?! Perspektive?!
Pa zene iz kraljeve Sutjeske mogu padati u nesvjest zbog kralja katolika, danas 600 godina poslije, samo zato sto smo im to mi heretici dozvolili.Fljamurtari wrote:Od opsjednutosti "najjacima" nisi primjetio da zene iz Kraljeve Sutjeske i danas imaju obicaj da "padaju" u znak tuge zbog pada bos. kraljevstva.
Kada je kralj Tomasevic poceo petljati s Vatikanom, i na glavi nositi papinu krunu 1461., dobio je sup kartu iz Bosne. Da je sitna dusa nasa hereticka, tako su isto mogle zavrsiti i zene iz kraljeve Sutjeske.
No hvala Bogu da nisu i mi se time ponosimo.
-
Martinez_
#258 Re: Srpsko-bošnjački politički odnosi?! Perspektive?!
Svojatanje Bosne srednjeg veka od strane Bošnjaka je ništa manja mitomanija koja za posledicu nema ništa časniju i moralniju stvar - danas je većina tih ponositih baštinika Kotromanića uverena da su oni jedini autohton bosanski narod a da su Hrvati, a naročito Srbi - dođoši, stranci na njihovoj zemlji.hAZNADAR wrote:Zive u drzavi istog imena, pricaju bosanski, i zovu se skoro isto. Sve i jedan narod je primijenio i vjeru i obicaje i tradiciju unazad 1000 god. - vidi samo juznu ameriku - i u cemu je poenta tog glupog pitanja. Da nije slucajno da neko muslimanskog imena se ne moze pozivati na historiju banovine Bosne i porijeklo sto me nebi cudilo od nebuloza iz velikosrpske kuhinje.Fljamurtari wrote:Koju tradiciju dijele danasnji Bosnjaci sa Bosnjanima iz vremena bos. kraljevstva?
Uostalom - danas se bosansko srednjovjekovlje slavi i postuje uglavnom kod Bosnjaka. Da nemaju slucajno Srbi u BL ulice, trgove, kasarne, spomenike,... imenovane po Kulinu, Tvrtku,.. ili jednostavno nisu mogli doci na red od svih Nemanjica i Jugovica.
Da ova tema ne ode u rat dvije historiografije, pardon - historiografije i mitomanije - da se drzimo osnovnih fakti.
A to je sto je par likova upravo ovdje dokazalo - srpska zadojenost mitomanijom, koja je osnovni razlog zasto ne moze biti nikakve normalne perspektiva izmedju dva naroda. Ima se i Bosnjacima stosta prebaciti - ali barem ne umisljaju da su visa superiornija vrsta koja ima veca prava na zivot nego drugi.
Bošnjačka istoriografska mitomanija je samo nešto okasnila u podnosu na srpsku i hrvatsku. Iste vrednosti su evidentne - nacionalno buđenje jedne verske konfesije koja svoj identitet pronalazi u jednoj srednjevekovnoj državi. Tako su i pravoslavci onomad postali Srbi po nemanjićkoj Srbiji, tako rade i muslimani koji su postali Bošnjaci verujući da su ljiljani isključivo njihovi.
-
Martinez_
#259 Re: Srpsko-bošnjački politički odnosi?! Perspektive?!
Ček ti si heretik neki a ne musliman(ka)?reis1 wrote:Pa zene iz kraljeve Sutjeske mogu padati u nesvjest zbog kralja katolika, danas 600 godina poslije, samo zato sto smo im to mi heretici dozvolili.Fljamurtari wrote:Od opsjednutosti "najjacima" nisi primjetio da zene iz Kraljeve Sutjeske i danas imaju obicaj da "padaju" u znak tuge zbog pada bos. kraljevstva.
Kada je kralj Tomasevic poceo petljati s Vatikanom, i na glavi nositi papinu krunu 1461., dobio je sup kartu iz Bosne. Da je sitna dusa nasa hereticka, tako su isto mogle zavrsiti i zene iz kraljeve Sutjeske.
- Leons
#260 Re: Srpsko-bošnjački politički odnosi?! Perspektive?!
A ček ako neko nije katolik, a njegovo prezime je Bošnjak ili recimo Bošnjaković on nema pravo da slavi bosansko kraljevstvo?Fljamurtari wrote:Od opsjednutosti "najjacima" nisi primjetio da zene iz Kraljeve Sutjeske i danas imaju obicaj da "padaju" u znak tuge zbog pada bos. kraljevstva.
A jesi razmišljao da se vratiš u srednji vijek?
Je li Hrvatima drago što su Osmanlije zaustavile širenje Bosne na dijelove Hrvatske, da bi neke kasnije i izgubila?
Šta da dio stanovništva nije bio islamiziran , misliš da bi se svi na kraju izjasnili kao Hrvati i da bi danas Bosna bila Hrvatska?
Ako smatraš da bi, onda mi molim te navedi neke primjere iz historije , ja samo znam za odnos Bavarska-Njemačka.
- reis1
#261 Re: Srpsko-bošnjački politički odnosi?! Perspektive?!
Srbi i Hrvati (ustvari, da se ne lazemo, bolje receno pravoslavci i katolici) su tek u posljednjih 100-njak godina okusili malo vlasti, pa sad misle da su svu pamet svijeta popili. A fakt je kmetovi bili 1000 godina, sto Madjarima, sto Bizantijcima, sto Rimu, sto Konstantinopolju. Da ne govorimo ovo poslije, Osmalije, Venecija, i sl.Leons wrote:A ček ako neko nije katolik, a njegovo prezime je Bošnjak ili recimo Bošnjaković on nema pravo da slavi bosansko kraljevstvo?Fljamurtari wrote:Od opsjednutosti "najjacima" nisi primjetio da zene iz Kraljeve Sutjeske i danas imaju obicaj da "padaju" u znak tuge zbog pada bos. kraljevstva.
A jesi razmišljao da se vratiš u srednji vijek?
Je li Hrvatima drago što su Osmanlije zaustavile širenje Bosne na dijelove Hrvatske, da bi neke kasnije i izgubila?
Šta da dio stanovništva nije bio islamiziran , misliš da bi se svi na kraju izjasnili kao Hrvati i da bi danas Bosna bila Hrvatska?
Ako smatraš da bi, onda mi molim te navedi neke primjere iz historije , ja samo znam za odnos Bavarska-Njemačka.
Jednostavno ljudi ne znaju upravljati, nemaju tradiciju vlasti. Zato im se raspala i prva i druga Jugoslavija - u krvi - ne znaju vladati. Da puste nama, mi bismo to opet 500 godina vladali, bio bi mir, rad, red, i nikome dlaka s glave ne bi falila. Na kraju ce to i biti tako.
Last edited by reis1 on 27/06/2014 20:58, edited 3 times in total.
- reis1
#262 Re: Srpsko-bošnjački politički odnosi?! Perspektive?!
Martinez_ wrote:Ček ti si heretik neki a ne musliman(ka)?reis1 wrote:Pa zene iz kraljeve Sutjeske mogu padati u nesvjest zbog kralja katolika, danas 600 godina poslije, samo zato sto smo im to mi heretici dozvolili.Fljamurtari wrote:Od opsjednutosti "najjacima" nisi primjetio da zene iz Kraljeve Sutjeske i danas imaju obicaj da "padaju" u znak tuge zbog pada bos. kraljevstva.
Glumpava ti je konstatacija/pitanje...
- Stoner
#263 Re: Srpsko-bošnjački politički odnosi?! Perspektive?!
reis1 wrote:
Srbi i Hrvati su tek u posljednjih 100-njak godina okusili malo vlasti, pa sad misle da su svu pamet svijeta popili. A fakt je kmetovi bili 1000 godina, sto Madjarima, sto Bizantijcima, sto Rimu, sto Konstantinopolju. Da ne govorimo ovo poslije, Osmalije, Venecija, i sl.
Jednostavno ljudi ne znaju upravljati, nemaju tradiciju vlasti. Zato im se raspala i prva i druga Jugoslavija - u krvi - ne znaju vladati. Da puste nama, mi bismo to opet 500 godina vladali, bio bi mir, rad, red, i nikome dlaka s glave ne bi falila.
Pa malo bili bošnjačka raja. To je činjenica. Fraza popilično poznata iz historijskih udžbenika zbog koje nas Hrvati i Srbi često uzimaju na zub...
A za ovo drugo,
Ko mi? Bošnjaci? Kad smo to mi vladali 500 godina i nad kime? Jesi li ti Turčin ? Kako si tako dobro bosanski naučio?
- Hajvan
#264 Re: Srpsko-bošnjački politički odnosi?! Perspektive?!
stoner, stoned , dazed and confused si 
-
Martinez_
#265 Re: Srpsko-bošnjački politički odnosi?! Perspektive?!
reis1 wrote:
Ček ti si heretik neki a ne musliman(ka)?
Glumpava ti je konstatacija/pitanje...[/quote]
Nije. Hvališ se svojim heretizmom, kao i istovremeno izgonom katoličkog kralja ali i tolerancijom prema drugima
- reis1
#266 Re: Srpsko-bošnjački politički odnosi?! Perspektive?!
Stoner wrote:reis1 wrote:
Srbi i Hrvati su tek u posljednjih 100-njak godina okusili malo vlasti, pa sad misle da su svu pamet svijeta popili. A fakt je kmetovi bili 1000 godina, sto Madjarima, sto Bizantijcima, sto Rimu, sto Konstantinopolju. Da ne govorimo ovo poslije, Osmalije, Venecija, i sl.
Jednostavno ljudi ne znaju upravljati, nemaju tradiciju vlasti. Zato im se raspala i prva i druga Jugoslavija - u krvi - ne znaju vladati. Da puste nama, mi bismo to opet 500 godina vladali, bio bi mir, rad, red, i nikome dlaka s glave ne bi falila.
Pa malo bili bošnjačka raja. To je činjenica. Fraza popilično poznata iz historijskih udžbenika zbog koje nas Hrvati i Srbi često uzimaju na zub...
A za ovo drugo,
Ko mi? Bošnjaci? Kad smo to mi vladali 500 godina i nad kime? Jesi li ti Turčin ? Kako si tako dobro bosanski naučio?
Jedan dio moje familije su bili begovi, i na njihovim posjedima su radili kmetovi, koji su bili u vecini slucajeva pravoslavci, a bilo je i muslimana. Analogija je bila otprilike danasnjem poslodavac-radnik. Niko te kmetove nije sprjecavao da odu negdje drugdje, da se prijave u janjicare, da traze sebi novu srecu ako nisu bili zadovoljni - ali im jednostavno nije ni bilo dozvoljeno da na tudjoj zemlji/firmi rade sto hoce. Morali su raditi i dio svoga proizvoda davati poslodavcu a dio drzavi. Isto kao danas sto kada radis moras davati dio poslodavcu a dio drzavi. Ako ti se ne svidja, razligu "gdje ima objesenih komada". Pa to je sasvim normalna stvar.
S druge strane, kada god bi neko od tih radnika imao neki problem, zdravstveni, finansijski, dolazili su mom djedu na prvu adresu (kao i prethodnim generacijama predaka), na sto su im oni uvijek pomagali. Normalno, oni kmetovi koji su sami htjeli postati age i begovi, morali su kao i svako drugi to zaraditi, kroz janjicare, pa spahije, pa age i begove. Morao si ici u rat, ako hoces biti beg. A ako nemas muda ici u rat, onda ti je dovoljno i bit kmet. Simple.
I tako preko 300 godina nikome dlaka s glave falila nije. No posljednjih 100 godina nema vise aga i begova, ali zato ima schutzkora, ustasha, wehrmachta, handschara, cetnika, balista, mudzahedina, milosdrnih andjela, i tako... Dodushe ima i partizana, ali eto, ni oni ne valjaju.
-
Martinez_
#267 Re: Srpsko-bošnjački politički odnosi?! Perspektive?!
Stoner wrote:reis1 wrote:
A za ovo drugo,
Sad je pitanje jesu li svi ti silni i ponosni potomci Kotromanića bili ugnjetavana bošnjačka raja pod Turcima ili pak uvažene age i begovi i punopravni članovi osmanskog društva i poretka.
Pitanje je sad, šta se više isplati za potencirati modernim nacionalistima?
- reis1
#268 Re: Srpsko-bošnjački politički odnosi?! Perspektive?!
Ja koliko znam, a znam dosta, Kotromanici su nastavili na sultanovom dvoru i postoje cak i neke njihove zaduzbine po Istambulu. Njihovi potomci su danas muslimani (to je shokantno za ove novokomponirane bh Hrvate i Srbe, tj. katolike i pravoslavce - koji vuku 1000godisnju tradiciju kmetstva, ne samo u bosanskom ejaletu vec i u kraljevini Bosni).Martinez_ wrote:Stoner wrote:reis1 wrote:
A za ovo drugo,
Sad je pitanje jesu li svi ti silni i ponosni potomci Kotromanića bili ugnjetavana bošnjačka raja pod Turcima ili pak uvažene age i begovi i punopravni članovi osmanskog društva i poretka.
Pitanje je sad, šta se više isplati za potencirati modernim nacionalistima?
A sto je nasmjesnije, za razliku od srednjevijekovne Bosne, gdje nisi mogao nikako promijeniti svoj status kmeta - ako si rodjen kao kmet, ostajao si to do kraja zivota, kao i svi tvoji potomci, osmanski drustveni sistem je bio prilicno tolerantniji - doduse morao si ici u janjicare i muslimane ako si htio postati veleposjednik, beg/aga/grof/lord/baron.
-
hAZNADAR
#269 Re: SDS izlazi na izbore 2014 i osniva odbore u Federaciji B
Ma da u pravu si, Srbi zive na drugom kontinentu, uopce nam nisu nista uzeli i uopce nam ne rade o glavi. Mi inace svi vozimo Mercedese i mozemo slobodno turiti glavu i pijesak a da nam guzica viri.oakville wrote:
Haznadar, počinješ dosadjivati. Koga briga šta srbi smatraju i misle? Šta me u životu briga šta misle srpske babe i djedovi u bespućima romanijskih sela, dok im unuci plešu po splavovima beograda ili žive u inostranstvu? Koga briga? Nemaju oružja, nemaju para, nemaju naroda, imaju samo pogan jezik i taj pogan jezik ti izjednačavaš s politikom i "nepriznavanjem." To je ko kad bi se nasekirao šta mi kaže seljak iz traktora kad prodjem kraj njega kolima. De bogati mani.
Ako ti se ne svidja realnost, idi na erotiku ili viceve gdje se neces dosadjivati.
Ma da, Srbi dakle imaju pravo da se pozivaju na srednjovjekovnu Srbiju, Hrvati na srednjovjekovnu Hrvatsku,.. a Bosnjaci su mitomani kada isto rade za Bosnu. Jedes malo '*****vna mladicu - Bosnjaci ne prisvajaju niciju historiju, zemlju,.. ne pricaju o vjekovnoj bosanskoj zemlji sjeverno od Save ili istocno od Drine i tu je izmedju nas velika razlika. Svakako su vam tomislav, Kresimir, Mutimir, Frankopan, Dusan, Nemanja,... preci - sretno vam sa njima i tom historijom - historija Bosne pripada danas Bosnjacima.Martinez_ wrote: Svojatanje Bosne srednjeg veka od strane Bošnjaka je ništa manja mitomanija koja za posledicu nema ništa časniju i moralniju stvar - danas je većina tih ponositih baštinika Kotromanića uverena da su oni jedini autohton bosanski narod a da su Hrvati, a naročito Srbi - dođoši, stranci na njihovoj zemlji.
Bošnjačka istoriografska mitomanija je samo nešto okasnila u podnosu na srpsku i hrvatsku. Iste vrednosti su evidentne - nacionalno buđenje jedne verske konfesije koja svoj identitet pronalazi u jednoj srednjevekovnoj državi. Tako su i pravoslavci onomad postali Srbi po nemanjićkoj Srbiji, tako rade i muslimani koji su postali Bošnjaci verujući da su ljiljani isključivo njihovi.
Interesantna je stvar da cim se prosjecan Srbin javi na temu o politici - pocne se rabiti historija, turci, prevjere,..... kazem ja - ispran i izmanipulisan narod zadojen mitovima i mrznjom - nebi spominjali historiju da ne nastoje nas poniziti i prikazati manje vrijednim.
-
Martinez_
#270 Re: Srpsko-bošnjački politički odnosi?! Perspektive?!
Imaš stablo Kotromanića te dokaz da ga nasleđuju neki muslimani danas?reis1 wrote: Ja koliko znam, a znam dosta, Kotromanici su nastavili na sultanovom dvoru i postoje cak i neke njihove zaduzbine po Istambulu. Njihovi potomci su danas muslimani (to je shokantno za ove novokomponirane bh Hrvate i Srbe, tj. katolike i pravoslavce - koji vuku 1000godisnju tradiciju kmetstva, ne samo u bosanskom ejaletu vec i u kraljevini Bosni).
A sto je nasmjesnije, za razliku od srednjevijekovne Bosne, gdje nisi mogao nikako promijeniti svoj status kmeta - ako si rodjen kao kmet, ostajao si to do kraja zivota, kao i svi tvoji potomci, osmanski drustveni sistem je bio prilicno tolerantniji - doduse morao si ici u janjicare i muslimane ako si htio postati veleposjednik.
Onaj gore napisa kako Srbi boluju od manije superiornosti a pogle ovaj post o tisućgodišnjem srpsko-hrvatskom kmetstvu i bošnjačkom noblesu
-
Martinez_
#271 Re: SDS izlazi na izbore 2014 i osniva odbore u Federaciji B
hAZNADAR wrote: Ma da, Srbi dakle imaju pravo da se pozivaju na srednjovjekovnu Srbiju, Hrvati na srednjovjekovnu Hrvatsku,.. a Bosnjaci su mitomani kada isto rade za Bosnu. Jedes malo '*****vna mladicu - Bosnjaci ne prisvajaju niciju historiju, zemlju,.. ne pricaju o vjekovnoj bosanskoj zemlji sjeverno od Save ili istocno od Drine i tu je izmedju nas velika razlika. Svakako su vam tomislav, Kresimir, Mutimir, Frankopan, Dusan, Nemanja,... preci - sretno vam sa njima i tom historijom - historija Bosne pripada danas Bosnjacima.
Interesantna je stvar da cim se prosjecan Srbin javi na temu o politici - pocne se rabiti historija, turci, prevjere,..... kazem ja - ispran i izmanipulisan narod zadojen mitovima i mrznjom - nebi spominjali historiju da ne nastoje nas poniziti i prikazati manje vrijednim.
Nisi shvatio, hrvatsko i srpsko pozivanje na srednjevekovnu Hrvatsku i Srbiju je isto tako mitomanija, samo stara 200 godina dok je bošnjačka mitomanija novijeg datuma.
U osmanskom sistemu su e ljudi delili po veri. Male su šanse da su Bošnjaci ostali Bošnjaci kao i svi drugi da su zadržali svoje. Već je osmanski sistem prepoznavao samo konfesije. I svi pravoslavci su u vreme svog osvešćivanja identitetski se vezali za Nemanjiće. To je dakle bio mit pogodan za nacionalno buđenje i mobilizaciju za progon Turaka.
To isto rade Bošnjaci danas. Važno je dokazati da su oni jedini autohton narod Bosne da bi Bosna sutra i formalno postala nacionalna bošnjačka država. Mit u političke svrhe.
Razlika je hronološka, i to su činjenice, a ne vrednosna. Ničiji mit nije lepši i časniji od onog drugog. Ti pak smatraš da jeste pa zapravo si ti isti kao srpski i hrvatski nacionalisti koji veruju da su oni srbovali i hrvatovali od stoleća sedmog
Današnji Bošnjaci nisu potomci stanovnika srednjevekovne Bosne već islamiziranih Slovena iz Bosne, Srbije i Crne Gore koji su se sa buđenjem srpsko-crnogorskog ncionalizma povukli u Bosnu. I delova Hrvatske pa čak i Mađarske iz kojih je islam proterao još Eugen Savojski
- Stoner
#272 Re: SDS izlazi na izbore 2014 i osniva odbore u Federaciji B
Martinez_ wrote:
Današnji Bošnjaci nisu potomci stanovnika srednjevekovne Bosne već islamiziranih Slovena iz Bosne, Srbije i Crne Gore koji su se sa buđenjem srpsko-crnogorskog ncionalizma povukli u Bosnu. I delova Hrvatske pa čak i Mađarske iz kojih je islam proterao još Eugen Savojski
Dakle, ako današnji Bošnjaci nisu potomci stanovnika srednjovijekovne Bosne a to isto stanovništvo nije propalo u zemlju, odnosno potomke moraju imati onda pretpostavljam da su njihovi potomci , naravno, Srbi. Jel tako?
-
Martinez_
#273 Re: SDS izlazi na izbore 2014 i osniva odbore u Federaciji B
Stoner wrote:Martinez_ wrote:
Dakle, ako današnji Bošnjaci nisu potomci stanovnika srednjovijekovne Bosne a to isto stanovništvo nije propalo u zemlju, odnosno potomke moraju imati onda pretpostavljam da su njihovi potomci , naravno, Srbi. Jel tako?
Nisu ni Srbi. Ili su i Srbi i Bošnjaci i Hrvati.
Drugim rečima - ne zna se.
Musliman kojeg je Karađorđe proterao iz Srbije u Bosnu nije mogao biti Bošnjak u srednjem veku.
- reis1
#274 Re: Srpsko-bošnjački politički odnosi?! Perspektive?!
Martinez_ wrote:Imaš stablo Kotromanića te dokaz da ga nasleđuju neki muslimani danas?reis1 wrote: Ja koliko znam, a znam dosta, Kotromanici su nastavili na sultanovom dvoru i postoje cak i neke njihove zaduzbine po Istambulu. Njihovi potomci su danas muslimani (to je shokantno za ove novokomponirane bh Hrvate i Srbe, tj. katolike i pravoslavce - koji vuku 1000godisnju tradiciju kmetstva, ne samo u bosanskom ejaletu vec i u kraljevini Bosni).
A sto je nasmjesnije, za razliku od srednjevijekovne Bosne, gdje nisi mogao nikako promijeniti svoj status kmeta - ako si rodjen kao kmet, ostajao si to do kraja zivota, kao i svi tvoji potomci, osmanski drustveni sistem je bio prilicno tolerantniji - doduse morao si ici u janjicare i muslimane ako si htio postati veleposjednik.
Onaj gore napisa kako Srbi boluju od manije superiornosti a pogle ovaj post o tisućgodišnjem srpsko-hrvatskom kmetstvu i bošnjačkom noblesu
Nemam stablo, ali prilicno sam siguran da ce danasnja nauka joz za nasih zivota pokazati da su potomci svih tih srednjevijekovnih feudalnih obitelji koje su zavrsile u Osmanskom carstvu... Nemaljica, Brankovica, Kotromanica, Kosaca..., da su njihovi potomci danas - muslimani.
Ipak je to written in a DNA, a to je malo jaci fakt od guslarskih epova. Tek to ce biti sokantno za gusle-kalchr.
- reis1
#275 Re: SDS izlazi na izbore 2014 i osniva odbore u Federaciji B
Martinez_ wrote:Stoner wrote:Martinez_ wrote:
Nisu ni Srbi. Ili su i Srbi i Bošnjaci i Hrvati.
Drugim rečima - ne zna se.
Musliman kojeg je Karađorđe proterao iz Srbije u Bosnu nije mogao biti Bošnjak u srednjem veku.
To ti nije bila tada Srbija i Bosna, vec Smederevski sandzak koji je bio dio Rumelijskog ejaleta i Bosanski ejalet. Just to say...