Srpski spomenik sa bismilom i kopijom teksta iz Potočara

zunazu

#1 Srpski spomenik sa bismilom i kopijom teksta iz Potočara

Post by zunazu »

OK, nije da mi nije jasno koliko je falsifikata u cijelom srpskom postojanju, od brutalno pokradenih elemenata kulture, običaja, jezika... od susjeda, bližih i daljih... ali ovo je toliko drsko, bezobrazno i neljudski da je jednostavno malo reći sramota ili dno dna.

Originalni tekst spomenika u Srebrenici je dio iz dove bivšeg reisa Cerića.

Taj, od riječi do riječi prekopiran tekst, sve uz bismilu, stavili su na srpski spomenik žrtvama hrvatske vojske u selu Paulin Dvor kod Osijeka.

Image
problemnatravunu

#2 Re: Srpski spomenik sa bismilom i kopijom teksta iz Potočara

Post by problemnatravunu »

Šta reći, osim da je tekst jak i univerzalan, tako da me čudi da nije još češće korišten!
arzuhal

#3 Re: Srpski spomenik sa bismilom i kopijom teksta iz Potočara

Post by arzuhal »

Šta ti je, čovječe? Šta je, bolan, dno dna i neljudski, šta pričaš? Evo ti neke suštinske poveznice Srebrenice i Paulinog Dvora (bez da sve to izjednačavamo do kraja):

- "osveta Turcima za bunu dahija"/osveta civilima srpske nacionalnosti zbog pogibije saborca (u granatiranju);
- nemilosrdna egzekucija rafalima, bombama;
- prebacivanje leševa i pokušaji sakrivanja zločina, podržano i koordinirano od strane časnika vojske, policije i obavještajnih struktura;
- ...

To ja ne vidim kao pokušaj falsficiranja nego izraz muke.
zunazu

#4 Re: Srpski spomenik sa bismilom i kopijom teksta iz Potočara

Post by zunazu »

arzuhal wrote:To ja ne vidim kao pokušaj falsficiranja nego izraz muke.
Tvoje pravo.

Da je neko u Potočarima podigao spomenik sa židovskom molitvom i prepisom sa spomenika žrtvama holokausta, ja bih kroz zemlju propao.

Danas očigledno ništa nema nikakvu vrijednost, obraz i ljudi najmanje.
arzuhal

#5 Re: Srpski spomenik sa bismilom i kopijom teksta iz Potočara

Post by arzuhal »

zunazu wrote:
arzuhal wrote:To ja ne vidim kao pokušaj falsficiranja nego izraz muke.
Tvoje pravo.

Da je neko u Potočarima podigao spomenik sa židovskom molitvom i prepisom sa spomenika žrtvama holokausta, ja bih kroz zemlju propao.

Danas očigledno ništa nema nikakvu vrijednost, obraz i ljudi najmanje.
Ja razmišljam kao musliman, to mene handri i ograničava.
svi u napad

#6 Re: Srpski spomenik sa bismilom i kopijom teksta iz Potočara

Post by svi u napad »

Dragi Zunazu moram priznati da sam razocaran s tobom. :roll: Otkud ti pravo da razmisljas i postavljas pitanja i sto je najgora ti usporedjujes neke stvari. Kao prvo zamjenio si teze. Najstariji narod na svijetu koji je nastao prije ameba je podigao ovaj spomenik prije Isusa tako da je Srebrenica kopija tog spomenika. :izet: Jos kad uzmes Vucicevu teoriju da jedan Srbin vrijedi 100 Muslimana znas li ti onda izracunati koliko je to zrtava na srpskoj strani.
Jos nesto si zaboravio. Eto podigose spomenik u ustaskoj i neciviliziranoj Hrvatskoj. Hajd nek neki spomenik podignu Bosnjaci u znak sjecanja u manjem "demokratskom" entitetu. Smije li iko i pomisliti na to? Nego ziv ti meni bio al brate uzmimi malo "prave" srpske istorije, obrazuj se pa onda ko Dzevdo postanes expert i diskutuhes sa cinjenicama a ne ovako sa nekim foto sopovima uznemiravas svijet. :izet: :D
dr socrates

#7 Re: Srpski spomenik sa bismilom i kopijom teksta iz Potočara

Post by dr socrates »

Ovaj lik što je postavio temu toliko je potresen natpisom na nadgrobnom spomeniku u Hrvatskoj da zbog toga nije mogao ni da spava već je u ranu zoru morao da podjeli svoje duševne boli.
To što je neko nekome podvalio natpis na spomeniku(sigurno ne dobronamjerno)nije razlog za nesanicu,a ako je ovaj bizaran događaj toliko potresao postavljača teme onda mogu samo da konstatujem sa žaljenjem da se radi o patološkom šovinisti.
Nije mu lako,samilostivi Bog mu podario Srbe za komšije!
¤ jelena ¤

#8 Re: Srpski spomenik sa bismilom i kopijom teksta iz Potočara

Post by ¤ jelena ¤ »

dr socrates wrote: To što je neko nekome podvalio natpis na spomeniku(sigurno ne dobronamjerno)
De nam malo ovu podvalu i nedobru namjeru pojasni...

Šta je nedobronamjerno...iliti zlonamjerno... u ovom slučaju? Sadržaj natpisa na spomeniku?

I... ko je, konkretno, žrtva te podvale?

:-)
insomnia78

#10 Re: Srpski spomenik sa bismilom i kopijom teksta iz Potočara

Post by insomnia78 »

Ovo je sramota
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#11 Re: Srpski spomenik sa bismilom i kopijom teksta iz Potočara

Post by pici »

blago receno uzas
drunken tiger

#12 Re: Srpski spomenik sa bismilom i kopijom teksta iz Potočara

Post by drunken tiger »

Čuj ti molim te njemu smeta što je isti tekst za žrtve jedne i druge religijske ili nacionalne pripadnosti. Ovdje jedino što je užasno je to što ti malo tukneš na fašizam. Malo. Ono kao da ima razlike između biti malo fašista i biti fašista.
insomnia78

#13 Re: Srpski spomenik sa bismilom i kopijom teksta iz Potočara

Post by insomnia78 »

Al fakat im bismilu podmetnuli :lol:
Matzan

#14 Re: Srpski spomenik sa bismilom i kopijom teksta iz Potočara

Post by Matzan »

Image
uglavnomja

#15 Re: Srpski spomenik sa bismilom i kopijom teksta iz Potočara

Post by uglavnomja »

Matzan wrote:Image
tantijeme reisu :thumbup:
Radar71

#16 Re: Srpski spomenik sa bismilom i kopijom teksta iz Potočara

Post by Radar71 »

Prod'o reis autorska prava.
arzuhal

#17 Re: Srpski spomenik sa bismilom i kopijom teksta iz Potočara

Post by arzuhal »

Jedini razlog ili slučaj zbog kojeg bih ja osobno imao nešto protiv da se na spomen-ploči nevino ubijenim u Paulinom Dvoru nađe dova za srebreničke žrtve bio bi taj da se njene riječi ne zloupotrebljavaju temeljeći to na jednoj laži, na jednom lažnom tumačenju i shvatanju, na izvrtanju istine, odnosno fašističkom spinu. Naime, kada su prvi put riječi ove dove izgovorene u Srebrenici, kada se čulo neka osveta bude pravda, neki srpski fašisti su namah povikali i počeli da telale kako reis Cerić poziva i priprema muslimane na osvetu i pokolj nad Srbima. Dok će svaka normalna i razumna osoba - što iz samih riječi, što iz konteksta cijele dove - razumjeti da se tu, ustvari, odbacuje princip slijepe osvete i na njeno mjesto postavlja princip pravde i zahtjev za pravičnosti, bolesni umovi su to izokrenuli i namjerno protumačili pogrešno: samo sveteći se, samo u osveti nad Srbima, naći ćemo pravdu!

A ja uopće ne vjerujem ni sekunde da bi to, dakle ta i takva fašistička logika koja prikriveno smjera na buduću osvetu, bio razlog korištenja riječi iz srebreničke dove na spomen-ploči u Paulinom Dvoru, nego su razlozi drukčije prirode protiv čega nemam i ne mogu imati ništa protiv.
Edin H.

#18 Re: Srpski spomenik sa bismilom i kopijom teksta iz Potočara

Post by Edin H. »

arzuhal wrote:Jedini razlog ili slučaj zbog kojeg bih ja osobno imao nešto protiv da se na spomen-ploči nevino ubijenim u Paulinom Dvoru nađe dova za srebreničke žrtve bio bi taj da se njene riječi ne zloupotrebljavaju temeljeći to na jednoj laži, na jednom lažnom tumačenju i shvatanju, na izvrtanju istine, odnosno fašističkom spinu. Naime, kada su prvi put riječi ove dove izgovorene u Srebrenici, kada se čulo neka osveta bude pravda, neki srpski fašisti su namah povikali i počeli da telale kako reis Cerić poziva i priprema muslimane na osvetu i pokolj nad Srbima. Dok će svaka normalna i razumna osoba - što iz samih riječi, što iz konteksta cijele dove - razumjeti da se tu, ustvari, odbacuje princip slijepe osvete i na njeno mjesto postavlja princip pravde i zahtjev za pravičnosti, bolesni umovi su to izokrenuli i namjerno protumačili pogrešno: samo sveteći se, samo u osveti nad Srbima, naći ćemo pravdu!

A ja uopće ne vjerujem ni sekunde da bi to, dakle ta i takva fašistička logika koja prikriveno smjera na buduću osvetu, bio razlog korištenja riječi iz srebreničke dove na spomen-ploči u Paulinom Dvoru, nego su razlozi drukčije prirode protiv čega nemam i ne mogu imati ništa protiv.
"Neka osveta bude pravda" i jeste poziv na osvetu.

Ali da je receno - "neka pravda bude osveta" - bi po meni bio poziv na principe pravde i pravicnosti.
channel10

#19 Re: Srpski spomenik sa bismilom i kopijom teksta iz Potočara

Post by channel10 »

Edine, nesto si ti to pobrkao...
insomnia78

#20 Re: Srpski spomenik sa bismilom i kopijom teksta iz Potočara

Post by insomnia78 »

Nije, nije. Ne brini ti
channel10

#21 Re: Srpski spomenik sa bismilom i kopijom teksta iz Potočara

Post by channel10 »

Ili je do mene: Milose, nesto si ti to pobrkao :D
Nadzornik

#22 Re: Srpski spomenik sa bismilom i kopijom teksta iz Potočara

Post by Nadzornik »

Ja sam iznenadjen i uvrijedjen.
LBVIEW

#23 Re: Srpski spomenik sa bismilom i kopijom teksta iz Potočara

Post by LBVIEW »

Ma "Edin" zna, prico mu djed...
Drvosjeca iz Dejcica

#24 Re: Srpski spomenik sa bismilom i kopijom teksta iz Potočara

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Edin H. wrote:
arzuhal wrote:Jedini razlog ili slučaj zbog kojeg bih ja osobno imao nešto protiv da se na spomen-ploči nevino ubijenim u Paulinom Dvoru nađe dova za srebreničke žrtve bio bi taj da se njene riječi ne zloupotrebljavaju temeljeći to na jednoj laži, na jednom lažnom tumačenju i shvatanju, na izvrtanju istine, odnosno fašističkom spinu. Naime, kada su prvi put riječi ove dove izgovorene u Srebrenici, kada se čulo neka osveta bude pravda, neki srpski fašisti su namah povikali i počeli da telale kako reis Cerić poziva i priprema muslimane na osvetu i pokolj nad Srbima. Dok će svaka normalna i razumna osoba - što iz samih riječi, što iz konteksta cijele dove - razumjeti da se tu, ustvari, odbacuje princip slijepe osvete i na njeno mjesto postavlja princip pravde i zahtjev za pravičnosti, bolesni umovi su to izokrenuli i namjerno protumačili pogrešno: samo sveteći se, samo u osveti nad Srbima, naći ćemo pravdu!

Ali da je receno - "neka pravda bude osveta" - bi po meni bio poziv na principe pravde i pravicnosti.
:mrgreen: :lol:

Jbt. šta je ovo dans, onaj Tesla na temi o žičari pita neke osnove fizike i mašinstva, ovaj polupro lončiče dibidus...nešto sa današnjim danaom ne valja. :lol:
LBVIEW

#25 Re: Srpski spomenik sa bismilom i kopijom teksta iz Potočara

Post by LBVIEW »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Edin H. wrote:

:mrgreen: :lol:

Jbt. šta je ovo dans, onaj Tesla na temi o žičari pita neke osnove fizike i mašinstva, ovaj polupro lončiče dibidus...nešto sa današnjim danaom ne valja. :lol:
Ma ko bi se logikom jos zamarao, bitno je da se kaze nesto u srpsku korist.
Locked