srpski proizvod
- IBM
#1 srpski proizvod
Po cemu je Srbija poznata, u smislu hrane, pica? na internetu gledam kazu cevapi, jasta radi, to je bosansko! ali fakat da li Srbija ima neki trademark kao npr. u turskoj "turkish delight"...???
-
legendo_moja
#2 Re: srpski proizvod
Leskovačka pljeskavica.
(Čvarci, kavurma, ovo-ono)
(Čvarci, kavurma, ovo-ono)
- JThomas
#4 Re: srpski proizvod
leskovačka mućkalica, punjene pljeskavice, leskovački uštipci (od mesa
), urnebes salata, karađorđeva šnicla, čvarci i kavurma (mada opet sličnih stvari ima širom svijeta), u vojvodini paprikaši (al to je opet mađarsko...)
-
legendo_moja
#5 Re: srpski proizvod
Ovu karađorđevu šniclu u Zagrebu zovu zagrebački odrezak, a u Mostaru Karađozbegova šnicla.JThomas wrote:leskovačka mućkalica, punjene pljeskavice, leskovački uštipci (od mesa), urnebes salata, karađorđeva šnicla, čvarci i kavurma (mada opet sličnih stvari ima širom svijeta), u vojvodini paprikaši (al to je opet mađarsko...)
(čvarci i kavurma)
- dalmatinka
#6 Re: srpski proizvod
Užički kajmak, šljivovica, Plazma keks...
-
callmethebreeeze
#7 Re: srpski proizvod
na kosovu skenderbegova, ako me sjecanje ne vara.legendo_moja wrote:Ovu karađorđevu šniclu u Zagrebu zovu zagrebački odrezak, a u Mostaru Karađozbegova šnicla.JThomas wrote:leskovačka mućkalica, punjene pljeskavice, leskovački uštipci (od mesa), urnebes salata, karađorđeva šnicla, čvarci i kavurma (mada opet sličnih stvari ima širom svijeta), u vojvodini paprikaši (al to je opet mađarsko...)
(čvarci i kavurma)
doduse, ne zaboravimo preukusnu sremsku kobasicu. jedna od popularnijih, stranih u svedskoj.
- JThomas
#8 Re: srpski proizvod
al je ipak koliko sam čitao izmišljena u srbiji...
a najjači je naziv "devojački san"

a najjači je naziv "devojački san"
- Ahmmed
#9 Re: srpski proizvod
IBM wrote:Po cemu je Srbija poznata, u smislu hrane, pica? na internetu gledam kazu cevapi, jasta radi, to je bosansko! ali fakat da li Srbija ima neki trademark kao npr. u turskoj "turkish delight"...???
Ćevapi nisu bosansko jelo. Jedino autentično bosansko jelo je bosanski lonac
- Ahmmed
#11 Re: srpski proizvod
chuchumbamayumbe wrote:Sljivovica
Način spravljanja stigao preko Osmanlija
- dalmatinka
#12 Re: srpski proizvod
Čije je "slatko" - ono ukuhano voće ili ružine latice da ti zubi otpadnu? To sam obožavala kao dijete kad bi mi donijeli susjedi vikendaši iz Srbije. 
-
callmethebreeeze
#13 Re: srpski proizvod
a bog zna odakle su turci pokupili recepte. toliko je kretanja ljudi i vojski bilo kroz istoriju da malo ko zna sta je cije. ja mislim da je skroz budalasto raspravljati na ovu temu. na jednoj drugoj diskusiji sam napisao da svedjani smatraju sarmu svojom tradicionalnom hranom.

-
callmethebreeeze
#14 Re: srpski proizvod
to se jede i kod nas u bosni. ja sam isao na sijela s mojom nanom i cesto bi to jeli. znam da se sluzilo u finim kristalnim posudama i uz to casa vode. toliko sadrzi scera da bi i mrtvog insana ozivjelo.dalmatinka wrote:Čije je "slatko" - ono ukuhano voće ili ružine latice da ti zubi otpadnu? To sam obožavala kao dijete kad bi mi donijeli susjedi vikendaši iz Srbije.
- chuchumbamayumbe
#15 Re: srpski proizvod
Sve je stiglo "odnekle", a ako krenemo u proslost, onda sve potice od ameba i paramecijuma, tako nekako...Ahmmed wrote:chuchumbamayumbe wrote:Sljivovica
Način spravljanja stigao preko Osmanlijakao i naziv rakija
Mozda bi mogao da se u srbijanske proizvode svrstaju i Zlatiborska pecenica ili prsuta, Zlatiborski kajmak?!
-
callmethebreeeze
#16 Re: srpski proizvod
uzicki prsut. cije je to?chuchumbamayumbe wrote:Sve je stiglo "odnekle", a ako krenemo u proslost, onda sve potice od ameba i paramecijuma, tako nekako...Ahmmed wrote:chuchumbamayumbe wrote:Sljivovica
![]()
Mozda bi mogao da se u srbijanske proizvode svrstaju i Zlatiborska pecenica ili prsuta, Zlatiborski kajmak?!
- chuchumbamayumbe
#17 Re: srpski proizvod
Osmanlijsko, ko da gledam!callmethebreeeze wrote:uzicki prsut. cije je to?chuchumbamayumbe wrote:Sve je stiglo "odnekle", a ako krenemo u proslost, onda sve potice od ameba i paramecijuma, tako nekako...Ahmmed wrote:
![]()
![]()
![]()
-
callmethebreeeze
#18 Re: srpski proizvod
ja cesto o razmisljam o tome kako smo mi ex-yugosloveni, da smo imali vise pameti, mogli nase produkte plasirati na svjetsko trziste. meni kao laiku nasa suhotina, dalmatinska, srbijanska, bosanska, i domace rakije nisu recimo nista gore od italijanskih i spanskih.
cevapi, pljeskavice, ajvar, i slicno, sve je to moglo ici k'o halva. doduse, dosta ovih produkta ima za kupiti na zapadu, ali to se sve reklamira kao neka vrsta niskobudzetne hrane. a to je steta. pogotovo bi se suhotina mogla prodavati kao nesto eksluzivnije.
cevapi, pljeskavice, ajvar, i slicno, sve je to moglo ici k'o halva. doduse, dosta ovih produkta ima za kupiti na zapadu, ali to se sve reklamira kao neka vrsta niskobudzetne hrane. a to je steta. pogotovo bi se suhotina mogla prodavati kao nesto eksluzivnije.
- Ahmmed
#19 Re: srpski proizvod
Ma slatki ste vi meni.
Veći dio onog što ste nabrojali jeste došlo preko Osmanlija.I famozno "slatko", pride.
I da ste nabrajali stvari koje su došle preko Grka ili Austrijanaca, rado bih napisao da je nešto grčkog ili austrijskog porijekla. Svakako, ako potjeramo u prošlost, hoćemo doći do ameba i paramecijuma, ali to je već svakako srpsko, zar ne chuchumba?
I ja zaista nisam kriv što su stvari koje ste nabrojali, na ove prostore došle preko Osmanlija, ma koliko da nije riječ o originalnim osmansko-turskim proizvodima. Recimo rakija. Nju su donijeli Osmanlije, a foru su pokupili od Arapa...Ups, izvinjavam se što pominjem Arape, znam da će se neki uvrijediti
I na kraju, zaista se izvinjavam svim forumašima koje vrijeđa samo pominjanje Osmanlija, odnosno Turaka....Žao mi je što sam povrijedio vaše emocije....
I na kraju, zaista se izvinjavam svim forumašima koje vrijeđa samo pominjanje Osmanlija, odnosno Turaka....Žao mi je što sam povrijedio vaše emocije....
-
callmethebreeeze
#20 Re: srpski proizvod
'ajde, nemoj da si preosjetljiv.Ahmmed wrote:Ma slatki ste vi meni.Veći dio onog što ste nabrojali jeste došlo preko Osmanlija.I famozno "slatko", pride.
I da ste nabrajali stvari koje su došle preko Grka ili Austrijanaca, rado bih napisao da je nešto grčkog ili austrijskog porijekla. Svakako, ako potjeramo u prošlost, hoćemo doći do ameba i paramecijuma, ali to je već svakako srpsko, zar ne chuchumba?
I ja zaista nisam kriv što su stvari koje ste nabrojali, na ove prostore došle preko Osmanlija, ma koliko da nije riječ o originalnim osmansko-turskim proizvodima. Recimo rakija. Nju su donijeli Osmanlije, a foru su pokupili od Arapa...Ups, izvinjavam se što pominjem Arape, znam da će se neki uvrijediti
![]()
meni je jedan rodjak pricao da je citao kako je u 17.om stoljecu citao da je sarajevo bilo bogato ascinicama i da je svaka imala veliki broj na meniju i ja licno jako volem tu hranu.
ovu priliku zelim iskoristiti da se zahvalim osamanskoj braci sto su nas ucinili ishranu raznovrsnijom.
-
Lesli Eldridž
- Ahmmed
#22 Re: srpski proizvod
Nisam preosjetljivcallmethebreeeze wrote:'ajde, nemoj da si preosjetljiv.Ahmmed wrote:Ma slatki ste vi meni.Veći dio onog što ste nabrojali jeste došlo preko Osmanlija.I famozno "slatko", pride.
![]()
![]()
![]()
![]()
meni je jedan rodjak pricao da je citao kako je u 17.om stoljecu citao da je sarajevo bilo bogato ascinicama i da je svaka imala veliki broj na meniju i ja licno jako volem tu hranu.
ovu priliku zelim iskoristiti da se zahvalim osamanskoj braci sto su nas ucinili ishranu raznovrsnijom.
![]()
![]()
- tamara*
#23 Re: srpski proizvod
Mineralna voda "Knjaz Miloš", srpska šnita, proja, kačamak...slatko od kupina, slatko od oljuštenih bijelih šljiva sa umetnutom jezgrom oraha...
- Arc_Angel
#24 Re: srpski proizvod
Ahmmed wrote:Ma slatki ste vi meni.Veći dio onog što ste nabrojali jeste došlo preko Osmanlija.I famozno "slatko", pride.
![]()
vidi ocigledno ne znas bas nesto puno o kulinarstvu i njegovom razvoju.
mnogo stvari je ovdje doslo od osmanlija ali nije ostalo u izvornom obliku, evo za primjer cu ti reci samo da kada su prvi turci dosli na prostore balkana ponijeli su i svoju kuhinju, medjutim zbog same udaljenosti od maticne zemlje poceli su da rzvijau i spremaju hranu sa onim sto su imali, posebno zbog toga sto su ovdje zime puno hladnije i izrazenije nego u njihovj drzvati , tako recimo kada se u istanbulu poceo koristiti puter, i maslinovo ulje ljudi su ovdje i dalje koristi maslo te se kroz vrijeme razvila citava jedna nova kuhinja koja je puno drugacija od originalne, ako cemo vec da cjepidlacimo u turskoj nepostoji burek kao sto ga mi ovdje znamo, kao ni ćevapi, niti kolači.
a sto se tice leskovačkog rostilja ako nisi probao nemoj da komentarises o necemu sto je fantasticno i sto je nadaleko poznato, kao što je i njihova rakija puno drugacija od ove ovdje jer su recimo šljive drugacije sorte i na drugacijem zemljistu ai puno se vise paznje pridaje kalemljenju, i samoj obradi i zastiti vocki.
srpska kuhinja je podjednko originalna kao i bosanska
zato nemoj molim te da skrece temu i budi fin sagovornik
-
delightful
#25 Re: srpski proizvod
pokusajte da ne zachatate bas svaku temu, molim vas.
sta mislite da se pasta-restorani prozovu kineskim ili da se pizzerije prozovu arapskim restoranima?!
ne trazite dlaku u jajetu, cistunstva vam...
kako bi bilo divno da se ovakva pedantnost i zelja za istinom prenose na sve ostalo.
sta mislite da se pasta-restorani prozovu kineskim ili da se pizzerije prozovu arapskim restoranima?!
ne trazite dlaku u jajetu, cistunstva vam...
kako bi bilo divno da se ovakva pedantnost i zelja za istinom prenose na sve ostalo.