I uvijek će biti ljudi koji ne razmišljaju kao većina ali to ne mjenja suštinu. Jedna lasta ne čini proljeće. Hvatanje za pojedince je samo zamajavanje naroda i okretanje glave od suštine.Bourne wrote:Jos uvijek ima dobrih, normalnih ljudi koji nisu zadojeni veliko srpskom politikom
Srpski narod u BiH
-
bicebolje
#76 Re: Srpski narod u BiH
-
Salonski Kriticar
#77 Re: Srpski narod u BiH
Ono sto iz bosnjackog ugla izgleda kao velikosrpska politika u BiH, iz ugla stanovnika RS je cisti strah i nepovjerenje. Razgovarajuci sa prijateljima iz Banjaluke vidio sam da se oni iskreno plase situacije u kojoj bi brojcana nadmoc Bosnjaka odlucivala o svemu u drzavi. Svaki put spomenu referendum i proglasenje nezavisnosti. Smatraju da je to bila lekcija koju su naucili i otad ne vjeruju nicemu sto dolazi iz Sarajeva, odnosno, prijedlozima bosnjackih politicara. Banjalucki oprez dodatno pojacava stalna kuknjava Hrvata kako ih preglasavaju u Federaciji BiH.
- and
#78 Re: Srpski narod u BiH
plašljiv neki narod.Salonski Kriticar wrote:Ono sto iz bosnjackog ugla izgleda kao velikosrpska politika u BiH, iz ugla stanovnika RS je cisti strah i nepovjerenje. Razgovarajuci sa prijateljima iz Banjaluke vidio sam da se oni iskreno plase situacije u kojoj bi brojcana nadmoc Bosnjaka odlucivala o svemu u drzavi. Svaki put spomenu referendum i proglasenje nezavisnosti. Smatraju da je to bila lekcija koju su naucili i otad ne vjeruju nicemu sto dolazi iz Sarajeva, odnosno, prijedlozima bosnjackih politicara. Banjalucki oprez dodatno pojacava stalna kuknjava Hrvata kako ih preglasavaju u Federaciji BiH.
a strah su liječili na pragama,haubicama i pucajući zarobljenim civilima u leđa?
-
hercegovac_pravi
#79 Re: Srpski narod u BiH
osa wrote:vrlo se često kroz medije protežu teze da su srbi najveći gubitnici prošlog rata, a čiji sam i ja pobornik, evo jedno mišljenje koje me moram priznati zaintrigiralo jer nikad nisam razmišljao na ovaj način, mišljenje je jednog hrvata iz bih..
"To je posve logično. Srbi imaju autokefalnu srpsku pravoslavnu Crkvu. Srpska pravoslavna crkva i njeno djelovanje oduvijek su od pojave Svetog Save i njegovog "ustoličenja" kao vrhovnog srpskog sveca bili promotori srpskih nacionalnih ideja i njihov integrativni faktor.
Srpski patrijarsi nisu nikada ni morali biti korektivi ili kritičari srpske politike. Oni su njeni suštinski ideolozi i pomoćna poluga u ostvarivanju srpskih nacionalnih ciljeva. U jednom od svojih povijesnih ogleda Ivo Pilar ali i recentni Noel Malcolm govore o tome kako se srpska država konstantno širi od kada su Srbi “dobili” Svetog Savu.
Širenjem pravoslavlja širila se paralelno i ideja srpske nacije. Iako se Antisrbi vesele vicu o Srbiji kao Nokiji koja postaje sve manja, stvarnost je zapravo potpuno suprotna. Srbi u povijesti nikada nisu imali veću državu. Mislim na stvarnu kontrolu teritorija. Pustimo povijesne hegemonije i osvajanja u kojima su kao manjina držali tuđa područja. Koliko znam jedanput su ušli čak i na sjever Grčke. Povijesno gledano Srbi nikada nisu sa srpskim življem kontrolirali veći teritorij od ovog kojeg danas imaju i u kojem su većina. Tako da priče o tome kako je Srbija izgubila rat treba odbaciti. Srbi su jedini pravi pobjednici prošlog rata. Izgubili su Kosovo koje etnički ne kontroliraju već stoljećima i taj gubitak će masno politički kapitalizirati. To već i čine.
Srbima iz Krajine pacificirali su Vojvodinu te su, iako su poraženi dočekali kraj rata, nagrađeni s pola BIH. To nije poraz nego strateški i diplomatski mudro odigrana igra. A tu je ključnu ulogu odigrala i siva eminencija srpske nacionalne ideje – Srpska pravoslavna crkva.Hrvati i Bošnjaci za razliku od Srba nemaju autokefalne religije, pripadaju svjetskim religijama čiji su centri izvan države pa stoga interesi katoličanstva ili islama i njihovih predstavnika vrlo često dolaze u koliziju s nacionalnim interesima pojedinih naroda.
Cerić bi tako htio da su Bošnjaci malo manje sekularni a malo više Muslimani. Nekad bi čak volio da su i Turci. "Naše" daidže bi opet htjele da smo malo manje Hrvati a malo više bosanski katolici poptuno predani Bosni, da lajemo na genocidnu Srpsku a šutimo o genocidnoj Federaciji. Talasanje na toj religijskoj liniji nikada nije prestalo.
Zanimlljiv je jedan detalj kod Pavelića po ovom pitanju. On sam odmah pri uzimanju vlasti Crkvu i merhamet u NDH odmah je stavio pod strogu kontrolu države a namjeravao je napraviti i autokefalnu hrvatsku Crkvu. Što mislite zašto?"
Zašto ne staviš i link "intervjua"....mislim bar da se zna ko ima ovakve stavove? Šta je još rako "Vasićev potrčko" i "Dodina podguzna muha"?
- muha_sa
#80 Re: Srpski narod u BiH
khmhercegovac_pravi wrote:![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Zašto ne staviš i link "intervjua"....mislim bar da se zna ko ima ovakve stavove? Šta je još rako "Vasićev potrčko" i "Dodina podguzna muha"?
-
hercegovac_pravi
#81 Re: Srpski narod u BiH
IZVINJENJE I DUBOKI NAKLON.muha_sa wrote:khmhercegovac_pravi wrote:![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
khm
![]()
pe es. znaš šta sam mislio
- Banksy
#82 Re: Srpski narod u BiH
Pa, za Bojana Bajića i Zdravka Krsmanovića.Suti i trpi wrote:
Pitanje za ove sto kritikuju Srbe sto biraju Dodika (kritikujem ih i ja, vjerovatno zesce od vecine vas)...
Ko je alternativa Dodiku?
Za koga bi po vama Srbi trebali glasati?
Tako si govorio.
- Suti i trpi
#83 Re: Srpski narod u BiH
To je moje misljenje, a ja sam pito za vase!?Banksy wrote:Pa, za Bojana Bajića i Zdravka Krsmanovića.Suti i trpi wrote:
Pitanje za ove sto kritikuju Srbe sto biraju Dodika (kritikujem ih i ja, vjerovatno zesce od vecine vas)...
Tako si govorio.
Je l ti djelis moje misljenje da Srbi trebaju glasat za Bajica i Krsmanovica?
- Alfons Kauders
#84 Re: Srpski narod u BiH
mogu i za mihajlicu...Suti i trpi wrote:To je moje misljenje, a ja sam pito za vase!?Banksy wrote:Pa, za Bojana Bajića i Zdravka Krsmanovića.Suti i trpi wrote:
Tako si govorio.
- Banksy
#85 Re: Srpski narod u BiH
Nije važno ''naše'' mišljenje.Suti i trpi wrote:To je moje misljenje, a ja sam pito za vase!?Banksy wrote:Pa, za Bojana Bajića i Zdravka Krsmanovića.Suti i trpi wrote:
Tako si govorio.
Ako ti, kao ponosni Srbin, tvrdiš da Srbi trebaju glasati za Bajića i Krsmanovića to je odlično, izvrsno, to je napredak. Ostaje ti samo još da u to ubijediš i Srbe u RS-u.
Samo ne znam šta ćeš im reći ako te budu pitali ovo što si ti nas
- Suti i trpi
#86 Re: Srpski narod u BiH
Ne moze, kaze Vozd da ima velku glavuAlfons Kauders wrote:mogu i za mihajlicu...
Banksy
Vazno je da kritikujes, a nije vazno da puonudis rjesenje (
Ne mogu ja nikoga ubjediti, ni vas ni njih... (Bolje da ne navodim razloge, jer bi neminovno izazvalo reakcije, a nesto nisam raspolozen za prepirku.) Tesko se oslobodit straha, fobije i paranoje. To je dugotrajan proces...
Nije to nikakav napredak. Uvijek sam podrzavo realne, progresivne i tolerantne Srbe kao sto su Bajic ili Krsmanovic, a nikada debilcine kao sto su Milosevic, Karadzic, Dodik, Bosic ili asimilirane kao sto su Lazovic ili Radivojevic. To je kontinuitet, takav sam oduvijek.Ako ti, kao ponosni Srbin, tvrdiš da Srbi trebaju glasati za Bajića i Krsmanovića to je odlično, izvrsno, to je napredak.
Da li bi bio napredak da Bosnjaci podrze Tanovica i Mustafica za razliku od Tihica, Silajdzica ili Izetbegovica?
-
hercegovac_pravi
#87 Re: Srpski narod u BiH
Srbi u BiH nemaju šta drugo ponuditi Bošnjacma osim izbora Bajića ili Krsmanovića ili ...inih. To je "ona" politika.. "ko nas bre zavadi". Srbi u BiH trenutno nemaju niti jednu demokratsku opciju koja će napraviti otklon od zločinačke politke njihovih demokratski izabranih lidera. Sve imalo relavantne političke opcije u BiH Srba, su samo "pakovanje" iste politke koja kontinuira još iz sredine 80-tih (pominjem samo vrjeme koje smo mi osjetili na svojoj koži, mada se kontiuitet može veoma lahko extrapolirati u našu dalju istoriju).
Ne "trube" Bajić-Krsmanović o BiH zato što je vole ili zato što su za suživot sa drugim i drugačijim od Srba. Jednostavno, Srpska politička "elita" koja dizajnira srpsku nacionalnu politiku je zaključila da im u ovakvoj BiH prijeti totalni nestanak. Bajić-Krsmanović su samo ispostava tih zaključaka i zbog toga proklamiraju politiku koja pokušava da spasi što se spasiti još uvjek može. Vidjet ćemo da li će biti uspješni. Moje lično mišljenje je da se ovaj proces više ne može zaustaviti...ali to je samo moje mišljenje
Ne "trube" Bajić-Krsmanović o BiH zato što je vole ili zato što su za suživot sa drugim i drugačijim od Srba. Jednostavno, Srpska politička "elita" koja dizajnira srpsku nacionalnu politiku je zaključila da im u ovakvoj BiH prijeti totalni nestanak. Bajić-Krsmanović su samo ispostava tih zaključaka i zbog toga proklamiraju politiku koja pokušava da spasi što se spasiti još uvjek može. Vidjet ćemo da li će biti uspješni. Moje lično mišljenje je da se ovaj proces više ne može zaustaviti...ali to je samo moje mišljenje
-
Normalan.ba
#88 Re: Srpski narod u BiH
... i šta je riješenje ?hercegovac_pravi wrote:Srbi u BiH nemaju šta drugo ponuditi Bošnjacma osim izbora Bajića ili Krsmanovića ili ...inih. To je "ona" politika.. "ko nas bre zavadi". Srbi u BiH trenutno nemaju niti jednu demokratsku opciju koja će napraviti otklon od zločinačke politke njihovih demokratski izabranih lidera. Sve imalo relavantne političke opcije u BiH Srba, su samo "pakovanje" iste politke koja kontinuira još iz sredine 80-tih (pominjem samo vrjeme koje smo mi osjetili na svojoj koži, mada se kontiuitet može veoma lahko extrapolirati u našu dalju istoriju).
-
hercegovac_pravi
#89 Re: Srpski narod u BiH
referendumNormalan.ba wrote:... i šta je riješenje ?hercegovac_pravi wrote:Srbi u BiH nemaju šta drugo ponuditi Bošnjacma osim izbora Bajića ili Krsmanovića ili ...inih. To je "ona" politika.. "ko nas bre zavadi". Srbi u BiH trenutno nemaju niti jednu demokratsku opciju koja će napraviti otklon od zločinačke politke njihovih demokratski izabranih lidera. Sve imalo relavantne političke opcije u BiH Srba, su samo "pakovanje" iste politke koja kontinuira još iz sredine 80-tih (pominjem samo vrjeme koje smo mi osjetili na svojoj koži, mada se kontiuitet može veoma lahko extrapolirati u našu dalju istoriju).
-
Normalan.ba
#90 Re: Srpski narod u BiH
Čiji ?hercegovac_pravi wrote:referendumNormalan.ba wrote:... i šta je riješenje ?hercegovac_pravi wrote:Srbi u BiH nemaju šta drugo ponuditi Bošnjacma osim izbora Bajića ili Krsmanovića ili ...inih. To je "ona" politika.. "ko nas bre zavadi". Srbi u BiH trenutno nemaju niti jednu demokratsku opciju koja će napraviti otklon od zločinačke politke njihovih demokratski izabranih lidera. Sve imalo relavantne političke opcije u BiH Srba, su samo "pakovanje" iste politke koja kontinuira još iz sredine 80-tih (pominjem samo vrjeme koje smo mi osjetili na svojoj koži, mada se kontiuitet može veoma lahko extrapolirati u našu dalju istoriju).
- Banksy
#91 Re: Srpski narod u BiH
Suti i trpi wrote: Banksy
Nije to nikakav napredak. Uvijek sam podrzavo realne, progresivne i tolerantne Srbe kao sto su Bajic ili Krsmanovic, a nikada debilcine kao sto su Milosevic, Karadzic, Dodik, Bosic ili asimilirane kao sto su Lazovic ili Radivojevic.
To je kontinuitet, takav sam oduvijek.
Ma, momčino, džaba priča
U stvari
- Gat'Gor
#92 Re: Srpski narod u BiH
Da, puno njih ima taj strah. Kao sto su imali prije rata.Salonski Kriticar wrote:Ono sto iz bosnjackog ugla izgleda kao velikosrpska politika u BiH, iz ugla stanovnika RS je cisti strah i nepovjerenje. Razgovarajuci sa prijateljima iz Banjaluke vidio sam da se oni iskreno plase situacije u kojoj bi brojcana nadmoc Bosnjaka odlucivala o svemu u drzavi. Svaki put spomenu referendum i proglasenje nezavisnosti. Smatraju da je to bila lekcija koju su naucili i otad ne vjeruju nicemu sto dolazi iz Sarajeva, odnosno, prijedlozima bosnjackih politicara. Banjalucki oprez dodatno pojacava stalna kuknjava Hrvata kako ih preglasavaju u Federaciji BiH.
I sad, evo ti prava ironija: Taj osjecaj kod Bosnjaka, da dominiraju i uniste Srbe, prije rata nije postojao. A ako danas u nekim Bosnjackim glavama postoji taj plan za dominaciju i "unistenje" Srba, to je direktan rezultat Srpskih zlocina i rata. Znaci uglavnom to bi bila Bosnjacka osveta. Ljudi koji prije nisu mrzili sad mrze radi rata. A ponovo sami rat se desio radi tog istog Srpskog straha da ce biti "unisteni" u nezavisnoj BiH. Samo sto tada nije bilo nikakvog razloga za taj strah. A danas mozda ima, ali Srbi su sami krivi za to. Oni su sami sebi napravili realnost od tog straha kad su reagovali onako prvi put, kad nije bilo razloga za strah. I sad ga ima radi te prve reakcije. Krvno kolo.
Sami sebi napravili izmisljenog neprijatelja u pravog neprijatelja.
- Nacionalniid_BOSANCI
#93 Re: Srpski narod u BiH
Jasta, toliko je Srbe bio strah da su u komadu uzeli 1/2 teritorije Bosne i Hercegovine a onoj preostaloj polovici u FBiH zajahali na ledja.Gat'Gor wrote:Da, puno njih ima taj strah. Kao sto su imali prije rata.Salonski Kriticar wrote:Ono sto iz bosnjackog ugla izgleda kao velikosrpska politika u BiH, iz ugla stanovnika RS je cisti strah i nepovjerenje. Razgovarajuci sa prijateljima iz Banjaluke vidio sam da se oni iskreno plase situacije u kojoj bi brojcana nadmoc Bosnjaka odlucivala o svemu u drzavi. Svaki put spomenu referendum i proglasenje nezavisnosti. Smatraju da je to bila lekcija koju su naucili i otad ne vjeruju nicemu sto dolazi iz Sarajeva, odnosno, prijedlozima bosnjackih politicara. Banjalucki oprez dodatno pojacava stalna kuknjava Hrvata kako ih preglasavaju u Federaciji BiH.
I sad, evo ti prava ironija: Taj osjecaj kod Bosnjaka, da dominiraju i uniste Srbe, prije rata nije postojao. A ako danas u nekim Bosnjackim glavama postoji taj plan za dominaciju i "unistenje" Srba, to je direktan rezultat Srpskih zlocina i rata. Znaci uglavnom to bi bila Bosnjacka osveta. Ljudi koji prije nisu mrzili sad mrze radi rata. A ponovo sami rat se desio radi tog istog Srpskog straha da ce biti "unisteni" u nezavisnoj BiH. Samo sto tada nije bilo nikakvog razloga za taj strah. A danas mozda ima, ali Srbi su sami krivi za to. Oni su sami sebi napravili realnost od tog straha kad su reagovali onako prvi put, kad nije bilo razloga za strah. I sad ga ima radi te prve reakcije. Krvno kolo.
Sami sebi napravili izmisljenog neprijatelja u pravog neprijatelja.
-
hercegovac_pravi
#94 Re: Srpski narod u BiH
Čuj čiji?Normalan.ba wrote:Čiji ?hercegovac_pravi wrote:referendumNormalan.ba wrote: ... i šta je riješenje ?
-
Normalan.ba
#95 Re: Srpski narod u BiH
... i šta je riješenje ?[/quote]
referendum
[/quote]Čiji ?
[/quote]
Čuj čiji?
Pa ko svaki dan "trubi" o nekakvim referendumima?
[/quote]Mislio na ozbiljna i realna rješenja i u praksi provodljiva.Pusti sad retoriku i izbore,"referendum","100%"...
referendum
Čuj čiji?
- spreca
#96 Re: Srpski narod u BiH
Era referenduma je prosla i mislim da se srpski narod nemoze vise kupovati na tu foru.Traktorista ako hoce da pobijedi na sledecim izborima morace da izmisli drugu lazu inace izgubice veliki dio biraca a mozda i izbore.Silajdzic mu nebi trebao biti "sparing partver"u predizbornoj kampanji i traktorista ce izgubiti.Znaci Hare ne reaguj na njegove nebuloze.
-
high_volume
#97 Re: Srpski narod u BiH
Zašto Silajdžić? Pa njegova retorika je i isprovocirala svu priču o referendumimaspreca wrote:Era referenduma je prosla i mislim da se srpski narod nemoze vise kupovati na tu foru.Traktorista ako hoce da pobijedi na sledecim izborima morace da izmisli drugu lazu inace izgubice veliki dio biraca a mozda i izbore.Silajdzic mu nebi trebao biti "sparing partver"u predizbornoj kampanji i traktorista ce izgubiti.Znaci Hare ne reaguj na njegove nebuloze.
-
sammo
#98 Re: Srpski narod u BiH
Ova aktualna vlast ne valja ni u RS ni u FBIH, tek kad ovi odu ce se moci normalno razgovarati, a sad neka svako pocisti pred svojim pragom.
- spreca
#99 Re: Srpski narod u BiH
high_volume wrote:Zašto Silajdžić? Pa njegova retorika je i isprovocirala svu priču o referendumimaspreca wrote:Era referenduma je prosla i mislim da se srpski narod nemoze vise kupovati na tu foru.Traktorista ako hoce da pobijedi na sledecim izborima morace da izmisli drugu lazu inace izgubice veliki dio biraca a mozda i izbore.Silajdzic mu nebi trebao biti "sparing partver"u predizbornoj kampanji i traktorista ce izgubiti.Znaci Hare ne reaguj na njegove nebuloze.
Samo da napomenem da na sledecim izborima glasam za Silajdzca.Hare je tada ostro reagiro na traktoristine nebuloze sto je kod srba izazvalo veliku ljubav traktoristi ,nadam se da ce Hare u sledecoj kampanji mnoge traktoristine nebuloze propustiti mimo usiju.
-
high_volume
#100 Re: Srpski narod u BiH
Profulio si temu...Postao/la spreca dana 11/08/2010 08:50
Samo da napomenem da na sledecim izborima glasam za Silajdzca.Hare je tada ostro reagiro na traktoristine nebuloze sto je kod srba izazvalo veliku ljubav traktoristi ,nadam se da ce Hare u sledecoj kampanji mnoge traktoristine nebuloze propustiti mimo usiju.