Srpski narod u BiH

Locked
Suti i trpi

#51 Re: Srpski narod u BiH

Post by Suti i trpi »

red01 wrote:međutim, problem je mnogo DUBLJI I KOMPLEKSNIJI..... Srbi u Bih su pod uticajem sindroma velikosrpstva koji je zadojen na mitovima o Kosovskoj bitci, borbi protiv mrskih Turaka...., garašininovoj politici... u čemu glavnu ulogu igra SPC I SANU. Karadžić, Mladić, Krajišnik, samo su izvođači takve politike..... , nastavak slijedi u miru sa Ivanićem, Živkovićem, Dodikom, Kuzmanovićem i sličnim.....
Ja stavljam glavu na panj da 90% Srba u RS ne zna nista o liku i djelu Ilije Garasanina ili Vase Cubrilovica. Kako onda mogu biti zadojeni? U tom slucaju jedino mogu biti izmanipulisani. A nista lakse nego manipulisat nekim ko je nepismen, zatucan i godinama terorisan fizicki i psihicki...

Pitanje za ove sto kritikuju Srbe sto biraju Dodika (kritikujem ih i ja, vjerovatno zesce od vecine vas)... Ko je alternativa Dodiku? Za koga bi po vama Srbi trebali glasati?
BHCluster

#52 Re: Srpski narod u BiH

Post by BHCluster »

felipe kajetano wrote:Sta vam je ljudi, pa omiljeni srpski sport se zove "srbovanje".....to ce uvijek raditi pa makar se i korijenje jelo :dance:
Image
red01

#53 Re: Srpski narod u BiH

Post by red01 »

Suti i trpi wrote:
red01 wrote:međutim, problem je mnogo DUBLJI I KOMPLEKSNIJI..... Srbi u Bih su pod uticajem sindroma velikosrpstva koji je zadojen na mitovima o Kosovskoj bitci, borbi protiv mrskih Turaka...., garašininovoj politici... u čemu glavnu ulogu igra SPC I SANU. Karadžić, Mladić, Krajišnik, samo su izvođači takve politike..... , nastavak slijedi u miru sa Ivanićem, Živkovićem, Dodikom, Kuzmanovićem i sličnim.....
Ja stavljam glavu na panj da 90% Srba u RS ne zna nista o liku i djelu Ilije Garasanina ili Vase Cubrilovica. Kako onda mogu biti zadojeni? U tom slucaju jedino mogu biti izmanipulisani. A nista lakse nego manipulisat nekim ko je nepismen, zatucan i godinama terorisan fizicki i psihicki...

Pitanje za ove sto kritikuju Srbe sto biraju Dodika (kritikujem ih i ja, vjerovatno zesce od vecine vas)... Ko je alternativa Dodiku? Za koga bi po vama Srbi trebali glasati?
Da se ne lažemo u srpskpj istoriji su jako važni i garašanin i Čubrilović i jedan kojeg si , namjerno ili nenamjerno zaboravio, Gavrilo Princip. Ljudi o njima ne znaju , bar prosječni srbin puno, ali i ne treba da puno zna, sve mu se u 2-3 rečenice kaže, tako ispadne MNOGO UNČINKOVITIJE, i onda je lako doći do drugog tvog stava koji sam boldirao i podvukao..........

kad je to tako , čak i u jednoj Srbiji, koja ima neki (ne veliki demokratski potencijal) što možemo očekivati od ovih Dodikovih populista...., nažalost ništa dobro.......

Alternativa Dodiku je još lošija, ali to je problem koji će srpski narod u Bih dovesti u još teži položaj,.... mrziti zemlju u kojoj šiviš, vodi samo jednom , a to je ili RAT ili pakovanje za Srbiju i što će u konačnici u miru taj narod dovesto do ekonomske proppasti...(vidi slučaj Štabag, rafinerije, Čeza i druge)... što je dobro objasnio onaj iz NS Bajić.......
BHCluster

#54 Re: Srpski narod u BiH

Post by BHCluster »

Ovj je natpis postavljen ispred zgrade vlade RS-a:
Image
felipe kajetano

#55 Re: Srpski narod u BiH

Post by felipe kajetano »

Juce sam vidio grafit, zamal' ne skrenu sa puta zbog njega....

"Sve sto imam dacu za Srpsku"...a ispod pise "Zato i nemas nista" :D
Suti i trpi

#56 Re: Srpski narod u BiH

Post by Suti i trpi »

red01 wrote:Da se ne lažemo u srpskpj istoriji su jako važni i garašanin i Čubrilović i jedan kojeg si , namjerno ili nenamjerno zaboravio, Gavrilo Princip. Ljudi o njima ne znaju , bar prosječni srbin puno, ali i ne treba da puno zna, sve mu se u 2-3 rečenice kaže, tako ispadne MNOGO UNČINKOVITIJE, i onda je lako doći do drugog tvog stava koji sam boldirao i podvukao..........

kad je to tako , čak i u jednoj Srbiji, koja ima neki (ne veliki demokratski potencijal) što možemo očekivati od ovih Dodikovih populista...., nažalost ništa dobro.......

Alternativa Dodiku je još lošija, ali to je problem koji će srpski narod u Bih dovesti u još teži položaj,.... mrziti zemlju u kojoj šiviš, vodi samo jednom , a to je ili RAT ili pakovanje za Srbiju i što će u konačnici u miru taj narod dovesto do ekonomske proppasti...(vidi slučaj Štabag, rafinerije, Čeza i druge)... što je dobro objasnio onaj iz NS Bajić.......
Nekim ljudima su sigurno vazni, ali vecini su nepoznati i nebitni. Zelja za 'Velikom Srbijom' je klasicna manipulacija pojedinih politicki krugova u pojedinim historijskim razdobljima... Takvim manipulatorima uopste nije tesko ubjedit zatucani i nepismeni narod da je to dobro za njih i za Srbiju. Ipak, uzimam si za pravo da ti kazem da sam puno upuceniji od tebe, jer sam za razliku od tebe dosta cesto u RS i Srbiji.. Ja kada na TVeu gledam Afganistance, Palestince ili Pakistance pomislim da su oni olicenje zla i da tamo ne postoji covjek koji nije zao. Kada pogledam kako se raznose, kako rezu glave, kako imami u Pakistanu porucuju da jevreje treba ubijat na svakom koraku... Zaista pomislim da je to djavolji narod. ALI, kada malo bolje razmislim, shvatim da je to obicna americko - evropska propaganda i satanizacija naroda. Narod ne moze biti los, mogu biti losi samo pojedinci u tom narodu (a u svakom narodu ima pojedinaca koji su zli). Jedan moj poznanik je bio Jerusalemu na hodoscascu... Isprico mi je da su Palestinci dobar i ljubazan narod i da sa njima nisu imali nikakvih problema, za razliku od nekog rabina koji je pljuno na krst koji su nosili. Dakle, ubjedjen sam da je iz ove 'federalne' perspektive slika o Srbima puno losija nego sto je to slucaj. Isto vazi i za pogled Srba na Bosnjake i Hrvate. Jednostavno, narod se svakodnevno bombarduje negativnostima, tako da ovo stanje ni malo nije cudno... Naprotiv, dobro je pa se ne ubijamo svakodnevno. Ali, ovo ludilo konacno mora prestati, nije dobro za mladje narastaje i njihovu buducnost. Ako smo vec mi zatrovani, ne moramo trovat nasu djecu.

Rat ili pakovanje u Srbiju. Ni jedno ni drugo. Rat je nemoguc jer drzave nemaju snagu za novi rat, a i sve da imaju, Amerika i Evropa to nebi dozvolili. Pakovanje u Srbiju, potpuno suluda opcija... Sto se ne pakuju Baski i Katalonci, sto se ne pakuju Sjeverni Irci, sto se ne pakuju Kurdi, sto se ne pakuju Albanci iz Makedonije...? Te dvi opcije su obicne nacionalisticke zelje koje se sasvim sigurno nece ostvarit.
cyprus

#57 Re: Srpski narod u BiH

Post by cyprus »

Suti i trpi wrote:
red01 wrote:Da se ne lažemo u srpskpj istoriji su jako važni i garašanin i Čubrilović i jedan kojeg si , namjerno ili nenamjerno zaboravio, Gavrilo Princip. Ljudi o njima ne znaju , bar prosječni srbin puno, ali i ne treba da puno zna, sve mu se u 2-3 rečenice kaže, tako ispadne MNOGO UNČINKOVITIJE, i onda je lako doći do drugog tvog stava koji sam boldirao i podvukao..........

Nekim ljudima su sigurno vazni, ali vecini su nepoznati i nebitni. Zelja za 'Velikom Srbijom' je klasicna manipulacija pojedinih politicki krugova u pojedinim historijskim razdobljima... Takvim manipulatorima uopste nije tesko ubjedit zatucani i nepismeni narod da je to dobro za njih i za Srbiju. Ipak, uzimam si za pravo da ti kazem da sam puno upuceniji od tebe, jer sam za razliku od tebe dosta cesto u RS i Srbiji.. Ja kada na TVeu gledam Afganistance, Palestince ili Pakistance pomislim da su oni olicenje zla i da tamo ne postoji covjek koji nije zao. Kada pogledam kako se raznose, kako rezu glave, kako imami u Pakistanu porucuju da jevreje treba ubijat na svakom koraku... Zaista pomislim da je to djavolji narod. ALI, kada malo bolje razmislim, shvatim da je to obicna americko - evropska propaganda i satanizacija naroda. Narod ne moze biti los, mogu biti losi samo pojedinci u tom narodu (a u svakom narodu ima pojedinaca koji su zli). Jedan moj poznanik je bio Jerusalemu na hodoscascu... Isprico mi je da su Palestinci dobar i ljubazan narod i da sa njima nisu imali nikakvih problema, za razliku od nekog rabina koji je pljuno na krst koji su nosili. Dakle, ubjedjen sam da je iz ove 'federalne' perspektive slika o Srbima puno losija nego sto je to slucaj. Isto vazi i za pogled Srba na Bosnjake i Hrvate. Jednostavno, narod se svakodnevno bombarduje negativnostima, tako da ovo stanje ni malo nije cudno... Naprotiv, dobro je pa se ne ubijamo svakodnevno. Ali, ovo ludilo konacno mora prestati, nije dobro za mladje narastaje i njihovu buducnost. Ako smo vec mi zatrovani, ne moramo trovat nasu djecu.

Rat ili pakovanje u Srbiju. Ni jedno ni drugo. Rat je nemoguc jer drzave nemaju snagu za novi rat, a i sve da imaju, Amerika i Evropa to nebi dozvolili. Pakovanje u Srbiju, potpuno suluda opcija... Sto se ne pakuju Baski i Katalonci, sto se ne pakuju Sjeverni Irci, sto se ne pakuju Kurdi, sto se ne pakuju Albanci iz Makedonije...? Te dvi opcije su obicne nacionalisticke zelje koje se sasvim sigurno nece ostvarit.
:thumbup:
red01

#58 Re: Srpski narod u BiH

Post by red01 »

@ Suti i trpi,

sa većim djelom tvog posta se apsolutno slažem..... oko propagande i sa zapada, a bogami i sa Istoka(Rusije)....

Ovo oko rata i/ili pakovanja, je upravo politika Mileta Dodika....
Ako se POKUŠA RS odcijepiti RAT JE NEIZBJEŽAN, Bosna nije pala ni '92-'95 god. protiv velikosrpsle JNA i SRJ (vidi slučaj ganić), a pasti nećem ni od strane jednog galamdžije bez oružja kakv je Laktasenko, valjda se tu slažemo....

Brčko je izgubljeno, a čitav taj pojas uz Drinu je jako teško braniti jer tu živi oko 200-250 hiljada Srba bez SVIJETLOG oružja bivše JNA, a Srbija se više ni pod razno ne smije umješati u sukob u Bosni.... Stoga su Srbi, tu se slažem sa tobom, postali pravi PACIFISTI... :-D :-D :dance:

Pakovanje, se nažalost VEĆ DOGAĐA u formi odlaska mladih iz RS u Srbiju , kao ispunjenje sna o životu u majčici Srbiji.... Tu priču im nije prodao ni Alija, ni Zlatko, već upravo Dodik i njemu slični koji su kupili vile, stanove i poslovne prostore u Srbiji.... :run:
BHCluster

#59 Re: Srpski narod u BiH

Post by BHCluster »

osa wrote:
BHCluster wrote:
osa wrote:
griješiš, dao sam ti primjer hdz, bez obzira što je u njemu puno bivših komunista, nisam primjetio da ima je politika bila na crti sk,, u principu svaka promjena koja barem malo mijenja stanje koje nije dobro je dobrodošla, ja sam recimo mišljenja da na svakim izborima treba mijenjati vlast, i to bar u idućih 20 godina, jer u ovim našim krajevima je jako opasno kad je netko previše na vlasti, svi se počnu ponašati kao bogom dani...

Kakve koristi imas sto mjenjas vlast kada ti isti politicari samo promjen stranku i eto ih opet na vlasti!
ne uvijek i ne svi, i najmanja promjena je bolja od stanja koje je loše, daje barem nekakvu perspektivu...
A to je u ovom slucaju:
-Manje penzije u RS-u kada se usporede sa FBiH
-Manje plate u RS-u kada se usporede sa FBiH
-...

ono o konkretnim stvarima, neznam ja na kakvu prespektivu ti smjeras ali ova kakva je sada je katastrofa, a mladima je jedina prespektiva da se sele...
ultima_palabra

#60 Re: Srpski narod u BiH

Post by ultima_palabra »

felipe kajetano wrote:Sta vam je ljudi, pa omiljeni srpski sport se zove "srbovanje".....to ce uvijek raditi pa makar se i korijenje jelo :dance:
Šteta je pa Srbi u BiH sve to rade zarad tuđih interesa...pomoću njih se mit o Velikoj Srbiji održava živim, iako je izgubio na svim drugim poljima... Sto puta smo čuli Dodika i ostale da govore: Ako može Kosovo, možemo i mi... :-) Pa zar po Kosovu treba da se određuje status Srba u BiH i RS?
osa

#61 Re: Srpski narod u BiH

Post by osa »

vrlo se često kroz medije protežu teze da su srbi najveći gubitnici prošlog rata, a čiji sam i ja pobornik, evo jedno mišljenje koje me moram priznati zaintrigiralo jer nikad nisam razmišljao na ovaj način, mišljenje je jednog hrvata iz bih..

"To je posve logično. Srbi imaju autokefalnu srpsku pravoslavnu Crkvu. Srpska pravoslavna crkva i njeno djelovanje oduvijek su od pojave Svetog Save i njegovog "ustoličenja" kao vrhovnog srpskog sveca bili promotori srpskih nacionalnih ideja i njihov integrativni faktor.
Srpski patrijarsi nisu nikada ni morali biti korektivi ili kritičari srpske politike. Oni su njeni suštinski ideolozi i pomoćna poluga u ostvarivanju srpskih nacionalnih ciljeva. U jednom od svojih povijesnih ogleda Ivo Pilar ali i recentni Noel Malcolm govore o tome kako se srpska država konstantno širi od kada su Srbi “dobili” Svetog Savu.
Širenjem pravoslavlja širila se paralelno i ideja srpske nacije. Iako se Antisrbi vesele vicu o Srbiji kao Nokiji koja postaje sve manja, stvarnost je zapravo potpuno suprotna. Srbi u povijesti nikada nisu imali veću državu. Mislim na stvarnu kontrolu teritorija. Pustimo povijesne hegemonije i osvajanja u kojima su kao manjina držali tuđa područja. Koliko znam jedanput su ušli čak i na sjever Grčke. Povijesno gledano Srbi nikada nisu sa srpskim življem kontrolirali veći teritorij od ovog kojeg danas imaju i u kojem su većina. Tako da priče o tome kako je Srbija izgubila rat treba odbaciti. Srbi su jedini pravi pobjednici prošlog rata. Izgubili su Kosovo koje etnički ne kontroliraju već stoljećima i taj gubitak će masno politički kapitalizirati. To već i čine.
Srbima iz Krajine pacificirali su Vojvodinu te su, iako su poraženi dočekali kraj rata, nagrađeni s pola BIH. To nije poraz nego strateški i diplomatski mudro odigrana igra. A tu je ključnu ulogu odigrala i siva eminencija srpske nacionalne ideje – Srpska pravoslavna crkva.
Hrvati i Bošnjaci za razliku od Srba nemaju autokefalne religije, pripadaju svjetskim religijama čiji su centri izvan države pa stoga interesi katoličanstva ili islama i njihovih predstavnika vrlo često dolaze u koliziju s nacionalnim interesima pojedinih naroda.
Cerić bi tako htio da su Bošnjaci malo manje sekularni a malo više Muslimani. Nekad bi čak volio da su i Turci. "Naše" daidže bi opet htjele da smo malo manje Hrvati a malo više bosanski katolici poptuno predani Bosni, da lajemo na genocidnu Srpsku a šutimo o genocidnoj Federaciji. Talasanje na toj religijskoj liniji nikada nije prestalo.
Zanimlljiv je jedan detalj kod Pavelića po ovom pitanju. On sam odmah pri uzimanju vlasti Crkvu i merhamet u NDH odmah je stavio pod strogu kontrolu države a namjeravao je napraviti i autokefalnu hrvatsku Crkvu. Što mislite zašto?"
Suti i trpi

#62 Re: Srpski narod u BiH

Post by Suti i trpi »

red01 wrote:@ Suti i trpi,

sa većim djelom tvog posta se apsolutno slažem..... oko propagande i sa zapada, a bogami i sa Istoka(Rusije)....

Ovo oko rata i/ili pakovanja, je upravo politika Mileta Dodika....
Ako se POKUŠA RS odcijepiti RAT JE NEIZBJEŽAN, Bosna nije pala ni '92-'95 god. protiv velikosrpsle JNA i SRJ (vidi slučaj ganić), a pasti nećem ni od strane jednog galamdžije bez oružja kakv je Laktasenko, valjda se tu slažemo....

Brčko je izgubljeno, a čitav taj pojas uz Drinu je jako teško braniti jer tu živi oko 200-250 hiljada Srba bez SVIJETLOG oružja bivše JNA, a Srbija se više ni pod razno ne smije umješati u sukob u Bosni.... Stoga su Srbi, tu se slažem sa tobom, postali pravi PACIFISTI... :-D :-D :dance:

Pakovanje, se nažalost VEĆ DOGAĐA u formi odlaska mladih iz RS u Srbiju , kao ispunjenje sna o životu u majčici Srbiji.... Tu priču im nije prodao ni Alija, ni Zlatko, već upravo Dodik i njemu slični koji su kupili vile, stanove i poslovne prostore u Srbiji.... :run:
Ta prica o odcjepljenju je najveca ubleha danasnjeg vremena. Nema teoretske sanse da se RS odcjepi od BiH, a da je to ne odvede u propast. Siguran sam da Bosnjaci u tom slucaju nebi reagovali, nego bi RS jednostavno pustili da sama padne sa letice prema kojoj je krenula. Amerika i Evropa bi sasvim sigurno uveli najbrutalnije sankcije, sto bi dovelo do toga da narod skine tu vlast koja ih je odvela u suludu nezavisnost. (Svaki srpski politicar danasnjeg vremena ima odlicnu lekciju u Milosevicu, tako da ne vjerujem da je neko toliko glup da se konfrontuje sa zapadom i tako ponovi Slobinu gresku.) U tom slucaju, RS bi se u BiH vratila ponizena i pobjedjena, te bi vjerovatno bila ukinuta pod stranim pritiskom, jer bi odjcepljenjem definitivno pokazali da nije dobro da imaju autonomiju. Do odcjepljenja moze doci SAMO ako to odobre Amerika i Evropa ili Rusija i Kina ako nekada izbiju u prvi plan. U ovom trenutku i jedna i druga varijanta se cine nemogucom. Druga najveca ubleha jeste ukidanje RS. Sa mehanizmima koje sada imaju, Bosnjaci nikako ne mogu ukinuti RS. Koristenje nekih nezakonitih mehanizama bi sasvim sigurno RS odvelo u odcjepljenje (Kosovo je odlican primjer kako to Amerika i Evropa rjesavaju). Dakle, mislim da Srbi i Bosnjaci nisu budale i sasvim sigurno se nece upustati u sulude i unaprijed propale avanture. Ostaju nam dvi opcije; da prihvatimo razumne zelje sve tri strane ili da sve tri strane lobiraju dok stranac ne nametne volju jednog od naroda. Prva opcija je po meni najbolja. U ustavu bi betonirali BiH za sva vremena, te bi tako secesionizam bio u potpunosti onemogucen. Mogli bi krenuti naprijed, jer bi svi u tom slucaju bili zadovoljni. Ako bi pobjedio neciji lobi, to bi od BiH stvorilo trusno podrucje. Za 100 godina bi se moglo desiti da se neka budala osveti za tu nepravdu. Dakle, nametanje se kad tad mora odbit o glavu.

Sto se tice 'pakovanja' zbog Dodikove lopovske politike... Tu se slazemo... Ako Dodik ne ode sa vlasti i ne dodje neki posten covjek, Istocna BiH ce postati pustara.
spreca

#63 Re: Srpski narod u BiH

Post by spreca »

osa wrote:srbi iz bih su jedini, maknuli s vlasti, na izborima, stranku koja vuče korijene i hipoteku rata(sds), hrvati i bošnjaci to nisu, kod njih su još uvijek najače strankie sda i hdz, nekako mi se čini da kod njih ima više pluralizma nego kod druga dva naroda. posljedica je to riješenog nacionalnog pitanja srba u bih, kad hrvati i bošnjaci to riješe i kod njih će doći do pluralizacije političke scene....

osa
mozes ti mijenjati nazive stranaka i njihove vodje svaki dan i to ti nece donijeti ama bas nista sve dok ne izmjenis ideologiju to nije vrijedno ni po pi*de hladne vode.Srbi su samo izmjenili naziv stranke a sve otalo je ostalo isto pa ako sve ostaje isto zasto onda nesto uopste mijenjati osim da narodu zamazu oci
osa

#64 Re: Srpski narod u BiH

Post by osa »

spreca wrote:
osa wrote:srbi iz bih su jedini, maknuli s vlasti, na izborima, stranku koja vuče korijene i hipoteku rata(sds), hrvati i bošnjaci to nisu, kod njih su još uvijek najače strankie sda i hdz, nekako mi se čini da kod njih ima više pluralizma nego kod druga dva naroda. posljedica je to riješenog nacionalnog pitanja srba u bih, kad hrvati i bošnjaci to riješe i kod njih će doći do pluralizacije političke scene....

osa
mozes ti mijenjati nazive stranaka i njihove vodje svaki dan i to ti nece donijeti ama bas nista sve dok ne izmjenis ideologiju to nije vrijedno ni po pi*de hladne vode.Srbi su samo izmjenili naziv stranke a sve otalo je ostalo isto pa ako sve ostaje isto zasto onda nesto uopste mijenjati osim da narodu zamazu oci
čuj to što oni ne mjenjaju ono što bi ti htio da mjenjaju ne znači da je sve isto, normalno je da u jednom narodu oko strateških stvari postoji konsenzus, to je naime i jedini način za uspjeh na strateškoj razini, a konsenzus oko rs-a mi je razumljiv, zar misliš da su hrvati i bošnjaci u poziciji srba da bi se oni nešto drukčije ponašali, ja mislim ni za promil, vidi hrvate u hrvatskoj , oko nacionalnih prioriteta nema spora kod nikog, mnogi ovdje vesnu pusić zovu "četnikušom" ( naivci), ali pri zadnjim promjenama ustava ona je spriječila da u ustav hrvatske uđe autonomija srba u istočnoj slavoniji, s objašnjenjem da bi to štetilo stabilnosti hrvatske, a čak je i hdz-e pristao....
mO k3

#65 Re: Srpski narod u BiH

Post by mO k3 »

felipe kajetano wrote:Juce sam vidio grafit, zamal' ne skrenu sa puta zbog njega....

hahahhahahahhaha ne za menji entitet nego za dodija ;)
spreca

#66 Re: Srpski narod u BiH

Post by spreca »

osa wrote:
spreca wrote:

osa
čuj to što oni ne mjenjaju ono što bi ti htio da mjenjaju ne znači da je sve isto, normalno je da u jednom narodu oko strateških stvari postoji konsenzus, to je naime i jedini način za uspjeh na strateškoj razini, a konsenzus oko rs-a mi je razumljiv, zar misliš da su hrvati i bošnjaci u poziciji srba da bi se oni nešto drukčije ponašali, ja mislim ni za promil, vidi hrvate u hrvatskoj , oko nacionalnih prioriteta nema spora kod nikog, mnogi ovdje vesnu pusić zovu "četnikušom" ( naivci), ali pri zadnjim promjenama ustava ona je spriječila da u ustav hrvatske uđe autonomija srba u istočnoj slavoniji, s objašnjenjem da bi to štetilo stabilnosti hrvatske, a čak je i hdz-e pristao....

osa hebes praznu filozofiju ,pitam te zasto uopste nesto mijenjati ako to ne vodi ka dobru ili nekoj pozitivnijoj promjeni ,to ti je isto kao mijenjati usrane gace na iste takve usrane hoces li se posle toga osjecati bolje jer si ih promjenio
felipe kajetano

#67 Re: Srpski narod u BiH

Post by felipe kajetano »

ultima_palabra wrote:
Šteta je pa Srbi u BiH sve to rade zarad tuđih interesa...pomoću njih se mit o Velikoj Srbiji održava živim, iako je izgubio na svim drugim poljima... Sto puta smo čuli Dodika i ostale da govore: Ako može Kosovo, možemo i mi... :-) Pa zar po Kosovu treba da se određuje status Srba u BiH i RS?
Ima i ta.....Dodik svasta prica, uzima lopatom izbore od kada je poceo puno "srbovat", mnogo vise nego njegovi konkurenti za tron srpskog vozda u BiH.Nema to veze sa idejom Velike Srbije, ja ti garantujem da bi u slucaju eventualnog referenduma za ujedinjenje sa Srbijom bilo jako tijesno za one koji bi to zeljeli progurat, evo ja prvi bi stavio kuglu u "coravu" kutiju.

"srbovanje" kao sport podrazumijeva odlazak na Gucu, bacanje trica umjesto pozdrava, pracenje Novaka Djokovica na svim Mastersima, mahanje zastavama i pucnjava po svadbama :D .....itd itd.

Ja bi rek'o da Dodikov recept preuzimaju i federalni ljevicari(formalni).....samo umjesto "srbovanja" su poceli malo vise "bosnovat"...taman toliko da im je popularnost udvostrucena od kad su pocele padati teske rijeci :wink:
muha_sa

#68 Re: Srpski narod u BiH

Post by muha_sa »

felipe kajetano wrote:
ultima_palabra wrote:
Ima i ta.....Dodik svasta prica, uzima lopatom izbore od kada je poceo puno "srbovat", mnogo vise nego njegovi konkurenti za tron srpskog vozda u BiH.Nema to veze sa idejom Velike Srbije, ja ti garantujem da bi u slucaju eventualnog referenduma za ujedinjenje sa Srbijom bilo jako tijesno za one koji bi to zeljeli progurat, evo ja prvi bi stavio kuglu u "coravu" kutiju.

"srbovanje" kao sport podrazumijeva odlazak na Gucu, bacanje trica umjesto pozdrava, pracenje Novaka Djokovica na svim Mastersima, mahanje zastavama i pucnjava po svadbama :D .....itd itd.

Ja bi rek'o da Dodikov recept preuzimaju i federalni ljevicari(formalni).....samo umjesto "srbovanja" su poceli malo vise "bosnovat"...taman toliko da im je popularnost udvostrucena od kad su pocele padati teske rijeci :wink:
:thumbup:

Sejo--moj si favorit ove hefte :-D :thumbup:
sammo

#69 Re: Srpski narod u BiH

Post by sammo »

felipe kajetano wrote:Juce sam vidio grafit, zamal' ne skrenu sa puta zbog njega....

moglo bi i..."Ako nista ne kosta, onda ja platim."... :-)
ultima_palabra

#70 Re: Srpski narod u BiH

Post by ultima_palabra »

felipe kajetano wrote:
ultima_palabra wrote:

Ovo prvo, ne toliko u RS, koliko u Srbiji...odlaže se stvarna demokratizacija Srbije pričom da nije sve izgubljeno... odnosno izgubili smo Kosovo, Crnu Goru i Kninsku Krajinu, ali imamo RS... umjesto da se podvuče crta pod devedesete, izgubljene godine za sve :roll:

Što se tiče tog "srbovanja" toga ima i u drugim narodima, koliko hoćeš...dok god ne ugrožava druge , to je sve ok... mada živjeti od uspjeha Partizana/Zvezde dok se po RS-u gase klubovi je samozavaravanje :roll: S druge strane, politička kultura treba da dostigne taj nivo da se izbori ne mogu dobiti srbovanjem nego programima i reformama, srbovanje treba ostaviti na tom nivou o kojem si govorio ;-)

Ne bih rekao da federalni ljevičari preuzimaju taj recept... jednostavno sa druge strane dolaze nebrojene provokacije prema kojima su se morali odrediti, da ne bi ispali mlakonje :D Ja ću glasati za SDP sa ili bez Komšićevih izjava 8-)
spreca

#71 Re: Srpski narod u BiH

Post by spreca »

:thumbup: za obojicu
Suti i trpi

#72 Re: Srpski narod u BiH

Post by Suti i trpi »

ultima_palabra wrote:Ovo prvo, ne toliko u RS, koliko u Srbiji...odlaže se stvarna demokratizacija Srbije pričom da nije sve izgubljeno... odnosno izgubili smo Kosovo, Crnu Goru i Kninsku Krajinu, ali imamo RS... umjesto da se podvuče crta pod devedesete, izgubljene godine za sve :roll:
Ko ovo govori u Srbiji? Je l moze citat od neko politicara?
ultima_palabra

#73 Re: Srpski narod u BiH

Post by ultima_palabra »

Suti i trpi wrote:
ultima_palabra wrote:Ovo prvo, ne toliko u RS, koliko u Srbiji...odlaže se stvarna demokratizacija Srbije pričom da nije sve izgubljeno... odnosno izgubili smo Kosovo, Crnu Goru i Kninsku Krajinu, ali imamo RS... umjesto da se podvuče crta pod devedesete, izgubljene godine za sve :roll:
Ne govori to niko, osim vadikala :-D Ne bi se oni javno miješali u tuđe stvari, dapače Tadić svako malo izjavi kako podržava suverenu BiH :-)
Bourne

#74 Re: Srpski narod u BiH

Post by Bourne »

Izvor: http://banjalukain.com/kolumne/~s-ta_je ... bima~quest
KOLUMNA: Šta je Sarajevo Srbima?

Rijetki su mladi ljudi u Republici Srpskoj, koji odluče da svoje školovanje nastave na nekom od fakulteta u Sarajevu. Za sredinu, rodbinu i prijatelje logičniji izbor su uvijek: Beograd ili Novi Sad. Kao predstavnik upravo te generacije, koja je pred životnom odlukom, saradnik BLIN MAGAZINA Radovan Papović iz Gacka u svojoj novoj kolumni postavlja pitanje: 'Štа to toliko nаmа Srbimа smetа u Sаrаjevu?'.

Piše: Radovan PAPOVIĆ

Eto, zаvršilo se i to srednjoškolsko obrаzovаnje i došlo vrijeme dа se ozbiljnije posvetim upisu nа fаkultet. Svаki dаn ljudi me sreću nа ulici i pitаju: „Štа ćeš studirаti?“ – „Prаvo“, - „Gdje; „U Sаrаjevu“; „Mа, štа ćeš dole, idi u Beogrаd“... Sreću i moje jаrаne i isto pitаju, аli kаd im oni odgovore : ” u Beogrаdu, Novom Sаdu, Bаnjoj Luci”, ne dobiju kritiku poput mene.

Štа to toliko nаmа Srbimа smetа u Sаrаjevu?

Moždа trg Alije Izetbegovićа, moždа zeleni trotoаri, moždа zeleni nаtpisi ulicа, moždа džаmije i vehаbije, а moždа ništа od nаvedenog. Nedаvno prošetаh Sаrаjevom, prođoh i tаj trg Alije Izetbegovićа, gаzih i zelene trotoаre, vidjeh i zelene nаtpise, prođoh pored džаmije, vidjeh vehаbije, pojedoh ćevаpe nа Bаščаršiji i, zаmislite, ništа mi se nije desilo.

Zаpitаćete se: kаko je to moguće? Kаko je moguće dа je jedаn Srbin, koji se pri tome još zove Rаdovаn otišаo u Sаrаjevo i ništа mu se nije dogodilo? E, vidite moguće je.

Kаko? Pа, tаko što ono moje Sаrаjevo koje je rаdo posjećujem i ono Sаrаjevo o kojem vi govorite, а u kojem vjerovаtno nikаd niste ni bili i znаte gdje se nаlаzi sаmo nа geogrаfskoj kаrti, nisu isto Sаrаjevo. Moje Sаrаjevo - jа sаm doživio, vаše Sаrаjevo - vаmа je ispričаlа političkа elitа. Moje Sаrаjevo je grаd ćevаpа i burekа, grаd sevdаhа, olimpijski grаd, grаd Želje i Sаrаjevа, grаd divnih ljudi i još ljepših ženа, moje Sаrаjevo je nаjljepši grаd nа svijetu. Vаše Sаrаjevo je Teherаn, grаd džаmijа i vehаbijа, grаd zelenih trotoаrа i zelenih nаtpisа, grаd sа Alijinim trgom, grаd u kojem je više Arаpа i Kinezа nego Srbа, vаše je Sаrаjevo izmišljenа pričа.

Ovаkvo gledište nа Sаrаjevo kod mlаđih generаcijа, poput moje, i ne čudi jer su to generаcije nаhrаnjene nа Glаsu Srpske i Srpskoj Rаdio Televiziji, generаcije koje u Sаrаjevo nisu odlаzile, generаcije koje su svojim grаdom smаtrаle sаmo onаj koji u sebi imа predznаk “crpski”. Ali, iznenаđuju me stаrije generаcije, one koje su još 89-e nа čаršiji pili kаhvu, jeli ćevаpe, slušаli sevdаh i uživаli ne sluteći kаkva ih sudbа čekа. Štа se to toliko promijenilo u toj čаršiji i u tom Sаrаjevu. Stаri Sаrаjlijа ne može popiti kаfu nа Čаršiji. Nekoć je mogаo, ali mu je kаndа neki psihijаtаr rekаo dа nije dobro piti KAHVU. Lošа je zа srce i visok pritisаk. Zаto stаri Sаrаjlijа dаnаs kаfu pije u Lukаvici. Pošteno. I to je slobodа izborа, zаr ne?

Nisu dvа Sаrаjevа, sаmo su dvа pogledа nа jedno isto, nаše i vаše Sаrаjevo. A vi sаmi izаberite štа ćete urаditi: otići u Sаrаjevo pа sаmi vidjeti štа je Sаrаjevo vаmа ili poslušаti psihijаtrа koji vаm kаže „nemoj piti kаhvu nа Čаršiji, loše je zа srce, ide i u Lukаvicu pа tаmo pij kаfu“?!

Imаte slobodu izborа, birаjte i sаznаjte štа je vаmа Sаrаjevo?!

Jos uvijek ima dobrih, normalnih ljudi koji nisu zadojeni veliko srpskom politikom :thumbup:
Suti i trpi

#75 Re: Srpski narod u BiH

Post by Suti i trpi »

ultima_palabra wrote:
Suti i trpi wrote:
Ne govori to niko, osim vadikala :-D Ne bi se oni javno miješali u tuđe stvari, dapače Tadić svako malo izjavi kako podržava suverenu BiH :-)
Znaci, u pitanju je paranoja. Zna Srbija da nema nikakve sanse da im se pridruzi RS... Znaju oni vrlo dobro kakvo je raspolozenje ZAPADA, tako da bi svojatanjem RSa nanjeli stetu i sebi i RSu.
Locked