oldplague wrote:Pogriješio si u još jednoj stvari. Ukoliko se Bošnjaci okrenu sebi, onda su, što bi rekli anglosaksonci, on their own. Nema ostalih ni djece iz mješovitih brakova, niti je bilo ko po defaultu "uz Bošnjake". A nema razloga ni da bude. Ukoliko se Bošnjaci opredijele za izgradnju vlastite nacionalne države, ostali nemaju više ništa s time, bez obzira na kojoj su strani bili u ratu i poraću, mitolozi ili ne.
Svakako trebate imati u vidu da nacionalna država ima svoje prednosti i nedostatke, i definitivno ne možete računati da će vam neko u tom procesu pomagati. Neće ni meni niko džaba mješati maltu dok pravim svoju kuću, čak i ako se baš raduje što ću se ja okućiti.
Možda si me pogrešno shvatila, nisam mislio da Bošnjaci preslikaju srpski ili hrvatski model nacionalne države, dakle mitomanski model. Ni Srbija koja je nacionalna država Srba nije on their own. Izgradnja nacionalne države ne mora značiti izolaciju, samo instrument zaštite od najgoreg, u ovom slučaju genocida i fizičkog uništenja. Mislim da "ostali" ne bi imali problema u takvoj Bosni, jer Bošnjaci ne baštine genocid i netoleranciju. Još uvijek ne - ovo prvo mislim da neće nikada, a ovo drugo možda, ukoliko se nastavi sa neprijateljstvom prema njima, sigurno. Mislim da se Bošnjaci ni u svojoj državi ne bi nešto posebno promijenili - bilo bi samo malo više nacionalista - u odnosu prema "ostalim". Daleko bi lakše opet bilo biti nešto drugo u Sarajevu, nego Bošnjak tamo gdje vladaju ovi ili oni mitovi, i gdje se ubijanje slabih svetkuje kao ova ili ona osveta Osmanima za nešto od prije 300ak godina, sa čime Bošnjaci imaju veze koliko i Malezijci.
Slažem se sa tobom da se savezništva ne temelje na principu vjere u klasičnom smislu, ali smo svi svjedoci da se danas svijet cijepa po vjersko-kulturološkom šavu zarad određenih političkih i ekonomskih interesa, i tome se ne nazire kraj. Ako je vjerovati Klintonu, upravo je ovo što spominjem presudilo da Mejdžor i Miteran daju podršku genocidu nad Bošnjacima, te da ostatak kršćanske Evrope hladno čeka da žrtva bude dokrajčena. To se nije desilo, i ja se pitam - opet ne isključujem da totalno fulam, ali je legitimno da sumnjam - zbog čega bih povjerovao da će Evropljani posebice promijeniti svoj stav iz rata? I dan danas oni podržavaju projekt koji je nastao na genocidu, zašto da povjerujem da to isto neće i u budućnosti raditi?
Nadam se da griješim, ali iskreno, nada posljednja umire. Činjenice pokazuju nešto drugo.
Mislim da se Bošnjaci trebaju pomiriti s tim da će ih Evropa uvijek diskriminirati, i u svjetlu te činjenice tražiti sebi neki prihvatljiv dil koji će osigurati da ih više niko ne teroriše.