Srpski narod u BiH

Locked
oldplague

#151 Re: Srpski narod u BiH

Post by oldplague »

Malo je to...ako bi se to desilo , nista im nece preostati nego da traze nacina (a ima ih raznih) da ponovo vrate i npr.ekonomsku autonomiju , nista manje vaznu od kulturne...I eto nas opet na pocetku price...
Ne mislim da ce se stvari razvijati u pravcu koji si napisala u toj recenici...
Ekonomsku autonomiju ti niko ne može ni uzeti ni vratiti. Ona suštinski i nije institucionalna već praktična stvar.
Historijski ciklus se ne može vratiti na početak. Ne ide to tako. Prvo ga provozaš jedan ili dva kruga, pa onda nešto mijenjaš. Dakako, samo ako željene promjene još uvijek budu aktuelne kad se ukaže prilika. A takve se prilike nekada čekaju i stoljećima.
Moj iskren savjet Srbima u BiH je da ovu zemlju prihvate kao svoju i da u definiranju svoga položaja traže podršku međunarodne zajednice, umjesto što joj guraju prst u oko. Što je još važnije, preporučujem im da ostale stanovnike BiH počnu smatrati svojim sugrađanima. Ne braćom poderanih gaća, ni dragim komšijama, ni ostalim jugobudaleštinama, već ravnopravnim sugrađanima. Ima i po Federaciji lijepih parcela za kuće, ima i potencijala za biznis, a ima i u RS. Zašto da se ograničavamo, kad ceh te tvrdoglavosti plaćaju samo naša djeca?
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#152 Re: Srpski narod u BiH

Post by PipiDugaDevetka »

oldplague wrote:
Malo je to...ako bi se to desilo , nista im nece preostati nego da traze nacina (a ima ih raznih) da ponovo vrate i npr.ekonomsku autonomiju , nista manje vaznu od kulturne...I eto nas opet na pocetku price...
Ekonomsku autonomiju ti niko ne može ni uzeti ni vratiti. Ona suštinski i nije institucionalna već praktična stvar.
Historijski ciklus se ne može vratiti na početak. Ne ide to tako. Prvo ga provozaš jedan ili dva kruga, pa onda nešto mijenjaš. Dakako, samo ako željene promjene još uvijek budu aktuelne kad se ukaže prilika. A takve se prilike nekada čekaju i stoljećima.
Moj iskren savjet Srbima u BiH je da ovu zemlju prihvate kao svoju i da u definiranju svoga položaja traže podršku međunarodne zajednice, umjesto što joj guraju prst u oko. Što je još važnije, preporučujem im da ostale stanovnike BiH počnu smatrati svojim sugrađanima. Ne braćom poderanih gaća, ni dragim komšijama, ni ostalim jugobudaleštinama, već ravnopravnim sugrađanima. Ima i po Federaciji lijepih parcela za kuće, ima i potencijala za biznis, a ima i u RS. Zašto da se ograničavamo, kad ceh te tvrdoglavosti plaćaju samo naša djeca?
Prvo ćeš me izluditi, pa ću onda ja popiti rahat HCl! :D :-)
oldplague

#153 Re: Srpski narod u BiH

Post by oldplague »

:lol: :lol: :lol:
Samo savjetujem, ali nešto sumnjam da će me iko poslušati. Ja sam apsolutni pragmatik, volim udoban život, siguran priliv sredstava, slobodu kretanja, kupovinu nekretnina i te prizemne stvari. Sve se nadam da će jednoga dana u ljudima prevagnuti taj instinkt i da će se okrenuti od šuplje priče. Nada posljednja umire.
kole101

#154 Re: Srpski narod u BiH

Post by kole101 »

oldplague wrote:
O, i te kako je institucionalna...
A za promjene vise definitivno vise nisu potrebni vjekovi, sve se danas mnogo brze desava...

To svakako ne treba smetnuti s uma...
Dovoljno je samo pogledati koliko je bilo desavanja i promjena u dvadesetom vjeku ...i ovdasnjih i globalnih, pa da se shvati koliko su nezahvalne bilo kakve prognoze pa i iskreni savjeti...

Uostalom ,cini mi se da su pred nama, i velike globalne promjene, za koje vise niko pouzdano ne zna (bar tako izgleda) u kom ce se pravcu razvijati...

A BiH je tu slamcica na vjetru...ufurana ,ovakva krhka ,(kao i mnogi u njoj) da su/je neki faktor...
VerticalHairFactor

#155 Re: Srpski narod u BiH

Post by VerticalHairFactor »

oldplague wrote:Pogriješio si u još jednoj stvari. Ukoliko se Bošnjaci okrenu sebi, onda su, što bi rekli anglosaksonci, on their own. Nema ostalih ni djece iz mješovitih brakova, niti je bilo ko po defaultu "uz Bošnjake". A nema razloga ni da bude. Ukoliko se Bošnjaci opredijele za izgradnju vlastite nacionalne države, ostali nemaju više ništa s time, bez obzira na kojoj su strani bili u ratu i poraću, mitolozi ili ne.
Svakako trebate imati u vidu da nacionalna država ima svoje prednosti i nedostatke, i definitivno ne možete računati da će vam neko u tom procesu pomagati. Neće ni meni niko džaba mješati maltu dok pravim svoju kuću, čak i ako se baš raduje što ću se ja okućiti.
Možda si me pogrešno shvatila, nisam mislio da Bošnjaci preslikaju srpski ili hrvatski model nacionalne države, dakle mitomanski model. Ni Srbija koja je nacionalna država Srba nije on their own. Izgradnja nacionalne države ne mora značiti izolaciju, samo instrument zaštite od najgoreg, u ovom slučaju genocida i fizičkog uništenja. Mislim da "ostali" ne bi imali problema u takvoj Bosni, jer Bošnjaci ne baštine genocid i netoleranciju. Još uvijek ne - ovo prvo mislim da neće nikada, a ovo drugo možda, ukoliko se nastavi sa neprijateljstvom prema njima, sigurno. Mislim da se Bošnjaci ni u svojoj državi ne bi nešto posebno promijenili - bilo bi samo malo više nacionalista - u odnosu prema "ostalim". Daleko bi lakše opet bilo biti nešto drugo u Sarajevu, nego Bošnjak tamo gdje vladaju ovi ili oni mitovi, i gdje se ubijanje slabih svetkuje kao ova ili ona osveta Osmanima za nešto od prije 300ak godina, sa čime Bošnjaci imaju veze koliko i Malezijci.
Slažem se sa tobom da se savezništva ne temelje na principu vjere u klasičnom smislu, ali smo svi svjedoci da se danas svijet cijepa po vjersko-kulturološkom šavu zarad određenih političkih i ekonomskih interesa, i tome se ne nazire kraj. Ako je vjerovati Klintonu, upravo je ovo što spominjem presudilo da Mejdžor i Miteran daju podršku genocidu nad Bošnjacima, te da ostatak kršćanske Evrope hladno čeka da žrtva bude dokrajčena. To se nije desilo, i ja se pitam - opet ne isključujem da totalno fulam, ali je legitimno da sumnjam - zbog čega bih povjerovao da će Evropljani posebice promijeniti svoj stav iz rata? I dan danas oni podržavaju projekt koji je nastao na genocidu, zašto da povjerujem da to isto neće i u budućnosti raditi?
Nadam se da griješim, ali iskreno, nada posljednja umire. Činjenice pokazuju nešto drugo.
Mislim da se Bošnjaci trebaju pomiriti s tim da će ih Evropa uvijek diskriminirati, i u svjetlu te činjenice tražiti sebi neki prihvatljiv dil koji će osigurati da ih više niko ne teroriše.
Fair Life

#156 Re: Srpski narod u BiH

Post by Fair Life »

felipe kajetano wrote:Sta vam je ljudi, pa omiljeni srpski sport se zove "srbovanje".....to ce uvijek raditi pa makar se i korijenje jelo :dance:
Srbovanje je ponekad skupo. Placa se godinama robije,,,

http://www.e-novine.com/feljton/39756-F ... ivota.html
oldplague

#157 Re: Srpski narod u BiH

Post by oldplague »

VerticalHairFactor wrote:
oldplague wrote:Pogriješio si u još jednoj stvari. Ukoliko se Bošnjaci okrenu sebi, onda su, što bi rekli anglosaksonci, on their own. Nema ostalih ni djece iz mješovitih brakova, niti je bilo ko po defaultu "uz Bošnjake". A nema razloga ni da bude. Ukoliko se Bošnjaci opredijele za izgradnju vlastite nacionalne države, ostali nemaju više ništa s time, bez obzira na kojoj su strani bili u ratu i poraću, mitolozi ili ne.
Svakako trebate imati u vidu da nacionalna država ima svoje prednosti i nedostatke, i definitivno ne možete računati da će vam neko u tom procesu pomagati. Neće ni meni niko džaba mješati maltu dok pravim svoju kuću, čak i ako se baš raduje što ću se ja okućiti.
Možda si me pogrešno shvatila, nisam mislio da Bošnjaci preslikaju srpski ili hrvatski model nacionalne države, dakle mitomanski model. Ni Srbija koja je nacionalna država Srba nije on their own. Izgradnja nacionalne države ne mora značiti izolaciju, samo instrument zaštite od najgoreg, u ovom slučaju genocida i fizičkog uništenja. Mislim da "ostali" ne bi imali problema u takvoj Bosni, jer Bošnjaci ne baštine genocid i netoleranciju. Još uvijek ne - ovo prvo mislim da neće nikada, a ovo drugo možda, ukoliko se nastavi sa neprijateljstvom prema njima, sigurno. Mislim da se Bošnjaci ni u svojoj državi ne bi nešto posebno promijenili - bilo bi samo malo više nacionalista - u odnosu prema "ostalim". Daleko bi lakše opet bilo biti nešto drugo u Sarajevu, nego Bošnjak tamo gdje vladaju ovi ili oni mitovi, i gdje se ubijanje slabih svetkuje kao ova ili ona osveta Osmanima za nešto od prije 300ak godina, sa čime Bošnjaci imaju veze koliko i Malezijci.
Slažem se sa tobom da se savezništva ne temelje na principu vjere u klasičnom smislu, ali smo svi svjedoci da se danas svijet cijepa po vjersko-kulturološkom šavu zarad određenih političkih i ekonomskih interesa, i tome se ne nazire kraj. Ako je vjerovati Klintonu, upravo je ovo što spominjem presudilo da Mejdžor i Miteran daju podršku genocidu nad Bošnjacima, te da ostatak kršćanske Evrope hladno čeka da žrtva bude dokrajčena. To se nije desilo, i ja se pitam - opet ne isključujem da totalno fulam, ali je legitimno da sumnjam - zbog čega bih povjerovao da će Evropljani posebice promijeniti svoj stav iz rata? I dan danas oni podržavaju projekt koji je nastao na genocidu, zašto da povjerujem da to isto neće i u budućnosti raditi?
Nadam se da griješim, ali iskreno, nada posljednja umire. Činjenice pokazuju nešto drugo.
Mislim da se Bošnjaci trebaju pomiriti s tim da će ih Evropa uvijek diskriminirati, i u svjetlu te činjenice tražiti sebi neki prihvatljiv dil koji će osigurati da ih više niko ne teroriše.
Kakav god model da preslikaju, njihova je. Drugi nemaju ništa s time.
Ovoga što se tiče:
Mislim da "ostali" ne bi imali problema u takvoj Bosni, jer Bošnjaci ne baštine genocid i netoleranciju.
Svi narodi baštine genocid i netoleranciju. Jedini nužan sastojak i genocida i netolerancije su narodi. Osim toga, "ostali" već imaju problema u "takvoj" Bosni, bez obzira što postojeća podjela nije ozvaničena. Koga su zmije grizle taj se i guštera boji. Ja više ne vjerujem niti jednom narodu, a poprilično sam sigurna da sam u pravu.
Što se tiče Evrope, već sam ti rekla: da Evropljani podržavaju genocidni projekt, on bi već odavno bio dio Srbije. Ne samo da ga ne podržavaju, već ga postupno demontiraju.
Bošnjaci će se razlikovati od većine u Evropi po tome što su muslimani? Pa šta? Već sada u Evropi živi mnogo muslimana i uglavnom su kovači svoje sreće. Žive i Budisti. I Hindusi. Ima i onih voodoo zajednica. Bude li tvoj početni stav "vi nas garant nikada nećete prihvatiti zato što smo mi muslimani" ne možeš se nadati razumijevanju. Jednostavno živi i pusti druge da žive.
VerticalHairFactor

#158 Re: Srpski narod u BiH

Ma ja živim i puštam druge da žive, pogrešno me razumijevaš - ja bih volio da i Bosnu puste na miru, a ne da je problematiziraju upravo po osnovu vjerske pripadnosti Bošnjaka. Nemam ja šta koga puštati, ja bih volio nas da puste. Također kada bi Bošnjaci imali svoju državu, ne bi imali PC na vratu, ne trebaju im PC-ovski "šoldi". Problem je što ne govorim stvari proizvoljno, ako su tebe zmije ujedale i nas su komadali haubički i minobacački projektili haman 4 godine, a preko masovnog pogubljenja ljudi u Podrinju i Krajini se nonšalatno prelazi, Sarajevu pod opsadom se nameće krivica, to je nelogično. Ne slažem se da se na čistoj špekulaciji neko može optužiti za ovo ili ono, ali činjenice pokazuju ko je šta radio. U prilici sam da gledam i slušam naše povratnike, i dobro poznajem situaciju u svom gradu - Bošnjaci koji su se vratili samo što ne nose žute davidove zvijezde, u ovom slučaju polumjesec i zvjezdu, pa stanje nebošnjaka u Sarajevu nikada nije bilo tako ni nakon Srebrenice i činjenica o genocidu, silovanjima, masovnim protjerivanjima. Evropljani nemaju problema sa pridošlim budistima, vudu šamanima, i kime sve ne, ali se od muslimana pravi cirkus trenutno u Evropi. Osobno nisam tradicionalista i preferiram modernu civilizaciju i kozmopolitizam, ali mi je problematiziranje svega što ima islamsko obilježje i više nego licemjerno u svjetlu priče o demokratiji. Po švicarskom modelu mi bi Sarajevo trebali preurediti po Karadžićevom receptu, pa je možda bilo pametnije da smo ga pustili da poravna Baščaršiju. Može čovjek biti tolerantan koliko hoće, ali takve stvari izazivaju zebnju i jasno pokazuju da Bošnjaci moraju imati mehanizam samozaštite, a ne biti prepušteni na milost i nemilost evropskim prohtjevima - ako hipik pobijedi, jupi; ako pobijedi ala Sarkozi i ekipa, jao si ga nama.
Nacionalniid_BOSANCI

#159 Re: Srpski narod u BiH

Post by Nacionalniid_BOSANCI »

oldplague wrote:Niti jedan narod ne želi živjeti u multietničkom društvu, takve situacije, iako rijetke, plod su historijskih okolnosti, a ne iskazane volje naroda. Drugim riječima, mi smo živjeli u multietničkom društvu zbog jedinstvenog historijskog raspleta, a ne zato što je to većina Bosanaca i Hercegovaca to željela. Jaz između bh. naroda i njihovih (uzgred, sasvim legitimnih) političkih interesa, rastao je kako je rasla pojedinačna nacionalna svijest. Uostalom, posljednjih pola milenija, naši su narodi uglavnom živjeli razdvojeno, u miletima, četvrtima, monokonfesionalnim selima, i tako dalje. Druga je stvar što se neznatan postotak relativno mladih ljudi iz naših "gradova" sjeća samo multikulti suživota po socijalističkom receptu, u kojem je nesumnjivo bilo udobno živjeti. Ali čak i to se raspalo. I gradski ljudi su odlepršali svako svome jatu. S time nikakve veze nemaju megalomanske teritorijalne pretenzije, niti nacionalni mitovi, niti ovo ili ono, već strah za golu kožu i borba za opstanak. Politikom i mitovima barata elita svakog naroda, a ne puk. I kad se ogromna većina građana tadašnje RBiH opredijelila, svjesno i legalno, za nacionalne stranke, opredijelili su se i za politiku etničkih (kod nas primarno konfesionalnih) kolektiviteta. Zašto se sada ibrete nad time, nikako mi nije jasno. Podrazumijeva se da tri nacionalne stranke niti mogu niti žele voditi jedinstvenu politiku u korist zajedničke države. Niti moraju, uostalom, njihovi su ih glasači ovlastili da vode isključivo etničke politike.
Sav taj politički sraz kojem danas svjedočimo ne donosi novi kvalitet, već se svaki etnos u BiH ljuti samo što ova druga dva ne odustanu od svoje etničke politike. Drugim, riječima, oni jedni drugima idu na živce, ne podnose se, mrze se, ne znaju kako razriješiti teritorijalni spor, najradije bi da ovi drugi i treći nestanu, i tako dalje.
Dakle, smiješno je čuditi se što, eto, Srbi ne žele multietničko društvo, kobajagi neko ga na kugli zemaljskoj želi. A da ne govorim o Bošnjacima koji se nalaze u opasnosti da jedini iz SFRJ (uz Makedonce) ostanu bez nacionalne države, bez vlastite vojske, policije i drugih instrumenata samoodbrane i promocije vlastitih interesa. Ne znam ko je tu u goroj poziciji.
I kao višnja na šlag, imamo slučaj Federacije koja ne funkcionira ni u jednoj oblasti, odlikuje se neumjerenom potrošnjom, sumanutim socijalnim davanjima, preglasavanjem manjeg naroda od strane većeg, rascjepkanošću i političkim i svakim drugim paralelizmima. Što nije nevažno, jer je FBiH nastala kao prototip budućeg uređenja BiH i trebala je poslužiti kao uspješan ogled iz suživota, a pretvorila se u stočni sajam gdje vara ko koga stigne. I sve to uz punu podršku glasača.
Narodima u BiH pod hitno treba zajednički interes, i to takav bez kojeg se ne može. Ovi koji su na vlasti sigurno ga neće naći jer zajednički interes nije njihov interes. Tako da... neka nam je bog na pomoći.
oldplague,

Dobra analiza, dijagnoza i prognoza situacije u BiH. Mozes li pojasniti/razjasniti kako to Makedonija nije nacionalna drzava i kako nema svoje vojske, policije i drugih instrumenata samoodbrane i promocije vlastitih interesa?

Makedonija: http://bs.wikipedia.org/wiki/Makedonija
Last edited by Nacionalniid_BOSANCI on 12/08/2010 17:06, edited 1 time in total.
palermo

#160 Re: Srpski narod u BiH

Post by palermo »

VerticalHairFactor wrote:Ma ja živim i puštam druge da žive, pogrešno me razumijevaš - ja bih volio da i Bosnu puste na miru, a ne da je problematiziraju upravo po osnovu vjerske pripadnosti Bošnjaka. Nemam ja šta koga puštati, ja bih volio nas da puste. Također kada bi Bošnjaci imali svoju državu, ne bi imali PC na vratu, ne trebaju im PC-ovski "šoldi". Problem je što ne govorim stvari proizvoljno, ako su tebe zmije ujedale i nas su komadali haubički i minobacački projektili haman 4 godine, a preko masovnog pogubljenja ljudi u Podrinju i Krajini se nonšalatno prelazi, Sarajevu pod opsadom se nameće krivica, to je nelogično. Ne slažem se da se na čistoj špekulaciji neko može optužiti za ovo ili ono, ali činjenice pokazuju ko je šta radio. U prilici sam da gledam i slušam naše povratnike, i dobro poznajem situaciju u svom gradu - Bošnjaci koji su se vratili samo što ne nose žute davidove zvijezde, u ovom slučaju polumjesec i zvjezdu, pa stanje nebošnjaka u Sarajevu nikada nije bilo tako ni nakon Srebrenice i činjenica o genocidu, silovanjima, masovnim protjerivanjima. Evropljani nemaju problema sa pridošlim budistima, vudu šamanima, i kime sve ne, ali se od muslimana pravi cirkus trenutno u Evropi. Osobno nisam tradicionalista i preferiram modernu civilizaciju i kozmopolitizam, ali mi je problematiziranje svega što ima islamsko obilježje i više nego licemjerno u svjetlu priče o demokratiji. Po švicarskom modelu mi bi Sarajevo trebali preurediti po Karadžićevom receptu, pa je možda bilo pametnije da smo ga pustili da poravna Baščaršiju. Može čovjek biti tolerantan koliko hoće, ali takve stvari izazivaju zebnju i jasno pokazuju da Bošnjaci moraju imati mehanizam samozaštite, a ne biti prepušteni na milost i nemilost evropskim prohtjevima - ako hipik pobijedi, jupi; ako pobijedi ala Sarkozi i ekipa, jao si ga nama.
Uglavnom oldpaque ti je sve rekla, samo bih ja dodao ovo. Ne postoji nikakav idealan sistem samozaštite koji ti obezbeđuje maksimalnu sigurnost ntii tebi kao pojedincu niti tebi kao kolektivitetu. Postoji uvijek ono što se zove rizik. Al unutar datosti koju živimo Bošnjaci svoje mehanizme zaštite moraju tražiti jačajući svoja savezništva sa moćnim i jakim, izgrađujući toleranciju i otvorenost za druge kao način i obrazac svoga života, obrazujući se i stvarajući materijalna dobra i jačajući svoju samosvijest o sebi kao atohtonom evropskom narodu koji je spreman zbog budućnosti svoje i budućnosti drugih da dijeli prostor na kojem obitava pritome se ne odričući se i svojih prava. Iluzija da ćeš opstati zahvaljujući svojoj vojnoj sili ili ko zna čemu drugome je samo iluzija. To naravno ne znači da ne trebaš biti spreman na žrtvovanja i eventualne borbe, ali rezultate te borbe ti određuju dvije stvari, tvoja sposbnost da se kao kolektivitet žrtvuješ zarad budućnosti i broj onih koji te u svijetu podržavaju.
bicebolje

#161 Re: Srpski narod u BiH

Post by bicebolje »

palermo wrote:Al unutar datosti koju živimo Bošnjaci svoje mehanizme zaštite moraju tražiti jačajući svoja savezništva sa moćnim i jakim
Kako ? Kanton Sarajevo u saveznišvu sa Švedskom ? Ili Unsko sanski kanton u ljubavi sa USA ? Ili da pošalješ Borjanu Krišto na pregovore sa Katarom ? Ili misliš kao i do sad... ode Haris u Tursku, nešto potpiše a kad dođe u BiH, Nebojša uzme to što je Haris potpisao, ispara i nasmije se. I onda Haris zove Tursku, izvinjava se i kuka kako se ne može od Srba živiti ni sa svijetom dogovarati...
Ne možeš bez institucija graditi savezništva.
palermo

#162 Re: Srpski narod u BiH

Post by palermo »

bicebolje wrote:
palermo wrote:Al unutar datosti koju živimo Bošnjaci svoje mehanizme zaštite moraju tražiti jačajući svoja savezništva sa moćnim i jakim
Kako ? Kanton Sarajevo u saveznišvu sa Švedskom ? Ili Unsko sanski kanton u ljubavi sa USA ? Ili da pošalješ Borjanu Krišto na pregovore sa Katarom ? Ili misliš kao i do sad... ode Haris u Tursku, nešto potpiše a kad dođe u BiH, Nebojša uzme to što je Haris potpisao, ispara i nasmije se. I onda Haris zove Tursku, izvinjava se i kuka kako se ne može od Srba živiti ni sa svijetom dogovarati...

Imaš institucije države Bosne i Hercegovine i njih priznaje svijet. To što će Nebojša to poderati je više problem samoga Nebojše nego Bošnjaka i onih koji ih predstavljaju.
A naravno postojanje institucija i njihovo korištenje ne zabranjuje i mogućnost jačanja savezništva i kroz vaninstitucionalne mehanizme, lobije, zajednička ulaganja itd....
VerticalHairFactor

#163 Re: Srpski narod u BiH

palermo wrote:
bicebolje wrote:

Imaš institucije države Bosne i Hercegovine i njih priznaje svijet. To što će Nebojša to poderati je više problem samoga Nebojše nego Bošnjaka i onih koji ih predstavljaju.
A naravno postojanje institucija i njihovo korištenje ne zabranjuje i mogućnost jačanja savezništva i kroz vaninstitucionalne mehanizme, lobije, zajednička ulaganja itd....
Ma, ako neprijatelj ima načina da te minira, on će te minirati. Sve je to lijepa teorija, činjenice ukazuju na sasvim drukčije stanje.
bicebolje

#164 Re: Srpski narod u BiH

Post by bicebolje »

palermo wrote: Imaš institucije države Bosne i Hercegovine i njih priznaje svijet. To što će Nebojša to poderati je više problem samoga Nebojše nego Bošnjaka i onih koji ih predstavljaju.
Neće biti da je tako. Ako Nebojša kaže da ne može onda ne može. Znaš dobro kako funkcioniše Predsjedništvo, kako funkcioniše Parlament, kako funkcionišu BH institucije. Ni logične stvari kao što je zakon o zabrani negiranja genocida i holokausta, rezolucija o Srebrenici, državna himna itd. se ne mogu usvojiti jer se ne sviđaju nekom Nebojši a ti pričaš o jačanju savezništava Bošnjaka preko BH institucija.
Vanistitucialno djelovanje nije baš nivo kojem treba težiti. Tako se mogu stvoriti savezništva sa nevladinim organizacijama, banana republikama, firmama, kriminalnim krugovima itd. ali sa ozbiljnim državama ne.
palermo

#165 Re: Srpski narod u BiH

Post by palermo »

bicebolje wrote:
palermo wrote: Imaš institucije države Bosne i Hercegovine i njih priznaje svijet. To što će Nebojša to poderati je više problem samoga Nebojše nego Bošnjaka i onih koji ih predstavljaju.
Neće biti da je tako. Ako Nebojša kaže da ne može onda ne može..

Koliko ja znam mi govorimo o stvaranju savezništava a ne o funkcionisanju državnih institucija. Može Nešo večat kao jarac ali on ne može da zabrani da netko od moćnih i jakih podrži koncept koji je u ovom trenutku najbliži Bošnjacima. A ti taj koncept možeš vrlo lijepo da promoviraš i kroz državne institucije, posebno s toga što je već i samo postojanje tih državnih institucija imanetno koncepcoiji koja se zalaže za jačanje države Bosne i Hercegovine.
palermo

#166 Re: Srpski narod u BiH

Post by palermo »

VerticalHairFactor wrote: Ma, ako neprijatelj ima načina da te minira, on će te minirati. Sve je to lijepa teorija, činjenice ukazuju na sasvim drukčije stanje.
Koje činjenice ? A što misliš da te neprijatelj i dalje neće minirati ? Čime ćeš ga spriječiti ? Ko će ti biti prijatelj u svijetu, ko će se zalagati za tebe, zašto bi neprijatelj stao onda kad si mu već dopustio da njegov politički koncept pobijedi ?
Bosnolog

#167 Re: Srpski narod u BiH

Post by Bosnolog »

kole101 wrote:
oldplague wrote:Niti jedan narod ne želi živjeti u multietničkom društvu, takve situacije, iako rijetke, plod su historijskih okolnosti, a ne iskazane volje naroda. Drugim riječima, mi smo živjeli u multietničkom društvu zbog jedinstvenog historijskog raspleta, a ne zato što je to većina Bosanaca i Hercegovaca to željela. Jaz između bh. naroda i njihovih (uzgred, sasvim legitimnih) političkih interesa, rastao je kako je rasla pojedinačna nacionalna svijest. Uostalom, posljednjih pola milenija, naši su narodi uglavnom živjeli razdvojeno, u miletima, četvrtima, monokonfesionalnim selima, i tako dalje. Druga je stvar što se neznatan postotak relativno mladih ljudi iz naših "gradova" sjeća samo multikulti suživota po socijalističkom receptu, u kojem je nesumnjivo bilo udobno živjeti. Ali čak i to se raspalo. I gradski ljudi su odlepršali svako svome jatu. S time nikakve veze nemaju megalomanske teritorijalne pretenzije, niti nacionalni mitovi, niti ovo ili ono, već strah za golu kožu i borba za opstanak. Politikom i mitovima barata elita svakog naroda, a ne puk. I kad se ogromna većina građana tadašnje RBiH opredijelila, svjesno i legalno, za nacionalne stranke, opredijelili su se i za politiku etničkih (kod nas primarno konfesionalnih) kolektiviteta. Zašto se sada ibrete nad time, nikako mi nije jasno. Podrazumijeva se da tri nacionalne stranke niti mogu niti žele voditi jedinstvenu politiku u korist zajedničke države. Niti moraju, uostalom, njihovi su ih glasači ovlastili da vode isključivo etničke politike.
Sav taj politički sraz kojem danas svjedočimo ne donosi novi kvalitet, već se svaki etnos u BiH ljuti samo što ova druga dva ne odustanu od svoje etničke politike. Drugim, riječima, oni jedni drugima idu na živce, ne podnose se, mrze se, ne znaju kako razriješiti teritorijalni spor, najradije bi da ovi drugi i treći nestanu, i tako dalje.
Dakle, smiješno je čuditi se što, eto, Srbi ne žele multietničko društvo, kobajagi neko ga na kugli zemaljskoj želi. A da ne govorim o Bošnjacima koji se nalaze u opasnosti da jedini iz SFRJ (uz Makedonce) ostanu bez nacionalne države, bez vlastite vojske, policije i drugih instrumenata samoodbrane i promocije vlastitih interesa. Ne znam ko je tu u goroj poziciji.
I kao višnja na šlag, imamo slučaj Federacije koja ne funkcionira ni u jednoj oblasti, odlikuje se neumjerenom potrošnjom, sumanutim socijalnim davanjima, preglasavanjem manjeg naroda od strane većeg, rascjepkanošću i političkim i svakim drugim paralelizmima. Što nije nevažno, jer je FBiH nastala kao prototip budućeg uređenja BiH i trebala je poslužiti kao uspješan ogled iz suživota, a pretvorila se u stočni sajam gdje vara ko koga stigne. I sve to uz punu podršku glasača.
Narodima u BiH pod hitno treba zajednički interes, i to takav bez kojeg se ne može. Ovi koji su na vlasti sigurno ga neće naći jer zajednički interes nije njihov interes. Tako da... neka nam je bog na pomoći.

Rjetko posten komentar .

Ne sjecam se kad sam, u samo par recenica, procitao bolju analizu ''stanja na terenu'' .
Kako se namah sloze ideoloski istomisljenici kojima je aparthejd,jenoetickog pristupa zivotu torovskog mentaliteta real politike opravdana realnost kao posljedica razdvajanja drugih i drugacijih teorijom noza,etnicke krvi i teritorija nastalog na najvecem zocinu planskog enickog ciscenja i genocida na pragu 21 vijeka i sve to pravdaju,podrzavaju i prihvataju kao nesto sto je realnost,zar se time ne prizivaju novi ratovi i opravdanje nastavka krvavog ciklusa kroz sadasnje i naredne generacije,........

Pranje blesne zlocinacko genocidne proslosti i onog sto je nastalo se nece moci prihvatiti kao modus i temelj buducih odnosa i suzivota u BiH,....Nema buducnosti na nepravdi i pljacki,otimacini jer se uvijek govorilo Oteto-Prokleto,......Nakima je to ocito ta parola modus i ponos zivljenja,.....U Bosni je uvijek bilo suzivota sto pookazuje njena hiljadugodisnja postojanost a divlje horde i primitivni dvonogi barbari su uvijek bili brzi na potezanju noza i otimacini tudeg,oni koji su bili zrtve kroz generacije trebaju konacno da shvate sa kim imaju posla i da u kuci prvo imati oruzje da brane ono sto sticu cijelog zivota jer dzaba imetak ako ga nemas cime odbraniti i sacuvati ukljucujuci i vlastiti zivot i zivote svoje porodice,.....
bicebolje

#168 Re: Srpski narod u BiH

Post by bicebolje »

palermo wrote: Koliko ja znam mi govorimo o stvaranju savezništava a ne o funkcionisanju državnih institucija. Može Nešo večat kao jarac ali on ne može da zabrani da netko od moćnih i jakih podrži koncept koji je u ovom trenutku najbliži Bošnjacima. A ti taj koncept možeš vrlo lijepo da promoviraš i kroz državne institucije, posebno s toga što je već i samo postojanje tih državnih institucija imanetno koncepcoiji koja se zalaže za jačanje države Bosne i Hercegovine.
Aj dobro, može sve. Ne znam samo zašto mi ovdje o tome pišemo, zašto ne čitamo u novinama. Šta se do sad čekalo ako sve može. Ne možeš bez države sklapati dogovore sa državama čovječe. Možeš ideje promovisati i u kafani i u institucijama i reklamirati na TV-u i sa vrha Bjelašnice se vikati na sav glas... tajne, moćne, jake obožavatelje voditi sa sobom kao podršku ali... ma gubim vrijeme.
Može sve, u pravu si. Evo sad će... samo što nije... evo ga....
oldplague

#169 Re: Srpski narod u BiH

Post by oldplague »

@juznije

Mogu, naravno, ali ne žele. A ovdašnji se narodi nikada nisu odlikovali ljubavlju prema svome potomstvu. Nek' je njima sada adrenalin visok, a svako dijete ima svoju nafaku i ostale ublehe.
oldplague

#170 Re: Srpski narod u BiH

Post by oldplague »

oldplague,

Dobra analiza, dijagnoza i prognoza situacije u BiH. Mozes li pojasniti/razjasniti kako to Makedonija nije nacionalna drzava i kako nema svoje vojske, policije i drugih instrumenata samoodbrane i promocije vlastitih interesa?

Makedonija: http://bs.wikipedia.org/wiki/Makedonija
Ma ima Makedonija, ali nemaju Makedonci. :D
Ne vjerujem da ta zemlja može opstati u postojećim granicama, Albanci će se sigurno odvojiti.
bicebolje

#171 Re: Srpski narod u BiH

Post by bicebolje »

Bosnolog wrote: Kako se namah sloze ideoloski istomisljenici kojima je aparthejd,jenoetickog pristupa zivotu torovskog mentaliteta real politike opravdana realnost...
Ako čovjek napiše da je crno crno a bijelo bijelo, sa njim će se složiti i jedni i drugi i treći... i deseti. Onaj koji se ne složi treba da se zapita.
oldplague

#172 Re: Srpski narod u BiH

Post by oldplague »

Kako se namah sloze ideoloski istomisljenici kojima je aparthejd,jenoetickog pristupa zivotu torovskog mentaliteta real politike opravdana realnost kao posljedica razdvajanja drugih i drugacijih teorijom noza,etnicke krvi i teritorija nastalog na najvecem zocinu planskog enickog ciscenja i genocida na pragu 21 vijeka i sve to pravdaju,podrzavaju i prihvataju kao nesto sto je realnost,zar se time ne prizivaju novi ratovi i opravdanje nastavka krvavog ciklusa kroz sadasnje i naredne generacije,........

Pranje blesne zlocinacko genocidne proslosti i onog sto je nastalo se nece moci prihvatiti kao modus i temelj buducih odnosa i suzivota u BiH,....Nema buducnosti na nepravdi i pljacki,otimacini jer se uvijek govorilo Oteto-Prokleto,......Nakima je to ocito ta parola modus i ponos zivljenja,.....U Bosni je uvijek bilo suzivota sto pookazuje njena hiljadugodisnja postojanost a divlje horde i primitivni dvonogi barbari su uvijek bili brzi na potezanju noza i otimacini tudeg,oni koji su bili zrtve kroz generacije trebaju konacno da shvate sa kim imaju posla i da u kuci prvo imati oruzje da brane ono sto sticu cijelog zivota jer dzaba imetak ako ga nemas cime odbraniti i sacuvati ukljucujuci i vlastiti zivot i zivote svoje porodice,.....
I eto, potvrdio si sve što sam ja rekla. Jesi li svjestan toga? Gdje ti je tu suživot? S kime? Kakav? Protiv čega se ti uopće buniš?
Goran_35

#173 Re: Srpski narod u BiH

Post by Goran_35 »

Dakle mnogi narodi (citava zapadna europa,USA itd) zele zivjeti u multi-etnickim drusvima i jos uvjek glasaju za partije koje propagiraju multi- etnicko drustvo a ne glasaju za fasisticke i nacisticke partije koje su protiv toga i koje se zalazu za etnicko ciscenje,genocid ,koncentracione logore i fakticko stanje stvoreno politikom i djelom genocida!Citava zapadna europa se vec godinama gradi kao multi -etnicko drustvo i u nju se naseljavaju razne kulture i rase!

Drugo,nismo mi zivili u multi-etnickom drustvu zbog "jedinstvenog historijskog raspleta" jer takvo drustvo ne postoji samo od 1945. godine i komunista vec je multi-kultura produkt koji su iza sebe,ne samo u Bosni vec na citavom Balkanu, ostavili Osmanlije!!!

Iza Osmanlija ostalo je sarenilo razlicitog etnosa i sarenilo bogomolja a onda su pocele da nastaju nacije i nacionalne drzave i poceo je proces etnickog ciscenja,dakle jos u Balkanskim ratovima!Srbija,prije balkanskih ratova, nista manje nije bila etnicki sarena nego Bosna kao u ostalom i ostatak Osmanskog carstva.U periodu od 1992-1995 pola Bosne je dozivilo istu sudbinu kao sto se nekada "nekome" slicno desilo u Srbiji u doba etnickog ciscenja ,odnosno u doba Balkanskih ratova.To je politika i proces koji jos uvjek traje i veliko-srbi nisu odustali od tog procesa ni do danasnjeg dana! To svi dobro znamo,samo se malo "pravimo ludi" pa opravdavamo "ovo" ili "ono" ...
Last edited by Goran_35 on 12/08/2010 18:13, edited 2 times in total.
palermo

#174 Re: Srpski narod u BiH

Post by palermo »

oldplague wrote:@juznije

Mogu, naravno, ali ne žele. A ovdašnji se narodi nikada nisu odlikovali ljubavlju prema svome potomstvu. Nek' je njima sada adrenalin visok, a svako dijete ima svoju nafaku i ostale ublehe.

Ček, moram sad ja da pitam, šta je b varijanta svakog od naroda. Lično mislim da je to floskula, ovdje postoji samo jedna dilema, Bosna i Hercegovina kao država ili raspad Bosne i Hercegovine. Pristajanje na državu Bosnu i Hercegovinu suštinski rješava ključna pitanja i svi ostalo dogovori oko ustrojstva su više tehnička pitanja. Hoću reći, ne postoje nikakva b varijante, postoje samo dvije opcije, ima Bosne i Hercegovine, nema Bosne i Hercegovine.
palermo

#175 Re: Srpski narod u BiH

Post by palermo »

bicebolje wrote:
palermo wrote: Koliko ja znam mi govorimo o stvaranju savezništava a ne o funkcionisanju državnih institucija. Može Nešo večat kao jarac ali on ne može da zabrani da netko od moćnih i jakih podrži koncept koji je u ovom trenutku najbliži Bošnjacima. A ti taj koncept možeš vrlo lijepo da promoviraš i kroz državne institucije, posebno s toga što je već i samo postojanje tih državnih institucija imanetno koncepcoiji koja se zalaže za jačanje države Bosne i Hercegovine.
Aj dobro, može sve. Ne znam samo zašto mi ovdje o tome pišemo, zašto ne čitamo u novinama. Šta se do sad čekalo ako sve može. Ne možeš bez države sklapati dogovore sa državama čovječe. Možeš ideje promovisati i u kafani i u institucijama i reklamirati na TV-u i sa vrha Bjelašnice se vikati na sav glas... tajne, moćne, jake obožavatelje voditi sa sobom kao podršku ali... ma gubim vrijeme.
Može sve, u pravu si. Evo sad će... samo što nije... evo ga....
tačno, gubiš vrijeme......i ne, neće sad, to i ja znam, ali pravac je uzet........

Žao mi je što si se nanervirao.
Locked