srpska republika srpske republike srpske....
-
St.Germain
#1 srpska republika srpske republike srpske....
fakat me interesuje, sta je u tom ponavljanju? imao sam cesto priliku slusat vijesti na RTRS, al to stvarno nervira....no k pitanju teme : da li je osnovna svrha postojanja "srpske" zivot bez nesrba?
recite svoje misljenje (bez vrijedjanja)
-
Big_S
#2 J*bem vam Srbe
Sta ce SRBI jebote... RS mora otici, oni nemislu naprijed i sta je dobro za sviju nego samo na sebe... Ja bi volio da nas pustu vise namiru i da odu u svoju zemlju. Srbi smiju ziviti u Bosnu ali nesmiju nista od sebe napraviti! 
- JBT
Razlog osnivanja i postojanja RS je manipulisanje strahom, mitomanijom, primitivnim porivima, ratnim plijenom....., a sve u svrhu licnog bogacenja i preuzimanja monopola na vlast od strane jednog malog procentualnog dijela sveukupnog srpskog korpusa u BiH.
-"Prepadanje"
Vecinski dio srpskog prijeratnog korpusa u BiH je jos od rata u Hrvatskoj bombardovan propagandom u cilju strasenja istog. Da bi ga se "diglo na noge", da bi stao u odbranu "srpskog nacionalnog interesa".
Primjera je puno. Napr. na drugom programu, na kojem se u medjuvremenu poceo prikazivati Beogradski i Novosadski program, su bili redovni izvjestaji iz Hrvatske i prikazivanje mrtvih staraca "zrtava ustaske vlasti" sto je stvaralo takvu sliku da je svaki gledatelj (99%) poceo cvrsto vjerovati da je to posljedica prihvatanja Hrvatske kao republike. Tj. da ce svako tako zavrsiti gdje Hrvati uzmu vlast, a nije Hrvat.
Ista propaganda se prenijela i na BiH. Samo su jos dodani "egzoticni" nacini kojim balije zele doci do cilja. Sunacenje, pravljenje kula od srpskih lobanja, nabijanje na kolac, silovanje.......
Pod uticajem takve retorike, skoro su i mene prepali. Iako nisam Srbin. Pa kako onda ne bi prepali neuka covjeka, kojih je bilo puno vise nego onih ucenih. Prepali ga toliko da bi radije umro nego nastavio zivjeti u takvom strahu.
-Mitomanija
E, sad tako prepadnutog i vec sa vilama u rukama, ga je trebalo uhvatiti, organizovati, oruzano opremiti i usmjeriti. I naravno, ohrabriti.
Samo sloga Srbina spasava, Srbi su nebeski narod, rado ide Srbin u vojnike, srpska majka ne radja izdajice.....i masa drugih nebuloza (uz poprilicnu kolicinu sljive) dobija naseg jadnog prepadnutog mrava da se odjednom osjeti vaznim, bitnim, mocnim. Upada u neki histericni polusan u kome ima osjecaj da je sposoban da se odbrani od krvozednih ustasa i lojavih balija. I da ih se rijesi za sva vremena. Preventivnim djelovanjem. Unistavanjem gamadi prije nego se i rodi.
-Primitivni porivi
Ubiti i unistiti sve sto nije kao ja. Kao mi. Nebeski narod. Sjeme im zatrti. Nisu vrijedni zivljenja. Stoka. I gore od stoke. Mi smo heroji.
Onaj spomenuti manji procenat se brine da oruzja i ostalih sredstava ne fali.
-Ratni plijen
Jedan veliki dio stanovnistva RS nikad nije imao boljeg odijela od uniforme koju je nosio u toku rata. Veliki dio istih se spustao u grad samo pazarnim danom. Sada imaju kafice, oruzje, pare, auta, moc. I stanove, kuce u centru Banja Luke. I kako sad to vratiti na ono sto je bilo?
Jedini odgovor koji ja mogu naci je: pravna drzava BiH.
Ovo su opisi nacina stvaranja jedne tvorevine koja je nastala na temeljima etnickog ciscenja, genocida, masovnog silovanja i masovnog krsenja ljudskih prava.
Ovo je opis necega sto se dogodilo u neposrednoj proslosti.
U ovaj opis se mogu uklopiti i dijelovi djelovanja druga dva naroda, ali naravno u puno manjem omjeru.
Ovo nije recept borbe protiv iste. Ne. Borba protiv iste se treba bazirati na demokratskim procesima i sistemima pravne drzave.
Bilo, ne ponovilo se.
-"Prepadanje"
Vecinski dio srpskog prijeratnog korpusa u BiH je jos od rata u Hrvatskoj bombardovan propagandom u cilju strasenja istog. Da bi ga se "diglo na noge", da bi stao u odbranu "srpskog nacionalnog interesa".
Primjera je puno. Napr. na drugom programu, na kojem se u medjuvremenu poceo prikazivati Beogradski i Novosadski program, su bili redovni izvjestaji iz Hrvatske i prikazivanje mrtvih staraca "zrtava ustaske vlasti" sto je stvaralo takvu sliku da je svaki gledatelj (99%) poceo cvrsto vjerovati da je to posljedica prihvatanja Hrvatske kao republike. Tj. da ce svako tako zavrsiti gdje Hrvati uzmu vlast, a nije Hrvat.
Ista propaganda se prenijela i na BiH. Samo su jos dodani "egzoticni" nacini kojim balije zele doci do cilja. Sunacenje, pravljenje kula od srpskih lobanja, nabijanje na kolac, silovanje.......
Pod uticajem takve retorike, skoro su i mene prepali. Iako nisam Srbin. Pa kako onda ne bi prepali neuka covjeka, kojih je bilo puno vise nego onih ucenih. Prepali ga toliko da bi radije umro nego nastavio zivjeti u takvom strahu.
-Mitomanija
E, sad tako prepadnutog i vec sa vilama u rukama, ga je trebalo uhvatiti, organizovati, oruzano opremiti i usmjeriti. I naravno, ohrabriti.
Samo sloga Srbina spasava, Srbi su nebeski narod, rado ide Srbin u vojnike, srpska majka ne radja izdajice.....i masa drugih nebuloza (uz poprilicnu kolicinu sljive) dobija naseg jadnog prepadnutog mrava da se odjednom osjeti vaznim, bitnim, mocnim. Upada u neki histericni polusan u kome ima osjecaj da je sposoban da se odbrani od krvozednih ustasa i lojavih balija. I da ih se rijesi za sva vremena. Preventivnim djelovanjem. Unistavanjem gamadi prije nego se i rodi.
-Primitivni porivi
Ubiti i unistiti sve sto nije kao ja. Kao mi. Nebeski narod. Sjeme im zatrti. Nisu vrijedni zivljenja. Stoka. I gore od stoke. Mi smo heroji.
Onaj spomenuti manji procenat se brine da oruzja i ostalih sredstava ne fali.
-Ratni plijen
Jedan veliki dio stanovnistva RS nikad nije imao boljeg odijela od uniforme koju je nosio u toku rata. Veliki dio istih se spustao u grad samo pazarnim danom. Sada imaju kafice, oruzje, pare, auta, moc. I stanove, kuce u centru Banja Luke. I kako sad to vratiti na ono sto je bilo?
Jedini odgovor koji ja mogu naci je: pravna drzava BiH.
Ovo su opisi nacina stvaranja jedne tvorevine koja je nastala na temeljima etnickog ciscenja, genocida, masovnog silovanja i masovnog krsenja ljudskih prava.
Ovo je opis necega sto se dogodilo u neposrednoj proslosti.
U ovaj opis se mogu uklopiti i dijelovi djelovanja druga dva naroda, ali naravno u puno manjem omjeru.
Ovo nije recept borbe protiv iste. Ne. Borba protiv iste se treba bazirati na demokratskim procesima i sistemima pravne drzave.
Bilo, ne ponovilo se.
- Nacionalniid_BOSANCI
#5 Re: srpska republika srpske republike srpske....
St.Germain wrote:fakat me interesuje, sta je u tom ponavljanju? imao sam cesto priliku slusat vijesti na RTRS, al to stvarno nervira....no k pitanju teme : da li je osnovna svrha postojanja "srpske" zivot bez nesrba?
- Danguba
#6 Re: srpska republika srpske republike srpske....
St.Germain wrote:fakat me interesuje, sta je u tom ponavljanju? imao sam cesto priliku slusat vijesti na RTRS, al to stvarno nervira....no k pitanju teme : da li je osnovna svrha postojanja "srpske" zivot bez nesrba?
Nije problem sto se ona zove "srpska"
problem je sto oni ne zele BiH nego Srbiju
sve dok je tako,oni ne zele nesrbe (ili moze ali mali procenat)
kada rasciste u svojim glavama,i opredijele se za BiH biti ce im svejedno ko zivi sa ili pored njih
-
ake
samo bih dodao da su pisanja poput JBT-a, mnogo djelotvornija od svih novosadskih ili beogradskih dnevnika,
ukljucujuci i dnevnike pokojnog riste djoge sa pala, zatim banjalucke dnevnike itd
jedino sto je steta sto je broj citaca ovog foruma mali,
ovo bi trebalo procitati na banjaluckom dnevniku u udarnom terminu
ukljucujuci i dnevnike pokojnog riste djoge sa pala, zatim banjalucke dnevnike itd
jedino sto je steta sto je broj citaca ovog foruma mali,
ovo bi trebalo procitati na banjaluckom dnevniku u udarnom terminu
- MoHiKaNaC
prije nekoliko dana sam prolazio kroz republiku srpsku, od rudog pa sve do sarajeva, i zaista covjek jako tesko moze da se osjeca kao da je u svojoj domovini....ne zato sto u tom dijelu BiH zivi vecinsko srpsko stanovnistvo, nego sto vecina tog stanovistva stvara takvu klimu.....zaista svidjalo se to nekome ili ne veliki broj hrvata i srba u BiH NE VOLI OVU ZEMLJU....to je cinjenica i po meni srz citave bosanske tragedije.....zemlja u kojoj dva konstitutivna naroda (u jednoj velikoj vecini, ne bih da generalizujem) bi rado zivjela u susjednim zemljama negu u onoj u kojoj bi nekako prirodno trebali da zive, tesko da ima ikakvih sansi za napredak
cesto imam utisak da sve pozitivno sto se uradi u nasoj zemlji (prvenstveno sto se tice politike) se cini samo da bi se udovoljile zelje EZ i tako zadrzale postojece fotelje.....
da ne bi neko pomislio da prosipam bosnjacku demagogiju....bosnjaci u BiH su u vrlo specificnoj poziciji.....oni nemaju zemlju maticu kao ostala dva naroda, pa samim time se uglavnom bore da ovaj komad zemlje na kome zivimo ostane cjelovit....ko zna, da pored nas egzistira neka bosnjacka republika mozda ni bosnjaci ne bi bili patriote ko danas....nazalost, takav nam je mentalitet
zasad toliko, da ne rastezem...
haugh!
cesto imam utisak da sve pozitivno sto se uradi u nasoj zemlji (prvenstveno sto se tice politike) se cini samo da bi se udovoljile zelje EZ i tako zadrzale postojece fotelje.....
da ne bi neko pomislio da prosipam bosnjacku demagogiju....bosnjaci u BiH su u vrlo specificnoj poziciji.....oni nemaju zemlju maticu kao ostala dva naroda, pa samim time se uglavnom bore da ovaj komad zemlje na kome zivimo ostane cjelovit....ko zna, da pored nas egzistira neka bosnjacka republika mozda ni bosnjaci ne bi bili patriote ko danas....nazalost, takav nam je mentalitet
zasad toliko, da ne rastezem...
haugh!
-
k@me
Vedrane, nije problem sto su bosnjaci (zaboravio si hrvate) manjina u RS. Bili bi manjina i da nije bilo rata a da je BiH podijeljena na one teritorijalno-administrativne cjeline. Problem je taj sto bosnjaci nemaju nikakve uslove za zivot u RS. Bas kao i hrvati. Za razliku od srba u Pederaciji BiH.
Jedina prirodna teritorijalno-administrativna podjela bila bi podjela na 11 geografskih i ekonomskih cjelina odredjenih jos prije rata. Ali to je neostvarivo. Nemoguce je kantonizirati BiH na nacin da se dezintegrisu entiteti.
Jedina prirodna teritorijalno-administrativna podjela bila bi podjela na 11 geografskih i ekonomskih cjelina odredjenih jos prije rata. Ali to je neostvarivo. Nemoguce je kantonizirati BiH na nacin da se dezintegrisu entiteti.
- manijak1
-
praznina
k@me wrote:Vedrane, nije problem sto su bosnjaci (zaboravio si hrvate) manjina u RS. Bili bi manjina i da nije bilo rata a da je BiH podijeljena na one teritorijalno-administrativne cjeline. Problem je taj sto bosnjaci nemaju nikakve uslove za zivot u RS. Bas kao i hrvati. Za razliku od srba u Pederaciji BiH(kao u Drvaru, Glamoču, Kupresu i Grahovu-stvarno im je fino)