Srpska proslost

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
olijali_vuk

#376 Re: Srpska proslost

Post by olijali_vuk »

http://anno.onb.ac.at/cgi-content/anno? ... e=4&zoom=2

Ti pises sta ti padne na pamet. Naravno da je Madjarska na granicama Srbije, nije to toliko ni bitno. Bitno je da su vas Turci ljudima napravili, i donijeli vam kuhinju i plocnik i tako dalje, pola Beograda nosi Turska imena od Kalamegdana, preko Terazija do Ade i tako dalje ... a ja tvoju filozofiju ne razumijem. Znaci, Srbi nisu nikad pobijedili Nijemce, nego samo Austo-Ugare na Kolubari; Turke nikad, bio je i Prvi i Drugi srpski ustanak, pa su bili uguseni. Prvi svijetski rat su ponijeli Srbi i mosti Kneza Lazara sa sobom u Tsaloniki i napustili su cijelu Srbiju preko Albanije pobijegli u Grcku. Atentat u SArajevu je bio dogovoren u Becu, i NIkola Pasic je znao za njega i jos je upozorio Bec, ali ovi naravno namjerno nisu reagovali. Drugi Svijetsi rat, niti jedne borbe nije bilo u Srbiji odkad je Mihajlovic kao njemacki sluga i Nedicev general napao Uzice do 1944 kad su Rusi usli u Beograd. Sve ofanzive su vodjene u Bosni i najvise je partizana bilo muslimana. To su gole cinjenice. Ti srspki narodni heroji su licnosti iz bajke. Sto se nisu borili po Srbiji, ako je to tako? Nego fino je sjediti kuci i cekati da te neko drugi oslobodi, kao i protiv 'Turaka i protiv Austougara i Nijemaca i tako dalje.

Nisam ja rekao da su Srbi Niejmcima odvratni, nego da je laz Jevrejima odvratna. A laz je da Srbi nisu bili fasisti u 2. Svjetskom ratu i savaznici Nijemaca. Druga drzava u Evrpoi koja je rekla: Srbija je bez Jevreja.

Ti isto nisi Bokelj, nego si dosao tamo sa onom vojskom i zauzeli ste taj Bosnski grad, ali eto ...
olijali_vuk

#377 Re: Srpska proslost

Post by olijali_vuk »

http://www.hagalil.com/archiv/2004/05/tschetniks.htm

Evo ovaj link od jedne jevrejeske stranice.

Tu tacno pise o revizinizmu historije kroz srbiju, o napadima cetnika i ustasa sa nijemcima na patizane i takod alje. ako neko hoce nek prevede, meni je jako dugo...
MistikaNebuloza

#378 Re: Srpska proslost

Post by MistikaNebuloza »

bokakotorska wrote:Ti nisi religiozan i to je ok ali ne vidim to kao jaki argument za nepostojanje veze izmedju islamskog nasledja i bosnjacke nacionalne svesti. Ja to nasledje vidim samo kao jedan element koji je vazan u izgradnji te svesti. Nista vise ni manje. Mozda danas nije bitan kao ni u ostalom delu Evrope ali je svakako doprineo tom procesu svojevremeno. Ko zanemaruje taj element u izgradnji nacionalne svesti kod Bosnjaka mislim da gresi.
No kao sto rekoh moguce je da gresim.
A sta je to bosnjacka nacionalna svijest? To sto ti i drugi nazivate 'bosnjacka nacionalna svest' je vjerska svijest u Bosnjaka, nikako nacionalna. Ja bih prije reko da takva stvar ni dan danas ne postoji. Zasto? Mozda zbog kulturno-intelektualnog siromastva u nas Bosnjaka? Mozda zbog nekh drugih stvari. U glavnom ne postoji i ako se mozda polako razvija. Bolje pitanje je sta to gura ili podupire stvaranje bosnjacke nacionalne svijesti?
bokakotorska

#379 Re: Srpska proslost

Post by bokakotorska »

MistikaNebuloza

Tu sam i bicu ali ne bih ja da otvaram pricu, a i ovo nije bas tema - ako dodje patrola ispeglace nas i optuziti za fasizam sto pricamo o tome na srpskoj proslosti. Gde cu zeni na oci sa ukorom razrednog posle ? Znaci poslednji put ovde ukratko kad pitas.

Kako ja vidim svi jugovici lako planu na druge ali i na sebe same kad ne ide najbolje. Mislim na zalost to je jedna od crta koja nas spaja sigurno, Histerija.

Tako cesto cujes Srbe da hukcu na jugoslovenstvo ili na komsije, a vidim i Bosnjake da gundjaju na kulturno-intelektualno siromastvo ponekad, a i na komsije.
Ne znam na sta kukaju Hrvati, valjda i oni kukaju na jugoslovenstvo i komsije, nije ni bitno u krajnjoj liniji.

Govorili mi o Bosnjastvu ili kom drugom nacionalnom osecaju ta konfuzija sigurno dolazi od svih tih lomova sto se desise zadnjih 100 godina. Ni veci i pametniji narodi ne bi se snasli u takvoj ludnici za tako kratko vreme.
Mada veci obicno ni ne ulaze u takve nagle promene, zato i jesu veliki. Jedino Nijemci vole da zakuvaju onako iz zezanja i sami sebi u krajnjoj liniji naprave haos.
Zato i jesu bivsi veliki osim u ocima fasciniranih fanova, obicno gajsterbajterske provinijencije prve generacije. Znaci jada i cemera koji dize ruke od svega, pa i od svog identiteta, zeleci sto pre da ga zameni cim - ljepsim valjda. Po sopstvenoj promidzbi kako lepo kaze jedna Katarina :-D

Kad pominjes Bosnjake, prodjose 3 drzave za to vreme i eto ih u cetvrtoj. 25 godina u proseku po drzavi. Mislim tu i na turski, austrijski i jugoslovenski period. Pritom zaista iskreno i najpozitivnije, mislim da nisu bili oni sami nosioci svega vec vise reagovali na izazove. Kao i drugi Jugosloveni uostalom (sem Srba u ww1) ali sa dodatkom loseg polozaja u sred Srba i Hrvata medjusobno zavadjenih.

Verska svest je licna stvar svakog coveka koje god on vere ili ateista bio. Svejedno. Mnooogo sam pametan, znam ja jos.

Medjutim u formiranju te nacionalne svesti kod Bosnjaka osim ovoga sto si nazvao "gura ili podupire" sigurno je uticao i specifican polozaj koji su imali u otomaskom periodu u odnosu na okruzujuce Srbe i Hrvate. Polozaja koji ih je tada izdvajao od pomenutih - upravo zahvaljujuci verskoj komponenti. Ta tadasnja specificnost njihovog polozaja nije prevazidjena ni od strane romanticarskih Bosnjaka sa jedne ni od strane labilnijeg dela komsija. Nazalost.
Koliki je realni znacaj islamskog nasledja najbolje da pocne nego drugi od Bosnjaka ovde na forumu ali na drugoj temi.

olijali vuk
ej Vuce

N i j e m c i dolazi od NIJEM, znaci onaj koji ne govori. Uoci taj detalj. Nista mi ne znaci to sto nudis, nerazumem njemacki.

Posto nisu naucili crnogorski do sada necu ni ja njemacki, ne da mi se kao Srbinu makedonskog porekla, a i ono sto Nijemci izuste a da valja nadje se i na engleskom. Vidim da si nasao nesto epohalno ali nema vajde od mene za prevod. Znaci ako nije neki nemacki patos u pitanju naci ces to na engleskom, a ja cu biti rad prevesti ako nemas koga boljeg.

U zdravlje
olijali_vuk

#380 Re: Srpska proslost

Post by olijali_vuk »

Ti ne treba da se ponosis, sto ne znas nesto, a ni da se zbog toga pravdas, pogotovo ne meni... znam kako se Nijemci zovu i znam sta znaci i Deutscher i tako dalje, znam i sta znaci Poljaci, Cesi, Ruschi i svi ostali sloveniski narodi, ali o tome se ovdje ne radi i nema nikakve veze sa ovim slucajem ... Ovo je jedan naucni text od jednog ocigledno jevrejeskog autora, koji govori o borbi Srba protiv i sa Nijemacima i o borbi protiv partizana. On potpuno odudara od onoga sto smo mi ucili u historiji. Izmedju ostalog za text su koristene knjige od Tita, Mosche Pijade i od Bogdan Bogdanovica, literatura je na kraju nabrojana, govori se o borbama Tschetnika sa NIjemcima i tako dalje, sve kako je bilo, cak i o tome kako postoje pismeni dokazi od Wehrmachta da je Mihajlovic trazio od zloglasnog generala Böhme( koje je naredio streljanje u Kragujevcu i Kraljevu) da ujedine snage u borbi protiv partizna, nakon sto je Mihajlovic izdao partizane i onda cinicno stoji: Nijemci su voljeli izdaju, ali ne i izdajnika... interesantno je da tekest govori o pukovniku Mihajlovicu a ne generalu ...

Evo prevod uvoda:

Seit einigen Jahren gibt es bei bestimmten deutschen "Linken" einige absurde Vorstellungen zu den Vorgängen auf dem Balkan. Am peinlichsten wird es, wenn der aktuelle Konflikt um Kosova mit "historischen Argumenten" unterlegt wird. Viele betreiben eine Geschichtsbetrachtung, die mit der Realität nichts gemein hat. Es wird geglaubt, "die Serben kämpften gegen Hitlers Faschisten, während alle anderen auf der Seite der Nazis standen". Deshalb betrachtet man alle Serben als progressiv

Od prije nekoliko godina postoje kod odredjenih njemackih ljevicara absurdne predstave o dogadjajima na Balkanu. Neprihvatljivo je kad se aktuelni konflikt o Kosovu sa "historisjkim argumentima" podupire. Mnogi se bave sa historijskim pogledima, koji sa realnoscu nemaju nista zajednicko. Vjeruje se, " Srbi su se borili protiv Hitlerovim fasista", dok su svi ostali stajali na strani fasista. Zbog toga se Srbi smatraju za progresivne.

Onda sljedi text koji to osporava...
jedan isjecak ( postoje i zanimljiviji, ali ovaj je upecatljiv)

Am 2.11.1941 führten Verbände von Mihailovic einen hinterhältigen bewaffneten Angriff gegen die Partisanenhochburg Uzice durch. Der Angriff konnte zurückgeschlagen werden und Mihailovic entging nur knapp einem vollständigen militärischen Desaster. Über den Verrat von Draza Mihailovic schrieb der Stab der Volksbefreiungs-Partisanenabteilung für den Kreis Cacak am 3. November 1941: "Die Fünfte Kolonne ist wiederum auferstanden. Die deutschen Agenten, Draza Mihailovic, Oberstleutnant Pavlovic, Dragisa Vasic, sind in letzter Stunde Hitler, Nedic und Ljotic zu Hilfe geeilt." Mihailovics Angriff auf das Hauptquartier der Partisanen in Uzice, bedeutete den endgültigen Abbruch der kurzfristigen Kooperation zwischen Partisanen und Tschetniks. Im Oktober 1941 kontrollierten die Partisanen und Tschetniks etwa 4.500 Quadratmeilen in Serbien, also mehr als ein Sechstel Serbiens.

2.11.1941 su skipine okko Mihajlovica izvele jedan podmukli napad na partiznasko uporiste Uzice. Napad je bio odbijen i Mihajlovic je zamalo dozivio popuni vojnicki neuspjeh. O izdaji Draze Mihajlovica pisase stab narodnosolobodilacke borbe za Okrug Cacak 03.Nov. 1941: PEta kolona je opet ustala. Njemacki agenti, Draza Mihajlovic, Pukovnik Pavlovic, Dragisa Vasic su u posljednjem momentu Hitleru, Nedicu i Ljotiu pomogli. Mihajlovicev napad na glavno uporiste parizana u Uzicu znacio je prekid kooperacije izmdju cetnika i partizana. U oktobru 1941 kontorlisali su oko sestinu Srbije.
bokakotorska

#381 Re: Srpska proslost

Post by bokakotorska »

olijali vuk

U pravu si Vuce ne trebam ni ja ni ko drugi da se ponosi neznanjem, pa ni neznanjem nemackog jezika. Slazemo se mi tu skroz ne brini. Mislio sam da je sala bila transparentno na racun nas Srba (ili Jugoslovena ako hoces) - mene samog ali ako nije bila evo –> salio sam se, na svoj racun u tom smislu koji si pomenuo.

U strane jezike usao sam silom prilika i zdravim razumom, a lingvista sam najmanje. Jos se palim na srpsko - hrvatski kao lingvisti na Latinski. Jezik ubijenog naroda, koji izgleda vise nema sanse, jer ga ubise varvari raznih profila.

I hvala ti za prevod teksta, jako je interesantno procitati nebulozne tekstove, jer ukazuju na mnogo sto sta. I rad sam da mirno pricamo o tome ako mozes.

Sad posto sam nisam odoleo da krenem od negativnog suda na samom pocetku vreme je i da prekinem.

I da te zamolim da predjes sa tim istim tekstom na temu Mit o Antifasizmu cetnika prosto zato sto pokret jeste bitan sam po sebi ali ne zasluzuje nikako da bude razmatran na Srpskoj istoriji. Mnogo je bolja, sira i vaznija ova tema na kojoj smo.

Cetnicki pokret je sigurno njen deo, deo srpske istorije koji se ne sme skrivati ali ni dizati u nebesa bez ikakvog razumnog niti opravdanog razloga. Po mom shvatanju.

Pozdravljam te
olijali_vuk

#382 Re: Srpska proslost

Post by olijali_vuk »

Gledaj Bokelj,

Nebuloz dolasi od njemacke rijeci Nebel sto znaci magla, i koristi se i u njemackom sa znacenjem nejasno(nebulös) kao i u nas. Znaci po tome sto ti pises je tvoja recenica bez smisla, jer je text jasan i on je pod navodm svojih historijskih i naucnih izvora dokumentovan. Radi se o tome da Srbi nisu progresivan narod, kako sebe prikasuju i da su bili na strani fasista, i to ne samo Mihajlovic, nego i vecina Srbije, jer nije bilo borbi od 1941 do dolaska Rusa 1944, i to pise u tekst. To ima samo djelimicno veze sa cetnike. Uglavnom svako sebi treba da izvuce zakljucak. Prevodim dalje dijelove teksta, koje je jako detaljan i vrlo poucan.

pojedinacno slijedi:

Bis zum Sommer 1941 stellte Pecanac im südlichen Serbien eine Gruppe von etwa 3.000 Mann auf, die im Winter 1941/42 auf 5.255 anwuchs und unter deutscher Befehlsgewalt stand. Seit dem Überfall auf die Sowjetunion ließ Pecanac öffentlich verkünden, dass seine Organisation keinen Widerstand gegen die deutsche Besatzungsmacht leisten werde und den Kampf gegen den Bolschewismus mitzuführen gedenke. Der deutsche Nazismus brachte bekanntlich den Bolschewismus generell mit den Juden in Verbindung und ließ im Rahmen der "Sühneaktion" gegen Partisanenaktivitäten in Serbien ab Ende August 1941 hauptsächlich jüdische Geiseln erschießen. Es galt die Regel für einen getöteten deutschen Soldaten werden hundert Geiseln erschossen. Neben den Massakern an serbischen Zivilisten in den betroffenen Gebieten hatte das Abschlachten der Juden auch den "Vorteil", wie es in einem Bericht an das Außenministerium hieß, "die Nedic Gendarmen bei der Stange zu halten."

Do ljeta 1941 Pecanac je u Juznoj Srbiji okupio jednu grupu od 3000 ljudi , koja je u zimu 1941/1942 5255 ljudi brojala i stojla pod njemackom naredbodavnom komandom. Poslije napada na Sovjetsi Savez Pecanac je javno objavio, da njegova organizacija nece pruziti otpor protiv njemacke okupacione sile i da ce nastaviti borbu protiv boljsevizma. Njemacki nacizam je - kao sto se zna- dovodio boljsevizam opcenito u vezu sa Jevrejima i dopustio je u okviru "Akcija odmazde" protiv partizanskih aktivnosti u Srbiji od kraja Avgusta 1941 uglavnom jevrejske taoce streljati. VAzilo je pravilo: za jednog ubijenog njemackog vojnika se ubijaju stotine taoca. Pored masakara nad srpskim ziviliima u pogodjenim podrucijima, imalo je unistenje Jevreja takodjer i "prednost", kako to stoji u izvjescu ministarstva vanjskih poslova, "Nediceve zandare na storgost da priviknu".

Znaci jasno je da su se Srbi masovno priklljucivali Niejmicima i da su Nijemci u prvoj ruci ubijali Jevreje, a ne Srbe, kako oninto tvrde, i to 100 za jednoga.

In Bosnien, der Hauptbasis der Partisanenarmee, kämpften kroatische Ustaschi und serbische Tschetniks mit den deutschen Truppen in vielen koordinierten Aktionen gegen die multinationale Partisanenarme von Marschall Tito.

U Bosni, koja je bila glavna baza parizanske armije, borili su se ustase i cetnici sa njemackim tupama u mnogim zajednickim akcijama protiv multietnicke partizanske armije Marasala Tita.

Eh, mislim, mi to sve znamo, s tim sto su partizani bili multietnicki, ali je najvsie bilo muslimana, mada eto nek je i multietnicka, ali iej bila sprska kao sto oni to danas pricaju.

Dalje:

Nach dem Tod Titos im Jahr 1980 erhob der serbische Chauvinismus und Geschichtsrevisionismus offen sein Haupt. Die Basis dafür war das wirtschaftliche Desaster, indem sich Jugoslawien befand. In den achtziger Jahren hatte die jugoslawische Staatsverschuldung gegenüber internationalen Gläubigerbanken die Marke von 20 Milliarden Dollar erreicht. In Jugoslawien folgte eine Geldentwertung der nächsten, der Reallohn der Arbeiter sank beträchtlich und die Arbeitslosigkeit stieg massiv an. Im Jahr 1988 war Jugoslawien das streikfreudigste Land in Europa, rund 1000 multinationale Streiks gegen "die Bonzen" wurden gezählt. Die herrschende Bürokratie zerlegte sich, um ihre Privilegien zu bewahren, in ihre nationalen Bestandteile. Besonders die serbische Bürokratie griff auf das Programm der Tschetniks zurück. Der rote Bonapartist Tito wurde als "Serbenfeind" bezeichnet und die Geschichte völkisch uminterpretiert.

Poslije Titove smrti 1980 godine je srpski sovinizam i revizionizam historije podigao otvoreno svoju glavu. Osnova za to je bila ekonomska propast, u kojoj se Jugoslavija nalazila. Osamdesetih godina je jugoslovenska zaduzenost prema inostranim povjeriocima iznosila preko 20 milijardi dolara. U Jugoslaviji se nekoliko puta obezvredjivao nova kroz devalvaciju, realne plate su padale i broj nezaposlenosti je rastao. Godine 1988 je Jugoslavija bila zemlja sa najvecim brojem strajkova u Evropi, preko 1000 strajkova protiv mocnika je bilo organizirano. Vladajuca birokratija se razlgla u svoje ancionale dijelove, da bi zadrzala svoje privilegije. Posebno se srpska birokratija vratila na program cetnika. Crveni Bonapartist Tito je bio oznacen kao srpski neprijatelj i historija prama potrebama naroda iznova interpretirana.

To je sve gola istina. Svi mi znamo kako su cetnici tita napadali od 1941 do 1945 i kako su ga napadali od 1988 do 1992, pa i poslije. Srbi su se jednostavno ozivjeli cetnicke ideje i to je to. To svi znamo. Danas su cetnici prizanti u Srbiji kako borci za Srbije.
bokakotorska

#383 Re: Srpska proslost

Post by bokakotorska »

olijali vuk

i to je to. To svi znamo
---------

klap klap klap

olijali vuk
Ti pises sta ti padne na pamet. Naravno da je Madjarska na granicama Srbije, nije to toliko ni bitno
--------
Malo pregledam sta napisasmo i vidim ovu tvoju recenicu, promakla mi je, a govori puno o tome koliko razlicito razmisljamo.

To JESTE jako bitno Vuce, to je jedna od sjajnih stvari koje su nam se dogodile. Za Madjarsku manje vise, bole me usi nesto pravo da ti kazem.
Dobro je jako sto su Bosna i Hrvatska na granicama Srbije prijatelju. To je puuno dobro i mnogo bolje nego dok su nam Nemci visili na granici.

Makar i da su se strasti besmisleno palile i dalje se potpaljuju medju jugovicima u medjuvremenu ta tekovina je sjajna stvar. Samo sto mi imamo vaznija posla i nikada nismo zadovoljni. Drugi bi to slavili vekovima, nama posle 20 godina bese dosta i krenuse borci u nove pobede.

Znas kako kazu barabe - alavoj guzi qita je mera
pa uzivajmo
Last edited by bokakotorska on 06/05/2010 16:19, edited 1 time in total.
MistikaNebuloza

#384 Re: Srpska proslost

Post by MistikaNebuloza »

bokakotorska wrote:Medjutim u formiranju te nacionalne svesti kod Bosnjaka osim ovoga sto si nazvao "gura ili podupire" sigurno je uticao i specifican polozaj koji su imali u otomaskom periodu u odnosu na okruzujuce Srbe i Hrvate. Polozaja koji ih je tada izdvajao od pomenutih - upravo zahvaljujuci verskoj komponenti. Ta tadasnja specificnost njihovog polozaja nije prevazidjena ni od strane romanticarskih Bosnjaka sa jedne ni od strane labilnijeg dela komsija. Nazalost.
Koliki je realni znacaj islamskog nasledja najbolje da pocne nego drugi od Bosnjaka ovde na forumu ali na drugoj temi.
Ne zelim ni ja da skrecem sa teme pa cu ti zato dati kratak odgovor. Da su vjerski komponent i specifican polozaj u Osmanskom carstvu tako jaki uticaji danas bi postojala bosnjacka nacionalna svijest. Ali uprkos svemu tome ta svijest ne postoji. Stvari koje uticu na formiranje nacionalne svijesti u Bosnjaka dolaze, u glavnom, van bosnjacke jedinice. Prvenstveno je za to kriva propast jugoslovenske ideje, koja nije mogla zazivjeti od strasno jakog zagrljaja srpskog nacionalizma. Propast jugoslovenizma je u stvari propali pokusaj srpskog nacionalizma da se transformira u nesto vece. Ti trebas prokopavati srpsku istoriju da bi razumio bosnjacki paradoks. :wink:
olijali_vuk

#385 Re: Srpska proslost

Post by olijali_vuk »

Ama ja sam rekao da je Austija i Njemacka pobijedila protiv Srbije, a ti si odgovorio, zato im je sad granica oko 800 kilometara od Srbije. Medjutim ja sam naravno mislio na Austo-Ugaarsku, ciji je nasljednik i Madjarska, koja se granici sa Srbijom, zato sam i rekao da pises sta ti pade, isto tako i te Dzonijeve pjesme, vjerovatno zato sto mislis da je Srbin ili htio pomoci Srbiju. cisto sumnjam da si Dzonija slusao prije 1990.
Hocu da kazem Srbija je uvijek bila fasisticka tvorevina. Ja tu nista ne mogu. Cetnissto su etablirali od 1988 i opet su se ustali protiv Tita, pouvijali su hilajde muslimana i sve je bilo isto kao nekoc. Zao mi je sto nista drugacije ne mogu reci. Uostalom, toje neutralno misljenje Jevreja. Mozda ti to drugaije vidis i mozda si jugonastalgicar i mo antifasista, ali nama je to sve bilo isto kao 1941 ko 1992. Sad mene tu objasnjavati kao su oni bili napredni ljudi i progresivni, ne ide...

Samo jos za ovo sto nesto pricaju o bosnjackoj nacionalnog osjecaja koga nema ili tako nesto. Nije tesko stvoriti nacionalni osjecaj. Najmanja nacija na svijetu je ona na ostrvu Pic kairn koja je nastala od pobunjenika sa broda Baunti i domorodaca. Trebaju se stvoriti jos neki simboli, malo ispricati o istoriji Bosne kroz vijekove i koristiti Srednjovjekovne simbole Bosne kao i Sandzaka i tako dalje. Bitno je da postoji volja i to je sve.
bokakotorska

#386 Re: Srpska proslost

Post by bokakotorska »

olijali vuk
Ama ja sam rekao da je Austija i Njemacka pobijedila protiv Srbije
-----------------

Znas sta Vuce, ja od 99 kad nam je ono predsednik cestitao pobedu, nisam cuo bolju, mada si
nagovestavao talenat priznajem.
U tom smislu divim se i tvojim ostalim briljantnim analizama.
Samo vidi kako je on prosao, dzabe je bio genijalan kad oko njega sve budale.
bokakotorska

#387 Re: Srpska proslost

Post by bokakotorska »

Znas sta Mistika, za Nacionalizam treba dosta mozga i nesto vremena, pa nisam siguran moze li se bas govoriti o srpskom nacionalizmu ali ajde kad kazes.

Sad po sistemu

- pa zar ima bolji auto od Moskvica :shock: -

da te pitam, sta vece postoji od jugoslovenstva ?
olijali_vuk

#388 Re: Srpska proslost

Post by olijali_vuk »

Austijanci su vas satrali do Soluna. Tek kad su Amerikanci usli u rat sa tenkovima na Zapadnom fronut, je povucena njemacka vojska iz Grcke. Vi pobjedbili niste, nego Amerikanci, a bili ste na strani sila pobjednica, to jeste istina... a sad dosta i tebe .. sve je dosta jednsotavno .. svje je jednostavno, ne treba tu analiza nikkva, od 1941 di 44 nije bilo borbe a Jevreji su iskorijenjeni iz Srbije, a Srbi su uzivali sa Nijemcima, ...
bokakotorska

#389 Re: Srpska proslost

Post by bokakotorska »

Citira Fuk kako Srbi nisu progresivan narod kako oni sami sebe tako prikasuju, Vucina pa ti si fec u fasi suskanja hebote ?
Kad jugovici prosuskaju tu u svabiji to je vec duhovna kancerogena fasa kako ti kashesh Her Vucina.

Znaci prso si skroz bato. Zato tebi literatura koju pisu Jevreji u Njemackoj na bazi Jozinih i knjiga druga Moshe te nadasve knjiga truga Boktana tako leze, jeli ?
Fidi Fuchko tako ti tepaju tu jel da, sve je to ok sto Njemci tragaju i sami za nofim identiteom, dojcerska posla, nego imaj u vidu da je Joza imao dvaput chupanje usiju ovde u Srbistanu.
Prvo je berba bila kad je ono forsirao Trinu i Kolubaru, sa tim tvojim hansovima ono 1914, ono dok je josh ucio da sfira klafir i da se matshuje protif mlatih svabitsa, a posle je jope prtio hitro us prdo sve nogama uz guzcu kad je naisao da prafi sofjetsku repupliku, ono 1941, oko Ushica.
Znas to je malo uticalo na njegov razvoj, kao high profile international marcenary nije lepo da pucash na zadatku, slabo placaju gazde za to. Tako da uz sve pohvale za neke njegove poteze kasnije, ne smes bas sve da mu verujes sto je neko drugi pisao u njegovo ime.
I siroti Moshe i Boktan autori do yaya, taj Boktan je bio super dundjer, stvarno je lepo osidao par stfari ofte ali nije se taj rasumeo u politiku, bas kao ni svabe. Nisu ti oni za to, ne ide im hebi ga. Nego vole da se meshaju u tudja posla pa im posle krivo, kad ih odrade barabe, jer su emotivci.

Isto ti je to kad jefreji krenu balatu o potmuklim srpskim napatima na nase rodjene chasne crvenoarmejce to je bato kometija, bole jefreje i sa nashe i sa partisane*, zezaju se nemoj da se primash. Samo oni - Jefreji - se uvek zezaju za kintu. Tako i ti ako krenes da pises nesto osbiljnije trazi slobodno pare, platice ti, i raspitaj se prfo sa cenu, nemoj ko ovi nasi gastoni da radis za chabe i obaras cenu ostalim imigrantima, zato nas i ne cene posle. I ogovaraju, a to nije lepo.

Sfe je to jetnostafno kako ti reche

Ajde Fuche u sdraflje

i dodji opet da malo fezbamo isgofor kad uhfatis fremena

* ovo je ulicni zargon u beogradu, koriste ga ovi sto im dede nisu nosile pushke, znaci "tuku nasi al tuku i partizani" mu dodje okreni - obrni mi nahebasmo
Last edited by bokakotorska on 08/05/2010 14:40, edited 1 time in total.
zonbirile

#390 Re: Srpska proslost

Post by zonbirile »

đaba,kada dođe Švaba,gaće same spadaju.Nego braću ste zajebali za odštetu,kako ćete sa Mađarima i Švabama,folksdojčerima.Ja, imadoste i vi VIII ofanzivu,valjalo je to popljačkati,ali došao vrag po svoje.
bokakotorska

#391 Re: Srpska proslost

Post by bokakotorska »

zonbirile wrote:đaba,kada dođe Švaba,gaće same spadaju.Nego braću ste zajebali za odštetu,kako ćete sa Mađarima i Švabama,folksdojčerima.Ja, imadoste i vi VIII ofanzivu,valjalo je to popljačkati,ali došao vrag po svoje.
Ajte tok sam u Fukofom fasonu i tok se i ti prinesh sa Sfape i nashu rodjenu imofinu sfapskog porekla– ti ratish Subotu - bolje platjaju a para nikad dosta. E moj druze, slabo ide.

Jeli majke ti jel to honorarno nesto shtipkas pa fodis racunofodstfo sa neke turiste sto nafratjaju u Splitburg ?

Nesto me buni malo u terminologiji fas sfapskih dusebriznika, jel to neka direktifa bila pa onu bezaniju u ff2 ne sofete 1 agresija, 2 agresija, 3 agresija, jel Joza je tero sbegofe ukrug godinama, a uporno to sofete "ofansifama". Koliko ja rasumem partisansku istoriju svi ih pre ganjali i Njemci i one nase sramote ? A ofansifa ? Pa jesmo ucili u ONO i DSZ odeljenje u napatu i odeljenje u otprani ? Mi se pranili, a kuchke agresorke nas potmuklo napataju al mi se chasno ne tamo. Bolje junachki popetji nego kukavitchki poginuti ?
Sad ovo 90etih su agresije ? Ko je tu bezo od koga i nije bas najjasnije istina al me buni da osoblje tako neprincipijelno koristi terminologiju. Nemci su bre sistematican narot.
Ispata ko da se potsmefate Marshalu he bo te ? Ofansifa, a cofek samo sto dushu nije ispustio akajuci se okolo po Bosni i Hertsegofini sa sbegofima i uchetji drugaritse kako se pravilno drzi mach.
Nemoj da te chuti ako dobijes Warning letter posle, fidi ti bolje na freme sta se kako sofe.

I nemoj da ti spadaju gatje pred Sfapama, da nas brukash, fidi se ta si tripac odafde iz Iraq a, pomislitje da si jos sta, narusices imidj ofim autenticnim galepofima, a moze i neko da te kresne ima Sfapa rasnih.

Ako Sfape sta pitaju kashi im da nema nishta ot toka, Svbi kazi netje da platjaju ama ich, josh kazi rasmisljaju kako opet da fas israde i usmu josh maraka za djaba. Kashi trepa im puno maraka da safrshe neku frugu sa Sarajefo preko Trepinja, hotje opet da trkuju sa Boshnjatsima i Hertsegoftsima. Da ih malo zbunimo ti i ja ;-)

Aj pa pregledaj malo one clip ofe sto sam ti ostafio - us rechnik i laganitsa, nemoj da prenagljujesh po ovoj frutjini.
olijali_vuk

#392 Re: Srpska proslost

Post by olijali_vuk »

Evo literture koja je koristena za onaj text.

Bogdan Bogdanovic: "Der verdammte Baumeister"
Walter Manoschek: "Serbien ist judenfrei"
Josef Matl: "Jugoslawien im zweiten Weltkrieg"
Milovan Djilas: " Der Krieg der Partisanen"
Hermann Neubacher: "Bericht eines fliegenden Diplomaten".
Pijade Moscha : "Das Märchen von der sowjetischen Hilfe"
Helmut Krausnick: "Hitlers Einsatztruppen"
Christoper Browning: "Zur Genesis der Endlösung"
Raul Hilberg: "Die Vernichtung der europäischen Juden"
Josip Tito: "Gesammelte Werke"
Michael Karadjis: "Die Kosova Albaner eine unterdrückte Nation ?"
Enver Hoxha: "Die Titoisten"
Autorenkollektiv Tirana : "Über die Ereignisse in Kosova"
Ivanivic Jovan: "Terror gegen die Juden in Belgrad"
Manes Sperber: " Wie eine Träne im Ozean"
Strugar Vlado: "Der jugoslawische Volksbefreiungskrieg"

samo da se kaze Rusija je isto potpisala pakt sa nijemcima o nenapadanju i podijelili su Poljsku. Kad su ih Nijemci napali borili su se protiv njih, da sacuvaju sopstvenu kozu, a ne sto su antifasisti. I poslije 2. svjetokoga rata nastavili su sa cistkama i ubijanjem drugacijemisljenika. A Srbi su bili sto posto fasisti. Nedic, Mihajlovic i Company su bili zajedn, interesantno je da je Vuk Draskovic danas na skupu na kojem je bila i zastava sa lobanjom slavio mihajlovica kao covjeka koji je prvi krenuo protiv fasista, iako im je on prvo sluzio, pa su ga onda oni otjerali od sebe:
bokakotorska

#393 Re: Srpska proslost

Post by bokakotorska »

SSSR Vuce, ne Rusija, nema Rusije 41 odavno je bila rahmetli. Revolucija u Rusiji bese 1917/1918 i Rusije nestade 1918.

Kod nas Aprila 41 Nemci razvalise Kraljevinu Jugoslaviju.
Ostade JVuO da se bori sa Njemcima. I borila se JVuO, vidi ovde na sax u imas sve o tim bitkama, nabroja to jedan covek. Borila se JVuO svuda gde bese ljudi da se bore za Kraljevinu Jugoslaviju.
Gde ne bese takvih ljudi dobili smo druge stvari.
Dobismo mi i NDH pocetkom Aprila 41 tu u BiH i Hrvatskoj. Tu ne bese izgleda ljudi da se bore za Kraljevinu Jugoslaviju. Valjda su imali sta prece da se bore za to, sta ja znam ?

E kad Njemci napadose SSSR, dobismo i Partizane, negde od leta 41, kako gde.
Ovi drugari pazrtizani prvo su dostojanstveno obelezili 1 Maj 41 na miru. Pa onda kad je Svabo napo centralu, SSSR, malo udarili konferencije, seminari, dogovaranje jedno mesec dana i onda pocese ustanci kojekude.
U Srbiji valjda prvo bese, 7 Jula, ustali na zandara u Beloj Crkvi, tako pocese borbe protiv okupatora.
Ubise naseg zandara ko zeca. Valjda je i on okupator bio. Kazu to je junacko delo obavio neki Zikica Jovanovic. Spanac ga zvali, jer je taj ubijao ljude i po Spaniji ranije, zajedno sa drugom Jozom i jos nekim drugarima.

Sve su to stare, poznate price.
Jedino Hrvati nesto nisu sigurni jel njini partizani krenuse iz Srba u Lici ili iz sumarka kraj Siska, sad se tu lome koplja, ne mogu da se sete valjda, sta li ? A i policija mora da brani te antifasiste po Zagrebu, od koga ne znam pravo da ti kazem.

Lobanja na zastavi kazes. Ne koristim Vuce zastave nikako od kad sam prodo zadnjeg keca sredinom 90etih.
Sad kad se osvrnem, nekako mi lobanja na ratnim zastavama jedino istinito deluje, jer avaj sta vredi cvece ili zvezda na zastavi kad na kraju svi kukaju za svojim lobanjama i bas ih briga za tudje ?
I posle hajd kopaj, trazi svoje lobanje, sakrivaj tudje lobanje.
Zovi svetenike, a kad krene da se ustaje niko svestenike nista ne pita nit u hram ide. Tako izgleda kad pogledas. Al zastave na kraju nisu ni vazne.

Drug Vuk Draskovic moze da prica sta god hoce ko i svi mi. On doduse samo kad mu zena odobri.
Ja mogu kad hocu, zena me i onako ne slusa, a i ti bre ne slusas sta pricam, bas uvek.

Vuce, jedino ne znam sad jel se to sad uklapa u tu novu jevrejsko – nemacku istoriju, vidi ti pa nam javi. Red je da znamo vesti iz 41 i mi, bar sada posle 70 godina, a ne samo Jevreji i Njemci. Sto mi uvek da budemo donji ?

Ova ekipa autora sto je navodis u literaturi to sve bre drugari iz Sremske Mitrovice i pokoji iz Nirnberga bo te.
Robijaske price Vuce moj, nije dobro kad kriminalci krenu da pisu, pogotovo Istoriju. Onda sve bude jednostavno, jer su to prosti ljudi, a znamo da nije tako jednostavno u praksi.

Ajde u zdravlje i cestitam za pravopis
olijali_vuk

#394 Re: Srpska proslost

Post by olijali_vuk »

Ti otvoreno podrzavas fasiste i njihove mrtvace lobanje... takvi ljudi en trebaju ovdje na forumu .. . Srbi su bili na gubitnickoj strani u 2. Svjetskom ratu, jer su bili fasisiti, a u Bosni su se organizovali, jer ih je bilo strah od NDH, a ne sto su bili antifasisti. JEdino su Bosnajci bili antifasisti.

Ovaj zadnji rat od prije 18 godina je samo bio nastavak fasisticke svijesti i ideologije, inace se rat ne moze objasniti. Kako neko moze tako da pauslano odobrava fasticku vladu Nedica i njegovih generala, koji su napadali i gradove u Srbiji? I kako neko moze tako ocigledno da uvelicava neki navodni otpor u Srbiji, kad je jasno da od 1941 do 1944 prema zapisima Wehrmachta i prema pisanoj historiji nije bilo nikakvog znacajnijeg optora u Srbiji?! I kad se zna da su sve ofanzive vodjene u Bosni! Po meni je jasno da su Srbi odmah poceli da falsifikuju historiju, kao sto su to uradili i sad, kad recimo tvrde da je rat u Bosni poceo ubistvom srpskog svata iako svi znaju da je rat puno brizljivije i prije pripreman. Srba je jako puno poginulo u cetinckim fastickim redovima. 9000 cetnika je bilo 12.05.1945 kod KAlinovika ubijeno i tako dalje ...

Sinoc bio tako na srpskoj televiziji jedan borac iz 2. svjetskog rata i zali se sto sad ima toliko neonacista u Rusiji, iako su oni bili antifasisti. Mislim, nemas se sta zaliti, vi niste bili antifasisti samim tim sto se borili protiv fasista, jer nije dovoljna ta objektivna komponenta, treba se iamti i nesto subjektivno u glavi. A sa subjektivne strane su se borili za goli zivot protiv svojih dojucerasljih saveznika. Poznati su svi ruski zlocini: Ubijanje Poljaka u Poljskoj i pocinjenje ostalih zlocina i poslije 2. Svjetskog rata., recimo u Madjarskoj, Poljskoj i u samoj Rusiji.
505

#395 Re: Srpska proslost

Post by 505 »

[quote="bokakotorska"]
Kazu to je junacko delo obavio neki Zikica Jovanovic. Spanac ga zvali, jer je taj ubijao ljude i po Spaniji ranije, zajedno sa drugom Jozom i jos nekim drugarima.

Đenka ne lupetaj života ti.
zonbirile

#396 Re: Srpska proslost

Post by zonbirile »

bokakotorska wrote:
zonbirile wrote:đaba,kada dođe Švaba,gaće same spadaju.Nego braću ste zajebali za odštetu,kako ćete sa Mađarima i Švabama,folksdojčerima.Ja, imadoste i vi VIII ofanzivu,valjalo je to popljačkati,ali došao vrag po svoje.
Ajte tok sam u Fukofom fasonu i tok se i ti prinesh sa Sfape i nashu rodjenu imofinu sfapskog porekla– ti ratish Subotu - bolje platjaju a para nikad dosta. E moj druze, slabo ide.

Jeli majke ti jel to honorarno nesto shtipkas pa fodis racunofodstfo sa neke turiste sto nafratjaju u Splitburg ?

Nesto me buni malo u terminologiji fas sfapskih dusebriznika, jel to neka direktifa bila pa onu bezaniju u ff2 ne sofete 1 agresija, 2 agresija, 3 agresija, jel Joza je tero sbegofe ukrug godinama, a uporno to sofete "ofansifama". Koliko ja rasumem partisansku istoriju svi ih pre ganjali i Njemci i one nase sramote ? A ofansifa ? Pa jesmo ucili u ONO i DSZ odeljenje u napatu i odeljenje u otprani ? Mi se pranili, a kuchke agresorke nas potmuklo napataju al mi se chasno ne tamo. Bolje junachki popetji nego kukavitchki poginuti ?
Sad ovo 90etih su agresije ? Ko je tu bezo od koga i nije bas najjasnije istina al me buni da osoblje tako neprincipijelno koristi terminologiju. Nemci su bre sistematican narot.
Ispata ko da se potsmefate Marshalu he bo te ? Ofansifa, a cofek samo sto dushu nije ispustio akajuci se okolo po Bosni i Hertsegofini sa sbegofima i uchetji drugaritse kako se pravilno drzi mach.
Nemoj da te chuti ako dobijes Warning letter posle, fidi ti bolje na freme sta se kako sofe.

I nemoj da ti spadaju gatje pred Sfapama, da nas brukash, fidi se ta si tripac odafde iz Iraq a, pomislitje da si jos sta, narusices imidj ofim autenticnim galepofima, a moze i neko da te kresne ima Sfapa rasnih.

Ako Sfape sta pitaju kashi im da nema nishta ot toka, Svbi kazi netje da platjaju ama ich, josh kazi rasmisljaju kako opet da fas israde i usmu josh maraka za djaba. Kashi trepa im puno maraka da safrshe neku frugu sa Sarajefo preko Trepinja, hotje opet da trkuju sa Boshnjatsima i Hertsegoftsima. Da ih malo zbunimo ti i ja ;-)

Aj pa pregledaj malo one clip ofe sto sam ti ostafio - us rechnik i laganitsa, nemoj da prenagljujesh po ovoj frutjini.
---------------------------------------------
ja,ja tako fi srali i za Kosfo,nego nađoste li šljivu pod koju će te se skupiti.Vojvodina,baj,baj..
bokakotorska

#397 Re: Srpska proslost

Post by bokakotorska »

olijali vuk

Nema vatre Vuce, to je Istorija, vidim donosis sudove o narodima, srpskom i bosnjackom, sve to iz bratske nam Njemacke, zemlje koja je pokrenula ww2 i sad jos te sudove stvaras na njihovoj, Njemackoj, literaturi i knjigama koje su napisali nasi robijasi direktno umesani u gradjanski rat u Spaniji i kasnije u Jugoslaviji tokom ww2.

Pa dobri moj, de ispricaj nam i o zadnjem ratu iz rukopisa direktnih ucesnika, jer oni vazda najbolje znaju koje kriv. Osim njih, naravno, jer oni nam uvek zele svetlu buducnost i obavezno ih neko drugi spreci u toj uzvisenoj nameri.

O kojoj fasistickoj svesti pricas u ratu iz 90etih ?

Fasizam ti iz Njemacke nasao da trazis ovde u komunistickoj zemlji u raspadu ?
Fasisticka vlada Milana Nedica ? Pa ko je stvorio, kada ? De upitaj tamo pa javi.
Nedic napadao gradove po Srbiji ? Valjda je njegova vlada sprovodila politiku okupacionih Nemackih vlasti ? Sta da napadaju kad su drzali zemlju 4 godine, sta govoris ?

O uvelicavanju ili bilo kakvom cenjenju bilo kojeg otpora u Jugoslaviji 41-44 neces kod mene naci 1 red, majstore. Citaj sta pisem ne izmisljaj cega nema.

Tebi valjda smeta sto meni te "ofanzive" oko kojih se silna buka dize posle 70 godina, jesu zapravo bezanija ?
Ako ti to smeta, tvoj problem prijatelju, a moje jeste takvo misljenje. Cirkus opsti i tuga bese velika i izginu silan narod neznajuci zasto, a cesto ni od koga.

Sad ja to treba da slavim sa tobom ili bilo kim ? Obidji me u sirokom luku, nema tu radosti, slavlja ni ponosa. Samo stid majstore moj, pocev od tvoje drage Njemacke pa dalje po zaslugama. Svim ucesnicima sa nasih prostora, pogotovo ovim najdrcnijim, sto nista ne uradise za 45 godina vladavine osim sto unistise zemlju, vec i sad treba da se divimo njihovim junackim delima od pre 70 godina. Ti ako nemas sta raditi i sledecih 70 samo udri u slavlje, meni ne pada na pamet.

Ajde uzdravlje

505 sa crtom

[quote="bokakotorska"]
Kazu to je junacko delo obavio neki Zikica Jovanovic. Spanac ga zvali, jer je taj ubijao ljude i po Spaniji ranije, zajedno sa drugom Jozom i jos nekim drugarima.

-----

Trudim se da ne, ti si ovde da me ispravis.

Nije se zvao Zikica Jovanovic – Spanac ?
Nije ubica iz spanskog gradjanskog rata, gde je boravio po istom zadatku sa Jozom i ostalima - gde su zdusno ubijali ljude, Spance ?
Nije ubio tog zandara u Beloj Crkvi, koji je osim zandarskog posla takodje bio covek ?

Reci 505 gde gresim, rado cu se korigovati.
Uzdravlje
505

#398 Re: Srpska proslost

Post by 505 »

bokakotorska wrote: Kazu to je junacko delo obavio neki Zikica Jovanovic. Spanac ga zvali, jer je taj ubijao ljude i po Spaniji ranije, zajedno sa drugom Jozom i jos nekim drugarima.

-----

Trudim se da ne, ti si ovde da me ispravis.

Nije se zvao Zikica Jovanovic – Spanac ?
Nije ubica iz spanskog gradjanskog rata, gde je boravio po istom zadatku sa Jozom i ostalima - gde su zdusno ubijali ljude, Spance ?
Nije ubio tog zandara u Beloj Crkvi, koji je osim zandarskog posla takodje bio covek ?

Reci 505 gde gresim, rado cu se korigovati.
Uzdravlje
bez crte
Zvao se Živorad Jovanović, sin Milana. Žikica iz djetinjstva,Španac od septempra 1940 godine kada se vraća u Jugoslaviju.
Da, Žikica Jovanović - Španac, komesar Rađevske čete i Valjevskog NOP odreda, strah i trepet za četnike i nedićevce
Naravno da nije ubica. Kao dobrovoljac od 1937 zdušno se borio u redovima Internacionalne brigade na strani španske republike a, protiv fašizma, nisu samo Špance bilo je tu Talijana i Njemaca.
Joža Berkopec, Joža Ipavec ili Joža Gregorčič možda Josip Adžaga (nije zabilježeno da je imao nadimak Joža), na kog Jožu misliš i zašto?
Koja Bela Crkva ?
olijali_vuk

#399 Re: Srpska proslost

Post by olijali_vuk »

pa, Uzice ti je napao taj tvoj Mihajlovic u ime Nedia i njegovih naredbodavaca, i poslije toga nije bilo borbi u Srbiji, a borili su se bosanski Srbi, jer je Bosna pala pod NDH, da se Bosanjaci tad nisu prikljucili NoB, bilo bi im puno teze, a mozda bii bili zbisani sa karte ...i ti Nedicevci i nedostatak otvoren borbe protiv nepriajatelja u Srbiji su jasni pokazatelji datamo iej bilo antifasista, asad svako moze sebi interpretirti kako hoce, ali ko pristupi Trojnom paktu i opslije toga stavi jednu vladu na raspolgnje, je jasan izdajnik slobode i takvih ideja.
bokakotorska

#400 Re: Srpska proslost

Post by bokakotorska »

505

Taj Spanac, ubica iz razonode, jer slabo je radio sta drugo, evo jos koji podatak za njega, da znas, pa oceni sam po svojoj generaciji, uporedi sa slicnima koji su ti poznati, ako takvih uopste ima:
- izbacen iz gimnazije u Valjevu
- izbacen sa posla 1936 sa 21 godinom, novinar Politike je inace bio
- nesvrsen student Filozofije krenuo u avanture, sa 22 godine otisao da ubija po Spaniji, 1937 godine
- zavrsio u Francuskom zatvoru 1939.
- 1940 uhapsen po povratku u Jugoslaviju
- 1941 ucestvovao u demonstracijama 27 Marta
- 1941, Vojska Kraljevine Jugoslavije ga odbila kao dobrovoljca
- Sa svojom četom on je izveo prvo ubistvo u Srbiji, 7. jula 1941. godine u selu Bela Crkva (Krupanj), kod Valjeva. Tada je pištoljem (nosio je dva pištolja na bokovima, kao Dzon Vejn) ubio dva žandarma: narednika Bogdana Lončara i kaplara Milenka Brakovića.
- Borio se protiv Jugoslovenske Vojske u Otadzbini, Cetnika. I ubili su ga u Martu 1942.

Steta bre ko zna koliko bi jos ljudi on mogao da ubije, samo da je stigao.

O tom ubici ti pricam. Olos i sljam, takav mu ceo zivot bese. Izbacen odasvud, ubacivao se gde god je moglo da se ubija.
Nikada tom ubici nije sudjeno za sva ubistva koja je pocinio ni u Spaniji ni u Jugoslaviji. Naprotiv, proglasen je za Narodnog heroja.

Sve je to veliko pitanje vazeceg sistema vrednosti. Tako nekada ocigledne ubice u odredjenim uslovima – sistemima budu Narodni heroji. No to je njihov problem i problem tih sistema.

Moj nije 505, ubica je ubica, sta god on pricao.

Na Jozu Broza, seljace sa Sutle, gasterbajtera iz Beca, metalca, klaviristu, macevaoca i pusaca tompusa, dozivotnog predsednika Socijalisticke Jugoslavije, takodje mislim 505. Imas problem sa tim ?
Vidi malo o avanturama Joze sa sefom KP Spanije.
Vidi i o Kongresu Komunista u Barseloni 1937 i kako prodje Joza tamo. Ima posle i nastavak kako ubice resavaju pogresna glasanja.

Svasta nesto ima samo treba citati.

Pozdravljam te

olijali vuk

Vuce, hvala ti za Mihajlovica na poklon, ne treba taj meni uopste.

Sta ja imam od toga sto je on napao Uzice ? Sta bih imao da su Partizani napadali Uzice ? Koja razlika ? Koji je tvoj problem ? Neko je nesto dobio od svega toga ? Ili je mozda pre izgubio ?
I sta te muci sto nije bilo borbi u Srbiji, jesi li ti pri svesti ? Treba da mi bude zao sto se nisu klali Cetnici i Partizani po Srbiji 41 - 44te ?

Uopste mi nije zao zbog toga. Drago mi je Vuce. Drago mi je i sto se nisu klali Partizani i Cetnici ni po Sloveniji, ni po Makedoniji. Razumes ?

Ako ne razumes probaj, misli malo.

Sto su se borili Cetnici i Partizani u Bosni ? Ajde probaj malo sam, dosta si prepisivao od Svaba, to smo culi hiljadu puta. I nemoj opet da mi struzes o ofanzivama matere ti. Ofanzivan je onaj koji napada. Znaci nemoj o Partizanskim ofanzivama jer nema logike, kad su vazda bezali nekud.

Ceni ih postuj, nemam nista protiv ali nemoj da gnjavis sa fantasticnim pricama.
Post Reply