Srpska proslost

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
hrabren miloradovic

#176 Re: O kulin banu

Post by hrabren miloradovic »

Bosanac_i_Hercegovac wrote:Svaki covijek ima ime i prezime. Kulin mu je bilo prezime. Kako mu je bilo ime? Zna li iko?
Izvini momak ali nemoj više da se baviš istorijom ili sličnim društvenim naukama ! , nije to za tebe!

Prezimena ne postoje u to vreme a naročito ne kao ova u današnjem smislu , nastala su pre 250-150 godina !
Bosanac_i_Hercegovac

#177 Re: Srpska proslost

Post by Bosanac_i_Hercegovac »

A sta je onda recimo Tvrtko Kotromanic? Ili Hrvoje Vukicic Hrvatinic? To su sve bila imena a ni slucajno i prezimena?
Nezbilj

#178 Re: O kulin banu

Post by Nezbilj »

kaboom wrote:@Nezbilj

odvuce ti temu u zesci off, nemam namjeru da se polemisem s tobom posto kroz tvoje postove konstantno provejava neznanje, arogancija i frustracije, tako da ne vidim smisao diskusije sa tobom ....

btw, car Dusan je umro 1355
Lapsus 1333. godine prodao je Ston. Eto dočeka i ti i moju grešku pa da se malo nasladiš :lol:
Ako imaš nekih primjedbi na moje postove iznesi ih konkretno, jer ovako uopšteno ustvari pokazuješ svoju isfrustriranost i aroganciju.
Iz tvojih postova je očigledna tvoja opsjednut dokazivanjem srpskih i pravoslavnih korjena u BiH i ja nemam želju da se sa tobom natežem, jer tvoja misija je sama po sebi besmislena i govori dovoljno o tebi, bez da ti ja dajem kvalifikacije.
majstorina

#179 Re: Srpska proslost

Post by majstorina »

Bosanac_i_Hercegovac wrote:
miroslaw wrote:@hrabren
Kako ti nije palo napamet da sam ime uzeo po slavuju iz Mrčajevaca.
Mislim, da Miroslav Humski nije sahranjen pod stećkom već u svojoj zadužbini crkvi svetog Petra u Bijelom Polju, ali kako je bio jako potentan ostavio je dosta potomaka koji se sahranjuju pod stećcima i mogao si na ovome forumu da pronađeš neke od njih, inače prva žena mu je bila sestra Kulina bana, a naslijedio ga je sin Andrija iz drugog braka.

@bosanac
Evo oprosti mi na neznanju, ali ja ne znam da su se Srbi i Vlasi utopili u jednu naciju.Turci Srbe zovu vlasima da ih ponize, to je otprilike kao kao da ti danas neko kaže"čobane jedan" ( mada ja ovdje ne vidim ništa uvredljivo).
Gdje molim te Turci u defterima pominju zanemarljiv broj pravoslavnih, u poimeničnim popisima pojedinih sandžaka ja nisam stekao taj utisak, čak šta više.
Znaš li uopšte ko su martolosi koje pominješ, da ne spominjem vojnuke i derbendžije.
Većina ljudi koje poznajem nisu iz Srbije porijeklom, jer migracioni talasi idu u drugome smijeru.Npr. moja porodica se u zadnjih 500 godina selila u krugu čitavih 30 kilometara.
Pa upitaj nekoliko Srba odakle su im preci porijeklom i reci ce ti da su iz Crne Gore ili Srbije. Ne trebas mi ti nista govoriti o tvojoj familiji kada sam ja sa Srbima radio u energoinvestu 20 godina. Vecinom su govorili da su porijklom Crno Gorci i dosli u Bosnu u recimo 17. vijeku. Uvijek mi je bilo cudno kako ti ljudi tako dobro znaju svoje korijene. Neki su imali citava stabla porodicna i vecina su bili znaci Crnogorci i Srbijanci, porijeklom.

SPC su osnovali Turci u Bosni. Prije dolaska Turaka u Bosni nije bilo pravoslavnog zivlja. To je rekao i vas najistaknutiji istoricar Cirkovic. On je najveci i najpriznatiji zar ne? Uzmi i citaj njegovu knjigu "istorija Srba" i nacices i na to. Vas Dinic je to isto zapisao ali i svi drugi prijeratni Srpski istoricari.

Vasa ideologija da prisvojite Bosnu i da je prikazete kao Srpsku zemlju je imala sasvim drugu dimenziju i ona je se kretala u drugom smjeru. Nije bila bazirana na vjeri. Vasi istoricari su tako pisali prekrasne tekstove o Crkvi Bosanskoj, Bosanskoj Kraljevini itd. ali su to sve objasnjavali kao Srbe koji su se tu naselili. Ne nakon pada Kosova (kao sto je se desilo) nego tamo u 6. veku. Samo steta sto zvanicna evropska histografija ne podrzava tu ideologiju. Jedino britanika je tu ideologiju podrzavala u WW1 a i svi znamo zasto; jer je bila u ratu sa Austro-Ugarskom:

Pogledaj kako euroatlas objasnjava kretanje Srpskog plemena. Bosnu je Srpsko pleme tek dodirnulo:

700 godina:

http://www.euratlas.com/history_europe/ ... _0700.html

800. godina;

http://www.euratlas.com/history_europe/ ... _0800.html

900. godina:

http://www.euratlas.com/history_europe/ ... _0900.html

Bosna se rodi vaistinu se rodi... 1000. godine:

http://www.euratlas.com/history_europe/ ... _1000.html

I kao sto vidimo nije je srpsko pleme naselilo. Srpska plemena se sire prema Crnoj Gori i Kosovu a Bosnu ostavljaju na miru.
Rodoslovima se bavim intezivno gotovo dvije decenije i mogu ti reci da sam malo puta cuo da Srbi svoje korijene pronalaze u Srbiji.Ima tu crnogorskih doseljenika,ima i migranata iz crnogorske Hercegovine(Piva,Drobnjak,Banjani,Niksic..) ali ima veliki broj i starosjedilaca cij kontinuitet moze da se prati i u dokumentima Dubrovackog arhiva kao i na grobnim natpisima.
Suprotno Srbima,kod bosnjackih rodoslova cesto naidjem na nekog gaziju iz Anadolije ili junaka sa Arabijskog poluostrva kao rodonacelnika.
Jazz_Junkie

#180 Re: Srpska proslost

Post by Jazz_Junkie »

Tek dva posta i odma su ti namjere otkrivene. Ne iz ovog posta, ali onog na temi o steccima. O genealogiji ti nemas blage veze kao i vecina ovih forumskih povjesnicara.
miroslaw

#181 Re: Srpska proslost

Post by miroslaw »

@bosanac
Pa chelovjece tebi se znaci neke stvari ne mogu oprostiti na mladost i neiskustvo.
U vrijeme doseljavanja predaka tvojih kolega iz Energoinvesta ta teritorija se zove hercegovacki sandzak.
Srpske crkve prije XIII vijeka nema, ne postoji, a u vrijeme dobijanja autokefalnosti, postoji teritorija koja se u literaturi zove srednjovjekovna Bosna, ona ima svoje odnose i svoje probleme (sa papom, ugarskim kraljem...) i trudi se da se prikaze katolickom zemljom.
Ako mislis na Istoriju srpskog naroda u izdanju SKZ, cito imam.
Nisu Srbi i Hrvati jedini Sloveni koji su se naselili na Balkan (nisu cak ni najbrojniji), ali su svoju vlast prosirili i na ostale.
Nigdje ne pise da su Srbi dosli u VI vijeku ( mozda kod Deretica).
Bosnu kao dio Srbije vide strani pisci X i XI vijeka (Chaslav) poslije se Bosna siri i na srpske krajeve, a njeni vladari isticu svoje srpsko porijeklo.
Nisu Turci osnovali SPC to te neko slago.
Dobronamjeran savjet, izbjegavaj rijeci nas i vas.
Umalo da zaboravim, kada je palo Kosvo 1389 mozda.
Bosanac_i_Hercegovac

#182 Re: Srpska proslost

miroslaw wrote:@bosanac
Pa chelovjece tebi se znaci neke stvari ne mogu oprostiti na mladost i neiskustvo.
U vrijeme doseljavanja predaka tvojih kolega iz Energoinvesta ta teritorija se zove hercegovacki sandzak.
Srpske crkve prije XIII vijeka nema, ne postoji, a u vrijeme dobijanja autokefalnosti, postoji teritorija koja se u literaturi zove srednjovjekovna Bosna, ona ima svoje odnose i svoje probleme (sa papom, ugarskim kraljem...) i trudi se da se prikaze katolickom zemljom.
Ako mislis na Istoriju srpskog naroda u izdanju SKZ, cito imam.
Nisu Srbi i Hrvati jedini Sloveni koji su se naselili na Balkan (nisu cak ni najbrojniji), ali su svoju vlast prosirili i na ostale.
Nigdje ne pise da su Srbi dosli u VI vijeku ( mozda kod Deretica).
Bosnu kao dio Srbije vide strani pisci X i XI vijeka (Chaslav) poslije se Bosna siri i na srpske krajeve, a njeni vladari isticu svoje srpsko porijeklo.
Nisu Turci osnovali SPC to te neko slago.
Dobronamjeran savjet, izbjegavaj rijeci nas i vas.
Umalo da zaboravim, kada je palo Kosvo 1389 mozda.
Dobro sada su tvoje namjere vec malo jasnije. Ali si u stanju te svoje namjere malo namazano da prezentiras. De mi samo odgovori na ovo sto si napisao a ukoliko nemozes da odgovoris da sam sebi das trajni ban?

a njeni vladari isticu svoje srpsko porijeklo.

Znaci zelim da argumentiras ovo i to dobro. Bas da vidimo koliko si kvalitetan diskutant. Ukoliko bidne da si se zajebo dogovorimo se da das sam sebi trajni ban?
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#183 Re: Srpska proslost

Post by Chmoljo »

Dobro sada su tvoje namjere vec malo jasnije. Ali si u stanju te svoje namjere malo namazano da prezentiras. De mi samo odgovori na ovo sto si napisao a ukoliko nemozes da odgovoris da sam sebi das trajni ban?

a njeni vladari isticu svoje srpsko porijeklo.

Znaci zelim da argumentiras ovo i to dobro. Bas da vidimo koliko si kvalitetan diskutant. Ukoliko bidne da si se zajebo dogovorimo se da das sam sebi trajni ban?
ja sam taj koji odlučuje o banovanju i moderiranju. zato više ni u šali to ne spominjite.
majstorina

#184 Re: Srpska proslost

Post by majstorina »

Jazz_Junkie wrote:Tek dva posta i odma su ti namjere otkrivene. Ne iz ovog posta, ali onog na temi o steccima. O genealogiji ti nemas blage veze kao i vecina ovih forumskih povjesnicara.
Nisam ni skrivao namjere.A zašto i bih na temi u kojoj se jednom narodu prišivaju čisto fašističke etikete o kolektivnoj psihozi,pa se dodaju i stereotipne floskule iz doba endehazije tipa:opanci,gusle,sluge,došle.Šta bih trebao?Da svoj kosmopolitizam dokazujem laskanjem nečijem šovinizmu?
Pratim tvoje postove i u dobrom djelu su slažem sa tvojim stavovima ali mi nije jasno kako nekome posle samo dva posta možeš reći da nema pojma.Da si sačekao još poneko moje javljanje vidio bi da moje istraživanje rodoslova ne ide u mitska vremena vitlanja mačevima na Kosovu već u ogromnoj većini slučajeva završavaju u 18 vijeku i zasnivaju se na crkvenim dokumentima, i rekonstrukciji grobnih natpisa.
Zašto moj post na temi o stećcima kod tebe izaziva grubu reakciju?Tamo se eventualno može nategnuti da sam neki humski separatista i ništa više.Možda ti smeta što se ne slažem sa naturanjem bošnjačkog identiteta stanovnicima Huma?To je ipak stav koji ima uporišta u istorijskoj nauci.
Nezbilj

#185 Re: Srpska proslost

Post by Nezbilj »

majstorina wrote:
Tamo se eventualno može nategnuti da sam neki humski separatista i ništa više.Možda ti smeta što se ne slažem sa naturanjem bošnjačkog identiteta stanovnicima Huma?To je ipak stav koji ima uporišta u istorijskoj nauci.
Hum odnosno Hercegovina kroz istoriju uvijek su bili region naslonjen na srpsku ili bosansku državu, ako izuzmemo kraće periode samostalne vladavine lokalnih vladara poput Hercega. Međutim ono što ne trpi istoriografsku kritiku jeste negiranje i nipodaštavanje bosanskog dijela istorije i nasljeđa ovog regiona. Današnji Hercegovački Srbi se ubiše veličanjem svoje pravoslavne i srpske istorije, gazeći pri tome sve što je zajedničko i pravdajući to kao što ti kažeš, borbom protiv naturanja bošnjačkog identiteta. Pri tome očigledno poistovjećujući srednjovijekovnu Bosnu i Bošnjane, kao i stotine godina zajedničke kulture i istorije sa aktuelnim nacionalnim ideologijama.
hrabren miloradovic

#186 Re: Srpska proslost

Nezbilj wrote:
majstorina wrote:
Tamo se eventualno može nategnuti da sam neki humski separatista i ništa više.Možda ti smeta što se ne slažem sa naturanjem bošnjačkog identiteta stanovnicima Huma?To je ipak stav koji ima uporišta u istorijskoj nauci.
Hum odnosno Hercegovina kroz istoriju uvijek su bili region naslonjen na srpsku ili bosansku državu, ako izuzmemo kraće periode samostalne vladavine lokalnih vladara poput Hercega. Međutim ono što ne trpi istoriografsku kritiku jeste negiranje i nipodaštavanje bosanskog dijela istorije i nasljeđa ovog regiona. Današnji Hercegovački Srbi se ubiše veličanjem svoje pravoslavne i srpske istorije, gazeći pri tome sve što je zajedničko i pravdajući to kao što ti kažeš, borbom protiv naturanja bošnjačkog identiteta. Pri tome očigledno poistovjećujući srednjovijekovnu Bosnu i Bošnjane, kao i stotine godina zajedničke kulture i istorije sa aktuelnim nacionalnim ideologijama.
Vidi , poenta je da se namerno nazivlja država pogrešno koristi!

Bošnjački identitet nije postojao do nedavno , da je postojao bilo bi ga ranije i bio bi postojan kao kamen! , e to je čista činjenica!

Hum se nije graničio sa Srbijom kako se to voli nazvati?! , već sa Raškom !

Hum iliti Ercegovina je oduvek srpska politička tvorevina a narod i njegova tradicija je srpska!

Niti ijedan Hercegovac nikada nije baštinio u svojoj tradiciji ijednog bosanskog vladara ili junaka npr. , uostalom niko nikad nije baštinio od svih naroda bosanske vladare!
Hrvati-Ercegovci u svojoj tradiciji pojma nemaju niti o hrvatskim vladarima a kamoli bosanskim , dok su sve u 16 guslali o Marku Kraljeviću,braći Jakšićima,.....!
Muslimani-Ercegovci kao i svi muslimani odavde uglavnom su sve svoje hrišćanske pretke odrezali iz pamćenja , ali mnogi ipak iz Hercegovine znaju svoje pravoslavne pretke ili katoličke eventualno , dok pretke koji su bili iz CB niko pojma nema1 , uostalom kao što niko nije ni znao za postojanje te crkve do pre 150 godina i istoričara koji su istraživali!
miroslaw

#187 Re: Srpska proslost

Post by miroslaw »

@bosanac
Pa ja tebi postavih gomilu pitanja i ne dobih odgovore, ali ajde de.
Od Tvrtka I (koji vjenčan bi sugubim vijencem, roditelja gospode bosanske i praroditelja gospode srpske), kralja Srbljem, Bosni, pomorju i zapadnim stranami, koji uzima srpsko vladarsko ime Stefan i uvodi srpske dvorske ceremonijale, pa do pada pod Turke svi bosanski kraljevi ističu ovu vezu sa "svetorodnom dinastijom".
Uz dužno poštovanje, ali ovo uče djeca u sedmom razredu.
I ne zaboravi sve nas gleda oko velikog brata :-D .
@hrabren
Pa zar ti ne baštiniš bosansku tradiciju (Hrabren Miloradović), pouzdano znam da Vukovići tvrde da vode porijeklo od Vlatka (iako se meni čini da nije imao potomaka), a u većini Hercegovačkih sela postoji po neka legenda vezana za boj na Kosovu i učešće u njoj nekoga junaka koji bi u vojsci velikog vojevode Vlatka.Pozić
hrabren miloradovic

#188 Re: Srpska proslost

miroslaw wrote: @hrabren
Pa zar ti ne baštiniš bosansku tradiciju (Hrabren Miloradović), pouzdano znam da Vukovići tvrde da vode porijeklo od Vlatka (iako se meni čini da nije imao potomaka), a u većini Hercegovačkih sela postoji po neka legenda vezana za boj na Kosovu i učešće u njoj nekoga junaka koji bi u vojsci velikog vojevode Vlatka.Pozić

Zaista nisam upoznat o Vlatku i tradiciji u narodu o njemu! , ali to je jedan vojvoda pa moguće da postoji i to !

Hteo sam reći da o Kotromanićima niko ništa ne baštini u narodnoj tradiciji , danas da ali do nedavno niko o njima pojma nije imao!
Kao što ni sami Hrvati takođe nisu baštinili ama baš ništa o hrvatskim kraljevima jer su jednostavno bili zaboravljeni , sve dok fra Andrija Kačić-Miošić nije ih obznanio širem "puku"!!
miroslaw

#189 Re: Srpska proslost

Post by miroslaw »

@hrabren
Shto se tice baštinjenja tradicije, to već nije stvar istorijske nauke, ali da rečem dvije.
Najzaslužnija za baštinjenje tradicije nemanjićke epohe i kasnije Lazara i njegovih nasljednika je svakako SPC, dalje je ovo osjećanje u narodu ostalo živo zahvaljujući velelepnim zdanjima koja ostaju iza ovih zadužbinara i svakako epskoj poeziji.
Kotromanići nisu mogli da računaju sa podrškom SPC, nisu u materijalnom smislu bog zna šta ostavili iza sebe, tako da pravoslavni element ne baštini ovu dinastiju.
Katolici imaju Papu kao vrhovni autoritet, a on je univerzalni za sve katolike i otprilike mu je svejedno da li se na prestolu u nekoj zemlji nalazi Poljski ili Španski kralj ukoliko je revnostan katolik.
Što se tiče muslimana slovenskog porijekla oni baštine Osmanoviće i eventualno nekog istaknutog beglerbega ili vezira i ne pada im na pamet da baštine nevjerničke vladare.
Tako da Kotromanići u narodnoj svijesti padaju vrlo brzo u zaborav.
Naravno da su ova moja objašnjenja jako štura i da bi se možda na ovoj temi mogao braniti i doktorski rad, ali mislim da je uglavnom to to.
Danas se istorija fabrikuje u dnevnopolitičke svrhe i služi nepismenim elitama da dokazuju svoje ekskluzivnije istorijsko pravo na određenu teritoriju u odnosu na druge.
_majevica_

#190 Re: Srpska proslost

Post by _majevica_ »

miroslaw wrote:Što se tiče muslimana slovenskog porijekla oni baštine Osmanoviće i eventualno nekog istaknutog beglerbega ili vezira i ne pada im na pamet da baštine nevjerničke vladare.
Pricas bez veze.Osmanlije su bili kao i AU,Kraljevina SHS,NDH.
Sto se tice price Bosnjaka imas tradicionalne obicaje bosnjaka koji svake godine posjecuju mjesta gdje su mnogi
djedovi i sljedbenici bosanske crkve prihvatili islam...Znaci obidji po googlu dovista i turbeta koja se nalaze po
BiH.Znaci to je cisti tradicionalni osvrt na Bosnjane srednjeg vijeka koji prihvataju tada islam u BiH a o tome
ti takodje pise mnogo sto se kosi sa ideologijom koju je stvarala velikosusjedska historijska masinerija...

Takodje V.Vukovic kao i mnoge vojvode i dr,knezevi su imali titule od bosanskih kraljeva pocevsi od Tvrtka ako
hoces pocevsi i od bosanskih banova..to stanovnistvo je Bosnjani..uglavnom su sve bili pripadnici CB kao i
sljedbenici franjevaca i pravoslavaca-vlaha a svi su se izjasnjavali Bosnjani tadasnje Bosne.

Nego neumjesno je pricati i komentarisati sam sa sobom odgovarajuci na pitanje da muslimani Bosne ne bastine
cuj nevjernicke(otkud ti taj izraz) istaknute i zasluzne Bosnjane,Bosnjake sve do XIX st....
_majevica_

#191 Re: Srpska proslost

Post by _majevica_ »

Nego zaboravi napisati.Dansnji Hrvati (iz BiH)pokusavaju u srednjoj Bosni kao i dijelu Hercegovine sve stanovnistvo
kao i CB prisvojiti sebi a Srbi(iz BiH)cijeli drugi dio Hercegovine i podrinja i svo to stanovnistvo srednjegvijeka
prisvojiti sebi...To je cista glupost.Nego bolje bi bilo da se svi dogovorimo da je to jedna historija Bosne i da je to stanovnistvo kao sto je i bilo Bosnjani Bosne i Huma i da tako pricamo...ove druge price je samo zelja da se nesto
bez cinjenica i dokaza napise na papir i da se laze sopstveni narod u BiH...jer te neistine je silovanje historije ili
masta da je to tako a nidje veze sa vezom...

:bih:
civis

#192 Re: Srpska proslost

Post by civis »

Bošnjani su za SPC bili jeretici, babuni...tako da je to smiješno, nasilu..
Ne padaju Kotromanići u zaborav, odnedavno imamo i porodično stablo dinastije i to kod,kako ti kažeš, muslimana slavenskog porijekla...
jer ti muslimani slavenskog porijekla su bošnjaci,kao i Kotromanići.
hrabren miloradovic wrote:Bošnjački identitet nije postojao do nedavno , da je postojao bilo bi ga ranije i bio bi postojan kao kamen! , e to je čista činjenica!
Kako te nije stid, da te ko stećkom po glavi odalami i dalje bi tuđe prisvajao.
miroslaw wrote:Od Tvrtka I (koji vjenčan bi sugubim vijencem, roditelja gospode bosanske i praroditelja gospode srpske), kralja Srbljem, Bosni, pomorju i zapadnim stranami, koji uzima srpsko vladarsko ime Stefan i uvodi srpske dvorske ceremonijale, pa do pada pod Turke svi bosanski kraljevi ističu ovu vezu sa "svetorodnom dinastijom".
Zato što mu je jedna baba srpkinja sada je i Tvrtko srbin jel, a svi ostali mu praroditelji gospoda bosanska ne postoje ha... nego samo prisvajaj, kradi, otimaj..
"I idoh v` srbskuju zemlju,zeljaje i hote ukrjepiti prijestol roditelj' mojih.."
i on ode u zemlju srba.... jel tako, tamo daleko
a vidi ovo:
"..prveje ot isprva - v` blagodarovan`njej nam Zemlje Bosne.."
i šta još kaže,
"I upomenuše Kraljevstvu mi o svojih zakoneh i uvjeteh i poveljeh,koje su imali s praroditelji Kraljevstva mi,z gospodom Bos`nskom..."

A to što se bošnjaci i danas prezivaju Kulin, Kulenović, Tvrtković... zovu imenom Tvrtko itd..

Uopšte ne zaslužujete ni diskusiju ni prostor, sram Vas bilo.
hrabren miloradovic

#193 Re: Srpska proslost

miroslaw wrote:@hrabren
Shto se tice baštinjenja tradicije, to već nije stvar istorijske nauke, ali da rečem dvije.
Najzaslužnija za baštinjenje tradicije nemanjićke epohe i kasnije Lazara i njegovih nasljednika je svakako SPC, dalje je ovo osjećanje u narodu ostalo živo zahvaljujući velelepnim zdanjima koja ostaju iza ovih zadužbinara i svakako epskoj poeziji.
Kotromanići nisu mogli da računaju sa podrškom SPC, nisu u materijalnom smislu bog zna šta ostavili iza sebe, tako da pravoslavni element ne baštini ovu dinastiju.
Katolici imaju Papu kao vrhovni autoritet, a on je univerzalni za sve katolike i otprilike mu je svejedno da li se na prestolu u nekoj zemlji nalazi Poljski ili Španski kralj ukoliko je revnostan katolik.
Što se tiče muslimana slovenskog porijekla oni baštine Osmanoviće i eventualno nekog istaknutog beglerbega ili vezira i ne pada im na pamet da baštine nevjerničke vladare.
Tako da Kotromanići u narodnoj svijesti padaju vrlo brzo u zaborav.
Naravno da su ova moja objašnjenja jako štura i da bi se možda na ovoj temi mogao braniti i doktorski rad, ali mislim da je uglavnom to to.
Danas se istorija fabrikuje u dnevnopolitičke svrhe i služi nepismenim elitama da dokazuju svoje ekskluzivnije istorijsko pravo na određenu teritoriju u odnosu na druge.
To je to uglavnom!

Samo još da se osvrnem na katolike

Oni su još imali neku tradiciju , ali nažalost njihovu i to je bio Marko Kraljević , mislim nažalost u smislu da im je đed guslo o njemu a oni danas više ne!
Znači odricanje od tradicije jer je srpska , vrlo tužno i jeftino!
To je otišlo kod njih u Hercegovini toliko daleko da su junaku hercegovačkog ustanka don Musiću digli pomen ploču na kojoj piše "Borac protv Turaka i protiv srpsko-crnogorskog posezanja za hrvatskom zemljom"

A čovek se borio kao jedan od retkih katolika zajedno sa Srbima i Crnogorcima , oženio se provlavkom , oodslelio u Beograd zbog razočarenja što je ujahala AU u BiH itamo umro uz velike počasti i pred mnoštvom naroda!

Vidi sliku pomen table , da čovek ne poveruje !!

http://--- NO LINKS ---/forum/download/f ... &mode=view

A on se još pozivao da je šatro poreklom od kosovskih junaka braće Musića! ,http://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%9C%D1 ... 1%9B%D0%B8

Znači nisu samo fabrikacije u pitanju već potpuna laž i to je ponosno trpaju da se vidi !
Energični leptir

#194 Re: Srpska proslost

Post by Energični leptir »

A to što se bošnjaci i danas prezivaju Kulin, Kulenović, Tvrtković... zovu imenom Tvrtko
Imena Tvrtko i Kulin u Bošnjaka sus e počela davati u nacional-romantičarskom periodu, tj. u procesu kreiranja bošnjačke nacije u 20. st. nađi m, molim te i jednog muslimana Bošnjaka u vrijeme Osmanskog Carstva, a da se zvao Tvrtko, ili Ostoja ili Dabiša, da mu je to bilo ime! Nađi i jedno autentično predanje ili epsku pjesmu o bosanskim srednjeovjekovnim vladarima! To što se neki nacional-romantičari sada bave stećcima i žele ih, baš kao i srpski i hrvatski nacionalisti, prisvojiti ekskluzivno samo za sebe, to nije nikakav argument! Baštinjenje srednjevjekovne Bosne kod bosanskih muslimana Bošnjaka je skorog porijekla, kada intelektualne elite kreiraju nacionalni identitet. U pogledu prezimena, u Krajini ima muslimana Karadžića, pa šta sad?
civis

#195 Re: Srpska proslost

Post by civis »

Energični leptir wrote:
A to što se bošnjaci i danas prezivaju Kulin, Kulenović, Tvrtković... zovu imenom Tvrtko
Imena Tvrtko i Kulin u Bošnjaka sus e počela davati u nacional-romantičarskom periodu, tj. u procesu kreiranja bošnjačke nacije u 20. st. nađi m, molim te i jednog muslimana Bošnjaka u vrijeme Osmanskog Carstva, a da se zvao Tvrtko, ili Ostoja ili Dabiša, da mu je to bilo ime! Nađi i jedno autentično predanje ili epsku pjesmu o bosanskim srednjeovjekovnim vladarima! To što se neki nacional-romantičari sada bave stećcima i žele ih, baš kao i srpski i hrvatski nacionalisti, prisvojiti ekskluzivno samo za sebe, to nije nikakav argument! Baštinjenje srednjevjekovne Bosne kod bosanskih muslimana Bošnjaka je skorog porijekla, kada intelektualne elite kreiraju nacionalni identitet. U pogledu prezimena, u Krajini ima muslimana Karadžića, pa šta sad?
Islam "zapovijeda" imena koja su "lijepa muslimanska"....Bitna su prezimena koja se uglavnom ne daju nego nasljeđuju, bitno je ime Bošnjak, bitna je Bosna, a to je zajedničko i Tvrtku i Kulinu, i Bošnjacima danas.
Od Kulina bana i dobrijeh dana... stećci su naslijeđe svih stanovnika Bosne.
Karadžič je, čini mi se, tursko Karadža.
E, bio sam sastavio lijep duži post gdje sam pokušao na bolji način odgovoriti, ali mi se nešto zeznulo... pa mi se sada ne da.
Energični leptir

#196 Re: Srpska proslost

Post by Energični leptir »

Islam "zapovijeda" imena koja su "lijepa muslimanska"....
Tačno.
Bitna su prezimena koja se uglavnom ne daju nego nasljeđuju, bitno je ime Bošnjak, bitna je Bosna, a to je zajedničko i Tvrtku i Kulinu, i Bošnjacima danas.
Ne nije. Srednjeovjekovna Bosna je feudalna država, u kojoj su i Tvrtko i Kulin velikaši koji vladaju nad hiljadama potčinjenih kmetova. Ta Bosna nije nikakva narodna, već plemićka država, u kojoj ti isti plemići "bogomdanim" pravom odlučuju o svemu ne pitajući baš nikoga, izrabljujući pri tom svoju tegleću marvu kmetove i ratujući međusobno oko stjecanja više vlasti i moći. To nije narodna država BiH temeljena na ZAVNOBiH-u (koji danas zatiru svi nacionalni i vjerski fanatici), već romantizirani avet prošlosti, kojim svaki današnji vlastodržac manipulira ne bi li stvaranjem nekog "ponosa" prikrio da je pokrao sve što se dalo pokrasti. Naslijeđena prezimena ne znače baš ništa! Niko od tih ljudi nije baštinio nikakvo sjećanje na srednjevjekovnu državu. Da nije dubrovačkog arhiva i nekolicine fratarskih hronika, o bosanskim kraljevima ne bismo znali baš ništa! (a i ovako znamo malo)!
Steći su prije svega nadgrobni spomenici ljudi koji su pod njima pokopani. Lijepo ih je vidjeti, ali to su na prvom mjestu nadgrobni spomenici, koji u nacional-romantičarskim ideologijama postaju potvrda nekom za ovo, drugom za ono... vazda neka manipulacija "kostima", "moštima" isl... morbidno!
Nebitno je odakle. Naveo sam samo da kažem da prezimena nisu nikakav argument!
hrabren miloradovic

#197 Re: Srpska proslost

civis wrote:
Energični leptir wrote:
Islam "zapovijeda" imena koja su "lijepa muslimanska"....Bitna su prezimena koja se uglavnom ne daju nego nasljeđuju, bitno je ime Bošnjak, bitna je Bosna, a to je zajedničko i Tvrtku i Kulinu, i Bošnjacima danas.
E, bio sam sastavio lijep duži post gdje sam pokušao na bolji način odgovoriti, ali mi se nešto zeznulo... pa mi se sada ne da.
Nikad mi neće biti jasno kod Bošnjaka odsustvo narodnih imena bosanskih koja proizlaze iz bosanskog jezika??!!

Srbi i Hrvati imaju kompilaciju hrišćanskih i narodnih , kod Srba nešto više dok kod Hrvata nešto manje! , tu islam ne bio smeo da se buni , jer vidim Turci i Albanci imaju taj trend!
Bosanac_i_Hercegovac

#198 Re: Srpska proslost

miroslaw wrote:@bosanac
Pa ja tebi postavih gomilu pitanja i ne dobih odgovore, ali ajde de.
Od Tvrtka I (koji vjenčan bi sugubim vijencem, roditelja gospode bosanske i praroditelja gospode srpske), kralja Srbljem, Bosni, pomorju i zapadnim stranami, koji uzima srpsko vladarsko ime Stefan i uvodi srpske dvorske ceremonijale, pa do pada pod Turke svi bosanski kraljevi ističu ovu vezu sa "svetorodnom dinastijom".
Uz dužno poštovanje, ali ovo uče djeca u sedmom razredu.
I ne zaboravi sve nas gleda oko velikog brata :-D .
Neshvatam sta zelis da kazes. Uz duzno postovanje ali to uce djeca u 7. razredu u Srpskim skolama. Ona djeca u 7. razredu u Hrvatskim skolama uce kako je Tvrtko bio Hrvat. A ta djeca to uce zato sto su ucitelji u bosanskim skolama u proslosti dozvolili da njihova djeca ama bas nista o tome ne uce vec da uce o Fatihovom sanu i ostalim pickarijama.

I ti isto trollas i moderatori to uporno dzovoljavaju samo mi nije jasno zasto. Kako to da jedan Srbin dodje na bosanski forum, da napise da su bosanski kraljevi bili srbi a da ne dobije ban? Jeli to uredu ili je do mene?

Ja cu odgovoriti ovom liku argumentima ali ocekujem od moderatora da malo zastite ovaj podforum od prekodrinskog trollanja.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
koji vjenčan bi sugubim vijencem, roditelja gospode bosanske i praroditelja gospode srpske.
Ovim ti zelis da sugerises kako je Tvrtko isticao da su mu roditelji bili bosanci ali praroditelji srbi sto znaci da zelis da sugerises da su praroditelji bosanaca srbi. No malo si se zbunio jer si pogresno citirao Tvrtkovu povelju. Tvrtko kaze ovo:
I spodobi me sugubim vjencem,jako oboja vladić`stvija ispravljati mi,prveje ot isprva - v` blagodarovan`njej nam Zemlje Bosne.Potom,že Gospodu mojemu Bogu spodobl`šu me nasljedovati prjestol mojih prjeroditelj`,gospode srbske,`

I upomenuše Kraljevstvu mi o svojih zakoneh i uvjeteh i poveljeh,koje su imali s praroditelji Kraljevstva mi,z gospodom Bos`nskom...

Sto znaci da Tvrtko spominje svoje praroditelje godpodu srpsku i svoje praroditelje kraljevstva mu, gospodu bosansku. Samo dijete bi se usudilo reci da Tvrtko istice svoje srpskko porijeklo jer samo dijete moze ovako vazne izvore citati toliko selektivno kao sto ih citas ti.

Tvrtko nista drugo ne govori nego:"Imam pravo na srbiju zbog toga sto mi je baka srpskinja i imam pravo na Bosnu jer su mi praroditelji kraljevstva bosanci." I sam Tvrtko pravi tu razliku uvijek. Zbog toga je malo brutalno govoriti o Srbima u Bosni prije 19. vijeka jer njih niko ne spominje. Samo se Bosnjani spominju a kada se spominju Srbi onda se to odnosi na one ljude preko Drine ili na one koje su dosli u bosnu kao izbjeglice u srednjem vijeku, ali bas uvijek. To uglavnom znaju i vecina Srba ali oni i kopaju i nogama i rukama da dokazu kako ipak u Bosni jeste bilo srba i prije. Kada im se pokaze da to nema smisla onda pocinju optuzivati ljude za fashizam ali niko im za to nije kriv.

Evo sta i sam Tvrtko zapisuje u toj povelji za koju si se ti uhvatio jer je u njoj on spomenuo "praroditelje gospodu srpsku" a da nisi ni vidijeo da je spomenuo i "praroditelje gospodu bosansku". Tvrtko vrlo jasno kaze:
.I idoh v` srbskuju zemlju željaje i hote ukrjep...

To sto je Tvrtko uradio da dobije legitimitet kralja to je se radilo u citavoj evropi. Hrvatska i Madjarska su bile presonalna unije. Francuska i Engleska kraljevska kuca su se medjusobno isto zenili i udavli. Je li to znaci da su Engleski kraljevi francuzi ili obrnuto? NE! To znaci da su oni na taj nacin zeljeli da garantiraju diplomatske odnose jer je to bio jedini nacin u tom vremenu. Nizozemska i Spanjolska kuca su radili isto sve do 80-o godisnjeg rata. Bosanska princeza Jelisaveta je se udala za Ugarskog kralja. Primjera u evropi je mali milion. I samo nepismen covjek bi mogao da pomisli da to nije bilo radi politickih ciljeva.

Tvrtko preuzima srpske ceremonije isto kao sto i Nizozemci preuzese Spanjolske ceremonije. Ili Englezi francuske. To se zove diplomatija. Tvrtko je svoju krunu bosansku, koju on vrlo jasno naziva "svetom krunom bosanskom" a za koju Dubravko Lovrenovic kaze kako je to bila "nacionalna bosanska kruna" uzdigao i uveo na velika vrata medju ostale evrospke kraljeve. A to on nije mogao uraditi sjedeci na Bobovcu sa starcima CB puseci lulu. To je on uradio pozivajuci se na krvne veze sa Nemanjicima. To moze iz danasnje prespektive, nekom srednjoskolcu-primitivcu, izgledati kako je Bosna bila sprska zemlja, kako su bosanci srbi itd. ali u srednjem vijeku to je imalo sasvim drugu dimenziju, kao sto sam vec objasnio, citava evropa je bila prepletena krvnim vezama, iz istih razloga. Tako je Spanija zelijela da iskoristi svoje krvne veze sa Nizozemskom kraljevskom kucom da pretvori Nizozemsku u katolicku zemlju i da je stavi pod svoje shape. Zbog toga je se i desio 80-o godisnji rat.

Znaci Tvrtko je vec imao krunu na glavi kada je tu istu krunu "vjencao" sa krunom Nemanjica. Tu krunu koju je Tvrtko imao na glavi nije bila sveta kruna Nemanjica, sveta kruna Srpska ili sveta kruna Tunguska; to je bila sveta kruna bosanska. ( Sacra Corona Bosnesis) i na toj svetoj kruni Tvrtko izgradjiva svoje kraljevstvo. On to kraljevstvo ne naziva Srpskim kraljevstvom, Tunguskim kraljevstvom ili Srbljanskim krlajevstvom on njega naziva bosanskim kraljevstvom. Tvrtko na svim pecatima nije prikazan sa Srpskom/ Nemanjickom krunom na glavi nego sa "Svetom Krunom Bosanskom"" na glavi. Tvrtko na svoje pecate ne stavlja dvoglavog orla, 4C; niti na svoje novcice nego on na te pecate stavlja svetu krunu bosansku i grb sa ljiljanima. Samo na prvom pecatu je Tvrtko I stavio Nemanjicki grb pored ljiljana i to je naravno bilo odmah nakon vjencanja bosanske krune sa srpskom krunom. Ali ako pogledamo sve pecate i novcice posle tog prvog pecate; svi bosanski kraljevi samo isticu svetu krunu bosansku i ljiljane:

Image

nigdje ni rijec o Nemanjicima. Njih su samo iskoristili da uzdignu svoju poziciju i to u vremenu kada je Srpsko kraljevstvo bilo u rasulu; kada je tamo vladao gradjevisnki rat izmedju kralja i plemica:
U ovu nepravedni rat, Uchinih s gospodinom Hercegom i po svijetu s vlasteli Bosanscimi i vishe togaj, da je vidomo vsakome: Kto godi je Bošnjanin ali Kraljstva Bosanskoga prije rata bil dlzhan komu godi Dubrovcaninu, volja na viri mu uzeto na gospockoj, a moze Dubrovcanin tozi istinom pokazati - da se ima Dubrovcaninu vratiti i platiti.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#199 Re: Srpska proslost

Post by Chmoljo »

I ti isto trollas i moderatori to uporno dzovoljavaju samo mi nije jasno zasto. Kako to da jedan Srbin dodje na bosanski forum, da napise da su bosanski kraljevi bili srbi a da ne dobije ban? Jeli to uredu ili je do mene?

Ja cu odgovoriti ovom liku argumentima ali ocekujem od moderatora da malo zastite ovaj podforum od prekodrinskog trollanja.
još jedna samo i opet ideš na trajno hlađenje i drugi put neću toliko dugo držati jednog klona u životu. jesi li me razumio Pietje?
_majevica_

#200 Re: Srpska proslost

Post by _majevica_ »

kaboom wrote:
hrabren miloradovic wrote:...
Vidi sliku pomen table , da čovek ne poveruje !!

http://--- NO LINKS ---/forum/download/f ... &mode=view
...

moram priznati da nisam znao za ovaj spomenik don Ivanu Musicu
vrhunski natpis :lol:
" ... i odbranili djedovska ognjista od crnogorskih i srpskih posezanja ..." :lol: :lol: :lol:
Nije losa stvar.Samo da su dodali od agresije susjednih okupatorskih drzava.Stanovnistvo BiH se uvijek borilo
protiv takvih i slicnih osvajaca BiH.I uvijek su bili kvislinzi gubitnici u BiH :wink:
:bih:
Post Reply