Srpska moralna katarza!?

Locked
exliberal-ex

#726 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by exliberal-ex »

insomnia78 wrote: Evo da ti ja kazem
Po meni jedno 95% od ovih sa okupiranih teritorija

Envoyé de mon iPhone à l'aide de Tapatalk
znaci po tebi zivota u bosni nema dokle god su srbi prisutni...posteno
okupirana teritorija?....mene su na pocetku "ubjedjivali prijateljski" da sam aggressor ...kako cu bit agreson na drzavu u kojoj zivim vjekovima...mozda pobunjenik ali ne aggressor..a po dejtonu I ravnopravni partner u ovoj nakaradnoj drzavi

sa druge strane.....
sta su ovi rusi u ukrajini agresori ili pobunjenici ili borci za slobodu
sta su turcu na kipru, agresori, pobunjenici ili borci za slobodu
sta su kurdi u turskoj......palestinci, baski, skoti, irci, tamilski tigrovi....sta je hamas a sta je izraelska vojska...sta je asad a sta oni sa druge strane...zasto su se njemci tukli sa francuzima ili britancima od srednjeg vjeka...
nemoj sad da mi kazete da spinujem...ja samo navodim da srbi kao narod nisu "izmislili toplu vodu" ratovanja, da se slicne borbe desavaju dok ovo pisemo, da su se slicne borbe desavale I u proslosti I da ce sudeci prema ovoj tradicij biti I dio buducnosti.
Ja razumjem zabrinutost I ovu raspravu jer bosnjaci su naslonjeni na srbe, izmjesani jos uvijek ali za nekog evropljanina ...ma jebe se njima za srbe I bosnjake
Hajvan

#727 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by Hajvan »

ko i meni za srbe.
SkyLimit

#728 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by SkyLimit »

Skijaš wrote:
insomnia78 wrote:Znaci ovi sto nas rokase s tom devizom su ustvari samo par budala?
Učešće u VRS nije ratni zločin a za ratne zločine je odgovorno (u najgorem slučaju) nekih 5 % bosanskohercegovačkih Srba.

Ovdje se međutim radi o nečemu drugom. Uzmimo za primjer masakr na tuzlanskoj Kapiji ili sam genocid u Srebrenici. Tu nikakve, ali baš nikakve vojne vrijednosti nema. Zašto onda tako strahoviti zločini devedeset pete kada se već znalo da se rat privodi kraju ? Zato što je velikosrpsko vođstvo htjelo zabiti takav klin među narode i posijati takvu mržnju da država jednostavno ne može opstati i da je podjela neophodnost. Odnosno, tako ćemo vam ogaditi Srbe da ništa nećete htjeti da imate sa srpskim narodom i sami ćete praviti zidove. To je bio velikosrpski rezon.

Znači, onaj ko širi međuetničke animozitete ne samo da radi nešto što je samo po sebi loše, nego još i učestvuje u širenju velikosrpske propagande.

O čemu ti pričaš?

Čuj nema vojne vrijednosti genocid u Srebrenici,počinuli ga da posiju mržnju :run:

Cilj je bio etnički očistiti područja oko Drine od Bošnjaka,pobiti i protjerati Bošnjake što dalje od Drine.Imao si Armiju Republike Bosne i Hercegovine uz samu Drinu,i to sačinjenu od Bošnjaka iz tog područja.

Nisu Srbi ubijali zato što su pojedinačno okrutniji od drugih naroda,već što im je politika takva bila.Zanemariv je broj pobijenih nesrba čiji nestanak nije bio isplaniran i naređen od organa vlasti.
Drinski

#729 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by Drinski »

Skijaš wrote: Stražar u logoru Omarska nije ratni zločinac
Ma nije tacno.
Drinski

#730 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by Drinski »

okupirana teritorija?....mene su na pocetku "ubjedjivali prijateljski" da sam aggressor ...kako cu bit agreson na drzavu u kojoj zivim vjekovima...mozda pobunjenik ali ne aggressor..a po dejtonu I ravnopravni partner u ovoj nakaradnoj drzavi
TI bi bio ono sto se nekada zvalo domaći izdajnik i sluga okupatora, a danas pobunjenik.
JThomas

#731 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by JThomas »

Skijaš wrote:
JThomas wrote:u bukvalnom smislu sigurno nije ni toliko. ne može trećina ili polovina nekog naroda klati civilne žrtve, to je fizički i logički nemoguće. al' mnogo veća kritična masa je demokratski izabrala politiku koja je dovela do zločina, te iste odobrila što izričito što prešutno.
Kada zagušivanjem etera propagandom pred prosječnog Srbina postaviš izbor, sa jedne strane spašavanje srpskog naroda od ustaško-džihadske zavjere (Sijekovac, malo Jasenovca, Nikola Gardović, još malo Jasenovca, srpska djeca na jelovniku lavova, još malo Jasenovca), a sa druge strane pristupanje ARBiH pod vrhovnom komandom čovjeka koji je napisao Islamsku Deklaraciju, kako ti misliš da bi postupio da si Srbin iz Dervente ? Šta bi danas na mjestu prosječnog Srbina kojeg se bombarduje propagandom kako će ako ne podrži manijake poput Dodika, srpski narod biti sveden na nivo nacionalne manjine ? Jer to im se govori, pred njima nije izbor između lošeg Srbina i dobrog Srbina, nego između lošeg Dodika i goreg Bakira, u to ih se uvjerilo.
tu propagandu nisu emitovali i taj izbor postavili marsovci, nego demokratski ogromnom većinom izabrani predstavnici naroda.

milion ljudi je slušalo slobu na gazimestanu kako prijeti "oružanim bitkama" dok svega toga nije bilo ni u planu. mozgovi cijelog poduhvata su tad imali gotovo plebiscitarnu podršku srpskog naroda. a neposredni izvršioci ovdje u bosni poput karadžića i bilje isto tako.
RahatHurmašica

#732 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by RahatHurmašica »

JThomas wrote:
tu propagandu nisu emitovali i taj izbor postavili marsovci, nego demokratski ogromnom većinom izabrani predstavnici naroda.

milion ljudi je slušalo slobu na gazimestanu kako prijeti "oružanim bitkama" dok svega toga nije bilo ni u planu. mozgovi cijelog poduhvata su tad imali gotovo plebiscitarnu podršku srpskog naroda. a neposredni izvršioci ovdje u bosni poput karadžića i bilje isto tako.
i ne samo imali, nego je i danas, poslije svega, imaju.

tako da mi niko ne može reće da su bili zaslijepljeni propagandom. ne nisu, jer da jesu do sada bi progledali.
LBVIEW

#733 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by LBVIEW »

exliberal-ex wrote:
hAZNADAR wrote: Ne mozes se sloziti jer nemas argumenata i samo razvodnjavas i navodis of topic stvari. Ja papagajski ponavljam samo zato sto izbjegavas odgovor i pokusavas skrenuti na sporedno.
Evo prostih cinjenica. Postoje razne kalkulacije o broju poginulih ali zvanicni podaci za sada su ovi.

Bosnjaci- oko 33 000 civila i 30 000 vojnika,
Srbi oko - 4 000 civila i 21 000 vojnika,
Hrvati - 2 100 civila i 5 600 vojnika.
Ostali - 370 civila i oko 100 vojnika.

Gledaj samo broj civila. Vecina Bosnjaka ubijena u ljeto 92-ge tamo gdje nije bilo nikakvog rata od strane Srba.

I to to je usput prost i jednostavan odgovor na tvoje nebuloze da su hrvatske zrtve priblizno bosnjackim.

Takodjer se slazem da je odnos prema Albancima uvijek bio sa visoka i to sam i sam rekao. Ali jarane - Srbi Albancima nisu nikada sporili naciju, jezik, da su ih komunisti stvorili i da su bivsi Srbi otpadnici. Gledali su ih uvijek kao na primitivne, zaostale i zaguljene,.. ali nikada kao na produkt neke okupacije, genetski otpad, vjecite poltrone, nepostojece,... i tu je bitna razlika. Zato je zlocin pream Albancima uvijek imao vecu tezinu negoli Bosnjacima i to se pokazalo i u vrijeme rata gdje su Albanci "samo" otjerani uz pokoji incident i streljanja,.. ali ni oni kao Hrvati nemaju od Srba na poklon nista priblizno Srebrenici, Prijedoru, Visegradu, Trnopolju, Tomasici,...

I necemo u krajnosti. Ja uopce ne tvrdim da su Srbi svakodnevno opsjednuti nama i da se bude ujutru sa mrmljanjem ugh poturice. Njihova svakodnevica se sastoji od mnogo drugoga, kao i politika i tumacenje drugih, odnos prema drugima,..
Ali kada se Bosnjaci spomenu u bilo kojem kontektstu, uglavnom dnevnopolitickom - tu onda po pravilu mozes cuti vec navedene historijsko mitoloske epitete i kroz to ponizavanja. Upravo zahvaljujuci tom standardu o nama kroz sliku poturica, genetskog otpada, bivsih Srba koji kriju istinu o porijeklu, nepostojecoj naciji i sl,.... vijest o Tomasici napr i slike koje uz to slijede ne izazivaju nikakvo sazaljenje, nikakav moral,... samo statistika koja se trebala bolje sakriti.
Dosta bosnjaka je ubijeno kao vojnici ali se prikazuju ko civili, ja znam da ce mnogi sad da krenu da me prozivaju ali ne jednom sam usao u raspravu oko toga sta je bio civil koji je radio u namjenskoj industrij...civil ili vojnik ?
sa druge strane tvoja opsjednutost tvrdnjama da srbi non stop pricaju o bosnjacima kao o onima sto su prodali vjeru za veceru je sokro pa paranoidna.
Sta bi ti rekao da ja pocnem da pricam o tome kako bosnjaci gledaju na srbe, kao na robove, kao na seljake, nekog ko je morao da ponudi svoju mladu agi da je on prvo k.... prije nego sto buduci muz ima pravo da sanjom da spava...kao doslje na ove prostore koji su potisnuli dobre bosnjane.....
nego jedno drugo pitanje, po tebi koliko je srba po tebi , od ukupne populacije, zlocinci, koliko bi ih trebalo biti izveeno pred sud .
Upravo si ovim umanjivanjem broja zrtava potvrdio kako vi nikad katarzu dozivjeti necete, k'o bilo sto od vas ocekuje je blecak koji veze s vezom nema.Umjesto da se zabijete u "misje rupe" i molite za oprost, vi jos imate "obraza" i smjelosti doci na vecinski bosnjacki forum i bestidno lagati i rugati se u lice prezivjelim u pogromu planiranom od strane srpske politicke vrhuske kojoj ste dali legitimitet.
Post ti je prijavljen,razmatrao sam i drugo "rijesenje", ali mi se ne ide u banovice zbog lazova i pacenika.
Last edited by LBVIEW on 13/06/2014 08:40, edited 1 time in total.
RahatHurmašica

#734 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by RahatHurmašica »

ja bi prije rekao da je dosta poginulih civila prikazano kao vojnici zbog vojnih penzija.
Bodkin

#735 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by Bodkin »

LBVIEW wrote:
exliberal-ex wrote:
hAZNADAR wrote: Ne mozes se sloziti jer nemas argumenata i samo razvodnjavas i navodis of topic stvari. Ja papagajski ponavljam samo zato sto izbjegavas odgovor i pokusavas skrenuti na sporedno.
Evo prostih cinjenica. Postoje razne kalkulacije o broju poginulih ali zvanicni podaci za sada su ovi.

Bosnjaci- oko 33 000 civila i 30 000 vojnika,
Srbi oko - 4 000 civila i 21 000 vojnika,
Hrvati - 2 100 civila i 5 600 vojnika.
Ostali - 370 civila i oko 100 vojnika.

Gledaj samo broj civila. Vecina Bosnjaka ubijena u ljeto 92-ge tamo gdje nije bilo nikakvog rata od strane Srba.

I to to je usput prost i jednostavan odgovor na tvoje nebuloze da su hrvatske zrtve priblizno bosnjackim.

Takodjer se slazem da je odnos prema Albancima uvijek bio sa visoka i to sam i sam rekao. Ali jarane - Srbi Albancima nisu nikada sporili naciju, jezik, da su ih komunisti stvorili i da su bivsi Srbi otpadnici. Gledali su ih uvijek kao na primitivne, zaostale i zaguljene,.. ali nikada kao na produkt neke okupacije, genetski otpad, vjecite poltrone, nepostojece,... i tu je bitna razlika. Zato je zlocin pream Albancima uvijek imao vecu tezinu negoli Bosnjacima i to se pokazalo i u vrijeme rata gdje su Albanci "samo" otjerani uz pokoji incident i streljanja,.. ali ni oni kao Hrvati nemaju od Srba na poklon nista priblizno Srebrenici, Prijedoru, Visegradu, Trnopolju, Tomasici,...

I necemo u krajnosti. Ja uopce ne tvrdim da su Srbi svakodnevno opsjednuti nama i da se bude ujutru sa mrmljanjem ugh poturice. Njihova svakodnevica se sastoji od mnogo drugoga, kao i politika i tumacenje drugih, odnos prema drugima,..
Ali kada se Bosnjaci spomenu u bilo kojem kontektstu, uglavnom dnevnopolitickom - tu onda po pravilu mozes cuti vec navedene historijsko mitoloske epitete i kroz to ponizavanja. Upravo zahvaljujuci tom standardu o nama kroz sliku poturica, genetskog otpada, bivsih Srba koji kriju istinu o porijeklu, nepostojecoj naciji i sl,.... vijest o Tomasici napr i slike koje uz to slijede ne izazivaju nikakvo sazaljenje, nikakav moral,... samo statistika koja se trebala bolje sakriti.
Dosta bosnjaka je ubijeno kao vojnici ali se prikazuju ko civili, ja znam da ce mnogi sad da krenu da me prozivaju ali ne jednom sam usao u raspravu oko toga sta je bio civil koji je radio u namjenskoj industrij...civil ili vojnik ?
sa druge strane tvoja opsjednutost tvrdnjama da srbi non stop pricaju o bosnjacima kao o onima sto su prodali vjeru za veceru je sokro pa paranoidna.
Sta bi ti rekao da ja pocnem da pricam o tome kako bosnjaci gledaju na srbe, kao na robove, kao na seljake, nekog ko je morao da ponudi svoju mladu agi da je on prvo k.... prije nego sto buduci muz ima pravo da sanjom da spava...kao doslje na ove prostore koji su potisnuli dobre bosnjane.....
nego jedno drugo pitanje, po tebi koliko je srba po tebi , od ukupne populacije, zlocinci, koliko bi ih trebalo biti izveeno pred sud .
Upravo si ovim umanjivanjem broja zrtava potvrdio kako vi nikad katarzu dozivjeti necete, k'o bilo sto od vas ocekuje je blecak koji veze s vezom nema.Umjesto da se zabijete u "misje rupe" i molite za oprost, vi jos imate "obraza" i smjelosti doci na vecinski bosnjacki forum i bestidno lagati i rugati se u lice prezivjelim u pogromu planiranom od strane srpske politicke vrhuske kojoj ste dali legitimitet.
Post ti je prijavljen,razmatrao sam i drugo "rijesenje", ali mi se ne ide u banovice zbog lazova i pacenika.
nije dosta sto je covjek u armiji bio? nije to dosta da se ne zabija u misju rupu i ne trazi oprost?
pojedinac

#736 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by pojedinac »

@Skijaš

Jes' ti normalan?
Danguba

#737 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by Danguba »

Bodkin wrote:
nije dosta sto je covjek u armiji bio? nije to dosta da se ne zabija u misju rupu i ne trazi oprost?
dodjosmo do onoga da ''isto razmisljaju i oni koji su protiv tebe ratovali i oni sto su s 'tobom drugovali''.
Bodkin

#738 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by Bodkin »

Danguba wrote:
Bodkin wrote:
dodjosmo do onoga da ''isto razmisljaju i oni koji su protiv tebe ratovali i oni sto su s 'tobom drugovali''.
a u cemu mislis da je problem? jel to sad i on salonac, velikosrbin ili sta vec?
insomnia78

#739 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by insomnia78 »

Pa...

Envoyé de mon iPhone à l'aide de Tapatalk
Danguba

#740 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by Danguba »

Bodkin wrote:
Danguba wrote:
Bodkin wrote:
a u cemu mislis da je problem? jel to sad i on salonac, velikosrbin ili sta vec?
makar takvi kao on(a bilo ih je puno) znaju ''iznutra'' sta se dogadjalo i nema potrebe da izvrce cinjenice da ne kazem da ''laze''.

p.s. kada bi ga covjek pitao o vase miskina, markalama ili kapiji, on bi bio blizi teoriji velikosrba nego stvarnom dogadjaju.
Bodkin

#741 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by Bodkin »

Danguba wrote:
makar takvi kao on(a bilo ih je puno) znaju ''iznutra'' sta se dogadjalo i nema potrebe da izvrce cinjenice da ne kazem da ''laze''.

p.s. kada bi ga covjek pitao o vase miskina, markalama ili kapiji, on bi bio blizi teoriji velikosrba nego stvarnom dogadjaju.
pa covjek se vec izjasnio o svemu tome, i gle cuda, nije blizi velikosrbima nego osudjuje zlocine i napisao vec da su mrlja na sprskom narodu.
ovo je tipicno za sarajevski mentalitet ( ne znam jel tako i van sarajeva, a ocigledno jeste). ako nije sa nama onda je protiv nas. u ovom slucaju ako ne pise doslovno isto kao mi odmah je protiv nas. nema veze sto je sa nama u rovu bio

p.s. mislim da je bio. da se ogradim ako nije...
Objektivni navijac

#742 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by Objektivni navijac »

Danguba wrote:
Skijaš wrote:
insomnia78 wrote:Znaci ovi sto nas rokase s tom devizom su ustvari samo par budala?
Učešće u VRS nije ratni zločin a za ratne zločine je odgovorno (u najgorem slučaju) nekih 5 % bosanskohercegovačkih Srba.

Ovdje se međutim radi o nečemu drugom. Uzmimo za primjer masakr na tuzlanskoj Kapiji ili sam genocid u Srebrenici. Tu nikakve, ali baš nikakve vojne vrijednosti nema. Zašto onda tako strahoviti zločini devedeset pete kada se već znalo da se rat privodi kraju ? Zato što je velikosrpsko vođstvo htjelo zabiti takav klin među narode i posijati takvu mržnju da država jednostavno ne može opstati i da je podjela neophodnost. Odnosno, tako ćemo vam ogaditi Srbe da ništa nećete htjeti da imate sa srpskim narodom i sami ćete praviti zidove. To je bio velikosrpski rezon.

Znači, onaj ko širi međuetničke animozitete ne samo da radi nešto što je samo po sebi loše, nego još i učestvuje u širenju velikosrpske propagande.
Oprosti Skijas ali ovo moze biti samo obrnuto.
5% bosanskohercegovackih Srba nije moglo sprovesti etnicko ciscenje S.Mosta, B.Krupe, B.Novog, B.Luke, Prijedora, Kljuca...Bijeljine, Zvornika, Foce, Visegrada, hercegovackih gradova. Taj procenat nije mogao pobiti 33.ooo civila i isto toliko silovanih osoba. Da skratim, osudjeni su nalogodavci i oni koji su bili ekstremni a ucestvovati iu ciscenju jednog sela(da ne kazem grada) je ratni zlocin ko god u njemu ucestvovao, tako da ti procenat nikako ne odgovara ucinjenim zlocinima.
@skijas nije u pravu,nije 5 % Bosanskih Srba,nego daleko,daleko manje. Pri opstem narodnom ratu,kao sto je bio u BiH ,sa opstom mobilizacijom,kalkulisemo da je ucesce u ratu uzelo 10 % stanovnistva. Kod Bosanskih Srba,zbog hronicnoga nedostatka ljudstva,se nisu sasvim postovale zakonske regulative o dobi V/O ,tako da mozemo reci da je procenat isao do 12-13 % od ukupnoga stanovnistva,sto je jako visoko,u Siriji ne ratuje ni 1 % stanovnistva. U svakom ratu ogroman broj vojnika ne opali ni metka,onda ogroman broj vojnika ispali nesto MTS ali ne pogodi nikoga. Onda imamo ogroman broj vojnika,koji ako su i ubili nekoga,ubili su ga u skladu sa Zenevskim konvencijama. Tako da od tih 12-13 % mobilisanoga stanovnistva,moramo odbiti 90 % najmanje.Ostalo je 2-3 %. No,sa obzirom da je od rata proslo vec dugih 20 godina,ogroman broj ucesnika rata je vec umro od starosti,mnogi su se iselili vani,emigrirali,danas procenat ljudi u RS koji su cinili ratne zlocine ne prelazi 1-2 % ,mada mislim da i daleko manje.
Zbog toga je smijesno ocekivati neku masovnu katarzu,prosvjetljenje i prociscenje. Nema od toga nista. Nego valja zivjeti i raditi. Stvarati i praviti.
Samo bih jos izdvojio ovu @ skijas -evu recenicu :
Znači, onaj ko širi međuetničke animozitete ne samo da radi nešto što je samo po sebi loše, nego još i učestvuje u širenju velikosrpske propagande. :thumbup: :thumbup:
Drinski

#743 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by Drinski »

Objektivni navijac wrote: @skijas nije u pravu,nije 5 % Bosanskih Srba,nego daleko,daleko manje. Pri opstem narodnom ratu,kao sto je bio u BiH ,sa opstom mobilizacijom,kalkulisemo da je ucesce u ratu uzelo 10 % stanovnistva. Kod Bosanskih Srba,zbog hronicnoga nedostatka ljudstva,se nisu sasvim postovale zakonske regulative o dobi V/O ,tako da mozemo reci da je procenat isao do 12-13 % od ukupnoga stanovnistva,sto je jako visoko...i,danas procenat ljudi u RS koji su cinili ratne zlocine ne prelazi 1-2 % ,mada mislim da i daleko manje.
I koliko je to u apsolutnom iznosu? I na koncu, kada vec znate ko su ti, zasto ih ne predate sudu?
Zbog toga je smijesno ocekivati neku masovnu katarzu,prosvjetljenje i prociscenje. Nema od toga nista. Nego valja zivjeti i raditi. Stvarati i praviti.
Pa nije bas tako.
Ovdje se ne govori samo o katarzi izvrsilaca, nego i onih koji su bili invalidi pa nisu mogli ucestvovati u ratu, ali su aplaudirali Ratku u SRebrenici a komsijama se zalili sto i oni ne mogu da idu u boj kao i djece koja napadaju zene u crnom. To je jos bitnije. Govori se o kolektivnoj svijesti, neprijateljskom raspoloženju u porodici prema BIH.
[/quote][/quote]
Slazem se. U tom pravcu očekujem od bh Srbijanaca da se odrede prema sadasnjoj politici u RS.
Danguba

#744 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by Danguba »

Objektivni navijac wrote:
Danguba wrote:
Skijaš wrote:

Oprosti Skijas ali ovo moze biti samo obrnuto.
5% bosanskohercegovackih Srba nije moglo sprovesti etnicko ciscenje S.Mosta, B.Krupe, B.Novog, B.Luke, Prijedora, Kljuca...Bijeljine, Zvornika, Foce, Visegrada, hercegovackih gradova. Taj procenat nije mogao pobiti 33.ooo civila i isto toliko silovanih osoba. Da skratim, osudjeni su nalogodavci i oni koji su bili ekstremni a ucestvovati iu ciscenju jednog sela(da ne kazem grada) je ratni zlocin ko god u njemu ucestvovao, tako da ti procenat nikako ne odgovara ucinjenim zlocinima.
@skijas nije u pravu,nije 5 % Bosanskih Srba,nego daleko,daleko manje. Pri opstem narodnom ratu,kao sto je bio u BiH ,sa opstom mobilizacijom,kalkulisemo da je ucesce u ratu uzelo 10 % stanovnistva. Kod Bosanskih Srba,zbog hronicnoga nedostatka ljudstva,se nisu sasvim postovale zakonske regulative o dobi V/O ,tako da mozemo reci da je procenat isao do 12-13 % od ukupnoga stanovnistva,sto je jako visoko,u Siriji ne ratuje ni 1 % stanovnistva. U svakom ratu ogroman broj vojnika ne opali ni metka,onda ogroman broj vojnika ispali nesto MTS ali ne pogodi nikoga. Onda imamo ogroman broj vojnika,koji ako su i ubili nekoga,ubili su ga u skladu sa Zenevskim konvencijama. Tako da od tih 12-13 % mobilisanoga stanovnistva,moramo odbiti 90 % najmanje.Ostalo je 2-3 %. No,sa obzirom da je od rata proslo vec dugih 20 godina,ogroman broj ucesnika rata je vec umro od starosti,mnogi su se iselili vani,emigrirali,danas procenat ljudi u RS koji su cinili ratne zlocine ne prelazi 1-2 % ,mada mislim da i daleko manje.
Znači, onaj ko širi međuetničke animozitete ne samo da radi nešto što je samo po sebi loše, nego još i učestvuje u širenju velikosrpske propagande. :thumbup: :thumbup:
Ja ne znam ko tebi uopste odgovara ali evo ja cu jer si ''provokativan''.

Po vama to je islo otprilike ovako ...dodje jedan cetnik u selo i kaze ''okupite se svi na jedno mjesto i pravac logor Trnopolje, Omarska ili Keraterm'' . U svoj toj zbrci pocnu se sami ubijati izmedju sebe(rece meholjic) a oni koji prezivise odose sami na ispitivanje u logor. Dzaba su slali i tog jednog cetnika kada su to mogli i preko medija uraditi a ovako jadnik mora odgovarati zbog etnickog ciscenja.

Alo ba, stotine i hiljade ljudi treba da opkoli jedno selo i da iseli te ljude. Sam cin je zlocin ''etnicko ciscenje'' i tako hiljade mjesta. Svaki vojnik koji je u tome ucestvovao pocinio je zlocin...ili samo Batka racunate kao zlocinca.
Ovo samo pricam o desavanjima sa civilima.
Objektivni navijac

#745 Re: Srpska moralna katarza!?

Drinski wrote:
Objektivni navijac wrote: @skijas nije u pravu,nije 5 % Bosanskih Srba,nego daleko,daleko manje. Pri opstem narodnom ratu,kao sto je bio u BiH ,sa opstom mobilizacijom,kalkulisemo da je ucesce u ratu uzelo 10 % stanovnistva. Kod Bosanskih Srba,zbog hronicnoga nedostatka ljudstva,se nisu sasvim postovale zakonske regulative o dobi V/O ,tako da mozemo reci da je procenat isao do 12-13 % od ukupnoga stanovnistva,sto je jako visoko...i,danas procenat ljudi u RS koji su cinili ratne zlocine ne prelazi 1-2 % ,mada mislim da i daleko manje.
I koliko je to u apsolutnom iznosu? I na koncu, kada vec znate ko su ti, zasto ih ne predate sudu?
Pa nije bas tako.
Ovdje se ne govori samo o katarzi izvrsilaca, nego i onih koji su bili invalidi pa nisu mogli ucestvovati u ratu, ali su aplaudirali Ratku u SRebrenici a komsijama se zalili sto i oni ne mogu da idu u boj kao i djece koja napadaju zene u crnom. To je jos bitnije. Govori se o kolektivnoj svijesti, neprijateljskom raspoloženju u porodici prema BIH.
[/quote]
Slazem se. U tom pravcu očekujem od bh Srbijanaca da se odrede prema sadasnjoj politici u RS.[/quote]
Ko to 'mi' da ih preda sudu :? :lol:
Ogroman broj ljudi je procesuiran za ratne zlocine. Sto nije vise procesuirano,krivica je na svim stranama. Selektivna drzava,selektivna pravda.
Prema BiH svako normalan ima neprijateljski odnos jer je to jedna nepravedna drzava nepotizma,mocnika,korupcije,socijalne nepravde ,bijede i mrznje. A sto je to tako to nisu krivi Srbi,nego oni sto su im puna usta BiH.
Sta su to bh Srbijanci :? :? Bilo bi zanimljivo da prvo bosnjacke politicke partije,prvenstveno SDA/SDP odrede bilo kakvu konzistentnu politiku prema RS koja se bazira na nacionalnim i na drzavnim interesima a ne iskljucivo na podjeli funkcija i kradji/unistavanju BiH drzave.
Objektivni navijac

#746 Re: Srpska moralna katarza!?

Danguba wrote:
Objektivni navijac wrote: @skijas nije u pravu,nije 5 % Bosanskih Srba,nego daleko,daleko manje. Pri opstem narodnom ratu,kao sto je bio u BiH ,sa opstom mobilizacijom,kalkulisemo da je ucesce u ratu uzelo 10 % stanovnistva. Kod Bosanskih Srba,zbog hronicnoga nedostatka ljudstva,se nisu sasvim postovale zakonske regulative o dobi V/O ,tako da mozemo reci da je procenat isao do 12-13 % od ukupnoga stanovnistva,sto je jako visoko,u Siriji ne ratuje ni 1 % stanovnistva. U svakom ratu ogroman broj vojnika ne opali ni metka,onda ogroman broj vojnika ispali nesto MTS ali ne pogodi nikoga. Onda imamo ogroman broj vojnika,koji ako su i ubili nekoga,ubili su ga u skladu sa Zenevskim konvencijama. Tako da od tih 12-13 % mobilisanoga stanovnistva,moramo odbiti 90 % najmanje.Ostalo je 2-3 %. No,sa obzirom da je od rata proslo vec dugih 20 godina,ogroman broj ucesnika rata je vec umro od starosti,mnogi su se iselili vani,emigrirali,danas procenat ljudi u RS koji su cinili ratne zlocine ne prelazi 1-2 % ,mada mislim da i daleko manje.
Ja ne znam ko tebi uopste odgovara ali evo ja cu jer si ''provokativan''.

Po vama to je islo otprilike ovako ...dodje jedan cetnik u selo i kaze ''okupite se svi na jedno mjesto i pravac logor Trnopolje, Omarska ili Keraterm'' . U svoj toj zbrci pocnu se sami ubijati izmedju sebe(rece meholjic) a oni koji prezivise odose sami na ispitivanje u logor. Dzaba su slali i tog jednog cetnika kada su to mogli i preko medija uraditi a ovako jadnik mora odgovarati zbog etnickog ciscenja.

Alo ba, stotine i hiljade ljudi treba da opkoli jedno selo i da iseli te ljude. Sam cin je zlocin ''etnicko ciscenje'' i tako hiljade mjesta. Svaki vojnik koji je u tome ucestvovao pocinio je zlocin...ili samo Batka racunate kao zlocinca.
Ovo samo pricam o desavanjima sa civilima.
Svijet i sudovi ne funkcionisu po tvojim zeljama i fantazijama. Vrati se u realnost. Vojnici VRS nisu ratni zlocinci,nego su ucesnici rata kao i vojnici ArBiH i HVO. Potpisano,prihvaceno,odobreno. Sto se nekome laze da nije tako i pusta ga se da zivi u masti je razlog sto : dok ovce bleje,lakse se krade. Prihvatanje realnosti i cinjenica i ispravno postavljanje naspram njih je prvi korak unaprijed.
LBVIEW

#747 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by LBVIEW »

Bodkin wrote:
I sta cemo ako je i bio u Armiji? Praviti se blesavi i ignorirati tipicnu salonsku pricu kojom se svaki pocinjeni zlocin nastoji relativizirati a broj zrtava umanjiti? I nije mu to prvi put,prelistaj zbirku postova, ima tu svakakvih "bisera".
Kao npr, kad se prica o srpskoj odgovornosti za genocid spomene se zlocin pocinjen od nekog drugog naroda, sto u prijevodu znaci kad mogu drugi sto ne bi i Srbi. Dalje, "ratovi se desavaju svakodnevno" i nema nista cudno u tome sto su i Srbi zapoceli seriju ratova 90-tih, posto ni drugi nisu "krivi" nisu ni oni. Nema nista cudno ni u tome sto je RS nastala genocidom jer su na isti nacin nastale i pojedine drzave,ovdje se skoro uvijek spomene istrebljenje Indijanaca u Americi. Ako ti ovdje ne vidis pokusaj opravdanja i relativizaciju zlocina nisam ti ja kriv.
To sto je doticni bio u Armiji,a to ne znamo ni ja ni ti posto na forumu svi pisemo anonimno, upoce nije relevantno za ovu diskusiju niti se moze koristiti kao neko, sta ja znam, "pojacalo" argumenta, kao sto uostalom nije i necije porodicno stablo(ovdje se cesto rabi "mjesoviti" brak), deklarirani internacionalizam, nesvstavnaje u torove, "druzim se sa svima ne gledam kroz nacionalno-polarizirane naocale" i sl., vec ono sto doticna osoba zastupa na forumu.
Sto se tice same teme, ponavljam da su postovi ovih "umjerenih"u kojima se hinjski relativizira zlocin istovremeno i indikator moguce katarze kod srpskog naroda. Kad tako pisu nakon 20 godina kad je jasno i ko i kako i gdje, cemu se mi mozemo nadati glede "ozdravljenja" srpskog naroda.Po meni, Bosnjaci se time ne bi trebali uopce zamarati, vec poraditi na tome da vise nikad ne dodu u situaciju da im opstanak zavisi od dobre volje komsija kao sto je bilo 92-e.
Drinski

#748 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by Drinski »

Objektivni navijac wrote: Ko to 'mi' da ih preda sudu :? :lol:
Velim, kada vec raspolazes konkretnim parametrima, onda nije problem identifikovati taj mali broj lica.
Ogroman broj ljudi je procesuiran za ratne zlocine. Sto nije vise procesuirano,krivica je na svim stranama. Selektivna drzava,selektivna pravda.
Jako, jako mali broj je osuđen za ratne zločine. Uzmi pa pogledaj po općinama, uzmi recimo koliko je zlocinaca iz Bijeljine uhapseno pa to uporedi sa evidentiranim ratnim zločinima po N.N..
Prema BiH svako normalan ima neprijateljski odnos jer je to jedna nepravedna drzava nepotizma,mocnika,korupcije,socijalne nepravde ,bijede i mrznje. A sto je to tako to nisu krivi Srbi,nego oni sto su im puna usta BiH.
Opet nije tacno.
Prema BIH neprijateljski odnos imaju BH Srbijanci dok Bosnjaci nemaju. Kada bi tako bilo, BIH bi se davno raspala. Bosnjaci smatraju da se politicari mogu mijenjati, ali drzava ne moze raspasti.
Moguće je da i ti imas neprijateljski odnos.
Sta su to bh Srbijanci :? :?
To su oni koji vise vole SRbiju nego BIH.
Bilo bi zanimljivo da prvo bosnjacke politicke partije,prvenstveno SDA/SDP odrede bilo kakvu konzistentnu politiku prema RS koja se bazira na nacionalnim i na drzavnim interesima a ne iskljucivo na podjeli funkcija i kradji/unistavanju BiH drzave.
Slazem se. Mislim da tu treba biti aktivniji.
Last edited by Drinski on 13/06/2014 10:39, edited 1 time in total.
Drinski

#749 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by Drinski »

Objektivni navijac wrote: Svijet i sudovi ne funkcionisu po tvojim zeljama i fantazijama. Vrati se u realnost. Vojnici VRS nisu ratni zlocinci,nego su ucesnici rata kao i vojnici ArBiH i HVO. Potpisano,prihvaceno,odobreno. Sto se nekome laze da nije tako i pusta ga se da zivi u masti je razlog sto : dok ovce bleje,lakse se krade. Prihvatanje realnosti i cinjenica i ispravno postavljanje naspram njih je prvi korak unaprijed.
Pa ti tjeras zafrkanciju.
daddy-kool

#750 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by daddy-kool »

LBVIEW wrote: Sto se tice same teme, ponavljam da su postovi ovih "umjerenih"u kojima se hinjski relativizira zlocin istovremeno i indikator moguce katarze kod srpskog naroda. Kad tako pisu nakon 20 godina kad je jasno i ko i kako i gdje, cemu se mi mozemo nadati glede "ozdravljenja" srpskog naroda.Po meni, Bosnjaci se time ne bi trebali uopce zamarati, vec poraditi na tome da vise nikad ne dodu u situaciju da im opstanak zavisi od dobre volje komsija kao sto je bilo 92-e.
:thumbup:
Spremati sa kao da će sutra biti rat, živjeti i raditi kao da će 500 godina biti mir. Velikorbi griješe ako misle da će moći otcijepiti RS, a ova segregacija i zatezanje će njima uglavnom ići na štetu.
Locked