Srpska moralna katarza!?

Locked
Poezija

#676 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by Poezija »

http://www.youtube.com/watch?v=LR24NJnXtoA

Predstavnik stočara. Čovjek je također sjeo tokom intoniranja himne BiH. I ovdje neko piše o moralu, a on se jadan satra pričom o nesretnom sukobu :lol:

Ako im je ovaj insan sa upitnom inteligencijom predstavnik, glavni, kralj, precjednik, kakvi su onda oni koji su ga birali.
hAZNADAR

#677 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by hAZNADAR »

Bodkin wrote: pa jarane prica se o izvinjenju. znaci sad treba neki komitet i detektor za lazi da odredi jel iskreno ili nije?

ekstremniji su i ovdje u fbih. to je sasvim normalno. pa pogledaj bolan naslove u medijima. pogledaj cime nas bombarduju sa tv-a ili sa portala. evo ti ovdje sta pisu ljudi. na onoj drugoj temi momak iz fino rekao. treba doci u sa i citao ovaj forum. mislio zaklace ga, a ispostavilo se suprotno. ja samo da citam ovaj forum mislio bih da bosnjaci samo cekaju da zakolju nekog srbina ili hrvata. mislis da je ista drugacije preko? onaj bl forum je takav odron da nemam rijeci. samo kazem ne daj Boze da ljudi stvarno onako razmisljaju. otisao par puta tamo i razbolio se oba puta...fuj

a sa boldiranim se jednostavno ne slazem. mislim da je to racionalizacija. da, srbi smatraju da su bosnjaci nekadasnji srbi ali se jednostavno ne slazem da sve druge gledaju kao sebi ravne samo ali eto bosnjake gledaju kao inferiorne. pa sta mislis zbog koga srbi danas ne drze pola hrvatske i na kome su svu snagu ispuhali dovoljno da ode kosovo?
Necemo se praviti blesavi. Pa nisu Srbi na drugom kontinentu - ja sam Banjalucanin i svjedok sam svega. Osim toga i citam sta se pise. Svako malo uleti ovdje pokoji ekstrem poput najnovijeg troy lee,.. koji je u par postova uspio spomenuti poturice i kako smo mi svi na ovaj ili onaj nacin Srbi. Znas koliko ih je do sada bilo -a da ne mislis da sudim po par tipova. Forumi su inace jako mjerodavni jer tu ljudi cesto kazu ono sto ne kazu u stvarnom zivotu. A i na svom internetu i u stvarnom zivotu ko poteze stalno poturice, izdaje,..?

Svaki srpski nacionalista koji navrati ovdje bude pocascen sa uobicajenim prozivkama o ratu, zlocinima, Dodiku, i sl.
A da odes na bilo koji forum gdje su Srbi u vecini i moderacija - dovoljno je samo da kazes da RS nevalja ili da volis BiH, svaki drugi ti spomene porijeklo, kako si bivsi Srbin, kako ti je dedo bio Srbin, kako si izdao vjeru za veceru, kako znas bolnu istinu o otpadnickom porijeklu i to krijes jer pece i boli i zbog tih kompleksa mrzis Srbe. Kompletna psihoanaliza hebote i to generalno za cijeli narod.

Srbi su jednostavno napumpani sa time od skolstva , medija, spisateljstva, politike, crkve, institucija,...... ljudi neznaju nabrojati tri srpska velikana iz historije ali "znaju" etnogenezu Bosnjaka. Posto nema bosnjackih odgovora na Srebrenice, Tomasice, Trnopolja,... koristi se dalja iskrivljena historija pa se stice utisak da su janjicari i poturice, poslusni podanici,.. bili jucer. Eto opravdanje - poturice mozes gaziti zbog nekih nasljednih krivica iz proslosti i zato sto nema veceg morala i savjesti kada njih gazis buduci da nisu narod ni ljudi pojedinacno.

Da faco, ta mitomanija, lazna historija i prica o bosnjackom otpadnickom porijeklu je matrica u koju gotovo svi vjeruju jer se tako servira i jer je to standard. I to je glavni razlog ne samo sto nece biti katarze - vec sto ce jaz biti veci. Ja nista ne izmisljam, ja nisam nista 'nako skonto,.. ja sve sto govorim - govorim na osnovu pomnog pracenja sta Srbi pisu i govore o nama, ciste statistike. I ako u tom obracanju ima vise prozivki historije, genetike,.. negoli danasnje politike, rata,... to uzimam ozbiljno.

Najbolji sazetak srpskih standarda o Bosnjacima daje film Noz - mimo licne price se serviraju poruke o bosnjackom porijeklu, bosnjackim kompleksima i tajnama, bosnjackim civilizacijskim razlikama, bosnjackom podanickom mentalitetu, bosnjackoj nehumanosti, necasti i dusevnom jadu,... taj film je vecini Bosnjaka besmislen - vecini Srba logican. Kao sto je vecina Srba razumjela djenerala kada se obratio javnosti prilikom pada Srebrenice o osveti turcima dahijama,....

hizo ramidovic wrote: nisam nista poistovijetio, vec sam samo konstatovao (kao sto si i ti) da i 'sa ove strane' ima svega, mada nije ni blizu kao tamo
Ok izvini
Last edited by hAZNADAR on 11/06/2014 13:24, edited 2 times in total.
exliberal-ex

#678 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by exliberal-ex »

hAZNADAR wrote: Necemo se praviti blesavi. Pa nisu Srbi na drugom kontinentu - ja sam Banjalucanin i svjedok sam svega. Osim toga i citam sta se pise. Svako malo uleti ovdje pokoji ekstrem poput najnovijeg troy lee,.. koji je u par postova uspio spomenuti poturice i kako smo mi svi na ovaj ili onaj nacin Srbi. Znas koliko ih je do sada bilo -a da ne mislis da sudim po par tipova. Forumi su inace jako mjerodavni jer tu ljudi cesto kazu ono sto ne kazu u stvarnom zivotu. A i na svom internetu i u stvarnom zivotu ko poteze stalno poturice, izdaje,..?

Svaki srpski nacionalista koji navrati ovdje bude pocascen sa uobicajenim prozivkama o ratu, zlocinima, Dodiku, i sl.
A da odes na bilo koji forum gdje su Srbi u vecini i moderacija - dovoljno je samo da kazes da RS nevalja ili da volis BiH, svaki drugi ti spomene porijeklo, kako si bivsi Srbin, kako ti je dedo bio Srbin, kako si izdao vjeru za veceru, kako znas bolnu istinu o otpadnickom porijeklu i to krijes jer pece i boli i zbog tih kompleksa mrzis Srbe. Kompletna psihoanaliza hebote i to generalno za cijeli narod.

Srbi su jednostavno napumpani sa time od skolstva , medija, spisateljstva, politike, crkve, institucija,...... ljudi neznaju nabrojati tri srpska velikana iz historije ali "znaju" etnogenezu Bosnjaka. Posto nema bosnjackih odgovora na Srebrenice, Tomasice, Trnopolja,... koristi se dalja iskrivljena historija pa se stice utisak da su janjicari i poturice, poslusni podanici,.. bili jucer. Eto opravdanje - poturice mozes gaziti zbog nekih nasljednih krivica iz proslosti i zato sto nema veceg morala i savjesti kada njih gazis buduci da nisu narod ni ljudi pojedinacno.

Da faco, ta mitomanija, lazna historija i prica o bosnjackom otpadnickom porijeklu je matrica u koju gotovo svi vjeruju jer se tako servira i jer je to standard. I to je glavni razlog ne samo sto nece biti katarze - vec sto ce jaz biti veci. Ja nista ne izmisljam, ja nisam nista 'nako skonto,.. ja sve sto govorim - govorim na osnovu pomnog pracenja sta Srbi pisu i govore o nama, ciste statistike. I ako u tom obracanju ima vise prozivki historije, genetike,.. negoli danasnje politike, rata,... to uzimam ozbiljno.

Najbolji sazetak srpskih standarda o Bosnjacima daje film Noz - mimo licne price se serviraju poruke o bosnjackom porijeklu, bosnjackim kompleksima i tajnama, bosnjackim civilizacijskim razlikama, bosnjackom podanickom mentalitetu, bosnjackoj nehumanosti, necasti i dusevnom jadu,... taj film je vecini Bosnjaka besmislen - vecini Srba logican. Kao sto je vecina Srba razumjela djenerala kada se obratio javnosti prilikom pada Srebrenice o osveti turcima dahijama,....

Citajuci ovu tvoju definiciju srbina ja ispadoh vanzemaljac....
hAZNADAR

#679 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by hAZNADAR »

exliberal-ex wrote:
hAZNADAR wrote: Necemo se praviti blesavi. Pa nisu Srbi na drugom kontinentu - ja sam Banjalucanin i svjedok sam svega. Osim toga i citam sta se pise. Svako malo uleti ovdje pokoji ekstrem poput najnovijeg troy lee,.. koji je u par postova uspio spomenuti poturice i kako smo mi svi na ovaj ili onaj nacin Srbi. Znas koliko ih je do sada bilo -a da ne mislis da sudim po par tipova. Forumi su inace jako mjerodavni jer tu ljudi cesto kazu ono sto ne kazu u stvarnom zivotu. A i na svom internetu i u stvarnom zivotu ko poteze stalno poturice, izdaje,..?

Ja ne dajem definiciju Srbina vec ideologije i standarda kod vecine. Nemoj reci da nisi nikad cuo od sunarodnjaka pricu o bivsim Srbima i spominjanje toga u kroz dnevnu politiku?
Bodkin

#680 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by Bodkin »

ja sam mislio na bosnjacke ekstreme kojih je pun forum. a i forumi nisu nikakvo mjerilo. jer sudeci po forumima trebalo se zaratiti prije 5 godina

dalje, vec sam ti rekao da mislim da je ta tvoja teorija u najmanju ruku glupost. to da svaki ili skoro svaki srbin bosnjake mrzi jer ih smatra otpadom od srpstva je jednostavno glupost. srbi kao i svaki drugi narod imaju svoje ciljeve. ono sto ja nikako ne mogu ni dan danas da shvatim je razmjera zlocina koji su pocinili devedesetih i to posebno nad bosnjacima. samo to nikako ne znaci da trebam opravdanje traziti u nekakvom stoljetnoj odgoju i mitovima.

na kraju krajeva, ne postoji narod koji je prosao kroz katarzu. njemacka samo polovicno ali ako su srbi kaznjeni oduzimanjem kosova, njemacka je trebala biti izbrisana iz knjiga historije onda zbog WW1 i WW2. o turcima, francuzima, britancima, hrvatima, italijanima necemo.
hAZNADAR

#681 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by hAZNADAR »

Bodkin wrote:

ja sam mislio na bosnjacke ekstreme kojih je pun forum. a i forumi nisu nikakvo mjerilo. jer sudeci po forumima trebalo se zaratiti prije 5 godina

dalje, vec sam ti rekao da mislim da je ta tvoja teorija u najmanju ruku glupost. to da svaki ili skoro svaki srbin bosnjake mrzi jer ih smatra otpadom od srpstva je jednostavno glupost. srbi kao i svaki drugi narod imaju svoje ciljeve. ono sto ja nikako ne mogu ni dan danas da shvatim je razmjera zlocina koji su pocinili devedesetih i to posebno nad bosnjacima. samo to nikako ne znaci da trebam opravdanje traziti u nekakvom stoljetnoj odgoju i mitovima.

na kraju krajeva, ne postoji narod koji je prosao kroz katarzu. njemacka samo polovicno ali ako su srbi kaznjeni oduzimanjem kosova, njemacka je trebala biti izbrisana iz knjiga historije onda zbog WW1 i WW2. o turcima, francuzima, britancima, hrvatima, italijanima necemo.
Izmedju stava o necemu i radnje - postoji razlika. Forumi su idealno mjesto da saznas kako ljudi razmisljaju. A meni je forum najmanje potreban da ustanovim da je ideologija kroz iskrivljenu historiografiju i potenciranje toga - standard u stvarnom zivotu.

Vidim da me uopce nisi detaljno citao.
Mrznja je nesto licno i nesto sto osobi koju mrzis daje odredjenu bitnost. Ne mislim da vecina Srba mrzi Bosnjake - ali mislim ih ne smatra sebi ravnim i da ih ne smatra uopce narodom koji ima svoju historiju i porijeklo kao ostali. Zbog tog stava koji ponavljam nije mrznja - otpadnici su nize rangirani i zlocin prema njima nema istu tezinu kao normalno.
Oni koji su streljali bosnjacke civile nisu to radili kroz bijes, huju,.. vec hladnokrvno - kao kada trijebis korov u basti.

A rekao sam da nije u pitanju stoljetni odgoj vec propaganda koja je pocela osamdesetih, poslije proslave kosovske bitke. janjicari, poturice, prevjere, izmisljeni,.. su samo izvuceni iz nacionalromanticarskog naftalina i od toga je stvoren standard.

Nemoj reci da nisi cuo kod Srba ovu terminologiju koju ja spominjem - tj. citiram kada se spominjemo.
tandmand

#682 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by tandmand »

Katarza kod susjeda:
Dario Kordić: Spreman sam oprostiti Muslimanima iz Ahmića ako mi se ispričaju
Bivši predsjednik HAO Krajine ili hrvatske republike Herceg-Bosne Dario Kordić, još jednom je pokazao da ima veliko srce, koje je veće i od hrvatskih pretenzija na BiH.

Nakon gotovo 17 godina provedenih u haaškom zatvoru, Dario Kordić je od danas ponovno slobodan čovjek. Iako je gotovo trećinu svog života proveo iza rešetaka njegovo srce nije puno mržnje, naprotiv, on je sada spreman prihvatiti ispriku od stanovnika Ahmića.

- Ja ne želim upirati prstom, ali svi znamo zbog koga sam ja proveo 17 godina u zatvoru, a znaju to i oni. Ali ja sam veći čovjek od njih, spreman sam prihvatiti ispriku ukoliko mi se svi stanovnici Ahmića ispričaju zbog ove agonije u Hagu - poručio je Kordić.

Sisački biskup Košić upozorio je pomirljivog Kordića kako nas Isus nije učio da se predajemo tako lako. Prihvaćanje isprike od pripadnika islamske vjeroispovijesti jednostavno nije u skladu s Crkvom kakvu on poznaje.

- Isus je lijepo rekao, kada ti netko okrene i drugi obraz ti mu opali još jedan šamar - izjavio je biskup Košić.

Za kralj, Kordić je poručio svojim obožavateljima da znaju što treba napraviti od Zorana Scouta Ivančića.

- Ja ništa ne sugeriram, ali pravi Hrvati znaju što treba napraviti - nasmijao se Kordić.

Autor: Vlado Lucić
exliberal-ex

#683 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by exliberal-ex »

hAZNADAR wrote:
exliberal-ex wrote:
Ja ne dajem definiciju Srbina vec ideologije i standarda kod vecine. Nemoj reci da nisi nikad cuo od sunarodnjaka pricu o bivsim Srbima i spominjanje toga u kroz dnevnu politiku?
Ama opet generalizujes...jel vi stvarno mislite da mala srpcad prvo nauce nacrtanje I ko je prodao vjeru za veceru nego svoje prezime...pa ja za to jebeno nacrtanje nisam cuo do 92 I to su mi bosnjaci pokazali...jel vi vjerujete da smo svi mi gledali u Milosevica I Cosica ko u mejsiju...naravno da nismo
jel vi fakat vjerujete da smo mi zaludjeni nosanjem kostiju iz mjesta do mjesta...daj bolan haznadar pa koji vam je...
da povucemo jednu paralelu sa voljenim njemcima...
njemci su masovno stali uz hitlera ( ko I srbi uz milosevica kako ti tvrdis)
njemci masovno ucestvovali u WWII ko I srbi u zanjim balkanskim ratovima
njemci izgubili rat ( u bosni ostalo nerjeseno) I njemci se masovno transforisali u demokrate ali srbi niti mogu niti ce ikad...e sad koja je razlika izmedju srba I njemaca...koji se narod nije promjenio u svojoj istorij..koliko primjera imamo prvo bili roblje kasnije robovlasnici...
Po meni nije pitanje srpske katarze nego je nedostatak politicke I nacionalne zrelosti kod bosnjaka da se konacno uspostavi nacionalni temelj pa se ta navodna srpska katarza koristi kao jedan od kamena temeljaca .
daddy-kool

#684 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by daddy-kool »

exliberal-ex wrote: Po meni nije pitanje srpske katarze nego je nedostatak politicke I nacionalne zrelosti kod bosnjaka da se konacno uspostavi nacionalni temelj pa se ta navodna srpska katarza koristi kao jedan od kamena temeljaca .
Katarza ima prvenstveno značaj za srpski narod kao samopreispitivanje, sazrijevanje i pročiščenje. Nekakvo bratstvo-jedinstvo, ljubav, poštovanje među narodima u BiH - to nije ni bitno. Bitan je pravni okvir koji garantuje svima ista prava, a ekonomija će neminovno svojom logikom pomiješati ljude što je dovoljno za očuvanje multikulturalnosti društva.

Bošnjacima bi bilo važno da se promijene prvobitne namjere i politika velikosrba, a to je proširivanje teritorija homogene Srbije na teritoriju BiH. U takvu samokorekciju ne vjerujem, te je bitno uticati na kalkulacije time što će se takve ideje učiniti preskupim, i istovremeno otvoriti civilizacijski/intelektualni front i rušiti tu ideologiju na izvoru.
Pojedincima je još teško prihvatiti da su dojučerašnje komšije tako složno ustale i okrenule se u proces etničkog čišćenja, pljačke, progona i istrebljenja Muslimana, te pokušavaju naći neki dublji smisao u svemu tome. Zašto su tako odlučili, šta je mogao biti uzrok takvim odlukama, koje su okolnosti pogodovale tome... @hAZNADAR je na dobrom tragu tehnike koja se koristila i još koristi u segregaciji društva.

U principu, izvinjenje nikome ne treba. Poenta je da Srbi ne misle da su pogriješili u razlozima za rat niti u korištenim metodama - to je bit cijele priče.

Mislim da je rat i posljedice još uvijek važan dio diskursa zbog dubokih rana i ožiljaka, ali ne vidim stradanje Bošnjaka kao bitan ili određujući dio nacionalnog bića (kao npr kod Jevreja ili Srba). Bitno je postaviti stvari tako da se takva situacija ne bi ponovila, i to je to.
Hajvan

#685 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by Hajvan »

daddy-kool wrote:
Mislim da je rat i posljedice još uvijek važan dio diskursa zbog dubokih rana i ožiljaka, ali ne vidim stradanje Bošnjaka kao bitan ili određujući dio nacionalnog bića (kao npr kod Jevreja ili Srba). Bitno je postaviti stvari tako da se takva situacija ne bi ponovila, i to je to.

slabo gledaš.
daddy-kool

#686 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by daddy-kool »

Hajvan wrote:
daddy-kool wrote:

slabo gledaš.
Bez namjere da ikog vrijeđam ili da omalovažavam žrtve, u kolektivnoj svijesti Bošnjaka jeste duboka rana, ali ne definiše nas kao etniju. Da je tako bitan (kao što sam naveo), postojao bi plan za osvetu, a ne ovi manevri za neutralizaciju prijetnji.
Danguba

#687 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by Danguba »

Bodkin wrote:
to ako gledas dijasporu sa ove teme. svako ko je bio u vrs je zlocinac. srbija i srbi iz rs-a da se poklone zrtvama i izvinu i da srbija prestane da prica sa srbima u rs-u. smijesno

ono sto srbi iz bih trebaju je da prestanu da velicaju osudjene ratne zlocince. valjda ima ljudi koji su bili heroji, a nisu osudjeni za masovne zlocine... dalje, tadic se vec izvinjavao pa je proglasavan licemjerom i bila je ona srbin na stolu i ispod stola isto misle...mada trebaju nesto da urade zbog svih pobijenih civila. ne moraju se poklanjati zrtvama ali bilo bi lijepo da pokazu da ubijanje civila nije nesto na sto su ponosni i da dozvole ljudima da obiljeze mjesta stradanja kako treba
:-)

Ima 1001 stvar sta bi oni trebali da urade ALI nece. Lakse je bacati so na ranu i zivjeti u neprijateljstvu nego ljudski reci ''jeste desilo se to i to a nije trebalo da se desi. ucinicemo sve da se takve stvari ne ponove. oprostite nam za sve ucinjeno''

Je li mislis da ''glupi'' balija to ne zna cijeniti(pod uslovom da ispriku prate i djela a u ovom slucaju osim prazne fraze nista drugo nije ponudjeno). Trebam li nabrajati sta se sve izdesavalo nakon Tadicevog izvinjenja.

Hrvatska je jednim dijelom izvrsila agresiju, zajedno sa HVO pocinili zlocine ALI oni se nisu puno izvinjavali nego su na djelima pokazali i rascistili sa prosloscu.
exliberal-ex

#688 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by exliberal-ex »

Danguba wrote:
Bodkin wrote:
to ako gledas dijasporu sa ove teme. svako ko je bio u vrs je zlocinac. srbija i srbi iz rs-a da se poklone zrtvama i izvinu i da srbija prestane da prica sa srbima u rs-u. smijesno

ono sto srbi iz bih trebaju je da prestanu da velicaju osudjene ratne zlocince. valjda ima ljudi koji su bili heroji, a nisu osudjeni za masovne zlocine... dalje, tadic se vec izvinjavao pa je proglasavan licemjerom i bila je ona srbin na stolu i ispod stola isto misle...mada trebaju nesto da urade zbog svih pobijenih civila. ne moraju se poklanjati zrtvama ali bilo bi lijepo da pokazu da ubijanje civila nije nesto na sto su ponosni i da dozvole ljudima da obiljeze mjesta stradanja kako treba
:-)

Ima 1001 stvar sta bi oni trebali da urade ALI nece. Lakse je bacati so na ranu i zivjeti u neprijateljstvu nego ljudski reci ''jeste desilo se to i to a nije trebalo da se desi. ucinicemo sve da se takve stvari ne ponove. oprostite nam za sve ucinjeno''

Je li mislis da ''glupi'' balija to ne zna cijeniti(pod uslovom da ispriku prate i djela a u ovom slucaju osim prazne fraze nista drugo nije ponudjeno). Trebam li nabrajati sta se sve izdesavalo nakon Tadicevog izvinjenja.

Hrvatska je jednim dijelom izvrsila agresiju, zajedno sa HVO pocinili zlocine ALI oni se nisu puno izvinjavali nego su na djelima pokazali i rascistili sa prosloscu.
De nas prosvjeli zivota ti kako su oni svojim djelima pokazali da su rascistili sa prosloscu
Banksy

#689 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by Banksy »

exliberal-ex wrote: De nas prosvjeli zivota ti kako su oni svojim djelima pokazali da su rascistili sa prosloscu
Tako što za predsjednika države nisu izabrali LJ. Ć. Rojsa, već Josipovića.

Za razliku od Srbije na čijem je čelu - na slobodnim izborima narodnom voljom izabran - četnički vojvoda.
Danguba

#690 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by Danguba »

exliberal-ex wrote:
Danguba wrote: :-)

De nas prosvjeli zivota ti kako su oni svojim djelima pokazali da su rascistili sa prosloscu
Znam da ti ove stvari posmatras kroz drugu dioptriju ALI

- Ne hapse B-H drzavljane i ne izdaju lazne potjernice za istima.
- ...vas glavni grad je Sarajevo i tamo rjesajite svoje probleme...sve receno ali i ucinjeno
exliberal-ex

#691 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by exliberal-ex »

Banksy wrote:
exliberal-ex wrote: De nas prosvjeli zivota ti kako su oni svojim djelima pokazali da su rascistili sa prosloscu
Tako što za predsjednika države nisu izabrali LJ. Ć. Rojsa, već Josipovića.

Za razliku od Srbije na čijem je čelu - na slobodnim izborima narodnom voljom izabran - četnički vojvoda.
Pa kao sto vidim politika se promjenila....drasticno
Nema nikakvih problema kad prelazis granicu, nepozivaju na uspostavu treceg...osudjene zlocince nedocekuju po areodromima sve sa pjesmom...ah da to su bosanski skutori...
Pomazu Bosni u vijecu Europe....sta sam jos zaboravio,
fakat

#692 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by fakat »

Naucio sam dosta o spinovanju na ovoj temi :

Drugi su cinili genocid – sta fali ako ga malo i Srbi cine?
Drugi se nisu izvinuli za genocid – zasto bi to onda Srbi?
Ratovi se desavaju svakodnevo – zasto su onda Srbi problem?
Zrtve traze pravdu – to samo izaziva mrznju prema pociniteljima.
Zrtve su glavna prepreka normalnom zivotu pocinitelja
Drinski

#693 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by Drinski »

fakat wrote:Naucio sam dosta o spinovanju na ovoj temi :

Drugi su cinili genocid – sta fali ako ga malo i Srbi cine?
Drugi se nisu izvinuli za genocid – zasto bi to onda Srbi?
Ratovi se desavaju svakodnevo – zasto su onda Srbi problem?
Zrtve traze pravdu – to samo izaziva mrznju prema pociniteljima.
Zrtve su glavna prepreka normalnom zivotu pocinitelja

Mislim da je sa ovim cijela rasprava apsolvirana.
hAZNADAR

#694 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by hAZNADAR »

ALI nece. Lakse je bacati so na ranu i zivjeti u neprijateljstvu nego ljudski reci ''jeste desilo se to i to a nije trebalo da se desi. ucinicemo sve da se takve stvari ne ponove. oprostite nam za sve ucinjeno''
To su samo rijeci, svaka budala moze protokolarno, teatralno, odglumiti i slagati o izvinjenju.

mene interresuje korijen svega, uzrok,.. da se to promijeni - izvinjenje i katarze bile ili ne bile.

Niko od spinera ovdje nije dao priblizan odgovor na jednostavna pitanja.

Zasto su Srbi u svim svojim ratovima napravili genocid samo nad Bosnjacima - zasto drugima nisu napravili makar priblizno nesto kao Srebrenica, Trnopolje, Tomasica,... U cemu su to Bosnjaci drugaciji od ostalih?

Ja tvrdim i dalje da je odgovor na to pitanje razlicito vrednovanje ljudskih zivota i razliciti arsini - gdje kroz tumacenja historije i porijekla, pomamu o poturicama, mitovima,.... zlocin prema Bosnjacima nije zlocin prema ljudima.
To treba promijeniti a ne iznudjivati protokolarna izvinjenja - a sve po starom.
Bodkin

#695 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by Bodkin »

hAZNADAR wrote:
ALI nece. Lakse je bacati so na ranu i zivjeti u neprijateljstvu nego ljudski reci ''jeste desilo se to i to a nije trebalo da se desi. ucinicemo sve da se takve stvari ne ponove. oprostite nam za sve ucinjeno''
To su samo rijeci, svaka budala moze protokolarno, teatralno, odglumiti i slagati o izvinjenju.

mene interresuje korijen svega, uzrok,.. da se to promijeni - izvinjenje i katarze bile ili ne bile.

Niko od spinera ovdje nije dao priblizan odgovor na jednostavna pitanja.

Zasto su Srbi u svim svojim ratovima napravili genocid samo nad Bosnjacima - zasto drugima nisu napravili makar priblizno nesto kao Srebrenica, Trnopolje, Tomasica,... U cemu su to Bosnjaci drugaciji od ostalih?

Ja tvrdim i dalje da je odgovor na to pitanje razlicito vrednovanje ljudskih zivota i razliciti arsini - gdje kroz tumacenja historije i porijekla, pomamu o poturicama, mitovima,.... zlocin prema Bosnjacima nije zlocin prema ljudima.
To treba promijeniti a ne iznudjivati protokolarna izvinjenja - a sve po starom.
dobro, jel ti ista teorija i zasto su hrvati pocinili genocid nad srbima? ili zasto su srbi etnicki ocistili albance na kosovu? jer uporno gledas samo 92-95 dok po prici obuhvatas period od 50 godina
hizo ramidovic

#696 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by hizo ramidovic »

Radule wrote: Vjerovatno je neko odgovorio slično ovome što ću napisati.Nemam ja ništa sa zločinima pa nemam ni potrebu da prolazim kroz nekakvu katarzu.Nisam nikoga ubio,silovao,zlostavljao a ni podržavao druge da to čine :mrgreen: . Svako treba da suočava sa sopstvenom (individualnom) prošlošću.
...a to je samo zbog splera okolnosti, jerbo u vrijeme agresije tj u vrijeme klanja, ubijanja, etnickog ciscenja itd po bih vjerovatno nisi bio ni rodjen ili nisi imao dovoljno godina da se prikljucis mladicevim pljackasko-zlocinackim hordama, pa dakle nisi imao sansu.
a da ti se, kojim slucajem, pruzi sansa, s obzirom na tvoje stavove (kao i stavove tvojih istomisljenika cak i na ovom forumu), uopce ne sumnjam da bi s apetitom ispaljivao plotun 120-ki na sarajevo makar jednom dnevno...
hAZNADAR

#697 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by hAZNADAR »

Bodkin wrote: dobro, jel ti ista teorija i zasto su hrvati pocinili genocid nad srbima? ili zasto su srbi etnicki ocistili albance na kosovu? jer uporno gledas samo 92-95 dok po prici obuhvatas period od 50 godina
Ako mislis na WWII jasno je zasto su nacisti drugacije tretirali engleske zarobljenike od sovjetskih. Zasto je okuopacija Francuske bila drugacije od okuopacije Poljske. Ideologija i razlicito vrednovanje ljudi.
Isto tako ustaski zlocini nad Srbima, Jevrejima, Ciganima,.. nebi bili ni izbliza toliko brutalni, masovni,.. da nije bilo ideologije po uzoru na nacisticku i sa korijenima u Starcevicu.
I u zadnjem ratu su Hrvati bili prema Srbima daleko okrutniji od bilo kog drugog - tamo gdje su oni usli nije bilo vise ni Srbina ni crkve.

I opet su Srbi najvecu brutalnost iskalili nad Bosnjacima. Zlocini na Ovcari i par hrvatskih sela su manjeg obima nego jedno prosjecno bosnjacko selo istocne Bosne. Nisu ni Kosovo ocistili tako brutalno jer ni Albanci kao i svi ostali nemaju nista priblizno Srebrenici, Tomasici, Trnopolju, Suhoj, Biljanima, sistematsko rusenje svih djamija..

I tu posebno isticem ljeto 92-ge kada se desio najveci obim zlocina. I Srebrenica toliko spominjana se ipak desila 95-te kada je uveliko bio rat i krv pala - ne opravdavam - ali je ipak razlika 95-te i 92-ge kada je masa civila pobijena u mjestima gdje nije bilo nikakvog rata.

I opet:

Ocito nas Srbi vide drugacije nego ostale. A ja sam iznio zasto jer pratim sta govore i sta pisu. Kada se historija, porijeklo, poturice, .. .toliko cesto spominju - ne mogu to zanemariti. Izvoli odgovori na boldirano i nadji bolji odgovor od mitomanije.
Bodkin

#698 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by Bodkin »

hAZNADAR wrote:
Bodkin wrote: dobro, jel ti ista teorija i zasto su hrvati pocinili genocid nad srbima? ili zasto su srbi etnicki ocistili albance na kosovu? jer uporno gledas samo 92-95 dok po prici obuhvatas period od 50 godina
Ako mislis na WWII jasno je zasto su nacisti drugacije tretirali engleske zarobljenike od sovjetskih. Zasto je okuopacija Francuske bila drugacije od okuopacije Poljske. Ideologija i razlicito vrednovanje ljudi.
Isto tako ustaski zlocini nad Srbima, Jevrejima, Ciganima,.. nebi bili ni izbliza toliko brutalni, masovni,.. da nije bilo ideologije po uzoru na nacisticku i sa korijenima u Starcevicu.
I u zadnjem ratu su Hrvati bili prema Srbima daleko okrutniji od bilo kog drugog - tamo gdje su oni usli nije bilo vise ni Srbina ni crkve.

I opet su Srbi najvecu brutalnost iskalili nad Bosnjacima. Zlocini na Ovcari i par hrvatskih sela su manjeg obima nego jedno prosjecno bosnjacko selo istocne Bosne. Nisu ni Kosovo ocistili tako brutalno jer ni Albanci kao i svi ostali nemaju nista priblizno Srebrenici, Tomasici, Trnopolju, Suhoj, Biljanima, sistematsko rusenje svih djamija..

I tu posebno isticem ljeto 92-ge kada se desio najveci obim zlocina. I Srebrenica toliko spominjana se ipak desila 95-te kada je uveliko bio rat i krv pala - ne opravdavam - ali je ipak razlika 95-te i 92-ge kada je masa civila pobijena u mjestima gdje nije bilo nikakvog rata.

I opet:

Ocito nas Srbi vide drugacije nego ostale. A ja sam iznio zasto jer pratim sta govore i sta pisu. Kada se historija, porijeklo, poturice, .. .toliko cesto spominju - ne mogu to zanemariti. Izvoli odgovori na boldirano i nadji bolji odgovor od mitomanije.
da je nato dosao mjesec kasnije ne bi nasli albanca na kosovu. to je jedan. dva, na vukovaru kamen na kamenu nije ostao. razlog zasto hrvati nisu stradali je zato sto su se sklonili jer su imali gdje. hrvatska je bila ipak podijeljena za razliku od bih. dakle tvoje teorije na ova dva slucaja padaju u vodu.

ja ne mogu odgovoriti na boldirano ali mogu definitivno reci da razlog nije u poturicama i ostalom sto ti pises. a jos manje mogu odgovor naci na forumima gdje se pola ljudi predstavlja kao suprotna strana ili namjerno pise odredjene stvari
Paranoid

#699 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by Paranoid »

Bodkin wrote:
da je nato dosao mjesec kasnije ne bi nasli albanca na kosovu. to je jedan. dva, na vukovaru kamen na kamenu nije ostao. razlog zasto hrvati nisu stradali je zato sto su se sklonili jer su imali gdje. hrvatska je bila ipak podijeljena za razliku od bih. dakle tvoje teorije na ova dva slucaja padaju u vodu.

ja ne mogu odgovoriti na boldirano ali mogu definitivno reci da razlog nije u poturicama i ostalom sto ti pises. a jos manje mogu odgovor naci na forumima gdje se pola ljudi predstavlja kao suprotna strana ili namjerno pise odredjene stvari
Samo dvije vrste ljudi koriste naziv "poturica": jedna je ona koja nije upoznata sa porijeklom Bosnjaka i koja to radi da bi skrenula paznju na sebe, a druga je ona koja to radi iz zlonamjere. Ti definitivno ne spadas u onu prvu vrstu, a sam Bog zna kojoj inace vrsti pripadas.
hAZNADAR

#700 Re: Srpska moralna katarza!?

Post by hAZNADAR »

daddy-kool wrote: Pojedincima je još teško prihvatiti da su dojučerašnje komšije tako složno ustale i okrenule se u proces etničkog čišćenja, pljačke, progona i istrebljenja Muslimana, te pokušavaju naći neki dublji smisao u svemu tome. Zašto su tako odlučili, šta je mogao biti uzrok takvim odlukama, koje su okolnosti pogodovale tome... @hAZNADAR je na dobrom tragu tehnike koja se koristila i još koristi u segregaciji društva.

U principu, izvinjenje nikome ne treba. Poenta je da Srbi ne misle da su pogriješili u razlozima za rat niti u korištenim metodama - to je bit cijele priče.

Bosnjaci i Srbi su dva razlicita svijeta po mnogo toga ali ipak imaju zajednicku manu - druge i mnoge stvari kod drugih tumace po sebi i svom shvatanju.

Srbi primjerice imaju obicaj da se sto lici na njih krste u svoje, pa slusamo o posudjenom i preimenovanom jeziku, nasu slicnost tumace da su svi bili prije Srbi pa se odrodili, toliko su ubijedjeni u tacnost svoje historije da misle i da drugi vjeruju - samo to kriju, misle takodjer da je historija i drugima bitna kao njima, Srbi teze zajednici gdje su ili jedini ili dominantni pa mise da i drugi tako hoce pa slusamo onda o bosnjackoj hegemoniji, masovne zlocine vide kao prirodni tok rata i misle da bi i drugo to isto uradili da su imali priliku a ako nisu - glume pred svijetom, preseljenje stanovnistva prihvataju lako i misle da su bosnjacki povratnici dio smisljene strategije uvaljivanja trojanskog konja, Srbi ne shvataju zasto se Bosnjaci vracaju na svoje ponovo pod njihovu kapu i teze muletietnicnosti ne kontajuci da getoiziran narod nema izbora, ne kontaju da su Bosnjaci ponosni pored svih epiteta i tkzv. cinjenica o hitoriji i porijeklu za koje misle da su opcepoznate cinjenice, multietnicnost i toleranciju vide kao glumu,. itd.

Bosnjaci ne sljive historiju i porijeklo i redovno kada cuju prozivke o poturicama, izdajama, prodajama,.. ili im je smijesno ili nejasno - ujedno misle da Srbima navedeno isto znaci pa jednostavno ne kontaju cemu ta terminologija, Bosnjaci misle da Srbi neznaju o masovnim zlocinima pa stalno plasiraju cinjenice misleci da ce se tu probuditi mrva morala ne kontajuci da je arsin morala drugaciji, Bosnjaci misle da rusenje vjerskih objekata i kod drugih ima istu tezinu i ne kontaju teoriju domace i strane vjere, Bosnjaci nemaju pojma o nacionalnoj drzavi niti predstavu kako to izgleda i misle da je multietnicnost jedina realna opcija ne shvatajuci da Srbi i najveci dio Evrope ima drugacije poimanje drzavnosti, ne kontaju cemu tolika brutalnost i diskriminacija povratnika iako povratnici ne predstavljaju nikakvu prijetnju i prihvataju vlast kakva jeste, stalno se iznova sokiraju, negativno iznenade, razocaraju, prestrave, ibrete,.. na sve silne incidente ocekivajuci da je shvatanje morala i pravde isto svugdje, stalno pokazuju modrice i posljedice brutalnosti misleci da ce to i kod drugih izazvati sok, moral,..

Tako i u ovoj temi potezanje katarze kod srpskih nacionalista ili bolje receno ocekivanje katarze u drustvu koje i dalje ima istu ideologiju kao 90-tih - je samo odraz bosnjacke naivnosti i nepoznavanja protivnika gdje misle da i oni imaju isto shvatanje morala i pravde, covjecnosti, svetinje,.. i sl.

Podvlacim i ponavljam po ko zna koji put - upoznaj srpske standarde i ideologiju malo bolje - nacin na koji vecina razmislja. Kada skontas koliko su ubijedjeni u tacnost svoje mitomanije, historije,. i koliko im to znaci, i prihvatis to kako jeste - odnosno prihvatis ozbiljno sve prozivke poturica, izdajnika, izmisljenih, nepostojecih, vjecitih podanika, otpadnika,..... onda skontas kakvu ulogu imas u toj prici i sve epitete i ljudske osobine koji uz to idu. Onda znas odgovor na sve brutalnosti, onda znas koliko je katarza moguca i onda znas da oni itekako znaju za sve zlocine i da to ne treba stalno prezentirati - onda znas da je shvatanje morala i pravde drugacije i opceg poimanja nas. Ono sto su Jevreji, Cigani, Slaveni bili u ocima Nijemaca u WWII, Srbi u ocima ustasa, Kinezi u ocima Japanaca, crnci u ocima bijelih afrikanaca i amerikanaca, Arapi u ocima cionista,... - to smo sada mi u ocima Srba.

Izvinjenje treba samo onom naivnom sloju Bosnjaka koji pateticno zele neku predstavu uzajamnog respekta, koje jeftinom glumom i gestovima mozes uzeti ko levate na pricu i nastaviti isto.

Tek kada prestanem slusati o poturicama, otpadnicima, bivsim Srbima, izmisljenim, nepostojecim,.. kada moj narod dobije politicki, etnicki, kulturni,.. rang kao i ostali - tek onda cu vjerovati u pomirenja, normalizacije i normalnu buducnost.
Locked