Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Čitam tekst na DW kako Srbi mijenjaju sliku o sebi "kulturom" (ni manje - ni više). Žali Bože samog pojma kulture ako je ostalo na Srbima da je promovišu. Tekst navodi kako je Srbija poznata po svojim filmovima... može li neko nabrojati 3 srpska filma u kojima centralni humor ne čini psovanje, vrijeđanje, omalovažavanje... (vjerovatno su zato i poznati) Ne znam da li je ovaj članak DW-a trebao ići u kategoriju "vjerovali ili ne" ali hajd'... nećemo cjepidlačit'. Šta znamo o srpskoj kulturi osim genocida i turbo-folka ?
umjetnici:
pisci i pjesnici:
ili je možda ovo krajnji domet srpske kulture ?
Kultura mijenja sliku o Srbiji u EU
Nebojša Bradić u Briselu
Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Nebojša Bradić u Briselu
Što se više srpska kultura bude vidjela u Evropi u pozitivnijem smislu će se mijenjati i slika koju o Srbiji imaju u EU. Ovo je tokom boravka u Briselu izjavio srbijanski ministar za kulturu, Nebojša Bradić.
Ministar kulture Srbije, Nebojša Bradić, poklonio je Muzeju muzičkih instrumenata u Briselu, zbirku tradicionalnih srpskih svirala. Tako će se u kolekciji ovog muzeja, koja sadrži preko 1200 muzičkih instrumenata iz različitih dijelova svijeta, sad naći i srpska frula, kao i arhiva izvođenja srpskih tradicionalnih pesama. Ovo je još jedan način da se autentična srpska baština predstavi Evropi. A upravo je u procesu proširenja EU važno da svaka zemlja sa sobom dodnese svoje osobenosti, da ih sačuva i što bolje predstavi, kaže ministar Bradić:
“Budući da je srpska kultura sačuvala svoju supstancu i potencijal, na nama je da podržimo procese koji će voditi realizaciji novih programa iz oblasti kulture i tako češće budemo prisutni u zemljama EU i u Briselu. Siguran sam da ćemo kroz predstavljanje umjetnika i institucija kulture uspjeti da ubrzamo proces približavanja Srbije EU i da osnažimo pozicije Srbije.”
Evropljani znaju za srpski film i šta još?
Što se više srpska kultura bude vidjela u Evropi to će se u pozitivnijem smislu menjati i slika o Srbiji. Prema mišljnju Nebojše Bradića filmski autori iz Srbije su možda ti koji su najprepoznatljiviji evropskoj javnosti.
Kusturica: Jedan od prepoznatljivih filmskih režisera iz SrbijeBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Kusturica: Jedan od prepoznatljivih filmskih režisera iz SrbijeTu je svakako i tradicionalna srpska muzika i domaći festivali. Međutim, evropski uvid u srpsku kulturu nije potpun, a potencijal je značajan, kaže Bradić:
“Siguran sam da su imena Emira Kusturice i drugih autora dobro prepoznatljiva u Evropi. Istovremeno svjetska kulturna baština u Srbiji je poznata, ali ne dovoljno. To ćemo pokušati da promijenimo. I srpska literatura mora biti značajnije zastupljena u evropskoj javnosti. To ćemo pokušati da promijenimo kroz Godinu knjige 2010-2011. Nadamo se da će naši autori i naša kultura i tako biti prepoznatljivi”
Razmjena i podsticaj
Prilikom razgovora koje je srbijanski ministar kulture imao u Briselu, što sa svojijm belgijskim kolegama, što sa predstavnicima evropskih institucija, dogovoreno je intenziviranje saradnje u oblasti kulture. To se odnosi na međusobnu razmjenu i multikulturne projekte u kojima učestvuje i Srbija.
Instrumenti koji su poklonjeni muzeju u BriseluBildunterschrift: Instrumenti koji su poklonjeni muzeju u Briselu
Ministar Bradić smatra i da je kapacitet pojedinaca i organizacija iz oblasti kulture u Srbiji, dovoljan kako bi aplicirali za podsticajna sredstava iz značajnih evropskih fondova.Tako je, za sada, već dogovoreno prevođenje 19 knjiga srpskih autora na strane jezike, a u oblasti kulturnog naslijeđa EU će podržati tri značajana projekta u Srbiji: kompleks Bač u Vojvodini, Senske rudnike i Feliks Romulijanu.
vidi, nije tebi niko kriv što ti znaš za mileta kitića i daru bubamaru, ali recimo, dabogda da znaš ko je milorad pavić. nisi ti kriv, to se na kraju krajeva nosi iz kuće.
Cekaj malo, zelis reci da je Srpska kultura krahirala ali se ''nasa'' jos uvijek dobro drzi? Kultura u sirokom smislu (ukljucujuci i ponasanje pojedinaca) je krahirala na prostoru cijele ex-yu (osim Slovenije ). Pomalo mi je nelogicno kritikovati druge bez da makar krajickom oka pogledamo sami sebe.
Nesto kao kad glupan drugog covjeka zove glupanom
Izvini ako sam te pogresno protumacio, ali ovo je moje misljenje na postavljenu temu.
therrarrius wrote:Cekaj malo, zelis reci da je Srpska kultura krahirala ali se ''nasa'' jos uvijek dobro drzi? Kultura u sirokom smislu (ukljucujuci i ponasanje pojedinaca) je krahirala na prostoru cijele ex-yu (osim Slovenije ). Pomalo mi je nelogicno kritikovati druge bez da makar krajickom oka pogledamo sami sebe.
Nesto kao kad glupan drugog covjeka zove glupanom
Izvini ako sam te pogresno protumacio, ali ovo je moje misljenje na postavljenu temu.
više sam mislio da se srpska kultura svodi na ovo navedeno... (kitići i karleuše). Kod nas kulture (manje - više) i nema u javnom životu, tako da se iz srbije uvozi po sistemu "daj šta daš" i "bolje išta nego ništa"
JThomas > eto ti navede Pavića, slažem se da nije sve tako crno u komšiluku, samo da ne bude u ovom slučaju "izuzetak potvrđuje pravilo". Btw, ove slike sam stavio karikature radi - nasmijao me članak DW-a i ove propagande tipa "kulturom u evropu"
statix: Radovan je poznati srpski pesnik a ne samo zločinac, nije valjda da nisi čitao ?
po generalnom tonu, ja sam ipak skloniji vjerovati da si ti pavića proguglo, a ove ostale znao iz glave, čim si ih mahsuz uz'o za paradni primjer srpskih umjetnika. ne znam otkud mi takva šuha, ali ne mogu si pomoći.
zato smo mi kulturni, pa se kod nas mile i dara ne slušaju, prosto ih publika spontano bojkotuje. u međuvremenu se pozorišta gase zbog nedostatka sredstava...a ti, da izvineš, drkaš nad zamišljenom "nekulturom" komšije. nema, konstruktivan si, opet da izvineš, k'o probušeni kurton.