Srpska i hrvatska "vecina" u BiH?
- cyprus
#1 Re: Srpska i hrvatska "vecina" u BiH?
Super su ovi koji isto k'o da su pali s Marsa ili prespavali zadnjih 20 i kusur godina, pa postavljaju ovakva pitanja...
-
Salonski Kriticar
#2 Re: Srpska i hrvatska "vecina" u BiH?
Da li bi taj isti princip zagovarao i u "Srboslaviji", gdje bi Srbi bili vecina? Da li ga zagovaras i za regulisanje odnosa u Gradu Mostaru, gdje su Hrvati vecina? Da li mislis da Srbi u RS trebaju potpuno ignorisati ono sto zele Bosnjaci i Hrvati, jer Srbi cine vise od 80% stanovnistva RS? Ili se na taj princip pozivamo samo kad su Bosnjaci vecina?
- Helikopter
#3 Re: Srpska i hrvatska "vecina" u BiH?
Ja mislim da za rjesavanje svih etnickih, politickih i ekonomslih problema je najbolji nacin promjeniti Dejtonski sporazum. Napravti model 3 entitea ili 3 kantona, bosnjacki, srpski i hrvatski. Velicinu tih teritorijalnh dijelova tih entiteta ili kantona napraviti na osnovu velicine tih etnickih grupa. Bosnjacki entitet prema broju Bosnjaka i Bosanaca treba da ima minimalno 51% teritorije ili oko caa 26 000 km2 i da bude teritorijalono povezan i sa izlaskom na jadransko more u Neumu. Drugi dio od caa 49% teritorije da pripadne drugim vecinskim narodima Srbima i Hrvatima. Da svi gradjani BiH budu kostitutivni u sva tri entiteta. Da sva tri entiteta imaju svoj lokani parlament za predstavlanje svojih naroda a da zajednicki drzavni parlament svih naroda bude na zajednickom drzavnom nivou. Da se u buducnosti ni na kakav nacin ni pod kojim uslovima ti entiteti ne mogu odvojiti od zajednicke drzave Bosne i Hercegovine i pripojiti Srbiji i Hrvatskoj. Mislim da bi se tada sva tri entiteta borila da svaki od njih bude bolji sto u politickom, ekonomskom i svim drugim planovima a i politicke stranke i politicari bi mogli pokazati svako svom narodu ko najbolje radi, ko najbole gradi i upravlja tim dijelovima, trazila bi se veca njihova odgovornost od svakog tog naroda i njihovih politicara, pravnog sistema itd. Ovo danas je sve izmjesano i ne zna se vise ko valja a ko nevalja, ko je za sta odgovaran a zasto ne. Danas je ovo pravi poligon za sve moguce negativne mahinacije bez ikakve odgovornisti i unistavnje drzave Bosne i Hercegovine i svih njenih naroda.
- Helikopter
#4 Re: Srpska i hrvatska "vecina" u BiH?
Tacno u svakoj demokratskoj drzavi priznaje se pravo vecine glasova ali se u isto vrijeme pokusava uvaziti i bilo koji problemi manjine nekim koncenzusom, nekim priblizavanjem stavova, ako je to moguce ali nikada na stetu vecine. Boljeg nacina jos u svjetu nema i taj model izbora, odluka i vodjenja drzave se mora uvazavati sto se tice vecine i manjine glasova za i protiv nekih bitnih odluka za narode i sistem drzave.vrataprozor wrote:Jesi ti svjestan da je danas MANJINA DONJELA ODLUKU ZA ZUBCA, A NE VECINA? A TA MANJINA JE 2 GLASA VS. 6 GLASOVA VECINE? Znaci tri puta vise glasova je bilo protiv danasnje odluke, nego onih za danasnju odluku i ti nemas problema da su ta dvojica klipana donjela odluku u ime cijele drzave i ako se tri puta vise njih protivilo toj odluci?cyprus wrote:Super su ovi koji isto k'o da su pali s Marsa ili prespavali zadnjih 20 i kusur godina, pa postavljaju ovakva pitanja...
Ta nakarada zvana "diktatura manjine" u Bosni se protura jos prije rata, sa referendumom i zbog te vrste odluke sam i pokrenuo ovu temu, nekad, nekad ce doci do toga da BiH nece moci eksivirati i da ce morati zauzeti stranu i sta se onda dogadjaja, ne moze imati konsenzus jer se recimo neko ne slaze, mora donjeti odluku i kakvu odluku donjeti? Recimo referendumska odluka je bila jedna od tih odluka, gdje se morala donjeti odluka, gdje nije bilo konsenzusa i sloge?
I sta se desilo i sta se trebalo uraditi, ostati u Srboslaviji i povinovati se volji srpske manjine ili ici na referendum pa provjeriti da li je vecina za izlazak iz Srboslavije? Srecom pa se tad jedino postovala volja vecine, a ne manjine, medjutim vecinom u BiH manjina vlada vecinom.
Recimo priznanje Kosova, nema sumnje da bi ga Bosnjaci i Hrvati sutra priuznali, medjutim uvazava se misljenje srpske manjine, a ne bosnjacko-hrvatske vecine, sto znaci u Bosni je na djelu "diktatura srpske manjine". Medjutim zna se desiti i drugcije, ne samo da Srbi to koriste, ali oni najvise koriste, kriju se iza navodnih sprijecvanja krsenja njihovih prava, pa namecu volju vecini koja se ne slaze s njima i kad su u manjini. To su Srbi pa i Hrvati doveli do perfekcije tu "diktaturu manjine" u BiH.
Kaze preglasani? Pa naravno da si preglasan budalo, zivis u demokratiji i u demokratiji manjina je uvijek preglasana vecinom. U efikasnim drzavama odluke se ne donose iskljucivo konsenzusom, jer bi to umrtvilo cijelu drzavu.
-
RahatHurmašica
#5 Re: Srpska i hrvatska "vecina" u BiH?
najezda traktorista na temu.
-
Hafis
#6 Re: Srpska i hrvatska "vecina" u BiH?
Pa de junače, otčepi više. Reci što ga je raditi
- MuaDib
#7 Re: Srpska i hrvatska "vecina" u BiH?
Klasično SDAovsko triolanje 
-
radostan dan
#8 Re: Srpska i hrvatska "vecina" u BiH?
nama..."vrataprozor"
Inace te nekekave "konstitutivnosti", kome i cemu to sluzi?
tako je...Da Srbi i Hrvati u Bosni mogu nesmetano sprovoditi svoj fasizam prema ostalima i da to pravdaju konstitutivnoscu?
jeste...Nije li taj "konstitutivni status" kojeg su izmislili srpski i hrvatski komunisti sa kokardama i sahovnicima u djepovima, zapravo fasissitcki mehanizam potlacivanja onih koji to nisu?
mogu...Cuj oni imaju zagarantovano mjesto u predsjednistvu, zagarantovano mjesto u domu Naroda, kao i Bosnjaci, a drugi nemaju, to drugi ne placaju poreze daytonskoj apartheid nakazi pa to ne mogu imati, a asimilirani Srbi i Hrvati koji to stvarno i nisu, mogu?
vrijeme je za -otcEpi se- varijantu...Srpska i hrvatska "vecina" u BiH? Nije li vrijeme da tu stvar tumacimo kako se tumaci u svijetu?
Last edited by radostan dan on 22/07/2014 17:56, edited 1 time in total.
-
cindrlimindrli
#9 Re: Srpska i hrvatska "vecina" u BiH?
Meni se opet cini da ces ti i slicni odapet papcima u BiH, djaba sve gusle, gange i ostali erojski proljevi kod dva najerojskija naroda na dunjaluku, al' saka Bosnja vas drzi u "tamnici" vec 20 godina. Napravite genocid, samoproglasite se nekim samostanim qrcem, oCepljivate se svaki dan...al' nesta ne ide pa ne ide.refer wrote:Meni se cini da si ti zreo za odvajanje 24% od srpsko-hrvatske "manjine".vrataprozor wrote:Ja nisam nista potpisao, kao ni cijela populacija BiH minus jedan, prema tome, ja ga i onako ne fermam, a i taj jedan nije za njega imao nikakve ovlasti u zakonu i ustavu, prema tome, ne znam ni sam da li se njegov potpis u opste treba i da pika.refer wrote:Pa to ste potisali u Dejtonu.
Ako vam se ne svidja proglasite dejtonski Ustav nevazecim.
Kome se ti uopste zalis i kome kukas i koga uopste vise zanimaju bosnjacki jadi po dejtonu?
Medjutim govorimo o stvari koja je vrlo zajebana i gdje je na vrlo zajebanim odlukama se desila diktatura manjine u odnosu na vecinu. Recimo Kosovo. Ne moze manjina nametati svoje misljenje vecini pod izgovorom da ne bude "preglasana", ma sta to znacilo, a to se upravo desava u slucaju Kosova. Mislim ne samo sto je nepriznavanje Kosova apsurdna odluka sa ekonomske strane, nego sto je vecina vec godinama za priznanje Kosova, a manjina nakaradnim zakonima vrsi diktaturu manjine nad vecinom.
Zamisljam sad referendum za prikljucenje EU, ostali, Hrvati i Srbi za, Bosnjaci protiv, znaci Bosnjaci kao manjina, ako ih nema vise od 50% u BiH odredjuju sudbinu vecini? Pa gdje to ima i kakva je to jebena demokratija? Nesto slicno su Srbi pokusali stopajuci referendum o odvajanju od Srboslavije, medjutim nisu uspjeli. Medjutim od tad, vrse manjinski teror nad vecinom u bolesnom sistemu gdje manjina vlada vecinom i gdje se vecinom sprovodi volja manjine, a ne vecine.
Samo jos malo da ti se kockice posloze i eto nama Bosnjakistana jednog i jedinog prkosnog od sna.
Jad i fukara, pored onolike ljudske, vojne, politicke i finansijske premoci zaglaviste se u bosanskom blatu i ni maket. Draza i Antara vam se u grobu prevrcu kad vide kakav su smotan nakot iza sebe ostavili.
Ups, izvinjavam se, Draza se ipak u nekoj krecani okrece, groba nema pa nema...
-
cindrlimindrli
#10 Re: Srpska i hrvatska "vecina" u BiH?
Placi, placi...lakse ces pisat.refer wrote:Meni u lijevom dzepu nova licna sa drzavljanstvom RS a u drugom dzepu pasos Srbije. Sloboda.
Bosne ni Bosnje ja ne vidjeh 20 godina a u Banja Luci zivim dragi moj bivsi zemo.![]()
Da bog da BiH bila ovakva dok sam ja ziv i jos 100 godina nakon toga.
- Mister Yes
#11 Re: Srpska i hrvatska "vecina" u BiH?
Dabogdarefer wrote:Meni u lijevom dzepu nova licna sa drzavljanstvom RS a u drugom dzepu pasos Srbije. Sloboda.
Bosne ni Bosnje ja ne vidjeh 20 godina a u Banja Luci zivim dragi moj bivsi zemo.![]()
- mirsek
#12 Re: Srpska i hrvatska "vecina" u BiH?
Samo ovako na provokacije pa da vidimo dokle ce da provociraju.
http://www.youtube.com/watch?v=Xoqzkfxwu_E
http://www.youtube.com/watch?v=Xoqzkfxwu_E
-
iscrtani čovek
#13 Re: Srpska i hrvatska "vecina" u BiH?
Kome se ti u stvari žališ?vrataprozor wrote:Ja nisam nista potpisao, kao ni cijela populacija BiH minus jedan, prema tome, ja ga i onako ne fermam, a i taj jedan nije za njega imao nikakve ovlasti u zakonu i ustavu, prema tome, ne znam ni sam da li se njegov potpis u opste treba i da pika.refer wrote:Pa to ste potisali u Dejtonu.
Kome se ti uopste zalis i kome kukas i koga uopste vise zanimaju bosnjacki jadi po dejtonu?
Medjutim govorimo o stvari koja je vrlo zajebana i gdje je na vrlo zajebanim odlukama se desila diktatura manjine u odnosu na vecinu. Recimo Kosovo. Ne moze manjina nametati svoje misljenje vecini pod izgovorom da ne bude "preglasana", ma sta to znacilo, a to se upravo desava u slucaju Kosova. Mislim ne samo sto je nepriznavanje Kosova apsurdna odluka sa ekonomske strane, nego sto je vecina vec godinama za priznanje Kosova, a manjina nakaradnim zakonima vrsi diktaturu manjine nad vecinom.
Zamisljam sad referendum za prikljucenje EU, ostali, Hrvati i Srbi za, Bosnjaci protiv, znaci Bosnjaci kao manjina, ako ih nema vise od 50% u BiH odredjuju sudbinu vecini? Pa gdje to ima i kakva je to jebena demokratija? Nesto slicno su Srbi pokusali stopajuci referendum o odvajanju od Srboslavije, medjutim nisu uspjeli. Medjutim od tad, vrse manjinski teror nad vecinom u bolesnom sistemu gdje manjina vlada vecinom i gdje se vecinom sprovodi volja manjine, a ne vecine.
-
obuzdan
#14 Re: Srpska i hrvatska "vecina" u BiH?
Koji si ti moron? O cemu ti pricas? Pa Dejtonski sporazum je taj koji je VAS spasio od zoga da vas nerstane s prostora Bosne i Hercegovine. Budite sretni!refer wrote:Pa to ste potisali u Dejtonu.
-
united bosnae
#15 Re: Srpska i hrvatska "vecina" u BiH?
Kmetovi se opet (bez razlozno) prosipaju po forumima... i ne kazu djaba "Cega se pametan stidi, budala se hvali".refer wrote:Meni u lijevom dzepu nova licna sa drzavljanstvom RS a u drugom dzepu pasos Srbije. Sloboda.
- Nova LICNA sa DRZAVLJANSTVOM - nesto kao prvi u svijetu a drugi u Europi.
- "Bosnje ne vidjeh 20 godina u BL" - i poslije ce se ljutiti kad mu ukazes na cinjenicu u svijetu opste prihvacenog atributa "Genocidne Tvorevine"
- Kmetovima je i 500 godina pod turcima dobro bilo (da nije valjda bi za toliko vremena to promijenili) pa zasto im i ovaj haos nebi bio super
-
RahatHurmašica
#16 Re: Srpska i hrvatska "vecina" u BiH?
ja bi još dodao i u kačavendinom miloklizu.refer wrote:Zaboravio si napomenuti kako uzivamo u rezultatima genocida.united bosnae wrote:Kmetovi se opet (bez razlozno) prosipaju po forumima... i ne kazu djaba "Cega se pametan stidi, budala se hvali".refer wrote:Meni u lijevom dzepu nova licna sa drzavljanstvom RS a u drugom dzepu pasos Srbije. Sloboda.
- "Bosnje ne vidjeh 20 godina u BL" - i poslije ce se ljutiti kad mu ukazes na cinjenicu u svijetu opste prihvacenog atributa "Genocidne Tvorevine"
- Kmetovima je i 500 godina pod turcima dobro bilo (da nije valjda bi za toliko vremena to promijenili) pa zasto im i ovaj haos nebi bio super
- tandmand
#17 Re: Srpska i hrvatska "vecina" u BiH?
Jedna velika mahana bosnjackog mentaliteta je da se reaguje tek kada situacija satjera u ugao.vrataprozor wrote: DANAS JE VECINA BILA ZA SMJENU ZUBCA IZ SIPA, MEDJUTIM PROTIV SU BILA DVOJICA, TAKO DA ODLUKA NIJE USVOJENA I OPET SE POSTOVALA VOLJA MANJINE U ODNOSU NA VECINU!
Kronicni nedostatak strateskog planiranja se nadomjesta taktickim umijecem kada drugi vodi igru.
Vidjeli smo od zadnjih izbora kakve su se sve vratolomije izvodile, uglavnom kao reakcija na inicijativu SNSD i HDZ.
SDP je izveo "foru" sa Zeljkom Komsicem i izazvao ogromnu krizu u Federaciji, bez da je razmislio kuda bi to moglo voditi.
Jedan rizican potez bez ikakvog plana, koji se vodio onim mahalaskim " e sad cemo ih zahebati". I sta onda?
Dok Dodik uspjesno rusi BiH, kod Bosnjaka koji su se snasli je bitna kahva, rahat lokum i korupcija.
Ovaj gore problem koji si naveo nije od juce. Lista kandidata je prosla kroz ruke ucjenjenog Sadika Ahmetovica, tadasnjeg ministra sigurnosti.
Neovisni odbor je 21. prosinca obavio intervju sa četvoricom kandidata za direktora SIPA-e i rang listu, na kojoj je najbolje rangirani kandidat za direktora aktualni načelnik CJS Trebinje Goran Zubac, dostavio ministru sigurnosti BiH Sadiku Ahmetoviću.
Ahmetović je listu Neovisnog odbora, prema zakonom predviđenim procedurama, početkom prošlog tjedna proslijedio Vijeću ministara BiH, koji definitivno imenuje direktora SIPA-e.
Prema dobro informiranim izvorima Srne, novog direktora će, najvjerojatnije imenovati novi saziv Vijeća ministara BiH, koji bi uskoro trebao biti izabran.
Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH prošlog tjedna je potvrdio imenovanje Vjekoslava Bevande za predsjedavajućeg Vijeća ministara, a Bevanda bi u narednom razdoblju trebao predložiti sastav Vijeća ministara.(Srna)
Last edited by tandmand on 22/07/2014 20:03, edited 1 time in total.
-
YVOD
#18 Re: Srpska i hrvatska "vecina" u BiH?
jebem ti lebacrefer wrote:
aaananan an
-
obuzdan
#19 Re: Srpska i hrvatska "vecina" u BiH?
refer wrote:
Srbi u Srbiju,Hrvati u Hrvatsku.Bosnjaci svih vjeroispovjesti u Bosnu i Hercegovinu neobrazovani sumaru
Mozes li nam slikati mobitelom svoj pasos, onako cisto da vidimo kako to vi srbi radite.... Hahahahaha
-
united bosnae
#20 Re: Srpska i hrvatska "vecina" u BiH?
Ne znam koji dio vidis kao floskule... "Bosnje ne vidjeh 20 godina u BLrefer wrote:Zaboravio si napomenuti kako uzivamo u rezultatima genocida.united bosnae wrote:Kmetovi se opet (bez razlozno) prosipaju po forumima... i ne kazu djaba "Cega se pametan stidi, budala se hvali".refer wrote:Meni u lijevom dzepu nova licna sa drzavljanstvom RS a u drugom dzepu pasos Srbije. Sloboda.
Jel vi stvarno vjerujete u te vase 20 godisnje floskule?
"Kmetovi
Last edited by united bosnae on 23/07/2014 22:56, edited 2 times in total.
- snaga_znanja
#21 Re: Srpska i hrvatska "vecina" u BiH?
Cekaj malo. Ovdje matematika nije nikako dobra.
6 glasova protiv i 2 za. 2 srbina, 2 hrvata, 2 bosnjaka. Ko su jos 2?
btw. Jel se ovdje neko drogira pa otvara ovakve teme? Prespav'o 1992, 1993, 1994, 1995? Ili se mozda rodio 1999?
Btw. Sta ako popis pokaze da Bosnjaka ima manje od 50% + 1?
6 glasova protiv i 2 za. 2 srbina, 2 hrvata, 2 bosnjaka. Ko su jos 2?
btw. Jel se ovdje neko drogira pa otvara ovakve teme? Prespav'o 1992, 1993, 1994, 1995? Ili se mozda rodio 1999?
Btw. Sta ako popis pokaze da Bosnjaka ima manje od 50% + 1?
- Arsenal Royal
#22 Re: Srpska i hrvatska "vecina" u BiH?
Notorna glupost i fabrikacijagdje_smo_stali wrote: Bosnjacima daj odredjeni broj procenata teritorije, recimo 60%, oni ce sutra reci ciao bella multikonfesionalnoj Bosni!
- cyprus
#23 Re: Srpska i hrvatska "vecina" u BiH?
Samo da se zna, ja nisam otvorio ovu preglupu temu... Doduše kako je ukinut uvodni post i ne mogu se sagledati razmjere njene gluposti 
- titinho
#24 Re: Srpska i hrvatska "vecina" u BiH?
svi koji zagovaraju gradjansku drzavu moraju znati da u Bosni ipak zive 3 konstitutivna naroda koja su ne tako davno ratovala za neke ciljeve i interese
Svako ko misli da je dobro ako u Mostaru samo Hrvati donose odluke, u RS_u samo Srbi, u FBIH samo Bosnjaci i ganjaju samo svoje etnicke interese, onda taj direktno podstice nove sukobe i nezadovoljstva.
treba napraviti sistem u kojem ce svaki zakon i odluku morati prihvatiti predstavnici sva tri ova naroda. Mislim da je onaj sistem iz 1991 bio 15 puta bolji nego ovaj danas. Kada je predsjednistvo imalo po 2 predstavnika svakog naroda i plus ostali.
Ja sam Bosnjak al kako starim sve sam vise svjestan da ovo nije drzava kao druge i da je ne mozemo porediti sa Francuksom,Hrvatskom,Kongom. Posebna drzava koja treba da nadje svoj posebni sistem vlasti i odlucivanja a u kojem nijedan vecinski narod(bhs) nece bit u strahu da ce neka odluka biti protiv njih.
Svako ko misli da je dobro ako u Mostaru samo Hrvati donose odluke, u RS_u samo Srbi, u FBIH samo Bosnjaci i ganjaju samo svoje etnicke interese, onda taj direktno podstice nove sukobe i nezadovoljstva.
treba napraviti sistem u kojem ce svaki zakon i odluku morati prihvatiti predstavnici sva tri ova naroda. Mislim da je onaj sistem iz 1991 bio 15 puta bolji nego ovaj danas. Kada je predsjednistvo imalo po 2 predstavnika svakog naroda i plus ostali.
Ja sam Bosnjak al kako starim sve sam vise svjestan da ovo nije drzava kao druge i da je ne mozemo porediti sa Francuksom,Hrvatskom,Kongom. Posebna drzava koja treba da nadje svoj posebni sistem vlasti i odlucivanja a u kojem nijedan vecinski narod(bhs) nece bit u strahu da ce neka odluka biti protiv njih.
- titinho
#25 Re: Srpska i hrvatska "vecina" u BiH?
Bosnjaci ne trebaju gledati dal ce ih bit 40 ili 60% u Bosni, trebaju gledati da ih bude sto vise MILIONA u Bosni a ne postotak u odnosu na hrvate i srbe.