SRPSKA ANARHIJA ??

Stranke, političari... Recite i Vi svoje mišljenje!
Post Reply
seiko22
Posts: 896
Joined: 11/11/2006 04:27
Location: "REPUBLIKA SRPSKA IS GENOCIDAL PRODUCT AND SHOULD BE ABOLISHED " Prof. Francis A. Boyle

SRPSKA ANARHIJA ??

Post by seiko22 » 12/04/2007 23:15

Nakon svih Balkanskih ratova, pa sadasnjeg vruceg pitanja Kosova i najnovije sve vece krize i razilazenja sa Crnom Gorom, koja se na svim poljima odrice patronastva Srbije, sto krizu i sukob Crnogorske crkve i SPC-a dovodi do usijanja, zatim presude Medjunarodnog Suda Pravde za genocid u BiH, hoce li izjava Njemackog Ambasadora dovesti do generalne krize u Srbiji??

quote
]ТЕМА ДАНА: Дипломатски скандал
Цобел се извинио, Србија чека објашњење из Берлина
Председник Тадић и влада затражили од Немачке објашњење да ли су ставови њеног амбасадора званични ставови Берлина

Амбасадор СР Немачке са сарадницима на јучерашњој конференцији за новинаре
(Фото Танјуг)Не би требало да буде велико изненађење ако за неколико месеци у Србију дође нов амбасадор Немачке и ако садашњи, који је својим последњим изјавама успео да окрене читаву земљу против себе, до тада буде ћутао. Јавно извињење Андреаса Цобела, које је стигло само сат времена пошто су влада и председник Србије донели одлуку да упуте оштар протест Немачкој због понашања њеног представника, јасно показује да Берлин нема намеру да подржи свог дипломату и да се ограђује од његових иступа.

Иако званична реакција немачке владе на протест српске стране још није стигла у Београд, Цобелово извињење може послужити као показатељ каква би она могла да буде. Цобел је јуче, на петоминутној конференцији за новинаре, на којој нису била дозвољена питања, рекао да је прексиноћ изнео лично мишљење а не ставове немачке владе и Европске уније. „Изричито се извињавам због можда нејасних изјава а пре свега што је настао утисак да немам довољно разумевања за земљу домаћина. Све синоћње изјаве без обзира да ли су пренете на истинит или погрешан начин могу се искључиво приписати мени. Став немачке владе и ЕУ је познат. Наш циљ су стабилизација и мир на западном Балкану” рекао је Цобел и додао да жели да „изричито разјасни да ни у ком случају није изнео став, нити сматра, да постоје историјске претензије Мађарске у односу на Војводину, нити да Мађарска намерава да затражи таква права”.

Међутим, Цобелово извињење није оно што су тражили председник и Влада Србије. Председник Борис Тадић и републичка влада затражили су од Немачке објашњење да ли су ставови њеног амбасадора у Београду Андреаса Цобела званични ставови Берлина. Тадић, који је упутио протест Министарству иностраних послова Немачке и најавио да ће протестовати и код председника Немачке Хорста Келера, тражио је да се Берлин огради од ставова амбасадора.

Влада Србије оценила је да се Цобел „на најгрубљи начин меша у унутрашње ствари Србије” и такође очекује објашњење немачке владе да ли је амбасадор изнео званичне ставове Берлина.

„Амбасадор Цобел је на више начина покренуо питање територијалног интегритета и суверенитета Србије и питање непроменљивости њених међународно признатих граница, а упркос указаном гостопримству Србије исказао је и непоштовање према достојанству државних институција Србије”, констатовано је у саопштењу владе.

Само неколико сати пре него што се извинио, Цобел је у саопштењу амбасаде Немачке у Београду тврдио да су новинари измислили његове изјаве. У то је покушао да убеди чак и представнике Мађарске у Београду, којима је, како каже заменик мађарског амбасадора Иштван Фехервари, „рекао да није добро цитиран и да ће тражити исправку тих текстова”. Овај његов покушај да обмане јавност и кривицу пребаци на медије пропао је чим је објављен аудио запис његовог излагања на Форуму за међународне односе Европског покрета у Србији.

Новинар „Политике” Ненад Радичевић који је присуствовао тој дискусији извештава да су изјаве које су узбуниле српску јавност дате у разговору са члановима Форума.

Одговарајући на једно од питања, Цобел је рекао да није немогуће да буду отворени проблеми у Војводини и Санџаку и наставио: „Инсистирање на Косову као делу Србије дестабилизовало би Србију и вероватно довело до ескалације насиља а онда би могло да буде отворено питање Војводине, која је нова у Србији. То није претња, то је анализа. Сви овде причају како је Косово одувек у Србији, што није тачно јер је оно после дугог времена постало део Србије тек 1912. године, док је Војводина ушла у састав Србије тек 1918. године.

Инсистирање премијера Војислава Коштунице на Косову као делу Србије води у стагнацију и укопавање у нешто у чему не може да се победи. Косово и Србија ће се за 20, 25 година наћи у Европској унији и то је најбоља гаранција сигурности у региону”, рекао је амбасадор.

„За 15 месеци преговора српска делегација никада није изложила конкретан план како намерава да интегрише Косово у Србију. Албанци хоће независност, Србија не може да их интегрише, а многи људи у Србији су задовољни што Албанци живе одвојено, али би желели да границе Косова буду део граница Србије. Да ли неко у Србији може да замисли да је четвртина народних посланика са Косова или да је Агим Чеку министар одбране или да Албанци утичу на економску политику Србије. Осим тога, ни Тадић, ни Коштуница, ни њихови паметни саветници нису успели да ми објасне шта значи формула „више од аутономије, мање од независности”, додао је Цобел уз напомену да никада неће доћи до договора Београда и Приштине па је инсистирање на наставку преговора само одлагање решења.

На састанку Форума, чији су скупови обично затворени за јавност, овога пута било је присутно неколико новинара, па чак и једна ТВ екипа, тако да је Цобел могао лако да претпостави да је састанак отворен за јавност. Неспретно оправдање домаћина скупа да је Цобел говорио „опуштено” јер није знао да су присутни новинари, не може да буде оправдање за понашање немачког дипломате све да је истина.

Овакве изјаве Немац не би смео да даје ни у четири ока. Да на овакав начин иступа у јавности није на памет пало ни америчком амбасадору Мајклу Полту, који данима уназад преко појединих српских медија ватрено лобира за ставове своје владе о независности Косова. У тим наступима амерички амбасадор, који важи за једног од дрчнијих страних представника у Србији према сведочењу српских дипломата, добро је пазио да не изговори нешто због чега би, можда, морао касније да се извињава.
Владимир Радомировић - Драгана Матовић

-------------------------------------------------------------------------

Мађарска неће Војводину

Мађарска нема никакве територијалне претензије према Србији и она у потпуности признаје постојеће границе у Европи, изјавио је заменик мађарског амбасадора у Београду Иштван Фехервари. „Нема никакве промене у мађарској политици према Србији. Ми признајемо постојеће границе у Европи. Такође, Мађарска наставља да у потпуности подржава интеграцију Србије у евро-атлантске структуре”, рекао је Фехервари, реагујући на изјаву немачког амбасадора у којој је питање Косова доведено у везу са Војводином и Санџаком.
Танјуг

--------------------------------------------------------------------------

ЛДП није био обавештен

Непосредно пре него што се немачки амбасадор извинио, Либерално-демократска партија послала је медијима „Саопштење поводом хајке на амбасадора СР Немачке”.

У њему се наводи: „ЛДП се јасно залаже за даље европске интеграције и осуђује манир прљаве кампање којом се дискредитују неистомишљеници. Сматрамо недопустивим да се овакво понашање пренесе са унутрашње и на спољну политику. ИЗМИШЉЕНА изјава амбасадора СР Немачке Андреаса Цобела искоришћена је за праву хајку достојну Милошевића и његове пропагандне машинерије. ЛДП још једном позива демократску јавност да се супротстави пројекту који Србију води у нову изолацију.

Иза наводне одбране Косова крију се конзервативне снаге које у ствари бране своје интересе и избегавају одговорност што су од Србије направили најнесрећније европско друштво, у коме се једино добро осећају ратни злочинци, ратни бизнисмени и политичари који се у њихово име обрачунавају са амбасадором Цобелом”.

Само неколико минута касније, пошто је емитовано извињење Андреаса Цобела, информативна служба ове странке медије је обавестила да повлачи саопштење о хајци на амбасадора.
П. Р.

--------------------------------------------------------------------------

Реакције на изјаве немачког амбасадора

Жарко Кораћ „То што је господин Цобел довео у везу Војводину, Косово и Санџак заиста је неодмерено, а посебно је отварање питања Војводине, које је решено још Париским споразумом 1918. године, у најмању руку бесмислено”.

Ивица Дачић (СПС): „Цобелова изјава не говори толико о непознавању историје, колико о намери једног екстремног дела међународне заједнице да прекраја границе на нашим просторима”.

Вера Ранковић (Форум за међународне односе Европског покрета): „Немачки амбасадор је био заиста необично оштар и директан у својој изјави јер је претпоставио да нема новинара”.

Санда Рашковић-Ивић (ДСС): „Уз пуно поштовање речи Санџак која се употребљавала око 40 година, тај се део Србије зове Рашка област. Из те области су и Рашковићи и по томе се ја презивам Рашковић. Да је то одувек био Санџак, ја бих се презивала Санџаковић”.

Јожеф Каса (СВМ): „Косово је преседан колико и Тријанонски споразум из 1920. године, којим је Мађарска након Првог светског рата изгубила две трећине територије, међу којима и Војводину, који је такође био непримерен, па је ипак спроведен”.

Ненад Чанак (ЛСВ) „Реч је о три потпуно одвојене ствари: Косово је питање националног дефинисања Албанаца на Балкану, Санџак је питање људских права, а Војводина је питање укупне демократизације Србије”.

Томислав Николић „Ово је незапамћени дипломатски скандал и нормална држава не би дозволила да се један страни дипломата овако понаша”.

Расим Љајић (СДП): „Изјава је непримерена, али је погрешно заоштравати односе и улазити у даље вербалне сукобе”.

Владика рашко-призренски Артемије Изјава је дрска и недипломатска, без примера у новијој историји европске дипломатије”.

Душан Јањић (директор Форума за етничке односе „Цобел је својим изјавама прешао границу дозвољеног”.

Владета Јанковић „Далеко је изашао из оквира дипломатских овлашћења”.

Рајко Ђурић (Унија Рома Србије): „Србији као никада раније треба велика политика, јер ће у супротном неминовно срљати у опасност у којој ће сваког часа доћи у питање не само Косово и Метохија, већ и Бујановац, Прешево и Медвеђа, као и Санџак и Војводина”.
[/quote]


seiko22
Posts: 896
Joined: 11/11/2006 04:27
Location: "REPUBLIKA SRPSKA IS GENOCIDAL PRODUCT AND SHOULD BE ABOLISHED " Prof. Francis A. Boyle

Post by seiko22 » 13/04/2007 02:29

Dokaz, da je apsolutna anarhija u zemlji, je i Tadicev danasnji intervju BBC-u, u kojemu u razgovoru sa Britanskim novinarom, na pitanje kad ce doci do hapsenja Ratka Mladica, otvoreno priznaje da nema kontrolu nad sluzbama unutrasnje bezbjednosti Srbije!!
Ostaje pitanje - hoce li Srbi i u samoj Srbiji , napokon dobiti, svoje dugo trazene, etnicki ciste "vekovne teritorije", a koje ce na njihovu zalost, biti mnogo drugacije, i po obimu dosta manje, od onih koje su oni prisvajali, kao ekskluzivno svoje, u nekada nam zajednickoj drzavi, prije pocetka "raspleta" 1990-tih ??

,.

djape
Posts: 65
Joined: 11/01/2007 11:57

Post by djape » 14/04/2007 22:56

samo da primetim da gradjani srbije reguju mnogo blaze nego vecina u bih na pominjanje otudjenja delova zemlje...

User avatar
njonjica
Posts: 3946
Joined: 05/06/2006 02:45
Location: Seher
Contact:

Post by njonjica » 14/04/2007 22:59

seiko22 wrote:Dokaz, da je apsolutna anarhija u zemlji, je i Tadicev danasnji intervju BBC-u, u kojemu u razgovoru sa Britanskim novinarom, na pitanje kad ce doci do hapsenja Ratka Mladica, otvoreno priznaje da nema kontrolu nad sluzbama unutrasnje bezbjednosti Srbije!!
Ostaje pitanje - hoce li Srbi i u samoj Srbiji , napokon dobiti, svoje dugo trazene, etnicki ciste "vekovne teritorije", a koje ce na njihovu zalost, biti mnogo drugacije, i po obimu dosta manje, od onih koje su oni prisvajali, kao ekskluzivno svoje, u nekada nam zajednickoj drzavi, prije pocetka "raspleta" 1990-tih ??

,.


Padose mi na pamet Tarabici :D

basta sljezove boje
Posts: 3625
Joined: 16/03/2007 14:54

Post by basta sljezove boje » 14/04/2007 23:07

Dobrica Cosic je svojevremeno nudio Istru Talijanima ... kako se sve vraca

djape
Posts: 65
Joined: 11/01/2007 11:57

Post by djape » 14/04/2007 23:44

seiko22 wrote:Dokaz, da je apsolutna anarhija u zemlji, je i Tadicev danasnji intervju BBC-u, u kojemu u razgovoru sa Britanskim novinarom, na pitanje kad ce doci do hapsenja Ratka Mladica, otvoreno priznaje da nema kontrolu nad sluzbama unutrasnje bezbjednosti Srbije!!
,.


nemoj tako o anarhiji
nie to bash tako loshe uredjenje...

pogtovo kada se pogleda zemlja poput srbije
...srbija vec mesecima zivi u fazi kampanja..prvo za ustav, pa izbori, pa dogovor oko vlade....a opravdanje za sve loshe poteze vlasti je kosovo ili "odbrana" istog

...nema budzet, ali ima ministra spoljnih poslova koji je to bio u scg, pa nezavisnoscu cg je to postao u srb, a pri tom njegova stranka nije preshla cenzus na izborima

Post Reply