Srpkinja u Sarajevu

Locked
Leonid Breznjev

#26 Re: Srpkinja u Sarajevu

Post by Leonid Breznjev »

polahko ramize, polahko.. :wink:
echinacea

#27 Re: Srpkinja u Sarajevu

Post by echinacea »

-LIBERO- wrote:
Ja ne mislim da je ogromna razlika u broju Muslimana,Srba,Hrvata,Jugoslovene(tada :D ),Ostalih...po postotcima i broju u kojem su bili zastupljeni prije rata,slicnim intezitetom se grad napustao,prije svega zbog gladi,zedji i ratnih dejstava.
Konkretno u Sarajevu, velika je razlika. Ko ne pamti kako je to bilo ranije, ne postoji (zbog nemanja popisa) pravi dokaz za to. Ponajbolji dokaz za izmjenu demografske slike bi mogle biti obrazovne institucije (skole i fakulteti) ili bilo koje institucije sa dugom tradicijom koje imaju svoje godisnjake, izdanja za godisnjicu neku ili ono izdanja koja imaju liste zaposlenih, zasluznih, odnosno maturanta i diplomaca. Kada se napravi usporedba, vidi se da se puno izmjenilo.
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#28 Re: Srpkinja u Sarajevu

Post by -LIBERO- »

Pa nastavite(mislim opcenito,ne na bilo koga pojedinacno ovdje :D ) galasti za nacionalne stranke,kojima je jedina ideologija i zvijezda vodilja nacionalnost i ugrozenost "vitalnih interesa" :-) ,sta god da to znacilo...mitovi i legende,najcesce protkane sovinizmom,raznih oblika.

Za uspijeh ,pa recicu i opstanak,ove zemlje pod hitno treba doci do smjene vlasti i ovakvin nacionalnih,stranackih,rodbinskih vrjednovanja svega i svacega.

Za ovu zemlju je neophodna pobjeda stranaka drugih uvjerenje i drugacijih vrjedonovanja.

Ostanak na vlasti nacionalista,sto prikrivenih,sto otkrivenih..je suicidno za sve nas.
echinacea

#29 Re: Srpkinja u Sarajevu

Post by echinacea »

To je prvi korak, da. Poraz nacionalista.
Leonid Breznjev

#30 Re: Srpkinja u Sarajevu

mislim da je to Haris Silajdzic najbolje rekao : nece biti dobro u BiH dok na politicku scenu ne dodju mladi ljudi koji nisu kao mi zarazeni tim pogresnim sjemenom.. nadajmo se da ce ubrzo doci..
IceQueen

#31 Re: Srpkinja u Sarajevu

Post by IceQueen »

Air Ramiz wrote:
IceQueen wrote:
Chmoljo wrote:
kako možeš Sarajevom onda nazvati masu onih ljudi od kojih je i Radovan imao više veze sa Sarajevom?

Sarajevo je Hase, Sarajevo je Osim, Sarajevo je Dačo, Sarajevo je Mirza, Sarajevo je Daco Džamonja...

Mogu ih nazvati Sarajevom jer to oni jesu! Dio Sarajeva, onakvog kakvo ono jeste danas! I prestanimo se vise pozivati na ono Sarajevo od prije, tog Sarajeva vise nema, umrlo je!
Vi huskaci koji ne zivite u Sarajevu nego u ratnim zlocinima ociscenim sredinama nemate nikako pravo da zucnete o Sarajevu. Kad se kaze Sarajevo ima svi da ustanete na noge. Nije ga mogao unistiti ni Tudjman-Milosevicev dogovor, ni Boban-Karadzicev, ni Krajisnikov poziv za odseljavanje, ni Herceg Bosanski hohstapleri koji nam serviraju ugrozenost od trotora, pa nece ni anonimni forumasi iz provincije gdje su pocinjeni masovni zlocini. Zalosno je samo da ko hijene na pomen Sarajeva svi skacete, a niko u njemu ne zivi...a ne znate ni koja su prigradska naselja, niti koja su sela oko Sarajeva pa onda lupetate na svaki mig...sram da vas bude!
Vidi ti jako emancipovani Sarajlijo. ja sam rođena u Sarajevu, moj tata je rođen tamo i mama isto! Skolovali su se u Sarajevu, do rata radili tamo i zivjeli u tada predgrađu Sarajeva, gradicu koji je oduvijek gravitirao Sarajevu, a onda spletom okolnosti zavrsismo u najgoroj kantonskoj rupi u BiH zvanoj SBK. Ja zadnje tri godine zivim u Sarajevu i prilicno sam dobro upoznata sa Sarajevom danas, a moji starci sa Sarajevom prije, i nemoj mi samo tvrditi da je Sarajevo isto ko prije jer nije!
A svojom retorikom si me zaista impresionirao! Toliko o snosljivosti i postivanju tuđeg misljenja!
echinacea

#32 Re: Srpkinja u Sarajevu

Post by echinacea »

Nije mi poznata ta izjava. Dobro je pa prizna da je zarazen sjemenom nacionalizma.
Neelix

#33 Re: Srpkinja u Sarajevu

Post by Neelix »

dobro ljudi, logicno je da ce toga biti. ja sam i dalje ponosan na sarajevo, jer kad cujem price sta se desava nesrbima po banjaluci, nehrvatima po stocu itd, u sarajevu je super. naravno da bi dobro bilo da se to iskorjeni, ali budimo realni - veliki broj i "predratnih sarajlija" i novopridoslih je izgubio voljene u ratu - a onaj ko nije ne zna kako je to bolno. zlocinci se setaju maltene medju nama, bezbrojni su primjeri da zrtve logora sretnu svoje muchitelje kako se slobodno secu, sta ocekivati? moraju negdje kanalizovati svoj bijes - to rade na POGRESAN NACIN - ali imajuci u vidu da je rijec uglavnom o ruralnim/neobrazovanim pojedincima - oni ne znaju bolje. sve dok im se ne pale kuce, dok se ne maltretiraju sistematski, dok dobijaju poslove u drzavnim institucijama na osnovu nacionalnosti (a ja licno poznajem nekoliko nemuslimana koji priznaju da su ga upravo tako dobili) stanje je ok. nije idealno, ali dobro je kako je moglo biti. sto neko rece, trebace nekoliko generacija da rane zarastu.
IceQueen

#34 Re: Srpkinja u Sarajevu

Post by IceQueen »

Treba sistematski raditi na tome da rane zarastu! Komunikacija po sistemu "napad je najbolja obrana" nece nas niku dovesti, ali vecina prije ili kasnije tome pribjegava!
Leonid Breznjev

#35 Re: Srpkinja u Sarajevu

icequeen, covijek se u zivotu na sve navikne, pa i na ramiza.. :D :D

neelix :thumbup: jako dobar post!
cardioid

#36 Re: Srpkinja u Sarajevu

Post by cardioid »

Dajte vise prestanite uporedjivati predratne Sarajlije sa sadasnjim. Ja sam i predratni, i ratni, i poslijeratni, a oni su napustili svoj grad (i ne zamjeram im), ali su mi sad ovi, kakvi god bili drazi od njih hiljade i hiljade puta.
IceQueen

#37 Re: Srpkinja u Sarajevu

Post by IceQueen »

Arslan wrote:icequeen, covijek se u zivotu na sve navikne, pa i na ramiza.. :D :D
hahhahahahahahh, joj hvala za ovo, bas se nasmijah! :lol: :lol: :lol: :lol:

Ovo je bilo offtopic :-? neces me banovat?! :?
BaileyS

#38 Re: Srpkinja u Sarajevu

Post by BaileyS »

Air Ramiz wrote:
IceQueen wrote:To je produkt naseg "multietnickog" Sarajeva!
Kao prvo ti nisi iz Sarajeva. Kao drugo, Hrasnica nije Sarajevo. Kao trce, i da jeste, jedna lasta ne cini proljece. Iz kojeg ono ti bijese mjesta u kojem su Hrvati vecina i zasto uvijek nama iz Sarajeva solite pamet? Koliko je ono dzamija u tvom mjestu poruseno?

Koliko ja upratih forum i pokretac teme je od iste fele i to prilicno nacionalno nastrojen. Sve dusebriznici. Nema veze, svako ima pravo otvoriti temu ali neka se zna. Ne opravdavam ali ne znam pozadinu price pa ne mogu ni suditi. Mislim, zeni je vjerovatno muka cim napusta svoj grad ali ne vjerujem da joj je gore nego u ratu, ako ga je tamo provela, jer Hrasnica u ratu nije imala vezu sa Sarajevom i tamo su vazile neke druge norme ponasanja(na zalost). Ne vjerujem ni da joj je veci zulum nego Fati Orlovic npr a ona ipak ostaje i bori se sa nedacama.

Ne znam, znam samo kad gledam tv i vidim imena likova koji su fore u sudstvu, policiji, instituciji ovoj i onoj, upitam se ima li u ovom gradu uopste Bosnjaka.
shana_majka

#39 Re: Srpkinja u Sarajevu

Post by shana_majka »

Neshto mi poznata ova (i slicne) prica/e o "ugrozenosti" .
Kako li ono bi :? , neshto se ne sjecam !?
fixer

#40 Re: Srpkinja u Sarajevu

Post by fixer »

Arslan wrote:icequeen, covijek se u zivotu na sve navikne, pa i na ramiza.. :D :D

neelix :thumbup: jako dobar post!
tesko brate :D :D :D
toliko podvala, jednoumlja, netolerancije, pogresne ideologije, i svega ostalog tesko svarim :-)
homo_sapiens

#41 Re: Srpkinja u Sarajevu

Post by homo_sapiens »

Arslan wrote:mislim da je to Haris Silajdzic najbolje rekao : nece biti dobro u BiH dok na politicku scenu ne dodju mladi ljudi koji nisu kao mi zarazeni tim pogresnim sjemenom.. nadajmo se da ce ubrzo doci..
Jedan jedini nacin izlaza iz apatije, iz dugogodisnje krize u kojoj se nalazimo. Stvaranje i dovodjenje mladih ljudi je nas prioritet, ali ljudi kojima necemo gledati u rodni list niti skidati hlace .... ili pitati sta slicno.
Leonid Breznjev

#42 Re: Srpkinja u Sarajevu

IceQueen wrote:
hahhahahahahahh, joj hvala za ovo, bas se nasmijah! :lol: :lol: :lol: :lol:

Ovo je bilo offtopic :-? neces me banovat?! :?

eh sad me zezas.. :( (kad si prezivjela queer temu, onda nema da brines) :D

malo sale nije na odmet, al' cemo se sada vratiti temi.. :)
Topla voda

#43 Re: Srpkinja u Sarajevu

Post by Topla voda »

mi samo o ugrozenosti pricamo..ovo je vise preslo u zajebanciju.
opustite se malo ljudi...ko ima para ima i prava..ko je kokuz sve mu smeta.
da mi je para dobru firmu da otvorim,ne bi ni jednog muslimana zaposlio...

nisam znao da je neelix ovako pametan :D
sta mu bi pa se upali da nesto bez sprdanja napise :)
Law_and_Order

#44 Re: Srpkinja u Sarajevu

Post by Law_and_Order »

-LIBERO- wrote:Hrasnica je ipak ruralniji dio Sarajeva,nadam se da se neko nce naljutiti,ali je to cinjenica.
Recimo ja imam i u porodici ,i poznanika,prijatelja veliki broj ljudi svih nacionalnosti,cak mi je ujna i cehinja :D ,a tetak madzar.

Cinjenica da je Sarajavo promijenilo svoju sliku,sto se stanovnistva tice,ali mislim da je malo prenapuhano,i tendecijozno ,ovo sto se pokusava profurati zadnjih godinu-dvije,a pocelo je sve presijom Dodika i stalnim prozivanjem da je Sarajevo Teheran i da ima vise kineza od srba i hrvata,sto je bolesna tvrdnja,i nadasve zlonamjerna.

Napad je najbolja odbrana,pa tako i u slucaju napadanja Dodika na multietnicnost Sarajeva.

A i izbori su na kraju,treba dici sto vise tenzije.

A ono uzvikivanje i divljanje gazi ustase tokom utakmice turska-cro ti nije pala za oko i uho? to mora da je inat onima iz busovace, jer zaboga hrvati u sarajevu su krivi za one iz busovace i zapadnog mostara. Bjez ba, nema sta tuznije nego vidjeti sarajevo na nivou vukoje*ine
cyprus

#45 Re: Srpkinja u Sarajevu

Post by cyprus »

Hrasnica nije Sarajevo!!! :D
Latina
Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.

#46 Re: Srpkinja u Sarajevu

Post by Latina »

IceQueen wrote:
xfacktor wrote:Neznam sta vas cude takve stvari. Zar ne vidite gresku u koracima na startu. S obzirom na istoriju i sve sta se desavalo na ovim prostorima . Stvarno mislite da ce biti postivanja izmedju nacio religijskih elemenata. Do toga nece doci nikada i ako se vako nastavi puce to jednom i nestat ce bih. Mislim koja je to greska u koracima. Pa upravo to vezivanje nacio sa religioznoscu. Kod nas se mahnitovi tuku zeljo-sarajevo kad igra a kamoli za takve stvari. Jedino rjesenje jeste mozda i ono najlogicnije ukinuti sve tri nacionalne elemente i uvesti jedan koji je neovisan o religijama i ko je prije ko bio ( ovo je hiljadu puta receno na ovom forumu pa da ne peglam ). Znaci to je po mom misljenju jedini nacin da ova zemlja opstane. A ovakvih stvari kako se situacija razvija biti ce u buducnosti jos vise budite sigurni. Ja bi volio da ih ne bude ali realno gledajuci nekako ne mogu biti optimista..
Super! :thumbup: Dobar recept! Samo jel ti smatras stvarno da ce time biti problem rijesen? Time sto ces nekom nametnuti zajednicki bosanski nacionalni tor, mislis da ces iz glava ljudi izbrisati ove godine krvoločnih svađa i prepucavanja na nacionalnoj i religijskoj osnovi!
Problem ne bi bio automatski rijesen, jer se ovako kompleksan problem ne moze rijesiti automatski. Ali vremenom bi se ljudi opustili i okrenuli korisnijim stvarima od prebrojavanja krvnih zrnaca jedni drugima.

Iako iskreno sve manje i sve rjedje vjerujem da je ova varijanta ostvariva. Predugo se odrzava pat pozicija, previse sansi je propusteno ( na stetu svih gradjana ) da se BiH postavi na zdrave temelje prvenstveno gradjanskog drustva. Jedina nada mi je u tome sto je nacional-varijanta tako isfurana i do te mjere neostvariva u smislu geografskog cijepanja torova, da ce se eventualno nacionalizam ugasiti sam od sebe. Mozda ce se to desiti kad i R.M. isporuce jedno 2016-te godine. :zzzz:
IceQueen

#47 Re: Srpkinja u Sarajevu

Post by IceQueen »

Law_and_Order wrote:
A ono uzvikivanje i divljanje gazi ustase tokom utakmice turska-cro ti nije pala za oko i uho? to mora da je inat onima iz busovace, jer zaboga hrvati u sarajevu su krivi za one iz busovace i zapadnog mostara. Bjez ba, nema sta tuznije nego vidjeti sarajevo na nivou vukoje*ine

Koja je razlika između Hrvata u Sarajevu i Busovaci ili zapadnom Mostaru? Malo je glupo etiketirat ljude na osnov mjesta u kom zive.
Topla voda

#48 Re: Srpkinja u Sarajevu

Post by Topla voda »

Law_and_Order wrote:
-LIBERO- wrote:Hrasnica je ipak ruralniji dio Sarajeva,nadam se da se neko nce naljutiti,ali je to cinjenica.
Recimo ja imam i u porodici ,i poznanika,prijatelja veliki broj ljudi svih nacionalnosti,cak mi je ujna i cehinja :D ,a tetak madzar.

Cinjenica da je Sarajavo promijenilo svoju sliku,sto se stanovnistva tice,ali mislim da je malo prenapuhano,i tendecijozno ,ovo sto se pokusava profurati zadnjih godinu-dvije,a pocelo je sve presijom Dodika i stalnim prozivanjem da je Sarajevo Teheran i da ima vise kineza od srba i hrvata,sto je bolesna tvrdnja,i nadasve zlonamjerna.

Napad je najbolja odbrana,pa tako i u slucaju napadanja Dodika na multietnicnost Sarajeva.

A i izbori su na kraju,treba dici sto vise tenzije.

kakve veze imaju hrvati iz sarajeva sa ustasama?
BaileyS

#49 Re: Srpkinja u Sarajevu

Post by BaileyS »

Law_and_Order

Budi sretan, Bosnjaci ne mogu ni hodati Zapadnim Mostarom a vi kako ste krenuli sa ugrozenoscu jos cete entitet i u Sarajevu traziti. Sarajevo je multi-kulti ali je u Ustavu kanton sa bosnjackom vecinom. Do promjene Ustava, tako je kako je.

A evo i Ice se nasla prozvanom tvojim postom. Na ovoj temi svak svakog proziva, po nacionalnoj, religioznoj a evo i na regionalnoj osnovi :mrgreen:
Last edited by BaileyS on 30/08/2008 03:19, edited 1 time in total.
IceQueen

#50 Re: Srpkinja u Sarajevu

Post by IceQueen »

cyprus wrote:Hrasnica nije Sarajevo!!! :D
Moje duboko izvinjenje sto sam Hrasnicu, dio opcine Ilidža, pripisala Sarajevu, mada u kontekstu kantona, ali eto!
Locked