Ja kao stalni sudski vještak za saobračaj,i sudare vozila se bavim ovim poslom oko 20 godina, bez ikakvih problema, sve dok se nije pojavio konkurs Ministarstva pravde FBiH za postavljanje stalnih sudskih vještaka. Ja sam se prijavio i dobio poziv za polaganje prijemnog ispita za oblast saobračajnog vještaka. U konkursu je pisalo između ostalog "odgovarajuća stručna sprema". Kako nisam prozvan za ulaz u salu za polaganje (a dobio poziv od Ministarstva), ušao sam i naišao na dr.Osmana Lindova[/i], koji mi je rekao da ne mogu polagati jer nemam odgovarajuću stručnu spremu (nemam saobraćajni fakultet, već sam završio mašinski fakultet). Kako u saobraćajnom vještačenju je najbitnije utvrditi mjesto sudara, kao i brzine vozila u sudaru, a izračunavanje brzine vozila u sudaru je čista menanika (dinamamika i kinematika) sa poznavanjem vrsta deformacija, koje se najviše i najobimnije proučava na mašinskom fakultetu, to sam ostao začuđen ovim stavom. Isti gospodin je pustio da polažu ljudi sa višom školom (koji pojma nemaju o dinamici i kinematici a kamo li o deformacijama), ja postavljam pitanje:
KO JE DUŽAN DA TUMAČI POJAM ODGOVARAJUĆA STRUČNA SPREMA
SRODNI FAKULTETI ZA VJEŠTAKA
- sodom
#2 Re: SRODNI FAKULTETI ZA VJEŠTAKA
A nema ti tu baš mnogo pomoći jer onaj ko raspisuje konkurs može da stavi svoje uslove za konkurs...
jedino da se žališ nekome iz tog konkretno ministarstva.
jedino da se žališ nekome iz tog konkretno ministarstva.
-
promašaj
#3 Re: SRODNI FAKULTETI ZA VJEŠTAKA
Ja se žalio Ministru i predsjednik komisije za detaljnim obraloženjem: npr,ako se sudare vozila na livadi ko je Kompetentniji za utvrđivanje (izračunavanje) brzina vozila u sudaru. Na kraju ne sudaraju se saobraćajnice već vozila. Ko konstruiše vozila (saobraćajni ili mašinski) inženjeri?. Isti slučaj se pojavljuje između arhitekta i građevinaca, jer arhitekti nemaju "odgovarajuću stručnu spremu", a vještak građevine može biti sa minimalno višom stručnom spremom. Glupo, kao i naša lijepo složena država.
Last edited by promašaj on 03/06/2009 17:23, edited 1 time in total.
-
Lesli Eldridž
#4 Re: SRODNI FAKULTETI ZA VJEŠTAKA
Razumijem te. Naravno da su mašinci relevantni za tehničke stvari. Saobraćajci veze nemaju ni sa čim. I građevinci su relevantni za statiku, a nikako arhitekti, oni su po klasičnom shvatanju struke ubačeni u primijenjene umjetnosti. Nemaju veze sa inžinjerstvom. Samo dizajnerske stvari rade, a statičari građevici riješe sve ostalo... Za Lindova je jasno da preferira saobraćajce, jer je i on taj. Ne znam kako to možeš riješiti, ali to što je uradio nije po Zakonu... Nemamo države...promašaj wrote:Ja se žalio Ministru i pretsjedniku komisije za detaljnim obraloženjem: npr,ako se sudare vozila na livadi ko je kompektetniji za utvrđivanje (izračunavanje) brzina vozila u sudaru. Na kraju ne sudaraju se saobraćajnice već vozila. Ko konstruiše vozila (saobraćajni ili mašinski) inženjeri?. Isti slučaj se pojavljuje između arhitekta i građevinaca, jer arhitekti nemaju "odgovarajuću stručnu spremu", a vještak građevine može biti sa minimalno višom stručnom spremom. Glupo, kao i naša lijepo složena država.
Last edited by Lesli Eldridž on 01/06/2009 19:33, edited 1 time in total.
- The Nightwatchman
#5 Re: SRODNI FAKULTETI ZA VJEŠTAKA
promašaj wrote:Ja se žalio Ministru i pretsjedniku komisije za detaljnim obraloženjem: npr,ako se sudare vozila na livadi ko je kompektetniji za utvrđivanje (izračunavanje) brzina vozila u sudaru. Na kraju ne sudaraju se saobraćajnice već vozila. Ko konstruiše vozila (saobraćajni ili mašinski) inženjeri?. Isti slučaj se pojavljuje između arhitekta i građevinaca, jer arhitekti nemaju "odgovarajuću stručnu spremu", a vještak građevine može biti sa minimalno višom stručnom spremom. Glupo, kao i naša lijepo složena država.
- Nosferatu
- Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free
#6 Re: SRODNI FAKULTETI ZA VJEŠTAKA
Haj bolan ostavi covjeka nasekirao se, a i ko nebi.
Razumijem moj ahbabu sta te tarabi, da posao koji si radio 20 godina odjednom, nemas strucnu spremu koja je potrebna, ako je sve istina sto si napisao, to je mimo pameti i ja bih mogao psu, a ne insansu dokazati, da je to mimo pameti, ali ocigledno da nisi nikom rod, nisi ponjeo koverte, nema te na sastancima stranke, nema ko da se zauzme za tebe i onda ispadne, ko te kara nek ti pise pjesme sto je Elivs J. Kurthovic davno iz proze u stih prenjeo.
Mada, previse si se ti fokusirao na vozila i brzinu. U saobracaju da bi doslo do sudara, mora se prekrsiti neko od saobracajnih pravila, koje treba da svaki vozac zna, a ne samo inzinjer saobracajni, a, jedini razlog zbog kojeg bih rekao da je bitno da vjestak ima saobracajni fakultet - bitno je samo ako se problem javlja non stop na istoj recimo, raskrsnici, te, zbog toga treba da se promjeni nesto, da bi povecalo sigurnost. Ali, kakve to veze ima sa sudom, narucito ako se radi o parniciama u vezi odstete i osiguranja, vjerujem nikakve. Vec kao sto i ti sam rece, turf war, tj. rat za teritoriju i polje necije ekspertize.
Razumijem moj ahbabu sta te tarabi, da posao koji si radio 20 godina odjednom, nemas strucnu spremu koja je potrebna, ako je sve istina sto si napisao, to je mimo pameti i ja bih mogao psu, a ne insansu dokazati, da je to mimo pameti, ali ocigledno da nisi nikom rod, nisi ponjeo koverte, nema te na sastancima stranke, nema ko da se zauzme za tebe i onda ispadne, ko te kara nek ti pise pjesme sto je Elivs J. Kurthovic davno iz proze u stih prenjeo.
Mada, previse si se ti fokusirao na vozila i brzinu. U saobracaju da bi doslo do sudara, mora se prekrsiti neko od saobracajnih pravila, koje treba da svaki vozac zna, a ne samo inzinjer saobracajni, a, jedini razlog zbog kojeg bih rekao da je bitno da vjestak ima saobracajni fakultet - bitno je samo ako se problem javlja non stop na istoj recimo, raskrsnici, te, zbog toga treba da se promjeni nesto, da bi povecalo sigurnost. Ali, kakve to veze ima sa sudom, narucito ako se radi o parniciama u vezi odstete i osiguranja, vjerujem nikakve. Vec kao sto i ti sam rece, turf war, tj. rat za teritoriju i polje necije ekspertize.
-
promašaj
#7 Re: SRODNI FAKULTETI ZA VJEŠTAKA
Hvala ti na razumjevanju, stvarno je po mjesnim zajednicama potrebno formirati podružice stranaka, da bi se diskutovalo ko je podoban a ko nije, a ko j.... znanje, i ostalo.