Srijemuš - divlji bijeli luk

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#1 Srijemuš - divlji bijeli luk

Post by PipiDugaDevetka »

Vrijeme je branja divljeg bijelog luka-srijemuša. Oprez, nemoj da bi se ko otrovao!

Image
LUK SRIJEMUŠ
vrsta : Allium ursinum L. / Alliaceae
sinonimi: divlji češnjak, medvjeđi luk, sremuš, beluš, čemuš

http://www.nutricionizam.com/Hr/luk_Srijemus.htm wrote:Iza pomalo egzotičnog naziva, krije se u narodnoj tradiciji dobro poznati luk koji se u prirodi sabire kao samoniklo bilje. To je lukovica širokih jestivih listova, blagog ali prepoznatljivog mirisa češnjaka.
Premda kao samoniklo bilje raste u divljini gdje se može relativno lako naći, naročito u brdsko-planinskim predjelima, potrebno je istaknuti da ga nije preporučljivo brati sam. Opasnost leži u lakoj zamjeni sa otrovnim mrazovcem (Colhicum autumnale) i đurđicom ( Convalaria maialis) koji imaju sličan izgled širokih listova. Postoje čak i u posljednje vrijeme opisani slučajevi trovanja koji su došli radi zamjene ovog ukusnog luka s gorenavedenim otrovnim biljkama.
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

Mislim da mu je sezona vec odavno prosla, kod sjecam se da su ga moji roditelji brali nekako prije jagoda i tresanja! :-)
I kod nas se kaze srijemOs! :-)
komentar

Post by komentar »

I kod nas se kaze srijemOs!
Ti ces reci kako se sta kaze.
cccccc
chororo

Post by chororo »

ja ga moram podrzati po pitanju slova 'O'...
neupucena

Post by neupucena »

Nikad cula ni za jedan ni za drugi naziv. Mada jesam vidjala tu biljku. Nadjoh neke postove na nekom tuzlanskom i nekom hrvatskom forumu i na oba ljudi koriste varijantu sa O....

na prvomajskom izletu jedan friend je zaustavio auto i rekao idemo brati srijemos.. to je nesto kao divlji bijeli luk (e to smrdi ko luuudo).. inace snizava pritisak, cisti krv i ima jos nekakvih ljekovitih svojstava.. (zaboravila sam, al ako koga zanima, pitacu opet..).. ono sto me bunilo je sto ja nikad prije nisam cula za srijemos...
e sad me zanima koje biljke, samonikle il kultivisane, nebitno koristite u neke zdravstvene svrhe.. al da je to pri tom manje vise ukusno.. mariachi je nekad davno pisao kako je krompir ok hrana za vrijeme perioda (probala sam i zaista mi se cinilo da me stomak manje boli..).. ima li toga jos..?

recimo mama je srijemos izdinstala sa mladom janjetinom, dodala paradajza, nekih zacina, malo vrhnja za kuhanje.. i bilo je zaista ukusno.. ok, samo za veceru kad se ne izlazi van, al jako ukusno...
[quote][/quote]
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

Bosanac sa dna kace wrote:Mislim da mu je sezona vec odavno prosla, kod sjecam se da su ga moji roditelji brali nekako prije jagoda i tresanja! :-)
grijesis...
kaze se i SrijemUs, i srijemOs i StrimoZ.... kako u kojem kraju....
ove godine je dosao kasno, i sezona mu se tek primakla kraju....
u Gornjevrbaskom regionu raste kao lud, svake godine se preko 100 tona otkupi, obradi i proda...

inace ima prejak miris, kad se susi nije pozeljno imati pamuk na sebi, jer nema teorije da se taj miris izbaci....

omjer susenja je 10:1 .... sto znaci da je potrebno 10 kg svjezeg da bi se dobio 1kg suhog...

susi se tako sto se listovi operu, onda se isjeckaju po sirini i suse...

predstavlja jedan od trazenijih izvoznih proizvoda....

inace je u BIH to samoniklo i ima ga na pasja preskakala (to za sve one koji odmah kontaju da je tu biznis i da je super to uzgajati jer se nema puno posla oko toga)...ove godine je lose vrijeme u dolini Vrbasa uticalo na to da je u posljednje dvije sedmice srijemos bio losijeg kvaliteta... :D

otkupna cijena je oko 0.33 KM/kg

uff...
car-x

Post by car-x »

kod nas se isto kaze srijemos..

a posebno je omiljen medju ljubiteljima dobre kapljice, koji jedva cekaju ugodno kasno proljece, kako bi svoje pijanke organizovali daleko od radoznalih ociju.. obicno raste po coskovima livada koje se granice sa sumom..
T8

Post by T8 »

Na podrucju Tuzlanske regije kaze se "srijemoš"
Inace tokom rata nemilice smo ga tamanili u vojsci.
Nailazili smo na livade tog čuda po šumama i gorama naše zemlje ponosne...
Ako bi jedan jeo srijemoš morali smo i svi ostali jer se od onog mirisa koji se širio bajtom nije moglo živjet, osim ako i sam ne konzumiraš :-)
car-x

Post by car-x »

T8 wrote:Na podrucju Tuzlanske regije kaze se "srijemoš"
Inace tokom rata nemilice smo ga tamanili u vojsci.
Nailazili smo na livade tog čuda po šumama i gorama naše zemlje ponosne...
Ako bi jedan jeo srijemoš morali smo i svi ostali jer se od onog mirisa koji se širio bajtom nije moglo živjet, osim ako i sam ne konzumiraš :-)
valjda ga je zato najbolje i konzumirati uz mezu.. ;)
kad vec pijes rakiju, onda je svejedno kako smrde ostali derivati.. a to je idealna prilika da ovaj, po narodnom kazivanju, zdravi prirodni proizvod uneses u organizam.. hehe
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

pa ja za to nisam ni cula dok nisam pocela raditi oko ljekobilja...zovite me Matija :D

i napatila sam se dok sam skontala da svi nazivi koje izlistasmo predstavljaju JEDNU JEDINU BILJKU...

inace, jak do ko beton, stavis dvije liske u kazan recimo graha...ili japraka...uf a tek s ribom...
odo...moram brat maline...

papaaa
njonjica

#11 Re: Srijemuš - divlji bijeli luk

Post by njonjica »

Mislim da sam (do sad) ove godine pojela vise srijemosa od svih meda na Igmanu :lol:

Zna li neko kako "konzervirati" srijemos i tako ga imati cijele godine?
Ima li smisla zamrznuti?
njonjica

#12 Re: Srijemuš - divlji bijeli luk

Post by njonjica »

kiki-miki wrote:Može ga zamrznuti komotno.Miris ostaje.Samo pripazi da ga pravo dobro zapakuješ inače će sve ostalo što je u zamrzivaču poprimiti taj miris. ;-)

hej super, bas ti hvala na odgovoru....ma kod mene je ladicar pa cu jednu ladicu odrediti samo za srijemos, eheheh.

znas li mozda koliko gubi od zdrvastvene vrijednosti ovako smrznut?
njonjica

#13 Re: Srijemuš - divlji bijeli luk

Post by njonjica »

super, bas se radujem....obozavam srijemos :)

nakon temeljitog pranja isjeckam ga na tanke rezance, malo "izgnjecim" rukama i pomijesam sa svjezim paradajzom; posolim i ostavim nekih pola sata....ljudi moji, neprocjenjivo (jos uz sirnicu ili kljukusu, uhhh) :-)
kritichar

#14 Re:

Post by kritichar »

Bosanac sa dna kace wrote:Mislim da mu je sezona vec odavno prosla, kod sjecam se da su ga moji roditelji brali nekako prije jagoda i tresanja! :-)
jagode su tek izbeharale, nisu još počele ni trešnje
njonjica

#15 Re: Srijemuš - divlji bijeli luk

Post by njonjica »

Ja sutra na Skakavac po srijemos i maslacak.

Nasla na netu da se od srijemosa moze praviti i pesto; probam pa javim kako je ispalo :)
ljuspica

#16 Re: Srijemuš - divlji bijeli luk

Post by ljuspica »

Počeo je srijemos ove godine mnogo ranije. Ova ljekovita biljka pomaze onima koji imaju problema sa zelucem, crijevima, cisti krv, pluca, protiv nesanice je. Za mene je srijemos veliko otkrice a za njega sam saznala tek prije 4 godine.Od tada ga redovno berem u proljece dok je mlad. Izuzetno je ukusan kad e napravi kao salata sa pavlakom. Smrdis ko tvor, ali nema veze, mnogo je ljekovito.
zmaj 123

#17 Re: Srijemuš - divlji bijeli luk

Post by zmaj 123 »

Koja je cijena suve srijemuše? Imam par stotina kila suve srijemuše koju sušim u svojoj sušari i lično berem. Ako je neko ozbiljan kupac neka me kontaktira na 066434913. Pozdrav!
Post Reply