Sretno vam rudari, ...

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

ljubav_aha

#26 Re: Sretno vam rudari, ...

Post by ljubav_aha »

hoce'l' biti povisica plata :zoka:

Trapped Chilean miners may not be paid, leaving families without income

The 33 Chilean miners trapped underground may not be paid for months while rescuers try to reach them, leaving their families with no income.

The San Esteban company, which operates the mine, has said it has no money to pay wages and is not even taking part in the rescue.

It has suggested that it may go bankrupt and its licence has been suspended.

Evelyn Olmos, the leader of the miners' union, called on Chile's government to pay the workers' wages from next month.

He said the government should also help about 100 others at the mine who were now out of work, and 170 more who worked elsewhere for San Esteban.

"We want the government to pay our salaries in full until our comrades are freed and then pay our severances. The company should be in debt to the government, not to the workers," Mr Olmos said.

But Laurence Golborne, Chile's mining minister, said labour laws prevented the authorities paying the miners' salaries or pensions. Instead, they would offer them training to find other jobs when they came out.

He said it was up to the company to pay them and the issue would have to be decided in the courts.

That left families gathered in a tented city near the mine, known as Camp Hope, wondering where September's wage packets would come from. Blanca Rojas, whose brother Esteban is trapped, said: "More than anything, we want Esteban out of the mine, but his family must eat."

The men reached a world record on Tuesday for the longest time miners have spent trapped underground. Last year, three people survived 25 days in a flooded mine in southern China. The Chileans, who became trapped 2,300ft (700 metres) down at the San Jose copper and gold mine in the Atacama desert on August 5, have now passed that mark.

The long process of reaching them began with a 31-ton Australian drilling machine making a shallow test hole in the solid rock.

It was the first step in forming a pilot hole, which will take a week. The drill will later be fitted with larger bits to expand the hole, a process that could take several months.

Nasa scientists have arrived to help the men deal with months of isolation while they wait.

The mine had closed on July 3 after an accident in which a worker lost a leg, but was reopened on July 28. A senior health official who allowed it to reopen, Raul Martinez Guzman, resigned on Monday.

Its owners, Alejandro Bohn and Marcelo Kemeny, are due before a government committee to explain why work resumed at the mine.

© Copyright (c) The Daily Telegraph

Read more: http://www.vancouversun.com/Trapped+Chi ... z12I8ww0QZ
michio

#27 Re: Sretno vam rudari, ...

Post by michio »

Najbolje su mi eskalacije patriotizma u Cileu a cak su i rudari pjevali himnu dok niko ne zeli reci ko je kriv :-)
djana h

#28 Re: Sretno vam rudari, ...

Post by djana h »

ljubav_aha wrote:sretno :-D

ali zasto su rudari cak i u 21 vijeku jos uvijek placeni kao rudari Emil Zole :!: :?:
Dobro pitanje :)
Pretpostavljam da barem imaju malo ljudskije uslove za rad od onih u 19.vijeku u rudnicima francuske koje je E.Zola tako realno opisao.
jazzer

#29 Re: Sretno vam rudari, ...

Post by jazzer »

E bas su nezahvalni ovi rudari, fino ih izvuku iz sredista zemlje a oni hoce povisice.

Izgleda da je situacija sa rudarima sirom svijeta manje - vise ista :x . Izuzetno tezak posao a plata slaba. Izuzev nekoliko ekonomski jakih zemalja...

Dobro ja da su zivi zbog svojih porodica i prijatelja, valjda ce biti i plata..
sheilak

#30 Re: Sretno vam rudari, ...

Post by sheilak »

Mene je bas obradovala vijest da su spaseni, i to da su svi dobro.

Strepila sam da ce nesto poci po zlu, ali srecom sve se super zavrsilo. :)
karanana

#31 Re: Sretno vam rudari, ...

Post by karanana »

navodno su kopajuci ovaj izlaz naletili na zlatnu zilu. eto love za rudare.
sheilak

#32 Re: Sretno vam rudari, ...

Post by sheilak »

Eh...
ljubav_aha

#33 Re: Sretno vam rudari, ...

Post by ljubav_aha »

djana77 wrote:

ali zasto su rudari cak i u 21 vijeku jos uvijek placeni kao rudari Emil Zole :!: :?:
Pretpostavljam da barem imaju malo ljudskije uslove za rad od onih u 19.vijeku u rudnicima francuske koje je E.Zola tako realno opisao.
sinoc sam malo obratila paznju na profile rudara,vecin ih radi krace vrijeme za placanje skolovanja djeteta i slicne razloge koji su dio kratkorocnog plana ,posao nije uopste u zdravim uslovima
ljubav_aha

#34 Re: Sretno vam rudari, ...

Post by ljubav_aha »

jazzer wrote:E bas su nezahvalni ovi rudari, fino ih izvuku iz sredista zemlje a oni hoce povisice.

Izgleda da je situacija sa rudarima sirom svijeta manje - vise ista :x . Izuzetno tezak posao a plata slaba. Izuzev nekoliko ekonomski jakih zemalja...Dobro ja da su zivi zbog svojih porodica i prijatelja, valjda ce biti i plata..
pitma se,i pitam tebe : u kojim zemljma su rudari najbolje placeni i sa najboljim sulovima,ja jos nisam tako nesto cula ili procitala
djana h

#35 Re: Sretno vam rudari, ...

Post by djana h »

ljubav_aha wrote:
djana77 wrote:

sinoc sam malo obratila paznju na profile rudara,vecin ih radi krace vrijeme za placanje skolovanja djeteta i slicne razloge koji su dio kratkorocnog plana ,posao nije uopste u zdravim uslovima
Nece nikad ni biti.
Procitala si uslove kakve su imali rudari prije par vijekova,a danas je samo malo bolje,masine su malo modernije,ali kvaliteta zivota je na istom nivou kao i tada.
Kad sam tek cula za nesrecu i da ima zatrpanih rudara pala mi je na pamet scena kada mladic i djevojka iz Zolinog romana bivaju danima zatrpani i kad ih jedva nadju,naravno sa maksimalnim zrtvama.I danas je slicno,samo sto sada ima savremena tehnologija pa su im mogli bar prebaciti hranu,lijekove i vodu.Inace bi zavrsili kao i likovi u knjizi.
ljubav_aha

#36 Re: Sretno vam rudari, ...

Post by ljubav_aha »

djana77,to je jedini posoa koji je tako rizican,cak i unije rudara ne mogu postici povecanje plata,skraceno radno vrijeme i kraci radni vijek :|
Post Reply