SRETAN TI RODJENDAN DOMOVINO!!!
-
himalaja
#176 Re: SRETAN TI RODJENDAN DOMOVINO!!!
25-tom novembru znacaj daju komunisti koji na taj nacin zele da predstave da BiH pocinje sa njima i da je prije njih nije bilo. Tumacenje o ravnopravnosti svih naroda nakon tog datuma je komicno jer se zna da se Muslimani odlukom tadasnjeg komunistickog rukovodstva nisu mogli izjasnjavati kao Muslimani sve do 1963. godine. Samo zasjedanje je bilo odrzano da tadasnja komunisticka vlast dobije legalitet jer se do 1943. za njih nije ni znalo na cijelom podrucju Jugoslavije, niti su je priznavali saveznici. Naravno saveznici nikada nisu Titovim partizanima priznali status "saveznika",vise su ih tretirala za komunisticki pokret koji se borio za vlast u Jugoslacviji nakon rata.
Ime Bosna, tacnije Bosona, prvi put spominje sredinom X stoljeca u spisu De administrando Imperio (O upravljanju Carstvom) bizantijskog cara Konstantina VII Porfirogeneta, Bosna se po prvi put na geografskoj karti javlja 1339. godine.
Nakon raspada Austro-Ugarske, u novonastaloj Kraljevini SHS, Bosna i Hercegovina je sacuvala svoj historijski kontinuitet sve do 1929. godine, tako sto je sest okruga iz osmanskog i austrougarskog doba postalo sest oblasti: tuzlanska, sarajevska, mostarska, banjalucka, travnicka i bihacka. Nakon Drugog svjetskog rata, BiH je postala sastavna republika nove Jugoslavije. “Sadasnje granice nisu nastale nakon zavrsetka rata; one su postavljene tek 1956. godine. Tako je Bosna i Hercegovina 1946. izgubila Sutorinu.”
Granice u bivsoj Jugoslaviji su se rjesavale izmedju republickih partijskih rukovodstava. Bosna i Hercegovina se, po historijskim kartama, protezala do Debelog brijega, niz Sutorinu prema moru. Djuru Pucara Starog ubijedio je u jednom razgovoru advokat Blazo Jovanovic da Sutorina pripadne Crnoj Gori, a nova granica sa Hrvatskom, koja je dobila Dubrovacku rivijeru, da se postavi na Debelom brijegu. Takve granice su ostale i do danas.
Ime Bosna, tacnije Bosona, prvi put spominje sredinom X stoljeca u spisu De administrando Imperio (O upravljanju Carstvom) bizantijskog cara Konstantina VII Porfirogeneta, Bosna se po prvi put na geografskoj karti javlja 1339. godine.
Nakon raspada Austro-Ugarske, u novonastaloj Kraljevini SHS, Bosna i Hercegovina je sacuvala svoj historijski kontinuitet sve do 1929. godine, tako sto je sest okruga iz osmanskog i austrougarskog doba postalo sest oblasti: tuzlanska, sarajevska, mostarska, banjalucka, travnicka i bihacka. Nakon Drugog svjetskog rata, BiH je postala sastavna republika nove Jugoslavije. “Sadasnje granice nisu nastale nakon zavrsetka rata; one su postavljene tek 1956. godine. Tako je Bosna i Hercegovina 1946. izgubila Sutorinu.”
Granice u bivsoj Jugoslaviji su se rjesavale izmedju republickih partijskih rukovodstava. Bosna i Hercegovina se, po historijskim kartama, protezala do Debelog brijega, niz Sutorinu prema moru. Djuru Pucara Starog ubijedio je u jednom razgovoru advokat Blazo Jovanovic da Sutorina pripadne Crnoj Gori, a nova granica sa Hrvatskom, koja je dobila Dubrovacku rivijeru, da se postavi na Debelom brijegu. Takve granice su ostale i do danas.
- Kasips
#177 Re: SRETAN TI RODJENDAN DOMOVINO!!!
Zanimljivo, nisam baš skroz siguran, ali čini mi se da se taj dan poklapa sa danom neovisnosti Republike Peščenice. Možda sljedeći put Željko Malnar u goste pozove Vožda lično, u svoju "Noćnu moru". Da skupa proslave tako ozbiljan i svečan dan.drug bevc wrote:postoji 9 januar ili ako oš na dan svetog stefana. neradni danKasips wrote:Vidi trolića što su ažurni i na ovako finim i jednostavnim temama. Zašto svoju kreativnost ne ispoljivate na svojim forumima i temama kao što su Dan državnosti republike srpske?
Ups...sorry, takvo nešto ne postoji![]()
Ali hajde boga ti, dok je Dodika bit će i referenduma!
SRETAN ROĐENDAN BOSNO I HERCEGOVINO!!!!
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
- Kasips
#178 Re: SRETAN TI RODJENDAN DOMOVINO!!!
E, ćao "treći". Jel i vi u Zagrebu imate neki svoj dan za državu Herceg-Bosnu? Je l' isto neradni?domy wrote:Danas čitam u HR tisku da se jučerašnji Dan državnosti BiH obilježio partizanskim filmovima, emisijama u kojima se pohvalno govorilo o Titu, ZAVNOBiH i sl.
Zanima me, zar vama Bošnjacima (Hrvati i Srbi ionako ignoriraju ovaj datum) nije malo blesavo obilježavati taj dan filmovima u kojima se veliča Tito, znajući kakvo zlo je taj isti Tito donio na "ove prostore"? I još više, zar vam nije gadljivo na Dan državnosti gledati filmove u kojima se neki ljudi bore sa "kapama partizankama" s crvenom zvijezdom na glavi? Ako ste zaboravili to je ista ona kapa koju je imao Mladić na glavi dok je sijao zlo po BiH. Nezamislivo mi je da Hrvatska ili Slovenija (ili bilo koja država nastala raspadom Juge) slavi Dan državnosti na dan koji se povezuje s NOR-om, ratom koji je donio na ove prostore, uz nacizam i fašizam, najveće zlo 20. stoljeća - totalitarni režim komunizam.
Fascinatno mi je da vi smatrate da je vaša država stvorena 1943, a ne 92. Na koncu konca, trebalo je više od 20 godina nakon tog Dana državnosti da vam, onaj koji vam je kao stvorio državu, Tito, da "pravo" da se izjašnjavate kao Muslimani (recimo da je to najbliže današnjem pojmu Bošnjak).
Može li mi netko objasniti kako vi to kolektivno doživljavate taj datum kao datum stvaranja BiH kao države?
- mO k3
#179 Re: SRETAN TI RODJENDAN DOMOVINO!!!
Nisi upucen izgleda.. ,ali ok jedomy wrote:Danas čitam u HR tisku da se jučerašnji Dan državnosti BiH obilježio partizanskim filmovima, emisijama u kojima se pohvalno govorilo o Titu, ZAVNOBiH i sl.
Zanima me, zar vama Bošnjacima (Hrvati i Srbi ionako ignoriraju ovaj datum) nije malo blesavo obilježavati taj dan filmovima u kojima se veliča Tito, znajući kakvo zlo je taj isti Tito donio na "ove prostore"? I još više, zar vam nije gadljivo na Dan državnosti gledati filmove u kojima se neki ljudi bore sa "kapama partizankama" s crvenom zvijezdom na glavi? Ako ste zaboravili to je ista ona kapa koju je imao Mladić na glavi dok je sijao zlo po BiH. Nezamislivo mi je da Hrvatska ili Slovenija (ili bilo koja država nastala raspadom Juge) slavi Dan državnosti na dan koji se povezuje s NOR-om, ratom koji je donio na ove prostore, uz nacizam i fašizam, najveće zlo 20. stoljeća - totalitarni režim komunizam.
Fascinatno mi je da vi smatrate da je vaša država stvorena 1943, a ne 92. Na koncu konca, trebalo je više od 20 godina nakon tog Dana državnosti da vam, onaj koji vam je kao stvorio državu, Tito, da "pravo" da se izjašnjavate kao Muslimani (recimo da je to najbliže današnjem pojmu Bošnjak).
Može li mi netko objasniti kako vi to kolektivno doživljavate taj datum kao datum stvaranja BiH kao države?
Kako slave u nasoj lijepoj dan drzavnosti ??
Spominjenjem oluje i blijeska??
- ultima_palabra
#180 Re: SRETAN TI RODJENDAN DOMOVINO!!!
Nice try...domy wrote:Nezamislivo mi je da Hrvatska ili Slovenija (ili bilo koja država nastala raspadom Juge) slavi Dan državnosti na dan koji se povezuje s NOR-om, ratom koji je donio na ove prostore, uz nacizam i fašizam, najveće zlo 20. stoljeća - totalitarni režim komunizam.
Obilježili dan ustanka protiv fašizma
Predsjednik Josipović je na skupu rekao da se, dok je on išao u školu, više učilo o Drugom svjetskom ratu, a da u današnjim udžbenicima "nema pune istine" Predsjednik Ivo Josipović danas je u Srbu otkrio obnovljeni spomenik u povodu 69. godišnjice ustanka u tom mjestu, a svečanost je održana pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora Luke Bebića i u organizaciji Srpskoga narodnog vijeća (SNV) u suradnji sa Savezom antifašitičkih boraca i antifašista Hrvatske.
Zajedno s predsjednikom Josipovićem obnovljeni spomenik su otkrili izaslanik predsjednika Sabora Milorad Pupovac i predsjednica SABAH-a Vesna Čulinović-Konstantinović.
Spomenik je djelo Vanje Radauša, otkriven je 1950., s uklesanim tekstom da je u "tom mjestu 27. VII 1941. pukla prva ustanička puška u Hrvatskoj". Tog datuma u bivšoj SFRJ slavio se republički praznik Dan ustanka naroda Hrvatske. Radaušev spomenik srušili su ustašonostalgičari u ljeto 1995, što je bila jedna od manifestacija oslobođenja tzv. Krajine koje se odvilo neposredno prije rušenja spomenika.
SDSS je kao dio koalicijskog sporazuma 2007. uvrstio spomenik u Srbu na listu pet velikih spomeničkih cjelina za koje traži obnovu. Vlada je početno za obnovu odobrila milijun kuna, a u drugom navratu više od dva miljuna, što nije bilo dostatno, pa je SNV pokrenuo inicijativu da osigura donaciju kamena granita iz Srbije. U suradnji s uredom srbijanskog predsjednika Tadića i Zavičajnim udruženjem Ličana iz Srba koje djeluje u Srbiji, za dovršetak obnove prikupljeno je oko 100.000 eura, obavijestio je SNV u prošlotjednu pozivu na skup
Skupu je danas nazočio i izaslanik predsjednika Republike Srbije Mlađan Đorđević.
Istodobno sa svečanošću otkrivanja spomenika na nekoliko stotina metara udaljenosti prosvjedovali su nezadovoljnci iz više pravaških stranaka i braniteljskih udruga koji su pjevali hrvatske pjesme, nosili hrvatske zastave. Oni su, kako su isticali u pozivima na današnje okupljanje, ocijenili da se spomenuta obljetnice povezuje s velikosrpskom, a ne antifašističkom ideologijom .
Obrativši se nazočnima, predsjednik Josipović je istaknuo da nas ovaj spomenik uči kako svako zlo "kolikogod bilo veliko može i mora biti pobijeđeno". Dodao je da su partizani pobijedili te da mu je drago što je danas s njima. Josipović je podsjetio da je 22. lipnja ove godinje bio u Brezovici na obljetnici osnutka sisačkog partizanskog odreda što se od osamostaljenja Hrvatske slavi kao Dan antifašističke borbe.
"Tada sam prijateljima i suborcima mojeg oca s ponosom rekao: stavite odličja da ih svi vidimo", istaknuo je Josipović naglasivši kako mu je drago što i na današnjem skupu u Srbu vidi da se nose odličja zaslužena u II svjetskom ratu. Kazao je kako mu je vrlo drago što na današnjem skupu u Srbu neki nose "kape partizanke", rekavši da one nose poruku mira i da su lijepe. Josipović je također kazao da se, dok je on išao u školu, više učilo o II. svjetskom ratu, a da u današnjim udžbenicima, kako je ocijenio, "nema pune istine".
"Udžbenici se moraju promijeniti, moraju odražavati istinu", istaknuo je, rekavši kako nikad nije našao tekst u kojem bi se pisalo "o nekoj velikoj, jakoj bitki između ustaša i četnika". Toga nije bilo jer ustaše i četnici su služili zajedničkom gazdi", dodao je Josipović. "I hrvatski i srpski narod i ovdje i na drugim mjestima znali su prepoznati tko nosi slobodu i perspektivu te su izabrali partizane", rekao je.
Istaknuo kako će Hrvatska podupirati napore susjednih zemalja da uđu u EU, pošto Hrvatska postane član EU-a. Po Josipovićevim riječima danas hrvatska vlada treba voditi bitke protiv neimaštine, zaostajanja i korupcije. Istaknuo je da s optimizmom trebamo razgovarati o budućnosti. "Siguran sam da je ta budućnost onakva kakvu su željeli oni koji su ovdje prije mnogo godina dizali ustanak", zaključio je.
Milorad Pupovac je na svečansoti između ostalog istaknuo dva datuma s početka II. svjetskog rata: 22. lipnja 1941. u Brezovici i 27. srpnja 1941. kada je u Srbu dignut ustanak. "Ta dva datuma nisu protivni jedan drugom, nego su skupa doveli do toga da partizani pobijede", rekao je.
Vladin izaslanik Slobodan Uzelac je istaknuo da je ponosan što je vlada pomogla obnovu spomenika u Srbu, koji, kako je rekao, simbolizira neuništivu borbu za slobodu.
Predsjednica SABAH-a Vesna Čulinović-Konstantinović je rekla kako su napadi na Tita i NOB "neargumentirani pokušaji rehabilitiranja zločinačke prošlosti".
- Drvosjeca iz Dejcica
#181 Re: SRETAN TI RODJENDAN DOMOVINO!!!
Tebi možda iz Zagreba to izgleda apsurno ali iz naše pozicije je sasvim logično da obilježimo 25.11. Petokraka, partizani i Tito su prije svega na ove prostore donijeli antifašizam, obnovu i kakvu-takvu pravdu. Naravno možemo polemisati da li je bilo negativnosti, bilo je, ali u poređenju sa današnjim stanjem mislim da je bilo više pozitivnih od negativnih stvari. Mogao je Mladić nostiti i zastavu Vatikana na glavi ali to ne bi značilo da je Vatikan loš, tako ti je i sa petokrakom. Na kraju znamo svi dobro kakvu ideologiju i šta je u srcu taj čovjek nisio, petokraku sigurno nije. A za tvoju informaciju obilježavamo mi i 1. mart kao Dan nezavisnosti BiH tako da tvoja konstatacija nije baš na mjestu.domy wrote:Danas čitam u HR tisku da se jučerašnji Dan državnosti BiH obilježio partizanskim filmovima, emisijama u kojima se pohvalno govorilo o Titu, ZAVNOBiH i sl.
Možeš li ti meni objasniti kako Hrvati u Zagrebu koletivno doživljavaju vezanje nacističke svastike i zastave Vatikana?
- Kasips
#182 Re: SRETAN TI RODJENDAN DOMOVINO!!!
Ma nema ti on baš puno toga sa Zagrebom, osim što svakodnevno mora da sluša zagrepčane kako pljuckaju po omiljenoj mu majčici Hercegovini.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Tebi možda iz Zagreba to izgleda apsurno ali iz naše pozicije je sasvim logično da obilježimo 25.11. Petokraka, partizani i Tito su prije svega na ove prostore donijeli antifašizam, obnovu i kakvu-takvu pravdu. Naravno možemo polemisati da li je bilo negativnosti, bilo je, ali u poređenju sa današnjim stanjem mislim da je bilo više pozitivnih od negativnih stvari. Mogao je Mladić nostiti i zastavu Vatikana na glavi ali to ne bi značilo da je Vatikan loš, tako ti je i sa petokrakom. Na kraju znamo svi dobro kakvu ideologiju i šta je u srcu taj čovjek nisio, petokraku sigurno nije. A za tvoju informaciju obilježavamo mi i 1. mart kao Dan nezavisnosti BiH tako da tvoja konstatacija nije baš na mjestu.domy wrote:Danas čitam u HR tisku da se jučerašnji Dan državnosti BiH obilježio partizanskim filmovima, emisijama u kojima se pohvalno govorilo o Titu, ZAVNOBiH i sl.
Možeš li ti meni objasniti kako Hrvati u Zagrebu koletivno doživljavaju vezanje nacističke svastike i zastave Vatikana?
-
drug bevc
#183 Re: SRETAN TI RODJENDAN DOMOVINO!!!
narvno da je svečan i ozbiljan. neradan dan, prijem kod predsjednika rs, dodjela priznanja i itd naravno bez partizanske kinematografije na tv taj dan.Kasips wrote:Zanimljivo, nisam baš skroz siguran, ali čini mi se da se taj dan poklapa sa danom neovisnosti Republike Peščenice. Možda sljedeći put Željko Malnar u goste pozove Vožda lično, u svoju "Noćnu moru". Da skupa proslave tako ozbiljan i svečan dan.drug bevc wrote:postoji 9 januar ili ako oš na dan svetog stefana. neradni danKasips wrote:Vidi trolića što su ažurni i na ovako finim i jednostavnim temama. Zašto svoju kreativnost ne ispoljivate na svojim forumima i temama kao što su Dan državnosti republike srpske?
Ups...sorry, takvo nešto ne postoji![]()
Ali hajde boga ti, dok je Dodika bit će i referenduma!
SRETAN ROĐENDAN BOSNO I HERCEGOVINO!!!!
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
a praznuje se jer je na taj dan 09.01.1992. proglašena - ustanovljena itd.itd. - RS
- Better Man
#185 Re: SRETAN TI RODJENDAN DOMOVINO!!!
25 novembar je jedan od nasvetijih i najznačajnijih datuma u istoriji BiH. Svi oni koji isti negiraju ovaj datum i osporavaju ga kao dan državnosti su obične jade i fukare koje su zaluđene projektom velike Srbije i Hrvatske i koji otvoreno podržavaju fašističke organizacije i tvorevine, a tu svakako pod broj jedan spadaju ustaške i četničke organizacije. Nemam ja šta da se raspravljam sa onima koji misle da je BiH nastala 21 novembra 1995. godine u Dejtonu, jer mozak tih ljudi je na primitivnom stupnju razvoja i oni su obični sljedbenici propale politike Miloševića, Mladića, Karadžića, Dodika, Tudžmana, Bobana, Šuška i ostalih debila. Kako mi kaže prijateljica sramotno je bilo juće vidjeti u Sarajevu na dan državnosti da su radnje radile i da bi sve one koji su radili tj. poslodavce, odnosno vlasnike tih radnji trebalo debelo novčano kazniti za nepoštivanje dana državnosti i nedozvoljavanje uposlenim da dan državnosti obilježe neradno sa svojim najbližim.
-
Simon Kir
#186 Re: SRETAN TI RODJENDAN DOMOVINO!!!
Dobar!bicebolje wrote:Odlična rečenica koja sve opisuje.ultima_palabra wrote:Jasno je zašto ovaj dan toliko mrze, mi ćemo ga zato još jače slaviti![]()
Oni ne znaju zašto ga mrze a vi ne znate zašto ga slavite = oni ga mrze zato što ga vi slavite a vi ga slavite zato što ga oni mrze.
Meni, hvala bogu, svejedno. Jednog će dana sve ovo biti smiješna strana istorije.
-
drug bevc
#187 Re: SRETAN TI RODJENDAN DOMOVINO!!!
Better Man wrote:25 novembar je jedan od nasvetijih i najznačajnijih datuma u istoriji BiH. Svi oni koji isti negiraju ovaj datum i osporavaju ga kao dan državnosti su obične jade i fukare koje su zaluđene projektom velike Srbije i Hrvatske i koji otvoreno podržavaju fašističke organizacije i tvorevine, a tu svakako pod broj jedan spadaju ustaške i četničke organizacije. Nemam ja šta da se raspravljam sa onima koji misle da je BiH nastala 21 novembra 1995. godine u Dejtonu, jer mozak tih ljudi je na primitivnom stupnju razvoja i oni su obični sljedbenici propale politike Miloševića, Mladića, Karadžića, Dodika, Tudžmana, Bobana, Šuška i ostalih debila. Kako mi kaže prijateljica sramotno je bilo juće vidjeti u Sarajevu na dan državnosti da su radnje radile i da bi sve one koji su radili tj. poslodavce, odnosno vlasnike tih radnji trebalo debelo novčano kazniti za nepoštivanje dana državnosti i nedozvoljavanje uposlenim da dan državnosti obilježe neradno sa svojim najbližim.
kakva drzava takav i praznik........
-
Mustafapasa
#188 Re: SRETAN TI RODJENDAN DOMOVINO!!!
Better Man wrote:25 novembar je jedan od nasvetijih i najznačajnijih datuma u istoriji BiH. Svi oni koji isti negiraju ovaj datum i osporavaju ga kao dan državnosti su obične jade i fukare koje su zaluđene projektom velike Srbije i Hrvatske i koji otvoreno podržavaju fašističke organizacije i tvorevine, a tu svakako pod broj jedan spadaju ustaške i četničke organizacije. Nemam ja šta da se raspravljam sa onima koji misle da je BiH nastala 21 novembra 1995. godine u Dejtonu, jer mozak tih ljudi je na primitivnom stupnju razvoja i oni su obični sljedbenici propale politike Miloševića, Mladića, Karadžića, Dodika, Tudžmana, Bobana, Šuška i ostalih debila. Kako mi kaže prijateljica sramotno je bilo juće vidjeti u Sarajevu na dan državnosti da su radnje radile i da bi sve one koji su radili tj. poslodavce, odnosno vlasnike tih radnji trebalo debelo novčano kazniti za nepoštivanje dana državnosti i nedozvoljavanje uposlenim da dan državnosti obilježe neradno sa svojim najbližim.
Zato mi se dopada sto neki ljudi u svom izgovoru koriste temin (umjesto RS)
Manji BH entitet, koji je usput genocidna tvorevina. POJEDINCIMA to odgovara.
Tamne sile pokusavaju rasparcati ovu nasu divnu zemlju i manipulisu narodom koji ih jadan slijedi.
Komotno bi se serijal "arajvelsi" mogli snimiti ovdje kod nas...
LONG LIVE BIH
- veljaca
#189 Re: SRETAN TI RODJENDAN DOMOVINO!!!
25.11. - Sretan rodjendan Drzavi Bosni i Hercegovini ...
Cestitam svima onima koji zive u Drzavi Bosni i Hercegovini koji slave taj dan ....... a zalim one koji zive u Drzavi Bosni i Hercegovini a ne slave taj dan .....
Cestitam svima onima koji zive u Drzavi Bosni i Hercegovini koji slave taj dan ....... a zalim one koji zive u Drzavi Bosni i Hercegovini a ne slave taj dan .....
-
kecher II
#190 Re: SRETAN TI RODJENDAN DOMOVINO!!!
pa zar BH entitet ''PC'' nije ustanovljen i proglasen u dejtonu '95, cuj ti politike matere ti "PC" ustanovljen '92a BiH kao u dejtonu '95, zalosno je samo sto djecu u entitetu ucite da je to stvarno tako i sto ih odgajate da budu slijepi i buduce zrtve danasnjih velikosrpskih nebuloza.drug bevc wrote:a praznuje se jer je na taj dan 09.01.1992. proglašena - ustanovljena itd.itd. - RS
- spreca
#191 Re: SRETAN TI RODJENDAN DOMOVINO!!!
bicebolje wrote:Odlična rečenica koja sve opisuje.ultima_palabra wrote:Jasno je zašto ovaj dan toliko mrze, mi ćemo ga zato još jače slaviti![]()
Oni ne znaju zašto ga mrze a vi ne znate zašto ga slavite = oni ga mrze zato što ga vi slavite a vi ga slavite zato što ga oni mrze.
Meni, hvala bogu, svejedno. Jednog će dana sve ovo biti smiješna strana istorije.
Pa neces nas ti uciti zasto ga slavimo,slavimo zbog toga sto hocemo da slavimo a ne zbog tebe da bi ti imao sta pitati
-
Max Bunker
#192 Re: SRETAN TI RODJENDAN DOMOVINO!!!
Ja ga slavim zato sto je Dan drzavnosti MOJE DOMOVINE. Ovaj dan je produkt antifasisticke borbe, sto daje jos posebnu draz jer su antifasisti "udarili" temelje MOJOJ DOMOVINI.spreca wrote:bicebolje wrote:Odlična rečenica koja sve opisuje.ultima_palabra wrote:Jasno je zašto ovaj dan toliko mrze, mi ćemo ga zato još jače slaviti![]()
Pa neces nas ti uciti zasto ga slavimo,slavimo zbog toga sto hocemo da slavimo a ne zbog tebe da bi ti imao sta pitati
Sto bi rekao Ciro Blazevic: " Mi smo sretni i radosni a za ove koji nisu boli nas k*r*c. "
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#193 Re: SRETAN TI RODJENDAN DOMOVINO!!!
Jesu li komšijske i susjedne države čestitale troglavom bh. Predsjedništvu Dan državnosti, 25.11.? Ako nisu, zašto nisu? Ako jesu zašto jesu? Je li barem Makedonija uputila čestitku?
- slobodni armirach
#194 Re: SRETAN TI RODJENDAN DOMOVINO!!!
Nema potrebe da cestitaju, oni su ionako navikli da nam dolaze u goste na zadnja vrata, ko kakve napaljene maloljetnice u club.PipiDugaDevetka wrote:Jesu li komšijske i susjedne države čestitale troglavom bh. Predsjedništvu Dan državnosti, 25.11.? Ako nisu, zašto nisu? Ako jesu zašto jesu? Je li barem Makedonija uputila čestitku?
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#195 Re: SRETAN TI RODJENDAN DOMOVINO!!!
To je samo djelomično istina. Recimo, Filip Vujanović, predsjednik CG, prvo se ''tuspasi'' u Sarajevo. Ne sjećam se da je odlazio u BL.slobodni armirach wrote:Nema potrebe da cestitaju, oni su ionako navikli da nam dolaze u goste na zadnja vrata, ko kakve napaljene maloljetnice u club.PipiDugaDevetka wrote:Jesu li komšijske i susjedne države čestitale troglavom bh. Predsjedništvu Dan državnosti, 25.11.? Ako nisu, zašto nisu? Ako jesu zašto jesu? Je li barem Makedonija uputila čestitku?
- PipiDugaDevetka
#196 Re: SRETAN TI RODJENDAN DOMOVINO!!!
Dogodine, na dan 25. juna/lipnja, Željko Komšiću (Za tebe sam glasao), ima da prešutiš Dan državnosti R.H. i ne šalješ uobičajenu čestitku!“Osobito mi je zadovoljstvo i čast da Vama i svim građanima prijateljske Republike Hrvatske mogu uputiti iskrene i najtoplije čestitke u povodu Dana državnosti.
Veoma nas raduju ukupni napredak i općenito veliki rezultati Republike Hrvatske, a posebno na njenom putu ka Evropskoj uniji, kojoj iskreno stremi i moja zemlja.
Zajednička evropska budućnost nas obavezuje na produbljivanje i jačanje ionako dobrih međusobnih veza, stoga još jednom izražavam uvjerenje da će se prijateljski i bliski odnosi Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske i dalje razvijati na dobrobit naših zemalja, regije u kojoj živimo i Evrope kao zajedničkog nam doma”.
KABINET ČLANA PREDSJEDNIŠTVA BiH ŽELJKA KOMŠIĆA
25.06.2010.g.
Treće zasjedanje ZAVNOH-a je bio prvi pravi sabor Hrvatske na kome su, kao predstavnici naroda sudjelovali najbolji sinovi i kćeri antifašističke Hrvatske. Na tom povijesnom zasjedanju donesena je odluka po kojoj ZAVNOH, kao vrhovno zakonodavno i izvršno tijelo Hrvatske. Tom odlukom Hrvatska je konstituirana kao država. U ovom trenutku, kad podsjećamo na Treće zasjedanje ZAVNOH-a, prisjetimo se njegova predsjednika Vladimira Nazora, hrvatskog borca i velikog hrvatskog književnika, prisjetimo se Andrije Hebranga, poznatog hrvatskog antifašista i domoljuba, ovdje nazočnog Slavka Komara i mnogih drugih ZAVNOH-ovih vijećnika iz svih hrvatskih krajeva, koji su se okupili ovdje, u Topuskom. Tih povijesnih dana ovdje u Topuskom okupili su se najveći i najzaslužniji tadašnji hrvatski domoljubi, vodeći hrvatski antifašisti, koji su, rukovodeći antifašističkom borbom hrvatskoga naroda, učinili tu časnu borbu sastavnicom svjetske antifašističke koalicije. To je za slobodoljubivi hrvatski narod bilo od sudbinske važnosti. Ta je borba svrstala Hrvatsku na pobjedničku stranu ali i čitavu avnojevsku bivšu zajedničku državu, u okviru koje su, nastajale i nacionalne države - proglašavane odlukama nacionalnih antifašističkih parlamenata. Takav je nacionalni, antifašistički parlament na hrvatskom prostoru bio ZAVNOH, čiji je slijednik poratni i današnji Hrvatski sabor.
Tako je govorio Vladimir Šeks, 9. svibnja 2007.g. na Dan trećeg zasjedanja ZAVNOH-a.
Last edited by PipiDugaDevetka on 26/11/2010 13:29, edited 1 time in total.
-
michio
#197 Re: SRETAN TI RODJENDAN DOMOVINO!!!
Od muke on to. Najradije bi rekao da je Hrvatska zapravo isto sto i NDH.
-
domy
#198 Re: SRETAN TI RODJENDAN DOMOVINO!!!
Ti očito imaš težih problema ako raspravu o Danu državnosti BiH okrećeš na Miloševića, Tuđmana i Bobana. Uostalom i kod nas je bilo rasprave o tome, pa je datum Dana državnosti promijenjen, tako da ni dan danas pola Hrvata ne zna kada je Dan državnosti, kada Dan neovisnosti.Better Man wrote:25 novembar je jedan od nasvetijih i najznačajnijih datuma u istoriji BiH. Svi oni koji isti negiraju ovaj datum i osporavaju ga kao dan državnosti su obične jade i fukare koje su zaluđene projektom velike Srbije i Hrvatske i koji otvoreno podržavaju fašističke organizacije i tvorevine, a tu svakako pod broj jedan spadaju ustaške i četničke organizacije. Nemam ja šta da se raspravljam sa onima koji misle da je BiH nastala 21 novembra 1995. godine u Dejtonu, jer mozak tih ljudi je na primitivnom stupnju razvoja i oni su obični sljedbenici propale politike Miloševića, Mladića, Karadžića, Dodika, Tudžmana, Bobana, Šuška i ostalih debila. Kako mi kaže prijateljica sramotno je bilo juće vidjeti u Sarajevu na dan državnosti da su radnje radile i da bi sve one koji su radili tj. poslodavce, odnosno vlasnike tih radnji trebalo debelo novčano kazniti za nepoštivanje dana državnosti i nedozvoljavanje uposlenim da dan državnosti obilježe neradno sa svojim najbližim.
Koji si ti likSvi oni koji isti negiraju ovaj datum i osporavaju ga kao dan državnosti su obične jade i fukare koje su zaluđene projektom velike Srbije i Hrvatske i koji otvoreno podržavaju fašističke organizacije i tvorevine
Pa upravo je taj (Tito) kojeg slaviš 20 godina negirao tebe i tvoj narod kao naciju. Nikako mi nije jasno kako onda on može biti zaslužan za BiH. Zahvaljujući Njemu imao si 45 godina diktatorski, totalitarni i centralistički režim u kojem su ljudi završavali na Golom otoku i sličnim "turističkim destinacijama" radi delikta mišljenja i sličnih "teških kaznenih djela".
BiH je tada postala republikom, OK, ali daj mi reci kakve veze ima to s danom državnosti. Zar ne bi Dan državnosti trebao biti datum kada si se proglasio državom, odnosno dan otcjepljenja od Jugoslavije?
Čuj, obzirom na broj prognanih iz Sarajevo to sigurno nisu bili Hrvati.sramotno je bilo juće vidjeti u Sarajevu na dan državnosti da su radnje radile i da bi sve one koji su radili tj. poslodavce, odnosno vlasnike tih radnji trebalo debelo novčano kazniti za nepoštivanje dana državnosti i nedozvoljavanje uposlenim da dan državnosti obilježe neradno sa svojim najbližim
A koliko znam (ispravite me ako griješim) BiH nema zakon o obilježavanju blagdana, već svaki entitet ima "svoje" praznične dane?
Hm, za ovo o primitivnosti, postoji ona neka narodna: Počisti prvo u svome dvorištu..., ali nema veze.Nemam ja šta da se raspravljam sa onima koji misle da je BiH nastala 21 novembra 1995. godine u Dejtonu, jer mozak tih ljudi je na primitivnom stupnju razvoja
Nego reci mi, nije li ti ikad palo na pamet da bi možda primjerenije bilo da vam je Dan državnosti neki dan kada je Parlament izglasovao otcjepljenje od Jugoslavije, a ne da Dan državnosti bude dan kada ste postali dio države od koje ste se kasnije željeli otcijepiti.
Apsolutno je u redu da se država BiH oslanja na tekovine antifašizma, uostalom to je i u hrvatskom ustavu, ali bilo bi logično da se dan državnosti veže uz dan kada si postao državom, a ne dijelom nekakve druge države, k tome još i nakaradne i totalitarne...
Last edited by domy on 26/11/2010 13:42, edited 1 time in total.
-
domy
#199 Re: SRETAN TI RODJENDAN DOMOVINO!!!
Kao što sam napisao, u hrvatskom Ustavu piše da se RH između ostalog temelji i na tekovinama ZAVNOH-a, i antifašizma. Ali, nikada nikome nije palo na pamet da neki datum iz tog vremena proglasi danom državnosti.
To što Šeks trabunja nema veze s vezom, jer neka mi netko molim vas objasni kako je to RH 1945. konstituirana kao država?
RH je kao država konstituirana u lipnju 1991., odnosno listopadu iste godine...
- ultima_palabra
#200 Re: SRETAN TI RODJENDAN DOMOVINO!!!
Dječače, 25.11.1943. Bosna i Hercegovina je obnovila svoju državnost prvi put nakon osmanske okupacije... i unijela je zajedno sa još pet republika u SFRJ. Ustav iz 1974. je doradio elemente te državnosti, i dao pravo na samoopredjeljenje koje je iskorišteno 1992. kada je raspisan referendum i proglašena nezavisnost Bosne i Hercegovine. Otuda Dan državnosti i Dan nezavisnosti.
Eto jedna mala besplatna lekcija iz istorije/povijesti
Eto jedna mala besplatna lekcija iz istorije/povijesti