Nije svojatanje ako kazes da zena pripada bosanskoj historiji pa nije ni kada kazes da je ona dio historije hrvatskog naoda u Bosni ali jeste kad to hrvatska uzimas kao iskljucivo i samo hrvatska.Cybernetic wrote:I prica o "hrvatskom svojatanju" nije nikakav stav. Ovi sto su na wikipediji svrstali Katarinu medju Hrvate nemaju za to neko opravdanje, ali isto tako i ovi sto se bune nemaju pravo na svojatanje.nasa wrote:A gdje si ti u svemu tome, kakav je tvoj stav prema Katarini i kakvu poruku uzimas od njene historijske price?Cybernetic wrote:A to su muslimani stoljecima nakon pada Bosne pod Osmanlije bastinili sjecanje na Katarinu Kosacu (ili Tvrtka) pa sada mozemo govoriti o hrvatskom svojatanju? Jesu li vec poceli radovi na spomeniku Mehmedu Fatihu u Ustikolini?
Kakvi smo mi ljudi to je nevjerovatno, samo kod nas moze proci da ovo sto si napisao je kao nakav stav i to historijski, a ono nigdje veze pljuckanje po drugim
Ona je bila bosanska kraljica koja je na odredjen nacin prezivjela srednjovjekovna religijska previranja u Bosni.Najprije rodjenjem u porodici pripadnika Crkve bosanske zatim prelaskom na katolicanstvo i na kraju dozivljava licno i dolazak islama itd.
Inace, ne samo na primjeru Katarine,mi imamo problem u historiji s odredjivanjem etnicke pripadnosti onda kada to nisi ucinili sami protagonisti.Ponekad je to iz nakaradnog tumacenja nacija, ponekad smisljeno, ponekad bezazleno ....
A ovo prozivanje muslimana da nisu cuvali sjecanja na srednji vijek je bez osnove jer muslimani u Bosni svakako imaju kratko sjecanja odnosno historiju znaju jako malo, mislim da poznavanje osmanskg perioda nije nista bolje od nekih ranijih perioda ili eventualno kasnijih...