Srednjovjekovna Bosna

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Challenger__

#1126 Re: Ko je unistio srednjevjekovnu Bosnu i Crkvu Bosansku?

Post by Challenger__ »

Pickoo wrote:
:lol: :lol:
takva je bila intitulacija na latinskom

navedi mi povelju :oops: naročito tu o nekakim srpskim praroditeljima, GLUPOST par ekselans, klasična za srpske kreten-mitomane
Image
Pickoo

#1127 Re: Ko je unistio srednjevjekovnu Bosnu i Crkvu Bosansku?

Post by Pickoo »

penkalaa wrote:
Pickoo wrote:
:lol: :lol: tebi je logika NULA , kakvu li si ti povijset učio nepismeni
ajd nepismeni PROČITAJ NASLOV
ja vidim da je naveo regije, u slavoniji ima pravoslavaca i katolika slavonaca
kao u Bosni Bošnjaka raznih vjera
znači postojala je po tebi slavonska i dalmatinska nacija sa pravoslavcima i katolicima? :lol:
lijepo je naveo krajeve ne po nacionalnom nego regionalnom porijeklu
neznam šta se sramotiš i više postaš takve gluposti
pa to tebe i jebe i tvoje glupe kocepcije kojima se provaljuješ
Slovinci i Dalmatinci isto kao i Bošnjaci katolici su bili ZASEBAN narod prije nego su ih hOrvati kroatizirali, horavti koji su živjeli jedino TAMO gdje ih i opisuje Ljudevit

Image
Pickoo

#1128 Re: Ko je unistio srednjevjekovnu Bosnu i Crkvu Bosansku?

Post by Pickoo »

Challenger__ wrote:
Pickoo wrote:
takva je bila intitulacija na latinskom

navedi mi povelju :oops: naročito tu o nekakim srpskim praroditeljima, GLUPOST par ekselans, klasična za srpske kreten-mitomane
glupost
ako što rekoh srpsko-četnička glupost parexelace

da vidimo šta kaže TVRTKO :wink:

Čim se Tvrtko krunisao za kralja dubrovčani su ga zamolili da im potvrdi ranije povelje, s jedne strane izdate od ranijih srpskih kraljeva (izdaje jednu povelju 10.4.1378.), i s druge strane od ranijih bosanskih banova i kraljeva (izdaje drugu povelju 17.6.1378) koja je za nas zanimljiva jer na par mjesta ON kaže sljedeće:
„....sposobnom me naslijediti prijestol mojih PRARODITELJA gospode srpske..“
„....videću zemlju PRARODITELJA mojih....“

(dakle poziva se isključivo na PRARODITELJE a ne na roditelje, zašto i ima osnovu po baki Jelisaveti, znači spominje jedino praroditelje a ne roditelje kao gospodu srpsku)
„.....odoh u srpsku zemlju....“ (misli na Rašku u koju odlazi iz Bosne koja automatizmom dakle NIJE srpska zemlja, čim naglašava da ode U SRPSKU zemlju, jer da su i Bosna i Raška srpske zemlje ZAŠTO bi naglašavao da ODE u srpsku zemlju)

„......i TAMO pošavši venčan bih bogodarovanim vincem na kraljevtsvo PRARODITELJA mojih...“
(znači TAMO u kraljevstvu Raškoj su njegovi PRARODITELJI, gospoda srpska a NE u Bosni)
Iz svega navedenog je očigledno jasno da on ide TAMO ( u Rašku ) gdje će vidjeti zemlju PRARODITELJA, gospode srpske i biti ovjenčen vijencem njegovih PRARODITELJA. Samo TAMO je dakle srpska zemlja i samo TAMO su njegovi praroditelji.

Image

Image
penkalaa

#1129 Re: Ko je unistio srednjevjekovnu Bosnu i Crkvu Bosansku?

Post by penkalaa »

Pickoo wrote: pa to tebe i jebe i tvoje glupe kocepcije kojima se provaljuješ
Slovinci i Dalmatinci isto kao i Bošnjaci katolici su bili ZASEBAN narod prije nego su ih hOrvati kroatizirali, horavti koji su živjeli jedino TAMO gdje ih i opisuje Ljudevit
nemaš pojma o Hrvatskoj povijesti i bolje se nejavljaj na tu temu
čudno da su sve regije bile upravljne iz Hrvatskog sabora davno prije Ljudevita :D
Od 1558. godine hrvatski i slavonski sabor zasjedaju isključivo zajedno. Od 1681. godine puni je naziv, Sabor Kraljevine Hrvatske, Dalmacije i Slavonije (Congregatio Regnorum Croatie, Dalmatiae et Slavoniae)
Challenger__

#1130 Re: Ko je unistio srednjevjekovnu Bosnu i Crkvu Bosansku?

Post by Challenger__ »

Jedan ubacuje Hrvate, a drugi izbacuje Srbe. Komično društvo forumaških ignoranata.

KOMEDIJA.
penkalaa

#1131 Re: Ko je unistio srednjevjekovnu Bosnu i Crkvu Bosansku?

Post by penkalaa »

Challenger__ wrote:Jedan ubacuje Hrvate, a drugi izbacuje Srbe. Komično društvo forumaških ignoranata.

KOMEDIJA.
komedija, sa elementima tragedije :D
Pickoo

#1132 Re: Ko je unistio srednjevjekovnu Bosnu i Crkvu Bosansku?

Post by Pickoo »

penkalaa wrote:
Pickoo wrote: pa to tebe i jebe i tvoje glupe kocepcije kojima se provaljuješ
nemaš pojma o Hrvatskoj povijesti i bolje se nejavljaj na tu temu
čudno da su sve regije bile upravljne iz Hrvatskog sabora davno prije Ljudevita :D
Od 1558. godine hrvatski i slavonski sabor zasjedaju isključivo zajedno. Od 1681. godine puni je naziv, Sabor Kraljevine Hrvatske, Dalmacije i Slavonije (Congregatio Regnorum Croatie, Dalmatiae et Slavoniae)
kakave veze ima upravljanje sa etničkom pripadnošću ljudi u pokrajinama
po tovjoj glupoj logici vi ste madžari, jer hrvatskom upravlja Ugarska od 1101.g.
Pickoo

#1133 Re: Ko je unistio srednjevjekovnu Bosnu i Crkvu Bosansku?

Post by Pickoo »

dakle, gore Tvrko lijepo reče da su njegovi praroditelji gospoda srpska TAMO U RAŠKOJ

i da dobro zna ko je on !!!
VLASTITA TVRKOVA POVELJA 1354. u vrijeme dok je bio ban
gdje SAM SEBE navodi kao svjedoka BOŠNJAKA uz ostalih 12 NAVEDENIH:

Image

kao jednog od BOŠNJAKA Tvrtka vidi i Aleksandar Solovjev

Image
penkalaa

#1134 Re: Ko je unistio srednjevjekovnu Bosnu i Crkvu Bosansku?

Post by penkalaa »

Pickoo wrote: :lol: :lol:
kakave veze ima upravljanje sa etničkom pripadnošću ljudi u pokrajinama
po tovjoj glupoj logici vi ste madžari, jer hrvatskom upravlja Ugarska od 1101.g.
nama nije upravljala Mađarska osim u manjem dijelu, nisi sigurno čuo za pojam personalna unija
ima li smo vlastita bana, sabor i plemstvo
zar ti misliš da su dalmatinci i slavonci bili nešto zasebno?
da bi tek tako dozvolili da sa njima upravlja Hrvatski ban i sabor?
neda mi se uopće raspravljati sa neupučnim ljudima
Pickoo

#1135 Re: Ko je unistio srednjevjekovnu Bosnu i Crkvu Bosansku?

Post by Pickoo »

penkalaa wrote: nama nije upravljala Mađarska osim u manjem dijelu, nisi sigurno čuo za pojam personalna unija
ima li smo vlastita bana, sabor i plemstvo
zar ti misliš da su dalmatinci i slavonci bili nešto zasebno?
da bi tek tako dozvolili da sa njima upravlja Hrvatski ban i sabor
neda mi se uopće raspravljati sa neupučnim ljudima
lažete sami sebe, bili ste obični vazali madžara, pokaži mi granice te banovine ??
pa veću autonomiju je imala Bosna i Bošnjaci u Osmanskom carstvu, najveći oblik autonomije PAŠALUK koji se i zvao BOSANSKI

Slovinci su zaseban narod koji su kao slaveni doselili u Slaovniju bar 100 godina ranije od 'rvata, u prvim valovima doseljavanja slavena u Panoniju

o Dalmatincima da ne pričam, to su potomci Dalmata i Rimljana, pa GENETIKA je to dokazala, evo tekst Borisa Dežulovića koji će te UBIT U MOZAK a najdraže mi je ono DIVLJACI SA SJEVERA SRBI I HRVATI :lol: :lol:

uživaj :oops:

Image
IZVOR
Image
klikni

Hrvati nisu Hrvati

Mitomanija nam se tako poput bumeranga vratila o glavu: sve dokazujući kako su Hrvati narod najstariji i najeuropskiji – oslanjajući se pri tom, zbog nezgodnih kulturnih sličnosti sa Srbima, isključivo na gene kamene - saznali smo na kraju da baš po tom genu kamenom uopće nismo Hrvati

Već neko vrijeme Dragan Primorac uveseljava javnost otkrićima o porijeklu Hrvata, pa svako malo u novinama izađe kakav senzacionalni tekst o njegovim opsežnim istraživanjima genske mape balkanskih naroda, koja neumoljivo dokazuju kako Hrvati nisu Slaveni.

Tako ovih dana mediji, vazda gladni znanstvenih postignuća, prenose i Primorčev najnoviji rad “Y-kromosom i genetsko podrijetlo Hrvata”, štampan u novom Croatian Medical Journalu, zapravo zborniku radova 7. konferencije Međunarodnog udruženja za primijenjene biološke znanosti u forenzičkoj, antropološkoj i medicinskoj genetici.

Stvar se, da vas ne davim nerazumljivom forenzičko-antropološkom terminologijom, svodi na sljedeće: tri četvrtine današnjih hrvatskih muškaraca vuče porijeklo od takozvanih Starih Europljana, dakle europskih starosjedilaca, koji ne samo da nemaju nikakve veze sa slavnom seobom naroda koju smo učili u školi, nego se više od pola njih punih dvadeset hiljada godina nije maklo sa svete hrvatske grude, preživjevši na njoj i ledeno doba i cijeli holocen, od mezolitskog globalnog zatopljenja do Brozove komunističke diktature!

Istraživanja dr. Dragana Primorca nisu zajebancija, kako to može izgledati po senzacionalističkim naslovima u novinama: naš je nesuđeni predsjednik u tome poslu već cijelo desetljeće, kao dio velikog tima dr. Petera A. Underhilla sa Zavoda za genetiku Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Stanfordu, najuglednijeg i najprestižnijeg svjetskog univerziteta, koji je prije petnaestak godina sa suradnicima širom i diljem kugle zemaljske otpočeo golemi projekt genskog mapiranja čovječanstva.

Osebujan lik njegova povjerenika za Hrvatsku kriv je što se na ta istraživanja ovdje gleda ili kroz nacionalističku mitomaniju, ili s ironijskim podsmijehom. Pa ipak, htjeli to cinici priznati ili ne, nakon Primorčevih senzacionalnih otkrića ništa – a ne samo udžbenici iz povijesti – neće biti isto. Dragan Primorac svojim je kopanjem po našem Y-kromosomu, naime, dokazao da mi – uopće nismo Hrvati!

Rezultate njegovih istraživanja - po kojima golema većina našeg muškog stanovništva nosi isti genski biljeg kao drevni, paleolitski Europljani, što su na Stari Kontinent došli s Bliskog istoka, mnogo prije mrskih Slavena - površni su čitači protumačili kao konačni i ključni dokaz da su Hrvati zaista “bili Europa prije Europe”, i da nikakve veze sa Slavenima, prije svega dakle sa Srbima, nemaju, niti su ikada, u svih dvadeset tisuća godina svoje tegobne povijesti, imali.

Mitomani su, međutim, zaboravili jedan mali povijesni detalj, koji niti dr. Primorac ne osporava: Hrvati zaista jesu Slaveni, i zaista su između petog i osmog stoljeća stigli s ostalom slavenskom braćom na Balkan.

Činjenica pak da tri četvrtine današnjih hrvatskih muškaraca ima staroeuropski gen dokazuje samo to da mi – u strogo znanstvenom, genetskom smislu - Hrvati nismo, niti smo Hrvata vidjeli! Dobro sad, to se samo tako kaže: vidjeli smo ih u ranom srednjem vijeku, kad su došli i pomiješali se s nama, autohtonim europskim starosjediocima, zauvijek nestavši s velike povijesne scene i ostavivši o sebi tek manji zapis u našoj prastaroj, dvadesettisućljetnoj genskoj mapi.

Da, gospodo: Primorčev rad “Y-kromosom i genetsko podrijetlo Hrvata” ne samo da uopće ne dokazuje kako su Hrvati bili “Europa prije Europe”, i da nikakve veze sa Slavenima nemaju, već dokazuje - upravo obrnuto i, ponavljam, u strogo forenzičkom smislu – dokazuje kako s Hrvatima nemamo baš ništa! Osim, jasno, jedva vidljive recke u DNK-spirali nekih među nama, i neobičnog jezika punog nekakvih smiješnih slova s kvačicama, kojega smo lakomisleno primili od tih besporizornih SLAVENSKIH BARBARA, baš kao uskoro i KRČANSTVO, zaboravivši i jezik i vjeru naših PALEOLITSKIH DJEDOVA!

Mitomanija nam se tako poput bumeranga vratila o glavu: sve dokazujući kako su Hrvati narod najstariji i najeuropskiji – oslanjajući se pri tom, zbog nezgodnih kulturnih sličnosti sa Srbima, isključivo na gene kamene - saznali smo na kraju da baš po tom genu kamenom UOPĆE NISMO Hrvati.
Pandorina je kutija otvorena i bit će sada teško vratiti demona unutra. Valja nam ispočetka pisati cijelu slavnu povijest, Križni put od majke Afrike preko Bliskog istoka do Europe, tegoban život u ledeno doba, svakodnevne borbe s mamutima i sabljastim tigrovima, globalno zatopljenje i velike poplave, tisuće godina mukotrpnog pripitomljavanja divljih konja i goveda, otkriće vatre i pečenog mesa, prve mladice pšenice i ječma, hiljade godina preživljavanja na balkanskoj djedovini, sve do onog strašnog dana, najcrnjeg i najstrašnijeg u cjelokupnoj našoj povijesti, kad su se na obzoru pojavili crvenokosi divljaci u kožusima od ovčjeg krzna.

- Ja sam Hrvat – rekao je na nekom smiješnom jeziku najkrupniji od njih. - A ovo su moja braća, Klukas, Lobel, Muhlo i Kosjenc.

- Arrricki prrr mutuana gipelile, mutuana gipelile – prkosno mu je dobacio naš poglavica. - Arricki prrr kewana gipelile, kewana gipelile!

- O, o, o, Ramaya, bokuko ramaya! – povikaše u to ostali. - Abantu ramaya, mitumbala!

- Šta kažu, šta kažu? - pitao je Hrvat prevoditelja.

- Nešto u vezi vaše gospođe majke i ovoga vučjaka, nisam baš najbolje razumio.

- A nas nećeš upoznati? - koketno je u taj čas iza Hrvatovih leđa dobacila crvenokosa djevojka, mazno gledajući u plećate staroeuropske domoroce.

- Eh da, Tuga i Buga – nevoljko je rekao Hrvat, pa prijekorno pogledao domoroce. - I da vam nije palo na pamet.

- Abantu ramaya! - prezirno mu je naš poglavica pljunuo pod noge.

Ostalo je, što bi se reklo, povijest: kolibe naših djedova osvanule su doskora išarane natpisima “Hrvat, zauzeto”, “Klukas, zauzeto”, “Kosjenc, zauzeto”, “Tuga i Buga, zauzeto”, iz ove posljednje duge su zimske noći parali krici i šaputanja, i uslijedilo je tisuću i pol godina okrutne okupacije naše stare slave djedovine, za koje smo od tih divljaka sa sjevera, Hrvata, Srba, kako su se sve zvali, silom primili i jezik i običaje i vjeru, sačuvavši tek u Y-kromosomu duboko zakopan davni zapis naše genske haplogrupe I2a1, da ga jednog dana, u dalekoj budućnosti, netko otkrije i otme od historijskog zaborava.
Kako bi rekli naši stari: tko na tvrdom genu svoju povist piše, tom ne može nitko prošlost da izbriše
* Tekst preuzet iz Slobodne Dalmacije
sheiitan 666

#1136 Re: Ko je unistio srednjevjekovnu Bosnu i Crkvu Bosansku?

Post by sheiitan 666 »

Ha ha ha ovaj Dezulovicev tekst je, kao i obicno, jednostavno genijalan. :-D
Legenda nad legendama.
sheiitan 666

#1137 Re: Ko je unistio srednjevjekovnu Bosnu i Crkvu Bosansku?

Post by sheiitan 666 »

Challenger__ wrote:Jedan ubacuje Hrvate, a drugi izbacuje Srbe. Komično društvo forumaških ignoranata.

KOMEDIJA.
A sta radis tacno ti, matere ti? Tj. sta nam hoces reci? Da su se ljudi u srednjem vijeku identiciricali s kojekakvim smrdljivim glupostima i narodnosnim pojmovima koji imaju neke veze s ovim danasnjim? Da su to bili neki Srbi, Hrvati, ili Bosnjaci (nebitno)?
penkalaa

#1138 Re: Ko je unistio srednjevjekovnu Bosnu i Crkvu Bosansku?

Post by penkalaa »

Pickoo wrote: lažete sami sebe, bili ste obični vazali madžara, pokaži mi granice te banovine ??
pa veću autonomiju je imala Bosna i Bošnjaci u Osmanskom carstvu, najveći oblik autonomije PAŠALUK koji se i zvao BOSANSKI

Slovinci su zaseban narod koji su kao slaveni doselili u Slaovniju bar 100 godina ranije od 'rvata, u prvim valovima doseljavanja slavena u Panoniju

o Dalmatincima da ne pričam, to su potomci Dalmata i Rimljana, pa GENETIKA je to dokazala, evo tekst Borisa Dežulovića koji će te UBIT U MOZAK a najdraže mi je ono DIVLJACI SA SJEVERA SRBI I HRVATI :lol: :lol:
haha baš sam se dobro nasmijao, komentirati mi se neda

dobro eto složiti ću se sa tobom
i moram priznati da se sve više divim svojim Hrvatima
došla ih šaka jada i to u zemlju ilira i Delmata, koji su toliko dugo pružali otpor najjaćoj sili tog doba Rimu
i pokore ih bez problema, mada je ovih puno više
i ne samo to
nego im nametnu svoje ime, običaje i jezik
stvarno sam ponosan biti barem dijelom potomak tih čudesnih ratnika :D
Pickoo

#1139 Re: Ko je unistio srednjevjekovnu Bosnu i Crkvu Bosansku?

Post by Pickoo »

penkalaa wrote:
Pickoo wrote: lažete sami sebe, bili ste obični vazali madžara, pokaži mi granice te banovine ??

haha baš sam se dobro nasmijao, komentirati mi se neda

dobro eto složiti ću se sa tobom
i moram priznati da se sve više divim svojim Hrvatima
došla ih šaka jada i to u zemlju ilira i Delmata, koji su toliko dugo pružali otpor najjaćoj sili tog doba Rimu
i pokore ih bez problema, mada je ovih puno više
i ne samo to
nego im nametnu svoje ime, običaje i jezik
stvarno sam ponosan biti barem dijelom potomak tih čudesnih ratnika :D
turcima zahvalite i ljubite kitu kad god odete u Itstambul kao turisti
pogotovo serblji, jer su ih poslije kosovske bitke potisnuli sjeverno prema Dunavu iz Raške i sa kosova polja, inače bi tu ostali do dan dans, jer su im turci OSVOJILI Beograd od mađara, oni NIKAD sami ne bi
Srpski historičar Vladimir Ćorović u «Istoriji Jugoslavije» o značaju seoba je napisao:
«U našoj narodnoj istoriji ove seobe, koje su, u većoj meri, počele od
sredine XV veka pa trajale sve do početka XIX veka, imaju neobično
veliki značaj, i to u više pravaca. One su PROŠIRILE U OGROMNOJ MERI područje
našeg ETNIČKOG RASPROSTIRANJA i našeg narodnog jezika
. Srpska naselja šire
se jedno vreme do Sent-Andreje i Temišvara. Na zapadu su došla do Krke,
Ogulina i Žumberka. Mi smo se u ropstvu pod Osmanlijama ŠIRILI NE MANJE
nego kao da smo imali najekspanzivniju svoju državu..»
vas su iz prvobitne hrvatske u području Like, takođe potisnuli prema sjeveru u područje današnjeg Zagreba i na taj način vam omogućili bolju poziciju da kao mađarski i austrijski "konjušari" imate uticaj na ostatak balkana

Image

Image
poznanik

#1140 Re: Čija je Katarina Kosača

Post by poznanik »

Tkd wrote:...Udovica Stjepana Tomaša Kotromanića, kraljica Katarina Kosača-Kotromanić, uspjela je preko Kupresa i Dubrovnika pobjeći u Rim, gdje je i umrla 1478. godine, a grobnica joj se još može vidjeti u crkvi Santa Maria in Aracoeli na Kapitolu. Dvoje njihove djece, Sigmund, poslije smrti Stjepana Tomaševića, nasljednik bosanske krune, i mala Katarina, je zarobljeno i odvedeno u Istanbul. Tako se ugasila loza Kotromanića.
Zahvaljujem Otomanima i svima u BiH koji ih veličaju i ponovo prozivaju, na ovom kulturnom i istorijskom činu :(
nasa

#1141 Re: Čija je Katarina Kosača

Post by nasa »

poznanik wrote:
Tkd wrote:...Udovica Stjepana Tomaša Kotromanića, kraljica Katarina Kosača-Kotromanić, uspjela je preko Kupresa i Dubrovnika pobjeći u Rim, gdje je i umrla 1478. godine, a grobnica joj se još može vidjeti u crkvi Santa Maria in Aracoeli na Kapitolu. Dvoje njihove djece, Sigmund, poslije smrti Stjepana Tomaševića, nasljednik bosanske krune, i mala Katarina, je zarobljeno i odvedeno u Istanbul. Tako se ugasila loza Kotromanića.
Zahvaljujem Otomanima i svima u BiH koji ih veličaju i ponovo prozivaju, na ovom kulturnom i istorijskom činu :(
:? Mi ovdje velicamo sred.vjekovnu Bosnu i kraljicu Katarinu,to je tema!Mozemo velicati i Osmanlije ali na nekoj drugoj temi..... ;-) ?
poznanik

#1142 Re: Čija je Katarina Kosača

Post by poznanik »

Tkd wrote:...Udovica Stjepana Tomaša Kotromanića, kraljica Katarina Kosača-Kotromanić, uspjela je preko Kupresa i Dubrovnika pobjeći u Rim, gdje je i umrla 1478. godine, a grobnica joj se još može vidjeti u crkvi Santa Maria in Aracoeli na Kapitolu. ...
Bazilika Santa Maria in Aracoeli:

Fasada:
Image

Interijer:
Image
Akadi

#1143 Re: Čija je Katarina Kosača

Post by Akadi »

poznanik wrote:
To što su radili Otomani radio je i tvoj papa.
_Saša_

#1144 Re: Ko je unistio srednjevjekovnu Bosnu i Crkvu Bosansku?

Post by _Saša_ »

Pickoo, toliko ljutnje, bijesa i frustracije nisam procitao jos od tekstova objavljenih u periodu iz 91˙
Vjerovatno si pregledao ono sranje od filma Fetih 1453 jedno stotinu puta pa sad ovdje gubis zivce :D
Smiri se covjece, srce ce te opaliti. :-)
Pickoo

#1145 Re: Ko je unistio srednjevjekovnu Bosnu i Crkvu Bosansku?

Post by Pickoo »

_Saša_ wrote:Pickoo, toliko ljutnje, bijesa i frustracije nisam procitao jos od tekstova objavljenih u periodu iz 91˙
Vjerovatno si pregledao ono sranje od filma Fetih 1453 jedno stotinu puta pa sad ovdje gubis zivce :D
:lol:
ja sam totalno miran
ali, izgleda da si ti i tebi slični "uznemireni" jer im je neko "poremetio" njihovu verziju "povijesti" ili "istorije" tupljenu decenijama od velikosrpskih i velikohrvatskih nacionalista po kojima su tobož Bosnu naselili nekakvi hrvati ili srbi
koji kako smo lijepo vidjeli nije bilo spomena sve do druge polovine 19.vijeka kada je otpočela nacionalistička propaganda za posrbljivanje i pohrvaćivanje Bošnjaka katolika i Bošnjaka pravoslavaca :oops:
zović

#1146 Re: Ko je unistio srednjevjekovnu Bosnu i Crkvu Bosansku?

Post by zović »

Pickoo wrote:
_Saša_ wrote:Pickoo, toliko ljutnje, bijesa i frustracije nisam procitao jos od tekstova objavljenih u periodu iz 91˙
:lol:
ja sam totalno miran
ali, izgleda da si ti i tebi slični "uznemireni" jer im je neko "poremetio" njihovu verziju "povijesti" ili "istorije" tupljenu decenijama od velikosrpskih i velikohrvatskih nacionalista po kojima su tobož Bosnu naselili nekakvi hrvati ili srbi
koji kako smo lijepo vidjeli nije bilo spomena sve do druge polovine 19.vijeka kada je otpočela nacionalistička propaganda za posrbljivanje i pohrvaćivanje Bošnjaka katolika i Bošnjaka pravoslavaca :oops:

Tebi za ispunjen dan i miran san !!! :lol: :lol: :lol:

Osmanskoturski povjestnik Aali (1542.-1599.), rodom iz Galipolja, trideset je godina živio u Bosni na dvoru bosanskih valija (namjestnika). On je prvi u turskoj povijesti bosansko-hercegovačke Muslimane nazvao Hrvatima. U svomu djelu Tarihi Aali on piše (prijevod dr. Safvet-bega Bašagića):
"Što se tiče plemena Hrvata, koji se pripisuje rijeci Bosni, njihov se značaj odrazuje u veseloj naravi; oni su po Bosni poznati i po tekućoj rijeci prozvati. Duša im je čista, a lice svijetlo; većinom su stasiti i prostodušni; njihovi likovi kao značajevi naginju pravednosti. Golobradi mladići i lijepi momci poznati su (na daleko) po pokrajinama radi naočitosti i ponositosti, a daroviti spisatelji kao umni i misaoni ljudi. Uzrok je ovo, što je Bog - koji se uzvisuje i uzdiže - u osmanlijskoj državi podigao vrijednost tomu hvaljenom narodu dostojanstvom i čast njihove sreće uzvisio kao visoki uzrast i poletnu dušu, jer se među njima nasilnika malo nalazi. Većina onih, koji su došli do visokih položaja (u državi) odlikuje se velikodušjem to jest čašću i ponosom; malo ih je, koji su tjesnogrudni, zavidni i pohlepni. Neustrašivi su u boju i na mejdanu, a u društvu, gdje se uživa i pije, prostudušni. Obično su prijazni, dobroćudni i ljubazni. Osobito se odlikuje ovo odlično pleme vanrednom ljepotom i iznimnim uzrastom... Bez sumnje Bošnjaci, koji se pribrajaju hrvatskom narodu, odlikuju se kao prosti vojnici dobrotom i pobožnosti, kao age i zapovjednici obrazovanošću i vrlinom; ako dođu do časti velikih vezira u upravi su dobroćudni, ponosni i pravedni, da ih velikaši hvale i odlični umnici slave"
Pickoo

#1147 Re: Ko je unistio srednjevjekovnu Bosnu i Crkvu Bosansku?

Post by Pickoo »

eh našto spadoste, da citirate turske kvazihistoričare :lol:
poznata je meni ta budalaštinja odavno
navedi mi ijedno ugledno domaće ili svjetsko ime (npr. John Fine) koji se poziva na tog turčina

da vidimo šta Fine kaže

Image
melac

#1148 Re: Ko je unistio srednjevjekovnu Bosnu i Crkvu Bosansku?

Post by melac »

Došli smo u fazu natjeravanja čiji je kurac veči, standardno za iskompleksirane likove i ličnosti.
korisnik.1

#1149 Re: Ko je unistio srednjevjekovnu Bosnu i Crkvu Bosansku?

Post by korisnik.1 »

Šta uradiste sa teme, gdje ste skrenuli .. :lol:
Evo ovdje se može primjetiti primjena onih 10 strategija manipulacije ljudima ..
Tkd

#1150 Re: Čija je Katarina Kosača

Post by Tkd »

Radio 100x gore :wink:

No, nećemo o tome.
Post Reply