Srednjovjekovna Bosna: Politicki Polozaj Bosanskih Vladara Do Tvrtkove Krunidbe, 1377 G.(pdf.)-Autor: Nada Klaić- CIJELA KNJIGA
Srednjovjekovna Bosna: Naselja bosanske srednjovjekovne drzave -Autor: Marko Vego - Cijela kniga u PDF-u
Moderators: _BataZiv_0809, anex

Evo, tipičan primjer natezanja i kako se preko izvora koji ne pogoduje vlastitoj tezi pređe tek tako.Ta Cirković neće voditi računa o
tome da su Srbi na koje misli franački kroničar današnji Srb na poznatom
stoljetnom unskom putu koji ne samo da čini u srednjem vijeku posebnu
hrvatsku župu,13 nego postoji na istome mjestu do danas!
To ima veze samo sa krunom koju je Tvrtko naslijedio od svojih predaka Nemanjića, pa s time i heraldička obilježja, dvorske ceremonijale, intitulacije, dvorsku kancelariju itd, itd... u srednjem vijeku ne postoji demokratska država ni državljanstvo, pa prema tome ni participacija ljudi u države, a prema tome ni naroda u modernom smislu. Vlast je bazirana na pojedincima koji vladaju "milošću božjom", a kako su se u tom svijetu bez školstva i bilo kakve nacionalne ideologije izjašnjavali kmetovi bilo je posve nebitno i bez ikakvog utjecaja na formiranje nacija u devetnaestom vijeku. "Kralj Srbljem" je prema tome samo titula, koja ne označava kralja nekog naroda, već gospodara vrha feudalne piramide, čija je tegleća marva mogla govoriti i slavenskim i vlasškim i albanskim i bilo kojim drugim jezikom i to nikoga nije bilo briga.http://www.facebook.com/profile.php?ref ... 6224870147
http://www.facebook.com/profile.php?ref ... 6246510688
Malo o istoriji Bosne
Pa zašto se onda nije proglasio "Kraljem Kineza" ili "Kraljem Turak i Arabljana"? Imena Stefan Tvrtko, Stefan Ostoja, Stefan Dabiša itd. nisu ni muslimanska ni tursak ni ilirska imena, nego kombinacija staroslovenskih i vizantijskih imena. Tako je Stefan vizantijsko ime a Tvrtko slovensko ime. Etimologija imena je sam jedan od dokaza da su u Bosni zivjeli potomci starih Slovena.Energični leptir wrote:To ima veze samo sa krunom koju je Tvrtko naslijedio od svojih predaka Nemanjića, pa s time i heraldička obilježja, dvorske ceremonijale, intitulacije, dvorsku kancelariju itd, itd... u srednjem vijeku ne postoji demokratska država ni državljanstvo, pa prema tome ni participacija ljudi u države, a prema tome ni naroda u modernom smislu. Vlast je bazirana na pojedincima koji vladaju "milošću božjom", a kako su se u tom svijetu bez školstva i bilo kakve nacionalne ideologije izjašnjavali kmetovi bilo je posve nebitno i bez ikakvog utjecaja na formiranje nacija u devetnaestom vijeku. "Kralj Srbljem" je prema tome samo titula, koja ne označava kralja nekog naroda, već gospodara vrha feudalne piramide, čija je tegleća marva mogla govoriti i slavenskim i vlasškim i albanskim i bilo kojim drugim jezikom i to nikoga nije bilo briga.http://www.facebook.com/profile.php?ref ... 6224870147
Malo o istoriji Bosne
Vjerovatno zbog toga što nije živio i vladao u blizini Kine ili Arabije, već zbog toga što se mogao pozvati na srodstvo sa susjednom familijom "blagovjernih" izrabljivača, koji su mu preko babe bili "praroditelji".Pa zašto se onda nije proglasio "Kraljem Kineza"
A ko je tvdio da su ilirska, muslimanska itd? To si ovdje samo ti spomenuo. Kakav ti je to uopšte argument? Dečko, nauči prvo osnove. U srednjovjekovnoj evropi su jedini politički anrod plemići. Tu nema političke diobe po jezicima ili narodnosnim imenima. Lojalnost se duguje vladaru, ne što je on ove ili one nacionalnsti, već zbog prava naslijeđa, za koje se vjerovalo da ga je uspotavio sam Bog? Prema tome, kada je Tvrtko (kršteno ime Stefan/Stipan/Stjepan, kako ti drago), postao "kralj Srbljem, Bosni, Primorju i Zapadnim stranam", on je preuzeo titulu svojih predaka po majčinoj strani, jer mu se moglo, a to ni u kom slučaju ne znači da je on bio kralj nekakvog srpskog ili bošnjačkog naroda, jer takvo nešto kao politička kategorija nije postojalo do 19. vijeka, kao ni moderna država.Ni Bosna ni Srbija u srednjem vijeku nisu bile narodne nego feudalne države i mi teško da možemo znati kako se jedan običan kmet pod vlašću ovoga ili onoga kralja, bana izjašnjavao, niti je to bilo bitno dok je davao davanja na vrijeme i morao gledati kako mu vlastelin kara ženu kad god mu se digne. Kakve li ljepote, slave i ponosa da se danas divimo tim blagočestivim ljudima. Kao kad bi danas obožavao Keljemdija, Ždraleta ili nekog drugog "kontraverznog" biznismena.Imena Stefan Tvrtko, Stefan Ostoja, Stefan Dabiša itd. nisu ni muslimanska ni tursak ni ilirska imena, nego kombinacija staroslovenskih i vizantijskih imena.
E baš ti hvala na pouci. Nisam to znao. Ova mi je spoznaja promijenila život nabolje.Tako je Stefan vizantijsko ime a Tvrtko slovensko ime.
Da, i?Etimologija imena je sam jedan od dokaza da su u Bosni zivjeli potomci starih Slovena.
Energični leptir wrote:Vjerovatno zbog toga što nije živio i vladao u blizini Kine ili Arabije, već zbog toga što se mogao pozvati na srodstvo sa susjednom familijom "blagovjernih" izrabljivača, koji su mu preko babe bili "praroditelji".Pa zašto se onda nije proglasio "Kraljem Kineza"
Imena Stefan Tvrtko, Stefan Ostoja, Stefan Dabiša itd. nisu ni muslimanska ni tursak ni ilirska imena, nego kombinacija staroslovenskih i vizantijskih imena.
Mladiću moj ti nisi ni svjestan sta pričaš! Srbi su jos od Kosovske bitke imali svoju nacionalnu svijest i o tome svjedoče mnogi pisani dokumenti, a Kosovska bitka je bila koliko ja znam u srednjem vijeku! Srbi su sebe nazivali Srbima i Slovenima jos od velike seobe naroda, a i o tome postoje mnogi pisani dokumenti. Ne bi Konstantin Porfirogenit Srbe nazvao Srbima i Slovenima da oni nisu sami sebe tako zvali. Ti hoćeš da kazeš da narodi u srednjem vijeku nisu imali nacionalnu svijest nego da je to karakterisrika 19. vijeka, zato što muslimani u Bosni imaju naznake nacionalnog identiteta tek u 19. vijeku. To što vi nećete da prihvatite postojanje nacionalne svijesti u srednjem vijeku, ne zanči da je nije bilo i ne znači da Srba nije bilo u srednjem vijeku i da su oni pojava 19. vjeka! Ti mladiću ne poznaješ onove istorije, ali ja te razumijem, jer si ti učio ono što se zove dnevno izpolitizovana istorja i učio si gografsku istoriju naroda! Teško je to kad neki narod nema svoj identitet u 21. vijeku, pa hoće druge narode da ubijedi da ga ni oni nemaju i da ih ubjedi da su oni Bosnci i Hrecegovci zato što su rođeni na teritoriji te nazovi drzave i zato što na njoj zive! Srbi nisu izgubili svoj nacionalni inentitet ni pod Turcima, ni pod Austrougarima, pa ga nece izgubiti ni zbog neke Bosne!A ko je tvdio da su ilirska, muslimanska itd? To si ovdje samo ti spomenuo. Kakav ti je to uopšte argument? Dečko, nauči prvo osnove. U srednjovjekovnoj evropi su jedini politički anrod plemići. Tu nema političke diobe po jezicima ili narodnosnim imenima. Lojalnost se duguje vladaru, ne što je on ove ili one nacionalnsti, već zbog prava naslijeđa, za koje se vjerovalo da ga je uspotavio sam Bog? Prema tome, kada je Tvrtko (kršteno ime Stefan/Stipan/Stjepan, kako ti drago), postao "kralj Srbljem, Bosni, Primorju i Zapadnim stranam", on je preuzeo titulu svojih predaka po majčinoj strani, jer mu se moglo, a to ni u kom slučaju ne znači da je on bio kralj nekakvog srpskog ili bošnjačkog naroda, jer takvo nešto kao politička kategorija nije postojalo do 19. vijeka, kao ni moderna država.Ni Bosna ni Srbija u srednjem vijeku nisu bile narodne nego feudalne države i mi teško da možemo znati kako se jedan običan kmet pod vlašću ovoga ili onoga kralja, bana izjašnjavao, niti je to bilo bitno dok je davao davanja na vrijeme i morao gledati kako mu vlastelin kara ženu kad god mu se digne. Kakve li ljepote, slave i ponosa da se danas divimo tim blagočestivim ljudima. Kao kad bi danas obožavao Keljemdija, Ždraleta ili nekog drugog "kontraverznog" biznismena.
Koji?Mladiću moj ti nisi ni svjestan sta pričaš! Srbi su jos od Kosovske bitke imali svoju nacionalnu svijest i o tome svjedoče mnogi pisani dokumenti,
Pogodak.a Kosovska bitka je bila koliko ja znam u srednjem vijeku!
Je li to hoćeš da me ubjediš da je neko pleme Srbi u VII vijeku, o kojem ne znamo gotovo ništa isto što i današnja nacija Srbi?Srbi su sebe nazivali Srbima i Slovenima jos od velike seobe naroda,
Da su Srbi bili nacija i u VII vijeku?a i o tome postoje mnogi pisani dokumenti.
A dobro, od koje je to važnosti za našu raspravu?Ne bi Konstantin Porfirogenit Srbe nazvao Srbima i Slovenima da oni nisu sami sebe tako zvali.
Niko nije imao nacionalni identitet, budući da nijee bilo institucija za njihovo stvaranje. Srednjeovjekovni kraljevi vladali su nad nedefinisanim raznorodnim masama podložnih kmetova, koji su, bar u slučaju Srbije govorili slovenskim/srpskim dijalektima, arbanaškim, vlaškim i grčkim jezikom, kako to lijepo proizlazi iz povelja srpskih vladara. Prvobitni dientitet tih ljudi je da su kmetovi, podložnici. Buidući da ni na koji način nisu učewtvovali u donošenju odluka, niti su za to bili potrebni, politički su nedefinisani i prema tome nula. Vladanje pomoću nacionalnih ideologija počinje razvojem sistema školstva i kao posljedica Francuske revolucije, kojom nastaje koncept države-nacije. Srednjovjekovni srpski i bosanski vladari nisu vladari srpskog i bošnjačkog naroda, jer takvo nešto kao politički subjekat nije postojalo. Srednj0vjekovno društvo je izrazito klasn. Postojali su religijski i lokalni identiteti na osnovu razumljivosti jezika, ali nacije kao politički subjekti - ne.Ti hoćeš da kazeš da narodi u srednjem vijeku nisu imali nacionalnu svijest nego da je to karakterisrika 19. vijeka, zato što muslimani u Bosni imaju naznake nacionalnog identiteta tek u 19. vijeku.
Srbi u srednjem vijeku su nešto sasvim drugo nego današnji Srbi. Bošnjani u srednjem vijeku su nešto sasvim drugo nego današnji Bošnjaci. Današnje nacije su zajednice, barem na papiru, svih stanovnika neke države. U srednjem vijeku "narod" i "jezik" nemaju nikakve političke uloge. Samos talež igra ulogu - dakle plemići su jedini narod.To što vi nećete da prihvatite postojanje nacionalne svijesti u srednjem vijeku, ne zanči da je nije bilo i ne znači da Srba nije bilo u srednjem vijeku
Srbi nisu mogli izgubiti pod Turcima nešto što nisu imali. imali su vjerski identitet srpske pravoslavne crkve (baš kao što su ga imali i oni silni romanofoni Vlasi, Cincari, koji se u 19. vijeku pretopiše u nacionalne Srbe), a to je daleko od nacionalnog identiteta, kakav se stvara u 19. stoljeću, baš kao što je identitet bošnjačkih begova nema baš nikakve veze sa modernim bošnjačkim nacionalizmom koji svoje korijene traži u stećcima, bogumilima itd...i Teško je to kad neki narod nema svoj identitet u 21. vijeku, pa hoće druge narode da ubijedi da ga ni oni nemaju i da ih ubjedi da su oni Bosnci i Hrecegovci zato što su rođeni na teritoriji te nazovi drzave i zato što na njoj zive! Srbi nisu izgubili svoj nacionalni inentitet ni pod Turcima, ni pod Austrougarima, pa ga nece izgubiti ni zbog neke Bosne!
Car Dusan wrote:Pa zašto se onda nije proglasio "Kraljem Kineza" ili "Kraljem Turak i Arabljana"? Imena Stefan Tvrtko, Stefan Ostoja, Stefan Dabiša itd. nisu ni muslimanska ni tursak ni ilirska imena, nego kombinacija staroslovenskih i vizantijskih imena. Tako je Stefan vizantijsko ime a Tvrtko slovensko ime. Etimologija imena je sam jedan od dokaza da su u Bosni zivjeli potomci starih Slovena.Energični leptir wrote:To ima veze samo sa krunom koju je Tvrtko naslijedio od svojih predaka Nemanjića, pa s time i heraldička obilježja, dvorske ceremonijale, intitulacije, dvorsku kancelariju itd, itd... u srednjem vijeku ne postoji demokratska država ni državljanstvo, pa prema tome ni participacija ljudi u države, a prema tome ni naroda u modernom smislu. Vlast je bazirana na pojedincima koji vladaju "milošću božjom", a kako su se u tom svijetu bez školstva i bilo kakve nacionalne ideologije izjašnjavali kmetovi bilo je posve nebitno i bez ikakvog utjecaja na formiranje nacija u devetnaestom vijeku. "Kralj Srbljem" je prema tome samo titula, koja ne označava kralja nekog naroda, već gospodara vrha feudalne piramide, čija je tegleća marva mogla govoriti i slavenskim i vlasškim i albanskim i bilo kojim drugim jezikom i to nikoga nije bilo briga.http://www.facebook.com/profile.php?ref ... 6224870147
Malo o istoriji Bosne
http://www.facebook.com/
http://www.facebook.com/p
http://www.facebook.com/
Car Dusan 1389 wrote:Da bi neko postao car mora ga krunisti patrijarh. Svaki kralj čija crkva nije u rangu patrijaršije mora da se kruniše za cara u Rimu ili Carigradu (takvo je nepisno pravilo postiojalo u to doba). Ali je srpska crkva bila u rangu patrijaršije tako da Car Dusan nije morao da ide u Rim ili Crigrad po carsku krunu. Nego se krunisao u Skoplju 16. aprila 1346 (na Vaskra) za cara Srba i Grka.sejoo wrote:koliko ja znam o historiji da bi netko proglasio carem u srednjem vijeku trebao je biti u srodsvu sa nekom carskom porodicom(da mu je majka princeza npr.) i da se okruni u carskom gradu.najprije je to bio rim a potom carigrad.
kad se to vožd dusan okrunio u rimu ili carigradu????
Car Dusan 1389 wrote:Nije prvi srpski vladar, nego prvi srpski kralj Stefan Prvovjenčani.osa wrote:Car Dusan 1389 wrote:
Da bi neko postao car mora ga krunisti patrijarh. Svaki kralj čija crkva nije u rangu patrijaršije mora da se kruniše za cara u Rimu ili Carigradu (takvo je nepisno pravilo postiojalo u to doba). Ali je srpska crkva bila u rangu patrijaršije tako da Car Dusan nije morao da ide u Rim ili Crigrad po carsku krunu. Nego se krunisao u Skoplju 16. aprila 1346 (na Vaskra) za cara Srba i Grka.
nije li prvi srpski vladar dobio krunu iz rima tj. od pape.