Srednji put

Stranke, političari... Recite i Vi svoje mišljenje!
Post Reply
Jastreb35
Posts: 1222
Joined: 31/05/2006 22:59

Srednji put

#1

Post by Jastreb35 » 05/01/2007 23:58

Glavni argument kojeg nacionalisti (trenutno) predvodjeni Miloradom Dodikom koriste da bi opravdali entitetsko uredjenje BiH, jeste majorizacija od strane Bosnjaka, a koju se onemogucava postojecim uredjenjem.

Glavni argument kojim se pravda inicijativu ukidanja entitetskog uredjenja, jeste karakter entiteta kao licnog vlasnistva pojedinih naroda, odnosno karakter "Srpske" kao ratnog plijena osvojenog genocidom.

Problem naseg drustva lezi u ispravnosti argumentacije oba tabora. Medjutim, kompromis jeste moguc, a jedno od rjesenja jeste eliminacija nacionalnog identiteta administrativnih jedinica. Ukratko, Bosnjaci bi se trebali pomiriti s postojanjem entitetskog uredjenja drzave, uz uslov da entiteti potpuno izgube nacionalni identitet. Tako bi Srbi bili zasticeni od preglasavanja i majorizacije, a Bosnjaci manji entitet ne bi smatrali okupiranom teritorijom.

Za ovo je potrebna dobra volja i svijest da BiH sa sadasnjim uredjenjem ne moze napredovati, te da ce tvrdoglavo insistiranje na jednom ili drugom jednu od strana dovesti do kraha. Od potpisivanja Vasingtonskog sporazuma, medjunarodni centri moci daju do znanja da ta kulminacija nece dovesti do gasenja BiH, te su vece sanse za nestanak entiteta. Nacionalisti u srpskom narodu su, kako smo vidjeli na Kosovu i u Krajini, navikli da stavljaju status svog naroda na kocku. Ali casni Srbi (s obe strane entitetske linije), moraju poceti dovoditi u pitanje nacionalni karakter entiteta, pocevsi od naziva pa dalje. Tek nakon sto se srpski narod u manjem entitetu od majorizacije bude branio samim administrativnim uredjenjem, a ne nacionalnim identitetom tih administrativnih jedinica, pozivi na ukidanje entitetskog uredjenja mogu izgubiti intenzitet i opravdanost.


Jastreb35
Posts: 1222
Joined: 31/05/2006 22:59

#2

Post by Jastreb35 » 05/02/2007 22:35

Utvrdjivanje rjesenja za entitetska obiljezja ce ukazati na eventualno postojanje spremnosti na kompromis. Ako se bude insistiralo na jednonacionalnom karakteru manjeg entiteta, treba nastaviti s insistiranjem na ukidanju entitetskog uredjenja.

zavrzlama
Posts: 9206
Joined: 15/01/2006 18:35
Has thanked: 17 times
Been thanked: 55 times

#3

Post by zavrzlama » 06/02/2007 01:06

Ukidanje nacionalnog identiteta entitetima ce doci onog trenutka kada susjedne zemlje se javno i prakticnim potezima odreknu pretenzija na teritoriju BIH.....Ono sto sprecava posebno srbe u BIH da prihvate BIH kao svoju drzavu na svakom njenom pedlju, je moralno-politicke prirode..svako jacanje BIH i uklanjanje diskriminacije i svojatanja entiteta kao vlasnistva pojedinih(vecinskog naroda u odredenom entitetu)naroda je u stvari potvrda da su neki dzaba ratovali i za pogresne i necasne ideje....rs-u srbi vide iz vise uglova..

a) Prevremenu teritoriju koja ce se u buducnosti pripojiti Srbiji.
b) Nagradu za hiljade poginulih srba u proteklom ratu.
c) Tor u kojem se osjecaju sigurni i misle da ce tako izbjeci ruku pravde i suceljavanje sa istinom ..jer ce vlast biti srpska pa ce ih amnestirati od odgovornosti....

Bas je @jastreb jednom dobro rekao srpski narod je paraliziran zlocinima pojedinaca i grupa iz reda sopstvenog naroda,tako da nemogu da konstruktivno djeluju na eliminaciji i skidanju ljage sa vecine postenog naroda...

Srpsko rukovodstvo nece nikad prihvatiti obiljezja u tom entitetu koja su opste prihvatljiva za sve narode u BIH..nikad nece prihvatiti promjenu naziva entiteta...jer njihovi politicari obicno su pod pritiskom domace mafije i velikosrpskih mentora iz Srbije....jedino jaka i jedinstvena MZ-a i Amerika to mogu uraditi ili nedaj boze novi rat u BIH....Ima jedna srpska poslovica "sto u ratu dobivamo-u miru gubimo" ovaj put je problem sto su u ratu dobili ono sto njima ne pripada....

JahijaJilic
Posts: 238
Joined: 27/05/2005 19:00

#4

Post by JahijaJilic » 06/02/2007 02:59

Glavni argument kojeg nacionalisti (trenutno) predvodjeni Miloradom Dodikom koriste da bi opravdali entitetsko uredjenje BiH, jeste majorizacija od strane Bosnjaka, a koju se onemogucava postojecim uredjenjem.


Mnoge primjedbe iz svih postova na ovakvu temu mozda i imaju mnoga opravdanja. No "entitetsko uredjenje BiH" je akt najviseg zakonodavnog organa BiH tj. Ustava kao i Mirovnog ugovora kojeg su sve tri strane, sporazumno ili 'nesporazumno' podapele. Usvajanje i potpisivanje jednog Ugovora je najvisi moralni cin i najvisa moralna obaveza za sve odgovorne i moralne ljude. Da postavimo jedan prijedlog, da se federacija uredi da "bar" ona funkcionise u smislu gradjanskh sloboda, medjunarodnih ugovora i obeveza.

Izvodivo ili neizvodivo?

Jastreb35
Posts: 1222
Joined: 31/05/2006 22:59

#5

Post by Jastreb35 » 06/02/2007 07:22

Usvajanje i potpisivanje jednog Ugovora je najvisi moralni cin i najvisa moralna obaveza za sve odgovorne i moralne ljude. Da postavimo jedan prijedlog, da se federacija uredi da "bar" ona funkcionise u smislu gradjanskh sloboda, medjunarodnih ugovora i obeveza.


Ugovor je od strane separatistickih elemenata vec prekrsen kolega, sto oslobadja drzavi lojalne gradjane bilo kakve moralne odgovornosti kada se ne pridrzavaju dogovorenog u dejtonskom hangaru. Otvoreno distanciranje od Ugovora vodi sukobu sa Zapadom i zato isti ne treba otvoreno odbaciti. Medjutim, manevrisati s ciljem jacanje drzave, krseci sto je vec prekrseno od strane separatista, nije nemoralno. Kada neko godinama nakon Dejtonskog sporazuma onemogucava povratak izbjeglica, ne hapsi optuzene za ratne zlocine, nego se kretenise sa potezima poput ovog sa optuznicom protiv Fate Orlovic, tu nema fer pleja kolega i "uvazavanja dogovorenog".

Oni imaju jednostav izbor, prihvatiti postojanje manjeg entiteta kao visenacionalne administrativne jedinice, a koja ih stiti od majorizacije, ili izgubiti entitet kao sto su izgubili Krajinu i Kosovo. Drzavi lojalni gradjani nisu trampolina, niti ce tolerisati opstanak drzave u drzavi, a koju zele da stvore primitivci odgojeni u katunima.

_BosanaC
Posts: 8452
Joined: 16/08/2005 14:02
Location: Sarajevo
Contact:

#6

Post by _BosanaC » 06/02/2007 09:53

Ukidanjem nacionalnog karaktera entiteta, bez ukidanja istih, napravio bi se ogroman korak ka normalnoj gradjanskoj drzavi Bosni i Hercegovini. Medjutim, taj termin "gradjanska" je ono od cega najvise i bjeze kako Srpski tako i Hrvatski politicari u BiH, a nije mali broj ni Bosnjackih koji bjeze od te ideje jer bi to dovelo u pitanje izbore, nacin biranja, "Bogom" dato pravo pojedinih da vladaju itd.

S druge strane, Srpski politicari konstantno promovisu uvodjenje treceg entiteta, koji bi poprimio nacionalno Hrvatski karakter, i s kojim bi se vecina Hrvatskih stranaka bez ikakvog problema mogla sloziti, ali samo na ustrb teritorije Federacije, s obzirom da se zna da je i u Dejtonu upravo pitanje procenta teritorije bilo najveci trn u oku delegaciji tadasnje RBIH.

I dok se vode te igre, Bosnjacki vrh dobija izbore na prici o ukidanju entiteta... Vrzino kolo ili perpetuum mobile, u kojem je pojedincima omoguceno da na ustrb drzave i svih nas prave svoju privatnu prciju, te da imaju dobru temu za predizborne kampanje kao i dobar izgovor zasto drzava ne ide naprjed. Jer, kad ne bi jedni mogli kriviti druge, ispada da bi sami morali snositi odgovornost za svoje postupke, sto u BiH jos nije bio slucaj od kada je Dejton potpisan.

Post Reply