Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Sajo---: : Nemam tačne podatke, al sigurno ih ima (nepismenih). Nedavno (prije 5-6 mjeseci čini mi se) bila je na TV reportaža o tome... intervju sa nekom djevojčicom na poljani dok čuva ovce... 15ak joj je godina, nikad u školu nije išla, nikad slova napisala ili pročitala
U tom prilogu baratali su ciframa od 5-15% nepismenih po raznim izvorima.
Prirodom svog posla poprilično često pogledam nečiju ličnu... frapirali biste se da znate koliko njih je potpisano sa: XX
Znači, ako lično ne znamo nijednog nepismenog nije to zato što ih nema nego zato što se ne krećemo u tim krugovima.
I zato mi je smiješno pričati o obaveznoj srednjoj i slično a ni osnovnu školu ne možemo nametnuti kao obaveznu u praksi. Kuća (tj.obrazovanje), se uvijek gradi iz temelja, a ne s krova ili prvog sprata.
radila u prosveti kao profesor, znam kako je i koliko neobrazovanog stanovnistva imamo. nije mogao proci nijedan januar niti avgust, da nemam vanrednog ispita za nize razrede i to mladji momci, koji u ratu nisu isli u osnovnu i majke, koje imaju 15 pa i vise godina radnog staza - dame polazu od 5. do 8. razrede osnovne skole. (inace rade u nekim osnovnim skolama kao radnice). na pitanje, kako ste se pripremale za ispit, kazu mi da su ucile sa svojom djecom. zasto niste ranije zavrsile osnovnu - kazu u njihovom selu nije bilo vise osnovne, a nije ni bila obavezna. zato sad moraju da je zavrse.
sto se srednje skole tice, ja bih to stavila pod obavezno. usmjerenih skola imamo, samo izgleda nije furka da se upisuje u njih, samo gimnazija dolazi u obzir. ne znam zasto je to tako, samo je steta. pa nije svako stvoren da bude doktor!
a fakulteti, mada nisu tema ovdje, ja bih kao zapad, izvoli na listu cekanja, kad nam zatreba kadar, upisaces se. a ne svake godine po ne znam koliko studenata se upisuje, i veliki broj zavrsava na kraju na birou. zasto sam studirao? ne znam! a cinjenica jeste, da si bez fakulteta donji, ako nemas stelu. ispade da imamo sve same fakultetlije, a mi cak 20% neobrazovanog stanovnistva imamo, kako cujem. svasta!
ja sam zavrsila fakultet, strane jezike, tako da sam relativno dobro i prosla, mad bih volila vise da sam ekonomiju, ali kad cujem kako je pedagogiji, socijalnom radu, filozofiji - ma ja sam kao bubreg u loju!