Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post Reply
Tutnjavac

#1701 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Tutnjavac »

tnnt wrote:
Tutnjavac wrote: Nisi napisao da će se više uključiti nego da je "više nego sigurno" da će se uključiti, što implicira da nisu bili inače uključeni. Ja opet kažem, načelno to sadejstvo s VRS-om ne mora biti ni nemoralno ni neki grijeh, to je normalna praksa u ratu, ali ne dopuštam da se prešućuje i laže: Žepče nije odbranil 111XP, nego: 111XP (jaka skoro kao 2 brigade) + VRS (minimalno 2 brigade konstantno).
dobro ne traži dlaku u jajetu, sa strane 111 xp su to sa super odradili, sa vaše strane je to izdaja
hebiga ovisi sve tko gleda pa ne sudi nikoga
nego znaš li šta znači xp? :D
Naravno da je super odrađeno, kad je to bio rezervni plan od jeseni 1992. :)

A xp je skraćenica od nekog latinskog naziva za Žepče, Xepcio...
L.e.g

#1702 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by L.e.g »

PS.
6600 pripadnika HVO je isto kao 600 prosjecnih vojnika. :D Tako da ne bi prestavljali nikakav problem Armiji BiH koja je pod oruzjem imala preko 100 000 vojnika.[/quote]

Hajde objasni zato su pobjegli iz Fojnice??' Naravno mislim na armiju ? Hvo je pobjegao jer je u tom trenutku vojno pobijedjen! Zasto je armija pobjegla, a i svo stanovnistvo?[/quote]

Nema objasnjenja jer nije istina.
Izmisljas.[/quote]

Da ja ne pametujem, nadji nekog iz Fojnice pa pitaj
XOX100

#1703 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by XOX100 »

tnnt wrote: nego znaš li šta znači xp? :D
window ? :D
argyle

#1704 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by argyle »

tnnt wrote: pa nekrivim ja armiju za Bugojno ili Travnik, s obzirom da se je rat spremao
to je bila mudra odluka sa vojnog stajališta, također isto se može reči za HVO u Žepču, Vitezu i Busovači
ja jedino krivim HVO Bugojna i Travnika kako su tako loše procjenili situaciju i kako su se loše pripremili

"Šta se deševa... sa sukobima se krenulo kad nam je najmanje odgovaralo i to možda slučajno možda i ne prva je zapucala jedna naša PPN postrojba iz VI nakon nekih čarki na Slimenima"

"3.6.1993 god kad je počeo sukob sa muslimanima veza sa Srbima bila odlična... Dobar dio naših ministara HVO Vlade Travnik u tom trenutku sjedio, pio, jeo i dogovaro evakuaciju sa Srbima na Vlašiću... Koliko se sječam predvodio ih Davor Kolenda koji je sad negdje u MO, kako sam čuo i o tom može reć više.. J Leutar, je isto imo dobre odnose sa Srbima... Ali opet je došla zapovijed za povlačenje... kako piše u zapovijedi zbog nepovoljnog razvoja situacije.."

"A travničani koji su u vrijeme sukoba ostali u TR su isto do kraja ne ispričana prića...
Ranije sam govorio da su postojali planovi obrane pa i izvlačenja vojnika i civila iz grada. Sukob u TR je počeo poslijepodne 3.6.1993 god., na punktu u Polju na skretanju prema selu Slimena,taj dan se moglo nesmetano kretati u grad i iz grada, još najmanje dan ili dva se moglo telefonirati u TR. Znam da su u gradu prije sukoba zapovijednici pojedini dijelova grada npr. Bojne, Pirote, Tvorničke ulice i dr., imali zapovijedi šta raditi kada počne sukob (dio njih je zadužio motorole da bi imali vezu sa zapovijedništvom koje se iz grada povuklo u Jankoviće i Kraljevice u travnju mjesecu) ipak u gradu je ostalo oko 3500 Hrvata a tu je bilo minimum 500 vojno sposobni. U samom gradu, naši i nisu imali neke inicijative, jednostavno nije bilo otpora i borbi, po mom mišljenju kalkuliralo se i čekalo neke osloboditelje. Borbe jesu vođene ali s vanjske strane prema gradu s kalbunara prema grozdovima iz pirote i Inine benzinske prema vojarni... ali te postrojbe koje su tu pokušale šta uradit ali ograničeno nisu bile gradske nego iz okolnih sela i neke interventne i PPN postrojbe...

Rezime svega je previše naših u gradu ostalo i nakon svega po potpisivanju primirja 1994 kako je koji od onih koji su za vrijeme sukoba ostao u TR prelazio naš punkt na Putičevu tako je i pričao neku svoju priću o svom herojskom držanju u okupiranom TR a izdajničkom držanju nekog svog prvog susjeda ili kolege.. jedno od stvari koja mi se stvarno tad zgadila.. a jednostavno previše ih je ostalo u TR a radilo se o važnim ljudima ne nekim umirovljenicima, babama i didovima civilima, nego o članovima Vlade HVO, članovima zapovijedništva brigade i sl. minimalno trećina a mislim i više (među njima i prof Rajković) A ponavljam sukob je počeo 3.6. 1993. "

Image
Image

ranije
Image
Image

o ratu u Bugojnu,
http://www.scribd.com/doc/86449966/Hasi ... na-Bugojna
Last edited by argyle on 13/03/2014 13:30, edited 2 times in total.
Tercius

#1705 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Tercius »

ZAGORS wrote:
animals wrote:
ZAGORS wrote:ARBIH je mogla zauzeti cijelu Srednju Bosnu. Bilo bi velikih gubitaka, ali se moglo. Samo što bi onda hrvati počeli napad na dio Hercegovine koji je bio pod kontrolom ARBIH. Pokvarili bi se odnosi između dvije države. Možda je i najbolje da je tako završilo.
Mozda je i moglo,ali vise ne bi imao ko uci u tu srednju Bosnu, mozda samo starci i djeca..

Ali kada shvatiš zašto je ovaj bošnjačko-hrvatski rat vođen ? Zar nije bilo pametnije da se oružje upotrijebilo protiv srba. Možeš mislit koja je njima milina bila. Švercaju malo sa jednim, malo sa drugim i gledaju kako se drugi kolju, a oni od toga imaju koristi.Samo da dodam da je ARBIH je planirala veliku ofanzivu na Vitez i Busovaču. Samo se čekao znak za početak, ali sukobi su prekinuti. ARBIH jeste imala više ljudstva, ali je HVO je bio jači što se tiče oružja.
HVO nije bio jaci ni u cemu, jedino sto su u Vitezu imali velike zalihe Vitezita dinamita koji su gurali u bojlere,PP aparate pretis lonce, koje su ispaljivali nekakvim katapultima...
XOX100

#1706 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by XOX100 »

Bili su jaci u bjezanju.
Kad se vojnik HVOa okrene, pa zalaufa svog snagom, nema sanse da ga neki armijac stigne.! :lol:
ZAGORS

#1707 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by ZAGORS »

XOX100 wrote:Bili su jaci u bjezanju.
Kad se vojnik HVOa okrene, pa zalaufa svog snagom, nema sanse da ga neki armijac stigne.! :lol:
:lol: :lol: :lol: :lol:
Elims

#1708 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Elims »

XOX100 wrote:Bili su jaci u bjezanju.
pa prika što bi itko ginuo za:Bugojno,Travnik ili Vareš,kad se fino moglo doći u Kiseljak i švercovat ko čovjek na Kobiljači,zaradit da se ima za kasnije.Na kraju izgleda ti što su bježali su i najpametniji bili.
PM72

#1709 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by PM72 »

Hoće li mi neko od Vas pojasniti kako je opstala enklava Stari Vitez? Jesu li opstali radi klasične ucjenjivačke pozicije tipa - Vi nas poklopite onda će oni vas.Pri tom mislim na jedinice III korpusa koje bi sasvim sigurno napale i zauzele Vitez da su ovi ugnjavili Stari Vitez.Koliko se sjećam,gađali su ih svim i svačim a kad sam prolazio kroz Vitez i vidio koliki je taj "Stari Vitez" - ništa mi nije bilo jasno.Jesu li imali ikakvu komunikaciju sa ostatkom armijskih jedinica? Koliko ih je bilo u toj enklavi,čime su se branili,šta su jeli itd.
Woody
Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine

#1710 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Woody »

PM72 wrote:Hoće li mi neko od Vas pojasniti kako je opstala enklava Stari Vitez? Jesu li opstali radi klasične ucjenjivačke pozicije tipa - Vi nas poklopite onda će oni vas.Pri tom mislim na jedinice III korpusa koje bi sasvim sigurno napale i zauzele Vitez da su ovi ugnjavili Stari Vitez.Koliko se sjećam,gađali su ih svim i svačim a kad sam prolazio kroz Vitez i vidio koliki je taj "Stari Vitez" - ništa mi nije bilo jasno.Jesu li imali ikakvu komunikaciju sa ostatkom armijskih jedinica? Koliko ih je bilo u toj enklavi,čime su se branili,šta su jeli itd.
A, jebo ga ti @PM72 :-) Ti opet lupaš k'o da nisi bio ovdje "kad' je bilo najteže" :lol: Pa, gdjegoć je radio "šverc-commerce" nije bilo sukoba NIGDJE. Onog trenutka kada neko ili nešto poremeti taj "tok kapitala" dolazi do sukoba, ofanziva, okupiranja/oslobađanja teritorija, egzodusa/humanog preseljenja stanovništva, pljačke i ubistava.

Je li tako? JESTE!
ZAGORS

#1711 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by ZAGORS »

Kakav to zločin hrvati spominju u Guči Gori ?
Elims

#1712 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Elims »

PM72 wrote:Hoće li mi neko od Vas pojasniti kako je opstala enklava Stari Vitez? Jesu li opstali radi klasične ucjenjivačke pozicije tipa - Vi nas poklopite onda će oni vas.Pri tom mislim na jedinice III korpusa koje bi sasvim sigurno napale i zauzele Vitez da su ovi ugnjavili Stari Vitez.Koliko se sjećam,gađali su ih svim i svačim a kad sam prolazio kroz Vitez i vidio koliki je taj "Stari Vitez" - ništa mi nije bilo jasno.Jesu li imali ikakvu komunikaciju sa ostatkom armijskih jedinica? Koliko ih je bilo u toj enklavi,čime su se branili,šta su jeli itd.
Fazon je bio Armija BIH udari na linije HVO u Vitezu,a ovi Mahalu zaliju granatiranjem,pa onda opet ovi udare,a ovi granatiraju.Niti je HVO mislio ozbiljno da zauzme Stari Vitez,a niti je Armija BIH mislila da zauzme Vitez.Naravno da su imali komunikaciju,uz odgovarajuću kompenzaciju(novac ili protuusluga) mogao si pronijeti i avion pokraj HVO-a,a kamoli nešto hrane i municije,nije ni Armija BIH tu bila puno bolja i sa njima je se dalo svašta nagoditi.Bilo je između 350-400 pripadnike Armije BIH u Starom Vitezu.
Tigar1

#1713 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Tigar1 »

tnnt wrote:
Elims wrote: Ono što ćemo računati u eventualnoj odbrani Kiseljaka je prvo Kreševo i linija koju je tamo HVO držao,zatim Blažuj i VRS
te dobra suradnja sa njima(artiljerija VRS bi bila zlata vrijedna u odbrani Kiseljaka),a isto tako Busovača,pa HVO je u nekoliko navrata pokušao vratiti izgubljena područija i uspostaviti ponovo vezu KIseljak-Busovača,a spremala je se i ona velika ofanziva do koje na kraju zbog primirija ipak nije došlo.

Naravno da više faktora igra ulogu u odbrani grada,nećemo sad sve snage nabiti u centar grada i tako se braniti.

Bilo 6 ili 10 tisuća vojnika u Kiseljaku nije ono u čemu je problem,nego je problem u hrabrosti i odanosti tih jedinica pri suprostavljanju Armiji BIH,mene je brinulo da je se lako mogao ponoviti slučaj Travnik ili Bugojno,gdje smo predali položaje bez da smo se pošteno oznojili(dobro u Bugojnu je još i bilo nekog otpora).No opet ona:"Lako je biti general poslije bitke".
hebiga iznenadili su ih u Travniku i Bugojnu ipak su to mješana mjesta, isto tako je 111 xp razbila brigadu armije
u Žepču pa nevidim da se to igdje spominje, eto i ti spominješ ofenzivu prema Busovači a Zagoris da je armija
spremna za ofenzivu prema Vitezu, previše priče a mislim da bi od svega toga bilo malo ili ništa :), sve ih primirje
sprječilo, pa šta su čekali? :lol:

Da si mi živ i zdrav ali u Bugojnu niko nije iznenadio havajce.

Bili su spremni mnogo prije nego Armija čiji čelnici su uvijek išli linijom manjeg otpora i u svemu pravili ustupke svojim dojučerašnjim komšijama, a sada-onda žestokim ustašama koima je bilo samo jedno u cilju - pobiti i poklati što više Bošnjaka, protjerati ih iz ''stolnog hrvatskog Bugojna'' i zaokružiti ''granice HZHB''

Mnogo prije sukoba jedinice hvo-a i razni paravojni šminkeri naoružani do zuba su na razne načine nanosili štetu gradu - garavi, zulu i ini hohštapleri nakinđureni su sačekivali ljude, pravili punktove, otimali vrijednosti i nakit, srpsko naselje Čipuljić do temelja prvo opljačkali pa onda sravnili sa zemljom... a kada čete malo pripucaju na vrhovima Stožera i Vrane daju se u bijeg bez obzira...

Kada je koncem maja postalo jasno da se neće moći izbjeći nastojanje fašistički probuđenih dojučerašnjih susjeda onda je Armija počela da poduzima određene korake koji su se sastojali u tome da se na vitalnim gradskim i prigradskim mjestima održavaju straže ili dio vojnika (koliko je god to moguće) prebaci na iste te da tu održavaju stanje

tako npr velika plava bolnica na brdu Obješenica je bila zauzeta od strane Armije nasuprot hotela Kalin gdje je bilo uporište HVO i ratna bolnica dole u podrumu...

Svjedok sam i sudionik tog vremena, niko od Bošnjaka ni civila a ni vojske nije želio sukob koji bi bio totalna ludost, sa dvije strane grada istočne i sjeverne su čete relativno blizu, od Kopčića prema D Vakufu nekih 7 kilometara, i prema Kupresu na Velikoj Šuljagi i Vrani odakle se grad vidi kao na dlanu za djelovanje teške artiljerije... bilo bi suludo ''potući'' se sa ''saborcem'' a neprijatelj tako blizu...

Međutim kad se vidjelo da tako neće moći onda je parola kao u vuka uhvaćenog u klopku - bori se do kraja

To da HVO nije bio spreman govore i mrtvačke vreće njih oko 600 komada sa pripremljenim imenima viđenijih Bošnjaka tog kraja koje su nađene u komandi poslije sukoba.

Zaletjeli se, pohasili k'o seoski lola kad kupi nov kombajn pa mu se vnago naPne a on misli da je to srce, ja mogu sve, ovo je stolni ''hrvatski grad'', muslimanska balinčad ne zaslužuju da hodaju ovom svetom zemljom, vi ste muhamedanci niža rasa...
Nisam mogao vjerovati da se dojučerašnji prijatelji tako okrenu i postanu žešći od pasa u vrijeđanju i omalovažavanju - čast izuzecima.

Moralo je puknuti, a kad je puklo više nije bilo nazad, u toku samih sukoba postrojbe hvo-a su stigle napraviti gnusobu od zločina gdje su ljude vezali za kuće koje su onda palili - Donjići, te u Vrbanji gdje su se takmičili kako ''crijepom zaklati čovjeka'' i u tom piru ubiti 44 nedužna čovjeka na najsvirepiji način.

Napali, preračunali se kao gore spomenuti kabadahija kada naiđe na jačeg i popili teške batine gdje su još i dobro prošli.
ZAGORS

#1714 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by ZAGORS »

Ispada da je ARBIH, HVO iznenadila skoro svugdje. Bugojno su pošteno izgubili i znali su da će ARBIH izvšiti napad. Koliko je stradalo vojnika ARBIH, a koliko HVO-a u Bugojnu i kakav je zapravo bio omjer snaga ?
PM72

#1715 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by PM72 »

A, jebo ga ti @PM72 :-) Ti opet lupaš k'o da nisi bio ovdje "kad' je bilo najteže" :lol: Pa, gdjegoć je radio "šverc-commerce" nije bilo sukoba NIGDJE. Onog trenutka kada neko ili nešto poremeti taj "tok kapitala" dolazi do sukoba, ofanziva, okupiranja/oslobađanja teritorija, egzodusa/humanog preseljenja stanovništva, pljačke i ubistava.

Je li tako? JESTE!
Woody,

Fino pitam ljude da mi pojasne a ti k'o obad.Znaš onu - kad ne bi na usta...
Tigar1

#1716 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Tigar1 »

Koliko je stradalo vojnika tačno zaista ne znam. Koliko nezvanično znam bilo je mrtvih oko 130 na strani Armije i oko 800 ranjenih ali mislim da su tu ubrojane i žrtve civili.
Gubici HVO pretpostavke su da su veći, ipak su oni zijanili.

Armija je imala u to doba 307 bbr bugojansku koja je kasnije postala 707 bbr + dijelovi 370 bbr (770) donjovakufske brigada te dijelovi Jajačke 305 bbr (705).

HVO je imao brigadu Eugen Kvaternik sa tri bojne, koliko su imali pomoći i u kojoj mjeri od Gornjevakufskih postrojbi HVO-a ne znam. Imali su još tih nekih skoro ''paravojnih'' jediničica.

Brojnost je bila na našoj strani ali je HVO imao više artiljerije, više tenkova, mislim dva VBR- a ''šestocijevca'' gore na Podovima.
Bugojanska brigada je imala, koliko znam jedan tenk T-55, a HVO tri (ovo zadnje iz priča, ja sam lično vidio jedan - u centru grada).

Još jedna velika prednost Armije je bila ta što se već radilo o, u dobroj mjeri, prekaljenim ratnicima - odbrana Bugojna prema Donjem Vakufu, na Pruscu te dijelovima Male Šuljage, Crnog vrha te dalje prema Kupresu gdje je stalno, manje ili više, bilo borbenog sraza sa četnicima, dok su šminkeri HVO bili glavni po gradu : 'ćale, dobro sljaštene čizme, za.e.ban izgled, dobro namirisani, u grupama nekad po desetak vrhunac je bio smjestiti se u džipove terence i marširati kroz grad, pucajući u zrak te glumeći silu, podjsećajući na one latino negativce iz filmova Chuck Norrisa.
ZAGORS

#1717 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by ZAGORS »

Hvala na pojašnjenju :D
Negdje sam našao da je ukupno stradalo 311 ( ili 350 ) hrvata od kojih je oko 70 civili.
Last edited by ZAGORS on 13/03/2014 19:05, edited 2 times in total.
XOX100

#1718 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by XOX100 »

Po popisu iz 91 u Bugojnu je bilo 19 i po hiljada Bosnjaka, 16 hiljada Hrvata, 8 i po hiljada Srba.
Tako da broj vojnika Armije nije bio mnogo veci od broja HVO.
Tigar1

#1719 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Tigar1 »

XOX100 wrote:Po popisu iz 91 u Bugojnu je bilo 19 i po hiljada Bosnjaka, 16 hiljada Hrvata, 8 i po hiljada Srba.
Što se tiče bugojanaca nije bio mnogo veći, ali i dijelovi vakufske brigade su učestvovali jer su oni bili u Bugojnu, a zona odgovornosti im je bio Sabljari-Koš-Brezičani-Tubeljica-Kopčić-Prusac - sve prema tada okupiranom Donjem Vakufu naravno u sadejstvu sa bugojanskom brigadom.

Tokom sukoba sa HVO-om dijelovi jedinica koji su smjeli biti povučeni su uključeni u borbu. HVO je imao pomoć iz Gornjeg Vakufa, u kojoj mjeri ne znam.

Vrbanja koja se nalazi južno od centra grada je pala i tu su ujke imali svoj krvavi pir sa zarobljenim civilima.
tnnt

#1720 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by tnnt »

ZAGORS wrote:Ispada da je ARBIH, HVO iznenadila skoro svugdje. Bugojno su pošteno izgubili i znali su da će ARBIH izvšiti napad. Koliko je stradalo vojnika ARBIH, a koliko HVO-a u Bugojnu i kakav je zapravo bio omjer snaga ?
da su znali nebi dobar dio ostao u startu u okruženju,
poginulo je 90 pripadnika HVO-a i 50 Hrv civila ( kasnije je još pogubljeno 20 tak pripadnika HVO-a u logoru)
a armija je imala 92 poginula i također oko 50 civila Bošnjaka
HVO je imao 1500 ljudi i 500 pripadnika seoskih straži, koji su bili naoružani večinom lovačkim oružjem
a armija 3300, kojima se je kasnije pridružilo još 1000 iz dvije druge brigade
tnnt

#1721 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by tnnt »

XOX100 wrote:Po popisu iz 91 u Bugojnu je bilo 19 i po hiljada Bosnjaka, 16 hiljada Hrvata, 8 i po hiljada Srba.
zaboravljaš popriličan broj izbjeglica Bošnjaka iz Jajca i krajine
tnnt

#1722 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by tnnt »

Tigar1 wrote: Što se tiče bugojanaca nije bio mnogo veći, ali i dijelovi vakufske brigade su učestvovali jer su oni bili u Bugojnu, a zona odgovornosti im je bio Sabljari-Koš-Brezičani-Tubeljica-Kopčić-Prusac - sve prema tada okupiranom Donjem Vakufu naravno u sadejstvu sa bugojanskom brigadom.

Tokom sukoba sa HVO-om dijelovi jedinica koji su smjeli biti povučeni su uključeni u borbu. HVO je imao pomoć iz Gornjeg Vakufa, u kojoj mjeri ne znam.

Vrbanja koja se nalazi južno od centra grada je pala i tu su ujke imali svoj krvavi pir sa zarobljenim civilima.
kad si toliko dobro upoznat, kako neznaš da je i HVO držao poprilično dugu crtu prema Srbima
po tebi su se samo šepurili gradom :-)
XOX100

#1723 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by XOX100 »

tnnt wrote: HVO je imao 1500 ljudi i 500 pripadnika seoskih straži, koji su bili naoružani večinom lovačkim oružjem
a armija 3300, kojima se je kasnije pridružilo još 1000 iz dvije druge brigade
Hoces reci da HVO Bugojna nije pripomogla nije brigada iz pravca G Vakufa ? :-)
XOX100

#1724 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by XOX100 »

.
Tigar1

#1725 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Tigar1 »

tnnt wrote:
Tigar1 wrote: Što se tiče bugojanaca nije bio mnogo veći, ali i dijelovi vakufske brigade su učestvovali jer su oni bili u Bugojnu, a zona odgovornosti im je bio Sabljari-Koš-Brezičani-Tubeljica-Kopčić-Prusac - sve prema tada okupiranom Donjem Vakufu naravno u sadejstvu sa bugojanskom brigadom.

kad si toliko dobro upoznat, kako neznaš da je i HVO držao poprilično dugu crtu prema Srbima
po tebi su se samo šepurili gradom :-)
držali poprilično dugu crtu... na kojoj od 1992 nije bilo ozbiljnijih dejstava.

I oni koji su gore bili kasnije su kafanski svjedočili kako su po noći napuštali straže i čuvali se za ruke u zemunicama zbog straha.
Tu je tolika borba bivala svo vrijeme da su Srbi prilično lahko pustili postrojbama HVO i hrvatskim civilima koji su bježali da pređu crtu i kasnije odu za Livno/Duvno.
Da je bila obrnuta situacija ne sumnjam da bi se desilo slično kao u Srebrenici.
Post Reply