Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post Reply
sokkia

#1451 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by sokkia »

Code: Select all

Imam negdje baš opširnu analizu svih tih sukoba i grupa, ko od njih odaje podatki Armij,[size=150] [size=150]a ko je radio sa SIS-[/size]om cijeli[/size] rat i poslije rata... Ne mogu sad naći, na poslu sam..
ni u ovo nisam vjerovao,ali..
slucaj u Bugojnu mi je otvorio oci.
stranac se ženi domacom djevojkom i vrbuje njenog brata u "svoje" redove inace vrlo labilan momak i povodljiv.
po završetku rata ovaj ludak nađe neke protivtnkovske mine i njima poruši vec napola srušenu kucu u Kopcicu.
uhvate ga za par dana i naravno momak propjeva, sve prizno i dobije 4,5 g.Zenice.
e znaš li šta se desilo sa njegovim zetom-arapom.
dobio britansku vizu i eno ga u Londonu sa ženom i djecom :-?
Tutnjavac

#1452 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Tutnjavac »

sokkia wrote:

Code: Select all

Imam negdje baš opširnu analizu svih tih sukoba i grupa, ko od njih odaje podatki Armij,[size=150] a ko je radio sa SIS-om cijeli[/size] rat i poslije rata... Ne mogu sad naći, na poslu sam..
ni u ovo nisam vjerovao,ali..
slucaj u Bugojnu mi je otvorio oci.
stranac se ženi domacom djevojkom i vrbuje njenog brata u "svoje" redove inace vrlo labilan momak i povodljiv.
po završetku rata ovaj ludak nađe neke protivtnkovske mine i njima poruši vec napola srušenu kucu u Kopcicu.
uhvate ga za par dana i naravno momak propjeva, sve prizno i dobije 4,5 g.Zenice.
e znaš li šta se desilo sa njegovim zetom-arapom.
dobio britansku vizu i eno ga u Londonu sa ženom i djecom :-?

Hahahaha. Pa naravno. Čekaj, jesu li to oni Rustempašići, nešto se i oko njih spominju tenkovske mine? :D
sokkia

#1453 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by sokkia »

ne znam imaju li veze od ranije, ali u ovom slucaju nema njih u prici :-D
Tutnjavac

#1454 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Tutnjavac »

sokkia wrote:ne znam imaju li veze od ranije, ali u ovom slucaju nema njih u prici :-D

Ma reko' da vidim, ne bi me čudilo. :D
Bosnjak333

#1455 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Bosnjak333 »

Ovaj ocuban je ocito neki zadojeni ustasa sa foruma erceg-Bosna. :roll:

Nisu Bosnjaci iz Stoca i Capljine protjerani,sami su otisli. :roll:
Tutnjavac

#1456 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Tutnjavac »

Ma da, dopiz.dile im vrućine i krš, veli de vi komšije nas natjerajte pa mi da bježimo, malo nas isto u logorima izmučite da nam Hercegovina ne padne na pamet...
Bosnjak333

#1457 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Bosnjak333 »

Tutnjavac wrote:Ma da, dopiz.dile im vrućine i krš, veli de vi komšije nas natjerajte pa mi da bježimo, malo nas isto u logorima izmučite da nam Hercegovina ne padne na pamet...
Culi da je Istocni Mostar plodniji pa vele da okusamo svoju srecu.
ocuban

#1458 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by ocuban »

Bosnjak333 wrote:Ovaj ocuban je ocito neki zadojeni ustasa sa foruma erceg-Bosna. :roll:

Vidim da si vidovit, sigurno gataš iz graha tj. pasulja.
Samo je šteta što si tako napredan, a ne znaš razumjeti pročitano.
Znači jedan forumaš je spomenio da je HVO etnički očistio Stolac i čapljinu.
Pa da ponovim okačite brojke. Osim toga vi Bošnjaci ste prostituirali riječi genocid i etničko čišćenje, te nazive koristite kad treba i ne treba, pa oni gube svaki smisao.

Znači, vidoviti daj podatke.
Tutnjavac wrote:Ma da, dopiz.dile im vrućine i krš, veli de vi komšije nas natjerajte pa mi da bježimo, malo nas isto u logorima izmučite da nam Hercegovina ne padne na pamet...
Zar ti nisi rekao da se povlačiš iz rasprave?
Ili se radi o tome da si ispucao standardne floskule, pa se sad hvataš za prijateljevu pomoć i nadaš se temu odvući u trolanje?

Nego zna li netko nešto više o bitki za Pješčaru?
ocuban

#1459 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by ocuban »

Bosnjak333 wrote:
Culi da je Istocni Mostar plodniji pa vele da okusamo svoju srecu.
Ono može biti plodno jedino arapu koji je gledao pustinjski pjesak.
Tutnjavac

#1460 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Tutnjavac »

ocuban wrote:
Bosnjak333 wrote:Ovaj ocuban je ocito neki zadojeni ustasa sa foruma erceg-Bosna. :roll:

Pa da ponovim okačite brojke. Osim toga vi Bošnjaci ste prostituirali riječi genocid i etničko čišćenje, te nazive koristite kad treba i ne treba, pa oni gube svaki smisao.

Ili se radi o tome da si ispucao standardne floskule, pa se sad hvataš za prijateljevu pomoć i nadaš se temu odvući u trolanje?

Dečko, tebi se nisam obraćao i ne glabaj mi ga na svakom postu, popusti me malo.
sokkia

#1461 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by sokkia »

iskreno, ovdje se ima slabo šta za raspravljati ali.. neda vrag covjeku mira pa mora reagovati na neke nebuloze :(
Bosnjak333

#1462 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Bosnjak333 »

ocuban wrote:

Ja samo znam da su Bosnjaci Stoca i Capljina razoruzani(i to kao pripadnici HVO-a),odvedeni u logore i nakon toga prevezeni na teritoriju pod kontrlom ARBiH.Nekome su smetali kao i Curcinica u Livnu.Vjerovatno se nisu uklapali u sistem paratvorevine erceg-Bosne jer je ona namijenjena iskljucivo jednom narodu(ustaskom).Stolac bi npr. da Bosnjaci nisu protjerani danas imao bosnjacku vecinu umjesto hrvatske koju svakako ne bi dobili da nista gradili planska naselja za izbjeglice iz Srednje Bosne.Cudno je samo da kazes kako nije bilo etnickog ciscenja,a 99 % Bosnjaka sa teritorije koju je drzao HVO je protjerano.Na teritoriji ARBiH je ostalo barem 30 % Hrvata,i ostali su mogli ostati,ali nesto im ona druga strana Vlasica vise odgovarala.
Bosnjak333

#1463 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Bosnjak333 »

sokkia wrote:iskreno, ovdje se ima slabo šta za raspravljati ali.. neda vrag covjeku mira pa mora reagovati na neke nebuloze :(
Veci si Hrvat kad uzmes kartu BiH pa Jajca,Busovacu,Travnik,Novi Travnik,cak i Donji Vakuf oznacis kao hrvatski teritorij,iako Hrvati nisu vecina u tim opcinama.Onda se dicis i svima pokazujes koliko si hrabar jer se inatis Bosnjacima i uzimas im teritoriju koju u ratu nisi mogao osvojiti.Uvijek su imali lavovsko srce,ali su u svakom ratu pusili zbog nekih drugih faktora.
muflon1977

#1464 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by muflon1977 »

Bosnjak333 wrote:
sokkia wrote:iskreno, ovdje se ima slabo šta za raspravljati ali.. neda vrag covjeku mira pa mora reagovati na neke nebuloze :(
Veci si Hrvat kad uzmes kartu BiH pa Jajca,Busovacu,Travnik,Novi Travnik,cak i Donji Vakuf oznacis kao hrvatski teritorij,iako Hrvati nisu vecina u tim opcinama.Onda se dicis i svima pokazujes koliko si hrabar jer se inatis Bosnjacima i uzimas im teritoriju koju u ratu nisi mogao osvojiti.Uvijek su imali lavovsko srce,ali su u svakom ratu pusili zbog nekih drugih faktora.
varas se dragane moj,rusili smo svako rezim koji nas terorizira,,,dvije Jugoslavije .pa tako da ce i ovo malo federacije rasprsnuti se.Moglo se drukcije ali pasaluka nece biti...hebote D.Vakuf sta smo se dicili koji ce nam k...
Mene da se tice i onaj Drvar,Grahovo,Glamoc,vratio bih nije nase sta ce nam kao i Mrkonjic.
Bosnjak333

#1465 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Bosnjak333 »

muflon1977 wrote:
Bosnjak333 wrote:
varas se dragane moj,rusili smo svako rezim koji nas terorizira,,,dvije Jugoslavije .pa tako da ce i ovo malo federacije rasprsnuti se.Moglo se drukcije ali pasaluka nece biti...hebote D.Vakuf sta smo se dicili koji ce nam k...
Mene da se tice i onaj Drvar,Grahovo,Glamoc,vratio bih nije nase sta ce nam kao i Mrkonjic.
Navratis malo do kakvog vaseg ustaskog foruma(uopce ne sumnjam da si tamo redovan)i uvjeris se da govorim istinu.Kad su vidjeli da je vrag odnio salu pocele su price o stvaranju opcina Vinac i Kacuni(da bi Jajce i Busovaca imali hrvatsku vecinu),odnosno opcina Nova Bila i Soli.Sve su to teske idiotarije koje samo ogranicena osoba moze iznijeti.

Na kartama strucnjaka iz rvatske i ercegovine ARBiH je drzala samo mali dio jajacke opcine(samo Vinac).Medjutim prava istina je da je ARBiH drzala sve do Bravnice i onu planinu na istoku Jajca(zaboravio sam kako se zove)prema Dobreticima odnosno Pougarju.Srbi su se nakon bjezanije napustili opcinu tako da nije bilo nekih velikih sukoba na prostoru ove opcine.Tada je nastala potjera izmedju HVO-a i ARBiH ko ce prije zauzeti praznu teritoriju.Posto su Hrvati bili blizi(mislim da su isli sa prostora danasnje opcine Jezero)stigli su prije u grad,a onda krenuli juzno.Susreli su se ARBiH u Bravnicama gdje je cak doslo do sukoba i upotrebe oruzja sa obe strane.Na tome se onda i stalo,tu je bila linija razgranicenja,a ne u Vincu samo da se zna.
ocuban

#1466 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by ocuban »

Bosnjak333 wrote: Ja samo znam da su Bosnjaci Stoca i Capljina razoruzani(i to kao pripadnici HVO-a),odvedeni u logore i nakon toga prevezeni na teritoriju pod kontrlom ARBiH.Nekome su smetali kao i Curcinica u Livnu.Vjerovatno se nisu uklapali u sistem paratvorevine erceg-Bosne jer je ona namijenjena iskljucivo jednom narodu(ustaskom).Stolac bi npr. da Bosnjaci nisu protjerani danas imao bosnjacku vecinu umjesto hrvatske koju svakako ne bi dobili da nista gradili planska naselja za izbjeglice iz Srednje Bosne.Cudno je samo da kazes kako nije bilo etnickog ciscenja,a 99 % Bosnjaka sa teritorije koju je drzao HVO je protjerano.Na teritoriji ARBiH je ostalo barem 30 % Hrvata,i ostali su mogli ostati,ali nesto im ona druga strana Vlasica vise odgovarala.
Ništa ti ne znaš, ali iskreno rečeno mene to i ne zanima previše.
Neću ja nikome glumit učitelja, samo sam reagirao na neke tvrdnje.

Na kraju krajeva to bošnjačko neznanje će najviše nauditi vama samima, tako je bilo i na početku rata.
Bosnjak333

#1467 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Bosnjak333 »

ocuban wrote:
Bosnjak333 wrote: Ja samo znam da su Bosnjaci Stoca i Capljina razoruzani(i to kao pripadnici HVO-a),odvedeni u logore i nakon toga prevezeni na teritoriju pod kontrlom ARBiH.Nekome su smetali kao i Curcinica u Livnu.Vjerovatno se nisu uklapali u sistem paratvorevine erceg-Bosne jer je ona namijenjena iskljucivo jednom narodu(ustaskom).Stolac bi npr. da Bosnjaci nisu protjerani danas imao bosnjacku vecinu umjesto hrvatske koju svakako ne bi dobili da nista gradili planska naselja za izbjeglice iz Srednje Bosne.Cudno je samo da kazes kako nije bilo etnickog ciscenja,a 99 % Bosnjaka sa teritorije koju je drzao HVO je protjerano.Na teritoriji ARBiH je ostalo barem 30 % Hrvata,i ostali su mogli ostati,ali nesto im ona druga strana Vlasica vise odgovarala.

Na kraju krajeva to bošnjačko neznanje će najviše nauditi vama samima, tako je bilo i na početku rata.
Zato ti iz Zagreba sve znas.
ocuban

#1468 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by ocuban »

Bosnjak333 wrote: Navratis malo do kakvog vaseg ustaskog foruma(uopce ne sumnjam da si tamo redovan)i uvjeris se da govorim istinu.Kad su vidjeli da je vrag odnio salu pocele su price o stvaranju opcina Vinac i Kacuni(da bi Jajce i Busovaca imali hrvatsku vecinu),odnosno opcina Nova Bila i Soli.Sve su to teske idiotarije koje samo ogranicena osoba moze iznijeti.

Na kartama strucnjaka iz rvatske i ercegovine ARBiH je drzala samo mali dio jajacke opcine(samo Vinac).Medjutim prava istina je da je ARBiH drzala sve do Bravnice i onu planinu na istoku Jajca(zaboravio sam kako se zove)prema Dobreticima odnosno Pougarju.Srbi su se nakon bjezanije napustili opcinu tako da nije bilo nekih velikih sukoba na prostoru ove opcine.Tada je nastala potjera izmedju HVO-a i ARBiH ko ce prije zauzeti praznu teritoriju.Posto su Hrvati bili blizi(mislim da su isli sa prostora danasnje opcine Jezero)stigli su prije u grad,a onda krenuli juzno.Susreli su se ARBiH u Bravnicama gdje je cak doslo do sukoba i upotrebe oruzja sa obe strane.Na tome se onda i stalo,tu je bila linija razgranicenja,a ne u Vincu samo da se zna.
Mene samo zanima zašto je Alija pristao na dayton kad je armija bila takva sila? Po nekim teorijama koje se mogu pročitati na ovom forumu ispada da su HVO i HV bili prateći sastav armiji koja je za mal osvojila BL. Na kraju krajeva i onaj krajišnik s linka koji sam postavio reče da armija koristi samo 30% ljudskog potencijala, a 70% tehnike (ili obrnuto, nisam siguran), a govori se o 93-ćoj godini.

Pa pitam kakvi ste vi to ljudi kad ste imali sigurnu pobjedu u rukama koju je trebala donijeti nebeska Armija, a ipak ste pristali na ustroj zemlje koji vam nikad neće dati građansku BiH?

ps.
Čini se da imaš problema sa slovom H. Ili ga ne koristiš ili ga previše koristiš, nađi neku sredinu. :lol:
ocuban

#1469 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by ocuban »

Bosnjak333 wrote:
ocuban wrote:

Zato ti iz Zagreba sve znas.
Opet si promašio.
Ne sumnjam u tvoju stručnost, znači kriv je grah/pasulj.
Otiđi do trgovca od kojeg si ga kupio i traži povrat novca jer ti je prodao pokvarenu robu.
Bosnjak333

#1470 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Bosnjak333 »

ocuban wrote:
Bosnjak333 wrote: Navratis malo do kakvog vaseg ustaskog foruma(uopce ne sumnjam da si tamo redovan)i uvjeris se da govorim istinu.Kad su vidjeli da je vrag odnio salu pocele su price o stvaranju opcina Vinac i Kacuni(da bi Jajce i Busovaca imali hrvatsku vecinu),odnosno opcina Nova Bila i Soli.Sve su to teske idiotarije koje samo ogranicena osoba moze iznijeti.

Mene samo zanima zašto je Alija pristao na dayton kad je armija bila takva sila? Po nekim teorijama koje se mogu pročitati na ovom forumu ispada da su HVO i HV bili prateći sastav armiji koja je za mal osvojila BL. Na kraju krajeva i onaj krajišnik s linka koji sam postavio reče da armija koristi samo 30% ljudskog potencijala, a 70% tehnike (ili obrnuto, nisam siguran), a govori se o 93-ćoj godini.

Pa pitam kakvi ste vi to ljudi kad ste imali sigurnu pobjedu u rukama koju je trebala donijeti nebeska Armija, a ipak ste pristali na ustroj zemlje koji vam nikad neće dati građansku BiH?

ps.
Čini se da imaš problema sa slovom H. Ili ga ne koristiš ili ga previše koristiš, nađi neku sredinu. :lol:
Zasto je Armiji zabranjeno dalje napredovanje prema Prijedoru,odnosno MZ je dala dva ili tri dana roka?Svijet je htio kraj rata,mi se tu kao ni ostale dvije strane nismo nista pitali.

U sukobu u Srednjoj Bosni jeste sigurno koristeno samo 30 % potencijala.Ipak smo mi u tom periodu ratovali sa dvije vojske,a vi ste sa VRS imali primirje od sredine 92. pa sve do kraja 94.Mislis da bi se enklave u Srednjoj Bosni odrzale da su 3. i 7. Korpus udarili svom silom?Bi,ali malo sutra.Medjutim,to je bilo neizvodivo jer bi takvu situaciju sigurno iskoristili Srbi i napali Travnik pa bi mi popusili.

Meni je drago sto ARBiH i HVO nisu osvojili Banja Luku.To bi sigurno ponovo dovelo do novog bosnjacko-hrvatskog sukoba oko toga ko ima vece zasluge i ko ce biti gazda u gradu.Zao mi je sto npr. nisu oslobodjeni Prijedor i Bosanski Novi jer su za to svi potrebni preduslovi postojali,ali tu su se umijesali prokleti stranci.

Nemam ja problem sa H nego pokusavam tebi da pojednostavim,ali u isto vrijeme i da njegujem bosanski jezik tako da pisem na oba nacina.Siguran sam da bosanski jezik ne poznaje znacenje za rijec erceg-Bosna pa je potpuno nebitno kako ce biti napisana.Posto vi imate obicaj da izostavite H onda mislim da je stvarno potrebno da se i Hrvatska preimenuje rvatska jer ovako zvuci kao da joj je neki Bosnjak dao naziv.
ocuban

#1471 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by ocuban »

Bosnjak333 wrote:Zasto je Armiji zabranjeno dalje napredovanje prema Prijedoru,odnosno MZ je dala dva ili tri dana roka.Svijet je htio kraj rata,mi se tu kao ni ostale dvije strane nismo nista pitali.
Svijet htio kraj rata i to spriječilo nebesku Armiju.
Bosnjak333 wrote: U sukobu u Srednjoj Bosni jeste sigurno koristeno samo 30 % potencijala.Ipak smo mi u tom periodu ratovali sa dvije vojske,a vi ste VRS imali primirje od sredine 92. pa sve do kraja 94.Mislis da bi se enklave u Srednjoj Bosni odrzale da su 3. i 7. Korpus udarili svom silom?Bi,ali malo sutra.Medjutim,to je bilo neizvodivo jer bi takvu situaciju sigurno iskoristili Srbi i napali Travnik pa bi mi popusili.
Jesi li siguran da je on govorio o sr Bosni? Ili je mislio na čitavu BiH kad je govorio o potencijalu?
Što se tiče enklava po sr. Bosni izdržale su one puno toga.
A što se tiče pada da je pala sr. Bosna zar ti misliš da bi HVO ostavio ist. Mostar na miru?
Bosnjak333 wrote: Meni je drago sto ARBiH i HVO nisu osvojili Banja Luku.To bi sigurno ponovo dovelo do novog bosnjacko-hrvatskog sukoba oko toga ko ima vece zasluge i ko ce biti gazda u gradu.Zao mi je sto npr. nisu oslobodjeni Prijedor i Bosanski Novi jer su za to svi potrebni preduslovi postojali,ali tu su se umijesali prokleti stranci.
Pričaš gluposti. Da je BL pala sve bi bilo drukčije.
Bosnjak333

#1472 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Bosnjak333 »

ocuban wrote:
Bosnjak333 wrote:Zasto je Armiji zabranjeno dalje napredovanje prema Prijedoru,odnosno MZ je dala dva ili tri dana roka.Svijet je htio kraj rata,mi se tu kao ni ostale dvije strane nismo nista pitali.
Svijet htio kraj rata i to spriječilo nebesku Armiju.
Bosnjak333 wrote: U sukobu u Srednjoj Bosni jeste sigurno koristeno samo 30 % potencijala.Ipak smo mi u tom periodu ratovali sa dvije vojske,a vi ste VRS imali primirje od sredine 92. pa sve do kraja 94.Mislis da bi se enklave u Srednjoj Bosni odrzale da su 3. i 7. Korpus udarili svom silom?Bi,ali malo sutra.Medjutim,to je bilo neizvodivo jer bi takvu situaciju sigurno iskoristili Srbi i napali Travnik pa bi mi popusili.
Jesi li siguran da je on govorio o sr Bosni? Ili je mislio na čitavu BiH kad je govorio o potencijalu?
Što se tiče enklava po sr. Bosni izdržale su one puno toga.
A što se tiče pada da je pala sr. Bosna zar ti misliš da bi HVO ostavio ist. Mostar na miru?
Bosnjak333 wrote: Meni je drago sto ARBiH i HVO nisu osvojili Banja Luku.To bi sigurno ponovo dovelo do novog bosnjacko-hrvatskog sukoba oko toga ko ima vece zasluge i ko ce biti gazda u gradu.Zao mi je sto npr. nisu oslobodjeni Prijedor i Bosanski Novi jer su za to svi potrebni preduslovi postojali,ali tu su se umijesali prokleti stranci.
Pričaš gluposti. Da je BL pala sve bi bilo drukčije.
ARBiH kao vojna jedinica sa hrabrim i moralisanim borcima je 95. bila ubjedljivo jaca od VRS i HVO-a.Da su nam dali jos 2-3 mjeseca sigurno bi Prijedor,Bosanski Novi i Bosanska Dubica bili oslobodjeni.Moguce da bi se krenulo i na neku ozbiljniju akciju prema Doboju jer je srpska vojska svakako vec bila u rasulu.Armija nije nebeska,ali kazem ti u tom periodu je bila najdominantija(ipak ne seri).

Ne budi smijesan,nije bilo nijednog ozbiljnog napada na komunikaciju Novi Travnik-Vitez.Busovaca.Vodile su se borbe u Starom Vitezu,Grbavici,Kruscici,stalno se kolisalo,ali nikad vise jedinica ARBiH nije odjednom udarilo sa svih strana.
sokkia

#1473 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by sokkia »

ok , ruši.
al evo konkretno, šta planirate sa Travnikom, Jajcem,Vitezom,Busovacom, Kiseljakom.
uzeti ih sebi po svoju ustašku vlast ???????
dati ih pod pašaluk ?????
jedini realan covjek koji te prestavlja u vrhu države za tebe je hrvatski izdajnik.
treci entitet ?????
malo morgen, prije ce i ova dva nestati.
iscrtavanje i povlacanje bilo kakvih granica ovdje ne ide bez krvi, zapamti to .
ko tebi natura kakav pašaluk, o cemu ti majke ti.
jesil toliko zaslijepljen mržnjom da stvari ne možeš realno sagledati.
nije nikakva floskula kad se kaže da BIH nije ni bošnjacka ni srpska ni hrvatska, vec sviju nas koji smo tu i koji je smatraju za svoju.
onima kojima je draža Srbija i Hrvatska od BIH bujrum, fatajte ih se pod hitno i ostavite na miru normalne ljude da žive ko ljudi.
bach

#1474 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by bach »

Da se malo vratimo na Kakanj 1993. Bio sam klinac tada na pragu puberteta ali se dobro sjećam svega. Nažalost na internetu nema gotovo ništa iz juna te godine kada je Armija R BIh istjerala HVO iz grada. Ne Hrvate, nego HVO. Veliki dio Hrvata je ostao, išli su sa mnom u školu. Niko im nikada nije ni ružnu riječ rekao.

HVO je u Kaknju uradio najveću moguću grešku koja se može učiniti u nekom sukobu. Potcijenili su neprijatelja. Živio sam u kaknjskom naselju pretežno naseljenom Hrvatima. Ja moram priznati da su te komšije Hrvati nas , muslimanku porodicu iz Sarajeva mnogo bolje prihvatili nego komšije Bošnjaci. Tu smo došli bez igdje išta, goli kao prst. Komšije Hrvati su nas pomagali, dali po nek komad namještajai, poklanjali odjeću i školski pribor. Sve je bilo OK do proljeća 93. kada se počelo nešto čudno dešavati. Na našu nesreću shvatili smo da se kuća u kojoj smo privremeno živjeli nalazi između većinski bošnjačkog i većinski hrvatskog dijela naselja. Da se nešto loše dešava shvatio sam kada me je jedan stariji Hrvat gađao kamenom , nakon što sam htio do kuće htio proći kroz "njihovu" ulicu. Vikao je na mene da "špijuniram"...

HVP je od kraja 92. kontanatmno provocirao. Jednom su utjerli svinju u džamiju, drugi put su kroz kroz grad vozali i svinje usput puštali ilahije sa razglasa. Pravili su patre na stadioni i pjeveli neku svju pjesmu "Hey Ljiljane što si uvenuo". Svoj garnizon su posavili u amom centru, na kapiju postavili bestrzajni tp, te ga okrenuli prema školi u kojoj je bio garnizon Ar BiH.

Iz priča drugova Hrvata koji su u početku bili sasvim OK, moglo se vidjeti kako HVo gleda na Ar BiH. Ismijavali su Ar BiH zbog loših, i nedakvatnih uniformi. ARBiH im je bila smiješna i jadna jer nije imala čizme. Smiješno im je bilo i kada bi vojnici Ar BiH došli sa ratištam onao prljavi, čupavi, umorni. Hravti su govorili da smo jadni i ušljivi i slabi i neposobni i smiješni i da će "nas" zgaziti za jedan dan.

- Jao vam one zastave sa jiljanima isto gaće usrane, tako su nama govorili Hrvati u proljeće i ljeto 1993

Zeznili se.

Isjerivanje HVO iz kaknja jedna je od najpreciznijih i najkoodiniranijih akcija Ar BiH, o kojoj se malo govori, piše i zna. Ne znam tačno odakle su došle jedinice, ali je tih dana Kaknj bio pun vojke, vrvio je ako košnica. Na sve strane jure kamioni natovareni minobacačima, boforsi, transorteri, puni kamioni i kombiji vojnika. Nije bilo metarša, pljački prodavnica niti paljevine. Svako je izgleda znao šta mu je zadatak. Psebno su nas impresionirali "specijalci" iz Zenice Izgledali su kao američki delta force, bar nam se tako činilo kao kao djeci. Imali su pancire, šljemove, dobre uniforme, ručne bacače i dobre puške.

HVO nije imao šanse. Njohovi ušminakni bojovnici, oni bez dana ratnog staža, koji nisu vidjeli borbu prije toga, razbježali su se kao zečevi. Dodatno, onaj ko ih je vodio, napravio kobnu grešku. Snage HVo koncentrirane oko Kraljeve Sutjeske počele su se baviti hvatanjem Bošnjaka i njihovim ubijanjem. Nekoliko dana su u okruženju držali selo Ričicu, pokušavajući to mjesto zauzeti, no bezuspješno. Za to vrijeme Ar Bih je počistila njihove džepove otpora u gradu kaknju i oklini i bez većih problema zauzela Krajevu Sutjesku.

Bila je to vojnička pobjeda čista kao suza.
sokkia

#1475 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by sokkia »

hvo se ponašao isto u cjeloj SB.
šeputili se po gradovima i punktovima pljackali,otimali, maltretirali, dok je ARBH potpuno vojna neopremljena bila okrenuta prema cetnicima.
zbog toga su i mogli kopati rovove tik uz bošnjacke kuce.
kakva su sranja i provokacije u Travniku pravili ko da su jaci od NATOa.
imali su jaku logisticku podršku iz Hrvatske i osjecalili su se nepobjedivo.
kad je došao dur guzici, fataj se zaštite kod ceta.
što se tice N Travnika, Viteza i Busovavece bez vecih problema je to ARBH mogla zauzeti, isto što je i hvo mogao zauzeti Stari Vitez koji je bio u njihovom okruženju.
ALI...posljedice po ARBH bi u krajnjem slucaju bile možda cak i pogubne.
civilni žrtavi bi bilo vjerovatno previše i time bi ARBH vjerovatno izgubila podršku MZ i proglašena zlocinackom, a svaka opskrba preko hrvatske teritorije bi dalje bila nemoguca.
naređenje od vrha je bilo-držati pod pritiskom ali ne ulaziti-
Post Reply