HZArnel,pa to upravo podvlacim,neko genetski bude "obiljezen" na manje sanse u zivotuHZArnel wrote: da se ne mucis=da ne lupas glavom
a evo kako neko moze biti krvi sto je dijete umrlo:odgoj,ishrana roditelja,roditeljska paznja,nacin razmisljanja,odgoj roditelja,zdravlje roditelja(koje je u velikoj mjeri vec predodredilo zdravlje njihovih roditelja)itd itd...jos mnogo faktora,svaki djelo/nedjelo prirode je posljedica covjekovog postupanja prema istoj.![]()
I nemoj se vrijedjat,nikad i nisam imao namjeru koga uvrijediti na forumu,osim ako stitim svoje(ako mi blate po domovini,vjeri ili "privatluku)ti to zdaleka ne radis.
Sreća je što možeš biti čovječan,ali ...
- ljubav_aha
#101 Re: Sreća je što možeš biti čovječan,ali ...
- ljubav_aha
#102 Re: Sreća je što možeš biti čovječan,ali ...
eh to mene iritira ,ta prokleta cinjenjenica zasto ljudi tako patesimple_girl1 wrote:To drugo je u pitanjuljubav_aha wrote:
da li je problem nacina lijecenja ili je u pitanju neizljeciva bolest
-
VerticalHairFactor
#103 Re: Sreća je što možeš biti čovječan,ali ...
Smrt nije osuda, ona je sastavni dio ovog života, neminovna i neumitna. Kada su u pitanju bolesti i siromaštvo, ljudi bi što zbog religijskih razloga, kad su vjernici u pitanju, što zbog nasušne potrebe, i vjernici i skeptici, trebali dati krila "razumu" i dozvoliti mu da osigura maksimalne osnovne potrebe, koje je moguće osigurati svim ljudima.
Ali, ko bi onda ratovao, trošio lovu na oružje i ubijanje, eeee... Onih 1%, koji kontrolišu 99% resursa, a u 99% slučajeva su psihopate tada ne bi bili "gospodari smrti i života"... Krupna slika je ta koja determinira to da na mikronivou ljudi ne mogu adekvatno posložiti stvari...
Ali, ko bi onda ratovao, trošio lovu na oružje i ubijanje, eeee... Onih 1%, koji kontrolišu 99% resursa, a u 99% slučajeva su psihopate tada ne bi bili "gospodari smrti i života"... Krupna slika je ta koja determinira to da na mikronivou ljudi ne mogu adekvatno posložiti stvari...
- ljubav_aha
#104 Re: Sreća je što možeš biti čovječan,ali ...
nije svaka nesreca uslovljena iskljucivo zahvljaujuci "psihopatskim gospodarima" ,o tome pisemVerticalHairFactor wrote:Smrt nije osuda, ona je sastavni dio ovog života, neminovna i neumitna. Kada su u pitanju bolesti i siromaštvo, ljudi bi što zbog religijskih razloga, kad su vjernici u pitanju, što zbog nasušne potrebe, i vjernici i skeptici, trebali dati krila "razumu" i dozvoliti mu da osigura maksimalne osnovne potrebe, koje je moguće osigurati svim ljudima.
- ljubav_aha
#105 Re: Sreća je što možeš biti čovječan,ali ...
nema potrebe dirketno optuzivati Boga,ali je od strane vjernika pozljeno znati kako "opravdavaju" takav Boziji aktkojeime wrote:Dakle kada tek rodjena beba umre krivi su roditelji. Toj bebi nije ni data sansa da zasluzi raj ili pakao. OK, u hriscanstvu ima "pasce kletva na tebe i potomke tvoje do koljena sedmog", i to je prijetnja vec zivoj odrasloj osobi da se ne zeza, ali ne znam da u islamu potomci moraju ispastati za grijehe roditelja. I sta kada umre tek rodjena beba, ili se rodi bolesna, tada je osudjena prije nego je mogla zasluziti osudu. Tu opet nesto nema smisla.
Rekoh ja u jednom postu na drugojt emi, nema to smisla, sta god neko radio Bog ce (ako ga ima, sto ja ne vjerujem) raditi po svome.
Stephen Hawking, skidam kapu i duboki naklon!
licno,meni Bog nije kompletno jasan ,stoga Ga ne mogu "napadati" ako ne znam Njegov razlog,ali se pitam,i nije nikakvo mucenje;kao da se niko nikad tako nesto nije upitao,pa taj se jos nije rodio
kletve,grijesi,karma su besmisleni ,svako odgovora za sebe kako zna i umije
-
VerticalHairFactor
#106 Re: Sreća je što možeš biti čovječan,ali ...
Ali se može riješiti da nije makroslike. Sve što se dešava uslovljeno je zakonima koji vladaju našim Univerzumom. Ti su zakoni takvi da omogućavaju čovjeku da riješi svoje probleme, ali pod uvjetom da dozvoli razumu da prevlada.
U suprotnom, priroda ovog univerzuma će ga "satrati". Neko se rodi bolestan, neko zdrav, posljedica čega god želiš: genetike, nasljeđa, predodređenja; ipak, postoji način da se i bolesnim i siromašnim poboljša kvalitet života, pod uvjetom da šira zajednica slijedi takvu spoznaju.
No, šira zajednica u većini slučajeva se ponaša kao goveda na ispaši, ne koristi resurse svoga uma i radije će fatalno prihvatiti patnju kao nebeski usud, koji se ne da izmijeniti, i zanemariti i takve vjerske tekstove koji, recimo, kažu: "Bog je za svaku bolest dao i lijek, osim za smrt, stoga se liječite sinovi Ademovi." Lakše je biti koza, nego upregnuti svoj um.
Ali da bi se popravilo stanje, i da bi se izbjegao "nered na zemlji", onih 1% psihopata mora biti prevladano od strane ostatka ljudi sa ciljem da se prekinu ratovi i bolesno bogaćenje tih istih 1%, na način da za 10 života to bogatstvo ne mogu potrošiti, a započne sa rješavanjem stvarnih ljudskih problema.
Padanje u depresiju zbog posljedica prirodnih zakonitosti, koje se mogu korigirati odgovarajućim "alatima", nije sagledavanje slike u cjelosti, i vodi ka daljoj depresiji.
U suprotnom, priroda ovog univerzuma će ga "satrati". Neko se rodi bolestan, neko zdrav, posljedica čega god želiš: genetike, nasljeđa, predodređenja; ipak, postoji način da se i bolesnim i siromašnim poboljša kvalitet života, pod uvjetom da šira zajednica slijedi takvu spoznaju.
No, šira zajednica u većini slučajeva se ponaša kao goveda na ispaši, ne koristi resurse svoga uma i radije će fatalno prihvatiti patnju kao nebeski usud, koji se ne da izmijeniti, i zanemariti i takve vjerske tekstove koji, recimo, kažu: "Bog je za svaku bolest dao i lijek, osim za smrt, stoga se liječite sinovi Ademovi." Lakše je biti koza, nego upregnuti svoj um.
Ali da bi se popravilo stanje, i da bi se izbjegao "nered na zemlji", onih 1% psihopata mora biti prevladano od strane ostatka ljudi sa ciljem da se prekinu ratovi i bolesno bogaćenje tih istih 1%, na način da za 10 života to bogatstvo ne mogu potrošiti, a započne sa rješavanjem stvarnih ljudskih problema.
Padanje u depresiju zbog posljedica prirodnih zakonitosti, koje se mogu korigirati odgovarajućim "alatima", nije sagledavanje slike u cjelosti, i vodi ka daljoj depresiji.
-
VerticalHairFactor
#107 Re: Sreća je što možeš biti čovječan,ali ...
Koga kolijevka zaljulja, toga i lopata zakopa, prije ili poslije. Tužno je kad dijete umre, tužno je što postoji siromaštvo, tužno je što postoje teške bolesti; ali, može li čovjek uraditi nešto da poboljša kvalitet svog života, može.
Zašto je ovaj univerzum ovakav kakav jeste, zašto umiremo, zašto ima bolesti?
Vjernici kažu jer nije "dom vječnosti", ima početak i kraj, a dom vječnosti dolazi kasnije - no to ne znači da nije važan i da ne treba u njemu uraditi sve što je potrebno da svi imaju minimum potrebnog, i da niko ne bude zakinut. To su učenja svih abrahamanskih religija, u okrilju kojih se nalazi Bliski istok, Evropa, Mediteran i SAD.
Skeptici jednostavno kažu, takve su zakonitosti ovog Univerzuma i mi trebamo i možemo osigurati svima minimum potrebnog, to je potreba i samim tim imperativ ako mislimo nastaviti postojati.
Dakle, puno toga je u dometu naših mogućnosti, a žaliti se na Boga, ili konstatirati da od momenta velikog praska sve ide onako kako mora ići, jer su se iscrpile mogućnosti da se nešto drukčije desi, neće promjeniti ništa.
Zašto je ovaj univerzum ovakav kakav jeste, zašto umiremo, zašto ima bolesti?
Vjernici kažu jer nije "dom vječnosti", ima početak i kraj, a dom vječnosti dolazi kasnije - no to ne znači da nije važan i da ne treba u njemu uraditi sve što je potrebno da svi imaju minimum potrebnog, i da niko ne bude zakinut. To su učenja svih abrahamanskih religija, u okrilju kojih se nalazi Bliski istok, Evropa, Mediteran i SAD.
Skeptici jednostavno kažu, takve su zakonitosti ovog Univerzuma i mi trebamo i možemo osigurati svima minimum potrebnog, to je potreba i samim tim imperativ ako mislimo nastaviti postojati.
Dakle, puno toga je u dometu naših mogućnosti, a žaliti se na Boga, ili konstatirati da od momenta velikog praska sve ide onako kako mora ići, jer su se iscrpile mogućnosti da se nešto drukčije desi, neće promjeniti ništa.
-
HZArnel
#108 Re: Sreća je što možeš biti čovječan,ali ...
pa pazi nisam monstrum da nesaosjecam sa nekim.U privatnom zivotu imam jedan dovoljno poucan primjer a i najgore od svega svjez.Opet se mora nastaviti da zivi,nemas druge...zivot donosi traume,nedace,lijepe trenutke i povrh svega ono najgore-uspomene.Njih se najvise i bojim,vise od smrti,izazova i zivota,vise od svega-eto ako hoces da budem do kraja iskren.kojeime wrote:Dakle kada tek rodjena beba umre krivi su roditelji. Toj bebi nije ni data sansa da zasluzi raj ili pakao. OK, u hriscanstvu ima "pasce kletva na tebe i potomke tvoje do koljena sedmog", i to je prijetnja vec zivoj odrasloj osobi da se ne zeza, ali ne znam da u islamu potomci moraju ispastati za grijehe roditelja. I sta kada umre tek rodjena beba, ili se rodi bolesna, tada je osudjena prije nego je mogla zasluziti osudu. Tu opet nesto nema smisla.
Rekoh ja u jednom postu na drugojt emi, nema to smisla, sta god neko radio Bog ce (ako ga ima, sto ja ne vjerujem) raditi po svome.
Stephen Hawking, skidam kapu i duboki naklon!
Kriv je sistem,sistem koji smo mi uspostavili na Zemlji-IZ NEZNANJA.Incesti,pedofilija,prostitucija itd itd.sto bi vec u korijenu trebali sasjeci a mi smo pustili da rascvjeta.Nije dijete krivo,ali takva zla netreba automatski vezat na Boga.
Bog je apstraktan pojam,mozda ponekad i fikcija koja definise dualizam.Za nas nedokuciv...
I defacto iz toga proizilazi da je bog dao svo dobro svijeta a sejtan/vrag onaj zli priukus.
Mi se nalazimo na raskrscu toga dvoga,da li jedno ili drugo,mozda je i prekasno da odaberemo ono pravo.A bog nije dao zlo,bog ga je samo predodredio.Optuzbe protiv njega su neutemeljene,jer ako se vec pozivamo na vjeru,onda znamo da svako zlo proizilazi iz "poslusnosti" vragu.Malomarnosti u prakticiranju onih pozitivnih zivotnih pravila/"Bozijeg kodeksa",koji su "Bogom dati",povlaci za sobom dalekosezne posljedice koje su vidjljive bas u tim nekim segmentima svakodnevnice.Na nasu zalost,zbog toga sto smo mi samo dio zajednice stradaju i neduzni...
Eto malo mog razmisljanja
-
HZArnel
#109 Re: Sreća je što možeš biti čovječan,ali ...
Pa dosta slicno i ja mislim,samo da mi u glavi procenti "skacu"VerticalHairFactor wrote:Ali se može riješiti da nije makroslike. Sve što se dešava uslovljeno je zakonima koji vladaju našim Univerzumom. Ti su zakoni takvi da omogućavaju čovjeku da riješi svoje probleme, ali pod uvjetom da dozvoli razumu da prevlada.
- ljubav_aha
#110 Re: Sreća je što možeš biti čovječan,ali ...
naravno da postoji medjusobna ovisnost na svim nivoima,to je razumljivoVerticalHairFactor wrote:Ali se može riješiti da nije makroslike. Sve što se dešava uslovljeno je zakonima koji vladaju našim Univerzumom. Ti su zakoni takvi da omogućavaju čovjeku da riješi svoje probleme, ali pod uvjetom da dozvoli razumu da prevlada.
uvijek se podvlaci kao iskljuciv krivac "covjek" ,a zaboravljamo da je stvoren nesavrsen,upravo njegova doticna nesavrsenost uslovljava haos na zemlji,koja se ne moze uvijek kontrolirati
naravno progresivno razmisljanje je najbolji elan zivljenja zivota,ali ima mnogih koji nemaju sansu,budimo objektivni
ja sam uvijek za snagu razuma
zato i postoji ova tema
-
HZArnel
#111 Re: Sreća je što možeš biti čovječan,ali ...
al' zaboravljas na dvije stvari:ljubav_aha wrote:HZArnel,pa to upravo podvlacim,neko genetski bude "obiljezen" na manje sanse u zivotuHZArnel wrote: da se ne mucis=da ne lupas glavom
a evo kako neko moze biti krvi sto je dijete umrlo:odgoj,ishrana roditelja,roditeljska paznja,nacin razmisljanja,odgoj roditelja,zdravlje roditelja(koje je u velikoj mjeri vec predodredilo zdravlje njihovih roditelja)itd itd...jos mnogo faktora,svaki djelo/nedjelo prirode je posljedica covjekovog postupanja prema istoj.![]()
I nemoj se vrijedjat,nikad i nisam imao namjeru koga uvrijediti na forumu,osim ako stitim svoje(ako mi blate po domovini,vjeri ili "privatluku)ti to zdaleka ne radis.zar je netko kriv sto podjeduje rodjenjem degeneriran genetski kod
-tabula rasa
-i niko nije savrsen
Dokle god ljudi ne razumiju ova dva pojma mi cemo imati problema sa samim sobom.Ljude sa manama treba prihvatiti i oni mogu dakako biti uspjesni(primjera je mnogo od rep. BiH u sjedecoj odbojci do javnih/slavnih licnosti).Samo ovi "normalni" trebaju nauciti kako da prihvatamo jedni druge.Najbolja stvar u zivotu i najveci stupanj tolerancije je poci od sebe...a tolerancija znaci napredak,dokazano francuskom revolucijom npr.(no,nebih da zalazim u off.)
- ljubav_aha
#112 Re: Sreća je što možeš biti čovječan,ali ...
eh,pisem o nasem dometu nasih mogucnosti sa svi mogucim genetskim kodovimaVerticalHairFactor wrote: Dakle, puno toga je u dometu naših mogućnosti, a žaliti se na Boga, ili konstatirati da od momenta velikog praska sve ide onako kako mora ići, jer su se iscrpile mogućnosti da se nešto drukčije desi, neće promjeniti ništa.
naravno,smisao zivota jeste rijesavanje problema,od 0% do 100% sanse ,eh ta sansa
- ljubav_aha
#113 Re: Sreća je što možeš biti čovječan,ali ...
svaka prosjecno inteligentna osoba vlro dobro je svjesna ,ne treba biti genij,ali treba posjedovati emocionalnu inteligencijuHZArnel wrote:al' zaboravljas na dvije stvari:ljubav_aha wrote:HZArnel,pa to upravo podvlacim,neko genetski bude "obiljezen" na manje sanse u zivotuzar je netko kriv sto podjeduje rodjenjem degeneriran genetski kod
-tabula rasa
-i niko nije savrsen![]()
Dokle god ljudi ne razumiju ova dva pojma mi cemo imati problema sa samim sobom.Ljude sa manama treba prihvatiti i oni mogu dakako biti uspjesni(primjera je mnogo od rep. BiH u sjedecoj odbojci do javnih/slavnih licnosti).Samo ovi "normalni" trebaju nauciti kako da prihvatamo jedni druge.Najbolja stvar u zivotu i najveci stupanj tolerancije je poci od sebe...a tolerancija znaci napredak,dokazano francuskom revolucijom npr.(no,nebih da zalazim u off.)
nisam zaboravila;ni praznu plocu ni nesavrsentstvo; vec zaboravljas da pisem o sansama u zivotu,koje su uslovljene na vise nacina
-
HZArnel
#114 Re: Sreća je što možeš biti čovječan,ali ...
ma nisam ni rek'o da nisi svjesna,nego sam te pitao da li si uzela u obzirljubav_aha wrote:svaka prosjecno inteligentna osoba vlro dobro je svjesna ,ne treba biti genij,ali treba posjedovati emocionalnu inteligencijuHZArnel wrote:al' zaboravljas na dvije stvari:ljubav_aha wrote:HZArnel,pa to upravo podvlacim,neko genetski bude "obiljezen" na manje sanse u zivotuzar je netko kriv sto podjeduje rodjenjem degeneriran genetski kod
-tabula rasa
-i niko nije savrsen![]()
Dokle god ljudi ne razumiju ova dva pojma mi cemo imati problema sa samim sobom.Ljude sa manama treba prihvatiti i oni mogu dakako biti uspjesni(primjera je mnogo od rep. BiH u sjedecoj odbojci do javnih/slavnih licnosti).Samo ovi "normalni" trebaju nauciti kako da prihvatamo jedni druge.Najbolja stvar u zivotu i najveci stupanj tolerancije je poci od sebe...a tolerancija znaci napredak,dokazano francuskom revolucijom npr.(no,nebih da zalazim u off.)![]()
nisam zaboravila;ni praznu plocu ni nesavrsentstvo; vec zaboravljas da pisem o sansama u zivotu,koje su uslovljene na vise nacina
Ja se inace pokusajem pridrzavat' moje filozofije,necu reci da mi uvijek uspjeva,al' pokusajem:Sve sto radimo moramo ispitat' posljedice,okolnosti i zapitati se zasto to radimo.
A nekaze dzaba islam da smo svi braca i sestre,zato je sve lancano...dokle god ljudi grijese ispastat ce cijeli svijet.
Bitan je balans itekako...u ovakvom stanju dalekom od utopije.Ne d'o bog samo da zlo prevlada i nadjaca humanost i razum.
- ljubav_aha
#115 Re: Sreća je što možeš biti čovječan,ali ...
* pokusavamHZArnel wrote:ma nisam ni rek'o da nisi svjesna,nego sam te pitao da li si uzela u obzir![]()
Ja se inace pokusajem pridrzavat' moje filozofije,necu reci da mi uvijek uspjeva,al' pokusajem:Sve sto radimo moramo ispitat' posljedice,okolnosti i zapitati se zasto to radimo.
A nekaze dzaba islam da smo svi braca i sestre,zato je sve lancano...dokle god ljudi grijese ispastat ce cijeli svijet.
Bitan je balans itekako...u ovakvom stanju dalekom od utopije.Ne d'o bog samo da zlo prevlada i nadjaca humanost i razum.
* ne kaze
* ned'o
frendovska korekcija
svaka relgija kaze da smo braca i sestre,ne iskljucivo islam
tema nije problem nepostojanja humanosti,koja upravo postoji/cak i u mom naslovu teme/,tema je > sansa susreta sa humanoscu
- bijela
#116 Re: Sreća je što možeš biti čovječan,ali ...
what are you zinkig about 
-
HZArnel
#117 Re: Sreća je što možeš biti čovječan,ali ...
jesi sitnicavaljubav_aha wrote:* pokusavamHZArnel wrote:ma nisam ni rek'o da nisi svjesna,nego sam te pitao da li si uzela u obzir![]()
* ne kaze
* ned'o
frendovska korekcija![]()
tema nije problem nepostojanja humanosti,koja upravo postoji/cak i u mom naslovu teme/,tema je > sansa susreta sa humanoscu
pokusavam vuce na slovenski...klasicna preoblikovana rijec sa bos. na slov. ili obrnuto....dobro pokusajem...
a ned'o ...hm...si cula za nju primitivs?
- ljubav_aha
#118 Re: Sreća je što možeš biti čovječan,ali ...
bijela,pitas mene ili HZArnelabijela wrote:what are you zinkig about
selam
- bijela
#119 Re: Sreća je što možeš biti čovječan,ali ...
haj na VDŽ, vidi klip pa mi onda reci what are you zinking aboutljubav_aha wrote:bijela,pitas mene ili HZArnelabijela wrote:what are you zinkig about![]()
selam
- ljubav_aha
#120 Re: Sreća je što možeš biti čovječan,ali ...
he he he ,ali ja ne pisem i ne pricam bosanskiHZArnel wrote:jesi sitnicavaljubav_aha wrote:
* pokusavam
* ne kaze
* ned'o
tema nije problem nepostojanja humanosti,koja upravo postoji/cak i u mom naslovu teme/,tema je > sansa susreta sa humanoscu![]()
pokusavam vuce na slovenski...klasicna preoblikovana rijec sa bos. na slov. ili obrnuto....dobro pokusajem...
a ned'o ...hm...si cula za nju primitivs?
-
HZArnel
#121 Re: Sreća je što možeš biti čovječan,ali ...
pa jos manje jaljubav_aha wrote:he he he ,ali ja ne pisem i ne pricam bosanskiHZArnel wrote:jesi sitnicavaljubav_aha wrote:
* pokusavam
* ne kaze
* ned'o
tema nije problem nepostojanja humanosti,koja upravo postoji/cak i u mom naslovu teme/,tema je > sansa susreta sa humanoscu![]()
a ned'o ...hm...si cula za nju primitivs?just to make sure
ja moram sve kombinovat al' pogorovornog bosanskog nesmijem nikako
Osim sad ako bog da za Bozic,kuci
- ljubav_aha
#122 Re: Sreća je što možeš biti čovječan,ali ...
osjetljiva sam jer postoje dobri ljudi koji pate ne zahvaljujuci svojoj krivnji,vec jer su tako rodjenji,njima je najmenje potrebno nase sazaljenje,prosto su siti togababy_angel wrote:tu sam bas osjetljivaljubav_aha wrote:Ja nešto mislim da se i ne objašnjava i ne preispituje, ako je neko vjernik. Ako nije, onda se neće ni zapitati.
Činjenica je da ljudske sudbine moju biti jako tužne. Moje pravilo je, generalno, ako možeš pomoći - pomozi, ako ne možeš pomoći - zaobiđi i ne otežavaj.
Kako misliš?
cak i vjernici postave sebi takva pitanja,iako odogovor nadju u Bozijoj rijeci,jer su odlucili da tako vjeruju ,nisu ravnodusni prema necijoj nesreci
znaci,ne postoji nasa potpuna ravnodusnost
zasto mnogi pokusavaju ocjeniti nemanje srece na indolentan nacin
- ljubav_aha
-
VerticalHairFactor
#124 Re: Sreća je što možeš biti čovječan,ali ...
Nemoj djelimično citirati moj post - pazi, ovaj Univerzum je takav da je nejednakost ugrađena u njegov osnov, zato i postoji, jer nije bilo isto čestica materije, te je gravitacija počela djelovati zbog nesrazmjera. Dakle, njegov početak ovakvog kakav jeste je nesavršenstvo. Zato Hawking, recimo, i kaže da je nesavršenstvo dobra stvar za nas, za naše postojanje, mislim. To je jedna od zakonitosti koje su obrazovale osnov ovog Univerzuma.ljubav_aha wrote:eh,pisem o nasem dometu nasih mogucnosti sa svi mogucim genetskim kodovimaVerticalHairFactor wrote: Dakle, puno toga je u dometu naših mogućnosti, a žaliti se na Boga, ili konstatirati da od momenta velikog praska sve ide onako kako mora ići, jer su se iscrpile mogućnosti da se nešto drukčije desi, neće promjeniti ništa.![]()
naravno,smisao zivota jeste rijesavanje problema,od 0% do 100% sanse ,eh ta sansa
Kada govorimo o bolesnima i nesretnima, ili manje sretnima, tada nemojmo zaboraviti da su ljudi kao rasa spremni trpjeti tiraniju onih koji žive dobro od patnje ovih ostalih.
Razum je odgovor - i razum je dio jednačine, odredbe ili kako hoćeš. Zašto ga zanemarujemo? Jer je lakše biti depresivan i kukati.
Događaji u svijetu se odvijaju onako kako trebaju, ali ne zaboravimo i načelo slobode i "slučajnosti", i to je dio jednačine ili odredbe.
E, sad, ako neko zna sve ishode, koji će se dogoditi - Bog, kako vjernici vjeruju; odnosno nepromjenjivost zadatih parametara na početku koji neminovno idu jednom linijom jer su se sve druge, koje se nisu desile, iscrpile, što bi skeptici rekli - to se nas ne dodiruje. Mi se trebamo držati načela slobode, uklapati se u "veliki tok", rukovodeći se svojim razumom, i rješavati konkretne probleme, čije rješenje moramo izabrati. Ili na drugoj strani, sjediti i biti depresivni, i žaliti što smo uopće tu gdje jesmo...
Čovjek je slab, obuzme ga malodušnost, ali i malodušni znaju da malodušnost nije rješenje..
- BHF_Manijak
#125 Re: Sreća je što možeš biti čovječan,ali ...
Ocigledno nisi razumjela post, hajd sad opet fino procitaj...ljubav_aha wrote:
u prevodu; tvoj cilja javljanja nema veze sa temom ,osim sto drzis predavanje o mojoj konverzaciji sa bijelom![]()
![]()
ne bih nikad mogla reci: ljudi koji nemaju dobro zdravlje mogu biti zadovljniji od tebe,koji si zdrav,pa ko koga tu laze,pitaj ljude bez zdravlja oko sebe,pitaj ljude bez osnovnih uslova za zivot ,nema potrebe da lazes sebe![]()
trbea odrzavati balans fizickog i duhovnog , otkud tebi ideja da sam iskljucivo orijentirana materijalnom/ili si mozda mislio na vrijednost novaca koju defitivno cijenim![]()
/
A otkud meni ideja da si suvise materijalnom orjentisana?!Pa oci moje zakljucih nakon svih ovih silnih diskusija s tobom i tvoje nemoguvnosti shvatanja odredjenih stvari u vjeri u kojima trazis logiku po svaku cijenu!