srebro

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
SsTtEeLlAa

#1 srebro

Post by SsTtEeLlAa »

Ne znam da li je ovo vec bilo, ali bih zamolila za pomoc ... Naime, zelim da ocistim srebrni nakit, probala sam sa sodom bikarbonom, ali ne ide ... Neko drugo rjesenje, molim :D
iz dna duše

#2 Re: srebro

Post by iz dna duše »

Probala, djeluje zaista, ako je čisto srebro a ne "srebro" :)

U ključavu vodu staviti soli (jedna mala kašičica treba da je dovoljno) i par komada (komadića) aluminijske folije.
(Ja koristim plastičnu posudu za ovu namjenu) U tu vodu u koju je stavljena sol i al.folija, ubaciti srebro.. Ostaviti da stoji dok ne postane čisto. Možeš pratiti kako postaje sjajno i čisto..isprati čistom vodom, posušiti mekanom pamučnom krpom. Bit će kao novo. Na ovaj način možeš očistiti i srebrni pribor i sve što je od srebra. (voditi računa da bude potpuno potopljeno)
Garden of illusion

#3 Re: srebro

Post by Garden of illusion »

Stara četkica za zube ili pamučna krpica i arf ,poslije isperem vodom i super :-D
BSn

#4 Re: srebro

Post by BSn »

Ne mere jednostavnije, ako je srebro sto bi iz dna duse rekla: pasta za zube. :wink:
SsTtEeLlAa

#5 Re: srebro

Post by SsTtEeLlAa »

Probala sam sa pastom za zube i prilicno se skinulo .. medjutim, posto su to vecniom prstenovi i do nekih mjesta se ne moze doci cetkicom, tu je ostalo tamno ... probat cu ovo sto je iz dna duse rekla ... u svakom slucaju hvala :D
BSn

#6 Re: srebro

Post by BSn »

SsTtEeLlAa wrote:Probala sam sa pastom za zube i prilicno se skinulo .. medjutim, posto su to vecniom prstenovi i do nekih mjesta se ne moze doci cetkicom, tu je ostalo tamno ... probat cu ovo sto je iz dna duse rekla ... u svakom slucaju hvala :D
Imam ja malo zapetljaniju metodu - pasta i cackalica, pa polako. :D
SsTtEeLlAa

#7 Re: srebro

Post by SsTtEeLlAa »

BSn wrote: Imam ja malo zapetljaniju metodu - pasta i cackalica, pa polako. :D
pa da pola dana izgubim cisteci .. ne dolazi u obzir :D
Shoshana

#8 Re: srebro

Post by Shoshana »

Naspi u lavabo malo tople vode. Pokrij dno alu-folijom i ubaci kasicicu soli. Ubaci srebro u to i ostavi kojih pola sata. Malo iscetkaj kakvom cetkicom i lijepo ispoliraj.
MAN-lion's coach

#9 Re: srebro

Post by MAN-lion's coach »

Eh pošla sam izglancati srebro i to deterdžentom nekim za veš ali napravila sam haos,sve je pocrnilo!
Ima li igdje u Sa kupiti onu vodu za čišćenje košto imaju zlatari? :-) :-)
Post Reply