Dragi moji Bosanci, ovo je prvi put da komentarisem na ovom forumu, a citao sam postove ostalih vise puta. Srbiji je definitivno potrebna katarza, i nadam se da je ovaj dokumentarac pocetak suocavanja srpske javnosti sa istinom.
Koliko se secam, u Srbiji se otvoreno progovorilo o genocidu u Srebrenici negde 2002. ili 2003, i to je bilo preko B92. Znam da sam ja tad prvi put cuo za to (rodjen sam 1984) i znam da smo svi bili sokirani, najblaze receno. Takve stvari niko normalan ne moze da ne osudi. Mislim da ako uzmemo u obzir da danas srpska drzavna televizija producira dokumentarac o Srebrenici, to znaci da se stvari lagano odvijaju na bolje.
Miloseviceva propaganda je ostavila duboke posledice, ljudi su uglavnom indiferentni na pomen zlocina, u stilu "I oni su nama." Ljudi moraju da znaju sta se desavalo u njihovo ime, ko je, kako i zasto zapoceo rat, moraju se suociti sa time da je Miloseviceva politika bila pogubna za sve, pa i za Srbe.
A tu najvecu ulogu mogu da odigraju mediji, posto nisu svi voljni kao Jelena i ja da kopaju po netu i slazu kockice. U srpskoj javnosti postoji jedan ogroman nedostatak informacija vezan za dogadjaje od 1991.-1995. koji mora da se popuni, i nadam se da je ovaj dokumentarac nekad Miloseviceve propagandne masinerije RTS-a pocetak kolektivne edukacije u tom smeru.
Ipak, sticem utisak da ljudi u Bosni dogadjaje u Srbiji posmatraju na samo jednom nivou, da se nekako zaobilazi onaj djindjicevski deo srpske javnosti kojima katarza nije ni potrebna, jer nikad nisu ni bili pristalice "Velike Srbije", Milosevica, cetnika i svega ostalog sto je dovelo do najveceg stradanja u Evropi nakon WWII, kao i da se politicki rezultati stranaka / ideologija posmatraju jednosmerno. Ovo pricam zbog toga sto vecinu glasaca radikala cine izbeglice, siromasni i razocarani bivsi radnici privatizovanih firmi i uglavnom ruralno stanovnistvo. Vecina njih glasa za radikale jer su ogorceni na DS, ne zato sto hoce veliku Srbiju. Ne verujem da je takvih u Srbiji vise, ali redovno izlaze na izbore i jesu glasniji. Mogli ste ih videti na ulicama kad je uhapsen Karadzic, ali niste mogli da vidite nas koji smo nazdravljali u to ime.
Negde sam video na forumu da je neko napisao da je 86% gradjana Srbije protiv izrucenja Ratka Mladica. Verovatno dosta njih nije za to, ali ne bas toliko. Ja jesam, moja porodica i prijatelji jesu, kao i oni momci koji su pisali grafite po BGu "U Novoj godini zelim Ratka iza resetaka" i sl. Uostalom, u Srbiji je 83% Srba

Ukratko, pogresno je misliti da u Srbiji svi sanjaju veliku Srbiju, mrze Hrvate i Bosnjake i na papiru, drze Drazinu sliku na zidu i tako dalje. Ja sam iz Krusevca, zivim u Beogradu, i verovatno imam vise prijatelja Bosnjaka iz Sandzaka i Bosne nego Srba. A ima nas puno takvih.