Srebrenička polja smrti - RTS: Početak katarze?
- Biggy
#201 Re: Srebrenička polja smrti - RTS: Početak katarze?
Bolji clanak o godisnjici Srebranice nisam procitao
http://www.index.hr/vijesti/clanak/silo ... 01356.aspx
-
callmethebreeeze
#202 Re: Srebrenička polja smrti - RTS: Početak katarze?
kada je rijec o pomirenju, lustraciji i slicni, ja mislim da se u toj diskusiji ovdje stvari pogresno postavljaju. meni nije bitno hoce li se kompletno stanovnistvo srbije probuditi jednog jutra sa saznanjem da je u srebrenici pocinjen stravican zlocin. ali mi je drago i bitno da oni koji nesto odlucuju taj zlocin priznaju. bitno je da je tadic u srebrenici, bitno je da rts prikazala film, a to sto se kreteni skupljaju i nose majice sa likom mladica i karadzica je tuzno. ali sve dok ne dobivaju podrsku vlasti i dok im se ne dozvoljava da svoj otrov tek tako sire ima nade i za balkan. meni je samo zao samo sto se jos ne kriminalizuje negiranje srebrenice, jasenovca i holokausta.
ja sam takodjer protiv nekih pateticnih projekata pomirenja i obnavljanja bratstva i jedinstva. ono sto treba je da se uhapse i procesuiraju svi koji su pocinili zlocine, bez obzira koje nacije bili. ne moramo se voliti, ali mozemo zivjeti jedni pored drugih. samo mislim da je kranji kretenluk pricati o tome kako nema ni jednog normalnog srbina. na stranu zene u crnom i svi oni casni ljudi koji su se i u najcrnje vrijeme suprotstavljali milosevicu, meni se generalizovanje ne svidja zbog svih mojih prijatelja srba za koje sam siguran da ni na koji nacin ne opravdavaju to ste se desilo u srebrenici.
ja sam takodjer protiv nekih pateticnih projekata pomirenja i obnavljanja bratstva i jedinstva. ono sto treba je da se uhapse i procesuiraju svi koji su pocinili zlocine, bez obzira koje nacije bili. ne moramo se voliti, ali mozemo zivjeti jedni pored drugih. samo mislim da je kranji kretenluk pricati o tome kako nema ni jednog normalnog srbina. na stranu zene u crnom i svi oni casni ljudi koji su se i u najcrnje vrijeme suprotstavljali milosevicu, meni se generalizovanje ne svidja zbog svih mojih prijatelja srba za koje sam siguran da ni na koji nacin ne opravdavaju to ste se desilo u srebrenici.
- and
#203 Re: Srebrenička polja smrti - RTS: Početak katarze?
bitno je jedino da u bih treba da postoje snage koje će spriječiti neki sličan događaj u budućnosti.callmethebreeeze wrote:kada je rijec o pomirenju, lustraciji i slicni, ja mislim da se u toj diskusiji ovdje stvari pogresno postavljaju. meni nije bitno hoce li se kompletno stanovnistvo srbije probuditi jednog jutra sa saznanjem da je u srebrenici pocinjen stravican zlocin. ali mi je drago i bitno da oni koji nesto odlucuju taj zlocin priznaju. bitno je da je tadic u srebrenici, bitno je da rts prikazala film, a to sto se kreteni skupljaju i nose majice sa likom mladica i karadzica je tuzno. ali sve dok ne dobivaju podrsku vlasti i dok im se ne dozvoljava da svoj otrov tek tako sire ima nade i za balkan. meni je samo zao samo sto se jos ne kriminalizuje negiranje srebrenice, jasenovca i holokausta.
Last edited by and on 12/07/2010 12:29, edited 1 time in total.
-
Pera Trta
- Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.
#204 Re: Srebrenička polja smrti - RTS: Početak katarze?
Ja ne vjerujem u neku širu svijest o srpskim zločinima u Srbiji, ne toliko zbog trenutnih političara tamo, već zbog opšte klime. Crkva je ušla u sve pore društva, omiljena štiva su knjige o svetskim zaverama nad srpskim narodom, u školama se i dalje pod istoriju podmeće kosovski mit, a u književnosti Gorski vijenac i Hajduk Stanko...callmethebreeeze wrote:kada je rijec o pomirenju, lustraciji i slicni, ja mislim da se u toj diskusiji ovdje stvari pogresno postavljaju. meni nije bitno hoce li se kompletno stanovnistvo srbije probuditi jednog jutra sa saznanjem da je u srebrenici pocinjen stravican zlocin. ali mi je drago i bitno da oni koji nesto odlucuju taj zlocin priznaju. bitno je da je tadic u srebrenici, bitno je da rts prikazala film, a to sto se kreteni skupljaju i nose majice sa likom mladica i karadzica je tuzno. ali sve dok ne dobivaju podrsku vlasti i dok im se ne dozvoljava da svoj otrov tek tako sire ima nade i za balkan. meni je samo zao samo sto se jos ne kriminalizuje negiranje srebrenice, jasenovca i holokausta.
Tadića podržavam i uvijek sam podržavao. U sadašnjoj konstelaciji odnosa na Balkanu on jeste najsretniji izbor.
- black
#205 Re: Srebrenička polja smrti - RTS: Početak katarze?
Biggy wrote:Bolji clanak o godisnjici Srebranice nisam procitao
LJETA su stvorena za sreću. Možda negdje i nekada. Sva naša ljeta posljednjih petnaest godina imaju pukotinu na istom mjestu. U bespoštedno vrućim sunčanim intervalima, jedanaesti u mjesecu srpnju zabilježen je velikom, crnom točkom u koju je strmoglavljena najveća tuga modernog svijeta. Svaka ljudska bol u Srebrenici dobije mizerno značenje. Mjesto najteže sramote svjetske i balkanske politike udružene u odvratno prešutno odobravanje krvi, ne prestaje sa sramoćenjem ni danas, toliko godina nakon jezivih krikova iz podrinjskih šuma.
Putujući cirkus političkih, medijskih i vjerskih profesionalnih plakača nad Srebrenicom odradio je još jednu maestralnu dnevnicu isforsirane glume. Silovanje srebreničke boli svake se godine podigne na jednu novu razinu sadizma. Ovu su obljetnicu primjerice, ti klauni udostojili nazvati katarzičnom.
Tadićev grobni spektakl bez Josipovića
Kada sagledamo sve segmente, jučerašnji dan možda i ima neke natruhe katarze, ali katarze klasičnog balkanskog licemjerja i đon-obraza u čemu smo prvaci bez ikakvih visinskih priprema. Sijeda regionska narikača broj dva, Boris Tadić, ovaj put je nažalost morao odraditi grobni spektakl bez svog partnera broj jedan - Ive Josipovića.
Budući da je suosjećajni dvojac ispričajni protokol na grobištima apsolvirao do savršenstva, nije bilo nikakve sumnje da će se i sam Tadić snaći fantastično. Ne znam samo za kakve budale drži narod kojem dolazi u posjetu? Jeste, sjebani smo po svim parametrima normalnih civilizacija, ali smo još uvijek sa zrncem zdravog razuma da možemo uvidjeti svu besmislenost Tadićeve posjete i još veću naivnost onih koji u tom povijesnom činu, a zapravo u dosadnom žvakanju žvake na mezarju pred uplakanim ženama, vide korak svih koraka prema konačnom približavanju rasturenih naroda.
Jer baš jučer, dok je zabetonirano lice Belog Orla očajnički treniralo empatiju za nesretne majke, obični mrtvi građanin Ratko Mladić je negdje na Banovom Brdu pio koktelčić i nervozno žugao na vrućinu i sparan dan hladeći se dnevnim tiskom. Njegova supruga u tom trenutku na osunčanu terasu donijela je čorbu jajarušu, pjevušeći najnoviji hit iz radionice Marine Tucaković i nestrpljivo pušući u oznojeni dekolte nad kojim se njihao zlatni krst. Obični mrtvi građanin Ratko, u prolazu ju je, svojim nikad izgubljenim šarmom, ovlaš lupio po stražnjici. Susjedstvom je odjekivao smijeh dobro raspoloženih ljudi u najboljim godinama, a pod vreli Zepter lonac ugurali su novine na čijoj je naslovnici jedna majka cijelim tijelom grlila tabut u moru istih takvih.
Manipuliranje mrtvim kostima
Nastupajući u još jednoj epizodi izvoza srebreničke tragedije u svijet, koja je postala glavni nacionalni brend, svoje ulizivačke bodove pred hladnokrvnom briselskom politikom na konto tuđe ljudske tuge, podanički je odradio još jedan zgodničko i to Lepi Hare Sveprisutni. On se posebno, gotovo esejistički potrudio s patetikom, s obzirom da je izborna godina i na ovom našem meridijanu. A zna se koliko je osobno velikih tvornica otvorio, kako je pokrenuo uništeno gospodarstvo novcem arapskim u zamjenu za putovnice, kako silno pomaže preživjele nakon genocida. Taman koliko i vjerski vođa reisulema Cerić Corleone. Sva istinska moralna i ljudska izopačenost skupila se jučer docirati laži i hinjenu tugu, a dok su držali svoje trosatne govore skupa sa svjetskim moćnicima, jednu je ženu odvela hitna jer je kolabirala. Ona je petnaest godina čekala da ukopa sina i nije dočekala taj trenutak zbog političkih preseravanja pred mikrofonima.
Srebrenica zato danas izaziva užasnu količinu izmiješanih osjećaja. Manipuliranje mrtvim kostima u ime viših interesa ne prolazi bez mučnine u želucu. Svi su jučer odradili svoje uobičajene uloge. Vodeći mediji i književna pera ispisivala su plačne rečenice da bi još jednom dokazali svoj istančani humanizam. Koji ima također, različite točke paljenja. Srebrenica ili Pakračka poljana uvijek. Ponekad Ahmići. Nikad Vukovar, Trusina, Uzdol.
Mnogi raspoloženi Srbi na portalima i forumima razbacivali su se klasičnim pođonjenim relativiziranjem - nije bilo genocida, nije bilo toliko pobijenih, skoro da ni rata nije bilo. Blasfemične teorije urote, osvete, nekog dogovorenog masakra. Sa rijetkom ljudskom šutnjom i stidom. Profiterske udruge okupljene oko stradalih u Srebrenici također su spremile svoje prekidače za bol, čekajući pravi trenutak da bi se za jednu tešku priču slilo nekoliko novih tisuća u razne fondove koji ne postoje, jer stvarne i prave bolom sluđene majke nikad ne vide spomenuti novac. Perverzija ovogodišnje obljetnice je narasla čak do toga da se zahtijeva minuta šutnje na Crnom kontinentu na kičastoj paradi nogometa.
Svi su otišli, ostali su ljudi
Srebrenica je, bez pitanja, ponovo odradila svoju zadaću kao i svih dosadašnjih godina. Svijetla reflektora su se pogasila, političari u blindiranim vozilima vraćeni su u svoje prijetvorne živote, Srbi se odmaraju od jednodnevnog virtualnog pranja duše, Tadić je poslao Josipoviću poruku na Facebook - "Lepo ovo groblje, garantujem svidelo bi ti se".
Ostali su ljudi. Kojima je živjeti još onih 364 dana kada nitko ne misli na njih. Njihova lica su najveća lekcija ovog života. Jedino pravilno tumačenje prošlosti. Iako u svojoj duši nose hijeroglife najkrvavije ljudske bitke, njihov horizont je jednostavan, bez velikih želja i očekivanja. Žive tiho, beskrajno strpljivi i luđački hrabri. Ne moleći za milost, ne rasipajući se svojim bolom. Baš isto onako kako žive i hrvatske i srpske obitelji koje su u ovom ludilu izgubile svoje članove i koje ne vjeruju više ni u jednu ispričanu istinu, osim one koju nose u sebi, a zove se nenadoknadivi gubitak.
-
callmethebreeeze
#206 Re: Srebrenička polja smrti - RTS: Početak katarze?
promjena sire politicke svjesti je dugotrajan proces. pogotovo u srbiji gdje su radikali bili politicki faktor. ali bolje je da predsjednik srbije dolazi u srebrenicu i da drzavna televizija srbije prikazuje dokumentarac o srebrenici od price o klanju srpske nejaci i pravljenju ogrlica od usiju i ociju.Pera Trta wrote:Ja ne vjerujem u neku širu svijest o srpskim zločinima u Srbiji, ne toliko zbog trenutnih političara tamo, već zbog opšte klime. Crkva je ušla u sve pore društva, omiljena štiva su knjige o svetskim zaverama nad srpskim narodom, u školama se i dalje pod istoriju podmeće kosovski mit, a u književnosti Gorski vijenac i Hajduk Stanko...callmethebreeeze wrote:kada je rijec o pomirenju, lustraciji i slicni, ja mislim da se u toj diskusiji ovdje stvari pogresno postavljaju. meni nije bitno hoce li se kompletno stanovnistvo srbije probuditi jednog jutra sa saznanjem da je u srebrenici pocinjen stravican zlocin. ali mi je drago i bitno da oni koji nesto odlucuju taj zlocin priznaju. bitno je da je tadic u srebrenici, bitno je da rts prikazala film, a to sto se kreteni skupljaju i nose majice sa likom mladica i karadzica je tuzno. ali sve dok ne dobivaju podrsku vlasti i dok im se ne dozvoljava da svoj otrov tek tako sire ima nade i za balkan. meni je samo zao samo sto se jos ne kriminalizuje negiranje srebrenice, jasenovca i holokausta.
Tadića podržavam i uvijek sam podržavao. U sadašnjoj konstelaciji odnosa na Balkanu on jeste najsretniji izbor.
ovaj clanak iz indexa i nije los, ali ne treba se vala ni srati po svemu sto javne licnosti rade. ja i dalje mislim da je tadic pozitivac, a bice super ako uhapsi i isporuci mladica.
- karanana
#207 Re: Srebrenička polja smrti - RTS: Početak katarze?
svidjao se nama naser ili ne, ocigledno je da je imao zasluga u odbrani srebrenice, da je narod vjerovao njemu sto se tice odbrane od chetnika i da je bez njega bio raspad sistema. film govori i da je njegovo izvlacenje najveci dokaz da je srebrenica prodana sto avdo indirektno i kaze.samo malo wrote:Dobar? "Naser Oric epski heroj"karanana wrote:pogledo sinoc i avdin film. veoma dobar. avdo, veliki covjece svaka ti cast, da si nam dugo ziv i zdrav i da nastavis sa ovakvim projektima kao sto su ova tri filma i knjiga dzelati naroda mog.![]()
Ja cuo od samih srebrenicana da je Naser sve samo ne epski heroj, o Zulfi Tursunovicu da ne govorim.
-
xDenisx
#208 Re: Srebrenička polja smrti - RTS: Početak katarze?
Da samo znas sta misli prosjecan Srbin o zenama o crnom...na stranu zene u crnom
http://www.youtube.com/watch?v=z0OB1Ax8 ... re=related
Video se zove: Kurve u crnom skupljaju smrdjive cipele za mrtve muslimanske koljace
A komentari:
Ma divan bre narod, hajmo navijati za njih na SPkučketine smrdljive fašističke,pihhhh....poserem se na ovakvu demokratiju.
Семе им се затрло курвинско, издајничко, лажљиво!!! Ој Србијо земљо пропала!
Према податцима полиције њих је било 35, а нас патриота мало више... око 45!
Мени најжалије ове што продаје сладолед ту... Била је приморана све време да гледа ове сподобе![]()
колко кошта ангажовање толике полиције због неколико лудих баба?
Што Шиптари не организују нешто овако као геноцид над Србима у центру Приштине???Јебига,свако ко би то покушао,био би ликвидиран од стране људи,а не као ови људи овде слушају говна шта прича ова сељанка....
nemamo vlast, nemamo opoziciju, al zato imamo ove proklete sektasice da drze govore u centru Beograda. Zato imamo Tomicu Milosavljevica koji je kupio x vakcina protiv nekog tamo gripa, koji uziva ko zna koji mandat i brani korumpiranu doktorsku stoku koja za dolare truje decu ( mason )
nama ne treba revolucija, nama trebaju revolucije!
Србима је данас забрањен скуп ИСТИНА О СРЕБРЕНИЦИ, а скуп на Теразијама, у организацији снп1389 и Наши, полиција је са јаком снагама растурила, одузела српску заставу и материјал који су делили, ухапшен је Игор Маринковић. Оба скупа полицији су пријављена и иста их је и одобрила!!! Још се не зна шта је Игор добио од дежурног судије! Ето то је Србија данас!
ako pises mi bar naglasi da si musliman,jeftino ti je to MI....a drugo srebrenica je osveta za ubijene srpske zene i djecu u batuncu i okolini....pod 3.u srebrenici nisu ubijani zene i djeca nego muskarci sposobni za rat i sposobni da na bilo koji nacin ugroze srpsko stanovnistvo na tim prostorima....ja nisam iz Bg meni nemozes prati mozak...
Beograd je zaspao odavno,najmanje Srbski grad u Srbiji,kad bi to prošlo u sarajevu,prištini,zagrebu,da ne pricam za Bagdad,Teheran ili Kabul.
Mi smo Srbi kao zacarani uspavali se
-
AlenHere
#209 Re: Srebrenička polja smrti - RTS: Početak katarze?
Stvarno je nevazno sta ko pise po forumima, i to dal Srbi prozivljavaju katarzu ili ne. Vazno je da su na kraju promorani da je "prozive" jer su odbaceni od onih koji su Srbima omogucili djelovanje ove vrste. I upravo ih oni i prisiljavaju na "suocavanje" sa svojom krivicom. Medjunarodna zajednica ce na kraju izaci cista iz price o Bosni/Srebrenici a zlocini i zlocin-genocid ce biti pripisan Srbima. Mozda je to sto Srbe tisti; ocekivali su nagradu a sada su kaznjeni. I toj prici jos nije kraj...
-
sonor
#210 Re: Srebrenička polja smrti - RTS: Početak katarze?
Previse si opsjednut velikosrbima i republikom srpskom kao i vecina bosnjackih politicara koji nece da rade konkretne stvari. Ne sprecavaju nas velikosrbi da bolje zivimo u federaciji i da se ovdje stvari rijesavaju na nacin kako treba.1gorstak wrote:Povrsan zakljucak kojim se kupuje vremena za velikosrbe. Mi ne mozemo znacajnije napredovati upravo zbog velikosrpskih blokada koje tjeraju investitore iz zemlje. Uostalom, cak i da smo politicki stabilno drustvo, ne bi nam bilo puno bolje. Penzioneri u Hrvatskoj zive od 300 maraka penzije iako im je sve puno skuplje nego kod nas .... vozac kamiona u Srbiji ima platu od 250 eura ... sta ti to ocekujes od FBiH ? Nekakav Eldorado ?sonor wrote:Jacanje ekenomske moci federacije i njenih gradjanja .. povecanje zaposlenosti, vece penzije i bolje postivanje ljudskih i nacionalnih prava ce samo unistiti RS... drugog nacina nema za sad
- Prpa.ba
#211 Re: Srebrenička polja smrti - RTS: Početak katarze?
Esencija sve ove price.and wrote:bitno je jedino da u bih treba da postoje snage koje će spriječiti neki sličan događaj u budućnosti.
Za desetke hiljada poklanih Bosnjaka apsolutno je svejedno da li ce srbijanci i njihova dijaspora u BiH dozivjeti "katarzu" ili ne. Tako da je i meni svejedno. Nakon Srebrenice, Bijeljine, Visegrada, Foce,.., ne smije se vise nikada desiti da Bosnjaci objerucke prihvate srbijance i njihovu pricu, kulturu, .., na bilo koji nacin. Sve komunisticke price o bratstvu i jedinstvu pale su u vodu, uz svu nasu dobru volju, i tu je prici kraj. Srbijanci su narod cije su demokratski izabrano rukovodstvo i institucije pocinili genocid, i kao prema takvima se treba i odnositi. U prijevodu, biti spreman.
-
samo malo
#212 Re: Srebrenička polja smrti - RTS: Početak katarze?
Jarane, otkud ti znas da Naserovo izmjestanje iz Srebrenice nema nikakve veze sa Naserom, jer je on tako rekao?karanana wrote:svidjao se nama naser ili ne, ocigledno je da je imao zasluga u odbrani srebrenice, da je narod vjerovao njemu sto se tice odbrane od chetnika i da je bez njega bio raspad sistema. film govori i da je njegovo izvlacenje najveci dokaz da je srebrenica prodana sto avdo indirektno i kaze.samo malo wrote:Dobar? "Naser Oric epski heroj"karanana wrote:pogledo sinoc i avdin film. veoma dobar. avdo, veliki covjece svaka ti cast, da si nam dugo ziv i zdrav i da nastavis sa ovakvim projektima kao sto su ova tri filma i knjiga dzelati naroda mog.![]()
Ja cuo od samih srebrenicana da je Naser sve samo ne epski heroj, o Zulfi Tursunovicu da ne govorim.
Do rata vojnik Drzavne Bezbjednosti Srbije, clan uzeg obezbjedjenja Slobodana Milosevica, mislis da je moguce biti u tom svrzinom kolu i biti epski heroj?
Vidis, ja mislim da pokolji po srpskim selima (Kravica) bas na pravoslavni Bozic nikako nisu slucajnost. Na ionako raspomamljeni srpski fasizam ko kec na desetku dodje pokolj na pravoslavni Bozic, i ono par Srba sto se mozda nebi "svetili Turcima", mijenja misljenje o tome. I mislim da sve to ima veze sa karijerom u DB-u Srbije.
Ne govori bezveze Meholjic o Naseru kao mafijasu i sumnjivoj licnosti svaki put kad mu se da mjesto u medijima.
I ono njegovo opanjkavanje Seada Delica u cilju brisanja svog obraza je ofirno, Sead Delic i Naser Oric, isti im je bekgraund, jedan predratni oficir JNA, drugi radnik Milosevicevog DB-a.
Ma uostalom, njegov poslijeratni put mafijasa i kriminalca meni je dovoljno da znam da to ne moze biti epski heroj, nije mu u karakteru, ukratko.
Odmah se sjetim Juke Prazine, pjesme su mu spjevane, "kakav je takav je, odbranio je Sarajevo" govorilo se, pa Juka na kraju postade komadant specijalnih trupa HVO-a i glavni krvnik u Mostaru.
Ja takvim ljudima ne vjerujem, posebno ne u njihovo "opjevano epsko junastvo".
-
red label
#213 Re: Srebrenička polja smrti - RTS: Početak katarze?
Građani Srbije i ne smatraju rat u BiH "svojim ratom" između ostalog što je i broj onih koji su učestvovali u tom ratu beznačajan .Ako po nečemu pamte to ratno vrijeme onda su to sankcije i hiperinflacija."Kosovski mit,Hajduk Stanko,Gorski Vijenac"nisu pojmovi kojima se stanovnici Srbije oduševljavaju.Te pojave imaju više prođu kod prekodrinskih Srba.Pera Trta wrote:Ja ne vjerujem u neku širu svijest o srpskim zločinima u Srbiji, ne toliko zbog trenutnih političara tamo, već zbog opšte klime. Crkva je ušla u sve pore društva, omiljena štiva su knjige o svetskim zaverama nad srpskim narodom, u školama se i dalje pod istoriju podmeće kosovski mit, a u književnosti Gorski vijenac i Hajduk Stanko...callmethebreeeze wrote:kada je rijec o pomirenju, lustraciji i slicni, ja mislim da se u toj diskusiji ovdje stvari pogresno postavljaju. meni nije bitno hoce li se kompletno stanovnistvo srbije probuditi jednog jutra sa saznanjem da je u srebrenici pocinjen stravican zlocin. ali mi je drago i bitno da oni koji nesto odlucuju taj zlocin priznaju. bitno je da je tadic u srebrenici, bitno je da rts prikazala film, a to sto se kreteni skupljaju i nose majice sa likom mladica i karadzica je tuzno. ali sve dok ne dobivaju podrsku vlasti i dok im se ne dozvoljava da svoj otrov tek tako sire ima nade i za balkan. meni je samo zao samo sto se jos ne kriminalizuje negiranje srebrenice, jasenovca i holokausta.
-
bumbi1
#214 Re: Srebrenička polja smrti - RTS: Početak katarze?
Koje investitore? Kako nije sprijecilo ove, koji su vec dosli?1gorstak wrote: Mi ne mozemo znacajnije napredovati upravo zbog velikosrpskih blokada koje tjeraju investitore iz zemlje.
- 1946
- Location: Sreća i ljubav, ponos i nada, ime mog kluba ime mog grada
#215 Re: Srebrenička polja smrti - RTS: Početak katarze?
Sud u Haagu je ako se ne varam selo Kravice proglasio legitimnim vojnim ciljem. Pokolj je ako napadneš na vojni cilj?samo malo wrote:Vidis, ja mislim da pokolji po srpskim selima (Kravica) bas na pravoslavni Bozic nikako nisu slucajnost.
-
AlenHere
#216 Re: Srebrenička polja smrti - RTS: Početak katarze?
Ova tacka sto je spomeno "samo malo" je stvarno zanimljiva, jer nije Naser Oric jedini takav slucaj gdje oficir DB-a postaje odjednom heroj, politicar, funkcioner itd. Zanimljivo je da ima takvih likova na desetine, i to sve kljucni faktori u protekloj agresiji na BiH. Najzanimljivije da su bas uoci rata svi prebaceni/prekomandovani/nastanili se/vratili se u BiH. Ili su bili stvarno dalekovdini ili im je naredjeno. "Da ima ko ucen" pa da malo rasvjetli tu misteriju. (i gdje su ti ljudi sada 15 godina poslje. npr; Radoncic koji je navodno 1989 doselio u Sarajevo, otvorio firmu???, odakle taj kapital, i ovaj sadasnji??? ko su ti ljudi??? - nije ovo nista protiv Radoncica, samo sto sam konkretno o njemu procito pa me zanima ima li jos takvih onformacija o nekom drugom Bosnjackom funkcioneru)Do rata vojnik Drzavne Bezbjednosti Srbije, clan uzeg obezbjedjenja Slobodana Milosevica, mislis da je moguce biti u tom svrzinom kolu i biti epski heroj?
Vidis, ja mislim da pokolji po srpskim selima (Kravica) bas na pravoslavni Bozic nikako nisu slucajnost. Na ionako raspomamljeni srpski fasizam ko kec na desetku dodje pokolj na pravoslavni Bozic, i ono par Srba sto se mozda nebi "svetili Turcima", mijenja misljenje o tome. I mislim da sve to ima veze sa karijerom u DB-u Srbije.
Ne govori bezveze Meholjic o Naseru kao mafijasu i sumnjivoj licnosti svaki put kad mu se da mjesto u medijima.
I ono njegovo opanjkavanje Seada Delica u cilju brisanja svog obraza je ofirno, Sead Delic i Naser Oric, isti im je bekgraund, jedan predratni oficir JNA, drugi radnik Milosevicevog DB-a.
Ma uostalom, njegov poslijeratni put mafijasa i kriminalca meni je dovoljno da znam da to ne moze biti epski heroj, nije mu u karakteru, ukratko.
Odmah se sjetim Juke Prazine, pjesme su mu spjevane, "kakav je takav je, odbranio je Sarajevo" govorilo se, pa Juka na kraju postade komadant specijalnih trupa HVO-a i glavni krvnik u Mostaru.
Ja takvim ljudima ne vjerujem, posebno ne u njihovo "opjevano epsko junastvo".
-
fukara_tz
#217 Re: Srebrenička polja smrti - RTS: Početak katarze?
Upravo tako. Srbi Kravicu koriste kao izgovor za genocid. U filmu se ne pominje da je srpska vojska 1992 godine okupirala Srebrenicu i da su se vec tada desila prva ubistva civila, izmedju ostalog i djece (pogledati harem Bijele dzamije u Srebrenici). Ne spominje se naravno ni Bratunac i etnicko ciscenje Bosnjaka kao ni to da se traga za jos 400 ubijenih Bratuncana tokom 1992 godine.1946 wrote:Sud u Haagu je ako se ne varam selo Kravice proglasio legitimnim vojnim ciljem. Pokolj je ako napadneš na vojni cilj?samo malo wrote:Vidis, ja mislim da pokolji po srpskim selima (Kravica) bas na pravoslavni Bozic nikako nisu slucajnost.
Parastose ubijenim srpskim vojnicima sluze na Vojnickom groblju u Bratuncu, a groblje je napravljeno na zemlji Bosnjaka. Covjeku su oduzeli 8,5 dunuma zemlje, toliko o tome i o njihovim obiljezavanjima. Evo vec 15 godina vlasnik zemljista ne uspjeva preko suda da vrati svoju zemlju. Taj dio Bratunca se zove Suha, inace poznat po masovnim grobnicama u kojima je pronadjeno dosta zrtava genocida.
-
samo malo
#218 Re: Srebrenička polja smrti - RTS: Početak katarze?
Ne znam sta kaze sud u Hagu, moja zdrava pamet kaze da su pobijena djeca i zene ratni zlocin, mozda su za nekoga legitimni vojni cilj.
Taj isti sud rece da Srbija nije izvrsila agresiju na BiH, slazete sa tom presudom? ili samo sa onima koje vam odgovaraju
Taj isti sud rece da Srbija nije izvrsila agresiju na BiH, slazete sa tom presudom? ili samo sa onima koje vam odgovaraju
- and
#219 Re: Srebrenička polja smrti - RTS: Početak katarze?
parastos je na VOJNOM groblju u bratuncusamo malo wrote:Ne znam sta kaze sud u Hagu, moja zdrava pamet kaze da su pobijena djeca i zene ratni zlocin, mozda su za nekoga legitimni vojni cilj.
- and
#220 Re: Srebrenička polja smrti - RTS: Početak katarze?
ako u prvoj rečenici kažeš da se po presudi međunarodnog suda u bih desio genocid,ne možeš u drugoj rečenici osuđivati poziv da se donese zakon o negiranju genocida????
РАДМАНОВИЋ ОСУДИО СИЛАЈЏИЋЕВ ГОВОР У ПОТОЧАРИМА
Члан Предсједништва БиХ из Републике Српке Небојша Радмановић осудио је данас говор предсједавајућег Предсједништва БиХ Хариса Силајџића на комеморацији Бошњачким жртвама у Поточарима.
Инфо
15:47 | 12/07/2010
Извор: РТРС
Радмановић је саопштио да је Силајџић у јучерашњем говору изнио "низ нетачних, паушалних и злонамјерних тврдњи на рачун Републике Српске".
"Прво, када је у питању изјава да се геноцид десио на цијелој територији БиХ, Међународни суд правде својом пресудом утврдио је да се у БиХ десио геноцид локалног карактера, односно у Сребреници, и нигдје другдје у БиХ", саопштио је Радмановић.
Он је осудио и позив Силајџића Европској унији да "Парламенту БиХ постави захтјев да усвоји предложени закон о забрани порицања холокауста и геноцида у БиХ".
"Ово представља наставак добро познате политике опструкције било каквог договора у БиХ и позивања страног фактора да интервенише у корист једне стране", навео је Радмановић.
Истакао је да се "један трагичан догађај користи за наставак реторике познате из ратног периода, који и даље продубљује јаз и јача неповјерење међу народима у БиХ".
О.Б.
-
Pera Trta
- Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.
#221 Re: Srebrenička polja smrti - RTS: Početak katarze?
Čuj "lokalni genocid"...
Ja čudna paščeta, majko moja...
- Dozer
#222 Re: Srebrenička polja smrti - RTS: Početak katarze?
Bilo je interesantno sinoc gledati RTRS (ili je bio BN, ne znam ni sam), kako odmah nakon kratke price o Srebrenickim dzenazama preskacu na danasnje obiljezavanje srpskih zrtava u Srebrenici i okolini.
Stvarno postaje smijesno kolika je tu zapetljanost u dugogodisnje lazi, pa nije ni za cudo sto se vise i sami ne znaju sta je istina, a sta laz, pa se iz toga izrodi sinocnja recenica: "Sutra ce, na vojnickom groblju, biti odrzan parastos stradalim vojnicima i civilima..."
Dzaba sve...jezik hoce pravo, a ni mozak vise ne moze da svari laz, pa se tako dobiju ovakve recenice koje za cilj imamu prikazivanje par hiljada vojnika koji su poginuli, kao par hiljada pobijenih civila.
Prvo, ako se radi o civilima, zasto su ukopani na vojnickom groblju...?
Drugo, ako se radi o vojnicima, onda su valjda poginuli, a ne stradali...? (moze se reci i da su stradali, ali to nije termin koji se upotrebljava kada se govori o vojsci, tako da se i ovdje implicira da su pobijeni mimo borbe...).
U svakom slucaju, sa RTS-om i prikazanim filmom ocito je pocelo nesto da se odvija.
Trebace vremena za to, naravno, jer svi ljudi u Srbiji su vec dvije decenije pod pritiskom propagande koja je za cilj imala pravdanje svega ucinjenoga (svih zlocina) u ime nacije i srpstva, tako da ce otreznjenje trajati bar jos 3-4 godine. Ali - bice. Mrzio neko Srbijance i/ili Srbe ili ne, nisu ti ljudi nista ni gluplji ni pametniji od bilo koga drugog, pa se i na njih moze primijeniti ona stara: Neke ljude mozes varati neko vrijeme, ali ne mozes sve ljude varati sve vrijeme.
Stvarno postaje smijesno kolika je tu zapetljanost u dugogodisnje lazi, pa nije ni za cudo sto se vise i sami ne znaju sta je istina, a sta laz, pa se iz toga izrodi sinocnja recenica: "Sutra ce, na vojnickom groblju, biti odrzan parastos stradalim vojnicima i civilima..."
Dzaba sve...jezik hoce pravo, a ni mozak vise ne moze da svari laz, pa se tako dobiju ovakve recenice koje za cilj imamu prikazivanje par hiljada vojnika koji su poginuli, kao par hiljada pobijenih civila.
Drugo, ako se radi o vojnicima, onda su valjda poginuli, a ne stradali...? (moze se reci i da su stradali, ali to nije termin koji se upotrebljava kada se govori o vojsci, tako da se i ovdje implicira da su pobijeni mimo borbe...).
U svakom slucaju, sa RTS-om i prikazanim filmom ocito je pocelo nesto da se odvija.
Trebace vremena za to, naravno, jer svi ljudi u Srbiji su vec dvije decenije pod pritiskom propagande koja je za cilj imala pravdanje svega ucinjenoga (svih zlocina) u ime nacije i srpstva, tako da ce otreznjenje trajati bar jos 3-4 godine. Ali - bice. Mrzio neko Srbijance i/ili Srbe ili ne, nisu ti ljudi nista ni gluplji ni pametniji od bilo koga drugog, pa se i na njih moze primijeniti ona stara: Neke ljude mozes varati neko vrijeme, ali ne mozes sve ljude varati sve vrijeme.
- armin071
#223 Re: Srebrenička polja smrti - RTS: Početak katarze?
Ma to je standardna "srpska matrica". Sad ce za koji dan opet jedan clanak o tome kako su ugrozeni i sve tako u krug. Sve je to potrebno da se dobiju izbori i onda kad izbori prodju ugrozenost ce biti malo smanjena i onda opet od pocetka i tako u nedogled. Jednostavno ljudi su nasli "formulu" kako jeftino da zapale "masu" i da time dobiju izbore. Ne kazem sad da svi u PC misle isto, ali isto tako ima sigurno bar 60% koji na svaki ovaj clanak skoce i kazu nesto tipa : "to Dodo ili Radmanovicu (to je svakako isto) nek si im rekao m.jku im...". E tih 60% je njima upravo dovoljno da i naredne 4 god. bezgranicno pljackaju kako "njihov narod" tako i citavu drzavu.. O kakvoj se masi radi meni je bilo jasno kad covjek javno prizna da ima ratu za kredit ca. 19000 maraka!!!!!!!!!!! i jos nakon toga kaze: eto otkrili ste i sta cete sad i kad sinu da jednostavno 3 miliona u ruke i opet na izborima dobije haman 100% glasova. I onda "masa" kaze da smo mi krivi sto oni glasaju za Dodu i Radmanovica odnosno skraceno SNSD jer sve protiv cega su Bosnjaci je po automatizmu dobro za Srbe. I sutra da Dodo ili Radmanovic izadju i kazu da su onih haman 5000 tabuta sto su spusteni u zemlju prazni opet bi ovih 60% reklo, pa mozda i jest tako vidis ti ba.ija cega su se oni dosjetili. Ne znam cak i u onakvom Iranu javljaju se neke nevladine organizacije pa kazu koju, tu i tamo nadje se neki protivnik te tiranije ali u PC jok. Nevjerovatno jednoumlje i homogenizacija kakvu ja sa svojih 30 i kusur godina do sada nisam vidio a niti cu ikada moci da svarim...Pera Trta wrote:Čuj "lokalni genocid"...
- law2
#224 Re: Srebrenička polja smrti - RTS: Početak katarze?
Bio sam jucer u Srebrenici, i moram reci da stvarno nije humano u sta se jedna dzenaza moze pretvoriti. Od prosjaka na svakom cosku, do prodaje suvenira, pa cak i do divlje pijace u kojoj se prodaje "domaci med" za 5KM i slicno...Biggy wrote:Bolji clanak o godisnjici Srebranice nisam procitao
Ostao sam zgrozen jucer
- felipe kajetano
#225 Re: Srebrenička polja smrti - RTS: Početak katarze?
Ako se ljudi sahranjuju na groblju koje se zove "vojnicko" to nuzno ne znaci da tamo mogu biti ukupani samo vojnici, imas pandan u groblju koje se naziva "sehidsko" a tamo koliko znam nisu ukopani samo "sehidi".Dozer wrote: Stvarno postaje smijesno kolika je tu zapetljanost u dugogodisnje lazi, pa nije ni za cudo sto se vise i sami ne znaju sta je istina, a sta laz, pa se iz toga izrodi sinocnja recenica: "Sutra ce, na vojnickom groblju, biti odrzan parastos stradalim vojnicima i civilima..."
To i nije toliko bitno koliko jeste nedostatak empatije za zrtve, nebitno kakvo ime i prezime su za zivota nosile, jasno je da se za zrtve sa "anamo one strane" ne haje ni pet para, uglavnom se nalaze svakakva opravdanja za njiovu pogibiju.
Po tvojoj logici za bar hiljadu-dvije ubijenih Srebrenicana bi se moglo iz ugla srpskih desnicara naci opravdanje, jel eto dosta od njih je nosilo pusku i mozda aktivno sudjelovalo u ratu oko enklave a i kasnije u proboju prema TZ ih je dosta bilo naoruzano, po tvom objasnjenju bili su vojnici u bijegu...
Nekako mi to plasticno jbg....