Srebrenica protest 11 juni
-
Crni Guber
dokaz su ljudi iz srebrenice...nije ovo suplja...prleitihi wrote:imaš neke konkretne dokaze za to?
ponavljam:" meholjić je rekao da njima ne trebaju bombone"!
pismo nezavisnim novinama bosnjaka povratnika iz skelana
Podjela ovaca
22.03.2007 20:40
Javljam se povodom va&šeg članka vezanog za podjelu ovaca u Srebrenici. O tome želim reći sljedeće: Tačna je izjava Hakije Meholjića.
Moja majka i bratić su prošle godine dobili donaciju preko humanitarne organizacije "Hilsved" ili tome sliÄno. Donacija se sastojala u obnovi (izgradnji) kuće u Skelanima i u stoci. Kuća je završena uoÄi Nove godine i ona je neuslovna, a dobili su osam ovaca i jednog ovnića. Uz predaju ovaca data im je i faktura da su ovce plaćene 2.100 eura. Od osam ovaca tri su hramale, a jedna je bila curuk u jednu sisu. Nakon mjesec dana jedna ovca je lipsala i mi smo ostavili registarsku oznaku s uha.
Što se tiÄe cijene ovaca, brat bratu da daje ne vrijede po 100 maraka po jednoj ovci jer su to tipiÄne bosanske sitne ovce i nisu travniÄke. Iste su preuzete od izvjesnog Anđelka iz Jadra kod Srebrenice. To je živa pljaÄka poreskih obveznika i ja pozivam Vladu RS da pošalje inspektore u humanitarne organizacije u Srebrenicu jer je tu leglo pljaÄke novca namijenjenog povratnicima i interno raseljenim građanima Srebrenice.
Pozdrav od Skelanca
e-mail: [email protected]
-
prleitihi
i ovo je dokaz da je meholjić davao donacije onima kojima nije treb'o?Crni Guber wrote:dokaz su ljudi iz srebrenice...nije ovo suplja...prleitihi wrote:imaš neke konkretne dokaze za to?
pismo nezavisnim novinama bosnjaka povratnika iz skelana![]()
![]()
Podjela ovaca
Javljam se povodom va&šeg članka vezanog za podjelu ovaca u Srebrenici. O tome želim reći sljedeće: Tačna je izjava Hakije Meholjića.
Moja majka i bratić su prošle godine dobili donaciju preko humanitarne organizacije "Hilsved" ili tome sliÄ�no. Donacija se sastojala u obnovi (izgradnji) kuće u Skelanima i u stoci. Kuća je završena uoÄ�i Nove godine i ona je neuslovna, a dobili su osam ovaca i jednog ovnića. Uz predaju ovaca data im je i faktura da su ovce plaćene 2.100 eura. Od osam ovaca tri su hramale, a jedna je bila curuk u jednu sisu. Nakon mjesec dana jedna ovca je lipsala i mi smo ostavili registarsku oznaku s uha.
Što se tiÄ�e cijene ovaca, brat bratu da daje ne vrijede po 100 maraka po jednoj ovci jer su to tipiÄ�ne bosanske sitne ovce i nisu travniÄ�ke. Iste su preuzete od izvjesnog Anđelka iz Jadra kod Srebrenice. To je živa pljaÄ�ka poreskih obveznika i ja pozivam Vladu RS da pošalje inspektore u humanitarne organizacije u Srebrenicu jer je tu leglo pljaÄ�ke novca namijenjenog povratnicima i interno raseljenim građanima Srebrenice.
Pozdrav od Skelanca
-
Crni Guber
izvini ovo nema veze sa donacijama koje je dijelio meholjic...ovo su druge donacije i tekst govori o nacinu varanjaprleitihi wrote:i ovo je dokaz da je meholjić davao donacije onima kojima nije treb'o?Crni Guber wrote:dokaz su ljudi iz srebrenice...nije ovo suplja...prleitihi wrote:imaš neke konkretne dokaze za to?
pismo nezavisnim novinama bosnjaka povratnika iz skelana![]()
![]()
Podjela ovaca
Moja majka i bratić su prošle godine dobili donaciju preko humanitarne organizacije "Hilsved" ili tome sliÄ�no. Donacija se sastojala u obnovi (izgradnji) kuće u Skelanima i u stoci. Kuća je završena uoÄ�i Nove godine i ona je neuslovna, a dobili su osam ovaca i jednog ovnića. Uz predaju ovaca data im je i faktura da su ovce plaćene 2.100 eura. Od osam ovaca tri su hramale, a jedna je bila curuk u jednu sisu. Nakon mjesec dana jedna ovca je lipsala i mi smo ostavili registarsku oznaku s uha.
Što se tiÄ�e cijene ovaca, brat bratu da daje ne vrijede po 100 maraka po jednoj ovci jer su to tipiÄ�ne bosanske sitne ovce i nisu travniÄ�ke. Iste su preuzete od izvjesnog Anđelka iz Jadra kod Srebrenice. To je živa pljaÄ�ka poreskih obveznika i ja pozivam Vladu RS da pošalje inspektore u humanitarne organizacije u Srebrenicu jer je tu leglo pljaÄ�ke novca namijenjenog povratnicima i interno raseljenim građanima Srebrenice.
Pozdrav od Skelanca
-
zzzzz
MUP RS-a: U Srebrenici se vijorile ''ratne zastave BiH''
Nepoznata osoba ili više njih je 8. lipnja postavila pet "ratnih zastava BiH" nedaleko od Memorijalnog centra u Potočarima, priopćeno je danas iz MUP-a RS-a. Navodi se da je također u centru Potočara ...
... postavljen plakat veličine jedan metar kvadratni s natpisom "100 posto Bosna". Policija je izvršila uviđaj i u toku je rad na ovom slučaju. (Fena
..ovde se naravno misli na Ljiljane pod kojima je BiH i priznata
Nepoznata osoba ili više njih je 8. lipnja postavila pet "ratnih zastava BiH" nedaleko od Memorijalnog centra u Potočarima, priopćeno je danas iz MUP-a RS-a. Navodi se da je također u centru Potočara ...
... postavljen plakat veličine jedan metar kvadratni s natpisom "100 posto Bosna". Policija je izvršila uviđaj i u toku je rad na ovom slučaju. (Fena
- alphonse kauders
Bio sam danas na skupu iako i sam mislim da je nerealno očekivati da će u ovim uslovima doći do bilo kakve promjene statusa Srebrenice. Svidjelo mi se kako su govorili i Šućur i fratar i gopsođa koja je druga po redu govorila ( ne znam joj ime, ali govorila je o tome kako " ..da umjesto sada organizuju svadbe, žene su sretne i kada nađu kosti svoje familije.." jer su svi govorili sa mjerom, dok je par nastupa za moj ukus bilo preoštro (iako mogu donekle razumijeti te ljude, jer kada emocije prorade lako se izgubi kontrola, a svašta su prošli u životu).
Evo pitanja, šta se može desiti ako bi Srebrenica dobila poseban status? Da li bi to dovelo do nemira pa čak i sukoba u RS-u? Da li bi taj presedan poslužio kao zahtjev za daljnjim izdvajanjima? Da li bi se samo dalje produbila mržnja na ovim prostorima?
Ne znam, žao mi je Srebreničana, ali ih je onakav dejtonski potpis kao i sviju nas zajebao, a presuda Međunarodnog suda ne obavezuje RS na bilo kakvo davanje specijalnog statusa Srebrenici. Ako ikad dođe ovdje do pomaka, to će biti zato što je tako MZ odlučila.. Niko iz Federacije BiH se ne može izboriti za bilo kakav poseban status i to je surovi fakt, Srebreničani totalno zavise od M.Dodika (nema šanse) ili MZ-a.
Btw. 80% ljudi danas na protestu je bilo starosti iznad 50 godina. Ne želim da osuđujem nikoga, ali nama se Sarajlijama živo jebe za sve izgleda ....
Evo pitanja, šta se može desiti ako bi Srebrenica dobila poseban status? Da li bi to dovelo do nemira pa čak i sukoba u RS-u? Da li bi taj presedan poslužio kao zahtjev za daljnjim izdvajanjima? Da li bi se samo dalje produbila mržnja na ovim prostorima?
Ne znam, žao mi je Srebreničana, ali ih je onakav dejtonski potpis kao i sviju nas zajebao, a presuda Međunarodnog suda ne obavezuje RS na bilo kakvo davanje specijalnog statusa Srebrenici. Ako ikad dođe ovdje do pomaka, to će biti zato što je tako MZ odlučila.. Niko iz Federacije BiH se ne može izboriti za bilo kakav poseban status i to je surovi fakt, Srebreničani totalno zavise od M.Dodika (nema šanse) ili MZ-a.
Btw. 80% ljudi danas na protestu je bilo starosti iznad 50 godina. Ne želim da osuđujem nikoga, ali nama se Sarajlijama živo jebe za sve izgleda ....
-
almah
Postoje vremena kada pojedinci treba da se crvene od stida.
Postoje vremena kada citavi narodi treba da se crvene od stida.
Danas je dan kada cijeli jedan grad treba da se crveni od stida.
-Od 1992-1995 ste svi vi dragi gradjani Sarajeva bili zahvalni za svaki i najmanji glas protesta
bilo gdije u svijetu, koji bi ukazao na ono sto vam se tada desavalo.
-Od 1992-1995 bili ste zahvalni za svaku i najmanju pomoc koju bi vam bilo tko uputio.
-Od 1992-1995 mnogi su vam pomogli i mnogi su se sa vama solidarizirali.
-Od 1992-1995 mnogo vas je prihvaceno i zbrinuto u drugim gradovima u BiH i sirom svijeta.
…
-11.06.2007 vas se moglo na prste nabrojati na protestnom skupu Srebrenicana.
-11.06.2007 su na tom skupu bili prisutni svi drugi samo ne vi.
-11.06.2007 vas je tamo moralo biti bar 200.000 a bilo vas je 200.
-11.06.2007 ste pokazali vas pravi mentalitet.
-Od 1992-1995 ste svi vi dragi gradjani Sarajeva bili zahvalni za svaki i najmanji glas protesta
-Od 1992-1995 bili ste zahvalni za svaku i najmanju pomoc koju bi vam bilo tko uputio.
-Od 1992-1995 mnogo vas je prihvaceno i zbrinuto u drugim gradovima u BiH i sirom svijeta.
…
- alphonse kauders
almah, uz dužno poštovanje - nije valjda da si očekivao više ljudi? Kao da ne znaš koliko ovdje kod nas pali građanska inicijativa. Umorili su se ljudi od protesta, muka im je od svega, iako i ja smatram da je red bio ako si već u prolazu tuda da staneš na bar 10 minuta iako ne vjeruješ da možeš time išta postići..
Ma ne pale ovdje protesti više, taj oblik iskazivanja nezadovoljstva je kod nas prevaziđen.
Ma ne pale ovdje protesti više, taj oblik iskazivanja nezadovoljstva je kod nas prevaziđen.
-
almah
Dragi moj alphons-e.alphonse kauders wrote:almah, uz dužno poštovanje - nije valjda da si očekivao više ljudi? Kao da ne znaš koliko ovdje kod nas pali građanska inicijativa. Umorili su se ljudi od protesta, muka im je od svega, iako i ja smatram da je red bio ako si već u prolazu tuda da staneš na bar 10 minuta iako ne vjeruješ da možeš time išta postići..
Da. ocekivao sam mnogo vise.
Ali takodje uz duzno postovanje, ovdije se ne radi o umoru ,nego o mentalitetu.
-
Dado dijasporitus
- Grijem se na: Trčanje oko zgrade
Potpisujem.chuchumbamayumbe wrote:Sve ovo stoji i ja podrzavam neki vid izdvajanja Srebrenice is RS-a, ali dajte da mi neko objasni...
Zasto onda samo Srebrenica? Zbog genocida? Ispada da je samo u Srebrenici bio genocid i nigdje vise, a svi znamo da je na teritoriji cijele BiH provodjeno etnicko ciscenje potpomognuto genocidom.
U Srebrenici je ubijeno preko 8000 Bosnjaka nakon pada enklave, ne znamo koliko ih je ubijeno tokom rata, ali...Gdje su jos stotine hiljada ubijenih? Nad njima nije pocinjen genocid, nego eto, ubijeni su u ratu?
Gdje je Zepa? Zvornik, Vlasenica, Prijedor, Banjaluka, gdje je cijela Istocna Bosna, Podrinje, Krajina...
Je li nam zaista bila potrebna presuda iz Haga da bi se islo na status Srebrenice? Ako je tako, onda znaci da ostatak etnicki ociscenih dijelova BiH ne mora ni da se nada da ce jednoga dana da bude nesto drugo osim dio RS-a i BiH?
Jos bih dodao da ako Srebrenica bude proglasena distriktom politicki da ce to biti jednako argumentu "dobili ste Srebrenicu za genocid i sad kapak". Naravno da Srebrenicani imaju moralno pravo na distrikt ali dugorocno gledano to nema nikakvu korist za drzavu BiH. Cak sta vise. Potrebno je raditi da opstem problemu RS-a sa Srebrenicom kao njenom paradigmom.
Osim ako mi neko moze priloziti dugorocniji slijed zbivanja u kojoj ce distriktovanje Srebrenice biti od koristi drzavi BiH.
-
Jastreb35
Distrikt Brcko je dovoljan argument da se i u Srebrenici radi o "pravom zivotnom pitanju". A pravni okvir postoji; presuda o genocidu.stochar wrote:mislim da inicijativa za izdvajanjem samo skrece ljude sa pravih problema i vodi ih ka bavljenju apstraktnim problemima umjesto pravim zhivotnim pitanjima.
Sto se tice protesta, isti se treba nastaviti u Srebrenici sve dok medjunarodni faktor ne popusti. Moralno i politicko opravdanje postoji. Nedostaje zalaganje na terenu.
-
Dado dijasporitus
- Grijem se na: Trčanje oko zgrade
Desila se drzava pa policija intervenisezzzzz wrote:MUP RS-a: U Srebrenici se vijorile ''ratne zastave BiH''
- Ahmmed
alphonse kauders wrote:Bio sam danas na skupu iako i sam mislim da je nerealno očekivati da će u ovim uslovima doći do bilo kakve promjene statusa Srebrenice. Svidjelo mi se kako su govorili i Šućur i fratar i gopsođa koja je druga po redu govorila ( ne znam joj ime, ali govorila je o tome kako " ..da umjesto sada organizuju svadbe, žene su sretne i kada nađu kosti svoje familije.." jer su svi govorili sa mjerom, dok je par nastupa za moj ukus bilo preoštro (iako mogu donekle razumijeti te ljude, jer kada emocije prorade lako se izgubi kontrola, a svašta su prošli u životu).
To je Hatidža Mehmedović.....Izgubila dvojicu maloljetnih sinova....
-
almah
Ne,ne.prleitihi wrote:a mentalitet je naš..ne sarajevski..nego bosanski..
Radi se o tipicnom Sarajevskom mentalitetu.
Pokazao se on vise puta.
BiH je za mnoge u Sarajevu jos uvijek,prostor od Bascarsije do Cengic Vile.
Sve dalje je papanluk.
Koga jos interesuje B.Grahovo,Teocak ili Prnjavor.
Kad je u Sarajevu bilo gusto, e onda, pomagajte braco...
Danas, zasto nam smetaju ovi izmanipulisani Srebrenicani...
- Ahmmed
Mnogo toga što je napisano stoji....No, bilo je Sarajlija na današnjem skupu...Nekih dragih i finih ljudi....Koji vrijede mnogo....almah wrote:Postoje vremena kada pojedinci treba da se crvene od stida.
…
-
prleitihi
sarajlija svugdje ima..pa čak i u sarajevu!almah wrote:Ne,ne.prleitihi wrote:a mentalitet je naš..ne sarajevski..nego bosanski..
Radi se o tipicnom Sarajevskom mentalitetu.
Pokazao se on vise puta.
BiH je za mnoge u Sarajevu jos uvijek,prostor od Bascarsije do Cengic Vile.
Sve dalje je papanluk.
Koga jos interesuje B.Grahovo,Teocak ili Prnjavor.
Kad je u Sarajevu bilo gusto, e onda, pomagajte braco...
Danas, zasto nam smetaju ovi izmanipulisani Srebrenicani...
(mislim na sarajlije kao što je bio rahmetli tuzlak Kindže..
sve je to jedan..malograđanski..bh. mentalitet!
-
Jastreb35
Kapak je kad ti kazes kapak. Inace bi sto se njih tice kapak bio s Dejtonskim sporazumom. Hapsenje odbjeglog predsjednika i generala, eliminacija diskriminacije, ciscenje bezbjedonosnog aparata od zlocinackih elemenata, sve su to samo koraci koje treba napraviti. Status distrikta za Srebrenicu drzavi nije neophodan, ali bi drzavi pomogao, Srebrenicanima najvise.Dado dijasporitus wrote:Jos bih dodao da ako Srebrenica bude proglasena distriktom politicki da ce to biti jednako argumentu "dobili ste Srebrenicu za genocid i sad kapak".
- sffovac
mislim da grijesis glede srebrenicana, nazalost, ponovno bi se poigrali s njima ko i do sadaJastreb35 wrote:Kapak je kad ti kazes kapak. Inace bi sto se njih tice kapak bio s Dejtonskim sporazumom. Hapsenje odbjeglog predsjednika i generala, eliminacija diskriminacije, ciscenje bezbjedonosnog aparata od zlocinackih elemenata, sve su to samo koraci koje treba napraviti. Status distrikta za Srebrenicu drzavi nije neophodan, ali bi drzavi pomogao, Srebrenicanima najvise.Dado dijasporitus wrote:Jos bih dodao da ako Srebrenica bude proglasena distriktom politicki da ce to biti jednako argumentu "dobili ste Srebrenicu za genocid i sad kapak".
- Maraschino
Protuustavno su i stvarali RS da nekazem brutalno do genocida.Pa neka proba i silom to da sprijeci,nije im to prvi put a za Drvar ,kakve veze ima Drvar sa Srebrenicom.U Srebrenici se na zalost desio genocid ali prije Srebrenice bilo je genocidnih namjera koje nasi kilavi zastupnici nisu uspjeli dokazati.Niko i nista se ne moze porediti sa Srebrenicom (pa cak i pravno).stochar wrote:mislim da inicijativa za izdvajanjem samo skrece ljude sa pravih problema i vodi ih ka bavljenju apstraktnim problemima umjesto pravim zhivotnim pitanjima.
druga stvar - ovo sto se radi je jako opasno. najavljeno je da ce 11. jula skupstina opstine srebrenica proglasiti izdvajanje iz RS-a i proglasiti se distriktom. to je, koliko god niko to ne htio pristati, protuustavan chin i dodik ce imati puni legitimitet da ako bude htio silom sprijeci izdvajanje i eto sranja sirih razmjera. ako ne sprijece to silom, onda ce taj cin za sobom povuci i opstinu drvar, potom idu dijelovi posavine, i odosmo svi skupa u lijepu materinu!
mislim da postoji sto drugacijih i boljih nacina da se rijesi pitanje srebrenice, a da se bira najrizicniji i po narod najpogubniji. ako dodje do sranja, politicari ce se maknuti u stranu, a opet ce najebat' neduzhan narod!
-
forUMASH
.....jadni ljudi....
.....bas kao i u ratu, ponovo ih guraju u situaciju iz koje nemaju sanse izaci kao pobjednici.....
......politicki natezu i zatezu da bi ih danas, sutra, tokom kakvih buducih ustavno-teritorijalnih pregovora mogli ponovo tusnuti za kakvu Vogoscu ili sta vec bude realno za jamiti.....
.....bas kao i u ratu, ponovo ih guraju u situaciju iz koje nemaju sanse izaci kao pobjednici.....
......politicki natezu i zatezu da bi ih danas, sutra, tokom kakvih buducih ustavno-teritorijalnih pregovora mogli ponovo tusnuti za kakvu Vogoscu ili sta vec bude realno za jamiti.....