Srebrenica - Komercijalizacija tragedije?!

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderator: O'zone

Post Reply
ForumVisitor
Posts: 2
Joined: 17/01/2007 17:18

#1 Srebrenica - Komercijalizacija tragedije?!

Post by ForumVisitor » 17/01/2007 17:48

Na zadnjem salonu knjige (Collegium Artisticum), na autorskom štandu, gospođa Melika Salihbeg Bosnawi između ostalih knjiga izložila je i svoju poemu o Srebreničkoj tragediji ''Srebrenica je zvijezda padalica'' u dva izdanja - na bosanskom i engleskom jeziku. Poema je objavljena u izdanju nešto manjem od formata A5, sa ne više od 20-tak listova, i prodavana je po cijeni od 10KM. Prelistavši knjižicu, nigdje nisam našao da li dio sredstava odlazi žrtvama srebreničke tragedije ili obnovi grada. U razgovoru sa dotičnom autoricom, nakon pitanja 'da li već imam poemu, ili ću je kupiti idući put' i moga odgovora da je ne želim kupiti jer mi djeluje kao pokušaj komercijalizacije tragedije, gospođa se našla uvrijeđenom i odgovorila da trebam prvo 'pročitati poemu pa onda reći mišljenje' kao i to da 'je ona to napisala kako se tragedija ne bi zaboravila' i kako bi 'naša djeca sutra znala šta se dogodilo'. Odgovorio sam da bi u tom slučaju bilo bolje da su nekako obezbjeđena sredstva te da je knjižica dijeljena besplatno gospođa je odgovorila 'da je podijeljeno tri i pol hiljade primjeraka' te da 'moraju i pisci od nečega živjeti'. Za svaki slučaj upitao sam kome ide prihod od knjižice dobio sam odgovor 'meni, autoru'. Dakle kompletan prihod ide autoru. U trenutku sam se prisjetio i novinskih napisa o crtanom filmu o Srebrenici, kao i 'Srebrenice' Tarika Samaraha koju sam također listao na sajmovima tražeći da li negdje piše da makar dio prihoda ide nekom fondu, i nisam našao.

Nakon ovog događaja, dugo vremena sam proveo razmišljajući o tome i da li je uredu objavljivati ovakva djela i uzimati prihode, ili je to nešto što se može nazvati komercijalizacijom tragedije. Sve ovo se dešava dok su srebreničke rane još vrlo žive, dok hiljade ljudi traže kosti svojih članova porodice, te dok povratnici u Srebrenicu nailaze na mnoge poteškoće.
Razmišljao sam i o tome, ukoliko se ovo sada dešava, šta će tek biti u nekoj dalekoj budućnosti?! Da li će se srebrenička tragedija svesti na mit, i biti nečiji način zarade?!


User avatar
pitt
Posts: 27120
Joined: 03/12/2002 00:00
Location: Steelers Nation

#2

Post by pitt » 17/01/2007 18:00

eh sad.....jel onda i komercijala holokaust o kome se i dan danas pise, kao i ostale tragedije ljudskog roda? :?

User avatar
karanana
Posts: 38580
Joined: 26/02/2004 00:00
Has thanked: 9 times
Been thanked: 43 times

#3

Post by karanana » 17/01/2007 18:03

Ma ne mislim da je ovo neka zarada a knjige ostaju i pamcenje tragedije zivi s njima.

T8
Posts: 204
Joined: 10/05/2006 23:50

#4

Post by T8 » 17/01/2007 20:48

Kao sto rece prethodnik od knjiga slabo se u Bosni ko moze obogatiti. Pisac, eventualno moze ocekivati pokrice troskova.
S druge strane knjiga ipak ostaje kao sjecanje

Prava komercijalizacija tragedije su po meni raznorazni seminari i mudrovanja koje pojedose stotine hiljada maraka (koje su mogle oticia na korisnije mjesto) od kojih koristi imaju jedino profesionalni demagozi

Ili npr neko vece gledam gospodina Tokacu iz IDC-a - kaze da su za par godina radeci na projektu Gubici stanovništva u Bosni i Hercegovini 92-95 potrosili 1 000 000 maraka (u prosjeku radilo 20 ljudi)
Njihove rezultate rada jos niko nije vidio a najavili su prije godinu dana da ce ih objaviti. Vjerovatno pokusavaju da izmuzu jos koju markicu
Sjetimo se samo odvratnog Face to Face izmedju njega i Smaila Cekica šefa konkurentskog Instituta za istraživanje ratnih zločina u kojem se da imaju stida i obraza ne bi ni pojavljivali.

bob the rock
Posts: 29
Joined: 27/11/2006 16:33

#5

Post by bob the rock » 17/01/2007 22:17

Totalno neprikladna opaska po meni. Komercijalizacija tragedije objasnjena umjetnickim djelom. Cinicno. Ako je, u ovom slucaju pisac, napisao djelo koje ima umjetnicku vrijednost, i vrijednost opusa, zasto sumnjati u njene dobre namjere.
Sta bi bilo da sve ostane na pjesmi N. Gljive i H. Paldum :( , pa taman da i oni sto prodaju kopije priloze novac kao doprinos recimo obnovi grada?

Post Reply