bosanac si, jadan ne biogavrilo wrote:sta sad... bosanski srbin ili srpski bosanacdanas wrote:enough of this "bosnian serb" nonsense...![]()
nama nista srpski ovo, srpski ono...
ako bas moras, onda govori srpski -- mi te razumijemo perfektno...gavrilo wrote:bosanac koji govori srpski jezikdanas wrote:nama nista srpski ovo, srpski ono...
sala na stranu...danas wrote:nisam ti ja rekla da si bosanac, to ti tvoji preko drine govore, znas i sam da je tako![]()
![]()
![]()
...drago mi je ako sam pogrijesio i izvinjavam se....BECHO wrote:Svi smo mi Bosanci pa onda sve ostalo. Toozla, moram priznati dobar post izuzev one optuzbe da nisam 'Dobri Bosnjanin'!
....Becho, molim te razmisli malo o ovome sto cu ti reci.....BECHO wrote: Srbi i Hrvati imaju rezervne drzave a ja je nemam (imam samo jednu i jedinu) - kad shvatis tu sustinsku razliku onda ces mozda i shvatiti da nisi u pravu.
Uzdravlje
'92 a i kasnije u odbranu teritorijalno cjelovite drzave BiH su stali iskljucivo BOSANCI a ne Bosnjaci. Tkz Bosnjacki politicari su im negdje '93 utrpali i zamjenili Narodni i Nacionalni identitet BOSANCI u tkz. Bosnjaci. To su fakta. Ti su se Bosanci borili za teritorijalno oslobodzenje cijele drzave dok tkz Bosnjacki politicari nisu u jednom trenutku odlucili da prihvate podjelu teritorija sa Srbima i Hrvatima. Kada se to desilo doslo je i do trasformacije BH oruzanih snaga u tkz Bosnjacku armiju. Rezultat toga i njihove politike smo vidjeli i tada i danas. Drzava je teritorijalno podijeljena na tri dijela, a toj podjeli je kumovala SDA sa svojim predstavnicima i rezultirala sa Muhamed Sacirbegovicevim potpisom gdje je on i CO od nelegalne "rs" dao joj potpuni legalitet. Sjecam se dobro snimaka na tv, potpisa Sacirbegovica i Alije Izetbegovica govora gdje kaze da ce Bosnjacka armija cuvati i braniti oslobodjeni dio vec podijeljene teritorije. To drugim rjecima je znacilo, cuvajte 23% teritorije i nemojte da idete ni slucajno dalje u oslobodzenje kompletne BH teritorije. Znaci vec tada se pristalo sa njihove strane na podijelu teritorija. Kompletan rezultat te politike vidimo danas i u praksi i na terenu. Niko nije imao ni ti ima pravo potpisivati podijelu BH teritorija bez referenduma i pristajanja BH gradjana na takvo nesto. I da je BiH bila totalno okupirana nesmije se potpisivati nikakvo pravno odustajanje od svog legaliteta i suvereniteta. Jer kada se to desi to je izdaja i Naroda i Nacije i Drzave. Taj slucaj ne postoji u pravnom, civilizovanom svijetu i u drzavama gdje patriotska vlada drzi do svojih gradjana i svoje suverene drzave. Mi BOSANCI smo jednostavno izdani od tkz. Bosnjackih politicara. Mi cemo retroaktivno traziti da se sve sto se potpisalo u nase ime kao podjela BiH teritorija i sl. bez nase punomoci odnosno referenduma mora anulirati/ponistiti jer nas nisu predstavljali nasi legalni predstavnici kao sto nisu ni zastupali nase interese i zelje nego neke trece. Trazicimo isto kao sto trazimo od Medjunarodne zajednice da se stari BH Ustav Rebublike BiH vrati na snagu. Trazicemo da se nas BH Narodni i Nacionalni identitet koji je ukinut na na nekom Bosnjackom sjelu a uvaljen tkz. Bosnjacki vrati na snagu i upise u BH Ustav.Autor posta: Toozla
na zalost, nije se nasao niko da stane na celo Armije BIH '92. godine koja je u svome sastavu imala vecinu Bosnjaka i sasvim dovoljan broj Hrvata i Srba da se moglo jasno i glasno pokazati i reci "odjebi stoko"....
I pored mnogih komentara i analiza po temi, ova je "u sridu." Nema sta da se doda.danas wrote:@becho:
bosnjak je samo strana i arhaicna rijec za bosanac. zasto je po tebi problem biti bosanac i samo bosanac, i cemu monopolizacija bosanaca od strane bosnjaka i jedne partije?
drugo, kako ce se nametati izraz za stanovnika zemlje koja je oduvijek postojala -- a to je bosna i bosanac, a ne bosnja i bosnjak. jugoslaven se morao izmisljati, jer je ta zemlja iznebuha nastala kao unija nekoliko slavenskih drzava. mislim da je jugosloven sliciniji tom vasem bosnjaku nego bosancu.
ako vi hocete da budete bosnjaci ili marsovci to je OK, nije moj problem. ali cemu eliminacija bosanca? to su svi odmah potrcali da urade, i samim tim znam da je bosanac velika prepreka nacionalistima svih boja.
Ko si , Da si "Car" si ! Hvala na ovakvom kratkom i jasnom komentaru .danas wrote:ti kao ne znas ko su bosnjaci, tj., oni koji samoinicijativno prigrabili to ime za sebe?digger wrote: Iskreno govoreci, ja po ovome ne vidim za kakvu si ti BiH. Da li si za nekakvu jednonacionalnu (svi u tor), ili multinacionalnu, ali kao cjelovitu drzavu bez unutarnjih granica? I ko su ti Bosnjaci na koje si ljut ()?
elem, zasto neki od nas ne bi mogli biti bosanci ako to zelimo? sama cinjenica da danas nema opcije "bosanac" i da se ne mozes tako izjasniti mi dovoljno govori da je ovaj "identitet" sagledan kao opasan (te stoga i kao nepotreban) od strane dragih nam "vladara"... jer kako ces krcmiti i dijeliti bosnu kao svoju prciju, ako u njoj ima i bosanaca, gluho bilo!
Beco moj , ako je '92.godine bilo 99% Bosnjaka za podjelu BH i stvaranje bosnjacke drzave onda je danas 100% Bosnjaka za tu opciju.BECHO wrote:99% Bosnjaka bili su '92. godine za podjelu Bosne i Hercegovine pa i Bosnjaci iz najviseg vrha Islamske Zajednice Jugoslavije odnosno Bosne i Hercegovine .
Skljoco moj, ovo je cista laz, neinformisanost, lupanje i klasicna suplja.
Bilo bi dobro , za pocetak, da nam objasnis u koju kategoriju identiteta spada bosnjacki identitet . Etnicku, vjersku, narodnu,nacionalnu ...???BECHO wrote:Ovdje neki i dalje ne kontaju razliku izmedju Musliman, musliman i Bosnjak! Etimolosko znacenje Musliman (sa velikim M) je sinonim za danasnje Bosnjake - musliman (sa malim 'm' ) je je perzijski plural od arapskog muslim, a oznacava pripadnika islamske vjere! E sad, vezano za naciju i narod: Neki cesto govore: 'treba ukinuti kategoriju Bosnjak', navodno, 'u cilju promoviranja kategorije Bosanac'!!! Glupost! Da li Bavarcu ukinuti njegov bavarski narodni profil, da bi ga se 'promoviralo u Nijemca'? Pa on je vec i Bavarac i Nijemac (istina, vise Nijemac nakon sto je 1918. godine 'za dlaku' izbjegao teror Sovjetske Republike Bavarske, Kurta Eisnera)!
Malo informacija ne bi bilo na odmet umjesto izrugivanja prema svemu sto ima prefix 'bosnjacki'! Gosp. Adil Zulfikarpasic ima bosnjacki institut u Cirihu od kraja 70-ih godina kao i stranku MBO koja je osnovana daleko prije 93 godine i vasih nebuloza o nekakvom Aliji, SDA i tzv. 'izmisljenom' nazivu Bosnjak iz 1993 godine.
Dragi moj nacionalni, Bosanci tj. gradjani BH koji se izjasne za pripadnost naciji i narodu drzave BH jedino moraju biti konstitutivni , svi drugi moraju imati status nacionalnih manjina. To su svijetski demokratski standardi i tako mora biti i u BiH !Nacionalniid_BOSANCI wrote:Becho pusti se pamfleta. Niko ne kaze da se tebi u Ustavu ukine tvoja tkz kategrija Bosnjaci, neka ostane u Ustavu i dalje. Jedino sto trazimo mi BOSANCI (citaj autohtoni i autenticni vise od milenijuma) je da se nas BH identitet upise u Ustav ravnopavno kao i svi ostali. Znaci da u Ustavu stoje kategorije: BOSANCI, Bosnjaci, Srbi, Hrvati, Jevreji, Romi i drugi kako li se vec nazivaju i kojem etnickom Narodu pripadaju.
Pozurio sam sa pohvcalama, sad se gubis...danas wrote:zar to nije ustav koji smo imali prije rata? BH republika, kao drzava svih njenih gradjana. i tacka?rainbow_sex wrote:a sta mislis da se iz ustava izbace i ovi koji sad postoje pa da nema nikakvih naroda ?Jedino sto trazimo mi BOSANCI (citaj autohtoni i autenticni vise od milenijuma) je da se nas BH identitet upise u Ustav ravnopavno kao i svi ostali.
sta je tome falilo? nikakve "konstitutivnosti", "vecine" i slicne gluposti...
Pa da ti kazem gdje su bili , onako "odfrlje" ,BECHO wrote:Upravo tako. Gdje su bili ti silni Bosanci u vrijeme Srboslavije da dignu svoj milenijuma star glas za Bosanstvo i Bosnu i Hercegovinu? Interesuje me samo da li ste trazili za vrijeme Jugoslavije da pripadate bosanskom nacionalnom habitusu? Pricali ste srpsko-hrvatski i kleli se u Jugoslaviju od Triglava do Vardara a mnogi nisu vjerovatno u to vrijeme nisu ni culi za Stjepana Kotromanica, Lilium Bosniaucum, bogumile i kralja Tvrtka. Sad se svi prse bosanskim patriotizmom a prije rata smo imali tzv. rodoljube koji su se prsili petokrakama.rainbow_sex wrote:izgleda da nije jer su se i prije rata u ustavu spominjala tri naroda.zar to nije ustav koji smo imali prije rata? BH republika, kao drzava svih njenih gradjana. i tacka?
ali ne vrijedi gubiti vrijeme razglabajuci ideale
@danas
Bosnjak je arhaizam za Bosanca koliko je bio i u vrijeme Huseina Gradascevica i Safeta bega Basagica. Razlike izmedju naroda i nacije sam pojasnio u nekom od drugih tema tako da nemam namjeru da se ponavljam.