Srebrenica 2005; promocija "nove" srpske politike

danas

Post by danas »

gavrilo wrote:
danas wrote:enough of this "bosnian serb" nonsense... :D :D
sta sad... bosanski srbin ili srpski bosanac :P
bosanac si, jadan ne bio :D :D :D
nama nista srpski ovo, srpski ono... :P
gavrilo

Post by gavrilo »

danas wrote:nama nista srpski ovo, srpski ono... :P
bosanac koji govori srpski jezik :P
danas

Post by danas »

gavrilo wrote:
danas wrote:nama nista srpski ovo, srpski ono... :P
bosanac koji govori srpski jezik :P
ako bas moras, onda govori srpski -- mi te razumijemo perfektno...
al' eto, nek si nam i ti bosanac. i nisam ti ja rekla da si bosanac, to ti tvoji preko drine govore, znas i sam da je tako :D :D :D :P
BECHO

Post by BECHO »

Svi smo mi Bosanci pa onda sve ostalo. Toozla, moram priznati dobar post izuzev one optuzbe da nisam 'Dobri Bosnjanin'! Srbi i Hrvati imaju rezervne drzave a ja je nemam (imam samo jednu i jedinu) - kad shvatis tu sustinsku razliku onda ces mozda i shvatiti da nisi u pravu.

Uzdravlje ;)
gavrilo

Post by gavrilo »

danas wrote:nisam ti ja rekla da si bosanac, to ti tvoji preko drine govore, znas i sam da je tako :D :D :D :P
sala na stranu... :)

da sam bosanac, jesam. to nema sta neko drugi da mi govori... i ponosan sam na to.

e sada generalno gledanje srba na tu rijec bosanac, govorim sada o srbima iz bosne, jeste regionalno. niko od njih/nas se ne stidi toga. ali rat je ucinio svoje tako da oni ne zele da budu svrstani medju "muslimane" i samim time imaju probleme sa bosanskom nacijom. ja licno nemam nista protiv toga da pripadnici moje nacije budu islamske vjeroispovjesti (fakticki to znaci tri derneka godisnje... katolicki bozic, pravoslani i bajram :D milina...).

mozda jos nesto... mislim da sam o tome jednom davno vec bio pisao. u folkotekama u svajcarskoj su zastupljeni svi narodi ex-yu, a po najvise mi iz bosne. kada zapjeva pjesma "kad me pitas koji sam stranac ponosno kazem da sam bosanac" srbi iz bosne budu najglasniji :D sandzaklije pokusavaju da nas nadglase... ali nemaju sanse 8-)

inace nisam ljubitelj turbofolka ali necu nikada zaboravit kada je, negdje tamo u martu, halid muslimovica samo za mene pjevao "zaplakala bosna"... evo jos uvjek se jezim ... "jedno kolo jedna raja od prijedora do mostara... " :)
gavrilo

Post by gavrilo »

BECHO wrote:Svi smo mi Bosanci pa onda sve ostalo.
sto jest jest... 8-)
Toozla

Post by Toozla »

BECHO wrote:Svi smo mi Bosanci pa onda sve ostalo. Toozla, moram priznati dobar post izuzev one optuzbe da nisam 'Dobri Bosnjanin'!
...drago mi je ako sam pogrijesio i izvinjavam se.... :)
BECHO wrote: Srbi i Hrvati imaju rezervne drzave a ja je nemam (imam samo jednu i jedinu) - kad shvatis tu sustinsku razliku onda ces mozda i shvatiti da nisi u pravu.

Uzdravlje ;)
....Becho, molim te razmisli malo o ovome sto cu ti reci.....
....tacno je da Srbi i Hrvati imaju rezervne drzave ali nije tacno kad Ti (kad kazem Ti, mislim na Bosnjake u globalu) kazes da nemas rezervnu opciju...Bosnjaci nemaju Bosnu u cijelini, nisu je nikad ni imali, niti ce je ikad' imati (ovo vazi i za ostala dva naroda).....tvoja, Bosnjacka, rezervna opcija je drzava Bosnjaka koja ce se napraviti na dijelu Bosanske teritorije nakon nekog novog sporazuma ili rata pa sporazuma izmedju Bosnjaka, Hrvata i Srba.....nakon sto velika vecina Bosanaca predje u Hrvate, Bosnjake i Srbe....
...ovo sto sam napisao, nije nikakva provokacija niti je propagandni pamflet.....ovo je samo realan rasplet trenutne situacije u Bosni uz odsustvo i nemoc probosanskih snaga....
....Becho, jedino Bosanci nemaju rezervne opcije.....ako nestane Bosne, nestaju i Bosanci, a ostaju Srbi, Hrvati i Bosnjaci.....
....nemoj se bojati Bosanstva, jer ono ne iskljucuje Gavrilovo Srpstvo, Komijevo Hrvatstvo ili tvoje Bosnjastvo.....Bosanstvo ce prezivijeti samo ako se ove tri opcije (i sve ostale) zajednicki popnu na pobijednicko postolje i ucine Bosnu i zivot u njoj ljepsim, boljim i snosljivijim....korak nazad, u odnosu na bosansku opciju, jesu rezervne opcije... podjela na nacionalne torove i osjecaj vlastite pobijede u tudjem porazu....pa Becho, ne mozemo nas dvojica zivjeti kuca do kuce, a da si ti bogat, sit i zadovaljan, dok u mojoj kuci vlada siromastvo, glad i ocaj....ako dovoljno poznajes ljudsku psihu, jasno je da cu ja prije ili kasnije, iz ljubomore, ocaja i bezperspektivnosti uzeti kakvu toljagu, pusku ili tenk i pokucati na tvoja vrata sa namjerom da te povrijedim, opljackam i omalovazim....

....Becho, ne moze se biti Bosanac, a zastupati interese samo jedne grupacije BH gradjana dok bi ti za ostale najdraze bilo, minimum, da se izsele preko granicnih rijeka i planina......to se nikada nece desiti.....na kraju krajeva, zar nije to srpska politika pokusala da napravi '92. (u puno grubljem obliku)....
....najveca tragedija posljednjeg BH rata je u cinjenici da se nije nasao Bosanac da kaze "odjebi stoko"....nasao se Hrvat koji se , za vlastiti profit, pridruzio stoci, pa se predomislio kad je vidio bolji profit na drugoj strani....nasao se i Bosnjak da obezbijedi puko prezivljavanje i minimum minimuma za bosnjacki narod pa je skontao da je bolje biti "prvi u selu nego osrednji u gradu" (ne vezem selo sa Bosnjacima....ovo je samo izreka).....na zalost, nije se nasao niko da stane na celo Armije BIH '92. godine koja je u svome sastavu imala vecinu Bosnjaka i sasvim dovoljan broj Hrvata i Srba da se moglo jasno i glasno pokazati i reci "odjebi stoko"....
....iz tog razloga nam je i danas, deset godina nakon zavrsetka rata, isto kao sto nam je bilo krajem '95. ......usrano....generalno gledajuci, nema normalnih poslova, nema dobrih plata, nema kvalitetnog skolstva, zdravstva, socijalne pomoci, penzija, nema sportskih, kulturnih, naucnih rezultata osim poneki primjer na individualnom nivou............mogo' bi' ja do sutra 'vako.........u sustini, nema normalne drzave, a samim time nema ni normalnoga zivota.........nema perspektive da ce ga biti.....
....pa zar nije i slijepcu jasno da kazaljke na bosanskom satu , koji je stao '92. , ne mogu pokrenuti niti Bosnjaci, niti Srbi, niti Hrvati ako to pokusavaju samostalno.....mogu ih pokrenuti jedino kao Bosanci....sve druge opcije vode u medjunacionalnu mrznju i produzetak usrane situacije.......pa, ako se moram odreci Bosanstva, vise mi se isplati postati Amerikanac, Njemac, Svedjanin.......itd.....nego, Bosnjak, Hrvat, Srbin.....iskreno, mene nacionalni torovi nisu interesovali '92. , ne interesuju me ni danas.....

ps- vidim, svjestan sam i ne zaboravljam sta se desilo od '92. do '95. .... samo da te napomenem da Jevreji svoje zlocince ganjaju i sezdeset godina nakon zavrsetka drugog svijetskog rata.....do nas je!!!
Nacionalniid_BOSANCI

Post by Nacionalniid_BOSANCI »

Toozla, odlican post i slazem se u potpunosti.

Jedina stvar ovdje koja ne stima u tvom postu je citiram:
Autor posta: Toozla
na zalost, nije se nasao niko da stane na celo Armije BIH '92. godine koja je u svome sastavu imala vecinu Bosnjaka i sasvim dovoljan broj Hrvata i Srba da se moglo jasno i glasno pokazati i reci "odjebi stoko"....
'92 a i kasnije u odbranu teritorijalno cjelovite drzave BiH su stali iskljucivo BOSANCI a ne Bosnjaci. Tkz Bosnjacki politicari su im negdje '93 utrpali i zamjenili Narodni i Nacionalni identitet BOSANCI u tkz. Bosnjaci. To su fakta. Ti su se Bosanci borili za teritorijalno oslobodzenje cijele drzave dok tkz Bosnjacki politicari nisu u jednom trenutku odlucili da prihvate podjelu teritorija sa Srbima i Hrvatima. Kada se to desilo doslo je i do trasformacije BH oruzanih snaga u tkz Bosnjacku armiju. Rezultat toga i njihove politike smo vidjeli i tada i danas. Drzava je teritorijalno podijeljena na tri dijela, a toj podjeli je kumovala SDA sa svojim predstavnicima i rezultirala sa Muhamed Sacirbegovicevim potpisom gdje je on i CO od nelegalne "rs" dao joj potpuni legalitet. Sjecam se dobro snimaka na tv, potpisa Sacirbegovica i Alije Izetbegovica govora gdje kaze da ce Bosnjacka armija cuvati i braniti oslobodjeni dio vec podijeljene teritorije. To drugim rjecima je znacilo, cuvajte 23% teritorije i nemojte da idete ni slucajno dalje u oslobodzenje kompletne BH teritorije. Znaci vec tada se pristalo sa njihove strane na podijelu teritorija. Kompletan rezultat te politike vidimo danas i u praksi i na terenu. Niko nije imao ni ti ima pravo potpisivati podijelu BH teritorija bez referenduma i pristajanja BH gradjana na takvo nesto. I da je BiH bila totalno okupirana nesmije se potpisivati nikakvo pravno odustajanje od svog legaliteta i suvereniteta. Jer kada se to desi to je izdaja i Naroda i Nacije i Drzave. Taj slucaj ne postoji u pravnom, civilizovanom svijetu i u drzavama gdje patriotska vlada drzi do svojih gradjana i svoje suverene drzave. Mi BOSANCI smo jednostavno izdani od tkz. Bosnjackih politicara. Mi cemo retroaktivno traziti da se sve sto se potpisalo u nase ime kao podjela BiH teritorija i sl. bez nase punomoci odnosno referenduma mora anulirati/ponistiti jer nas nisu predstavljali nasi legalni predstavnici kao sto nisu ni zastupali nase interese i zelje nego neke trece. Trazicimo isto kao sto trazimo od Medjunarodne zajednice da se stari BH Ustav Rebublike BiH vrati na snagu. Trazicemo da se nas BH Narodni i Nacionalni identitet koji je ukinut na na nekom Bosnjackom sjelu a uvaljen tkz. Bosnjacki vrati na snagu i upise u BH Ustav.

Nas Bosance ne interesuje kako ce se drugi gradjani u BiH i za koje identitete izjasnjavati. Nas interesuje da je nas Bosanski (BH) identitet upisan u BH Ustav i da se mi izjasnjavamo za njega. Ovako danas posto on nije upisan u Ustav mi trebamo da se izjasnjavamo za neki drugi kao npr. Bosnjacki sto nam ne pada na pamet. Drugo u samom politickom smislu sve politicke greske namjerne ili ne namjerne tkz Bosnjackih politicara se adresiraju na nase ime u ime Bosanaca sto je totalni apsurd i bezobrazluk. Onog momenta kada nas Bosanski BH identitet bude upisan u BH Ustav mi cemo preuzeti nase kompletne i duznosti i obaveze sto se tice potpunog teritorijalnog i svakog drugog suvereniteta nase drzave.

Lijep pozdrav.
danas

Post by danas »

slazem se sa gornjim postom i sa ovom maleckom kritikom...
i sam valjda znas kakav je bio sastav armije dok je halilovic bio na celu. ne znam covjeka, ali po onome sto vidim, smatram da je pro-bosanski orjentisan... zato ga bosnjaci i ganjaju da ga ubiju... eto, dotle samo dosli... :(
Novi_Nick

Post by Novi_Nick »

:)
digger

Post by digger »

danas wrote:@becho:
bosnjak je samo strana i arhaicna rijec za bosanac. zasto je po tebi problem biti bosanac i samo bosanac, i cemu monopolizacija bosanaca od strane bosnjaka i jedne partije?

drugo, kako ce se nametati izraz za stanovnika zemlje koja je oduvijek postojala -- a to je bosna i bosanac, a ne bosnja i bosnjak. jugoslaven se morao izmisljati, jer je ta zemlja iznebuha nastala kao unija nekoliko slavenskih drzava. mislim da je jugosloven sliciniji tom vasem bosnjaku nego bosancu.

ako vi hocete da budete bosnjaci ili marsovci to je OK, nije moj problem. ali cemu eliminacija bosanca? to su svi odmah potrcali da urade, i samim tim znam da je bosanac velika prepreka nacionalistima svih boja.
I pored mnogih komentara i analiza po temi, ova je "u sridu." Nema sta da se doda.
Skljoco

Post by Skljoco »

danas wrote:
digger wrote: Iskreno govoreci, ja po ovome ne vidim za kakvu si ti BiH. Da li si za nekakvu jednonacionalnu (svi u tor), ili multinacionalnu, ali kao cjelovitu drzavu bez unutarnjih granica? I ko su ti Bosnjaci na koje si ljut ( :x )?
ti kao ne znas ko su bosnjaci, tj., oni koji samoinicijativno prigrabili to ime za sebe? :lol:

elem, zasto neki od nas ne bi mogli biti bosanci ako to zelimo? sama cinjenica da danas nema opcije "bosanac" i da se ne mozes tako izjasniti mi dovoljno govori da je ovaj "identitet" sagledan kao opasan (te stoga i kao nepotreban) od strane dragih nam "vladara"... jer kako ces krcmiti i dijeliti bosnu kao svoju prciju, ako u njoj ima i bosanaca, gluho bilo!
Ko si , Da si "Car" si ! Hvala na ovakvom kratkom i jasnom komentaru .
Skljoco

Post by Skljoco »

BECHO wrote:
99% Bosnjaka bili su '92. godine za podjelu Bosne i Hercegovine pa i Bosnjaci iz najviseg vrha Islamske Zajednice Jugoslavije odnosno Bosne i Hercegovine .

Skljoco moj, ovo je cista laz, neinformisanost, lupanje i klasicna suplja. :roll:
Beco moj , ako je '92.godine bilo 99% Bosnjaka za podjelu BH i stvaranje bosnjacke drzave onda je danas 100% Bosnjaka za tu opciju.
Stvari na terenu potvrdjuju ovo sta moja malenkost tvrdi , dragi moj Beco !
Skljoco

Post by Skljoco »

BECHO wrote:Ovdje neki i dalje ne kontaju razliku izmedju Musliman, musliman i Bosnjak! Etimolosko znacenje Musliman (sa velikim M) je sinonim za danasnje Bosnjake - musliman (sa malim 'm' ) je je perzijski plural od arapskog muslim, a oznacava pripadnika islamske vjere! E sad, vezano za naciju i narod: Neki cesto govore: 'treba ukinuti kategoriju Bosnjak', navodno, 'u cilju promoviranja kategorije Bosanac'!!! Glupost! Da li Bavarcu ukinuti njegov bavarski narodni profil, da bi ga se 'promoviralo u Nijemca'? Pa on je vec i Bavarac i Nijemac (istina, vise Nijemac nakon sto je 1918. godine 'za dlaku' izbjegao teror Sovjetske Republike Bavarske, Kurta Eisnera)!

Malo informacija ne bi bilo na odmet umjesto izrugivanja prema svemu sto ima prefix 'bosnjacki'! Gosp. Adil Zulfikarpasic ima bosnjacki institut u Cirihu od kraja 70-ih godina kao i stranku MBO koja je osnovana daleko prije 93 godine i vasih nebuloza o nekakvom Aliji, SDA i tzv. 'izmisljenom' nazivu Bosnjak iz 1993 godine. :zzzz:
Bilo bi dobro , za pocetak, da nam objasnis u koju kategoriju identiteta spada bosnjacki identitet . Etnicku, vjersku, narodnu,nacionalnu ...???
Skljoco

Post by Skljoco »

Nacionalniid_BOSANCI wrote::lol: Becho pusti se pamfleta. Niko ne kaze da se tebi u Ustavu ukine tvoja tkz kategrija Bosnjaci, neka ostane u Ustavu i dalje. Jedino sto trazimo mi BOSANCI (citaj autohtoni i autenticni vise od milenijuma) je da se nas BH identitet upise u Ustav ravnopavno kao i svi ostali. Znaci da u Ustavu stoje kategorije: BOSANCI, Bosnjaci, Srbi, Hrvati, Jevreji, Romi i drugi kako li se vec nazivaju i kojem etnickom Narodu pripadaju. :)
Dragi moj nacionalni, Bosanci tj. gradjani BH koji se izjasne za pripadnost naciji i narodu drzave BH jedino moraju biti konstitutivni , svi drugi moraju imati status nacionalnih manjina. To su svijetski demokratski standardi i tako mora biti i u BiH !
Last edited by Skljoco on 01/08/2005 18:38, edited 1 time in total.
Skljoco

Post by Skljoco »

danas wrote:
rainbow_sex wrote:
Jedino sto trazimo mi BOSANCI (citaj autohtoni i autenticni vise od milenijuma) je da se nas BH identitet upise u Ustav ravnopavno kao i svi ostali.
a sta mislis da se iz ustava izbace i ovi koji sad postoje pa da nema nikakvih naroda ?
zar to nije ustav koji smo imali prije rata? BH republika, kao drzava svih njenih gradjana. i tacka?
sta je tome falilo? nikakve "konstitutivnosti", "vecine" i slicne gluposti...
Pozurio sam sa pohvcalama, sad se gubis...
Skljoco

Post by Skljoco »

Drzava Bosna i Hercegovina IMA svoj nacionalni i svoj narodni identitet a naziv tim identitetima odredjuje sam naziv drzave ciji su ti identiteti .
Da bi sprijecili da drzavom Bosnom i Hercegovinom gospodare njeni gradjani koji se izjasnjavaju da su pripadnici tih njenih identiteta neprijatelji Bosne i Hercegovine su uveli termin Bosnjak i "dodjelili" ga svim gradjanima Bosne i Hercegovine ciji vjerski osjecaji preferiraju íslam .
Tako je drzava Bosna i Hercegovina postala jedina drzava u svijetu u kojoj su konstitutivni oni njeni drzavljani koji se neizjasnjavaju za pripadnost nacionalnom i narodnom identitetu drzave u kojoj su konstitutivni po Ustavu te drzave .
Tako su Srbi , Hrvati i Bosnjaci pored Genocida napravljanog nad pripadnicima nacije i naroda drzave u kojoj oni ( Srbi , Hrvati i Bosnjaci ) vladaju uspijeli da od prezivjelih pripadnika nacije i naroda drzave BH naprave velike Budale izvodeci ih na "slobodne" i "demokratske" izbore na kojima oni glasaju za drzavljane Bosne i Hercegovine koji ne zele niti se izjasnjavaju za pripadnost naciji i narodu drzave gdje su se kandidovali za navise i najodgovornije funkcije .
Tako Bosanac ostaje Bosanac glasujuci da njegovom drzavom vladaju i o njenoj sudbini odlucuju oni koji ne samo da NE priznaju nacionalni i narodni identitet drzave BH vec se izjasnjavaju za pripadnost naciji i narodu druge drzave .
Dok god Bosanac glasuje da BiH vladaju Srbi, Hrvati i Bosnjaci njegova drzava ce biti poligon za ispoljavanje svih mogucih budalestina sta se na Balkanu mogu proizvesti !
Zamislite da Njemac glasuje da mu Predsjednik drzave bude Turcin ili da Hrvat glasuje da mu Predsjednik drzave bude pripadnik nacije i naroda drzave Srebije ili da Srbin glasuje da mu Predsjednik Srbije bude pripadnik nacije i naroda drzave Hrvatske !
-----------------------------------------------------
Nama Bosancima je najprece da Srbima , Hrvatima i Bosnjacima objasnimo i u to ih i uvjerimo da nismo Budale . Kad se to uspije onda ce i Budale koje nam prodaju "muda pod bubrege" svatiti da je podlim, sramnim i najeftinijim "kucina"teorijama o srpsko-hrvatsko-bosnjackoj BH dosao Kraj !
-----------------------------
Skljoco

Post by Skljoco »

BECHO wrote:
rainbow_sex wrote:
zar to nije ustav koji smo imali prije rata? BH republika, kao drzava svih njenih gradjana. i tacka?
izgleda da nije jer su se i prije rata u ustavu spominjala tri naroda.

ali ne vrijedi gubiti vrijeme razglabajuci ideale :)
Upravo tako. Gdje su bili ti silni Bosanci u vrijeme Srboslavije da dignu svoj milenijuma star glas za Bosanstvo i Bosnu i Hercegovinu? Interesuje me samo da li ste trazili za vrijeme Jugoslavije da pripadate bosanskom nacionalnom habitusu? Pricali ste srpsko-hrvatski i kleli se u Jugoslaviju od Triglava do Vardara a mnogi nisu vjerovatno u to vrijeme nisu ni culi za Stjepana Kotromanica, Lilium Bosniaucum, bogumile i kralja Tvrtka. Sad se svi prse bosanskim patriotizmom a prije rata smo imali tzv. rodoljube koji su se prsili petokrakama.

@danas

Bosnjak je arhaizam za Bosanca koliko je bio i u vrijeme Huseina Gradascevica i Safeta bega Basagica. Razlike izmedju naroda i nacije sam pojasnio u nekom od drugih tema tako da nemam namjeru da se ponavljam. ;)
Pa da ti kazem gdje su bili , onako "odfrlje" ,
Bili su u BiH i pored svih mpogucih i nemogucih situacija uspoijevali da je odrze u zivotu . Np. trpali su u zatvore sve one gradjane Republike BH koji su sa Srbima i Hrvatima dogovarali podjelu njihove drzave a sve prekrivajuci montiranim optuzbama za islamski fundamentalizam ili za srpski i hrvatski nacionalizam .Dobro ti znas zbog cega je rahmetli Alija lezao i zbog cega su Bosanci morali da mu "svaljuju" na ledja optuzbe o islamskom fundamentalisti ...
Skljoco

Post by Skljoco »

Posto je tema "iscrpljena" onda da se na kraju vratim njenom naslovu i da izvucem zakljucak na dilemu Ko su Bosnjaci u BiH ?
Bosnjaci su ona kategorija drzavljana BH ciji su se potomci Poturcili ili ciji su predci dovedeni iz Kurdistana i Turkmenistana i koji su bili osmanlijski vazali a koji se nikad nisu htjeli ni zeljeli integrisati u bosanskohercegovacku zajednicu vjecno se nadajuci da ce jednog dana uspjeti da sa Srbima i Hrvatima rasture i podjele bosanskohercegovacku drzavu i na jednom djelu njenih rusevina izgrade i konstituisu svoju bosnjacku drzavu .To je ona kategorija drzavljana BH koji i od Srbrenice simbolom genocida i zlocina prave promociju "nove" srpske drzave , vjerujuci i nadajuci se da jos uvijek nije sve izgubljeno i da uz pomoc rehabilitirane srpske politike mogu ostvariti svoj sest stoljeca dugi san - San o stvaranju bosnjacke drzave na europskom tlu !
Zbog tog cilja ni Srebrenica im nije sveta ...
Post Reply